CO2 - kolik a jak dávkovat, měřit a předejít otravě
Co jsi si koupil za značku.
Zdravím,
objednal jsem si dropchecker a nevím jak ho uvést do provozu. Vím, kolik se tam má dát té indikační kapaliny, ale nevím jestli se tam má dát i voda z akvária, popřípadě kolik.
Díky, Kongošt
Starší reakce
Jen pro predstavu, urcite je podobnych fotek po internetu spousta, ale v mem konkretnim pripade (137l, atomizer, 2b/s - viz prezentce) vypada dropchecker rano a vecer dle prilozenych fotek (a neptejte se mi, proc je kazda jinak orientovana, foceny byly stejne
Je videt, ze bych mohl jeste pritlacit, ale nepotrebuji to (nesvitim/nehnojim tolik, aby to k necemu bylo).
Protoze se tu na to nekdo ptal, prihodil jsem k prezentaci i video (ceka na schvaleni) s bubble counterem, nic jineho nez 2b/s na nem videt neni, ale treba to nekomu pomuze pri porovnavani se svym bubletkem.
_ucx_ napsal: Pufrační kapacita měkké a tvrdší vody se podle tebe tedy příliš neliší?
1) nic takoveho jsem nepsal
2) jakou tvrdost mas na mysli? pokud uhlicitanovou, pak se to samozrejme lissi podstatne, prave ty uhlicitany delaji ten pufr (ale nemusi to byt jenom uhlicitany, nevim zda ma sle smysl zabihat do detailu, chemie vody je pomerne slozita, az bych rekl matouci
_ucx_ napsal:
Pokud si dobře vzpomínám, tak tu Roger velmi podobný problém nedávno řešil. A ne, nejde o rozpuštění ryb, ale třeba o poleptání žaber při náhlém poklesu pH o >0.5.
Zmena ph o 0.5 je nicnerikajici udaj. V akvariu mam kazdy den 2x vetsi zmenu pH a ryby mi nehynou...
Obecne ve velmi alkalicke vode znamena posun pH o 0.5 solidni chemickou bouri, u mekke staci kolem projit s citronem
cituji: Přidáváním CO2 posouváme rovnováhu uhličitanového systému směrem k nižším hodnotám pH, kdy se uhlík vyskytuje ve formě volného CO2 a ubývá uhlíku vázaného ve formě hydrogenuhličitanů.
To nebezpečenstvo je reálne, mne tak odišli neonky.
Na začiatku bublinkovania som mal 3°dKH a behom jedného dňa zletelo pod 1°dKH a pH spadlo prudko pod 6.
Odpoveď na otázku prečo sa hýbe KH, keď sa sýti COčkom, sa mi zatiaľ nepodarilo nájsť. Skúsenosť ale hovorí, že KH sa naozaj hýbe, hoc z teórie by som vcelku súhlasil s tým, že by sa nemalo. Dokonca i vo vode 6°dKH sa mi behom dňa hýbe cca medzi 5-7.
To len na okraj.
Pufrační kapacita měkké a tvrdší vody se podle tebe tedy příliš neliší?
Pokud si dobře vzpomínám, tak tu Roger velmi podobný problém nedávno řešil. A ne, nejde o rozpuštění ryb, ale třeba o poleptání žaber při náhlém poklesu pH o >0.5.
