Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zaběhnutí akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Záběh 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 11 Přejít na další stránku   1  
Zaběhnutí akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2017 16:38 Muž Iceman [96] – Rychlé nasazení rybek?
Fotka k příspěvku Začátkem ledna jsem založil AQ (viz. prezentace). 3x týdně měním cca 1/5 vody, kytky se rozrůstají, nezvaní kružíci se také pěkně množí. Začala se mě dělat slepá hladina tak jsem přidal hladinový filtr Azoo.
Po cca 19 dnech jsem do AQ přidal dvě gupky, jak se tu často uvádí, pro lepší zajetí.
První den pohoda, dnes bohužel měly rybky slepené ocasní ploutve a trhavě plavaly.
Tak jsem je uspal v sodovce.
Sem tam pozoruji jak se uvolní bublinka plynu ze dna, ale zase dno se mě podezírat nechce. Vše je od Dennerle, ale je fakt že jsem vrchní vrstvu nepropral - Dennerle křemičitý písek tmavý 1-2mm.
Bohužel jsem žádné parametry vody neměřil, docela jsem spoléhal, že už to bude ok.
Teď je AQ zase bez rybek, jen kytky a šneci. V pondělí jedu do akvaristiky, mam si nakoupit testy na dusitany a dusičnany, nebo bude stačit vydržet ještě cca 10 dní bez rybek a pak to zkusit znovu? Přidat kytky?
Děkuji za rady.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2017 22:21 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Maq
Myslím, že to vyjde nastejno, rozdíl je pouze ve formě kompetice. Pokud mají vyloženě rozdílné potřeby, bude prosperovat druh, jehož požadavky budou splněny a druhý rychle uhyne. Pokud mají stejné potřeby, budou oba růst, až se jednomu začne dařit tak, že druhého fyzicky vytlačí. Toto platí u druhů, které nerostou vyloženě pomalu.
Pokud rostou pomalu, a mají stejné potřeby a ty jsou splněny, pak to může delší dobu vypadat opticky fajn.
Dlouhodobě funkční bude, pokud se jedná o druhy se stejnými potřebami, ale výrazně rozdílnou velikostí. Nebo o druhy, kdy jeden žádá hodně světla a druhý se spokojí s málem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   14.01.2017 22:13 Maq Re: JirkaŠčobák
Jirko sorry ale já polemizovat budu. Ano vím, nejsem vynikající pěstitel rostlin, ale uvažuju normálně logicky. Kdo si bude víc konkurovat:
- dva jedinci se stejnými potřebami, anebo
- dva jedinci s různými potřebami?
Můj problém s Tvojí "monokulturní" teorií není v tom, že bych odmítal nebo podceňoval Tvoje zkušenosti a pozorování, nýbrž v tom, že postrádám dobré teoretické vysvětlení té "soutěže" nebo co to vlastně je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2017 21:58 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: NHKG
Asi nikdo nebude rozporovat, že pokud jde na úvod do akvária hodně rostlin od několika málo druhů, je to nejlepší možný scénář a akvárium bude růst lépe, než při stejném množství rostlin, ale 2-3x větším počtu druhů (za předpokladu, že jsou použité druhy podobně náročné). Druhy si méně konkurují.

Jsou druhy rostlin poměrně blbuvzdorné, ze kterých se dá vytvořit příjemný biotop. Finálně tak záleží na znalostech majitele. Pokud člověk dá sice jen pár druhů, ale nevhodných (neakvarijní, příliš náročné), je to v kelu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2017 18:13 Žena mysz [12] Re: Barakainus
Rozumím, už se v tom nebudu hrabat (snad už se nic neuvolní ani nevznese). Substrát už tam je, tak s tím už nic nenadělám - třeba bude časem prospěšný pro rostliny. Ampulárii jsem pořídila vlastní nádrž, tak snad i ta bude spokojená - a akváriu to prospěje...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2017 17:28 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Maq
Ja sem si vsimnul, ze ma vyzivny substrat. Ma rada je porad stejne "Nehrabej se v tom. Nech to a cekej".
