Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak zlikvidovat plže

 

NápovědaFórum » Další živočichové » Plži 

Přejít na předchozí stránku 7 Přejít na další stránku   1  
Jak zlikvidovat plže
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 19   23.01.2017 20:31 Maq Re: Hajle
Hajle napsal: Jasně, ale přece akvaristi nejsou nějaký ochránci přírody a všichni to děláme buď pro zábavu, nebo pro okrasu ... Navíc akvárium je tak "umělá" věc, že se ani nedá moc hrát na nějakou přírodu, takže zbavení se šneků přece není nic "neetického". Příjde mi, že se tu vede boj na základě emocí a moc se neargumentuje.
Nedobře se na to díváš, Veverko. Akvárium je, pravda, umělý biotop, ale jen na povrchu. Dobrý akvarista ví, že 99% všeho se v akváriu děje bez jeho aranžmá a skrytě. Přírodní zákony koloběhu (živé) hmoty a energie se nedají obejít; kdo s nimi nedokáže žít, akvárium nevytvoří. Akvarista se vlastně ze všech sil snaží, aby těm přírodním pochodům vytvořil co nejlepší podmínky - a tak a jedině tak se může těšit ze svého umělého výtvoru.
Šneci do toho koloběhu patří stejně jako spousta ještě daleko menší a početnější havěti. Tohle všechno akceptujeme a není v tom sebemenší sentiment, emoce nebo etika; je to zcela racionální vědomí, že jinak to nejde.
Na přímou otázku, zda to bez plžů jde, přímá odpověď: ANO, jde. Můžeš dělat jejich práci sám, nedokonale a nadřeš se u toho. Pojede auto bez posilovače řízení? ANO, pojede. Ale když už ho někdo má a chce si ho vymontovat, nemůže od ostatních očekávat mnoho porozumění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   23.01.2017 18:27 R Muž romant [27987] Re: Rybar
Tady opět není pro každého, je třeba znát nároky a možné chování. rybicky.net/atlasryb/ctverzubec_trpaslici
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2017 18:10 Muž Rybar [-29]
Ta chemie zlikviduje něco málo , kdy si jsem je likvidoval rajovci, teď mám naně hejno čtverzubeců trpaslících ,ti vyžerou vše . Je na ně spolech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.01.2017 17:35 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Hajle
No - všechno jde.
Přečti si tento můj článek a představ si, že všechno, co v něm píšu, že dělají šneci, budeš muset nějak dělat ty sám: scobak.blog.sme.sk/… Nemáš nikoho, kdo konzumuje slepou hladinu, biologické nánosy na skle a rostlinách, řasy, sežere rozpadající se listy. Neřeším přebytky žrádla - schopní akvaristé umí krmit tak, že na šneky přebytky žrádla nezbudou a musí je dokrmovat.

Největší problém vidím v těch rostlinách - minimálně z úvodu, když máš nezakořeněné rostliny, budeš muset úplně vše čistit ty - a to může být problém. Zjišťuji, že to, jestli rostliny zakoření nebo nezakoření závisí, jak moc s nimi cloumáš, uvolňuješ je a opětovně zasazuješ. Jenže jak jinak očistit jemnou řasu na listech? Dát krevetky z úvodu znamená většinou jejich postupnou smrt, šneci jsou jediná pomoc. Kdybych neměl okružáky v akváriu s lekníny, stále bych vytahoval rozpadající se listy (plavající list leknínu vydrží 2-3 týdny). Okružáci je konzumují velmi efektivně. A i když jsou rostliny zakořeněné - stálé mechanické čistění je dovede oslabit.

Ok, bez šneků to určitě jde. Ale umíš dost na to, abys to dokázal?

Další věc je hysterie. Dejme tomu, že se ti podaŕilo mít akvárium bez šneků. Jenže každou chvíli hrozí, že si nějaké přineseš. A ty budeš nad akváriem hystericky poskakovat a psát na fóra, co s tím. Je jasné, že ti lidé odpoví, ale v podstatě s tím otravuješ a to všechno jen kvůli hysterii. I tato diskuse je celá jen o ní. Mohli bychom to tu přejmenovat "Hysterie nad plži". To by odpovídalo.

