Filtrace
Starší reakce
Ok, díky za rady, zkusím ho na tu rampu dát alespoň na týden a uvidíme. Zkazit to tím asi nemůžu a jestli to alespoň trochu pomůže, tak proč to tak nezkusit.
Nevidim v tom problem, on filtr nikdy nevezme z vody vsechno, aby na ten druhy biomolitan nic nezbylo. A jakym smerem to potece, ono je to fuk. Filtr muze byt i v podobe valce, ktery se otaci ve vzduchu a na nej tece voda, i to nitrifikuje, a dokonce jeste lepe, nez bezny filtr, a nakonec nejak by nitrifikovala i kostka ve vzduchu, na kterou potece voda a otacet se nebude.
Ale ja bych na to nejspis hodil bobek. Zabehle akvarium si s vymenou filtru za novy poradi, ono cele akvarium nejak nitrifikuje, a kdyz se tomu trosku pomuze vymenami vody, melo by to i tak byt O.K.
EDIT: Kdyz menis biomolitan za vetsi, protoze jsi zjistil, ze puvodni pidihoubicka je pro nitrifikaci moc mala, kdyz to bezelo bez vyrazne pomoci nitrifikace ve filtru do ted, tak to o moc horsi nebude ani s uplne novym biomolitanem.
0 04.03.2015 16:54 Přemek – zaběhnutí nového molitanu
Zdravím, plánuji koupit větší molitan na filtr, ale nevím jak to udělat, abych ho tam dával už zaběhlý. Dva filtry, nebo čerpadla nemám, aby to běželo současně, tak mě napadlo nasadit nový molitan na roztřikovací rampu stávajícího filtru a nechat to tak třeba týden, dva, tři. Jenže nevím, jestli to nevadí, že pak bude voda ve finále přes nový molitan obráceně a jestli se tam něco vytvoří, když už přes to půjde přefiltrovaná voda.
Doufám, ze to tak půjde a ze díky tomu zmenším šok po přendání molitanu.
Pokud mate jinou variantu, sem s ní. Díky
Starší reakce
Ze stejnych duvodu jako ty jsem vymenil filtry za fx5.
U 3m malavicka mam atmana 203 a na drune strane pritok tt ex1200 plus proudove cerpadlo 4000l/h
0 18.08.2014 08:14 georg Tak já mám v nádrži přidán Atman 202 s kostkou, je puštěný naplno i s přisáváním vzduchu. Hlava je asi 15cm pod hladinou a ty vzduchové bubliny ještě dále strhává proud z ext.filtru a hladina se hýbe na druhém konci nádrže (2m). Není to sice žádný velký pohyb ale hladina se hýbe
Mám tím pádem o int.filtraci navíc,což není na škodu.Ale ta proudová čerpadla to jistě rozpohybují víc.
Právě jsem si tyto cirkulační čerpadla objednal do svých nádrží.
Tak potom nápisů jaká jsou
Já začal tam kde je třeba rozpohybovat vodu používat téměř výhradně takováto cirkulační čerpadla z jednoduchého důvodu. Jsou výkonná, téměř nehlučná, kamkoli směrovatelná a spousta z nich má magnetické úchyty takže žádné přísavky
a navíc ta od Aquaelu jsou i levná a dobrá. I když na trhu je už dost značek i když ta jsou dražší.
Krásná práce Honzo.
Já jsem dal k dobru svoje zkušenosti s tím profláknutým Atmanem a u tý 203 mám tu zkušenost, že "zní" při škrcení daleko více než nižší verze.
Já bych se u tak velké nádrže jako má Wendy2 nebál použít i cirkulační čerpadlo. Třeba Aquael reef CIRCULATOR 2600. Průtok sice vypadá obrovsky, ale je třeba si uvědomit, že proud není soustředěný do úzkého výstupu a navíc ho lze nasměrovat kamkoli. Navíc spotřeba čerpadla je pouhé 4 W a cena je také příznivá
www.akvarista.cz/… Moje Malawi kŕmim tiež raz denne.Dostatočne ale nie zas toľko aby niečo spadlo na dno.Osvedčilo sa mi striedanie krmiva.Zbožňujú krmivo SAK-Green napr.Ak občas kŕmiš mrazené,tak odporúčam najprv trocha suchého a tak mrazené.Veľa živého alebo mrazeného môže spôsobovať zažívacie problémy.Prikrmovať ich môžeš uhorkou,sparenou pŕhľavou.