Ja mam akvaria s vyzivnym substratem i bez nej, s hlinou, s piskem, s palenymi a nepalenymi jily... Nektera svoje a nektera pro zacatecniky ci pro uplne neznalce (skolni tridy). Rada "Nehrabat se v tom" plati pro vsechny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2017 17:11 Muž motýlek [275] Re: Maq
no - je to těžké - co mi výborně rostlo v jedné místnosti na západ, v jiné na východ pozdechalo do měsíce ... ve stejné vodě a teplotě ... já teda jsem spíše na rybky než na rostliny, ale štve mě to ;-) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2017 16:52 Maq Re: cezarmilan
Souhlasím... a naopak smich
Ano, mohu potvrdit, některé rostliny se mi nedaří, a jsou to shodou okolností zřejmě druhy, které mají něco společného. Asi zvýšené nároky na živiny, možná i vyšší pH, alkalitu. Vallisneria, Sagittaria, Ceratophyllum, Ceratopteris.
Jenže co s tím? Pokud je akvarista zkušený a zakládá už x-té akvárium se stejným zdrojem vody a podobným substrátem, tak už asi dokáže odhadnout, co mu tam dobře poroste. Jinak je to dost hra na náhodu.
Já jsem při zakládání posledně dost vsadil právě na výše jmenované. Samé nenáročné rostliny. Kdybych měl jen je, asi bych zaplakal. Tím že jsem zkusil patnáct dalších, udělal jsem patnáct dalších (pozitivních) pokusů ke zjištění, co mi v akvárku poroste. Takže rozhodně nelituji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   14.01.2017 13:33 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: cezarmilan
Já osobně jsem taky za co nejvíce běžných nenáročných druhů. A pak případně dokoupit/namnožit ty, kterým se daří a vyhodit ty méně úspěšné. Parametrů vody je hrozně moc, měříme minimum, tak těžko předem říct čemu se bude dařit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2017 13:27 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Maq
Maq napsal: Jen pro orientaci: Jirka Ščobák je na rostliny odborník, ale jeho přesvědčení "čím méně druhů, tím lépe" mnozí další podobně zkušení nesdílejí. (Pokud jde o mne, méně zkušeného, já jeho názor se zájmem "očichávám", ale posledně jsem postupoval právě naopak: dal asi dvacet druhů, a jestliže mně patnáct z nich slušně roste, je taky dobře.)
Naprostá shoda ale panuje v tom smyslu, že čím více rostlin tam doslova narveš, tím větší šance na úspěch.
Čili ne dokoupím rostlinu, ale hodně rostlin.

Tu by som si dovolil oponavať :-) Narvať viac druhov rastlín nemusí byť úspech, skôr naopak. Ak sa napríklad skombinujú druhy s rôznými nárokmi, tak môže nastať opačný efekt, hovorí sa tomu "nezdar".
Nebolo by lepšie namiesto "viac druhov", napísať "väčší počet" rastlín? ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.01.2017 20:27 R Muž afc1886 [14704] Re: Maq
Vyzkoušej výživný substrát,nehrabej se v akváriu a uvidíš,že to není nic strašného.Já bych viděl největší problém u začátečníku to,že nemají trpělivost a neustále se hrabou ve dnu při přesazování rostlin a flákají pravidelnou údržbu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.01.2017 19:46 Maq Re: afc1886
Tadyhle je zrovna jeden další nešťastník s výživným dnem (a málo rostlinami):
rybicky.net/forum/15083-rostlinam-se-nedari…
Já sám jsem to nikdy nezkoušel. Ze zpráv tady na fóru i jinde vím, že v rukách zkušených akvaristů se některé výživné substráty snad osvědčují. Ale rovněž z tohoto fóra vidím příliš často, že začátečníci se s tím dostávají do chronických problémů. Beztak většinou zápolí s nadbytkem živin, a takový substrát to jenom zvýrazňuje.
