Filtrace
To, že máš všechny hodnoty tzv. v normě ještě neznamená, že v případě nějaké kalamitní situace, která může nastat aniž jsi schopen to ovlivnit, se Ti může řekněme naddimenzovaný filtr hodit. Tou naddimenzací, mám na mysli hlavně objem filtračních médií. Co se týká průtoku vody filtrem a tzv. hodinové otočení akvária, tak v současnosti provozuji několik nádrží, většinou lehce přerybněných s pravidelnou týdenní výměnou vody a bez hnojení rostlinstva s výkonem povětšinou 4-5 násobku přečerpaného objemu akvária za hodinu. Výsledek je k posouzení v mé prezentaci.

0 31.03.2011 15:00 HaDaS Můj vnitřní filtr Duetto mi byl zhaněn snad všemi. Pravdou je, že mám nachystaný nový samodělný vnitřní filtr, zakomponovaný do pozadí, ale ne z důvodu všemi zde zmiňovanými hodnotami N** (ne jen na tomto fóru). Všichni píšou měnit vodu - ano, nechat zarůst akva - ano, mít "maxi" vnější filtr - já tvrdím ne. Akva provozuji pouze 8 měsíců, současné v prezentaci 4 měsíce, a se zmiňovaným mini filtrem (co se filtračních hmot týče). Začal jsem měřit všechny možné hodnoty a světe div se - vše v normálu. Jsem sice trochu nahlodaný, jestli mám novou filtrační soustavu instalovat, když mi vše funguje, ale instaluju ji. A to z jediného důvodu, a tím je zanášení předfiltrace a tím i vynucené, časté hamtání do akva.

To je pravda, že z toho teče čůrek, já to doma mám taky a nemám žádný problém, ale to je pouze můj názor a každého věc, když si myslí že to rybkám a kytkám prospívá, tak ať tam mají třeba
horskou bystřinu, mě stačí malý potůček

u pudniho filtru muze bejt problem s kytkama, huz se to tu probiralo, a ty obrazky jsou mi uz taky povedomy
spocti si objem filtraciho media, podle prutocny plochy rychlosti si odvod prutok a zjistis ze az tak neprehanej, jen udaje o prutoku - vykonu cerpadla nekdy pekne kecaj, protoze zapominaji zapocitavat ztraty na vykonu (zaneseni filtru, ztraty v rozvodech apod.)
takze pak ti z fitru tece curek i kdyz cerpadlo jede na plno....
Podle mne je filtrace docela dost důležitá v nádržích bez rostlina s písčitým či kamenitým dnem a průměrnou osádkou ryb, a v rostlinném akváriu s menší osádkou ryb zcela zbytečná, tam stačí něco na rozvíření slepé hladiny. Co se týká venkovních filtrů, jsou velice dobré, ale PŘEDIMENZOVANÉ. Podle mne třeba filtry (nechci je hanit či poškozovat - Filtr Atman CF-xxx, Filtr, Eheim Ecco pro 300 xxx, Filtr Tetra Tec EX xxx, a další) bych použil místo uváděných hodnot kapacity nádrží na 10-tinásobky hodnoty nádrží. To je pouze můj názor

Ivan: Fluval U2 mám v nádrži o stejném objemu, vyhodil jsem aktivní uhlí a místo něj tam dal ještě jednu vrstvu filtračního molitanu. Proud se mi zdál taky dost prudký, ale vyřešil jsem to tak, že pouštím vodu z horního vývodu, a ten plastový směrovač jsem nastavil tak, aby proud směřoval proti hladině. Hezky to čeří hladinu a proudění je podstatně nižší.
záleží jestli to vašim rybám bude stačit, jak už posal romant tak normální osádce jo, ale nesmíte mít moc přerybněno a je lepší mít živé rostliny(záleží na druhu akvária). To že mají ryby málo kyslíku poznáte tak že budou lapat u hladiny, někdy se to může ale stávat i přez noc
Když je filtr umístěn tak, aby voda co z něj vychází lehce čeřila hladinu, tak je to prokysličování za normální osádky akva zbytečný. To provzdušnění zařídí ta pohybující se hladina.

