Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zaběhnutí akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Záběh 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 18 Přejít na další stránku   1  
Zaběhnutí akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2012 14:24 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Beastie
....zas otázka, jestli se to skutečně zaběhne když tam měsíc budu jen házet krmivo a měnit vodu bez ryb...
Zaběhne se takto i bez ryb. Stejně uděláte nejlépe, když před plánovaným nasazením rybek změříte pro jistotu koncentraci NO2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2012 14:17 Žena Beastie [314] Re: romant
No jenže to jsou ty ryby co tam máš potom v plánu dát, ne ?:) Já tam mám v plánu pak cichlidu žlutoocasou a pestřence multi, ale ty do nezaběhlého strkat nebudu, to už radši paví očka...zas otázka, jestli se to skutečně zaběhne když tam měsíc budu jen házet krmivo a měnit vodu bez ryb, nebo jestli je lepší tam hodit ty paví očka a pak je někomu věnovat nebo si je strašně nehezky nechat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2012 14:12 R Muž romant [27982] Re: Beastie
Mám teď aktuálně v péči jedno akvo(112 l), bylo založeno před 14 dny(komplet osázeno rostlinama a nasazeny šneci, okružáci, levatky, piskořky) a denně se mění 1/3 vody, první rybky tam šly po 8 dnech a 12 den další, konkrétně se jedná o dánia a mečovky, všechno funguje jak má, kytky už se klubou, kostka biomolitanu chytá hnědou patinu, rybkám se daří dobře, další budou následovat za týden, při neustálé denní výměně vody. Tak snad Ti to trochu pomohlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2012 13:17 Žena Beastie [314] – startovaci ryby
Jak se tedy tváříte na vysazení ryb /gupek/ po týdnu, aby další 3 týdny pomáhaly zabíhat akvráko než se tam vysadí pravé osazenstvo? Má to nějaký smysl, nebo vyloženě jet naprázdno 4 týdny akva s kytkama ( když jsem to tak dělala naposledy kytkám se strašlivým způsobem nedařilo, žádné hnojení, po nákupu rovnou do akvárka zasadit a akorát jsem po 3 týdnech kupovala nové kytky.

Spíš mě zajímá, co po těch 3 týdnech budu dělat s pavíma očkama v akvárku pro rostlinožravé cichlidy...a kolik gupek se dává na záběch 360tky. Díky za názor

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2012 14:27 R Muž romant [27982] Re: Juratwin
Když se bude intenzivně měnit voda, tak se ta doba lehce zkrátí, je to taková počáteční prevence, kdy se tou výměnou z akva dostávají ty škodliviny, který jsou počínající nitrifikací nezpracovány. Bude taky velmi záležet na tom jak a čím je akvárium(bakterie) po dobu zabíhání krmeno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2012 14:18 Juratwin
Nechal jsem si udělat test vody v nově založeném akvariu 350L na NO2 a NO3 na iontové chromatografii na VUT v brně....odebrání vzorku 13tý den od napuštění, použit Nitrivec a nový filtr naočkován bakteriemi ze starého filtru...

Výsledek...NO2 0,35mg/l NO3 0,29mg/l

Závěr: Rozhodně má svůj účel tvrzení o 30dnech zajíždění nového akvária!!!

;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2012 22:50 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: ivaha
Tak to bych raději nezjišťoval... abys nebyla zklamaná... ale je pravda, že někdo je odchovat musel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2012 22:18 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: ivaha
Návrh je dobrý, ale jeho realizace vyžaduje něco udělat. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2012 22:08 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: malyLibor
Tak za návrh nic nedám, zkusit to dá, ne? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2012 22:00 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: ivaha
Rozumné řešení... ale bojím se, že odpověď znám už předem.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.07.2012 21:57 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: janazabinka, malyLibor
Ano, pochopila jsem tu snahu o nápravu, proto jsem sama k tomu nic nepsala :-) Jistěže jim takhle bude o něco líp než ve 20 l, každej litr dobrej.
Ještě mě napadá - co takhle dceři nechat teda ty "proužkovaný" a nějak rozumně je doplnit a ty druhý odnést zpátky do prodejny? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2012 21:52 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: janazabinka
No, to nebudu komentovat. Asi si vás zatím akvaristika nezískala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2012 20:48 janazabinka
Děkuji za rady, určitě se hodí každá. O tetrách: Ano paní v zooshopu mi je prodala i když věděla kam je chci dát. Já bohužel tenkrát úplně bez zkušeností dala na vkus dvouleté dcery, která chtěla ty proužkované. hmm názor prodavačky již znáte. Po tom, co jsem se akvaristiku (pozdě) začala zajímat jsem si přečetla na tomto portálu co která rybka vyžaduje a ano hejno by opravdu krásné bylo. Bohužel jim nemohu pořídit větší akvárium vzhledem k místu v bytě a skříňce na kterou toto nové akvárium padne jako ulité. Jo a rostlinek mám dost, jestli jsou rychlerostoucí nevím, vybírali jsme je vzhledem k tvrdosti vody a světlu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2012 19:51 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: ivaha
To je těžké. Kdyby bylo na mně, taky bych jí řekl, ať toho 50tilitrového prcka vrátí a vezme si třístovku, nebo aspoň toto - aukro.cz/… Je to aspoň 112 litrů a je to set dobrý v tom, že v něm je za dobrý peníz vše a kupodivu dostačující - jak osvětlení, tak filtr a topítko bohatě stačí pro toto akva. Totéž akvárko, jen klasické, s rovným čelním sklem, mi už od včerejška zavazí v předsíni. Ale už se do něj aspoň vaří Liapor na dno :-)
Ale to jsem odběhl od hlavní myšlenky. Já vím, že tetry potřebují nejméně 100 litrů. A bylo by to moc hezké mít ve 100 litrech 8 černých teter, 10 citronových, 8 pancéřníčků trpasličích a 6 otíků... Jenže paní prodali do dvacetilitrovky tetry. Chtěla jim pomoci a někdo jí asi poradil padesátilitrovku. Je to lepší než 20 litrů, ale bohužel se před tím neporadila s někým zkušenějším, kdo by jí řekl, že rozdíl mezi zařízením 50tilitrového a 100litrového akvárka je nulanulaprd, rozměrově to taky nezabere prakticky o nic víc a už by měla parádní akvárko, kdežto takto utekla jen z deště pod okap. Na druhou stranu, ještě se může rozhodnout a zítra akvárko vyměnit za větší, a nebo si objednat z aukra to, co jsem doporučoval na začátku tohoto příspěvku a tu 50tilitrovku si nechat jako krevetárko nebo pro méně náročné rybky nebo jako rozplavávačku pro potěr.... potlesk
Tak jako tak, tetřičky budou rády za každý litr vody navíc, i když je jí tak žalostně málo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.07.2012 17:55 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: malyLibor
Čekala jsem, kdy se někdo pozastaví nad tím, jaký tam jdou ryby. Bohužel, je dost častej jev - tetry v malých nádržích :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   28.07.2012 17:40 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: janazabinka
Inu, padesátilitrové akvárko není o moc větší. Tam těžko budete dělat hejno teter černých a hejno teter citronových, ale je to na druhou stranu mnohem lepší než ta dvacítka. (z té bude mimochodem krásné krevetárko nebo akvárko pro Boraras maculatus - tak 8 ks, a nebo klidně obojí - krevetky i borarasky).
