Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zaběhnutí akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Záběh 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 16 Přejít na další stránku   1  
Zaběhnutí akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2016 11:17 Muž Jespe [3] - Malawi, Tanganika – Zabíhání 900l nádrže
Zdravím, už jsem toho přečetl nespočet, ale snad se nic nestane, když se ještě zeptám přímo na svou nádrž. Je to celkem kus, tak nechci nic zanedbat.

Tedy: před 2 dny jsem napustil 900l nádrž, zapnul filtr Fluval FX6 a přidal Sera Filter Biostart. Teď je voda klasicky kalná a já přemýšlím, jak přesně postupovat před vpuštěním cca 50 ryb (Tanganika). Moby, cyprichromis, leleupi, altolamprologus a tak. Plus nějaké kytky (anubiasy).

Začátkem příštího týdne tam budu asi vymačkávat houbu ze zaběhlé nádrže a přidám pár piskořek.

1) Mám měnit (jak často) vodu při zabíhání?
2) Mám i svítit nebo stačí, když mám akva bez krytu a jde tam trocha denního světla?

Kytky bych chtěl dát během příštího týdne.
Ryby pak po 4 týdnech zabíhání (koncem ledna) a těsně předtím změřit hodnoty vody (pH, NO2, NO3 a NH3/NH4).

3) Stačí změřit vodu pár dnů před vpuštěním ryb?
4) Můžu vpustit ryby cca po 4 týdnech?

Akvárií už jsem založil dost, ale žádné nebylo tak velké a po pravdě jsem se s tím moc nepáral a vše probíhalo v pořádku. Ovšem nedávno, když jsem ryby nakoupil a dal po týdnu do 200l čekárny, mi začaly hynout (zřejmě koncentrací NH3), tak už chci být opatrnější a rád bych své rozhodnutí ještě opravdu konzultoval. :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.12.2015 23:22 R Muž romant [27987] Re: irigi
Šneky tam budeš mít stejně, aniž je tam nějak cíleně dáš, takže žádnej stres a jak jsi četl, když se neblázní s krmením ryb, podle potřeb se odkaluje dno, tak to jsou vítaní pomocníci. :-) Ano, jsou to větší cíťové, při nákupu, pokud se pro ně rozhodneš, vybírej zdravý ryby s plným bříškem, kde je předpoklad, že již mají aklimatizační kolečko za sebou a jsou tzv. rozkrmení. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2015 23:10 Muž irigi [2] Re: romant
Díky! Ještě se zeptám: nejsou šneci pro začátečníka riskantní? Četl jsem, že když se všechno dělá dobře, tak se nepřemnoží a jsou užiteční, ale zase když se přemnoží, tak to stojí za to. Asi bych v takovém případě mohl nasadit rybicky.net/atlasostatnich/surmovka_vrazedna , ale radši se ptám, jestli je rozumné je tam od začátku vůbec dávat..

Proč se krunýřovci dávají poslední? Jsou citlivější?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.12.2015 22:48 R Muž romant [27987] Re: irigi
Místo zabíhacích ryb si pomůžeš přidáním špetky sušenýho krmení(2x týdně) a nasazením šneků, třeba okružáky a piskořky hned ze začátku po založení. Ty neonky pořiď modrý a ten počet klidně 40 kousků a místo ancáka partičku 8-10 rybicky.net/atlasryb/krunyrovec_jednopruhy , Před i po přidání ryb určitě vyměnit vodu a to klidně polovinu akvária.
Edit: Ty neonky ve dvou vlnách po týdnu s tou podporou výměn vody a krunýřovce až za měsíc po neonkách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2015 22:43 Muž irigi [2]
Zdravím,
zakládám své první akvárium. 112 litrů, plánované složení cca 15 neonek a ancistrus. (S výhledem na nějakou další rybku, ale ne moc navíc.) Po přečtení materiálů pro začátečníky je mi jasné, že je potřeba nechat akvárium několik týdnů zaběhnout. Chtěl bych se zeptat, jestli mi doporučujete přidat po zasazení rostlinek nějaké zabíhací ryby a kolik? (Nemám jiné akvárium a bojím se, že když nebudou mít nitrifikační bakterie co žrát, tak se ve filtru buď vůbec neusadí, nebo to bude trvat hodně dlouho.)

