Plíseň
Ještě dotaz, je možná, že mi Betta sežrala dospělou samičku pavího očka? Měla jsem 4 samičky a 2 samečky a do dvou dnů jsem měla už jen samičky 3 ta čtvrtá neni nikde k nalezení.

Většina Black Molly se odloví až vyrostou jsou teprve asi 1cm veliké.
Souhlas,jen dodám:těch ryb,těch ryb

Tak byť ten filtr nené žádnej šunt, tak to chce zlepšit celkovou péči o akvárium a to hlavně nepodceňovat odkalování, protože tam máš slušnou partu zdatných producentů odpadu a to jeho nadměrný množství Ti zřejmě velmi rychle ucpává ten předfiltr, jím je tento filtr osazen a proto se musí tak často čistit. Když už čistit, tak jenom ten kus molitanu co tvoří ten předfiltr a ostatní nechat tak jak je, ale jak jsem napsal, když se bude poctivěji odkalovat a rybky se nebudou překrmovat, tak se to určitě zlepší. Týdenní výměna vody je samozřejmostí.

Kořen na NO2 vliv nemá asi si pleteš NO2 s PH,filtr máš dobrý-nechápu proč jej pořád čistíš??Asi tam děláš moc bordelu??Máš přerybněno........Moc věcí špatně
Máš pravdu až na to,že prát filtr pod tekoucí vodou není tragoška,ale chápu,že pokud má blbý filtr tak ji nic jiného ani nezbývá
V akváriu také probíhají biochemické procesy,například dusičnany vznikají biochemickou oxidací amoniaku složitým enzymatickým procesem, na kterém se podílí několik bakterií. Amoniak je oxidován přes hydroxylamin na dusitany a ty dále na dusičnany. Tento proces se nazývá nitrifikace....Jde to ruku v ruce,kašleme ale na to,hlavní je,že se špatně stará o akvárium
Ono to propírání filtru pod tekoucí vodou nemusí být až zase taková tragédie, tam jde spíše o tu 14 denní pravidelnost, kdy se sotva stačí namnožit nějaký nitrifikační bakterie, který posléze dostanou ťafku a jede se zase takřka odznova. Jak jsem napsal, pokud k tomu dochází takto často, tak je ta daná filtrace pro daný akvárko nevhodná.

Filtr je externí Kristal Profi e900. Dočetal jsem se, že důvodem vysokého No2 může být i kořen, který tam samozřejmě mám. V akva mám celkem cca 15 Black Molly, 5x paví očko, Bojovnice pestrá - samec, 3 Skalára, 5x parmička černopruhá, 1x parmička černoskvrná, 3x krunřovec, 2x pancéřníček a asi 20 neonek.
Mi stačilo,že pravidelně propírá filtr pod tekoucí vodou,ale jistě máš pravdu
Já mám vžitý pojem biologická rovnováha, kterou ovlivňují biochemické procesy které v akváriu probíhají a s pojmem biochemická rovnováha jsem se setkal hlavně v souvislosti s procesy jenž probíhají v lidském organismu, tak proto, ta moje reakce, ale třeba se mýlím.
To znamená, že ten filtr je pro Tvoji nádrž nevhodný, bude se zřejmě jednat o nějaký vnitřní filtr s malým objemem filtračních hmot, což ale nevím, jenom se domnívám, nejsou k dispozici žádný údje o daný nádrži, chtělo by to prezentaci, aby bylo z čeho vycházet.

Proč ne?řasy a zase řasy.......
Biochemickou rovnováhu bych do toho netahal, ale s tou narušenou biologickou rovnováhou naprosto souhlasím.
Přesně tak ho čistím, je to každých 14 dní co se úplně zacpe slizkými řasami a teprve pak, ho vypláchnu.

Hm,proto ryby onemocní a řasy se tam také tvoří protože je rozrušena biologická a biochemická rovnováha.Víš co je špatně tak se snaž-votom to je

Měnit, měnit a zase měnit vodu, to je ta nejlepší prevence.Sůl ničemu neublíží, to je dobrej postup. Zaměřil bych se na to praní filtru, to je možná jedná z příčin Tvých problémů. Filtr se čistí tehdy, až si o to sám řekne a to tím, že se jeho výkon viditelně sníží a voda z něho sotva vytéká. Jinak je zbytečný do něho zasahovat a naopak je vhodný ho nechat řádně zašpinit aby mohl kvalitně odvádět svoji práci.

