Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

CO2 - kolik a jak dávkovat, měřit a předejít otravě

NápovědaFórum » CO2  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 10 Přejít na další stránku   1  
CO2 - kolik a jak dávkovat, měřit a předejít otravě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2017 15:24 Rybka
A ještě máte někdo návod na výrobu 4°dKH roztoku i pro méně citlivou váhu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2017 15:14 Rybka
Zdravím, chci si udělat roztok 4°dKH. Mohu pří mixování se sodou použít i vodu z Reverzní o.?
Nebo jen destliku.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2017 21:26 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?Re: Marcel G
Cize lepsie je to s co2 neprehanat? Zmiernim nebezbecenstvo rias, pri nizsej urovni lebsie bude fungovat bio filtracia, ryby budu radsej. Maximalne sa spomali rast rastlin. Skusim este nahodit klasicky perma test co som uz dlho nepouzival odkedy mam kontroler. Ale mam taky pocit ze pod ph7 uz zltol. Ja som si stale myslel ze cim viac tym bude lepsie, lepsi rast rastlin a mensi rast rias, ale asi som sa mylil. Skusim ist porekadlom... MENEJ JE VIAC
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2017 14:45 Muž Jarry [1440] Re: Marcel G
A jak vůbec koncentraci pořádně změřit? Dá se spolehnout na to, že dokud je roztok v dropcheckeru zelený (4°dKH, koupený hotový), jsou hodnoty kolem 20mg/l - dle Tillmanovy tabulky? Zrovna s tím trochu experimentuju a roztok je zelený, když přidávám 90 bublin za minutu, ale taky 300 bublin za minutu - to už tedy začíná zelená opravdu lehce přecházet do žluté (ale pořád je to zelená), ten rozptyl je ale veliký. Postupovat budu asi tak, že teď jenom maliko uberu ze současného stavu, aby zmizel žlutý nádech a měl bych být na 20mg/l, je ta úvaha správná?
Měřením kH a pH vody v akváriu dostanu nesmysly, při kombinaci kH 12 a pH 7,4 by musel být obsah CO2 v kohoutkové vodě 15mg/l, což si myslím, že není možné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   24.02.2017 13:56 Marcel G Re: Zab01
Zab01 napsal: www.rostlinna-akvaria.cz/… Podkapitola Množství CO2 v akváriu, tady se dozvíš asi všechno, co potřebuješ.
A nejen to, ale i spoustu (s prominutím) kravin. Například mě zaujala věta: "Je známo, že hodnoty okolo 40 mg/l zastavují rozmnožování buněk řas." Já tedy na žádnou takovou informaci zatím nenarazil, a to se opravdu dost často prohrabávám odbornou literaturou. Podobným článkům bych se radil spíše vyhnout. Je v nich spousta "zaručených informací" prezentovaných velmi černobílým způsobem a bez solidních argumentů.

stanki: Pokud jde o CO2 a nitrifikační bakterie, tak nevím o tom, že by jim samotný oxid uhličitý nějak vadil. Co jim však může vadit, je nízké pH, které může v akváriu být v důsledku přidávání vysoké koncentrace CO2 do vody. pH 6.9 ale nepovažuju za nějak (pro bakterie) vyloženě likvidační. Při nižším pH většina bakterií utlumí svou činnost. Pokud vím, tak nitrifikační bakterie mají radši alkalickou vodu (pH mezi 7 a 8). Já osobně bych radil nepřekračovat v akváriu nikdy koncentraci 20 mg/l CO2 (pokud ti tedy záleží na zdraví tvých ryb). Rostliny snesou obvykle až 2x tolik, ale příliš CO2 může začít škodit i jim. Řasy samozřejmě CO2 milují, stejně jako rostliny. Takže pokud máš v akvárku bordel, nerovnováhu, organické znečištění a do toho jim ještě přidáš CO2, tak z toho budou pravděpodobně šílet štěstím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.02.2017 10:43 Muž Zab01 [62] - Raci, krabi, krevetkyRe: stanki
www.rostlinna-akvaria.cz/… Podkapitola Množství CO2 v akváriu, tady se dozvíš asi všechno, co potřebuješ. Nevidím tedy důvod zkoušet toho tam cpát ještě více, než je doporučené dle zkušenějších zdrojů :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2017 10:25 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?
Ale moze viac co2 aj uskodit? Alebo cim viac tym lepsie. Hlavne co sa tyka rastlin, alebo rias
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2017 00:01 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: stanki
Vždy je lepší začít pomaleji, přidat můžeš vždycky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2017 20:48 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?
Caute, mar ptazok. Moze vysoka hladina CO2 zabit nitrifikacne bakterie? Nasledkom toho by nefungovala bio filtracia, a cpavok by sposobil riasy? Alebo plati tu ze menej je viac? Mam vodu kh12, a mam nastavene ph na 6,9. U ryb to nevyzera aby im to vadilo a hladina sa hybe minimalne. Kolko by podla vas bolo optimum? Podla tabulky je optimum 7,2? Ked aj tie tabulky sa nate troska od seba lisia