0 30.03.2011 20:26 ivan – filtrovanie
Zdravim.chcel bi som sa spitat mam klasicky filter v akvarku vodny.Ale mam k tomu aj taku hadičku co ked ju zapojim tak vydava bublinky tzv asi okislicuje je potrebne tam to mat aky to ma vyznam ???
Starší reakce
Na 200 litrovou rozplavávačku bych použil bioakvacit o rozměrech 10x14x25 což je standardizovaný rozměr který se dá koupit hotový. Pokud si necháváš udělat přířez tak klidně 15x15x25cm. Rozplavávačky bývají výrazně přerybněné na objem vody tak je lepší mít větší objem filtrační hmoty.
0 21.03.2011 23:03 halenar1984 odchovna nadrz je 200 l samozrejme ich nedavam hned do nej ale prave do tejto by som chcel tu filtraciu a molitam aky by ste dali co najvedsi?
Já se taktéž kloním k bublifuku jako romant.

Ve své 20ti litrové odchovničce pro Rájovce jej mám, a vše je v pohodě. K tomu samozřejmě vzduchovací motorek a škrtítko. Jak budeš mít odchovničku velkou?
Velmi často používaným a velmi funkčním systémem do odchodvých nádrží jsou vzduchový filtry s molitanem, tzb. bublifuky. To bych tam dal já a jistě nebudu sám.

0 21.03.2011 11:30 halenar1984 – filter
Živorodka Velkoplutva ak mozte poradte mi prosim niekto s filtraciou v tej odchovnej nadrzi dik moc
No jo, ale jakých velifer, živorodka, pestřenec, bodlok (moře) ?
0 20.03.2011 23:26 halenar1984 – filter
ahojte aku filtraciu by ste mi poradili na odchou veliferiek cerpadielko a co najvedsia pena alebo staci aj vzduchove cerpadlo dik moc za rady
Starší reakce
To ne ,tak silnej proud to neni,aby to snima hazelo. bude dobre filtrovat vodu.Zivorodky prece jen dost znecistuji vodu.Dekuju
Uvědom si jednu věc. Ten filtr je nový a tudíž nezaběhlý. Po cca 3 týdnech se filtr zaběhne a pak se průtok výrazně sníží. Sám mám tento filtr v nádrži o objemu cca 25 litrů, čistím ho jednou za tři měsíce a průtok stažený na polovinu. Je to naprosto bez problémů.
Nemyslím si, že by to mělo rybkám vadit, vždyť ve svém přirozeném prostředí se musí také potýkat s pohybující se vodou. Samozřejmě, že pokud by ten výkon filtru byl tak silnej, že je točí po nádrži, tak to dobře není.
Ten filtr ma prutok 400l-hod.mam tam snizenej vykon,ale i tak dost ceri vodu.Snad to rybam moc nebude vadit

Pokud se dá regulovat výkon, tak bych ho snížil. V akvárku je a bude větší počet živorodek, tak se dobrá filtrace hodí. Viděl bych to jako O.K.

Chtel bych poprosit o radu.Mam akva 54 l. a v nem asi 14 pavich ocek.Koupil sem filtr FLUVAL U2. neni zbytecne silny na 54 litru??zda se mi ze az moc proudi voda a rybky tam nemuzou dobre plavat.dekuju za odpoved
0 18.02.2011 21:36 hanyking – Jaká je tady filtrace?
www.youtube.com/…
V takto vytížené nádrži musí být opravdu velmi dobrá filtrace. Jaká se tady používá?
Starší reakce
Tak ten Atman trochu přiškrť přiloženým kulovým ventilem,a je..nebude ti honit nic..

0 09.01.2011 09:37 sustik tak to sem ho klidně mohl vyndat,lečiva ani nemoce v akva nemám,při čištění ho odstranim. díky za info
Nevím o jaký filtr se jedná, ale z filtru bych ho odstranil. Pro běžný provoz akvária je aktivní uhlí zbytečné. Jeho použití je opodstatněné jen pokud chceme z vody odstranit např. zbytky léčiv, nebo zmírnit příznaky nějaké otravy. Navíc plná účinnost uhlí je v řádech maximálně desítek hodin. Pak už z vody nic neodstraňuje a jen zabírá místo biologickým hmotám které jsou pro kvalitní filtraci důležitější.
0 09.01.2011 08:54 sustik zdravim,koupil sem si novou filtraci s aktivnim uhlim,tak sem se chtěl zeptat jak často se to uhlí mění,případně jak poznám,že je potřeba ho vyměnit. děkuju za radu.
Starší reakce
Největší výhodou je minimální údržba filtru z pohledu časové frekvence.
Tady se o tom dočteš víc:
www.levnaakvaristika.cz/…
Jedna nevýhoda mě napadla: protože se voda honí vně akvaria, tak v případě, že je teplota vzduchu v místnosti nižší než vody, musí docházet k tepelným ztrátám (voda se při filtrování zárověň i ochlazuje). Takže musíš v akváriu víc topit, čili by se dalo říci, že v našich zeměpisných šířkách venkovní fitry zvyšují náklady na chod a údržbu akvária