A jak to urychlit? Dá se. Měníte 1/3 vody. Tak v té jedné třetině vody vyperte pořádně náplň stávajícího filtru a vlijte ji do nově založeného akvária. Samozřejmě ihned zapněte nový filtr. Měňte takto vodu 2-3x týdně a vždy tu, kterou odebíráte z dvacítky, přidejte do padesátky spolu s čistou vodou = odeberete 5 litrů z dvacítky a dolijete čistou vodou, z padesátky odeberete 10 litrů, přidáte těch 5 litrů z dvacítky + 5 litrů čisté, odstáté vody. Také se mi osvědčil přípravek Biofiltr od Dajanapet.cz. Ale viděl jsem ve vaší prezentaci, že jste přidávala Sera nitrivec. S tím sice nemám žádnou zkušenost, ale bude to zřejmě něco podobného, klidně to můžete v počátku použít.
Já osobně tedy od začátku založení akvárka svítím normálně, 12 hodin denně jako v zaběhnutém akvárku. Vodu měním 2x týdně 1/5 - 1/4. Je dobré kontrolovat dusitany a dusičnany. Pokud se dusitany drží na nule a dusičnany okolo 50 ml/l a méně, můžete po dvou týdnech vypustit dvě rybky. Krmit přiměřeně, co rybky ihned sežerou, a co 2 dny vypustit další dvě rybky. Prvních 14 dnů po vypuštění prvních rybek měřit denně dusitany a dusičnany a měnit 2x týdně těch 10 litrů vody. Po měsíci od založení, 14 dní po vypuštění prvních rybek, můžete přejít na normální režim, měnit 20-25% vody 1x týdně.
Důležité je v novém akvárku mít vysázeny rychle rostoucí stonkovky - Ceratophyllum demersum, Egeria densa a podobné. Tyto rostliny velmi dobře likvidují dusičnany. Po dvou třech měsících, až už rostou i kořenící rostliny, můžete třeba některé stonkovky zcela odstranit nebo je velmi prostříhat.
Tak, snad by to mělo být vše. Kdybyste potřebovala více informací, klidně se ptejte.
Jo, a pro ty, kdo by se se mnou chtěli hádat o termínech, objemech a dalších podrobnostech - toto je postup který doporučuji, nikomu jej nevnucuji, a mám jej dlouhodobě ověřený. Já sám vypouštím první rybky ještě dříve, ale toto nedoporučuji, pokud nemáte dlouholeté zkušenosti s vámi vysazovanými rostlinami, dnem, filtrem a rostlinami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2012 16:59 Muž grunda [1781] - Cichlidy
ze začátku světlo tak 5 hodin denně a postupně přidávat, výměna vody co druhý den 50% a hodně stonovek, po měsíci je akva většinou ready.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   28.07.2012 15:47 Muž Yirka [9118] Re: janazabinka
Nějaké zkušenosti již máš, takže určitě víš, že je lepší věci neuspěchat a určitě znáš: www.akvarijni.cz/….
Dodal bych, že počáteční záběh nádrže do první jakés, takés stabilizace trvá cca 1 měsíc. Trochu urychlit se to dá, třeba použitím nějakého komerčního nitrifikačního prostředku, který přidáš, aby se rychleji vyvíjely nitrifikační bakterie. Pokud jsi připravena měřit obden NO2 a měnit vodu, nemusí být problém po týdnu dát "zabíhací" rybku a celý proces kontrolovaně urychlit. Pokud bude osazeno rostlinami, což silně předpokládám (zkraje nějaké rychlerostoucí), je pochopitelně potřeba přisvítit.