Pokud mi doporučíte zabíhací ryby nedávat, zeptal bych se ještě, jestli po několika týdnech zabíhání přidávat následně neonky postupně (třeba pět každý týden), nebo najednou. Nerad bych to přehnal, když si nejsem jistý, jestli už tam nitrifikační bakterie jsou.. Předem díky!

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2015 15:06 Tom74 Re: romant
Ja to samozrejme respektuju a dekuji za nasmerovani. Jsem moc rad, ze tahle diskuse funguje jako diskuse a ne jako (nechci byt sprosty) :-) I ty obklady vyuziju! Chci na chalupu za krbovy kamna. Maji dobry ceny :-)

Jeste jednou diky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2015 14:53 R Muž romant [27987] Re: Tom74
Právě proto to píšu, aby jsi z akvária měl do budoucna radost a vyřešil to teď na začátku. ;-) Mrkni třeba na tento článek, pro zorientování se v problematice je do dobré vodítko. rybicky.net/clanky/586- Kdyby jsi chtěl dno tmavé, černé, tak velmi ovědčeným materiálem jsou flexiobklady www.flexiobklady.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2015 14:37 Tom74 Re: romant
Romant Ty mi davas :-) Filtr dam rozhodne lepsi, vnejsi. Tenhle jsem dostal s akvariem zadarmo. Jen naplne jsem koupil nove. Z te poznamky o dne ale nemam radost :-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.02.2015 14:29 R Muž romant [27987] Re: Tom74
Tak ryby tam ještě nemáš, tak se to bude dát řešit tzv. bezstrátově. ;-) To dno je nevhodný do akvári, je to tvořený strejma kamínkama, kam velmi rád a často zapadává bordýlek a vcelku těžko se tento efektivně v podobě odkalování dostává pryč, takže bych to dno vyměnil za vhodnější materiál, jako je třeba křemičitej písek, štěrk(dbát na kulatý jednotlivý zrna). Další z možných problematických věcí je ten filtr, který bude mít vcelku malý objem filtračních hmot, ted plochy pro osídlení nitrifikačníma bakteriema, toto bych řešil taktéž. Jou to věci, který když pořešíš teď ušetříš si spoustu trablů do budoucna. :-)
Edit: Ty čichavce jsem přehlédl a nebude to pro ně moc vhodný prostředí, natož ve 30 litrech, protože pokud to zvážíš a to dno vyměníš a budeš řešit i ten filtr, budeš znovu na začátku a to se čichavcům nebude moc líbit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2015 14:27 Tom74 Re: MonterMonty
MonterMonty diky moc. Vidis to...pred lety jsme to doma delavali tak, jak jsem to udelal ja a to podle rad akvaristu :-) Myslis, ze ty ctyri mladata to tak narusi? Mam moznost je dat na sas do "tricitky".