V oblasti chémie som amatér
Máš pravdu je to merané TDS-3, nakoľko máme tvrdú vodu a "riedim" ju RO vodou tak to mám rýchlejšie ako meranie kvapkovými testami. Hodnotu som dal ako údaj pre porovnanie
Vidis, ja tam ten predpoklad zamerne neuvedl. Podle meho KH z hlediska pridavani CO2 nema zadnou dulezitost. Ale treba se tu prihlasi nekdo, kdo ma KH0, pridal CO2, a ryby se mu vlivem nizkeho pH rozpustily (nicmene mam podezreni, ze je to takova urban legend ;)
(tim nerikam, ze 0 je ideal, kazda hodnota ma nejaka sva špečifíka)
Ja se treba sanzim mit 120 b/min, a nemyslim si ze je to hodne; ale zduraznuji, je to nic nerikajici jednotka)
ad ppm - doslova kolik kusu neceho (ceho??) je v milionu. Pokud tedy to 'neco' je Ca+Mg, muzeme se bavit o tvrdosti. Ale ta samotna jednotka musi byt vzdy k necemu vztazena. Cili jestli to mas nejakeho chemickeho rozboru vody, zalezi u ceho to je napsane. Pokud je to 'obsah vsech prvku', melo by to asi nejbliz k TDS, coz ma asi nejbliz k vodivosti a s tvrdosti to souvisi jen castecne... Ale je to take dulezity parametr akvarijni vody. (ale to uz je od toho CO2 celkem odbocka
Stonkovky patří dozadu a čím menší rostliny tím blíž ke sklu. Není moc vidět že by se jim moc dařilo, čím ty hodnoty měříš a jak si na tom s filtrem ta ruducha svědčí že moc dobře ne. kolik máš ryb?
Ty rychle rostoucí stále odstraňuji aby jich tam právě nebylo moc...jinak kh mám 4 to už jsem zmiňoval takže při ph přes 8 je tam hodně malá hodnota co2...až 6,6 je takový strop co2 ve vodě...tzn pokud bych dávkoval méně měl bych ph přes 7 a tím i nepředstavitelně rychle rostoucí řasy...samozřejmě každý to má jinak podle tvrdosti ;)
Možná bych jen přidal předpoklad, že je tam nějaké rozumné KH, aby nešlo pH nebezpečně nízko
údaj 85/s má byť samozrejme 85/min - už som to opravil. Druhý údaj je 200ppm - vstupnú vodu mám 250 -260ppm - obsah prvkov a tým v konečnom dôsledku tvrdosti vody. 1° dGH = 17,8 ppm.
jarovo napsal: Mal by som ešte jednu otázku - prečo znižuješ ph až na 6,7?
A neni to jedno, kam to pH klesne? Mozna me budete mit za kacire, ale ja bych rekl, ze pokud je v akvariu rozumne mnozstvi CO2, tak je jedno kam klesne pH.
jarovo napsal:
P.S. Ja mám vstupnú vodu ph 8 - 8.1. Pri výmene 50L vody je 20L z reverznej osmózy, CO2 dávkujem cca 85 b/s výsledok mám 200ppm a ph 7.1 - 7.2 pri objeme cca 190L vody v AQ.
85 b/s = 85 b/min?
200ppm ceho?
Mal by som ešte jednu otázku - prečo znižuješ ph až na 6,7?
Rýchlosť rastu rias je podmienené množstvom rastlín / prírastku zelenej hmoty /, množstva "hnojiva" a intenzity osvetlenia plus ďalšie faktory.
P.S. Ja mám vstupnú vodu ph 8 - 8.1. Pri výmene 50L vody je 20L z reverznej osmózy, CO2 dávkujem cca 85 b/min výsledok mám 200ppm a ph 7.1 - 7.2 pri objeme cca 190L vody v AQ.
Hlavně podle té fotky tam máš hrozně málo rostlin hlavně těch rychle rostoucích.
Díky všem za upřesnění a spíše o úlevu...jelikož jsem měl obavy jestli to není špatně tolik přidávat
ryby jsou v pohodě (možná ještě lépe mi přijde) mám trochu problém s řasou a tak se stále snažím ,,vycentrovat,, poměr co2, hnojiva a podobně...a tak hledám už chyby ve všem asi
Jj to jsem už zkoušel a hledal jestli neutíká a je vše v pohodě ;) rozpoustim ho klasickým difuzorem který mám i daný v proudu tak, že bublinky nejdou nahoru a zůstávají pod hladinou skoro přes cele aqa ;) časem dodám více fotografií do prezentace ;)
První co bych udělal je zjistit jestli ti to někde neutíká. Tvoje prezentace je dost strohá a nezjistí se čím co2 rozpouštíš.
140 bublin za minutu neni nic extremniho. Amano ma u akvarii casto napsano 5b/s -> 300 b/min... Pokud mas vse komplet od ADA, asi by se podle toho dalo orientovat...