Na závěr zopakuji základní akvaristovo heslo: TRPĚLIVOST. Proto, pokud nejsi pod nějakým tlakem, doporučuji přirozenou, i když pomalejší cestu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2012 15:35 janazabinka – větší akvárium
Dobrý den, dnes jsem si pořídila větší 50 ti litrové akvárium pro rybky. Koupila jsem si vše nové: dno, kytky i filtraci ze stávajícího akvária nemohu použít nic, filtr je do 30 litrů a dno má úplně jinou barvu. Mám 25 litrové akvárium s obsahem vody kolem 20ti litrů a v něm se mi krčí 2 tetry černé a 2 tetry citronové. O nevhodnosti ryb v tomto malém akváriu vím, proto jsem jim pořídila větší. Nechci nic uspěchat, tak se ptám jak dlouho mám čekat, než se mi toto nové sterilní akvárium rozjede, případně zda se dá nějak tento proces zabíhání urychlit třeba nasypáním krmiva a podobně. Všude se dočítám něco jiného. Případně po jak dlouhé době mohu dát na zkoušku třeba jednu rybku? Testy na NO2 mám, tak mohu přeměřovat. Děkuji za jakoukoli radu hmm A jak je to se svícením?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2012 18:09 R Muž romant [27982] Re: LiborSprysl
Mám jí v knihovně hned vedle knížek od Franka. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2012 18:06 Muž LiborSprysl [9015] Re: navik
Jen s tou Sterbovou Akvaristikou to někdy bylo složitější smich ostatní autoři se prostě čas od času dotiskli ano palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 16   27.05.2012 18:03 Muž navik [908] - SumciRe: milan666
Jsem zajedno s Liborem, akvaristické literatury zde bylo díky dříve zmíněným kapacitám dostatek a nebál bych se říct, že po stránce odborné (obsahově informační) byla dle mého názoru na vyšší úrovni, než většina akvaristických knih (překladů) vydaných v posledních 15 letech... :-) i v porovnání s knihami, které jsem si přivezl v posledních letech ze zahraničí...
... a myslím že v knihkupectví či antikvariátu bylo prodavačům ukradené na jaké straně stojíte ;-), neb náklad byl dostatečný a nejednalo se o "podpultové" zboží
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.05.2012 15:46 Muž LiborSprysl [9015] Re: milan666
milan666 napsal: Tu nejde o slovač, či čehač, tu je realita všade prítomná a ospravedlňovať sa nemusím, zrejme ste mali to šťastie v minulosti, že ste stáli na "tej pravej strane"
Nemám z vás dojem, že zrovna byste fáral na uranu...takže narozdíl od kolegy reagujícího na váš povzdech vám za pravdu nedám, ale o tu tu fakt nejde a rybičkám v akváriu je fakt jedno jestli je krmí ten či onen, z tej pravej či ĺavej strany smich A fakt už dost! Vy totiž realitu opravdu nevidíte!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   27.05.2012 14:39 R Muž romant [27982] Re: milan666
To máš jistě pravdu, ale tohle je akvaristické fórum a té zajímavé a dodnes používané literatury bylo ve zmiňovaných dobách oproti jiným zájmovým oborům docela dost, takže platí, že kdo informace sehnat chtěl, tak tu možnost měl, tedy alespoň tak to vidím já. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.05.2012 14:35 Muž cezarmilan [591] - Rostliny
Tu nejde o slovač, či čehač, tu je realita všade prítomná a ospravedlňovať sa nemusím, zrejme ste mali to šťastie v minulosti, že ste stáli na "tej pravej strane"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 19   27.05.2012 12:28 Muž LiborSprysl [9015] Re: milan666
milan666 napsal: LiborSprysl napsal: A protože tehdy nebyla možnost volného přístupu ke knihám...ježíší Kriste to jste bydleli na salaši vysoko v horách??? coze Tohle teda fakt nežeru!
Naopak...zájemci o akvaristiku měli cestu "zlatem dlážděnou"...Ve stanicích mladých přírodovědců, ve školách, v klubech ROH byly desítky, stovky nadšenců, kteří se dětem věnovali!

A učili blbosti, ktoré sa prenášajú na mládež dodnes, čo je realita.
Nebol vždy prístup ku kvalitnej a pravdivej literature

No neviem ako u vás na Slovači...ale budeme-li se bavit o akvaristice, tak jste právě napsal blbost do nebe volající, za kterou byste se měl omluvit i těm, kteří už mezi námi nejsou. Zřejmě máte sám nějaké defekty ve vzdělání, protože tohle nevíte! Zukalové, Krčkové, Dokoupilové, samozřejmě dr. Frank.... a další a další psali o akvaristice myslím celkem svobodně a nebylo co cenzurovat ano Ba dokonce za nás byla hitem i kniha z ciziny od G. Sterby a to je fakt už dobrých 40 let. Takže neplácejte nové ideologické blbosti!
A mimochodem, zapomněl jsem, že mne ta stanice mladých přírodovědců stála tuším dvacku na půl roku...pokud se nepletu. Možná to bylo pětku na pololetí. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -2   27.05.2012 12:24 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: LiborSprysl
LiborSprysl napsal: A protože tehdy nebyla možnost volného přístupu ke knihám...ježíší Kriste to jste bydleli na salaši vysoko v horách??? coze Tohle teda fakt nežeru!
Naopak...zájemci o akvaristiku měli cestu "zlatem dlážděnou"...Ve stanicích mladých přírodovědců, ve školách, v klubech ROH byly desítky, stovky nadšenců, kteří se dětem věnovali!

A učili blbosti, ktoré sa prenášajú na mládež dodnes, čo je realita.
Nebol vždy prístup ku kvalitnej a pravdivej literature
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2012 12:12 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: malyLibor
něco jiného je se na fóru obrátit s konkrétním problémem a něco jiného(což se zde děje až příliš často) je bez jakéhokoli studia si pořídit akva a pak řešit proč mi umírají skaláry ve 40 litrovém akva, vždyť jich tam mám jenom 10 rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   27.05.2012 11:44 Muž LiborSprysl [9015] Re: malyLibor
A protože tehdy nebyla možnost volného přístupu ke knihám...ježíší Kriste to jste bydleli na salaši vysoko v horách??? coze Tohle teda fakt nežeru!