Použití dodatečného čerpadla a to klidně jenom na zlepšení cirkulace vody v nádrži, stojí za úvahu. Jenom bych, když toho atmana, nevolil 203, ale 202. Ta 203 je už solidní pračka a bývá někdy o poznání hlučnější. Ta 202, bez molitanu udělá taky velmi solidní službu. Umístit do směru toku vody z roztřikovací rampy a bude se vidět.
teď už jen 1x denně, v sobotu je hladovka, ale dřív častěji a bez hladovky, protože to byly mladé ryby, ze všech hokuspokusů se žrádlem jsme zůstali u vloček a granulí s převahou řas, ale pořád se mi nelíbí stav aceiek a nemůžeme vychytat čím to, tak jsme chtěli posílit filtr a bakterie tím molitanem...
Mal by byť v pohode.Nezahníva ti v substráte prebytok neskonzumovanej potravy? Veď keď substrát pravideľne odkaluješ,tak nemôže mať čas v ňom čokolvek hniť.A pri takej male vrstve,je to doslova a do písmena hĺbkové odkalovanie.Takže ako často a koľko kŕmiš?
tož i toto víme, ale je ho tam sotva třetina kýble, když občas zahnívá a smrdí, nezbývá než ho prostě vytahat a vyprat jinde, myslím, že těch bakterií v tomhle pidimnožství zas tolik nebude, aby to mělo na akva zhoubný vliv, nebo jo?
ok, tak jiná otázka, když se tomu atmanu všichni vyhýbáte
, stačí ten stávající eheim na daný objem???
Aj v piesku sú nitrifikačné baktérie.Prať ho kompletne mimo akvária je na škodu.Odkalovať treba tak aby ten piesok ostal v akvárku.
Veď práve.Tieto rybky treba kŕmiť často a tak aj kopec našpinia.To odkalovanie je fakt potreba.
Takže Wendy2: Odporúčam ti aspoň 1-2 krát týždenne pri výmene časti vody ten bordel normálne odsať.Filtráciu nečistiť príliš často,aby tak mohla spĺňať svoju biologickú funkciu.Voda tak bude čistučká a rybky spokojné.
Já bych napsal, že právě u Malawi(Afriky) se sluší nepodcenit odkalování.
Či chceš alebo nie aj Malawi treba občas odkalovať.Filter ti nikdy nenasaje všetek bordel.Pretože tam nie je od toho aby len lapal špinu,ale aby bilogicky fungoval a filtroval.Prílišné čistenie filtra tomu moc nepomáha.(inak je nádherné)
Tak odumírající(hnijící) rostliny, dobrá potrava. Osobně preferuji sušený vločkový krmivo, s nímž jsem udělal lepší zkušenost než z tabletama. Vycházím z nově zakládaných nádrží kde jdem dělal různý hokus pokusy a takhle mě to vychází.
Pokud máš obavy o "potravu" nitrifikačních bakterií jde tomu pomoci stejně jako při zabíhání nové nádrže. Stačí vhodit do nádrže například jednu krmnou tabletku.
V silne osvetlenom akváriu s objemom vody cca 40 l, s výdatným hnojením a veľkým množstvom rastlín slúži Eheim Ecco Pro 200 a svoju prácu si plní dobre. Lenže teraz sme z akvária dočasne odobrali všetky živočíchy, pravdepodobne to tak bude na dlhšie (až do presunu do nového akvária, ale tam treba ešte kopu vecí vyriešiť). Mám obavu o nitrifikačné baktérie - vytvára sa v akváriu bez živočíchov nejaký amoniak, napr. z odhnívajúcich rastlín? Alebo treba do hnojenia pridať aj nejakú amónnu soľ, napr. liadok amónny, či močovinu? Radi by sme zachovali funkčný stav filtra.
Dáka tá fotografia zbastlenej rampy,filtrácie by nebola?
0 15.08.2014 23:01 vartos Tak všem moc děkuju za rady, dnes jsem instaloval filtraci Atman s rozstřikovací rampou vlastní výroby a zatím to vypadá skvěle. Děkuju
Jsou to ta klasická elektrikářská kolínka, jen jsem je stříknul barvou na plast.
Můžu se Tě zeptat, co je to za kolínka? Obyč. elektrikářská natřená na černo nebo nějaká spešl? Mám v akva něco podobného, akorát ve světle šedé a je to hrozně nápadné.
Ano dá, ale mmusíš si ji sám vyrobit. Návod je popsán v článku zde na rybičkách pod názvem Nudí se vaše ryby ? . Ještě tam je asi jeden nebo dva návody, ale tento se mi zdá nejlepší.