Ale znovu, velikost bubliny neni nikde definovana. To je jako bys rikal, ze do akvaria muzes dat 1 rybu na 10 litru.
Celá problematika okolo počtu bublín je závislá na veľkom počte premenných takže je to skôr o danom AQ. Nie všetci máme rovnaký objem, veľkosť hladiny, pohyb hladiny, množstvo rastlín, účinnosť rozpúšťania, parametre vody a neviem čo všetko má na konečný obsah CO2 v AQ vplyv. Preto je údaj o počte bublín ako taký dosť individuálny. Pokiaľ sú ryby v pohode a dropchecker je zelený pri originál doporučenej kvapaline neriešil by som koľko tam toho dávaš a ako často budeš meniť flašu ak chceš pridávať CO2.
Snad všude píšou na netu i tady se to psalo...cca na 100l 10 bublin za minutu a nebo i různé přepočty bývají...jen mi zkrátka jde o to jestli je normální že přidávám 140 bublin za minutu přitom dle různých rad k co2 by to mělo být mezi 20-30 za minutu. Jelikož s takovou spotřebou budu plnit láhev dost často si myslím
Nejak ti nerozumim. Tak pises, ze dropchecker mas zeleny. To je OK.
A zaroven pises, ze kdybys daval tolik CO2 co vsude pisi, tak je to malo. Prosim te 'co vsude pisi', pripadne kdes to cetl?
Dropchecker mám ten je nyní samozřejmě zelený ale při tak velkém dávkování co2...
Nezkoušel jsem otcovy test to slyším prvně o co jde?
Porid si dropchecker, to je asi jedina rada, kterou ti mohu dat. Davkovat CO2 podle poctu bublin nedava smysl, kazde pocitadlo bublin dela jinak velke. Bezpecny pH drop je rekl bych kolem 1, ale to bychom zbytecne teoretizovali. To co te opravdu zajima je hladina CO2 v akvariu, abys nezabil ryby.
Tobe uz tam nejake ryby plavou, tak bych s tim CO2 hodne pribrzdil. Kup si jakykoli dropchecker, kup si nejlepe uz predmichanou napln do dropcheckeru (prodava treba Dennerle) a neco malo si o tom precti (treba zde:
www.rostlinna-akvaria.cz/…)
Casem zjistis, ze napln si muzes michat sam skoro zadaco a vubec uz budes vedet, ze treba 2b/s jsou to co potrebujes, ale chce to ziskat nejaky odhad.
Jakou máš vstupní vodu a to dno jsi zkoušel octovým testem?
0 02.04.2020 18:11 Stanii – Rada
Prosím poraďte, zda je normální že do mého akvária musím dávkovat co2 cca 140bublin za minutu? A mám teda při takovém dávkování ph 6,7 a kh 4 bez co2 jsem měl ph přes 8...kdybych dával tolik kolik se všude píše tak je to jakobych nedával nic...
Starší reakce
Tak KH to je specialita akvaristů a vodárny ho neměří. Dávkovat CO2 se vyplatí do 10 KH.
...snad ano...říkala že máme velmi tvrdou vodu..
A seš si jistý, že jste se oba dva bavili o uhličitanové tvrdosti - tedy alkalite?
Spíš to číslo bude udávat celkovou tvrdost.
Jinak díky za vzoreček, budu si pamatovat.
...teď jsem volal na vodárny...tvrdost mám 31°dKH...to tam můžu vypustit celou flašku....
CO2 počet bublinek za minutu = °dKH x objem akvária v litrech : 50 To je základ aby jsi si hned na začátku neotrávil ryby. Pořiď si k tomu dropchecker a řiď se podle barvy.
Je pravda že vzorecek na přidávání Co2 do akvária je - objem nádrže :10 -?
A měl by mi potom vyjít počet bublinek za minutu.
Starší reakce
Nemůže. Pokud se tam alespoň 1x denně otevřou dveře bude nárůst CO2 neměřitelný.
CO2 je těžší než vzduch takže ne.
