Zdravím Vás, pokusím se poprosit o názory a rady jelikož zase a pořád řeším nějaké problémy s mým akva
rybicky.net/nadrze/15471 ... Příspěvek bude asi poněkud obsáhlejší tak snad nebudete moc naštvaní za ty kecy kolem...
Potřebuji nějak rozumně a hlavně účelně a jednou pro vždy vyřešit dávkování, rozpouštění, distribuci a kolísání CO2. Co2 aplikuji z 10 kg láhve přes budíky, el. magnetický ventil ve spínacích hodinách, jehlový ventil, počítadlo bublin domácí výroby z odsávačky do SERA REAKTORU UMÍSTĚNÉM ZA VNĚJŠÍM FILTREM JBL 1501 a vyústěné do 1 m dlouhé rozstřikovací rampy na zadní stěně akva. Na stránka rostlinná-akvária.cz ve vlákně o hnojení EI jsem to také už řešil, jelikož se mi rozpukly řasy - hodně řas a proto se pokusím dobré duše, které se mi snažili pomoct přesměrovat i sem na můj profil nádrže.. A pouze pro upřesnění svítím do akva 4 x T5 Ho 39w s reflektory a přihnojují metodou EI dle návodu z tohoto webu.
- A teď můj problém, jelikož mi bylo doporučeno a co jsem všude četl tak je to rozumné a opodstatněné řešení tak jsem se snažil zvýšit množství rozpuštěného co2. Lehce jsem přidal bublinky, kdy odpoledne , večer a také ještě ráno při kontrole bylo vše v pořádku - JBL pernamentní test byl pěkně zelený a ryby ok, ale odpoledne po návratu z práce mě oméjvali, měl jsem slzy v očích, všechno živé v akva bylo buď na dně nebo na hladině částečně a nebo úplně mrtvé... začal jsem panikařit a rychle v několika minutách se snažil vyřešit katastrofu, kterou jsem spáchal za několik hodin...
Rychle jsem z krabice vytáhl vzduchovací motorek a použil jej, vypnul jsem CO2 a rampu jsem vytáhl víc k hladině, aby bylo čeření co nejsilnější. Rychle jsem se snažil posbírat vše v akva a rychle to přemístit do menšího akva 120l bez co2. něco a to i některé rybky, kterým jsem šance nedával se vzpamatovaly, ale rozloučil jsem se skoro s celým hejnem teter červenoustých z 30 zůstaly 2, danio galaxy ze 115 jsem přišel asi o 35, 2 ks parmičky červenoploutvé to také nezvládly a to včetně albína a ještě jedna ramirezka mi dala sbohem. Ještě teď jsem z toho na mrtvici a po dlouhém bádaní jsem přešil asi na nejpravděpodobnější příčinu, kromě mé blbosti a neopatrnosti. SERA reaktor přestal stíhat rozpouštět co2 a zavzdušnil se tak, že se přestala točit ta vrtulka, která už nerozpouštěla prakticky nic a reaktor se plnil co2 tak dlouho, až se to začalo tlačit výstupní hadicí do vnějšího filtru a to asi do té doby, než to vytlačilo vodu a čerpadlo se ocitlo také na suchu. Tím pádem přestala jet filtrace a cirkulace vody a nakonec šlo co2 do akva, kdy po návratu z práce byl test skoro žlutý... Na rozstřikovací rampu mám napojené ještě pomocné čerpadlo atman at 305, které asi tlačilo vodu i směrem k filtru a tak se plyn byl nucen vracet do filtru, místo aby šel do akva a filtr stále makal jak měl... Je to jen má úvaha ale podložil jsem si ji tím, že reaktor i filtr byl bez vody...
- Nemůžu už nic podobného dopustit a proto řeším jak dál... reaktor Sera 500 se mi už opakovaně zavzdušnila a nestíhal rozpouštět a tak hledám něco méně problémového a našel jsem tohle
shopakva.sk/… , tak bych se rád zeptal zda s tím máte někdo zkošenosti??? Bude u tohoto dobrá účinnost rozpouštění i když asi menší než u reaktoru sera... Ale mám akva hluboké 70 cm s dnem cca 60 cm a tohle je přímo u dna takže si myslím, že by mohla být i vyšší koncentrace co2 u dna, proti reaktoru a rozstřikovací rampě.. A toto bych chtěl skloubit s nějakou řídicí jednotkou ( narazil jsem na fórech na nějakou PH 201, že je dobrá mohli by jste prosím potvrdit, nebo doporučit jinou kvalitní za rozumný peníz, třeba i s odkazem kde koupit??
- Na web
rybicky.net/nadrze/15471 jsem do složky rampa + CO2 umístil pár fotek zapojení a umístění rampy + jedno video které čeká na schválení, které ukazuje pohyb vody v akva, kdyby jste byli tak hodni a koukli se zda to mám dobře a zda je proud dost silný, nebo bych měl raději dát silnější pomocné čerpadlo a zvolit jiné zapojení rampy. Foto a video z MT tak se omlouvám za kvalitu, ale vidět to celkem jde...
Jelikož je momentálně akva bez ryb a živočichů, pouze rostliny mám možnost experimentovat a vyladit celý systém do doby, než bude stabilní a hlavně akva bez řas , takže zvýšit co2. Pak si ještě myslím že ani bakterie ve filtru nebudou zrovna šťastné po tom co se stalo, pokud tam nějaké přežily...
Díky všem za trpělivost a podněty Milan