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.02.2017 20:29 Marcel G Re: tonof
Fotka k příspěvku tonof napsal: Marcel myslím že na tvojich stránkach je uvedené 100% nasýtenia rastlín CO2 je pri 30mg/L a pre 90% nasýtenie stačí 15mg/L.
Nemám všechno v hlavě, ale pokud si dobře vzpomínám, tak některé rostliny dosahují maximální rychlosti (nasycení) fotosyntézy zhruba při 40 mg/l CO2, ale přesná hodnota je samozřejmě druhově specifická, což znamená, že každý druh rostliny ji může mít trochu jinou. Myslím, že Cabomba (nebo nějaký podobný invazivní plevel) dosahuje maxima až někde kolem 60 mg/l. Některé mechy ale mají maximum třeba už kolem 20 mg/l. Platí tady ale stejná křivka jako u ostatních živin (viz přiložený ilustrační obrázek => místo NO3 si dosaďte CO2). To znamená, že i když třeba některé rostliny dosahují maximální rychlosti růstu při 40 mg/l CO2, tak 70-90% rychlosti růstu dosáhnou třeba už při 10-15 mg/l. To znamená, že rozdíl v rychlosti růstu mezi 10 a 40 mg/l CO2 nebude příliš velký a možná bychom to ve skutečnosti ani nepoznali. Jenže to, co může být optimální pro rostliny, nemusí (a často ani není) stejně optimální i pro živočichy. Což je právě případ CO2 (ale i dalších živin, jimiž ve svých rostlinných akváriích přihnojujeme). Jak vyplývá z níže uvedené studie, tak pro některé druhy ryb může být problematická už koncentrace kolem 14 mg/l CO2. Je dobré si ale také uvědomit, že ta studovaná ryba patří mezi odolnější, snadno adaptovatelné druhy. Je tedy docela možné, že pro jiné, citlivější druhy sladkovodních tropických ryb může být vhodné používat raději ještě nižší koncentraci. Dr. Adamec z Botanického ústavu v Třeboni mi doporučoval používat v akváriích koncentraci 0.15-0.3 mM/l CO2, což je v přepočtu 7-13 mg/l. Při této koncentraci by měla podle něho většina našich rostlin dosahovat téměř maximální rychlosti fotosyntézy. A je to určitě člověk, kterému se vyplatí naslouchat, protože má s pěstováním vodních rostlin obrovské zkušenosti (je to jeden z největších odborníků na bublinatky na světě; a bublinatky patří mezi striktní uživatele CO2, kteří ke svému růstu potřebují zvýšené koncentrace CO2). Pro srovnání: v hlavním toku a přítocích řeky Amazonky se průměrná koncentrace CO2 pouhybuje v rozmezí 6-8 mg/l. Všechno se to tedy v přírodě točí kolem 5-15 mg/l. Řekl bych, že na tyto hodnoty by měla být převážná většina ryb evolučně dobře adaptovaná, a pro rostliny je to zároveň dostatečně vysoká koncentrace pro velmi dobrý růst. Pokud vím, tak přehnaně vysoké koncentrace CO2 začal v rostlinných akváriích vehementně prosazovat až Tom Barr (autor metody Estimative Index). Takashi Amano (zakladatel japonské firmy ADA) používal ve většině svých "přírodních akvárií" koncentraci kolem 10 mg/l (jak je patrné z jeho knihy "Nature aquarium world"). A to tam měl celou řadu i poměrně náročných druhů rostlin (vč. Rotaly wallichii). A pochybuje snad někdo o tom, že mu to tam špatně rostlo? Stačí se v té knize podívat na fotky jeho akvárií a i ten největší skeptik musí uznat, že je to prostě nádhera. To jsou jistě věci, nad nimiž stojí zato se zamyslet.