Edit: Jeste jeden poznatek. Za tech cca ctrnact dni se filtr tak ztisil, ze jsem se sel podivat jestli vubec jede :-) To je zrejme dobra zprava, ne? Nejakej aktivni bordylek uz by tam mohl fungovat, nepletu se? Rozumej....ono se to akvarium nehorsi, spis to zustava na jakemsi pomyslnem stejnem bode cistoty vody. Rozhodne tedy zacnu menit cast vody.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.02.2015 14:10 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Tom74
Ve volných chvílích můžeš studovat
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.02.2015 14:08 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Tom74
Tak prvně v nově založeném akvárku nemaj ryby co dělat aspon 4 tejdny ,než se to biologicky ustálí , namnoží se ve filtru užitečné bakterie atd , počáteční zákal bývá u čerstváčků normální (většinou za to může nálevník) stejně jak přišel tak zas odejde , tím že jsi tam hned nasadil ryby sis to dost zkomplikoval , pač momentálně nemá co odbourávat čpavek a dusíky které se hromadí z výkalů ryb (není zaběhlej filtr-osídlenej nitrifikačními bakteriemi), takže obden měnit třetinu vody aby to ryby neodnesly , no a k filtru - myslím že průtokem by odpovídal , ale zdá se mi že má málo filtrečních hmt , ve kterých se právě ty užitečné bakterie zabydlí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2015 13:52 Tom74 – klasika nove akvarium, prosim o rady
Zdravim Vas panove a damy. Po cca 25 letech jsem zprovoznil akvarium 150 litru dle rozmeru. Dno je bez substratu, sterk priblizne 3-8mm osazeno "nenarocnymi rostlinami". Kameny jsou nasbirane v lese, vyvarene. Sterk je radne proprany cca 10kg. Filtr Elite JetFlo 150 - sedy molitan, plus kazeta s nejakym sterkem. Nezkoumal jsem. Prvotni zakaleni z pisku zmizelo vlastne druhy den. Za tri dny bylo ciste, ale ne kristalove ciste. Pri zakladani jsem pridal Akvaregulator podle navodu.Po case jsem pridal ctyri mlade chavce modre ze zverimexu. Tem se dari. Plavou vsude, zerou neskutecne, jsou aktivni.

Co me trochu mrzi je to, ze voda opravdu neni uplne cista. Resp. cista vypada, ale neni to ono. Zkousel jsem pridat svetlo, ted tam mam zarivku asi 60cm a dve 12v bodovky. Ty vymenim za led svetlo. Mozna je brzo na nejake zavery, ale preci jen klasicke otazky....mam menit cast vody, nemam do toho hrabat, muzu pridat ryby, nebo mam pockat? Rad bych se vyvaroval chemie, pokud to bude jen trochu mozne. Zadne testy nemam. Kdysi to slo taky bez. Proste se nakoupily na vystave o posviceni ryby a ty zily a akvaria fungovaly taky bez chemie mnoho let. Dekuji Vam mnohokrat za jakykoliv poznatek. Dve fotky mam v profilu. Nejake lepsi jeste pridam.

Tomas
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2015 01:43 Muž Mislow [304] Re: Kat
Ahoj, vracim se k puvodni otazce. Zadnou Bettu tam nevysazuj, stejne by nevyrostla, spis tam vysad rostlinky a zamysli se nad nize uvedenymi prispevky. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.02.2015 16:25 Muž doubler [80] Re: Kat
chci věřit tomu, že se jedná jen o shodu nicků, velikosti akvária a době záběhu (v opačném případě je totiž asi každá rada zbytečná) a doporučuji pročíst si (kromě již zmiňované "literatury") poslední příspěvky v tématu rybicky.net/forum/11471-pavi-ocko-gupka-nemoc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.02.2015 15:01 Žena Turbínka [2558] Re: Kat
Máš tam paví očka, neonky, žádnej objem, ryby ti odcházej a ty chceš ještě kupovat bettu? Holka nešťastná, jenom tam prosím teď nic nepřidávej a ani nikdy jindy ;-)
Doporučuji než začneš cokoliv s akvárkem vymýšlet (krom výměn vody, ty dělej denně) povinnou četbu:
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2015 14:55 Kat
když už mi jede akvárko týden i s rybičkami (21 l) mužu tam už vysadit bettu? nebo je to ještě brzy?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2015 21:17 Muž lojzalojzovic [327] – torben
má nějaký smysl přidávat torben už při záběhu nebo je to zbytečné??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.01.2015 16:38 R Muž romant [27987] Re: stafhaf
Klidně jak píšeš, ale ty krevetky tam ještě nedávej, na ty to bude chtít delší dobu záběhu v řádu měsíců, tedy minimálně ten měsíc jeden.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 16:33 stafhaf – Výměna vody
Mám akvárko cca 10 dnů. Vodu měním co druhý den, přibližně 20-30%. Zdá se, že se to celkem zaběhlo, počáteční řasy vymizely, atd. Jak často měnit tu pětinku vody? Ještě tak do konce týdne a pak najedu na jednou týdně, co myslíte? jedná se o 20 litrů krevety.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2015 23:35 Muž Legioix [574] Re: Urtman
Chyba (kaprovití). To ale nemění nic na tom, co jsem napsal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.01.2015 23:23 JoKa Re: Legioix
Ještě dodatek. Gara patří mezi mřenky
Patří mezi co? Cože?? coze

