Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

CO2 - kolik a jak dávkovat, měřit a předejít otravě

 

NápovědaFórum » CO2  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 6 Přejít na další stránku   1  
CO2 - kolik a jak dávkovat, měřit a předejít otravě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.11.2018 20:46 Muž LukšaNM [309] Re: antiA
Vše OK? No nevím, např. ve videonávodu říkají otevřít redukční ventil naplno a v tištěném návodu píšou myslím na polovinu stupnice a to taky není zrovna málo... coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2018 20:30 Muž antiA [354] - ><((((((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((((((º>Re: LukšaNM
udelal jsem ze sebe VOLA. ale omluvil jsem se a snad to v RA pochopili. Maji vse OK. Navod odpovida a budiky maji dobre..... jen ciferniky/stupnici maji vymenene .... coz pro akvaristiku je jen prinos.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2018 20:16 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: jarovo
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak z těch budíků co mám jsem trochu rozpačitý, protože nevypadají že jsou všechny lineární a ani ten rozsah mě podle čísel na stupnici taky moc nesedí. (Hlavně na té černé) Nikdy mě to moc nezajímalo ale když v tom děláš tak jak je to?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.11.2018 19:53 Muž LukšaNM [309] Re: antiA
Tak jsi jim tam něco psal? ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2018 20:51 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: jarovo
Tie l/min sú pre zváračov a v akvaristike nemajú praktický význam ani využitie. Jedine ako pomocná stupnica na odhadnutie tlaku, pretože tlaková stupnica je lineárna, tak v polovici rozsahu bude 5 barov, niekde okolo 12 l/min to budú 3 bary - avšak to nie je prepočet, len aproximácia stupnice...

Nie som expert, ale keď som kupoval jednotlivé komponenty (zváračské potreby, pneu potreby apod), tak väčšina vecí bola stavaná na tlak do 6 alebo do 10 bar, takže 3 bary by nemal (a už niekoľko rokov ani nie je - mám nastavené cca 4 bary) žiadny problém.

Mimochodom, jediné "akvaristické" v mojej zostave je ihlový/škrtiaci ventil, kúpiť ho inde s takou jemnou reguláciou/malým prietokom je veľký problém. Zvyšok som zohnal v spomínaných obchodoch za oveľa nižšiu cenu a som presvedčený, že to je to isté čo za ťažké prachy predávali na rastlinných akváriách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.11.2018 19:50 Muž jarovo [1695] Re: LukšaNM
Fotka k příspěvku Máš pravdu že prevod litre / bary je problematický, mám taký dojem že to závisí od priemeru hadice. ???? Ja mám manometer s originál stupnicou v baroch. Keďže redukčný ventil na CO2 je pôvodne konštruovaný pre zváračov tak je tam stupnica v litroch / min.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2018 13:17 Muž smik [70] Re: vaclav
No jo právě. Vypustit akva a napustit studniční z kohoutku přes hadici, pohoda. Vypustit akva. Z barelu napustit přes čerpadlo do 20L barelů vodu z RO, vynést do patra a přes čerpadlo napustit do akva je opruz :-)
Nicméně tu studnu mám hodně tvrdou a městskou vodu nemaje.
Sorry OT
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2018 13:00 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: smik
Snaž se na redukčák moc nesahat to si to vždycky rozházíš. Bez hadice si výměny vody nedokáži představit. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2018 12:16 Muž smik [70] Re: vaclav
Jojo díky. No mě to do mojí pětistovky tolik nevydrží. Jenže já hodně neefektivně rozpouštím. Přes tu keramickou patronu je to nic moc. Navíc mám poměrně tvrdou vodu. Teď ji teda změkčuju přes RO. Původně sem teda moc nechtěl, protože ty výměny vody v patře přes kanistry jsou otrava. Když jsem se vrátil k rostlinkaření tak jsem chtěl udělat jen takové nízkoúdržbové akva, no a už jsem zase stejně v HiTech :-)
Reaktor mám taky doma. Měl jsem ho naplněný silonovou stříží, ale ta náplň asi trochu brzdila filtr na kterém mám skimmer a ten moc nebral hladinu.
Jak bude trochu času vyzkuším ten reaktor vychytat, protže ty bublinky po celém akva z patrony se mi nelíbí. Už tak jich tam je hodně z rostlin.