Filtry propírám pravidelně pod tekoucí vodou ( vím, že je to špatně, ale mám tam veliké množství řas a nejde odstranit jinak, než velikým proudem vody), No2 mám příliš vysoké ( cca 40 a více mg/l).
Ano,jako prevenci tam dej tu sůl,rozmíchej ji ve skleničce a nalej(polévková lžíce soli na 50L objemu akvária).Pereš pravidelně filtry??Jak?Jaký máš hodnoty NO2?Lít tam nějaký vodičky co zaručují zázraky je nesmysl(narážím na mamku)Nejhorší je svěřit akvárko na nějaký čas druhé osobě
Mám tedy nasypat sůl a to je vše? Mám potom nějak vyměnit vodu? Nebo to už nechat a teplotu mám nechat jak je?
No to právě taky nevím, když jsem byla delší dobu pryč matka, se až moc o rybky starala (

) a lila tam " Aqua Safe" což je něco aby voda z vodovodu byla hned jako akvarijní a " Boi nitricec" to jsou bakterie. Může to mít jedině z toho nic jiného mě nenapadá, akva se mi zná v pořádku. Mám 180l, pravidelně odkalují, propírám filtry, teplota vody je na 26, akorát mám elkem zvýšené řasy, ale to si vysvětluji tak, že za to můžou rostliny ( akvárko jsem totiž cca před 2 měsíci koupila od pána a ten když mi akvárko předával rostlinky úplně ostříkal, jak dorůstají jsou asi zvýšené řasy, nic jiného mě nenapadá). Jediný problém, který v akva mám je, že cca průměrně každý den mi umře alespoň jedna neonka ( původní počet cca 28) jsou , ale cca 2 roky staré, tak to bude asi stářím.
Ahoj,jistě pomůže preventivně polévková lžíce soli na 50L vody.Otázkou je proč zaplísnila?
0 22.08.2011 17:14 špuntik – Plíseň
Dobrý den, umřela mi samička Black Molly nejspíš na nějakou plíseň ( vypadalo to jako chuchvalec vaty nacpaný v žábrách), je nějaké riziko, že by to mohly chytnou i ostatní rybky v akva?

Starší reakce
Jako první opatření bych použil vodoléčbu. Prostě bych častěji měnil vodu.

Přidám se k tématu.Jeden ancík má za hlavou takovej šedej flek.Může to být nějaká plíseň?Poraďte prosím co s tím.Díky moc.
Starší reakce
Exit pomoct nemohl, protože je určen na krupičku. Na tyto problémy velice dobře zabírá eSHa 2000.
0 27.06.2011 20:52 petr – možná plíseň

potřeboval bych co nejdříve poradit!
můj gavůnek bosemaův má cosi co mi přijde jako plíseň, užírá to je jich ploutve.má to na ocasní ploutvi a na čumáku. jsou vitální a žerou. akvárko 120l spolu s tetrami císařskými a fantomi červenými (ty už vychcípali).tetry jsou v klidu,nežerou a ztrácejí zbarvení. akva je zarybněno 1 měsíc po totálním vymření kvůli nemoci se stejnými příznaky jako u teter. fantomi, neonky a sterbovi pancéřníci už jsou po smrti. pls pora'dte co nejdříve!
mimochodem hypermangan ani esha exit nepomohli
Starší reakce

Zdravim. Na nove zakoupene rybe jsem si po vpusteni vsiml zraneni, po asi dvou dnech se udelal bílý povlak, nejsem zastánce hned cpát leky, deně jsem menil cast vody a ryba se zacla zlepsovat, kuze zarostla a barva se vratila, bohuzel se ne rybe objevili jakesi vyrustky na kuzi. Vypada to jako maly bily bolak. Kolem nej jde videt zarudnutivelikost do dvou milimetru. Jsou asi tri od sebe. Zvysil jsem teplotu a pouzil acriflavin ale nejsem si jist diagnozou, kozovec to neni. Ryba se chova normalne, zere, hybe se. Vkladam foto. Voda akvariu je voradku, jine ryby netrpi.
Starší reakce
Problem je, ze se casto plisen zamenuje za neco, co plisni vubec neni. Takze se pak leci neco, co neni tim, za co bylo povazovano a lecba pak neni uspesna. Uvedena eSHa 2000 ma vyhodu v tom, ze pri popleteni diagnozy muze i tak pomoci, leci totiz vice veci.
Co se tyce toho rozpadu ploutvi (tedy psano jako odumirani, chapu jako rozpad), zkusil bych si precist toto:
rybicky.net/nemoc/flexibacter-columnaris
Na plíseň nemůžeš používat antibakteriální léky. To je jako léčit vyrážku penicilinem.
www.akvarista.cz/… a to je nějaká kapalina ? Jsem koupil protiantibakterialni kapicky do vody a nic
Předejít se dá jedině perfektní hygienou v nádrži, pravidelnou údržbou a kvalitní potravou. Pokud už se nějaké plísňové onemocnění objeví aplikovat kvalitní protiplísňový lék např. eSHa 2000.
0 15.02.2011 17:50 Tony – růst podivné veci na těle
Starší reakce
Lepší bude použít Acriflavin, stojí 19kč a zabírá velmi dobře na plíseň

