CO2 - kolik a jak dávkovat, měřit a předejít otravě
...tak toto ti presne neporadi nikto...
skusat-merat-skusat-merat...
- a ak ti dakto poradi aj tak budes skusat a merat...
Ahoj,
zajímalo by mě, jakou zkušenost máte vy, kdož aplikujete CO2 u měkčí vody, se snížením pH z původních hodnot? Neboli.. do aq naliju vodu z vodovodu o parametrech dKH 4 a pH 8, budu aplikovat CO2, neberu v potaz snížení pH díky kořenům, hnilobným procesům atd. Kde pak bude hranice, na které se pH ustálí? Nakolik funguje pufrační schopnost vody? A pakliže je možné snížit pH rozpouštěním CO2 třeba o 2 stupně pouze jeho dodaným množstvím, jak vlastně určit, kdy je množství ještě bezpečné pro rybí osádku? Je přece rozdíl, když při stejné tvrdosti vody jeden člověk sníží pH z původních 7 na 6,5, zatímco druhý na stejných 6,5 z 8, či je snad výsledný obsah CO2 ve vodě stejný? Vím, že Tillmanova tabulka neplatí vždy, což chápu bude asi i tento případ?
Mám v tom guláš, snad se najde někdo, kdo mi na mé otázky nějak zjednodušeně odpoví (doufejme že ne odkazem na maniakva apod.
), předem za to děkuji!
Starší reakce
Je to jen vizuální bublina v uzavřeném prostoru, která se v difuzoru "roztříští" na stovky jemných bublinek, jemnějších než v otevřené láhvi s pivem. Je to asi jako kdybys "poslouchal" bublinky v půllitru s pivem, nebo bublinku (a ta je dost veliká) ve vodováze.
0 25.02.2010 11:34 pancéřníček – Re: Wrata
Tohodle bublání se bát nemusíš,je zcela neslyšné
Diky..jo to mne prave nebylo jasny jak je to s tou velikosti bubliny. U takovyhleho pocitadal by mne asi casem dost vadilo to "bublani", kvuli tomu jsem vyhodil bublifuk z nadrze a ted bych tam mel mit jinyho bublala
4 25.02.2010 11:22 Usine – Re: Wrata
Používají se akvarijní hadičky a tak je počet bublin jen přibližná hodnota ale aspoň nějaká.
Jak funguje to pocitadlo bublin? (s ohledem na velikost bubliny..)
0 25.02.2010 11:15 Usine – Re: JuraS
Ti co nepoužívají tak velký tlak a nemají podobné difuzéry těm to bohatě stačí.
0 25.02.2010 09:02 JuraS – Re: vaclav
Odsávačka hlenů mi nechtěla fungovat. lepil jsem jí vteřinovým gelem locklite ale tlak co vytvoří na jedné straně bomba a na druhé odpor difuzeru boya c-170 to lepidlo nevydrželo a "rozstřelilo" odsávačku..naštestí počítadlo bublin je pro mě jen orientační páč výsledné pH hlídá controller...btw. pro všechny ...bomby (mám dvě) jsem levně koupil na aukro.cz (nedělám mu reklamu) a na ebay jsem za 50% cenu neř v čr koupil ph Controller i se sondou a kalibračními roztoky..celé mě to přišlo slabě přes 3000,-
2 25.02.2010 08:20 Usine – Re: kchrz
Máš počítadlo bublinek? Běžně se dělá z odsávačky hlenů pro kojence.
počet bublinek za minutu = °dKH x objem akvária v litrech : 50 to je výpočet na kterém můžeš začít. Hodně záleží jaká je kH (karbonátová uhličitanová tvrdost) Pokud je to okolo 10dkH tak jsi nahraně použitelností CO2 a těch 140 bublin na 600litrů není až zas tolik. Jednou 1,5 petkou tolik vody jen tak neokyselíš, měl by jsi mít aspoň 5 litrový kanystr. Doporučuji ti ale koupit pořádné testy jak KNK tak PH nebo spíše pHmetr není až zas tak drahý.
Počet bublin.
Koupil jsem si tento difuzer, co je na obrázku, konkrétně DENNERLE Profi-Line CO2 Micro-Perler (ale pro 250l - jiný v Hornbachu neměli).
Vznikající proud mikrobublinek je opravdum oproti klasickému kamínku na vzduchování impozantní.
Sedl jsem se se stopkami a spočítal, že mi to do difuzeru hází cca 68 bublin (nijak velkých) / 0.5min, tedy řekněmě 140 bublinek za minutu, vskutku to opravdu vytváří proud mikrobublinek nad difuzerem.
Celé to pohání jedna 1.5L PET lahev s burčákem.
Akvarium mám 720L, tedy odhadem čistých 600litrů.
Koupil jsem si před časem DajanaPET Test 3in1 (papírková metoda mi přijde obvzlášť nepřesná) a naměřil pH 7, KH cca 10, GH cca 14.
Nikdy jsem na nějaká meření v akvariu nebyl, papírkovou metodou mi to přijde na prd a na drahý digital pH metr nemám.