Koriguješ to na redukčáku, nebo na jehláku? Já přidal na jehláku, tak jestli je lepší trochu přidat na redukčáku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.11.2018 10:39 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: smik
Je to celkem normální, pokud hejbeš z redukčním ventile musíš pak trochu korigovat ale není to nikdy nějaký ohromný rozdíl spíš jen pár bublin. Pak na to ale nemusíš sáhnout až do doby kdy ti dojde tekuté CO2 v lahvi i když je tlak v lahvi na 0 za redukčním ventilem stoupá. To je nejlepší doba lahev vyměnit nebo nastavení stále měnit mě to trvá tak tři dni ale já mám v reaktoru lipové dřívko tak je druhý budík skoro na nule u těch co potřebují větší tlak to asi tak dlouho netrvá. Včera jsem zrovna měnil lahev 5kg vydržela mě bez pár dní rok. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2018 10:05 Muž smik [70]
Sestavené to mám tak jak píše jarovo.
Jediné co nemám tak je manometr, který ukazuje průtok (tlak) v redukčáku (na téhle sestavě)
Nastavil jsem to tedy od oka. Redukčák jsem úplně povolil (zavřel). Jehlový venti jsem povolil skoro na max. Redukčák jsem utahoval (otvíral) tak aby na počítadle bublin bylo větší množství CO2 než běžně potřebuju. Pak jsem jehlák utáhl na požadované množství bublin / sec.
No a ráno jsem musel jehlák stejně trochu povolit, protože bublin bylo málo. Tak sem tomu trochu přidal a uvidím.
Proč se tak děje pořád netuším. Jako když budu dávat víc bublin tak ryby neotrávím, protože mám pH controler, ale když selže tak může být problém, navíc pokud tam valím zbytečně moc velkej průtok CO2 tak efektivita rozpouštění je nižší a tím je vyšší spotřeba plynu.
Tak uvidím jak to bude vypadat zítra :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.11.2018 06:25 Muž LukšaNM [309] Re: vaclav
Ano, máš pravdu, že je tlak závislý na teplotě, ale při pokojové teplotě okolo 22°C by měl být právně zmiňovaných 60 barů, 80 už by bylo hodně "nestandartních". no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.11.2018 06:18 Muž LukšaNM [309] Re: jarovo
Díky moc, hodně přínosný příspěvek. palec
Hlavně převod litrů za minutu na bary je problematická a obtížně dohledatelná věc. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 22:43 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostliny
Nevím jestli nepletete dvě věci dohromady. Hlavní ventil na lahvi se otvírá nejdříve jen trošku a posléze naplno nadoraz. Stávalo se mě že když nebyl kohout povolen na silu na max tak podél osy ucházel. To se mě stávalo u starších ventilů protože jsem je vyměňoval prázdnou za plnou. Takže pak je na prvním budíku asi 50-80 barů to záleží většinou na okolní teplotě a ne na přeplnění. Za redukčním ventilem už by takový tlak neměl být a to asi ani při uplně otevřeném redukčním ventilu ale to jsem opravdu radši nikdy nezkoušel. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   18.11.2018 21:59 Muž jarovo [1695] – nastavenie redukčného ventilu
Zdravím, vidím že pár ľudí má s toho pekný hokej. Keďže sa s redukčnými ventilmi a tlakom ako takým zaoberám pracovne nejakých 40 rokov nedá mi priviesť do toho trochu svetla.

Takže ľavý manometer - budík - ukazuje tlak vo flaši - pri normálnej teplote je to cca 60 barov pri otvorenom ventily na flaši - je jedno či je otvorený pol otáčky alebo na plno.

Pravý manometer ukazuje podla červenej stupnice litre / minúta - keďže je používaný manometer pre základný rozsah 0 - 10 bar / má to napísane väčšinou dole pod stupnicami/ tak potom na červenej stupnici 7.5 L/min zodpovedá tlaku 3 bary. To s rezervou pretlačí aj vnútorný atomizer. Väčší tlak je zbytočný.

Zostavenie celej sústavy by z tlakového hladiska malo byť v poradí:
- Redukčný ventil - zredukuje tlak vo flaši 60bar na požadovaný tlak 1.5 - 3 bary
- Ihlový ventil - zredukuje množstvo CO2 - prietok na požadovaný počet bublín za min.
- elektromagnetický ventil - uzavrie alebo otvorí prívod CO2 do Aqva
- jednosmerný ventil - zabráni spätnému toku vody do flaše
- počítadlo bublín - optická kontrola koľko CO2 púšťame do Aqva
- atomizér - rozpúšťa CO2 do vody

Pri pripájaní redukčného ventilu na flašu musí byť tento povolený - nastavený na nulu. / vytočený na minimum - ide úplne zľahka/. Po otvorení uzáveru na flaši nám ľavý manometer ukáže tlak vo flaši / cca 60bar/ a druhý budík ukazuje nulu !! Uzavrieme Ihlový ventil a redukčným ventilom nastavíme na pravom manometri požadovaný tlak / 7.5 L sú 3 bary /. Pokial máme elektomagnetický ventil ten otvoríme a ihlovým ventilom podľa počítadla bublín nastavíme požadovaný prietok - počet bublín za min. Pripojíme atomizér.