Možná je můj postřeh zatížený nějakými osobními preferencemi. Ale pokud ne, začátečníci by měli být od těchto substrátů spíš odrazováni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2017 14:54 R Muž afc1886 [14704] Re: mysz
Já třeba nevidím nejmenší problém při použití výživného substrátu.Ale a to podotýkám,je velmi důležité si dopředu rozmyslet umístění rostlin,jelikož pozdější přesazování není příliš vhodné.Neříkám,že to nejde,ale je třeba si to potom vhodně pohlídat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2017 14:30 Žena mysz [12] Re: Maq
Ano, to jsem pochopila. :) Já jsem záměrně koupila víc rostlin různých druhů, abych zjistila, co tam půjde. Zrovna kryptokoryna vypadá zatím fajn, mohla by tam jít...
EDIT-Ještě k tomu substrátu. Je to problém, když už tam? Pomůže nevířit dno - a ono si to časem sedne...?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.01.2017 14:09 Maq Re: mysz
Jen pro orientaci: Jirka Ščobák je na rostliny odborník, ale jeho přesvědčení "čím méně druhů, tím lépe" mnozí další podobně zkušení nesdílejí. (Pokud jde o mne, méně zkušeného, já jeho názor se zájmem "očichávám", ale posledně jsem postupoval právě naopak: dal asi dvacet druhů, a jestliže mně patnáct z nich slušně roste, je taky dobře.)
Naprostá shoda ale panuje v tom smyslu, že čím více rostlin tam doslova narveš, tím větší šance na úspěch.
Čili ne dokoupím rostlinu, ale hodně rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2017 10:46 Žena mysz [12] Re: JirkaŠčobák
Super, díky moc. Zkusím ji tedy izolovat (je krásná, nechci se jí zbavit úplně). Dosadím do akvária ještě např. nějakou kryptokorynu, ta vypadá, že se docela drží. Na druhé akvárium to asi nevidím, ale třeba se to časem zlepší. Inu, každé začátky jsou těžké (ale alespoň si tam narychlo nestěhuju nic složitějšího, než je plž), děkuju každopádně za pomoc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2017 10:41 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: mysz
Dej ampulárii někam kde bude hromada třeba egerie nebo najasu nebo ceratophylla a nepotřebuje filtr. Přikrmuji ji salátem a bude dobře.
K akváriu: Ve dvaceti litrech máš sedm druhů rostlin (dal bych v úvodu 1-3). Netušíš, který bude prosperovat (ani já ne). Doopravdy ti nepomůže řešit složení vody, protože pokud ti nevychází dobře, říká ti jen a pouze: "Máš tam mnoho druhů rostlin, žádný ještě nefunguje a ani "divá sviňa" netuší, kterým směrem se tvé akvárium bude ubírat." Na to, abych toto toto řekl, nepotřebuju testy vody :).
Kup si druhou dvacítku, rostliny do ní rozděl, aby byl v každé nádrži počet druhů poloviční, dokup druhy, co máš, ať jsou obě akvária hustě osázená. U druhého se klidně vykašli na filtr a dej to pro porovnání dlouhodobě bez něj.

P.S. Řasokoule. Koukni sem: rybicky.net/fotogalerie.php… Tu zelenou řasu na dně jsem před víc, než deseti lety donesl domů jako řasokouli. Takto se mi líbí víc (můj názor). Buď můžeš čekat x let, až se ti "spustí" nebo to urychlíš, roztrháš ji na malé kousky a rozházíš po akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2017 10:15 Žena mysz [12] Re: Maq
Děkuju za rady. Ano, přemýšlím, že ampulárii přestěhuju do nějakého jiného prostoru (P.S. je v takovém případě nezbytný filtr?). Tím substrátem to být může, tedy to momentální zhoršení (ačkoli mi přišlo, že na něm mám docela vysokou vrstvu písku). Zkusím častěji měnit vodu, přikoupit nějakou rostlinu, a čekat. Jak tady někdo psal v jiné diskusi, může pomoci např. Nitrivec?