Naopak...zájemci o akvaristiku měli cestu "zlatem dlážděnou"...Ve stanicích mladých přírodovědců, ve školách, v klubech ROH byly desítky, stovky nadšenců, kteří se dětem věnovali!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   27.05.2012 08:47 Muž malyLibor [5371] - Asie
Aleši, opět s vámi v mnohém souhlasím a opět bych si dovolil oponovat. A to hned v několika věcech. Souhlasím s vámi v tom, že jsme asi tak stejně staří. Souhlasím i v tom, že se akvaristika vyvíjela. Rozhodně však nesouhlasím, že by třeba ty pitomé koule byly výmyslem moderní doby. Nebo ta nanoakvária. Dříve se jim jen neříkalo nanoakvária, ale elementky a kdejaký trouba v tom choval ryby. U nás se koule s rybičkami objevila v obýváku někdy v roce 1968 nebo 69. Byla v ní nejdřív rostlinka a několik rybek, pak několik rybek a spousta sajrajtu. Pak se u nás zastavil na návštěvu můj strejda, tátův starší brácha, a děsně tátovi vynadal. Rybičky vylovil, obsah vylil do akvárka a kouli rozbil. Vím, že jsem byl tehdy několik dní nešťastný a nechápal jsem, proč to strejda udělal. A pak se u nás objevil první malý stojan a na něm první akvárko - asi 90 litrů. Po roce přišel další stojan a na něm bylo nahoře 240litrové a dole dlouhá rozplavávačka a tři vytíračky. Proč to tady píšu? Protože i v tom vychvalovaném zlaténm čase akvaristi nějak začínali. A protože tehdy nebyla možnost volného přístupu ke knihám a ke spoustě informací na netu, začínali většinou blbě. Tehdy jim sice nepomáhala žádná technika, skoro vše si museli uděllat sami na koleně, ale to je vývoj a rozhodně bych neměl začínajícím akvaristům za zlé používání techniky.
Co nemám začátečníkům za zlé, ba naopak si toho vážím, je to, že chodí na různá fóra a píší: "Jsem začátečník, mám problém, poraďte". Vážím si toho proto, že je vidět, že tito lidé si uvědomili, e se pustili do něčeho, co je nad jejich síly, a teď hledají pomoc a informace. I mému tátovi v začátcích strejda poradil a půjčil mu první knížky. Sbírka akvaristické literatury u nás pak byla velmi obsáhlá, a já všechny tyknihy také přečetl. Nříkám, že si z nich vše pamatuju, ale troufnu si říct, že teorii mám nastudovanou dost dobře.
Ale to je teorie. praxe může být jiná. Proto navštěvuji fóra já. Chodím sem, abych se zkušenými akvaristy praktiky probral své nápady. Diskusí okolo HMF jsem si utřídil své myšlenky a vznikl můj konkrétní filtr. Až čas ukáže, jestli to byla dobrá myšlenka. Díky informacím z fóra mi zůstalo na chodbě 30kg krásného písku z Flexiobkladů a 30kg říčního písku a na dně akvária mám krásný Liapor. Troufnu si tvrdit už teď, že to byla skvělá volba. A díky přečtení si tohoto vlákna a především díky názorům uživatelů jako je romant, miso, milan666, bob66 a dalších jsem hodně přemýšlel o zajíždění akvárka. Hodně jsem si o tom přečetl, než jsem se do toho pustil, ale tady jsem si své myšlenky utřídil a ujasnil. Ne všechny názory byly souhlasné, ale to je v pořádku. Přemýšlím nad každým argumentem, který mi protiřečí, abych si ujasnil, jestli nakonec můj plán nemá nějakou drobnou či závažnou chybu a jestli bych jej neměl měnit. Raději chybám předcházím než abych je řešil.
Ale to jsem se zase moc rozkecal sám o sobě a to jsem nechtěl. Chtěl jsem jen na příkladě ukázat, že většina akvaristů začne tak, že se jim někde zalíbí rybičky a chtěli by je mít doma. Samozřejmě nevědí, jestli to bude vášeň na celý život, tak do toho nechtějí investovat své životní úspory. Zajdou do obchodu, nejčastěji do nějaké super, hyper nebo mega speciálu, kde vám prodají jen to nejlepší od sekačky na trávu, co vám uvaří i kafe přes střešní krytinu, která za vás napíše daňové přiznání až po akvárko, které umí vše a odborně vám poradí: "Ano, paní, v tomto superznačkovém setu obrovské velikosti celých dvaceti litrů můžete klidně chovat i tyto rybky. Je to vlastně pro skaláry určené". Není chyba těchto lidí, že jim nikdo neporadil. A je dobře, že hledají informace. A je na nás, zkušenějších, abychom jim poradili, stejně jako kdysi i dnes zkušenější radili a radí nám. Dokážu si představit, že začátečníkovi, kterému v kalném akva plave u hladiny 10 rybiček a lape po dechu moc nepomohou zázračné vodičky od odborníka v super, hyper či mega speciálu, ale stejně tak mu nepomůže rada: "Přečti si knihu Akvarijní ryby od Rudolfa Zukala". Než ji sežene, nemá čemu pomoci. Mnohem víc mu pomůže rada, že má vyměnit 90% vody a pak co tři dny 30% a vysvětlení, proč, nejlépe i s radou, jak to udělat, aby takový problém příště nenastal. Je-li to člověk moudrý, bude se dále pídit po informacích a za 40 let tady bude poučovat další začátečníky. Je-li to grafoman, bude za 40 let zamořovat fóra takovýmito dlouhými průpovídkami, kterými jsem jen chtěl říct:
1) I před 40ti lety jsme nějak začínali, a to většinou blbě
2) Je dobře, když se začátečníci při problémech ptají a pídí po informacích
3) Zkušenější by se měli snažit poradit
4) Neexistuje objektivní pravda, vše je subjektivní a není jen jeden správný směr akvaristiky. Někomu se líbí přírodní akvária, jiný má rád nádherně nasvětlená akvária stylu Amano a další zase akva plná rybiček. Důležité je, aby rybičky nestrádaly, byly zdravé a spokojené a aby to majiteli přinášelo dobrý pocit.