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.01.2015 22:44 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Burik
Pak to tezko mohl myslet spatne. Nerikal tu rybu pouzit mrtvou? To by slo :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2015 22:32 Muž Burik [727] - Aquascaping
Je to sám Rataj :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   24.01.2015 21:38 Muž Legioix [574] Re: Katchi
Může být známej jak chce ale má totálně blbý nápady.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2015 21:37 Muž Legioix [574] Re: Katchi
Ještě dodatek. Gara patří mezi mřenky, které potřebují silně okysličenou vodu bez N látek. Ve 40l nezaběhnutém akváriu by to pro ně byla konečná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2015 21:35 Žena Katchi [13] - betta splendens, živorodky, krevetky
Jinak nebojte, ja takhle aq zakladat nebudu ;-) jedno uz mam zalozene uspesne, uz se v nem mnozej krevetky a druhe je ted v zabehu, jen zacalo tect, tak je bez ryb a v tydnu se bude jen predelavat do jine nadrze...
Ja jen ze jsem na tento postup pred chvili narazila na FB a byla to rada od hodne znameho a chvaleneho akvaristy...tak me to hodne udivilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.01.2015 21:25 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Katchi
Ne, ne, ne. Zaloz to a jestli jsou Ti jine zpusoby eklhaft, spar salat a nech ho tam vyhnit. Za mesic vymenis vodu a mas to pripravene pro prvni ryby :-) . Zrovna tak muzes akvarium krmit, jako by tam ryby byly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.01.2015 21:20 Muž Legioix [574] Re: Katchi
Blbost. Co pak s nimi? Lepší jsou šneci a dodržet ty tři týdny až měsíc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2015 21:17 Žena Katchi [13] - betta splendens, živorodky, krevetky
Zdravim, rada bych se zeptala, co rikate na tuto radu pri zakladani akvaria cca 40l. Hned po napusteni dat do akvarka koupene nitrifikacni bakterie a po nekolika dnech (asi po tydnu) pridat pro lepsi zabehnuti rybky garra rufa? Jednak kvuli zabehu a jednak kvuli rase?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2015 20:25 Muž lojzalojzovic [327] Re: Sid
díky všem za rady, testy testujou, sice sem se neodhodlal načurat do zkumavky a plivat se mi nechtělo, ale rozpustil jsem si trochu hnojiva pro okrasne dřeviny a fungovalo to skvěle.

jelikož nikdy nemám dost tak se zeptám jestli je nějaký schůdný postup připravit si nějaký testovací vzorek kde budu vědět hodnoty no a testem jenom ověřím jeho přesnost??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.01.2015 21:04 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: lojzalojzovic
...a něco rychlejšího...?
Zkuste sliny. Třeba vlastní. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 20:36 Muž acik [416]
no fuj :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 20:29 Muž Legioix [574] Re: lojzalojzovic
No pořád nad tím bude min přemýšlet, než když budeš chcat do do akvárka a nachytá tě u toho :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.01.2015 20:24 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: lojzalojzovic
Co takhle nechat odstát trochu moči a tu zředit a změřit. ;-) A nebo změřit nějaké hnojivo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.01.2015 20:18 R Muž romant [27987] Re: lojzalojzovic
Močůvka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.01.2015 20:18 Muž lojzalojzovic [327] Re: Legioix
a něco rychlejšího, nevím jak mi bude žena tolerovat hnijící maso ve sklince :-O , vyskytuje se někde voda kde se dá předpokládat vyšší hodnota no?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.01.2015 20:16 Muž Legioix [574] Re: lojzalojzovic
Zavařovačka a nechat tam shnít kousek masa. NO2 tolik, že na to nebudou ani stačit testy. m
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 20:03 Muž lojzalojzovic [327] – NO
a ještě jeden dotaz jestli můžu, jak se dá vyrobit nebo získat voda bohatá na NO2 nebo NO3 - chtěl bych vyzkoušet testy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.01.2015 18:28 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: lojzalojzovic
skoro každý kdo má větší ryby :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 18:27 Muž lojzalojzovic [327] Re: acik
on někdo chce gupky?? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 18:25 Muž acik [416] Re: lojzalojzovic
darovat? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 18:22 Muž lojzalojzovic [327] Re: romant
kurnik synci s vama je radost diskutovat :)