Ještě jednou díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   13.01.2017 09:54 Maq Re: mysz
Ano, ve smyslu "ten momentálně výrazně zhoršuje situaci". Protože obsahuje a uvolňuje živiny, včetně dusíku. Proto budeš muset mnohokrát vyměnit vodu, než jejich koncentrace poklesnou. (Barakainova rada "neměnit a čekat" by byla jinak dobrá, ale zřejmě přehlédl, že je tam ten výživný substrát obsahující dusík.)
Plže vytáhni, přidej rostliny a vyměňuj vodu. Jinak se z toho nadělení jen tak nevymotáš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2017 03:25 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: mysz
Nech to akva byt. Ja bych neodkaloval a ani vodu nemenil. A jen cekej.
Pochopitelne, bylo by lepsi, kdybys mela vetsi akva, ale to treba jeste prijde. Evidentne se staras, aby akva prosperovalo takze si na dobre ceste k uspechu. Trpelivost je to co ted potrebujes.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2017 03:01 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: mysz
Neritina tam měla jít až budou řasy, ampulária tam neměla jít vůbec (udělej jí rezervaci v nějaké kouli na okně a s hromadou nějakého plevele), ale oceňuju, že se staráš, jsi zde a ptáš se.
Kup 2x tolik kryptokoryn, než co máš a osázej jimi všechno volné místo.
Nesleduj složení vody, ale sleduj rostliny. Dokud doopravdy neporostou, což nastane nejdřív za měsíc od teď, nedávej ryby. Pokud bude rostlin stále málo, ještě přikup. Druhy, co už máš.
Šneci. Neritinu ne, ampulárii ne, ale máš tam mrňavé šneky? Potřebuješ. Ideálně levatky. Aspoň deset. A deset okružáků. A piskořky. A kružníky, když ti někdo dá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2017 01:07 Žena mysz [12] Re: Maq
Ve smyslu že "ten za to může"?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2017 00:47 Maq Re: mysz
Výživný substrát (Dennerle Nano Deponit Mix).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2017 21:23 Žena Turbínka [2558] Re: mysz
Je to kombinací obojího čerstvá nádrž a nevhodné obyvatelstvo - nejen ampulárie vodu zatěžuje, 20 l není ani pro neritinu. A do čerstvé vody s NO2 ryba nepatří. Častější výměna vody, další trpělivost a změna osádky - to je cesta správným směrem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2017 21:19 Žena mysz [12]
Dobrý den,

ráda bych Vás poprosila o názor či o radu (a omlouvám se předem za delší příspěvek). 27. prosince jsem založila akvárium, 20 l (Nano Cube). Nakoupila a zasadila jsem snad dostatečné množství rostlin (viz prezentace), zatím to vypadá, že se docela chytily, některé viditelně zapouštějí kořeny a začínají po prvotním šoku obrážet. Spolu s rostlinami jsem si pořídila dva šneky - neritinu a ampulárii. Jinde na tomto fóru už jsme řešili, že to nejspíš nebylo úplně uvážené, ale prozatím tam stále oba bydlí. Ampulárii krmím střídmě, občas trocha okurky nebo salátu (nejpozději po 20 hodinách nesnězené zase odebírám), cca jednou až dvakrát týdne jsem jí dala polovinu granule pro krevety. Vodu měním každé 3-4 dny z cca jedné třetiny. S kohoutkovou vodou by neměl být problém, samozřejmě ji nechávám přes noc odstát a zahřát na pokojovou teplotu. Občas ještě dodám trochu Tetra Safe Start (když už jsem si ho na začátku koupila). Filtr (dennerle Nano Eckfilter) běží od začátku bez zásahu, jen jsem po prvních dnech snížila průtok na minimum. Jednou týdně odkaluji. Výhledově uvažuji o zakoupení betty, ale zatím mě pořád trápí docela vysoké hodnoty NO2. Zkraje týdne už se docela snížily (je ale pravda, že jsem měřila jen na základě papírkového testu, tak nevím, mohlo se mi jen zdát, že se začínají blížit nule až 0,1 mg/l). Dnes jsem si ale zakoupila kapkový test, a hodnota mi vychází 0,3... Je to tím, že akvárium stále ještě není zaběhlé, nebo za to opravdu může ampulárka? (Včera mi se mi např. ze dna uvolnil anubias, tak jsem ho musela přivázat ke kameni, trochu jsem se tudíž v akváriu "hrabala" a rozvířila dno - nevím, jestli to s tím může souviset...) Budu ráda za případnou radu, zda je to v této fázi ještě normální, případně co mohu udělat pro zlepšení. (Aneb je to např. opravdu jen tím šnekem?) Bettu samozřejmě to takové vody pustit nechci.

