Narazil jsem při svém samostudiu na jeden zajímavý článek, který zkoumal vliv zvýšené koncentrace CO
2 (14 mg/l) na sladkovodní tropickou rybu
Okounovec mosambický (
rybicky.net/atlasryb/okounovec_mosambicky ).
Závěry studie:
1) Zvýšená koncentrace CO
2 (podobně jako i zvýšená teplota) má negativní vliv na krevní (hematologické) parametry.
"V důsledku zvýšené koncentrace oxidu uhličitého ve vodě dochází k hyperkapnii (= vzestup koncentrace CO2 v krvi) v důsledku abnormálně vysoké úrovně oxidu uhličitého v krvi. Nárůst parciálního tlaku oxidu uhličitého v krvi může u ryb způsobit respirační acidózu (= nahromadění CO2, které nelze vydýchat). Protože zvýšené koncentrace oxidu uhličitého způsobují v krvi a respiračním pigmentu tkáňových buněk okyselení, dochází k útlumu v příjmu a přenosu kyslíku. V případech, kdy dojde k acidifikaci a poklesu pH, mohou ryby snížené pH červených krvinek kompenzovat výměnou iontů Na+/H+ pomocí katecholaminových proteinů. Přestože se ryby v našem experimentu dokázaly s výše uvedenými problémy vypořádat (za pomoci adaptačních mechanismů) a hematologické parametry se na konci zvýšené expozice srovnaly, nemělo by z toho být vyvozováno, že to snad na ryby nemá žádný negativní vliv."
2) Při zvýšené koncentraci CO
2 (podobně jako i při zvýšené teplotě) došlo do dvou týdnů k útlumu aktivity enzymů, které řídí buněčný přenos sodno-draselných iontů (tzv. sodno-draselné pumpy neboli Na
+/K
+ ATPázy).
3) Aby ryba přežila, snažila se s negativními podmínkami vyrovnat pomocí různých adaptačních mechanismů.
V žádné ze sledovaných skupin ryb nedošlo během experimentu k úhynu, ani nebyla zaznamenána žádná změna v příjmu potravy nebo chování ryb.
Zdroj:
www.sciencedirect.com/…
K diskuzi: Je zajímavé, že i když žádná ryba při zvýšené koncentraci 14 mg/l CO
2 neuhynula a všechny ryby se podle všeho chovaly naprosto normálně (vč. příjmu potravy), přesto (skryto našim zrakům) docházelo u ryb k určitým negativním vnitřním změnám. A i když se s tím dokázali "poprat", neznamená to, že by byly zvýšené koncentrace CO
2 pro ryby "procházkou růžovým sadem" (jak ze studie vyplývá). Už i při pouhých 14 mg/l se musely adaptační mechanismy "pěkně ohánět", aby dokázaly přemíru kyselého CO
2 v krvi nějak eliminovat. Experiment se prováděl na 144ks ryb o hmotnosti 13-15 g, což by mělo odpovídat délce asi 9.0-9.5 cm (v přírodě se dorůstají až ~40 cm, takže se asi jednalo o poměrně mladé rybky).
Když jsem před časem na některých fórech (plantedtank.net nebo barrreport.com) diskutoval se zastánci metody hnojení Estimative Index (založené na přehnojování a vysoké koncentraci CO
2), často používali argument, že
"jejich ryby na žádnou otravu oxidem uhličitým neumírají, normálně přijímají potravu a normálně se množí ... což prý dokazuje, že zvýšené koncentrace CO2 nemají na akvarijní ryby žádný negativní vliv". Tahle studie však upozorňuje na negativní důsledky, které nejsou pouhým okem vůbec vidět, takže si jich akvarista často ani nemůže všimnout (i kdyby své ryby pozoroval sebelépe). A to nemluvím o tom, že jsou mezi námi i akvaristé, kteří ve svých rostlinných akváriích (s rybami) používají podle všeho i 50-70 mg/l CO
2. Je tohle opravdu nutné a k rybám ohleduplné? Líbil se mi v této souvislosti článek, na který jsem narazil v jednom starším časopise, kde autor píše, že
"optimální množství [CO2], které rostlinám prospívá a rybám neškodí, se pohybuje v rozmezí 5-10 mg/l" (Huschina B., Záhadný oxid či kysličník uhličitý,
Akvárium terárium, 1984, roč. 27, číslo 3.) A teď jedna kacířská otázka: Nestálo by zato opustit dnes v rostlinných akváriích všude tolik doporučovavých 30 mg/l (nebo ještě více) a vrátit se k těmto hodnotám?