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2017 18:28 Muž tonof [53] - RostlinyRe: Marcel G
Marcel myslím že na tvojich stránkach je uvedené 100% nasýtenia rastlín CO2 je pri 30mg/L a pre 90% nasýtenie stačí 15mg/L. A výborným príkladom je Larix ktorému všetko pekne rastie aj pri veľmi nízkych hodnotách pod 10mg/L. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.02.2017 12:53 Marcel G – Doporučená koncentrace CO2 v rostlinném akváriu
Narazil jsem při svém samostudiu na jeden zajímavý článek, který zkoumal vliv zvýšené koncentrace CO2 (14 mg/l) na sladkovodní tropickou rybu Okounovec mosambický ( rybicky.net/atlasryb/okounovec_mosambicky ).

Závěry studie:

1) Zvýšená koncentrace CO2 (podobně jako i zvýšená teplota) má negativní vliv na krevní (hematologické) parametry.

"V důsledku zvýšené koncentrace oxidu uhličitého ve vodě dochází k hyperkapnii (= vzestup koncentrace CO2 v krvi) v důsledku abnormálně vysoké úrovně oxidu uhličitého v krvi. Nárůst parciálního tlaku oxidu uhličitého v krvi může u ryb způsobit respirační acidózu (= nahromadění CO2, které nelze vydýchat). Protože zvýšené koncentrace oxidu uhličitého způsobují v krvi a respiračním pigmentu tkáňových buněk okyselení, dochází k útlumu v příjmu a přenosu kyslíku. V případech, kdy dojde k acidifikaci a poklesu pH, mohou ryby snížené pH červených krvinek kompenzovat výměnou iontů Na+/H+ pomocí katecholaminových proteinů. Přestože se ryby v našem experimentu dokázaly s výše uvedenými problémy vypořádat (za pomoci adaptačních mechanismů) a hematologické parametry se na konci zvýšené expozice srovnaly, nemělo by z toho být vyvozováno, že to snad na ryby nemá žádný negativní vliv."

2) Při zvýšené koncentraci CO2 (podobně jako i při zvýšené teplotě) došlo do dvou týdnů k útlumu aktivity enzymů, které řídí buněčný přenos sodno-draselných iontů (tzv. sodno-draselné pumpy neboli Na+/K+ ATPázy).

3) Aby ryba přežila, snažila se s negativními podmínkami vyrovnat pomocí různých adaptačních mechanismů.

V žádné ze sledovaných skupin ryb nedošlo během experimentu k úhynu, ani nebyla zaznamenána žádná změna v příjmu potravy nebo chování ryb.

Zdroj: www.sciencedirect.com/…

K diskuzi: Je zajímavé, že i když žádná ryba při zvýšené koncentraci 14 mg/l CO2 neuhynula a všechny ryby se podle všeho chovaly naprosto normálně (vč. příjmu potravy), přesto (skryto našim zrakům) docházelo u ryb k určitým negativním vnitřním změnám. A i když se s tím dokázali "poprat", neznamená to, že by byly zvýšené koncentrace CO2 pro ryby "procházkou růžovým sadem" (jak ze studie vyplývá). Už i při pouhých 14 mg/l se musely adaptační mechanismy "pěkně ohánět", aby dokázaly přemíru kyselého CO2 v krvi nějak eliminovat. Experiment se prováděl na 144ks ryb o hmotnosti 13-15 g, což by mělo odpovídat délce asi 9.0-9.5 cm (v přírodě se dorůstají až ~40 cm, takže se asi jednalo o poměrně mladé rybky).

