Přihlásit se RYBICKY.NET »

Rozstřikovací rampa

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Rozstřikovací rampa
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Perlas Re: Vlčisko
Pokud se ti tam dostane maly listek nebo i snecek, tak ti to pujde do te rozstrikovaci rampy a to asi nechces. Neo skimmer jsem pouzival normalne s vytokovym nastavcem.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Lojza007 Re: Vlčisko
A co má být cílem?
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Vlčisko
Zdravím akvaristy. Zkoušel někdo koupit neo skimmer a dát ho před rozstřikovací rampu?
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R vaclav Re: Šedý Vlk
Roky jsem měl rampu vzadu přes celé akvárium, ale je to hrozně ošklivé a tak jsem přešel na cirkulační čerpadlo v protilehlém rohu oproti výtoku. Nenapsal si, jak velké je akvárium, tak aby to nebyl trochu moc velký proud. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lojza007 Re: Šedý Vlk
Pokud se chceš zbavit proudovýho čerpadla, tak dej velkou rozstřikovací rampu dozadu. Jinak si myslím, že je to jedno.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Šedý Vlk
Díky za odpověď ale plánuji také pořídit CO2 tak to bude stačit také nebo otočit?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Šedý Vlk
Tak jak to máš to můžeš klidně nechat.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Šedý Vlk – Dotaz na umístění rampy
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím kolegové a kolegyně, dostal jsem před časem doporučení na umístění rampy a proudového čerpadla viz foto. Ale dočetl jsem se že by to mělo být obráceně. Né na boku a na zadní stěně pokud možno přes celé akvárium. Je to tak? Kam tedy umístit čerpadlo a sání? Poradíte mi prosím? Děkuji

Reagovat na tento příspěvek 0  - Radek87 Re: vaclav
CO2 nepoužívám, mám nenáročné rostliny ale občas mě trápí slepá hladina. Z toho důvodu jsem si tam tu rampu dal a cirkulace vody se také zlepšila. Nicméně zkusím ještě větší průměr děr a uvidím co bude lepší.Trubek mám dost :) :) :) .
 Reagovat na tento příspěvek 5  - R vaclav Re: Radek87
Pokud nepřidáváš co2 je silný proud dost zbytečná a někdy i nebezpečná věc kvůli řasám. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Radek87
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, vyrobil jsem si rozstřikovací rampu k filtru Eheim biopower na zadní stranu akva. Pěkně se čeří hladina a kytky se hýbou tak akorát ale mám takový dotaz. Je normální že se mi ve sloupci točí jemný bordýlek? Např. kousíček lístku ze zadní strany na přední sklo a furt dokola. Mám případně snížit výkon nebo to tak má být? Možná to jenom moc reším :-D , tak díky.

Reagovat na tento příspěvek 3  - R vaclav Re: Lojza007
Já jsem si udělal rampu z elektrikářské černé trubky. www.ielektra.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lojza007 – Eheim Biopower rozstřikovací rampa
Netušíte prosím někdo, jak dlouhá je originální rozstřikovací rampa? Případně čím ji lze nahradit? Koupil jsem na inzerát 160 a rád bych ho použil s rozstřikovací rampou, která v balení nebyla.
Předem děkuji za odpověď.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zelenakapusta Re: vaclav
Aha, děkuji, takže pokud tomu rozumím správně, není to nic nezbytného :-) Ehm, omlouvám se za více záporů v jedné větě stydim
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: zelenakapusta
Pokud nechceš mít proud z jednoho místa tak se dává rampa a je potopená pod hladinou s tím že otvory jsou mírně natočené k hladině, aby voda čeřila hladinu a kroužila do kola. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zelenakapusta – Filtr HL-BT 700
Ahoj všem,
plánuju pořízení vnitřního filtru HL-BT 700 s rozstřikovacím nástavcem.
Bohužel jsem ale ještě nikdy neviděla, jak takový filtr vlastně funguje a podle obrázků samotného filtru mi přijde, že rozstřikovací nástavec je pod hladinou.
Jak to tedy vlastně je? Je rozstřikovací nástavec užitečný doplněk?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: dandy75
Nemáš prezentaci akvária, to je pak těžko radit. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - dandy75 Re: Buldr, vaclav
tak má rampa smysl nebo ne ?
Tak já honím vodu dokola ryby v tom proudu rády plavou a je na ně krásný pohled, protože jsou u předního skla a když ne tak klidné místo vždycky najdou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - dandy75 Re: Brodys, vaclav
Právě že nejsem znalec na bakterie. klidně pustím vodu na trojnásobek objemu, ale rostlinama už to hází a ryby to pěkně unáší. Musí se hodně namáhat. Chudáci.
Bude to tam jak ve vířivce.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - BrodysRe: dandy75
Když nastavím ve svých 200l výkon 200l,bude to málo,jednak se ta voda bude jak olej,filtr nic nenasaje a co2 mi nikam nedoputuje. Mám teď přes den cca 750l/hod a na noc 600, rampa po celé zadní stěně, první díl ucpané vývody ;-) Asi by to šlo ještě stáhnout, ale akvárium prosperuje,tak to nechávám
Tak ty se bojíš abys nepřekročil proudění vody a zároveň vidíš že kanystrovým filtrům tohle pravidlo je úplně jedno a taky jim to funguje. Pokud máš 700 litrů vody měl bys jí protočit aspoň 2 x spíše ale 3 x. Pak se ti nebudou válet hovínka na dně. Rampu 1,8 m jsem měl roky vždycky mě hrozně vadila tak jsem jí nakonec vyhodil a křížem do protilehlého rohu k přednímu sklu dal proudové čerpadlo. Kytky se trochu hejbou ale svědčí jim to. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - dandy75
Tak já nevím, každou chvíli je IN úplně něco jiného :-) Mám rampu po delší straně 1,8m. Na kratší mám sání ode dna + trocha vody teče skimmerem z hladiny, protože bez skimmeru nejde udržet čistá hladina.
Reálný průtok rampou je cca 700l/h. což by odpovídalo skutečnému objemu vody v akvárku. Takže jednou za hodinu přečerpám. Všechno funguje, jen na zemi se pořád válí hovínka. Ty spodní sání stejně nesebere, protože neplavou a hned klesnou ke dnu.
Pomohl bych si v něčem, kdybych zrušil rampu a přešel na oběhové čerpadlo v nádrži ?
Do filtru nemůžu pustit víc jak 900 litrů, protože bych překročil proudění filtračním materiálem. V současné době mám 10cm za minutu, jak se doporučuje jako horní hranice.