Tedy jen několik dotazů :
1) 140 bublinek za minutu (i když malých a z burčáku), není to nějak moc, když tady čtu ty diskuze.
2) když přidám ještě jeden obdobný difuzor (mají ho za rohem v Hornbachu za 130,- Kč) a dejme tomu ještě jednu 1.5L PETku s burčákem, nemůžu lidově řečeno přestřelit a otrávit ryby?
Jinak od té doby, co používám PMDD (15ml/den) a alespoň toto minimální množství CO2, tak kytky zase rostou, ale zatím tedy nebublají.
0 22.02.2010 13:38 JuraS 0 22.02.2010 12:51 GP – Re: johnax
vetsinou se mluvi o "hadickovych" bublinkach, tedy bublinach vychazejicich ze vzduchovaci hadicky. samozrejme je to +-, zavisi na skutecnem prurezu, sklonu konce, povrchovem napeti, tlaku vpocitadle atd atd, ale pro orientaci je to dostacujici...
0 22.02.2010 10:38 JuraS – Re: rosi
kalkulačka je dobrá ale co jí chybí je výsledek vyjádřit slovy..je 26,3 málo nebo moc ?
Myslím, že sám uznáte, že testování obsahu CO2 ve vodě pomocí rybek je, ...ehm...poněkud divné. Navíc, množství CO2 ve vodě přece nevypovídá nic o obsahu kyslíku, nebo se pletu?
...no bojovnice som este nemal - to ma len tak napadlo...ci sa nebude nadychovat castejsie? ak tam bude dost alebo vela CO2?...
Koncentrace O2 a CO2 ve vodě jsou na sobě závislé? Nebo jak je to myšleno s tou bojovnicí?
0 21.02.2010 22:00 rosi – Re: kortezhugo
No za ideu by to stálo, ale spoléhat nato ?
......
......
Jinak optimální hladina CO2 ve vodě se uvádí na 20-30(40) mg/l
koukni sem
www.akvamalawi.com/…
dole si můžes spočítat z PH a uhl. tvrdosti koncentraci CO2 ve vodě
no ja jsem na tom lip... vodovod Praha 7,8pH 10°dGH cca 3-4°dKH - po pridani co2 6,8-7pH 5-6°dKH... navic mam bublifuk, davkuju pres kaminek a bubliny u hladiny chytam do zvonu z 20ml strikacek (dve strikacky spojeny hadickou) davkuju nonstop cca 4-6bublin za min na 30L akva, prebytek mi vyzene bublifuk
...ked ide o to meranie - ma tak napadlo
neda sa vyuzit na to trebars Betta splendens???
"Potřebuje přístup k hladině, jinak se udusí. Bojovnice se nadechuje nad hladinou (má labyrint) v intervalu 2-20 minut v závislosti na obsahu kyslíku ve vodě."
0 21.02.2010 21:50 rosi – Re: Moucha
JJ má stejný problém, alkalita max 2, ph kolem 6,2-6,4
Dennerle uvádí pro hrubé nastavení že na 10 litrů vody má přijít cca 1 bublinka za minutu.
Mě se to osvědčilo, dále jsem koupil douhodobý test od této firmy, ukazuej spolehlivě a byl tu recenzován pár uživateli jako nejlepší. Jinak sem mimo něj zainvestoval i do PH metru PH5011A a občas si to překontroluju. Mám zkušenosti s kapátkovýma testama a ty sou pěkně naprd (+- 0,5 PH).
Takže CO2 ano ale s rozumem, kontrolovaně a když z kvasničáku tak jedině s bezpečnostnim ventylem a řídit to.
Jinak já na noc CO2 vypínám a jako reaktor mám lipové dřívko, dělá opravdu mikrobublinky lepší než origo koupený.
no to co pisesh plati i o jinejch vecech nez jen u CO2
ja mam dost nizkou alkalitu a silny svetlo.... takze huz se mi povedlo mit alkalitu 1 a pH nedke mezi 8-9!! takze pro mne CO2 je lepsi reseni nez vynalejzat jiny svetla ci do vody furt neco sypat....
pokud se bojish predavkovani co2 tak zaved vzduchovani, ci prejdi na bublifuk, to pomuze proti mensimu predavkovani....
navic vyvijim system, ktery by u burcaku udrzel stejnej +- tlak, chybi mi huz jen doresit preplneni zasobniku
0 21.02.2010 20:59 GP – Re: Nová
to jsme radi, ze to vime... taky to spouste lidem pomaha k lepe vypadajicim kytkam a pomaha jim to srazit ph.
jen, ze vas nenutime pouzivat co2 ani sul... a ano, nekomu, kdo byl neopatrny, nebo nevedomi, to otravilo ryby...
Starší reakce
no proc neregulujesh pocet bublin... dobry je zkusit pocitadlo bublin+skrtitko (+pripadne bezpecnostni ventil, kvuli pretlaku, aby ti neuletelo vicko od kvasny nadoby)
psalo se to tu huz mockrat kazda nadrz je individualni, je potreba zkouset, ale plati jedno pravidlo... radsi min nez vic!!!
jo a jeste jeden web
maniakva.sweb.cz/…
a podle mne je pH 6,2 huz moc kysely...
