CO2 - kolik a jak dávkovat, měřit a předejít otravě
ze by to byl důvod proc ty tabulky u akvarek nefunguji?
Detrit i samotné rostliny alkalitu snižují...
CO2 [H2CO3] nemůže s alkalitou pohnout. To je prostě fyzikálně nemožné.
Proč ale u tebe v akváriu alkalita klesá, to opravdu netuším. V důsledku přidávání CO2 to být ale podle chemiků nemůže.
Něco jiného je samozřejmě skutečnost, že v kyselém prostředí se může rozpustit CaCO3, a tím alkalita může stoupnout. To je ale pohyb alkality v důsledku rozpouštění CaCO3, nikoli v důsledku rozpadu H2CO3!
tak proč mám v akvárku alkalitu sotva 2,5°dKH, když zdrojová voda má 4-5°dKH
jenom podotknu, že pomocí CO2 se nedá znížit pH pod tuším 4,6 (čili jsme na 10 g)
Designer napsal: Jestlize nekde naberes vodu a bude mit Tvych ... 1°dKH a pH 6.7, nebude ve vode CO2 7mg/l, ale zase jen tak do 1mg/l.
A já snad někde tvrdím opak? Mně je celkem jasná, že ve vodě z kohoutku nemůže být za normálních okolností více než asi 0.5 mg/L CO2, a v akváriu se to může díky rybám a organickému materiálu v substrátu zvýšit tak na max. 2-5 mg/L, a to bez ohledu na to, co nám vychází v tzv. Tillmanově tabulce. Když by sis tu tabulku "sestrojil", tak bys třeba zjistil, že při pH 1 a alkalitě 10dKH bys měl mít v 1L vody skoro 2 kg CO2 (a každému je určitě jasné, že taková situace je naprosto nereálná).
Každopádně přidávání CO2 nemá na alkalitu žádný vliv (což si lze samozřejmě ověřit i běžnými testy).
Jasne, to byla jen perlicka
. Nicmene ja svuj nazor napsal, at si ta voda obsahuje co chce, vic CO2 v ni rozpusteneho pri pristupu k okolnimu vzduchu, a bez jeho dalsiho zdroje, nezustane. Proste si pH uhne tam, kolik ho zpusobi vuci uhlicitanove tvrdosti CO2 ve vode 1mg/l (+/-). Pokud to s Tillmanovou tabulkou sedet nebude, na pH ma vliv jeste neco jineho nez CO2.
Co slyšíš častěji? Např. těžký oxidan, nebo těžká voda.
Krom toho systematický a národní název nemusejí být zrovna totožné, ne?
Co třeba petrklíč a prvosenka jarní - regulérní názvy pro jednu a tutéž kytku. Nejsem chemikem, ale pochbuju, že bych čisté H2O nemohl nazývat vodou. Ale bylo by lepší se bavit o té alkalitě.
Omyl, voda je H2O s primesemi, ciste H2O se nazyva oxidan.
Ano (byť ta hodnota bude hodně závyset na teplotě). O tom se nepřu, ale voda s určitou alkalitou (dejme tomu 5 °N) už není voda, ale roztok něčeho... dejme tomu roztok jedlé sody.
Jakoukoli vodu si nech volne ve styku s atmosferou a pokud v ni nebude neco to CO2 produkovat, bude mit CO2 1mg/l (+/-). Pochybuji, ze tomu muze byt jinak.
Ovsem nejsem chemik a ani jim moc neverim, jsou to lide, z nichz vetsina nikdy nic nevi presne, tak co s nima, skoro jak pravnici
.
"Při alkalitě 1°dKH a pH 6,7 ...",
nebude ve vode CO2 7mg/l, ale zase jen tak do 1mg/l, to pH bude necim jinym nez CO2.A já si též myslím, že nevykašle a bude ho tolik mít.
Jestlize nekde naberes vodu a bude mit Tvych:
"Při alkalitě 1°dKH a pH 6,7 ...",
nebude ve vode CO2 7mg/l, ale zase jen tak do 1mg/l, to pH bude necim jinym nez CO2.
Ta voda se Ti na nejake tabulky vykasle (ve smyslu, ze bys byl stastny, ze Ti nekde tece voda uz s takovou koncentraci CO2 a ono tam samo drzi), pojme jen tolik CO2, kolik odpovida parcialnimu tlaku CO2 v atmosfere.