Howgh
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   27.05.2012 06:01 Muž LiborSprysl [9015] Re: Aleš
Aleš napsal: Dnes je hlavně "pravidlem" nezajímat se o historii akvaristiky, chovat se, jako by nic dříve nebylo, žádná akvaristická literatura, jako by se člověk vylíhl dnes a před ním nic neexistovalo, nepoužívat vlastní rozum a brát vše tak, jak obchod a reklama nabízí a papouškovat to. Včetně tech pitomných nanoakvárií, různých "setů" atd. Omlouvám se za názor. 99 procent různých dotazů a diskuzí by nebylo, kdyby si dotyční přečetli o akvaristice pár knížek.
Omlouvat se za názory již více než dvě desítky let není třeba smich Já jen dodám, že ta vaše myšlenka stojí i trochu za úpravu ...Dnes je hlavně "pravidlem" nezajímat se o historii - nejen - akvaristiky... smich Ovšem pokud jsou dnešní nanoakvária "vydyzajnovaná" a vybavená technikou, tak vzpomeňte na naše flašky od okurek v začátcích, a rázem zjistíte, že minimálně nádobu mají ti dnešní lepší :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2012 21:58 Muž grunda [1781] - Cichlidy
s tím se nedá než souhlasit, lidé než aby si něco přečetli raději zas...jí fórum dotazy a hájí se - jsem úplný začátečník, pomozte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   26.05.2012 20:19 Aleš
Dnes je hlavně "pravidlem" nezajímat se o historii akvaristiky, chovat se, jako by nic dříve nebylo, žádná akvaristická literatura, jako by se člověk vylíhl dnes a před ním nic neexistovalo, nepoužívat vlastní rozum a brát vše tak, jak obchod a reklama nabízí a papouškovat to. Včetně tech pitomných nanoakvárií, různých "setů" atd. Omlouvám se za názor. 99 procent různých dotazů a diskuzí by nebylo, kdyby si dotyční přečetli o akvaristice pár knížek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2012 19:46 Muž grunda [1781] - Cichlidy
dovolím si oponovat, dneska není pravidlem čistý písek nebo štěrk, dnes jsou moderní různé soil substráty(granulovaná hlína).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2012 19:42 Aleš
Ale ano, při rozběhu akvária se dá pomoci rostlinám, aby se rychle ujaly. Ale dá se to i jinak, zde věřím Ratajovi (Akvaristika začíná u rostlin), že většina akvarijních rostlin žije v chudém dně a v čistém písku (štěrku) se časem dobře aklimatizují. Já jsem tak postupoval vždy a ujalo se vše (většinou mám různé druhy echinodorů). Také nejsem příznivec přesvícených akvárií a svítím poměrně slabými zářivkami (kombinace red tropical a bílého světla), zato 12 až 14 hodin denně. Rostlinám i rybám se daří. Budeme oba asi stejně staří, takže oba jistě pamatujeme dobu, kdy se zásadně doporučoval na dno nejdříve jíl bohatý na živin a až na něj praný písek. To se pak změnilo a dnes je pravidlem čistý písek (štěrk). Vše se vyvíjí, poznatky i technika. Jistě už nikdo nebude propagovat molitanový filtr, který zvládne jen mechanické čištění, když jsou filtry, které čistí i biologicky a nemusí se nijak zvlášť udržovat. Některé "novoty" jsou ale odporné - trápení ryb v koulích, různá prodávaná "nanoakvária" (dokonce o 4 litrech!!!). Dám přednost akvaristovi, který s péčí chová v stolitrové nádrži hejno pavích oček před "akvaristou",který si bez znalostí poskládá efektně vypadající ryby do nádrže a nezajímá ho, co se s nimi stane, protože si může koupit vždy nové. Toto už ale není akvaristika.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 21   25.05.2012 14:07 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Aleš
Částečně s tebou budu souhlasit, částečně ti budu oponovat. Nevím sice, kolik je ti let, ale já v té době, o které píšeš, s akvaristikou začínal. Je to 40 let, co jsem dostal své první akva a pak jsem měl akvárka celý život s výjimkou dvou roků na vojně. Posledních 12 let jsem měl jen dvě cichlidy a několik ancistrusů a když mi umřeli, začal jsem se zajímat o malé rybky a nestačil jsem žasnout, co se za těch patnáct let změnilo.
S těmi akvárii a blbnutím kolem nich máš a nemáš pravdu. Pokud chceš mít 200 litrové a větší akvárko plné rostlin a s max. 100 centimetry rybí osádky, pak můžeš snadno udržovat biologickou rovnováhu a odkalovat jednou za dva měsíce, při tom doplnit vodu a je to.... Za podmínky, že budeš mít rostliny a rybky, které se pěstovaly a chovaly před těmi 40 lety. Tehdy jsme v akvárkách pěstovali pouze několik druhů nejodolnějších rostlin a několik málo desítek druhů nejodolnějších ryb. Nejobtížnější v té době bylo vytírat neonky a rasbory a kdo je dokázal odchovávat, to byl Pan Akvarista. Já se přiznám, že mně se tento styl líbí a moje akva bude takové - 300 litrů, spousta nenáročných rostlin, především na světlo nenáročné druhy kryptokoryn a pár dalších, opět na světlo nenáročných druhů a z rybek několik malých hejn malinkých rybiček - největší asi bude danio pruhované, pak kardinálka čínská a vietnamská a jeden či dva druhy borarasek. K tomu dva druhy čichavců - zase ty nejmenší, tedy čichavci medoví a čokoládoví, no a na dno mřenka vietnamská, na požírání případných řas krevetky, šneci tylomelania a brotia pagodula a možná řasožravý obr balitora Leverettova (dorůstá až 10cm). Toť vše. Myslím, že s touto rostlinnou a rybí osádkou bude při tomto objemu vody a s technikou, kterou v akvárku mám, akvárko skoro bezúdržbové. Bude stačit jednou za měsíc trochu odkalit, nebo spíše odebrat 2-4 kýble vody a místo nich dodat čistou. Filtr by se neměl čisti častěji než jednou za 5 let a možná ani to ne.