P.S. V blízké době budu řešit akvárium bez okružáků (existuje pár rostlinných druhů, které doopravdy žerou a budu mít jeden z nich). Ale levatky tam budou stejně. I kružníci a možná i piskořky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2017 17:29 laKatos Re: sobolman
Hele ja ty mrenky vykrmli a sly dal. Tzn místo nějakého chemického preparátů jsem za stejný peníz koupil mrenky ty mi za měsíc pomohly a ony se krásně nazraly. Pomohli jsme si navzájem.
Takže do malého akvaria bych to řešil taky tak. Za 70 kaček koupit mrenku nechat ji nabastit a pak ji ještě prodáš třeba do zveraku nebo někomu dalsimu. Nechávat si ji nemusis
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2017 17:20 sobolman
jj, dočetl jsem se... smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2017 17:18 R Muž romant [27987] Re: sobolman
Ale ne do akvária které máš v prezentaci. ;-)
Edit: rybicky.net/atlasryb/sekavka_nadherna
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2017 17:17 sobolman Re: laKatos
Dobrý nápad, Ale zase.... málokdo má 300 l aqua.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2017 17:09 R Muž ctibum [6926] Re: Hajle
Pokud chceš zkusit akvárko bez šneků, tak jsem tě nepochopil a omlouvám se. Myslel jsem, že si chceš jen tak vyzkoušet likvidaci šneků...
Jasný, tvoje akvárko, tvůj cíl. Proti tomu žádná. Stejně tak netvrdím, že to bez nich nejde.
Mně zase naopak přijde, že spousta lidí hubí šneky, aniž by pořádně věděli proč. Jakože "dědovi sežrali na zahrádce salát, to mi sežerou půl akva"...
Tím neřikám, že to je tvůj případ...
Já šneky rád, přijde mi to s nimi tak jako víc kompletní...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2017 16:52 Hajle Re: ctibum
Jasně, ale přece akvaristi nejsou nějaký ochránci přírody a všichni to děláme buď pro zábavu, nebo pro okrasu Každý si tak nádrž zařizujeme jak chceme, takže důvod že prostě jen chci by mohlo obstát zvláště za mých podmínek. Navíc akvárium je tak "umělá" věc, že se ani nedá moc hrát na nějakou přírodu, takže zbavení se šneků přece není nic "neetického". Příjde mi, že se tu vede boj na základě emocí a moc se neargumentuje. Respektive se používa dokola to samé. Já rozumím tomu jakou funkci šneci v nádrži mohou zastávat, ale je to skutečně tak že to bez nich nejde?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2017 16:40 laKatos Re: Hajle
pokud chces vybít pŕírodní cestou zmiňované šneky vřele doporučuji mřenky nádherné. Měl jsem dvě větśí a za měsíc doslova vypucovaly akvarko že se mi po těch šnecích stýska :-)

jak jsem mřenky pořídil neustale jsem k večeru z akvária slyšel zvuky jako když človek luskne prsty. totální diskoška... lusk .... lusk.....lusk..... Jednoho dne večer mi to nedalo a opatrně jsem pozoroval co to je.....tušil jsem že to budou mřenky ale..... mřenka si se šnekem hrála a natáčela tak dlouho až narazila na zátku šneka. V tu chvíli se tlama mřenky zabořila ke šneku a opět rana...LUSK.... šnek byl v mžiku vycucnut ... Viděl jsem jen kousek nohy co mřence ještě vyčníval z tlamy.........

doporučuji MŘENKY NÁDHERNÉ
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2017 16:38 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Hajle
Pokud se ti šneci nelíbí, zbav se jich dokud můžeš. Já nechal šneky v jedné nádrži a postupně sem si je nechtěně zavlekl všude. Akorát v některých nádržích je u mě zlikvidují ryby...
Akvárium bez šneků funguje skoro stejně jak s nimi. Na milost beru akorát piskořky, bez nim mi občas zahnívalo dno (nemám ve dně žádné rostliny).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2017 16:33 Hajle Re: JirkaŠčobák
Já tohle všechno chápu, ale to akvárko není zajeté a mám tam dočasně přemístěné rostliny, než zařídím jinou nádrž. Jsou to vesměs nějaký zbytky, dary, nebo kytky za pár korun. Tak proč to nezkusit na začátku bez šneku, když můžu a chci. Určitě to není tak, že nádrž bez šneků nefunguje! (resp bez nich budu mít problémy právě protože je nemám) Nebo je?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2017 16:27 R Muž ctibum [6926] Re: Hajle
Hajle napsal: Kdybych měl akvarko už hotové a zajeté s rybama, tak to už neřeším. Ale mám teď možnost něco vyzkoušet, tak proč to nezkušit.

