Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak zlikvidovat plže

 

NápovědaFórum » Další živočichové » Plži 

Přejít na předchozí stránku 6 Přejít na další stránku   1  
Jak zlikvidovat plže
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2017 00:06 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: vaaclav, romant
Zajímavé!

Když jsme u zapomínání, poslal mi jeden kluk poštou Ophiopogon japonicus. 23.9. to pošta orazítkovala, 3.10. mi dali do kaslíku odkaz, včera, 6.10. jsem to vyzvedl (byl jsem nemocný) a ophiopogon to přežil s pár odešlými listy a nějakými rozpadlými kořeny. Omáchal jsem ho ve vodě a bude dobře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2017 22:04 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: romant
Zatím jsem nikdy o žádnou rostlinu nepřišel a když nezapomenu tak jsou tam stejně několik hodin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2017 21:28 R Muž romant [27987] Re: vaaclav
Áno, tuholistější bez problémů, ale třeba taková Limnophila, ta už to při tomto zbarvení nedává, tedy chápejme tu dlouhodobější koupel třeba i tzv. přes noc. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2017 19:50 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: JirkaŠčobák
Fotka k příspěvku Pokud to nepřeženeš z barvou i 24 hodinová koupel rostlinám nic neudělá. Párkrát jsem na namočené rostliny zapomněl. :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2017 19:24 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Maq
Vsadím se, že z lidí, co budou aplikovat, si někteří některé rostliny zničí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2017 17:13 R Muž romant [27987] Re: Maq
Hypermangan funguje dobře, ale nikdy nemáš nic 100%, ono je to taky o koncentraci, ale zároveň se to může střetávat s druhem rostliny, jinými slovy ne každý třeba jemnolistější druh rostliny dokáže ustát vyšší koncentraci hypermanganu. Tou vyšší koncentrací mám na mysli již roztoky více do fialova, protože se normálka používá světle až sytě růžová barva roztoku. S modrou nemám zkušenosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2017 16:53 Maq
Jak nezavléct plže s rostlinami?
Myslím že se rostliny koupou v hypermanganu. Funguje to?
A nebyla by lepší koupel v modré skalici (CuSO4)?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   17.08.2017 22:36 Žena sivon [1714] - PlžiRe: Driv3r
Také je důležité, zda chceš omezit okružáky nebo kružníky. Ti první jsou větší a je snazší je likvidovat, třeba i pomocí sběru, či nasazením "tygra" (Clea helena) - jsou na jídelníčku č.1.
Kružníci, bohužel, na návnadu kašlou a pro helenu jsou asi nezajímaví, sežere raději všechny ostatní plže. Ale pokud se jedná o kružníky, myslím, že až se akvárium zaběhne a ustálí se rovnováha, sami zmizí. Mně se je nikdy nepodařilo v normálně fungujícím akváriu delší dobu udržet, vždy po čase nějak "vysublimovali" Za celých deset let fungování Šnečkária jsem jakousi invazi plžů zažila jen tehdy, pokud jsem jim nějak radikálně vylepšila podmínky pro život - většinou to byl nějaký průšvih spojený s odumíráním rostlin či překrmením. Stav se pomalu (!) vrátil k normálu až po té, co začalo akvárium opět normálně fungovat jako systém (tedy miniekosystém ;-) ).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2017 21:43 Maq Re: NHKG
Mám levatky a okružáky. Mám sice nulovou tvrdost, ale vápník není na nule; hnojím s ním v množství, které stačí rostlinám. Tak asi stačí i šnekům.
Ale mám osmózu teprve od dubna, třeba se časem nějaké účinky na plže ještě objeví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2017 19:49 Muž Driv3r [236] Re: NHKG ,Mag,Jirkaščobak,
Skaláry jsou taky cichli,ale šneku si nevšimnou. :) Děkuji všem za rady, ještě počkám a pořídim další zelí.s těmi levatkami a rozpadem ulit u nich pozoruji bílé fleky.skoro díry
Málo vápníku? V chaosu je to ještě výraznější,tam jde voda z RO.všem dik za názory. pivo potlesk
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2017 18:07 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Maq
Moje voda: www.ovak.cz/… Až na pH, které u mě z kouhoutku teče těsně nad 7 by to mělo sedět.
pH snižuju z 7 na cca 6,5 a kružníkům úplně zbělala ulita. Jiné šneky tam momentálně nemám a ani jsem nic jiného s akváriem nedělal, tak mi to přišlo jako logická příčina. Liju do akvária H3PO4, tak je taky možné, že se něco stalo s vápníkem. Samozřejmě může to být i něčím úplně jiným.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2017 16:58 Maq Re: NHKG
NHKG napsal: Teď v jenom akváriu snižuju pH a asi kvůli tomu se kružníkům rozpadá ulita.
Jo? Já mám nulovou tvrdost a pH bylo chvílemi i pod 6, ale žádný úhyn či rozpad plžů nějak nevidím. Jak to máš Ty?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2017 16:44 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Driv3r
Mi se na šneky osvědčili rájovci. Zbožňují hlavně okružáky. Levatky taky zlikvidovali, ale kružníky aspoň ti moji ignorují. Navíc to jsou dost divoké ryby, nevhodné k malým rybám.
U větších cichlid se mi šneci až na piskořky nikdy neudrželi. Přijde mi, že je cichlidy žerou i s ulitou, ale ta od piskořek je na ně moc tvrdá a ostrá. Viděl jsem je zkoušet sežrat piskořku, ale vždy ji po chvíli vyplivli.