Celá zostava sa správa tak že pri zapnutí el.ventilu chvílu trvá / cca pár minút / než sa natlakuje atomizér a pri vypnutí ešte pár minút atomizér funguje aj keď je el.ventil vypnutý.

Takto to mám zapojené a funguje to bez problémov - prajem veľa zdaru s CO2 palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.11.2018 21:12 Muž LukšaNM [309] Re: bobik0cz
Například u vnějšího atomizeru píšou: Pro atomizér je potřeba tlak vyšší cca 1.5 baru ... a to už je u těhle komponent sakra vyšší tlak!
Jo a jestli máš nastaveno na černé stupnici 20, tak to není 20 barů, ale 20 cfh. Co je to za jednotky ti ale nepovím, zeptej se strejdy googla. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 21:10 Muž antiA [354] - ><((((((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((((((º>Re: Marcelko
Zítra budu řešit. A dám echo jak to je...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.11.2018 21:08 Muž LukšaNM [309] Re: bobik0cz
Jestli máš nastaveno dle návodu, tak ten redukční ventil určitě stáhni, to už chápu, že jsi tenkrát roztrnul vnější atomizer. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.11.2018 21:08 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: antiA
Treba im napisat a hotovo, lebo inac to budu stale takto predavat. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 21:08 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: antiA
Jsem ten netechnický typ, čemu vadí ten tlak 20 bar (půlka stupnice, pravý budík)? :)

Jako je to přetlakované?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 21:04 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: LukšaNM
Máš pravdu :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 21:03 Muž antiA [354] - ><((((((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((((((º>Re: bobik0cz
Dále píšou nastavit tlak minimálně na polovinu stupnice což bývá 20 baru.

Teď si představ že takto to máji nastavené všichni co to u nich koupili včetně netechnicky zrucne maminy se třemi dětmi žijící v malém bytě. Šup a máš čtyři jednou ranou. Myslíš že R-A budou obesilat všechny co ten set kdy koupili a predaji jim nový návod (i s omluvou) když je na to někdo upozorni. Vyser@u se na to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 20:59 Muž Miras [111] Re: LukšaNM
kovovej nechci ani vidět, s tím jsem se natrápil :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.11.2018 20:59 Muž LukšaNM [309] Re: Miras
Pokud nemáš atomizer, tak ti to bohatě stačí a chce to už pak kovový zpětný ventil... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.11.2018 20:58 Muž LukšaNM [309] Re: bobik0cz
Nee, to furt pleteš jabka a hrušky!
Max. 60 barů na levý stupnici, to je tlak v lahvi a kdyby byl o hodně vyšší, byla by přeplněná.
A pravý budík do poloviny je zbytečně moc...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 20:57 Muž Miras [111] Re: LukšaNM
a já myslel, že když mám nastaveno 2,5l buhví kolik nemám :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 20:56 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: LukšaNM
Vůbec nevím o čem to mluvíš :-D

Ale oni nepíší naplno. Píší zavřít a následně povolova na max 60 bar (to není naplno) coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.11.2018 20:53 Muž LukšaNM [309] Re: bobik0cz
Zkus to klidě podle mě, to mi v pohodě protlačí i vnější atomizer. ;-)
Neboli pravý budík na 7,5 litrů za minutu (červená stupnice)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 20:52 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: antiA
Ne el. v. je napsáno 230V 50Hz nic víc.

Tak pokuď píšou bludy, mohla by nějaká zkušená duše napsat jak to má být nastaveno :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 20:51 Muž LukšaNM [309] Re: antiA
Jako v návodu říkat, ať otevřeš redukční ventil naplno? K čemu pak ten redukční ventil je??? To nemá šanci vydržet minimálně zpětnej ventil i ostatní komponenty! tone
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 20:48 Muž antiA [354] - ><((((((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((((((º>Re: LukšaNM
Nepiš jim nic. To je rovnou na Čojku. Zahravaji si o brutální pokutu.
Chtěl bych vědět tu hodnotu na elmag ventilu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 20:45 Muž antiA [354] - ><((((((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((((((º>Re: bobik0cz
A prosím tě kolik je ta maximální hodnota elmag. Ventilu. Mělo by to být na něm napsané z boku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 20:39 Muž LukšaNM [309] Re: bobik0cz
Ne to nemají, píšou, že by levý budík neměl ukazovat více než 60 bar, to je tlak v lahvi. X-)
EDIT: Píšou pravý budík aspoň do poloviny stupnice, to je zbytečně moc! Asi jim tam napíšu, že doporučujou kraviny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 20:35 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: LukšaNM
Fotka k příspěvku V tištěném návodu mají napsáno povolit na 60 bar ;-)

PS: nevím proč se to otočilo.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 20:34 Muž LukšaNM [309] Re: antiA
Tak to ti asi neporadím ani s jedním. :-(
Mám set z R-A, ale elektromag. ventil nemám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 20:33 Muž antiA [354] - ><((((((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((((((º>Re: LukšaNM
Prosí tě a na elektromagnetickem ventilu je napsáno co za hodnota maximálního tlaku?