Když jsem před časem na některých fórech (plantedtank.net nebo barrreport.com) diskutoval se zastánci metody hnojení Estimative Index (založené na přehnojování a vysoké koncentraci CO2), často používali argument, že "jejich ryby na žádnou otravu oxidem uhličitým neumírají, normálně přijímají potravu a normálně se množí ... což prý dokazuje, že zvýšené koncentrace CO2 nemají na akvarijní ryby žádný negativní vliv". Tahle studie však upozorňuje na negativní důsledky, které nejsou pouhým okem vůbec vidět, takže si jich akvarista často ani nemůže všimnout (i kdyby své ryby pozoroval sebelépe). A to nemluvím o tom, že jsou mezi námi i akvaristé, kteří ve svých rostlinných akváriích (s rybami) používají podle všeho i 50-70 mg/l CO2. Je tohle opravdu nutné a k rybám ohleduplné? Líbil se mi v této souvislosti článek, na který jsem narazil v jednom starším časopise, kde autor píše, že "optimální množství [CO2], které rostlinám prospívá a rybám neškodí, se pohybuje v rozmezí 5-10 mg/l" (Huschina B., Záhadný oxid či kysličník uhličitý, Akvárium terárium, 1984, roč. 27, číslo 3.) A teď jedna kacířská otázka: Nestálo by zato opustit dnes v rostlinných akváriích všude tolik doporučovavých 30 mg/l (nebo ještě více) a vrátit se k těmto hodnotám?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2017 10:22 George80 Re: vaaclav
Dik.Pro jistotu dneska vyměním napln v dropu a uberu o dve bubliny.Pak uvidim. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2017 09:46 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: George80
Asi bych nějakou bublinu ubral jistota je jistota a dávej pozor až ti bude docházet bomba to se klidně na pár dní zvedne tlak v láhvi až 3x. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2017 08:54 George80 – Dotaz
Zdravím.Chci se zeptat.Začal sem přidávat co2 z lahve asi tyden 12 bublin za min.Ph mi slezlo z 6,9 na 6,6 papirkovy test a Aquario drop-checker mi ukazuje že tam je co2 hodne ale meření množství co2 testem "TETRA Test CO2" mi ukazuje ze ho tam je ješte docela málo.A ryby se tváří spokojeně plavou žerou.Tak nevím mám co2 dávat stejně a ph zvednout nejakým přípravkem nebo to nechat tak a čekat jak se to usadí.Dík

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2017 09:38 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Káďa
U kvasnic doporučuji druhou láhev a počítadlo nepotřebuješ. www.youtube.com/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.01.2017 08:54 Káďa
Zatím to Zkouším jenom s kvasnicemi, takže si počítadlo vyrobím
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2017 23:46 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Káďa
Počítadlo bublin se běžně dělá z dětské odsávačky na hleny (nudle), pokud by jsi měl ale atomizér a tím pádem větší tlak v systému, musíš koupit speciální aby to vydržela. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2017 20:33 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Káďa
Pozri tu, cca od 6min 30sek. (počítačka bublín)

www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2017 20:22 Káďa
A ještě jsem se chtěl zeptat, jak je to s tím počítáním bublinek. To se prostě k tomu Sednu a počítám bublinky, nebo jak to funguje?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2017 20:23 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Káďa
počet bublinek za minutu = °dKH x objem akvária v litrech : 50 :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2017 20:10 Káďa – Bublinky
Kolik bych si mněl přibližně nastavit pro začátek bublinek za minutu do 80l akvárka?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2016 22:24 Muž Fuchs [169] Re: vaaclav
No tak ale tìm nic nezjistím to může zrovna tam unikat přece?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2016 22:02 laKatos Re: vaaclav
I reducak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2016 21:58 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Fuchs
Ten el ventil bych vynechal nebo odmontoval a opravdu to strč pod vodu taky jsem to dělal. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2016 21:31 laKatos Re: Fuchs
coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2016 20:50 Muž Fuchs [169] Re: GP
To mám jako potopit celou bombu i s elektromagnetem pod vodu? To snad ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2016 07:34 GP Re: Fuchs
to chce potopit, jarova voda nemusi uniky v radu nekolika bublinek za minutu prokazat, ale uz je to snizeni delky o velke procenta. navic to treba utika, kde necekas. hlavni ventil obcas utika okolo osicky - pomuze otevreni nadoraz.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2016 15:06 Muž Fuchs [169] Re: laKatos
Ok radši udělám znovu test..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2016 12:02 Muž Tedvidek [5] Re: laKatos
No já mám podezření, že mě uniká. Ale zkoušel jsem test s jarovou vodou a nic.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2016 11:21 laKatos Re: Fuchs
no tak to jsem rad ze jsem si na 600L poridil 10Kg/13,6l lahev CO2
ale dle mne Fuchsi ti to nekde utika.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2016 09:13 Muž Fuchs [169] Re: Tedvidek
Mě 4l láhev v akva 510l s nočním vypínáním 7 týdnů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2016 09:11 Muž Tedvidek [5]
Jak dlouho vám vydrží bomba? Cca 100 l akva, bez nočního vypínání.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2016 20:18 Muž MirekSazava [71] Re: domik420
Důležité je hlavně jak hýbe vodou v akva, na papírový data bych se vykašlal. Já mám na 65 čistých litrů filtr 600l/h a je to tak tak. Další důležitá věc je, aby bublinky CO2 byly co nejmenší a proud je udržel pod hladinou co nejdéle, aby měly čas se rozpustit. Nevím, jestli vzduchovací kamínek je ideál. Dělá moc velké bubliny.
Dobrý způsob je mít jedné straně filtr a na druhé co2. Kolotoč vody v akva, pak bubliny krasně tlačí ke dnu a roznáší po akva.
www.rostlinna-akvaria.cz/…
www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2016 19:40 Muž domik420 [1] Re: MirekSazava
Mám tam filtr atman až do 200l akva, já mám 50 l, takže si myslím že v tom by problém být neměl, navíc vzduch. kámen mám pod hlavicí filtru pro lepší vztřebání CO2
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2016 19:18 Muž MirekSazava [71] Re: domik420
Máš tam pořádný proud, který ti CO2 roznese po celém akváriu? Všechny kytky ve všech zákoutích akva se musí kymácet v proudu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2016 19:05 Muž domik420 [1]
Fotka k příspěvku snad je vše jak má