Teď v jenom akváriu snižuju pH a asi kvůli tomu se kružníkům rozpadá ulita. U mě je problém, že mám řasu rád jako příkrm pro ryby, takže se mi ty šnečí potvory vždy namnoží.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2017 15:50 Maq Re: Driv3r
Driv3r napsal: bojím se ze v tomto případě bude platit přímá úměra více rostlin více místa více jemných řas a tim více potravy =více snečku
Myslím že tahle rovnice v dobře vybalancovaném akvárku neplatí. Zato platí, že když je šneků míň než potřeba, zpomaluje se rozklad bordelu a musí se tomu pomáhat častějším odkalováním, výměnami vody, a rostliny se nesnadněji brání porostům řas.
Driv3re, je to mladé akvárko, dej tomu čas. Ty to zvládneš i nepřímými metodami, tj. údržbou, a ono si to časem sedne na nějakou normální úroveň.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2017 15:44 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Driv3r
Driv3r napsal: bojím se ze v tomto případě bude platit přímá úměra více rostlin více místa více jemných řas a tim více potravy =více snečku.


Platí přímá úměra: "více rostlin - větší spotřeba živin rostlinami - méně řas (všeobecně)".
Já bych kružníků bral klidně i víc, protože jsou sympatičtí, ale obecně, čím víc v akváriu vyhrávají rostliny nad řasami, tím jich mám méně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2017 15:27 Muž Jarry [1437] Re: Driv3r
Čtverzubec je jistota, ale asi se moc nehodí do společenského akvária - i když občas je někdo má, asi by stačil trpasličí, ale jsou to taky mrchy, i když prťavý. A pak mi totálně zmizely levatky z velkého akvária po nasazení terčovců - sbírám celkem ve velkém množství prázdné ulity. Dřív jsem levatky při stříhání kytek sbíral a házel čtverzubcům, ale teď už tam žádné nejsou :-| SAE rozhodně poslat do světa, přeju hodně štěstí při lovení;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2017 15:19 Muž Driv3r [236] Re: JirkaŠčobák
S tou rostlinou hmotou mas pravdu stále to doplňuji po te malé eskapádě s povolením ve spoji. smich což ale neřeší množství šneku.bojím se ze v tomto případě bude platit přímá úměra více rostlin více místa více jemných řas a tim více potravy =více snečku.
Určitě se to někde zastaví ale když mas všude a na skle šneky,tak to štve.proto jsem uvažoval nad tim labeo nebo podobnou jako přirozeného predatora.sae se na řasi osvědčili i když mám ted pocit že se pouští i do rostlin,taky statečně vyrostli. :-O .asi půjdou do světa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2017 14:41 Žena Janka [0] - ŽivorodkyRe: Driv3r
Pomáha plátok surového zemiaku dat do akvária vecer a ráno je oblepený okruzákmi, vyberies a vyhodís. Ak este treba, zopakovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2017 13:25 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Driv3r
Pracoval bych na množství rostlinné hmoty, být tebou. Asi jí nemáš dostatek (přestože si myslíš opak).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.08.2017 12:51 Muž Driv3r [236] Re: JirkaŠčobák
Jirko vše jmenované vim.ale ja mam akva v obýváku a kdyz všude vydis jen snecky tak to takova okrasa neni.při minule údržbě sem vyndal a přesadil par rostlinek a v kýblu bylo tak 50ks snecku a vybrat ručně to je děs zkoušel sem je zmáčknout a nechat rybám ale nejedou jim.
Snažím se o nějaký kompromis mezi krásou-ozdobou a co nejlepších podmínkách.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   16.08.2017 11:45 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Driv3r
Proč je potřebuješ omezit?
Žádné ryby bych kvůli šnekům do akvária nedával. Ony se totiž občas nesnesou a navíc, když vyrostou, do některých nádrží ani nevejdou.
KRUŽNÍKY JE BLBOST OMEZOVAT!
Víš, čím se živí?
Řasama. Skoro až mikroskopickým povlakem na rostlinách. Slepou hladinou. Samé věci, kterých chceš mít míň. Užiteční živočichové.
Klidně bych jich bral i víc, ale z mé zkušenosti, když se akvárium, co se řas týče, stabilizuje, je jich najednou méně. Myslím, taky, že se jednotlivé druhy šneků vzájemně omezují mezi sebou. Mám 3 druhy piskořek, kružníky, okružáky, levatky, člunky, ale často jen dva druhy ve viditelně větším množství v jedné nádrži.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2017 10:58 Muž Driv3r [236]
Potřebuju nejak omezit šneky,kružníky snese se nějaká parmicka (labeo )se skalárama pancikama a neonkama?mám i 4 SAE,ty bych chtel zredukovat nebo zrušit. clea na ne nestačí ani si jich nevšimne.do akva kamenná zahrádka.nebo nejakou jinou rybu na šneky?nebo ruční sběr? :-O