Priznavam, ze jsem prestrelil s prilis velkym snizenim pH, neni to az tak drasticke, jak to vyznelo, muselo by jit o vodu s uhlicitanovou tvrdosti dost blizko nule, aby pH kleslo pod 6.3 a prestalo se libit rostlinam, kvuli kterym CO2 pridavame, uznavam.
Ptal jsem se na to pro jistotu ještě dvou chemiků. A podle toho, co říkali, tak přidávání CO2 nemá na alkalitu žádný vliv. Jakákoli jiná kyselina by na alkalitu vliv měla, ale u kyseliny uhličité to neplatí. Proč? Protože alkalita prý neznamená pouze obsah HCO3- a CO3-- (což jsem si předtím také myslel), ale počítá se prý do toho ještě H+ a OH-. Takže správný vzorec celk.alkality je [HCO3-] + [CO3--] + [OH-] - [H+]. Jinými slovy, alkalita je součet koncentrací hydrogenuhličitanů, uhličitanů a OH-, od kterého se odečte koncentrace H+. Pro věštinu lidí to bude asi sci-fi, ale pro pochopení alkality je to důležité. Když totiž do vody přidáme CO2, z malé části (cca 0.2%) vznikne kyselina uhličitá (H2CO3), která se dále rozpadne na HCO3- a H+. A jelikož alkalita = ([HCO3-] - [H+]) /ostatní teď pro zjednodušení pominu/, tak rozklad kyseliny uhličité alkalitu prostě ovlivnit nemůže, protože na každý 1 díl HCO3-, který přitom vznikne a alkalitu zvýší, vznikne zároveň 1 díl H+, který ji zase o stejný díl sníží (a tím se tedy jejich vliv na alkalitu vzájemně vyruší). To ale neznamená, že ionty HCO3- a H+ z vody zmizí. Nezmizí. Ve vodě budou dál, ale na alkalitu to prostě nebude mít vliv. Jiné to ale bude s pH, protože na pH mají vliv pouze ionty H+ a OH-. A protože při rozkladu kyseliny uhličité budou ve vodě přibývat ionty H+, pH bude mírně klesat.
Designer napsal:Kdyz bude hodne nizka [alkalita], pridani i pomerne malo CO2 vyrazne snizi pH ...
To neodpovídá výpočtům:
Při alkalitě 1°dKH a pH 6,7 budu mít ve vodě 7 mg/L CO2.
Zvýším-li jeho koncentaci na 35 mg/L, klesne mi (při stejné alkalitě) pH na 6,0.
A teď, když budu mít alkalitu 5°dKH a pH 7.4, budu mít ve vodě také 7 mg/L CO2.
A když opět zvýším koncentraci CO2 na 35 mg/L, klesne mi tím pH na 6,7.
V obou případech (tj. jak ve vodě s nízkou alkalitou, tak ve vodě s vyšší alkalitou) mi pH klesne shodně o 0,7 bodů. V čem přesně tedy spočívá nebezpečí přidávání CO2 do vody s nízkou alkalitou?
V jednom litru vody muzes pri 25°C rozpustit 759ml CO2, coz obnasi pri atmosferickem tlaku 1.5g CO2, koncentrace ve vode zhruba 1500mg/l. Ver mi, ze pri takoveto rozpustnosti a nasich potrebnych okolo 20mg/l na rozpustnost nemuze mit z akvarijniho pohledu nic obsazeneho ve vode vliv. A ze neco prejde na kyselinu uhlicitou? Z tohoto pohledu jde o nepodstatne procento.
Ze z vody v akvariu unika do atmosfery, to je jasne, to snad vi kazdy, kdo si nekdy otevrel limonadu, takze ho dodavame stale, abychom nejakou pozadovanou koncentraci udrzeli.
Uhlicitanova tvrdost Te zajima z jednoho podstatneho duvodu. Kdyz bude hodne nizka, pridani i pomerne malo CO2 vyrazne snizi pH a to by se nemuselo zive casti akvaria vubec libit. A z druheho hlediska, kdyz budes vedet, pri jakem pH mas pozadovanou koncentraci CO2 ve "sve vode", muzes na zaklade pH CO2 automaticky davkovat, pridavat vzdy kdyz ma pH tendenci se zvysit nad nastavenou hodnotu.