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2016 18:46 Muž MirekSazava [71] Re: domik420
Ja pouzivam levnejsi variantu od profiplants.cz, dalsi drazsi moznosti je napriklad napln od dennerle. Nevidim u tebe fotky, tak se nemuzu podivat, jak to mas v akva, predpokladam, ze mas jinak vse spravne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2016 15:11 Muž domik420 [1] Re: MirekSazava
Necelé 2 týdny. Jako například?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2016 13:42 Muž MirekSazava [71] Re: domik420
Jak dlouho máš ten test ve vodě? Já bych se vyprdnul na destilku a koupil už nějaký hotový roztok, co už se nemíchá...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2016 20:27 Muž domik420 [1] – Indikátor od sera
chtěl bych se optat, mám indikátor CO2 od Sera, ale zdá se mi že moc nefunguje. Přidává CO2 už delší dobu a najednou koukám že rybky lapají po dechu. Kouknu na indikátor a furt modré (nedostatek CO2) ale pro jistotu sem uďál test akv. vody a obarvilo se na světle zelenou (příliš CO2) proč mi to nefunguje? Mám tam destil. vodu s tvrdostí 4 a vše posle návodu

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.03.2016 14:37 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: DaveLister
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2016 14:16 Muž DaveLister [478] Re: domik420
Destilku s hydrogenuhličitanem sodným (jedlá soda) tak, aby KH bylo 4. Možná by to šlo naměřit testem, ale správný postup je odvážit patřičné množství sody do patřičného množství vody. Na netu jsou návody, kde je to spočítané. Zkusím nějaký najít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2016 14:11 Muž domik420 [1] Re: DaveLister
takže destilku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2016 13:07 Muž DaveLister [478] Re: domik420
S KH 25 to fungovat nebude :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2016 13:01 Muž domik420 [1] Re: DaveLister
Dobrá děkuji :)
Skutečně je v návodu napsáno akvarijní tone. A voda z vodovodu má KH okolo 25, je to hodně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.03.2016 12:37 Muž DaveLister [478] Re: domik420
JBL uvádí, a já jim věřím, že pokud test bledne, je to tím, že se v dropcheckru namnožily baktérie, které ho žerou. Pořádně vymýt dropchecker teplou vodou, možná bych zkusil i nějakou akvarijní desinfekci (hypermangan, třeba), a zkusit znovu.

Voda v žádném případě ne akvarijní, tím by se zcela ztratila výhoda dropcheckeru v tom, že měří skutečně CO2 a není ovlivněn dalšími látkami měnícími pH, které jsou přitomny v akvarijní vodě. Správně by tam měla být voda o známe hodnotě KH, pokud ji výrobce už nedodává, tak roztok z destilky a jedlé sody tak, aby měl tu správnou hodnotu KH (tuším, že se používá 4, ale to teď píšu z hlavy, nutno ověřit).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2016 12:32 Muž domik420 [1] – měření CO2
zdravim, chtěl bych se optat na shopakva.cz/…. V návodu je napsáno že až vybledne tak se to má vyměnit, jenže mě to vybledne už po jednom dni, je to normální? A taky sem se chtěl optat, v návodu je napsáno naplnit vodou z akvárka, ale mě bylo řečeno že je lepší tam dát vodovodní vodu :-O

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.03.2016 20:21 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: charli27
Je to poměrně dost zajímavé čtení aby jsi dostal představu co to hnojivo obsahuje a jak ho použít aby jsi nedělal nějakou blbost a nedodával do akvária jen část a divil se že jsi samá řasa. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2016 19:51 Muž charli27 [9] Re: vaaclav
a co konkrétně máš na mysli?Vše?

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [10] ...... 28 29

Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 36523x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13530?od=451