Takže to bylo to, v čem ti dávám za pravdu. A teď k tomu, v čem ti budu oponovat. Akvárko mám napuštěné a rostliny vysazené teprve týden. Proč bych měl čekat několik měsíců, než se mi dno a filtr zaběhnou, když tam mohu nalít přípravek, který mi dobu záběhu zkrátí o celé týdny? Nebo proč se mám dívat, jak mi tři čtvrtě rostlin pojde jen proto, že v nezaběhlém akva nemají dostatek živin, když jim mohu dolít trochu hnojiva, aby se rychleji ujaly? Nebo proč se koukat, jak mi nejdou kryptokoryny jen proto, že zatím je v akva málo CO2, když si tam mohu CO2 dodávat z demižónu, ve kterém mi kvasí domácí saké a pomoci tak tomu, aby se rostliny ujaly a já měl dobrý aperitiv pro kamarády? Takže to je první věc - nejsem přítel nějaké chemie, hnojení ani CO2, ale souhlasím v tomto s romant a dočasně je klidně použiju, mohou-li mi v tu kterou chvíli pomoci.
Druhá věc, ve které se hluboce mýlíš, souvisí právě s tím, co už jsem popsal na začátku. Před 40ti lety se pěstovalo pár druhů nenáročných rostlin a pár desítek druhů nenáročných ryb. Pro tebe a pro mne je to v pohodě, našemu pohledu na akvaristiku to bohatě stačí. Ale ne všichni mají takový pohled na akvaristiku jako my. A pro ty, kteří chtějí pěstovat ty desítky nádherných druhů rostlin, které jsou dnes k mání, ale vyžadují velkou péči, je pro nás neúnosně předimenzované osvětlení, z našeho pohledu naprosto nesmyslné hnojení a používání všelijaké chemie nutností. Rovněž pro ty, kteří chtějí chovat náročnější ze stovek druhů ryb, jež se dnes nabízejí, je nutností měnit vodu třeba každý druhý den 50%, jinak z rybiček nebudou mít radost, ale budou kopat hrobečky. A to určitě ani oni nechtějí, stejně jako to nechceme my.
Takže abych to uzavřel - nám dvěma vyhovuje pěstovat nenáročné rostlinky ve větších akváriích a chovat stejně nenáročné druhy ryb, investovat co nejméně energie do údržby a věnovat se pozorování co nejpřirozenějšího biotopu, který jsme dokázali vytvořit, ale jiným vyhovuje se piplat s miníčkem o objemu 30 litrů, věnovat hodinu dvě i tři denně jeho údržbě a potom to vyfotit a zveřejnit někde na ksichtoknize či jiné sociální blbovině a připadat si jako Pan Akvarista. Každý z nás je jiný, každý má jiné preference. Myslím, že pravda je subjektivní, že neexistuje jen jedna cesta akvaristiky a že nikdo nemůže říct - to, co dělám já je správné a to, co děláš ty je špatné. Podle mne je správné vše to, co přináší akvaristovi dobrý pocit a rybkám i rostlinkám spokojený život.
Howgh, domluvil jsem a teď klidně do mně :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.05.2012 18:52 Aleš – upřesnění
Většinou různé druhy velkých echinodorů. Daří se se jim léta. Pak valisnerie, sagitarie... Skutečně žádná kryptokoryna. Znám ta akvárka, která vypadají "báječně" po založení. Pořád se mění voda, čistí, do toho chemie atd. Ale jak vypadají za rok, neb za pár let? Měl jsem dva sumce v nádrži, kde se dožili přes dvacet let a vodu jsme jim měnil 2x ročně. A ostatní ryby se dožívají slušného věku (tetry cca 5 let) a vodu měním málo, a vždy jen část. Řídím se rozumem a tím, co je v klasické akvaristické literatuře (Zukal, Polák, Petrovický aj.). Samozřejmě mám moderní lepené nádrže, akvarijní stoly, všude nová osvětlení. A biofiltry, které peru 1 x ročně v akvarijní vodě. Také neblbnu s topením, v zimě 20 a v létě max 24, podle teploty místnosti. Nevím proč se dnes propaguje obecně u všech druhů vysoká teplota. Vždyť většina ryb tím trpí a zkracuje jim to život. Lidé blbnou. Tam někde nahoře se někdo radoval, že se mu v zajíždějícím akvárku množí okružáci. Co na to říct? Já mám na 50 litrů jednu ampulárii. Už léta a ty poslední, které jsem nahradil novými, mi žily 5 let. Mít tam množící se okružáky, to se pak nedivím, že se musí voda furt měnit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   24.05.2012 18:27 R Muž romant [27982] Re: Aleš
Při jasné převaze rostlin nad rybama si i já ten Tvůj systém pouhého dolévání vody dovedu představit. Ty rostliny bych si dovolil tvrdit, že musí být k tomuto zacházení vhodnější, např. kryptokoryny, kterým se ve starší vodě líbí. Jinak k těm komerčním přípravkům kde jsou obsaženy ony startovací bakterie, bych nebal až zase tak přísný ve svém hodnocení. Pro tzv. pravidelný použití bych tyto přípravky neviděl, ale jako pomocníky při nějakých kalamitních situacích a konec konců i při tom založení akvária je jejich práce zajímavě prospěšná. Když si člověk na vlatní kůži ověří, že to zafunguje, tak je posléze již tak kategoricky neodmítá, ale to je jenom můj názor, ovšem praxí ověřen. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   24.05.2012 18:06 Aleš – Dobré pro prodejce