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   12.08.2017 21:20 R Muž ctibum [6926] Re: Stryko
Na to jednoduchá rovnice. Počet okurek = počet ancistrusů + 1... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2017 21:00 Stryko Re: ctibum
No tohle jsem už zkoušel :-D je to sranda sledovat. Hodil jsem ji tam a ancík se k ní přisál a nepustil tam vůbec nic a nikoho :-D a ráno byla pryč :-D takže asi tak
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2017 20:43 R Muž ctibum [6926] Re: Stryko
palec
EDIT
A kdybys přeci jen chtěl redukovat, dej tam večer kus salátovky a ráno ji vyndej ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2017 19:58 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.
4x Clea Helena a dál bych nic nepřikupoval. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2017 19:49 Stryko Re: ctibum
Rozhodl jsem se nakonec nehubit a nechat to tak jak to je a koupit teda jednu ampulárku na zkoušku. Uvidím jak to s ní půjde
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.08.2017 09:39 R Muž ctibum [6926] Re: Stryko
No, evidentně jsi rozhodnutý a přesvědčený a své pravdě a jak říká šéfredaktor "Získaná zkušenost je nejlepší a nepřenositelná". Nebo tak nějak :) Tak hodně štěstí s Ampulárkou. Jen si ještě načti, jaké jsou druhy, abys měl větší šanci, že ti zbydou nějaké rostliny...
A přimlouvám se za nějakou past na šneky než za vyhubení. Pokud jsi z Prahy a okolí, rád si je pak od tebe vezmu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   11.08.2017 23:34 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Stryko
Stryko napsal:Mám v akváriu tak milión těch malých hazjlíků a chtěl bych jednoho hezkého a užitečného šneka :)
To chceš dost blbost. Z více důvodů (nerozebírám).
Buď jich nemáš tolik, kolik si myslíš, že máš nebo děláš akvaristiku zle a pak se máš učit a ne zabíjet šneky, kteří mají plné ruce práce s tím, aby napravili tvé chyby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.08.2017 22:14 R Muž Anthrax [4787] Re: Stryko
Když porovnám stovku kružníků a jednu ampulárku, tak myslím že ta ampulárka udělá víc bordelu. Ale to jsem OT stydim
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2017 22:10 Stryko Re: Anthrax
Na 100l akvárko si nemyslím, že by měla být zátěž
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.08.2017 22:09 R Muž Anthrax [4787] Re: Stryko
Stryko napsal: nějakého hezkého a užitečného šneka Tak zrovna ta ampularie dela spis bordel nez uzitek ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2017 21:52 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Maq
OT: Kružníci a levatky se přemnoží i v akváriu, kde se nekrmí. Stačí jim trocha řas a zbytky rostlin...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.08.2017 21:46 Maq Re: Stryko
Stryko napsal: Ne bordel tam není
Žádnou jinou reakci jsem ani nečekal... :-)
Copak tam teda asi žerou? Máš nějakou teorii?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2017 21:22 Stryko