Pochopil jsem to tak, že si chceš vyzkoušet, jak vyhubit šneky, aniž bys k tomu měl důvod. Prostě jen proto, že můžeš. To by mi přišlo ujetý. Ale jestli jsem to pochopil špatně, tak se omlouvám...

EDIT: To, že je nemáš rád, mi jako rozumný důvod nepřijde...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2017 16:24 Hajle Re: ctibum
Tomu nerozumím? Šlo by to trochu rozvést
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2017 16:02 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Hajle
Funguje mi to ve dvacetičtyřech nádržích.

K názvu: Fórum vzniklo před víc, než deseti lety. Tehdy asi ještě neměli lidé koule člověku, který přijde s podobným geniálním nápadem, rovnou napsat, že to je blbost ...

K tobě: Riskuješ rozhasit si akvárko a delší dobu řešit problémy (možná pak bude jednodušší, založit ho znovu).
Kolik jsi dal za rostliny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   23.01.2017 16:00 R Muž ctibum [6926] Re: Hajle
To mi přijde trochu ujetý, vyzkoušet si likvidaci šneků jen proto, že můžu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2017 15:54 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Hajle
To nejsou náhody, to jsou souhry okolností. A málokdy málokdo má okolnosti nachlup stejné jako někdo jiný. A proto něco, co někde funguje, nemusí fungovat jinde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2017 15:44 Hajle Re: JirkaŠčobák
Jasně tomu rozumím. Kdybych měl akvarko už hotové a zajeté s rybama, tak to už neřeším. Ale mám teď možnost něco vyzkoušet, tak proč to nezkušit. Ale tohle vlákno by se asi mělo přejmenovat, když většina opovědí směřuje nikoliv k likvidaci šneků :-D Samozřejmě můžu pak zápasit s řasou atd, ale to u akvária nikdy nevíš, co se stane. Zdá se mi, že ačkoliv se tu o tmhle vedou často sofistikováne debaty, přitom všechno je to o náhodě a to co fungovalo jednomu v akvári nemusí fungovat jinému.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.01.2017 15:08 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Hajle
Dovol mi informovat tě o dvou možných scénářích:
1) Levatky jsou zřejmě nejlepší šnek pro založené akvárium. Žerou slepou hladinu a nejrůznější rychle utvořené povlaky. Zbytky rostlin nežerou téměř vůbec (kdo chcete, porovnejte v akváriu s levatkami a okružáky vložením plátku mrkve). Velmi dobře se rozmačkávají a jsou dost hodnotné krmivo pro hrevetky a ryby (viz časopis Akvárium 31, Rafalovy krevetky). Nicméně realita je, že jak se akva rozběhne, jejich počet se sníží a nerozmačkávám, protože bych vyhubil. Takže být za ně rád, neřešit.
2) Pod rozvinutým praporem "Pryč se šneky" budeš lít do akvária chemii a konat divy udatenství, aby ses té havěti zbavil. I kdyby se ti náhodou podařilo zlikvidovat šneky tak, abys nepoškodil rostliny a bakterie, dostaneš se do stavu, že práci, kterou levatky odvedou, nebude mít kdo provádět a za chvíli budeš ve vlákně s hnědými řasami vděčně přijímat rady, která chemie na tento hnědý sajrajt funguje. Hm.

Před dvěma měsíci jsem založil akvárium, levatky od úvodu, pak krevetky, před nedávnem jedna mrňavá ryba. Řasy držím na uzdě natolik, že když se mi vysemenily rostliny, rostou semenáčky už měsíc (řasy jsou největší nepřítel rostlinek ze semen). Kdybych uvažoval jako ty, jsou dávno v kompostu.