0 21.01.2020 10:53 Vojta – CO2 z kyseliny citronove a jedle sody
Je mozny, ze CO2 z kyseliny citronove a jedle sody v mensi pm akvariu 30 litru, ktere je v male kancelari, tak muze mit vliv na lidi co tam jsou? Jesti se zvysi koncentrace CO2 nebo je to uplne zanedbatelne??
Starší reakce
My máme vodu z Gabčíkova/vodná nádrž/. Môžte zmazať...
Je to pravdepodobné, pretože u nás je tá voda z vápencových hôr.
Ale inak spolu nesúvisia, ľahko spravím vodu s 0°dGH a vysokým KH (sóda bikarbóna) i vodu s 0°dKH a vysokým GH (sádra).
Viem že si chemik, ale ak mám vysokú Gh tak je pravdepodobné, že aj Kh bude vyšiia nie? /nedávno som meral moju vodu vstupnú vodu a má Kh 9,5/ a nemalo by hroziť pridávaním CO2 aby Kh spadlo na kritické hodnoty ak na to nevplývajú okrem spomenutých aj iné faktory, hnojenie alebo napr. Nitrat remover a jemu podobné preparáty do filtra ak nie je dlho obnovený vytvára slabú kyselinu v akva a tiež dokáže zamávať s Ph a Kh.A práve som odmeral Kh v mojom akva a pri pridávaní CO2 na zelený drop má 11,5. Čo na to povieš?Dobré nie?
14°dGH nemá s COčkom nič spoločné, podstatná je KH.
Substrát nemám, čistý kremičitý piesok, rastlín habadej, Ca a Mg tiež, to nemajú šancu vyčerpať, K a mikroprvky dodávam.
@vaclav dík za potvrdenie, teoreticky som si to vedel vysvetliť, len ma zarazilo, že som to ešte od nikoho nepočul.
Nota bene už viackrát sa tu potvrdilo, že skúsenosť je nad každú teóriu...
Takže skúsim znížiť dávkovanie.
Myslím že to závisí aj od typu substrátu, pufr. schopnosti vody, a rastlín množstva a druhu. Rýchlo sa odčerpávajú K,Mg a Ca z vody. Niktoré substráty znižujú tvrdosť, hlavne tie na rašelinovej báze. Množstvo pridávaného CO2 nemeriam iba dropcheckrom, tak tých 30mg by tam mohlo byť, ale pri mojej vstupnej vode 14,6 Gh, to moc neskúmam.
CO2 opravdu snižuje alkalitu ale to tvoje tempo je docela závratné mě klesne tak o 0,5 až 1 za týden. Ale hladinu CO2 se snažím mít okolo 15.
Nejjednodušší jak zjistit jestli to způsobuje CO2 je ho na den vypnout a změřit.
Je to normální proto už tolik netlačím na tak velký obsah CO2 a ve filtru mám mramor.
V malom, 52l akváriu mi beží COčko už skoro 3 mesiace, je čas na otázku.
Rozpúšťam vlastným reaktorom za svetla každú hodinu asi deci CO2. Všetkým sa očividne darí (včítane wallichii a eleocharis). Objem rozpusteného CO2 sa drží stabilne na cca 30mg/l (max do 40).
Čo sa mi nepozdáva je, že KH ide stabilne dole tempom asi 0,5°dKH za deň, takže do týždňa po výmene vody som skoro na nule.
Skúsení sytiči - je to normálne? Nemám pocit, že by som to niekde čítal...
Alebo je to tým, že je to akva malé? Alebo je to tým, že je toho CO2 primoc?
Koľko dávate?
Starší reakce
Ale ten jávský mech je trochu pozadu.
Nic bych nepřidával. Tvé rostliny v téhle rostlinné skladbě a při tomhle množství nic takového jako umělé dodávání CO
2 nepotřebují.
0 07.09.2019 19:30 redimek Kolik CO2 mám do akvária dát, jestliže mám 100 litrů.
Starší reakce
Jiné akvárium, jiné ryby, jiné rostliny, jiný počet, jiné rozpouštění CO2 atd. atd...
Přidat reakci
1 ...... [3] ...... 28 29
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 36553x