Startovací bakterie, různé chemické přípravky, šílenství s výměnou vody (někteří každých 14 dnů!, obava z každého odpadného lístku.... Podívejte se, jak se to řešilo v akvaristickjé literatuře staré 40 a více let. Voda se prakticky ve velkých neměnila (až na výjimky při odchodu apod.) ale jenom dolévala za ztráty odpařením. Žádné vsazování bakterií nebo chemie. Pravda, akvária nebyla tak zarybněná, nebyl takový sortiment ryb a ve společenských nádrži mívali max. 3 druhy ryb, které se k sobě hodily. Akvaristé nekupovali rybky bezhlavě jen že se jim líbí a nestrkali k sobě, co se nehodí. Mám nyní 3 velké lepené nádrže. Jedna je v provozu 25 let. V jedné pouze jeden druh živorodek, ve druhé jeden druh sumců a dva druhy teter, ve třetí pouze desítky neonek. Vodu měním (čtvrtinu) jednou za dva měsíce. Žádné hnojivo, vsazování bakterií nebo chemie. Dříve jsme měl velké akvárko, kde jsem vodu měnil 2 x do roka a sumci mi žili desetilet. Ani teď mi ryby nehynou a kdo k nám přijde, nemůže se od akvárií odpoutat. Velké nádrže, hodně rostlin a méně ryb. Člověk by měl u akvárka relaxovat, pozorovat ho a ne poskakovat s chemií a pořád do něj nějak zasahovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2012 10:11 R Muž romant [27982] Re: malyLibor
O.K. Nechť je tato Tvoje trpká zkušenost právě tím příkladem, na němž je důležitost výměn vody, jak já říkám vyvětrání akvária, jasně prokázáno, že bez toho to nejde, když chce člověk mít prosperující akvárium a zdravou rybí osádku v něm. ano Ať se daří nejen v akvaristice. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.05.2012 09:59 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: romant
No, mně podivný nepřipadáš, já ti za to spíš musím jedině poděkovat. Z vlastní zkušenosti vím, jak je výměna vody důležitá a vždy jsem vodu vyměňoval, přesto jsem nedávno doplatil na její podcenění. Koupil jsem od Clarkii nádherné čichavce medové. Při koupi mí říkal jejich nároky a opakovaně mi zdůrazňoval, že jsou velice citliví na větší koncentraci dusíkatých látek, že je třeba hodně měnit vodu. Říkal jsem si akvárko mám zajeté rybičkám i krevetkám se v něm daří, a to i dvojici krevetek moluckých, které jsou taky dost citlivé, nebude problém, vodu měním co dva týdny, bude se dařit i čichavcům. Před vypuštěním čichavců jsem udělal běžnou výměnu 25% vody, čichavce jsem sledoval - byli opravdu nádherní a měli zajímavé chování. Jenže pak přišla spousta práce, kdy jsem jen ráno nakrmil, utíkal do práce a večer tak akorát padl do postele. Když přišel víkend a s ním pravidelná čtrnáctidenní výměna vody, tak všichni čichavci plavali u hladiny, měli sklepené ploutve a rychle dýchali. Nepomohla ani okamžitá výměna poloviny vody a následné každodenní výměny 25%, čichavci jeden po druhém odešli do věčných lovišť, přežil a uzdravil se mi jen jeden. Takže i tato moje příhoda svědčí o tom, že se výměna vody nesmí podcenit.
Ono je to totiž naprosto logické. Tyto rybky žijí většinou ve své domovině v malých potůčcích nebo jezírcích, kterými pomaloučku protéká dešťová voda z věčných tropických dešťů. Tato voda je plná listí a rostlinných zbytků, tím i humidových kyselin, ale je naprosto čistá co se týká dusíkatých látek. V akvárku tento proud čisté vody nahradí jedině pravidelná výměna určitého množství vody a toto množství je závislé na počtu rybek v akváriu a na jejich toleranci.
Takže neustálé připomínání důležitosti výměny vody je opodstatněné a není ho nikdy dost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.05.2012 18:09 R Muž romant [27982] Re: malyLibor
Když budeš pozorovat nějaké nestandartní chování rybek, tak je nemusíš odlovovat, ale zasáhneš intenzivnější výměnou vody a uvidíš, že to akvárko ustojí. Zázračný vodičky, jak je jmenuješ(biofiltr, nitrivec atd.), jsou v tomto případě dobrým pomocníkem a i já pro ně hlasuji. Působíš dojmem člověka, jenž ví co dělá, tak se nenech odradit a tu svoji cestu jak jsi jí nastínil uveď do realizace. V případě nějakého problému je tu zdejší fórum, kde Ti jistě někdo správně poradí, co a jak. Vím, že se opakuji a mnohým jsem tím protivnej, ale když se nepodcení výměna vody, tak to zafunguje. V této počáteční náběhové fázi to platí dvojnásob. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.05.2012 17:47 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: milan666
Děkuji. Ani já nespoléhám na zázračné vodičky. Proto jsem dal dospodu dna Aquaclay Ground staré dno od Rataje a při napouštění přidal obsah zajetého filtru vymáchaný ve vodě ze zajetého akvária. Pro dobrý růst rostlin jsem se snažil zvolit to nejlepší možné dno. Většina rostlin je buď z mých dalších akvárií, od známých nebo přebytky od akvaristů koupené na burze, pouze 1 rostlina byla pěstována emersně, jinak všechny submersně. Ale ani to nemusí stačit, je to změna prostředí, kvality vody a osvětlení. Proto přidávám vodičky. Abych rostlinkám přilepšil. Jakmile se akvárko zajede a rostlinky začnou růst jak se patří, přestanu přidávat hnojivo, a jakmile se zajede filtr, přestanu přidávat i přípravek Biofiltr. Každopádně se budu snažit eliminovat všechny odumřelé kousky rostlin a odpadlé listy, aby mi v akva nedělaly paseku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2012 17:38 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: romant
Děkuji. Test na dusitany jsem si už koupil a budu dělat denně kontrolu. Taky budu sledovat chování rybek a při nějakém příznaku problému je hned odlovím. Věřím ale, že by se to mělo obejjít bez komplikací.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.05.2012 16:33 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: malyLibor
V novozaloženom akváriu sa určite rastlinám dariť nebude, dokonca u emerzných dochádza k výmene listov, no a to tiež môže spôsobiť problém, tým, že staré časti rastlín, vrátane odpadlých listov hnijú čím môže voda do značnej miery zmeniť hodnoty a to rybky nemusia prežiť.