P.S. Na Akva.sk se nedávno v jednom vlákně vyskytla holka, která měla ze šneků vyloženě fóbii. Spojenými silami jsme dosáhli, že změnila do určité míry názor a už je minimálně rozumově akceptuje. Ty nemáš fóbii a nejseš holka.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.01.2017 13:46 R Muž romant [27987] Re: Hajle
V přítomnosti rybí osádky se velmi snadno, tím jak uhyne velké množství plžů najednou, z akvária stane mrtvá zóna. Prostě si s tím už prostředí nedokáže samo poradit a rozkládající se mrtvolky tak zhorší kvalitu vody natolik, že začnou hynout i ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2017 13:41 Hajle Re: romant
Díky za rady jak s gastropexem tak s hypermanganem! Vyzkouším. A jaký problém nastává při předávkovánínebo špatým použítím toho gastropexu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2017 12:40 R Muž romant [27987] Re: NHKG
Gastopex je fajn, ale důsledně, opravdu důsledně dodržovat dávkování a mít na paměti, že čím více šneků v akváriu je, tím větší potenc. průser si použitím můžeme přivodit. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2017 12:34 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Hajle
Já mam doma v záloze eSha Gastropex. Byl mi doporučen mimo diskuzi. Lidi se tu bojí psát o likvidaci šneků chemií, když je má místní správce tak rád. Pokud plánuješ krevetky musíš to vyřešit hned, s krevetkami se jich už nezbavíš. A bacha na nové rostliny, vajíčka šneků jsou skoro neviditelné a nezničitelné.
Mě ale šneci trápí jen v akváriu s citlivými rybami, kde to nemůžu použít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   23.01.2017 12:22 R Muž romant [27987] Re: Hajle
Pokud nechceš šneky, potom jsi neměl pořizovat akvárium. ;-) Ať budeš dělat cokoliv, vždy se nějakej ukáže a ty co pozoruješ, to jsou dělníci, který si hýčkej a nesnaž se bojovat s větrným mlýnem, nevyhraješ. Buď se spolu naučíte existovat a nebo chovej křečka. X-)
Edit: Jednoduchým opatřením, které ovšem není nikdy 100% je krátkodobá koupel nově zakoupených rostlin ve slabém(růžové barvy) roztoku hypermanganu. 10 minut vykoupat, potom opláchnout v čistý vodě a dávat do akvária. Když už v akváriu jsou, dbát na to, aby nedocházelo ke zbytečnýmu překrmování rybí osádky a snažit se udržovat rostliny v dobrý kondici, nebo-li co nejvíce omezit přísun potravy, tedy i množení daných jedinců, opět to není 100%.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2017 12:15 Hajle – chemie
Ahoj, mám zatím akvárium bez ryb s rostlinami a chtěl bych se zbavit drobných šneků. Patrně levatka (i pár okružáků). Díky tomu, že tam nejsou ryby, tak se dá použít i radikálnější věc. Zkoušel jsem tam dávat Dajana molucid a výsledek nic moc. Zvyšoval jsem dávky a stejně skoro nic (nejsem chemik a možná i to je chyba). Máte nějaký tip na řešení? Šneky tam nechci vůbec. Mám k nim odpor. Zatim ani nechci sahat po nějakých šnekožroutech, když je ta možnost to řešit radikálně. Díky za rady

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2016 14:08 Eliška Re: Eliška
Super, děkuji moc za rady :) myslím ze mi to dost pomohlo a ted už nebudu mít presnekovano :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2016 14:01 R Muž afc1886 [14700] Re: Eliška
Zaregistruj se tady,vyhotov prezentaci akvária a půjde líp poradit.Jinak bych nechal vše v akváriu a dal tam tu okurku. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.05.2016 13:57 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: Eliška
Jak již bylo jednou zmíněno, šnek není nepřítel, jenom nesmíš moc krmit a šneci se ti nepřemnoží. S helenkou jsi udělal dobře, ale šneky k životu potřebuje, takže se je tam neboj mít. Sice nejsem příznivcem hradů a podobných umělých "dekorací" ale klidně ho tam vrať i se šnekama i rostliny tam dej, šneci vylezou, ty na špejlu napíchneš kolečko okurky, šneci přijdou na pastvu a vytáhneš je i s okurkou. Párkrát takto zopakovat a jsi téměř bez šneků. Šneky potom někomu daruj, určitě se najde někdo, kdo se jich ujme buď jako krmivo pro ryby, nebo jako pomocníky s údržbou. Jinak co se krmení šnekama týče, ty taky můžeš, stačí každý den pár šneků rozmáčknout o sklo a ryby si pošmáknout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2016 13:47 Eliška Re: afc1886
Ano, bylo to prekrmovanim, což jsem zjistila až po přečtení tady na te strance, takže si myslím ze by se tam ted neměli objevovat + jsem si koupila sneka, který je ma kdyžtak sníst - bylo mi to doporučeno v petcentru.