Ne bordel tam není ty šneky jsem tam toleroval už dlouho,chtěl jsem tam koupit clea helena ať si s něma poradí, ale pak bych se musel zbavovat tady těch když chci ampulárie....myslím, že se už nemnoží ale nechci je tam. V druhém akvárku jsem použil přípravek stop snail a za tři dny byl od nich klid. Po odstranění šneků je už akvárium hezky čisté. Vodu měním jednou týdně tak snad když se to vyhubí, tak po výměně vody doufám, že to bude cajk.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2017 21:08 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Stryko
Záleží čím budeš likvidovat a jak budeš měnit vodu. Ale mi třeba Esha Gastropex nepomohl a to jsem dával dvojnásobnou dávku... Pomohli až rájovci a mřenky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   11.08.2017 21:04 Maq Re: Stryko
Milión hajzlíků to je jako milión uklízeček. Tam musí být bordelu, když se všechny uživí!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2017 20:59 Stryko – Chemická likvidace
Zdravím, nevíte za jak dlouho je možné po chemické likvidaci šneků v akváriu tam nasadit Ampulárii aby ji to neuškodilo? Mám v akváriu tak milión těch malých hazjlíků a chtěl bych jednoho hezkého a užitečného šneka :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2017 20:49 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: liborass
Tak jsem přelovil rájovce do menšího akvária plného levatek a s několika kousky krevetek, co se nenechaly odlovit. Po 24 hodinách jsou všechny levatky fuč až na pár kousků mimo dosah rájovců (mezi kameny a nad hladinou na krycím skle). Krevetky asi taky sežrali. Nevidím ani jiné "breberky" co v akváriu byly. Takže můžu potvrdit, že rájovci jsou výborní čističi akvária od bezobratlých živočichů.
A přelov rájovců byl nesnazší co jsem zažil Stačilo máchnout síťkou a vždy minimálně 2 v ní skončili. Vůbec se nebojí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2017 20:58 Muž liborass [174]
tak černé rájovce, co jsem měl, tak ti klidní moc nebyli :-) šneky žrali všechny co jsem měl, a i na krevetce si mlaskli ale byli to nejlepší labyrintky, co jsem kdy měl...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2017 19:33 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Tojsouvěci
Tojsouvěci napsal: Zredukovat se dají ... ....nebo hladoví rájovci. ahoj
Můžu potvrdit. Včera jsem dal do akvária 6 cca 5cm dlouhých rájovců černých a dneska cca 15 velkých okružáků je kaput. Zbyly z nich jen ulity a viděl jsem jen 1 přeživšího + pár malinkých. Zato rájovci mají narvaná břicha. Ale nevím, jestli útočí i na malá šneky.
Zkusím rájovce na levatky, pokud je dřív nesežerou mřenky malé. palec

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   21.03.2017 23:09 Žena sivon [1714] - PlžiRe: karel6503
Nemáš prezentaci, tak nevím, jaké akvárium a jaké složení obyvatelstva máš, pak se těžko radí.
Dle popisu to vypadá na kružníka. To, že se ti přemnožili znamená, že mají hodně co žrát - tihle šnečci se živí hlavně drobounkými řasami na skle a rostlinách. Kvůli jejich počtu, velikosti a hlavně nechuti se nechat nalákat na návnadu ve formě okurky či salátu, je s nimi obtížnější boj než s okružáky a piskořkami. Ale zato jdou velmi snadno rozmáčknout, ryby ti za to poděkují a můžeš vynechat krmení.
Mám zkušenost, že v akváriu s rybami, které mají občas redukované krmení, jejich počet postupně ubývá. Možná, že ryby v nouzi likvidují jejich vajíčka.