0 14.12.2010 18:23 JagerMaister vďaka to som potreboval som rád že voda bude čistá a nie kalná ako teraz

vďaka
Externí filtr nezabírá místo v akváriu a nehyzdí je. A jelikož to bývají pořádné hrnce, tak je v nich i větší množství fitračního materiálu, čili by měly mít i vyšší účinnost filtrace než filtry vnitřní.
Toho, že budeš mít v akvárku méně kyslíku bych se nebál.
0 14.12.2010 17:00 JagerMaister ahojte chcem si kúpiť externý filter ale neviem aké má pozitíva a aké negatíva?
a ešte dotazík stačí mi do akvária iba externý filter ? budú mať ryby dostatok kyslíka?

Starší reakce
Pustit oba filtry souběžně je to nejlepší řešení. Praktikoval bych to po dobu 3 týdnů. Do toho novýho vnějšího filtru bych naočkoval bakterie z toho vnitřního filtru(trochu vymačkat).
Nejlepší bude nechat je před výměnou běžet současně a nový vnější naočkovat původním.
Chcem vymenit vnutorny filter za vonkajsi a chcem sa spytat, ze aky sposobom to mam spravit. Mam uz zabehnute akvarko. Rozmyslal som nad tym, ze vnutorny odstavim - vyberem znej vlozku, ktoru vlozim potom medzi naplne vnutorneho filtra. Prosim poradte mi ci by to tak slo, alebo akym sposobom to mam spravit a aby som nespravil chybu a naco mam este pritom davat pozor. Alebo mam sucasne isty cas spustit oba filtre naraz??

dakujem
Starší reakce
To účko tam dám. Ale potřebuji ještě jeden mechanický vnitřní filtr. Ten je rozhodně nutný.
hanyking napsal: Ta molitanová kostka se mi ještě vejde do přepadu tak nebude strašit.
Strašit vám tam doktore sice nebude, ale ani lapat zvířený detrit.
Jelikož ten se vám, jak už jste zjistil, až nahoru k přepadu nedostane.
Tak tam dám ještě ten vnitřní filtr a ten zbytek tedy budu odsávat. Na akvamalavi jsou některé nádrže prezentovány jako bezůdržbové. Tak jsem z toho vycházel. Ta molitanová kostka se mi ještě vejde do přepadu tak nebude strašit. Trysku vyvedu hřebenem. I tak myslím, že tam je málo kyslíku a chci pročeřit hladinu. Ta hloubka jde znát. Pokusím se sehnat hlavu o výkonu 3000l. Jinak dám nejsilnější eheim 2000l.
hanyking napsal: Hledám přídavný vnější filtr...
Tak jsem to pochopil
Když si koupíš jakékoliv čerpadlo,dno nevyčistíš.Jestli máš představu o tom,že uděláš vír v nádrži,a do molitanu se nachytá všechno,není tomu tak,jen se to zvíří a časem usedne.Samozřejmě se něco do molitanu chytne,ale zdaleka ne všechno,a až ho jednou budeš čistit,tak ho vytáhneš z vody,a půlka se ti tam toho zase vrátí.
Bohužel,jediná rada je odkalování,také jsem si prošel jemným pískem,a jinak to opravdu nejde.
hanyking napsal:Raději bych dal silnější hlavu alespoň 3000L ale nemůžu to nikde dopátrat.
Tak to se nediv,s tímto,a vyšším průtokem jsou čerpadla do jezírek a rybníčků...

Měl jsem na mysli vnitřní filtr. Ten přepad mám řešený napevno. Voda přepadá do komory vrchem a tam je nasávána do potrubí. Myslíš, že to je dobré, když koupím čerpací hlavu 2000l/hod a dám na to kostku molitanu? Jen jako mechanický filtr. Raději bych dal silnější hlavu alespoň 3000l. Ale nemůžu to nikde dopátrat.
Prodává se toto:
www.akvaristik.eu/…
Má to trubku, která se dá prodloužit, tak aby dosáhla až na dno.
A ze zkušenosti bych to moc nedoporučoval. Dal jsem si nasávací koš až ke dnu, tak aby odsával "bordel ze dna". Výsledek byl takový, že než aby odsával to co měl, tak způsobil výrazné prodění u dna, pak stačilo, aby se u dna pohla nějaká rybka a velmi zvířila ten "bordel", kterému poměrně dlouho trvalo, než se opět usadil.
Pardon za to označení "bordel", ale nějak mi vypadlo to správné označení
Přidat reakci
1 ...... [30] ...... 33 34
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 43044x