V akvárium ted nemám skoro žádné kameny nic - protože se bojím abych tam nedala nějakého sneka, stejne jako jsem tam měla kytky a v kořenech a listech je hodně těch sneku - zatím mam tu kytky jinde než v akvárium a nevím jak se zbavit těch sneku abych ji mohla vrátit zpět do akvária.A mam ještě jeden dotaz - měla jsem v akváriu hrad - ve věži toho hradu jsou sneci taky a nemuzu se k nim dostat, když to nechám uschnout umrou ty sneci? Nebo ji dlouho přežijí bez vody? :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   18.05.2016 11:53 R Muž afc1886 [14700] Re: Eliška
Šneci nejsou zlo v akváriu,když nebudeš překrmovat,tak nebudou šneci přemnožení.To znamená také vytahovat uhnilé,nebo odpadlé lístky rostlin.Když nemáš mořské akvárium,tak bych ty mořské mušle vytáhl.Určitě bych nic nečistil jarem,ale když už se chceš zbavit nějakých šneku,tak dej do akva kroužek okurky a uvidíš,jak bude okurka obsypaná samými šneka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2016 11:48 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Eliška
Někde je chyba, že se tak moc množí. Nepřekrmujete ryby? Chtělo by to prezentaci akvária pro lepší radu.
Jsou i komerční přípravky, co šneky zabíjí a rybám neškodí, ale není to úplně bez rizika. Takže dokud nezjistíš příčinu přemnožení šneků je nekupuj.
Mytí v jaru a jiné velké zásahy do fungujícího akvária nedělej!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2016 11:19 Eliška – Pomoc
Ahoj všichni,
také se nám stalo ze jsme měli plné akvárium snecku, byli po všech stranách ze jsme ani neviděli dovnitř, už jsme zjistili čím to je, akvárium vycistili, koupili nový Písek ATd, ale mam krásne mušle z moře které bych chtěla dat zpátky a taky rostlinky, ale všechno je plné sneku - jak je dostat z tohohle? Pomůže když nechám ty mušle vyschnoutba ty sneci umrou? Nebo to umýt v jaru? Ale zase aby se to nedostalo po umyti do akvária, no a z te kytky nevím jak tak dostat :(

Prosím tedy o pomoc :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2016 08:25 JoKa Re: David
A jsi si jistý, že za to může kružník? Není možné, že by se to přicpalo stejně i kdyby nebyl v nádrži jediný? Třeba proto, že ten směšně malý pidi filtr na tvé akvo prostě nestačí?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2016 15:45 David Re: sivon
Kružníci jsou jako mláďata tak malý, že se dostanou do filtru běžným nasávacím otvorem a pak tam vyrostou. Co se týká hřebenové trubice výpustě, tak jak se dostávají dovnitř, to netuším. Ale nikdy jsem neviděl jejich vajíčka, z čehož soudím, že jsou při vylíhnutí miniaturní, proniknou dovnitř a jak rychle rostou, ucpou jednotlivé hřebínky a tím sníží výrazně cirkulaci (po 4 dnech od čištění ucpou 3-4 hřebínky zevnitř z 9)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2016 14:26 Muž Mislow [304] Re: David
Tak ono cisteni techto minifiltriku jednou za 2 tydny neni nic neobvykleho. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2016 12:57 Žena sivon [1714] - PlžiRe: David
Také nějak nechápu ucpávání filtru kružníky. Pokud se do filtru nedostanou malé krevetky, tak kružníci také ne. A pokud se dostanou až do vrtulky, buď projdou skrz bez úhony, nebo neprojdou a zbytky stanou se potravou zbytku osazenstva. Pokud jsou jen zvenku na povrchu, nedovedu si představit, kolik by jich muselo být, aby filtr ucpali.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2016 09:21 David Re: Mislow
Je to ten původní ze setu (bez expanzního modulu):

dennerle.com/…

Měnil jsem nedávno rotor, teď funguje filtr dobře.