Možná, kdyby sis přečetl příspěvek před tvým, měl bys odpověď, ještě než bys položil dotaz ;-)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2017 12:47 Muž Faire42 [37] - Z donucení miníčkaRe: NHKG
S 2mm šneky by si mohl poradit i rak mexický. A pro toho se lépe zajišťují podmínky, než pro šnekožravé ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2017 12:33 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: karel6503
No místním folklórem je plže nehubit, ale naopak ke chránit.
Chtělo by to fotku akvária a plže.
Úplně vyhubit šneky je hodně obtížné. Jsou 3 cesty: chemie, znovuzaložení akvária nebo šnekožravá ryba.
Chemii jsi zkoušel. Ale nejlepší je prý esha gastropex.
Znovuzaložení musí být důkladné. Rostliny se musí vymáchat v nějaké chemii a pak delší dobu pozorovat, jestli náhodou nějaké vajíčko nepřežilo.
Šnekožravých ryb je málo a chtějí specifické podmínky. Bez znalostí akvaria nejde říct, jestli by jsi si nějakou mohl pořídit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.03.2017 12:05 Maq Re: karel6503
Nejsem žádný plžolog, ale malé šnečky kteří se o sebe sami postarají vidím v akváriu rád. Pomáhají zlikvidovat všelijaký neřád.
Horší je to s těmi velkými, ozdobnými, o ty se musí nějak pečovat, chránit před nimi rostliny, apod. Ale ti se neobjeví zčistajasna. Kdo je chce, ať si je má.
Žádní plži sklo nežerou, takže pokud lozí po skle, asi je tam přivábilo něco jiného, a proti tomu přece nic nemáme.
Pokud se shromažďují ve filtru, znamená to, že tam nacházejí hromadu žrádla, což bych jim taky neměl za zlé.
V čem je tedy problém?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2017 11:01 karel6503 – šneci
Dobrý den,taky prosím o radu.
Kdysi jsem si do akvária také s rostlinami zavlekl nějaké plže. Přesně nevím o jaký druh jde,ale jsou asi 2 mm velcí,přes den je moc vidět není,zato večer mám obsypaná skla v akváriu a také se mi s nimi zanáší filtr. Bojuji s nimi mechanicky,vyzkoušel jsem přípravky SNAIL STOP a MOLUCID,ovšem bez výsledku.
Je to asi 1/2 roku vypustil jsem akvárium,písek propral zvlášť ve vařicí vodě,rostlinky důkladně prohlédl.Asi za 2 měsíce jsem je tam měl zase.
Poraďte prosím,děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   24.01.2017 12:20 Maq Re: Hajle
Hajle napsal: Píšete o nezastupitelné funkci šneků, ale nemůžou tuto funkci zastávat některé druhy ryb, případně bakterie? A pokud je šneků hodně neprodukují i více odpadních látek, které mohou zapřičínit nějaké problémy?
Šneci nejsou nezastupitelní. Jsou součástí řetězce organismů provozujících dekompozici organické hmoty. Jsou vlastně na začátku toho řetězce, takže konají tu nejvíce viditelnou část práce. I bez nich se zbytky rozloží, díky mikroorganismům, ale šneci to opticky a funkčně urychlují.
K druhé větě: Zákon zachování hmoty. Nemohou vyprodukovat více odpadních látek, pokud se živí výhradně odpadními látkami. Čili dokud žerou jen sračky, vykadí jen lepší (=více degradované) sračky.
Znečistit akvárium mohou zásadně ve dvou případech: Když uhynou, a když žerou ne-sračky. V obou případech jde funkčně o totéž - o přeměnu živé hmoty na mrtvou.
V praxi se to děje ve dvou situacích, a to když nějak - záměrně či bezděky - náhle změníme podmínky v akváriu, takže plži hynou. A dále v případech, kdy plži žerou živé rostliny, ev. je něčím přikrmujeme. To se ale převážně týká jen chovu velkých ozdobných plžů.
Pro úplnost: Živou hmotou se samozřejmě živí i běžní drobní šnečci. Částečně. Redukují některé řasy, zbaští spoustu mini- a mikroorganismů, a v malé míře semtam poškozují jemnější rostliny. V součtu je tato jejich činnost většinou vítána. Výjimkou jsou asi jen specializovaní pěstitelé citlivých rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.01.2017 09:37 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Hajle
Upřímně jsem nad rybama přemýšlel už při tvém prvním přispěvku a ne. Například otocinclus dokáže fajn lividovat hnědé řasy. Ale. Koupil jsem si jednoho a uhynul mi. Chtějí hejno (a nemusí jim vyhovovat nedávno založená nádrž). Nic proti hejnu otocinclusů (do toho jsem už nešel). Ale lidé, co si ho pořídili, taky zaznamenali úhyny. Některým to vychcípalo všechno. Komu nevychcípalo - mnozí akvaristé neradi slyší, že když už dají do akvária větší hejno něčeho, je nejlepší tam nestrkat nic jiné. Nacpou tam hromadu dalších ryb a bude jim časem chcípat stejně.