krmeni dodano chvili po založeni, šnek, šmejdí a dostane kamarady

acik: nechcu davat ryby zbytečně pryč, kdyby šly aspoň sníst, ale vyhazovat jenom tak ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 18:18 R Muž romant [27987] Re: lojzalojzovic
Tak já patřím do skupiny intenzivních měničů hned od začátku, takže měním klidně denně po dobu měsíce, ryby, neryby, ale obecně je potřeba aby bakterie měly přísun žrádla a mohly se v dotatečný míře namnožit, takže proto třeba nějaký ten předskokan po 14 dnech, nebo lehký zakrmení prázdný nádrže sušeným krmením. Přidání šneků od začátku je velmi dobrým počinem, protože to jsou právě ty producenti odpadních látek, tedy krmení nitrifikačních bakterií a když se při tom mění voda, tak se eliminuje právě ten skok, tedy škodlivý N látky nenarůstají tak rychle(někdo to nedělá a nechá to vybláznit).
Edit: Pro ty nedočkavce ja ta metoda intenzivních výměn daleko bezpečnější a nemusí si ani uvědomovat proč to dělají, hlavně když mění. Kdo se chce vzdělat, najde si informace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 18:16 Muž acik [416] Re: lojzalojzovic
tak dej gupky na zajetí a pak je proste das pryc,já to tak taky delal
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 18:13 Muž lojzalojzovic [327] Re: Sid
díky za reakce a odpovědi

acik: gupky neplánuju tudíž budou další šneci

romant: když počkám ještě čtrnáct dní je možné snížit frekvenci výměn??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.01.2015 18:03 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: lojzalojzovic
Protože v normě je dosavadní průběh nitrifikace, nikoli koncentrace NO2 pro nasazení ryb. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 17:57 Muž acik [416]
do začátku bych dal bordelare gupky a hodil i třeba nějaké šneky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.01.2015 17:51 R Muž romant [27987] Re: lojzalojzovic
lojzalojzovic napsal: potom položím kacířský dotaz. proč ne obyvatelstvo už teď?? neptám se kvůli netrpělivosti ale kvůli vědění :-)Když budeš denně měnit 1/3 objemu akvária, tak zajížděcí partičku.
Edit: Před vpuštěním těch předskokanů tu vodu vyměnit klidně i více jak polovinu a posléze opravdu denně měnit tu 1/3 protože se musí počítat s tím, že bude docházet ke skokovýmu zvyšování právě oněch N látek, kde nás zajímá především ta hladina NO2, ale moje zkušenost je taková, že i když je po těch 10 dnech nějaký NO2 měřeno, tak po přidání producentů odpadních látek se tato hladina velmi rychle sníží(jsou to dny), protože nitrifikace tzv. pevněji ustanovuje a stává se skutečnou, tedy ten koloběh se pevně uzavře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 17:49 Muž lojzalojzovic [327] Re: Sid
potom položím kacířský dotaz. proč ne obyvatelstvo už teď?? neptám se kvůli netrpělivosti ale kvůli vědění :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [16] ...... 22 23

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 30674x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12751-zabehnuti-akvaria?od=751