K čištění:
1x týdně výměna 10L vody
2x měsíčně odkalování dna
2x měsíčně čištění filtru kmpl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2016 00:06 Muž Mislow [304] Re: David
Muzes poslat odkaz na ten filtr, co mas? Ja mel jeden, kterej sem koupil v rychlosti, jinej do miniakva tenkrat nemeli, jsem udelal blbost, nefachcil uz po par dnech, mel takovy divny naplne, zatim je na pude, casem tam asi dam neco normalniho dovnitr a zas ho pouziju. Nerikam, ze problem je zakonite ve filtru, ale pises, ze problem je, ze ti ucpavaj filtr, tak by mne jen zajimalo, jaky presne mas. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2016 23:54 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: David
Zredukovat se dají slupkou,nebo tenkým plátkem okurky zatíženými na dně nádrže,po shromáždění šneky mechanicky odstranit a po 24 hodinách obnovit nástrahu,další možnost past na šneky,nebo hladoví rájovci. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2016 23:50 Muž Mislow [304] Re: David
Njn, ono to neni jen o zradle, ale i udrzbe rostlin napr. A treba i dna coz vetsinou nebyva takovy problem, pokud vse ostatni klape ... A kolik tech kruzniku vubec mas? Ja taky nachazim prtavy snecky v molitanu filtru, ale mi ho to zas tak neucpava .... Zatim bych zalozil tu prezentaci jako prvni krok. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2016 23:44 David Re: Mislow
S první částí souhlasím, prezentaci připravím.
K druhé části - dost jsem toho načetl tady i jinde a nemyslím si, že bych to akva překrmoval. Ty miniaturní dávky krmení, co tam dávám, to se snad už ani nedá moc zmenšovat. Přesto to nemělo na populaci šneků významný vliv...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2016 23:43 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: David
Nemám, nemáš prezentaci nevím tím pádem o čem se z tebou mám bavit. Že se nemůžeš zbavit šneků z důvodů že překrmuješ je ti snad jasné. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2016 23:41 Muž patamatix [408] Re: David
Tak se podívej kolik prostoru a jaké prostředí čtverzubec potřebuje rybicky.net/atlasryb/ctverzubec_trpaslici tvoje akva není vyhovující ani pro tohoto prcka. Nic držel bych se toho co řekl kolega Mislow a další.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.02.2016 23:36 Muž Mislow [304] Re: David
Ono o tom ve foru bylo napsano uz dost, ja bych se spis odrazil od te prezentace. Prezentace neni jen o tom ji udelat az to mas vse super a chtit se ukazat, ma taky velky vyznam, pokud se vyskytne problem a je potreba ho resit. :-) Jinak se zamysli nad tim, co je potravou snecku, omezit prisun potravy znamena zpomalit jejich mnozeni, cim vic maji co zrat, tim vic jich bude. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2016 23:35 David Re: patamatix
Myslel jsem, že krom mražených Artémií mu budu dávat šneky, kteří se namnoží v jiné malé nádrži. Jestli by to stačilo, to netuším...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2016 23:30 David Re: vaaclav
Fajn, něco konstruktivního nemáš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2016 23:18 Muž patamatix [408] Re: David
No a čím budeš čtverzubce živit až vyžere šneky? Já je měl,tak vím o čem mluvím ;-),spíš bych se zaměřil na důvod přemnožení. Jo a taky mají rádi ploutvičky jiných ryb :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2016 23:07 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: David
Tak ty nasadíš čtverzubce aby zlikvidoval plže a myslíš si že krevetky nechá na pokoji. Dva roky s nimi neúspěšně bojuješ v 30 litrovém akváriu. To že jich máš tolik je ale tvoje vina. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2016 22:49 David Re: Mislow
1) Díky, prezentaci plánuji, ale ne okamžitě, ještě nejsem dostatečně spokojen s tím, jak to teď vypadá. Aspoň stručně: Mám NanoCube 30L set 4roky, nově s kvalitním osvětlením LED (ZETLIGHT 11W) dávkování tekuté CO2+Hnojivo Profilants

2) Souhlasím s tím, že šneci jsou důležití a můj boj vedu proti Kružníkům, kteří mi za 3 dny od vyčištění "z ničeho" vyrostou a ucpávají výpusť hřebínkového filtru od Dennerleho a snižují cirkulaci v akva. Ani se mi Kružníci nelíbí, Okružáci jsou zajímavější a dají se líp omezovat

3) Boj vedu 2 roky:

Clea Helena vyzkoušena - trochu je omezí, ale ne moc. Asi by jich chtělo více, ale již mám zkušenost, že dají i šneka velikosti Ampulárky

Na začátku roku jsem přistoupil k totální rekonstrukci akva a v rámci toho k chemii od firmy Gastropex. Samozřejmě, že šneci přežili v substrátu a na rostlinách. Po třetí kůře se šneci tvářili, že je to nezajímá (nad tím kroutili hlavou i v renomovaném Sklorexu v Brně). Těžko říct, co to odbouralo - napadl mě Dennerle deponit Mix, který to třeba navázal na sebe...nestabilní poměry v akva...těžko říct...

4) Čtverzubec by nebyl jen kvůli šnekům, dost se mi zamlouvá jeho chování - uvažoval bych o něm i bez Kružníků. Mám tam mimo menších rybek i Krevety rodu Neocaridinae, ale dle toho, co jsem si načetl, by to mohlo klapat (pokud nenarazím na obzvláště agresivního čtverzubce)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [7] ...... 36

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 29398x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2928?od=301