Tillmanova tabulka ma pouziti hlavne pro dropcheckery, kde mas definovanou vodu, a tak vis predem, jake pH bude mit pri jake koncentraci CO2 ve vode a tak muzes podle pH v dropcheckeru sledovat mnozstvi CO2 v akvarijni vode, pricemz ta voda v akvariu a dropcheckeru muze mit odlisne pH (protoze ma jinou uhlicitanovou tvrdost).
Co pisu mi taky nedoslo hned, opustil jsem sve fyzikalni chapani sveta a zacal do toho plest chemii vic, nez by bylo vhodne. A nastaly mi v hlave zmatky, ktere jsem si musel nejprve sam se sebou vyresit, abych ted uz byl schopen psat tohle
.
byl problem že mi to někdo nainstaloval a dotahl uzavery byl zavren uzaver do hadicky a me slo pridavat tlak primo z lahve, takže ja pridavala tlak ale primo z lahve ale bylo to skrcene u vychodu. takže teď je to vše tak akorat povolene a jede to. uvidime zitra
vendy napasala: bublinky přes to už jdou - z toho vyvozuji, že neměla dostatečný tlak na ,,profouknutí" diffuzoru (pravděpodobně vnitřní atomizér?!), takže do akva žádné co2 neproudilo...
Podľa môjho laického názoru by sa po 2 dňoch už malo nejako prejaviť zvýšenie CO2 - ak nie cez deň (možno rastliny všetok pridaný CO2 spotrebujú), tak určite aspoň ráno. Tie CO2 testy nie sú tak presné, asi by bolo lepšie zmerať ráno a večer hodnoty pH nejakým presnejším testom.
Ja práve ladím množstvo CO2 z biokvasu: keď dám veľkú fľašu, tak sa mi počas dňa až príliš zvýši obsah CO2 (zníži pH) - čo značí, že ho rastliny nestíhajú spotrebovať, no a keď dám malú fľašu, tak sa mi pH ani nehne - to neznamená, že žiadne CO2 rastlinky nedostali, ale len to, že ho všetok minuli. Ak sa mýlim, prosím skúsených veteránov, aby ma opravili
přes umělohmotný difuzor větší velikost než ten skleněný, bublinky přes to už jdou přidala jsem tlak na lahvi. Jsou jemné a jdou směrem do akva...
A to sa pH ešte ani trochu nezmenilo zatiaľ? Cez čo sa rozpúšťa CO2?
já nevím , ale asi 3 bubl. za sek.
Designer napsal: Kdyz ucinne rozpustis urcite mnozstvi CO2 ve vode, proste tam je a alkalita si muze rikat co chce To by dávalo zmysel, ale prečo sa potom používa orientačný "vzorec" (teraz ho práve nemôžem nájsť) na stanovenie počtu bubliniek za minútu na základe objemu vody a KH? Ja to chápem tak, že v mäkkej vode sa pri rovnakom bublinkovaní pridá rovnako CO2 ako v mojej tvrdej vode, akurát, že tam to riadne zamáva s pH a mne sa pohne len o pár desatín. Alebo sa v mäkkej vode za rovnakých okolností rozpúšťa lepšie?
To v tej 550 l nádrži? Aká je KH vody? A koľko bubliniek CO2 za minútu ide do vody?
Ahoj mám asi druhý den zapojené co2 za jak dlouho mám čekat zbarvení? stále je modrý...
V tomto tematu jsem to popsal dostatecne k realizaci 04.01.2014 00:23. Jinak staci prohledat temata o CO2, daval jsem vice linku na youtube, kde se zvony s prutokem vody z cerpadla pouzivaji.
Nezapominam vubec na nic. Kdyz ucinne rozpustis urcite mnozstvi CO2 ve vode, proste tam je a alkalita si muze rikat co chce, CO2 je ve vode vzdy dobre rozpustne, jen jde o to, ze pri parcialnim tlaku CO2 v atmosfere ho do vody nedifunduje vic, proto ho bezne ve vode vystavene atmosfere a bez dalsich zdroju neni vic nez 1mg/l. A kdyz jednorazove rozpustim 1g CO2 do 100l vody, je to vzdy narust 10mg/l, bez ohledu na cokoli dalsiho.