Stejně nechápu komerční filtry za hrozné tisíce a desetitísíce, kde je pár litrů hmoty a obrovský průtoky. Tam se bakterie snad ani nemohou udržet. Když já mám problém v 80 ti litrovém objemu (čistý objem) udržet tak pomalé proudění.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R vaclav Re: mt.masak
Já mám proudové čerpadlo přidělaná magnetem a je to super příchytky časem přestanou fungovat, a tak přemýšlím že si je udělám taky na magnet. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mt.masak Re: vaclav
zkusím popsat svojí potřebu. Aktuální sání a rampa mi sedí, navíc místo trubičky budu opravdu používat Lily Pipes od Dennerle ext.filtru. Doposud vše ok. Problém je v tom, že rampa / Lily Pipe jsou ponořené příliš hluboko ve vodě. Problém je ten, že přísavku mohu dát pouze z vnitřní strany (tj. v akvárku). Na straně druhé ()za akváriem) mám pouze hadice, kde příchytka moc nedrží.

Chci tedy zbastlit, napojit průhlednou trubku na zadní strany akvária, abych tam mohl nacvaknout příchytky a tím si tak rampu i sání posunout mnohem výše, než nyní.

Snad jsem to popsat srozumitelně :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: mt.masak
Průhledné věci jsou ale hezké nebo méně rušivé jen chvíli, protože zarostou řasou a čištění je pak dost složité a otravné. Rampu bych vyhodil a když už chceš něco průhledného tak rozšířit konec trubky ve stylu lily pipes nebude problém. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mt.masak Re: Xif
to je to správné klíčové slovo :) děkuji!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Xif Re: mt.masak
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mt.masak – kde sehnat průhledné trubky
potřebuji upravit sání od Oase (sedl mi vzhled, který nerušil dojem z akvárka, sklo nechci) a sháním v současné době, kde bych koupil stejnou průhlednou trubku a mohl to ubastlit podle svého záměru. Rampu mám moc nízko, tak potřebuju trošku upravit. Díky za tipy
abc-zoo.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - majosek1
Čo je lepšie? Rostrekova rampa alebo Lily pipes?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - _ucx_ Re: vaclav
Pokoj bez vodotrysku, to je jako lovit jelena bez xylofonu... :) Nicméně ta rampa plní svoji funkci nejlépe právě tehdy, když stříká vodu nad hladinou.

rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: _ucx_
Tak málo kdo má rozstřikovací rampu nad hladinou a v pokoji tak vodotrysk. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - _ucx_ Re: vaclav
Prodávají se od 12 Kč za metr a dvoumetrovka je za 28.50 Kč dokonce i v HB. A nad hladinou mi nevadí.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R vaclav Re: _ucx_
dvoumetrová trubka PPR20 dejme tomu 20 Kč Tak světlou silnostěnnou trubku do akvária na které bude všechno vidět to bych si rozhodně nekoupil a těch 20 korun je spíš za metr než za dva ale to je detail. I černá mě tam vadila. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jiri609 Re: _ucx_
rozhodně to není nejlevnější řešení, takže úplný souhlas.... líbí se mi ta variabilita, jednoduchost, naprostá svoboda tvaru, umístění a směrování jednotlivých trysek atd. A když vidíš, kolik tady někdy někteří investuje do jiných doplňků....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - _ucx_ Re: jiri609
Cokoli je dražší než vrtaná PPR trubka. Vrták 2 mm stojí řekněme 3 Kč, dvoumetrová trubka PPR20 dejme tomu 20 Kč, přechodka se 1/2" závitem 5 Kč. Tomu se nedá konkurovat :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jiri609 – rozstřikovací rampa
teď jsem narazil na facebooku, tak předávám, myslím, že zajímavé.....
mailchi.mp/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Markusenka
Ahojte.
Sice je to neaktuální, ale měl jsem také problém se šlemem, který plnil hadice od a k filtru. Stačilo cca měsíc, sice to neomezovalo průtok, ale bylo to plné a neestetické. Akvárium jinak prosperovalo. Vše se změnilo od doby, co jsem dělal velkou údržbu akvária a filtru s tím, že jsem použil následně násadu bakterí od Seachemu. Akvárium super, ryby, krevetky a šneci prosperují, voda křištálová, hadice jsem od února nečistil, jsou netknuté, roztřikovací rampa také. Chomáče bakterí jsou výhradně ve filtru.
Mára
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DeathRock – Rampa a CO2
Ahoj, měnit filtr a tím páděm vyměním i starou rampu za novou. Používám CO2 s atomizérem za filtrem. Už dlouho nad tím přemýšlím, zda je lepší tu rampu dát třeba 5 cm pod hladinu a natočit ji směrem nahoru (čeří hladinu) nebo ji spíše otočit mírně směrem dolů (asi lepší pro CO2 rozpuštěné ve vodě.). Co myslíte?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlka Re: jann.masekk
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Já mám rampu, jestli se tomu dá říct, Rampa je u pravého skla zamaskovanou kořenem a vallisnerkama. Nejvíc si v proudu libují neonky černé.

Reagovat na tento příspěvek 0  - AnďaskaRe: jann.masekk
Taky ji mám přes celou zadní stěnu u 112l akva. Mám ji napojenou na čerpací hlavu Atman 201 a utáhne to v pohodě :-).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Blackie89 Re: jann.masekk
Ahoj,
já ji mám přes celou zadní stěnu, čistý objem v akváriu mám taky 80L a funguje to pěkně.
ale taky záleží na síle filtru, aby ti to utáhl...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jann.masekk – Umístění rampy
Kam umístit rozstřikovací rampu? Na zadní nebo boční stěnu? Díky za radu.. palec
Edit: Akva má cca 80 litrů
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Mlsoun – proud vody
navíc k té rampě - víš jakej dělá proud vody ? rampa dělá válec. Odshora dolů. To je podle mého nepřirozené. Pustil jsem si několik videí na youtube z Amazonky kde žije neonka. Ve všech videích proud vody působil na ryby ze strany. Například z leva doprava. Ryby plavaly takzvaně "po produ". Ty tou rampou děláš proud odshora dolů - blbost - takovej proud - válec je jen pod jezem a tam se ryby moc nevyskytují. Neony v amazonii mají proud ze strany. Proto mám vývod vzadu, nahoře, vpravo a to mi dělá v podlouhlém akváriu jako máš třeba ty Andasko proud u předního skla zleva doprava - přesně takový který mají neonky v amazonii ve svém prostředí ;-) palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Mlsoun – rampa
rozstřikovací rampa je přítěž. Měl jsem jí tam dlouhou dobu. Myslel jsem jak to není dobré. Ve finále omezuje výkon filtru. Dirky se zanáší a uzavírájí průtok filtru. Tím se omezí proud vody a doplatí na to rostliny. Jako vedlejší efekt je čeření hladiny - čímž se okysličuje voda a kytky pak nemají svůj požadovaný CO2 a blbě rostou. Navíc rampa je estetická vopičárna kterou prostě nepřehlídneš. Hlavní nevýhoda je že přijdeš o proud vody. Po vyndání rampy začaly být ryby více akční. Proud jim prostě dělá dobře, baví je, ale pozor pořád je mírný - neunáší je. Proud je dobrý pro rostliny - lehounce s nimi zmítá a komíha listy. Tento stimul rostlinám dělá velice dobře. Koho ve finále baví čistit párátkem díry v rampě. Mám jen prostě výtok proudu z roury od kamen X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - AndaskaRe: jarda62
Fotka k příspěvku Tak jak jsi psal jsem ji nasměrovala a příjde mi to nejlepší ano . Filtr mám na pravém boku, tak snad to mám správně.

Reagovat na tento příspěvek 0  - brukiz Re: Andaska
Řekl bych, že nastavení směru rampy je podle druhu akva a hlavně dle nasávání filtru, aby se voda jenom netočila, ale někam cestovala tam a zpět. Já ji mám třeba z poloviny pod hladinou a mírně skloněnou dolů, aby mi vůbec hladinu nečeřila nebo aspoň minimálně a to z důvodu úniku CO2. Případná slepá hladina je zajištěna silnějším skimmrem.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zip Re: Andaska
Já ji mám asi 2cm pod hladinou a směrovanou lehce nahoru, takže se hladina jen vlní ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - SilviebarisRe: Andaska
Fotka k příspěvku Já ji mám mírně ponořenou,aby to nebylo jak v pračce... ;-) Ale počkej,co řeknou ostatní..

Reagovat na tento příspěvek 3  - Jarda62Re: Andaska
Mírně nad.

Edit. Rampu ponořit a nasměrovat tak, aby voda tekla mírně nahoru a čerila hladinu.

+ Přidat reakci

Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 21

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 38699x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13235