Ahoj tak sem četl hodně článku o co2 k čemu slouží zpusob výroby a tak..Rozhodl jsem si vyrobit ho pomocí pet lahve pode odkazu co jsou tady a ještě od jednoho člověka co mi stím hodně pomohl ale zajímaj mi také vaše názory mám akva o 200l viz foto použil jsem 1,5 litrovou flašku 2dcl cukru a lžičku kvasnic voda do 3/4 flašky bublá to skvěle ale bojím se abych neotrávil terčáky protože po hodině bublání mi přijde že maj zrychlené dýchání tak sem to raději odpojil a čekám na vaše rady měřil sem ph a to mám stále 6,2 ale jakk říkám bojím se abych je neotrávil mám to nějak změřit??Předem díky za rady
Starší reakce
0 07.01.2010 12:26 0 – Re: ČUPR
Je to z AT ročník XXVII č. 3.
0 07.01.2010 12:24 0 – Re: ČUPR
0 07.01.2010 12:23 0 – Re: ČUPR
Až dnes zjišťuji , že jsem byl požádán o ostřejší ofocení . Omlouvám se a zkusím udělat lepší snímky na denním světle. Co bude méně kvalitní , je na smazání.
jak se to dá poznat ještě.děkuji předem za odpověd.
Starší reakce
Ja to spoznam na chovani ryb a na farbe ich ziabri. Ked su krvavo nacervenale, tak musim ubrat CO2...
díky za odpovědi asi kuopým nějaký ten test a uvidím.
Starší reakce
0 26.12.2009 10:53 H. Díky, omrknu to a koupím si nějaký nový, protože ten můj starý už se mi nějak moc nezdá.
U Rataje v e-shopu stojí tenhle difuzor 213.- .
1 26.12.2009 09:57 H. NENÍ TO LEVNÁ ZÁLEŽITOST? Kolik stojí?
2 25.12.2009 12:41 karel – Re: Markéta
To je u každého jiné záleží jak jsou bubliny veliké jaké je Ph vody kterou chceš sytit co2.A hlavně jak dokonale co2 ve vodě rozpouštíš.Tak nejlépe bude když začneš pomalinku třeba 25 bublinách postupně měřením ph budeš bublinky přidávat nebo ubírat až to vyladíš.
1 25.12.2009 10:49 Markéta – Počet bublin co2 na litr
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, kolik bublin co2 mám pouštět za minutu do 300l(čistý objem 260l) akvaria pokud mám hodnotu dkh 2.106 a chtěla bych mít ph od 6-6,5. Chovám terčovce a nerada bych, aby se jim něco stalo.
Starší reakce
4 21.12.2009 08:19 smik – Re: Sid
Přesně tak pokud by pro akvárium platila Tillmanova tabulka tak bych to považoval skoro za zázrak
A co hůř - pro akvárium neplatí žádná!
2 20.12.2009 23:42 Usine – Re: ČUPR
Diky za užitečné informace a ofotografovaný článek. Již je to čitelnější, pouze ten poslední obrázek - je rozostřená levá stránka díky průhybu knihy. Pokud by se Ti podařilo list stránky nějak "narovnat", byla by ohnisková vzdálenost stejná a nedošlo by k rozostření levé části. Ale i tak díky i za ostatní akvaristy.
Někdy je to problém, zaostřit celý formát...
1 20.12.2009 20:53 0 Začátek.
2 20.12.2009 20:52 0 Střed článku - tabulka.
3 20.12.2009 20:50 0 – Re: ČUPR
Tak to znovu po kouskách vložím - od konce , pokračování dělí ta tabulka . Můžete zkusit po zvětšení i přenos kursorem na plochu monitoru . Nebude-li možné článek ani pak přečíst , tak ho raději smažte.
Nejdříve si namíchej destilovanou vodu se špetkou jedlé sody (soda bicarbona), aby si dosáhl přibližně 4dkh, klidně 500ml do zásoby. Poté se vezme PH test a do čidla se kápnou 3-4kapky a připravenou vodou se naředí do 5ml (první ryska na nádobce od testu). Ještě upozornění, vrchní víčko na čidle musí být zalepeno! Čidlo se poté vodorovně vloží pod hladinu cca >10cm, tak aby do něj nevtekla voda.
3 19.12.2009 06:31 Tommys – Re: DrBolíto
Ahoj mohu se zeptat jak ten tvůj domarobo Ph měřič na který jsi dával odkaz nastartovat?Respektive čidlo vyrobim, naplním roztokem dle příslušného poměru co je uveden na krabičce s testem, tento roztok naliji do zkumavky a co pak?Nechám čidlo nad hladinou s tím, že spodek je ve vodě, aby se čidlo mohlo naplnit CO2 a pak ho strčím pod hlafinu?, nebo kam chci po akva?Děkuji za odpověď
Přidat reakci
1 ...... [26] 28 29
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 36523x