Stejne nemuzes brat v potaz pH, ja ho chci a chci a chci takhle nizko, nemuzes ho rvat silou pridavanim CO2 nekam dolu, kdyz uz v te dobe diky obsahu CO2 ve vode je akvarium vytravene. Ty at je alkalita jakakoli, mas dosahnout urcite koncentrace CO2 ve vode, a to se Ti podari vzdycky. A az pak muzes resit, jake je pH vody pri pozadovane koncentraci CO2, a kam ho chces dostat - ovsem uz jinymi prostredky.
No hej, ale ak človek nechce kvôli CO2 ďalšie elektrické zariadenie, tak skúša inak. Ja som v tomto úplný začiatočník, tak asi mám byť radšej ticho a nedávať rady
Ale predsa spomeniem, že teraz práve skúšam reaktor JBL Tajfun. Spodkom prichádza bublinka, potom sa točí na dráhe hore (trvá to 11 s), cestou sa čiastočne rozpúšťa a nerozpustený plyn sa hromadí hore, to je ako zvon. Keď ho je viac, vyletí otvorom nahor - reaktor "vybuchne"
Dosť to prdne (veľká bublina) a rybky sa spočiatku až zľakli, tak som tento výstup napojil na vzduchový vstup čerpacej hlavy, čiže jednak sa zvyšný plyn rozstrelí prúdom filtra po akváriu a tiež to spôsobuje slabý prúd cez CO2 reaktor, čo by malo pomôcť rozpúšťať napr. aj ten plyn uväznený hore v zvone.
Či to je lepšie ako bežný vzduchovací kamienok neviem, ale určite je to tichšie.
cece zapominas na alkalitu... mas prazskou vodu kde to je v pohode... ale co ty co maj nekolikrat vyssi alkalitu.... nezapominej na zakladni principy
osobne jsem začal používat co2 abych snižil pH a udržil ho stabilně dole
Muzes, ale je to k nicemu, protoze vetsina CO2 Ti ve forme bublin unikne z vody. A ty potrebujes opak, co nejvic dodaneho CO2 rozpustit do vody.
Pratele, fakt Vas nechapu. Rozpoustite CO2 vsemi nejhorsimi moznymi zpusoby, s moznosti predavkovani, velkych ztrat, ucpavani a vsech dalsich moznych nevyhod. Verte mi, ze kdyz to udelate tak, ze se CO2 v systemu neztraci, ale ucinne se rozpousti, uzivite 200l akvarium z dvoulitroveho burcaku tak, ze dropchecker bude svetlonce zeleny.
Kdyz to zjednodusim, vypustit vystup cerpadla za par kacek pod kelimek, do zvonu plneneho CO2 (plus par trapne jednoduchych vychytavek), je to tak slozite? Tak proc to delat blbe?
Bude to málo účinné a zvýši sa hlučnosť čerpacej hlavy
Aha,dík,vyzkoumám a vyzkouším
100% ano jen musiš koupit s dostatečne tlustou stěnou, a utčite bude mit druh od druhu jinou strukturu,
To je zajímavý,dal by se takhle použít bambus co prodávaj v Hornbachu(OBI,...)?
ne,je to jen kousek bombusu seřiznuty pod uhlem na obou stranach a nasunuty do vzduchovací hadičky, ma to jednu nevyhodu při nočnim vypínaní se násakně vodou a potom už se nerozjede,nebo spiš mu to trvá velice dlouho.takže pouze pro použití NONSTOP,
A je niečim vyplnený, napr. nejakým cigaretovým filtrom?
jo bambus
z činské hulky
Bambus?
Ty si stručný
, je to tajomstvo? Bambus, pálka?
To vidím, ale to je tam lipové drievko, alebo....?
ten ebay je super cena, ale pujde to měsíc ... do čr
Ten home made, asi bych neměl nic proti, ale to vlastní míchání té náplně, nevím jestli se na to cítím xD možná si přecejenom počkám na ten výrobek z číny (ebay)
Napln Ti staci za par kacek:
www.juwelakvarium.cz/…
destilka (staci technicka) a bikarbona, to vyuzijes vzdycky a stoji houby.
A samotny dropchecker se da udelat jako improvizace z neceho, co bys normalne vyhodil. Pruhledna ohnuta tubicka, dva male pruhledne kelimky obracene v sobe... moznosti je spousta.
Ale najdes i cenove slusne vyrobky:
www.petrprokes.eu/…
EDIT: Dropchecker Ti spacham i ze dvou injekcnich strikacek v kusovce po 2Kc v lekarne.
Přidat reakci
1 ...... [17] ...... 28 29
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 36553x