Dále oficiální návod výrobce setu najdu kde?

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.11.2018 20:27 Muž LukšaNM [309]
Fotka k příspěvku Tak jsem na to schválně mrknul a vážně maj na R-A ve videonávodu otevřít redukční ventil až na doraz no to je teda blbost!
On celej ten videonávod je silně amatérskej.
Já mám s vnějším atomizerem nastaveno takto...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 20:22 Muž smik [70] Re: antiA
No mám to tak pár let, tak jsem klikař, že se nic nestalo :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 20:20 Muž smik [70] Re: vaclav
Tak já jenom 10 let (a možná 10let blbě) si lepší :-).
Redukčák přivřenej. Tak to zkusím vypozorovat. Teď si uvědomuju, že ten tlak na té malé bombě (nebo průtok) jsem měl nastavenej na 10L/min. Teda myslím, že to je průtok
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 20:19 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: Jarry
Ne máš pravdu spletl jsem se a píšu kraviny. stydim (asi jak jsem na to dlouho nešahal :) )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 20:18 Muž antiA [354] - ><((((((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((((((º>Re: smik
Otevřený reducak na plno? To snad NE! Většinou elektromagneticky ventil je maximalne na tlak 8 až 10 baru (jsou i na 16bary) (ostatní věci na to větví budou obdobně) a ty tam pouští plných cca 70baru. Zredukuj to zavcasu!!!!!! nebo ti za reducakem něco povoli a pokud ještě spíš s lahvi v pokoji a k tomu se zavřenými dveřmi nemusíš se ráno probudit a v novinach bude článek.... !!!Akvarista amatér se otravil oxidem uhlicitim!!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 20:15 Muž smik [70] Re: Miras
No nevím. Budu muset dostudovat. Mám to tak furt.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 19:57 Muž Jarry [1437] Re: bobik0cz
Fotka k příspěvku To je divný, otevřít naplno láhev ano, ale proč redukční ventil - možná to tak radí proto, aby šel protlačit každý atomizer a lidi jim to nereklamovali. Já mám redukční ventil takto.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.11.2018 19:44 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: smik
Já mám CO2 20 let ze začátku jsem pár let používal sifonové bombičky a pak hned lahev. Mít redukční ventil, nikoliv hlavní uzávěr (ten by měl být nadoraz) otevřený naplno je nesmysl už jen proto že je i za redukčním ventilem pak potřeba dobře všechno utěsnit na hodně velký tlak a jakékoliv malé pootočení na jehlovém ventilu znamená ohromnou změnu. :-)
Jsou dvoje šroubení určená na CO2 klasické 3/4 coulové na šedivých lahvích (dříve černých) určených na svařování a na argon kde je whitworth a to jsou většinou hasičáky. Dají se koupit přechodky ve svářecích potřebách. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 19:38 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: Miras
Já to tak mám ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 19:26 Muž Miras [111] Re: smik
Možná to nevadí, ale nemá být ten Jehlovej ventil až za Elmag.?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 19:05 Muž smik [70] Re: vaclav
No jo mám to už drahně let. Tehdy když sem to kupoval tak se CO2 používalo max z burčáku. Mám ještě jeden set s budíkem kde je myslím i tlak na výstupu, ale jen na 2kg lahev a to šroubení je tam myslím 1/2" to by nepasovalo. Zkusil jsem ten redukčák přivřít a uvidím co to bude dělat ráno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 18:48 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: vaclav
Redukční ventil naplno ... radili v popisu instalace (návod) prodejce Rostlina akvaria co dává k sestaveným setům co prodává :) Také to tak používám :)

Je pravda, že se mi podařilo při štelování bublin tlakem roztrhnou ten plastový reaktor na hadicích :-P (co je tak v oblibě)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 18:37 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: smik
Škoda že jsi si koupil redukční ventil s budíkem na celkový tlak v lahvi. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2018 18:13 Muž smik [70] Re: vaclav
Fotka k příspěvku Mám tenhle bastl. Zkusím poladit ten redukčák. Teď jsem přišel domů a zase to jen lehce bublalo.
 

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [6] ...... 28

Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 35948x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13530?od=251