Starší reakce
A jak je to s rostlinkama - rostou ?

foto2

Po více jak roce bezproblémového stavu akvárka se mi objevila tato plíseň. Obalila celé dno a vše kolem. Rybám asi nevadila, žádné úhyny. Tak jsem udělal generální čištění a doufal že se už neobjeví. Bohužel se opět objevila. Dnes jsem jí našel ve filtru a už se začíná znovu tvořit i na kamemech a kořenu. Poradíte jak se jí zbavit?
Starší reakce
0 30.12.2010 23:57 Petr – povlak na hladině
Zdravím, nemohl by mi někdo poradit, na hladině v akvárku se mi dělá bílý povlak, vyměnil jsem vodu, vypral štěrk, ale do dvou dnů to tam bylo zas. Nikdo se ještě s tím nesetkal. děkuji za každý nápad.
Starší reakce
co se týče selskýho rozumu, ta poznámka se mi nelíbila
Nevím proč, nic špatnýho jsem tím nemyslel
0 20.12.2010 22:51 FreeDale – Re: Ivoš
Tato várka Plat je již odchov od starých, které jsem získal od kámoše, když u mé přítelkyně "zapoměl" akva. Co se zvýšení teploty týče, přes léto jsem tam měl až 29 a plíseň řádila stejně. Soli tam mám cca 250g/100 l, tak nevím, jestli ještě zvyšovat dávky, přeci jen, měly by to být sladkovodní ryby.
Že vymřely ty starý, to mě ani tak moc netrápí, ale nějak jsem si už na ně zvykl a přítelkyni se také líbí. Takže by to mohlo být degenerací, dobrá. Jak seženu další akva (třeba Ježich naježí...), zkusím přikoupit mladou krev.
A co se týče selskýho rozumu, ta poznámka se mi nelíbila

Zcela sedlácká dedukce: pokud plíseň napadá pouze jeden druh ryb, tak něco není v pořádku s těma rybama anebo ty ryby mají vyšší nároky na prostředí, než ty ostatní. (Anebo působí oba faktory najednou.) Myslím si, že pokud by ty platy měly ještě víc slanější vodu a zvýšila by se jim teplota o 2-3°C, bylo by po plísních a pokud ne, přičítal bych to tomu, že tahle várka plat (pokud byly zakoupeny najednou) je již hodně geneticky unavená.
obracím se sem s dotazem, už delší dobu se mi v akváriu objevuje plíseň na rybách, pridávám sůl, vodu měním pravidelně, už proběhla párkrát i kompletní výměna(mimochodem, zítra proběhne další z důvodů stěhovani) no ale to je celkem jedno, protože spóry plísní tam stejně budou vždycky, že??? No ale postupem času jsem si všiml, že plísní podléhají jenom platy, mám tam kromě nich i neonky, tetry červené, čichavce a ancíky, ale jenom Platy vždycky chytnou plíseň.
Nemáte někdo představu, čím by to mohlo být?
teď jsem si vzpomněl, že ve starších akvaristických přírůčkách (možná i v těch nových), se doporučovalo nejdřív zaplísněné místo otřít štětečkem či vatičkou namočené v jodové tinktuře.
pravá plísen vzniklá druhotně v infikované ráně:
stetinka1.rajce.idnes.cz/…
pokud má takováto vlákna, mám nejlepší zkušenost s akriflavinem
EDIT: esha 2000 na tohle nezabrala...
Přidat reakci
1 ...... 23
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 26748x