Na zázračné vodičky by som sa vonkoncom nespoliehal
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   23.05.2012 13:04 R Muž romant [27982] Re: malyLibor
Ano, tak jak to píšeš, tak to bude fungovat. Základ je i do tzv. zaběhnutýho akvária, kde před tím nebyl žádný živočich tyto přidávat postupně, protože teprve tím jejich nasazením se to zaběhnutí stává skutečným a biologické rovnováha se definitivně upevňuje, je to prostě onen koloběh dusíku. To co může při čerstvě zložených nádržích, byť je použit zajetej filtr a starý dno akvaristy trápit je nikoliv hodnota dusičnanů, ale daleko více nebezpečných dusitanů(NO2) a kolísání těchto jsem měl na mysli. Velmi dobrým pomocníkem je při přidávání nových ryb do akvária výměna vody, která když se praktikuje častěji než při standartní péči o akvárium, pojišťuje se tím bezproblémovější aklimatizace rybí osádka na daný prostředí. Prostě když se dodrží výše jmenované postupy, tak je to vpohodě. Použití zajetýho filtru a starýho dna prostě nemusí bejt samospasitelná. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.05.2012 12:53 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: romant
Rozhodně nechci testovat rybky a ani jim jakkoliv ubližovat. Jen nechápu, co ty rybky mají zvládnout. Nechápu, v čem má být ten problém, proč bych tam nemohl dát rybky už teď. Je mi jasné, že dokud se akvárko pořádně nezajede, hrozí tam nebezpečí kolísání hladiny různých látek, především dusíkatých, ale co tam hrozí v tuto chvíli, kdy jsou v akvárku jen rostliny, tedy kromě nedostatku dusičnanů a další výživy pro rostliny a denitrifikační bakterie, to nevim, to nevim, to nevim. Ale proto jsem tady a proto se ptám. Nerad bych způsobil rybkám nějaké problémy nebo sobě nějaké trable jen kvůli své nedočkavosti.
Jinak testy jsem si včera koupil, testoval, dusitany 0, dusičnany okolo 12,5 mg/l. Dnes jsem ráno přidal biofiltr od DAJANY na posílení denitrifikačních bakterií. Plán mám takový, že udělám další test na dusičnany i dusitany, změřím vodivost a pokud se nic nezměnilo, tak tam půjde první výsadek 6ks dánio pruhované. Budu bedlivě sledovat a měřit, pokud se nic nebude dít, půjde za nimi po 3-4 dnech výsadek 6-8 ks kardinálky čínské. Dále budu sledovat a měřit a když nebude problém, půjde dalších 6ks kardinálky čínské zase po 3-4 dnech. To už bude déle než 14 dnů po vysazení rostlin a naočkování filtru a mělo by vše v akvárku fungovat bez problémů. Po dalším měření bych vpustil mřenky vietnamské, opět postupně po skupinkách po 4 v rozmezí 3-4 dnů. To už bude déle než měsíc od vysazení rostlin, takže pak už by tam mohli jít i rasborky, čichavci, šneci a odolnější krevetky a další havěť.
Je to rozumný plán? Je to třístovka ve které je 240 litrů vody, celková tvrdost nějakých 13 stupňů, tedy celkem stabilní. Postupně budu vodu změkčovat přidáváním permeátu s vodovodní vodou v poměru 2:1. Ale pomaličku, aby nedošlo k nějakým výkyvům. Myslíte, že by to takto šlo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2012 16:10 R Muž romant [27982] Re: malyLibor
Pokud nechceš pokusně testovat rybky, tak to můžeš obejít třeba tím, že do akvárka nasypeš trošku sušenýho krmení a splní Ti to stejný účel jako to přidání rybek. Když budeš často měnit vodu, tak to i ty rybky zvládnou a když se posléze budou další přidávat postupně, tak to bude v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2012 15:03 Muž malyLibor [5371] - Asie
Tak jsem si přečetl níže doporučovaný článek www.akvarijni.cz/… a tam autor přímo doporučuje, aby v nově založeném akvárku byly nějaké méně náročné rybky, že jinak se nitrifikace nikdy nerozběhne, protože bakterie nebudou mít co žrát. No, takže když jsem dřív dával do nově založených akvárek pár oček, tak jsem to dělal vlastně zcela dobře :-) Jen by mne zajímlo, jestli do takto nově založené nádrže s obsahem asi 240 litrů vody se starým dnem pod Liaporem a naočkované výplachem z filtru mohu dát pár kusů dánia pruhovaného - asi 6, a asi 6 kardinálky čínské? Nebo která z nich je odolnější? Uvidíme.
Každopádně jsem si koupil testy na NO2 a NO3 a jdu měřit, pak se uvidí, jestli budu vypouštět rybky :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2012 22:39 Muž davidek75 [163] - ŽivorodkyRe: romant
jsem si to taky myslel že kytky spotřebovávají CO2 a roste pH , jen mě udivila ta hodnota , hold budu muset CO2 rozdvojit i do druhého akva

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [18] ...... 22 23

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 30668x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12751-zabehnuti-akvaria?od=851