Neexistuje tak jednoduchá ryba, jako jsou šneci.

Výbornou práci mi dokáží odvést krevetky, jenže to je opět - k dosažení efektu 40-60 krevetek do 60l. Kdo dovede riskovat takovýto počáteční nákup? Navíc se nedají použít na založení akvária. Teda - já to nedávno dokázal postupným přidáváním mrňavých krevetek do nádrže několika dní staré (už vyrostly a rozmnožují se), ale ne každý má doma stabilní, množící se populaci, ze které může čerpat. Takže taky ne sranda. Volání o pomoc lidí, kterým vychcípává koupená skupina krevetek, se na fórech ozývá dost často.

Bakterie - hm. Co já, ty, kdo, víme o bakteriích v našem akváriu? :)

Ty odpadní látky na úvod jsou právě fajn, protože bez šneků ti je nemá co produkovat. Asi nejvíc záleží, jak jsi na tom s rostlinami. Zarostlé rostlinné akvárium nemá nejmenší problém. A to například ve svých nádržích neodkaluju a jen měním vodu.

Abych nekecal, stalo se mi, že mi nedávno šneci změnili kvalitu vody - když jsem přidal asi deset okružáků do vázy s aktuálně asi třema litry vody (kde předtím šneci nebyli), začaly se kryptokoryně rozpadat listy. Opakovaná výměna několika hrníčků vody a rozpad se zastavil. Jednoduché, vyřešeno. Problémy malých biotopů.

S tou měkkou vodou máš pravdu. Nechceš to zkoušet :).

Oceňuju, žes moje komentáře přijal bez negativních emocí. A, prosím, tykej mi! Jsme na akvaristickém fóru!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2017 08:07 Hajle Re: JirkaŠčobák
Díky. Koukám, že jste zkušený akvarista se specifickým přístupem. O to víc si vážím vašeho zapojení se do diskuze. Pochopil jsem, že tu často narážíte na ten radikální, hysterický a pro vás nelogický přístup : Dostali se mi do akvárka šneci - Pryč s nimi hned. Já chci jen rozjet novou nádrž bez nich. Když se tam časem nějací zavlečou, tak si žily trhat nebudu a není to tak můj případ. Dovolím si ještě ale trochu "drzosti" :) Píšete o nezastupitelné funkci šneků, ale nemůžou tuto funkci zastávat některé druhy ryb, případně bakterie? A pokud je šneků hodně neprodukují i více odpadních látek, které mohou zapřičínit nějaké problémy?

Nějaká pravidelná udržba nádrže je stejně nutná a vybrat odpadané listy při výměne vody není zas takový problém. S řasou to je horší, ale jsou také nějaké bezchemické metody. Uvidíme...Chybami se člověk učí, tak dám vědět jak jsem pochodil :-D

Když už se tu tak hezky bavíme, tak mě napadá, jestli by šlo vytvořit prostředí v akváriu pro šneky vyloženě nevhodne, kde by se jim nedařilo a rybám případně i rostlinám naopak ano? Co třeba měkká dešťová voda? Bez vápníku by se jim nemělo dařit stavět ulity, ne? Nebo jsem uplně mimo?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [6] ...... 36

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 29399x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2928?od=251