A u vnitřní filtrace Atman se dá taky použít rozstřikovací ramp?
Já si myslím že nebude. A jestli ano dá se regulovat. Já jsem taky pro rozstřikovací rampu, ale umístěnou na zadní stěnu ať se proud dostane po celém akváriu.
Proud vody z vnějšího filtru spolehlivě rozptýlí rozstřikovací rampa. Já dávám přednost jejímu umístění k boční straně cca1,5cm pod hladinu.
Děkuju za radu, ale ještě bych se chtěl zeptat, jak by měl nejlépe směřovat směr proudu a taky jestli nebude příliš silný. Děkuju
Třívrstvou filtraci mívá AquaClear. Pokud je to ono tak tam používám molitany a Eheim substratPro který vkládám do silonky. Dají se koupit i originál sáčky na filtrační hmoty, ale silonka udělá stejnou službu. Místo Eheim substraPro lze použít například Sera siporax mini nebo Fluval biomax určený jako náplň pro filtry Fluval řady U.
Mám ještě jednu podobnou filtraci ale od jiné značky a tam jsou tři vrstvy (keramika, něco černého asi uhlíky a molitan) tak jestli to samé mám takhle předělat do téhle aby to bylo účinné, ale nevím jak je dám do sáčku aby se to nerozpadlo.
Vzhledem k velikosti nádoby tohoto filtru bych tam dal jen bioakvacit a uhlí si nech na případy kdy musíš z vody filtrovat třeba zbytky léčiv.
0 13.08.2014 15:09 dansladek Ahoj, koupil jsem si závěsný filtr Aqua Nova NF-600. Jenže problém, nemá skoro žádnou filtrační hmotu. Má jenom dvě kazety s molitanem cca. na tloušťku 1cm a poté obsahuje nějaké "uhlíky". Je tam docela dost místa, tak jestli mám ještě dokoupit keramickou náplň nebo jenom biomolitan.
Maličké krevetky do hrubého vedia zaliezť,no i vyhrabať sa von.Osobná skúsenosť - jemný sa rýchlo zanáša.Ideálny je ten stredný TM20-30(po novom TM 23280, TM 23190)
Ako ti napísali.Naj by bol už externý.Ak dáš vnútorný,tak potom čerpaciu hlavu a biomolitan.Získaš tak väčší výkon a väčšiu filtračnú plochu.
Čerpaciu hlavu Atman,Eheim,Aquael circulator.Záleží na Vás ako sa rozhodnete a aký máte na to rozpočet.
Zde mají komplet, čerpadlo i s akvacitem
www.akvapotreby.com/…
Hrubost jsem nezjistil, ale v akvárku jej mám. Stejně jako spousta dalších. A nemůžu si stěžovat.
0 13.08.2014 12:40 Mana – Atman - hrubost
Ahoj, v 54l akváriu mám momentálně filtr Eheim pick up 2008, protože mi do něj neustále lezou krevetky a objem a hrubost filtračního molitanu prý není ideální chci si koupit čerpací hlavu Atman at-200. Nejraději bych si koupila molitan dělaný přímo na míru na Atman
https://www.akva-exo.cz/detail/akvaristika/cerpadla/atman/9506/
Nenašla jsem ale nikde jaká je hrubost tohodle molitanu, nemáte s tím někdo prosím zkušenosti? Je jemnější než u pick-up nebo stačí že je větší? Nebo si mám raději koupit bioakvacit a sací trubici a nařezat si to sama?
Já si taky myslím, že vnější už by byla pro tento objem vhodnější. Ty startují okolo 1 500 Kč pro tebe. Jinak dobrými jsou JBL, TetraTec EX, Sera a Eheim. Ale zase každý akvarista ti doporučí něco jiného.
Pokud by si chtěl opravdu vnitřní (nebo levnou) a přitom funkční tak (skoro) nikdy nic nezkazíš čerpadlem Atman (pro tebe by byl nejvhodnější asi 202)a bioakvacit (někdo tomu říká biomolitan) podle rozměrů. Asi nejlepší by bylo 10x14x30/10x14x24/10x10x24.
A ke vzduchování. Čerpadla Atman mají nástavec, který se dá použít, pokud chceš vzduchovat
možná bych někam ten vnější taky nacpal
a mohl bys mi nějaký doporučit? ale abych nezboural rodinný rozpočet.
, díky
Přidat reakci
1 ...... [19] ...... 33 34
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 42856x