Předem děkuju.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2017 13:08 Reeday – Kritika
Všechny zdravím :) Po letech kdy to prostorově nebylo možné jsem si konečně zařídil akvárko a teď bych potřeboval jestli by se nenašel někdo zkušený, a poradil mi jestli je vše jak má být případně mě upozornil na chyby, abych je mohl odstranit co nejdříve. Kdyby se tedy našel nějaký dobrák který by se mrknul na mou prezentaci a poradil co mi chybí/nadbývá tak bych byl velmi vděčný :). Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2016 01:53 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Maq
No me je jasny co rikas od zacatku a dokonce je to i pravda. Jen to nema co delat s fishless cycling o kterem se tady vede rec.
Jak jsem napsal driv, v nem jde o to namnozit vic bakterii, (i kdyz to bude trvat dyl), ne je namnozit rychleji.
A timto koncim; netreba to opakovat petkrat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 18:57 Maq Re: Barakainus
Tak jinak: Tvrdím, že při založení je v akváriu mnohonásobně víc (milionkrát, přinejmenším) amonného dusíku, než kolik přítomné nitrifikační bakterie mohou zvládnout. Aby se rozmnožily na milionnásobek, musejí dvacetkrát zdvojnásobit svůj počet. V optimálních podmínkách se stihnou rozmnožit na dvojnásobek za 8 hodin, ale v praxi je to spíš hodnota blízká 24 hodinám. Takže požadovaná kolonie se vytvoří za 20 dnů. (Zhruba. Přičemž matematika toho růstu je taková, že po 14 cyklech/dnech jsme stále jen na 1,6 % požadovaného počtu.)
A teď jestliže přidáním čpavku zvýšíte koncentraci amonného dusíku na dvojnásobek, bude to mít v daném případě pouze ten vliv, že nitrifikační bakterie zdvojnásobí svůj počet i jednadvacátého dne, a v akváriu bude na konci dvojnásobná koncentrace dusičnanů, než jaká by mohla být, kdybyste tam žádný čpavek nelil.
Je to teď srozumitelnější? Aspoň někomu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.12.2016 18:03 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Maq
Ty si budes vest porad tu svou i kdyz jsme ti tady uz napsali, ze fishless cycling neni na rychlejsi zajeti, ale na zajeti na pozadovanou zatez ryb, ale bez ryb. Nikdo netvrdi, ani netvrdil, ze to urychli mnozeni bakterii nebo, ze akva je na zacatku sterilni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 18:00 Žena Monoza [0] Re: romant
Vzhledem k tomu že jsem zde četla několik příspěvků, kde dávali akvaristi rybky do nezaběhnutého akva a v pohodě, tak jsem to prostě nezmiňovala - což uznávám je chyba, měla jsem započítat všechny vlivy a okolnosti. :-O
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.12.2016 17:20 R Muž romant [27987] Re: Monoza
Příště napiš rovnou celou pravdu. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 17:14 Žena Monoza [0] Re: romant
Opět tedy děkuji za rady, doufám, že to beťák zvládne a akva se řádně zaběhne :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 17:11 R Muž romant [27987] Re: Monoza
Za mě nic, písek neznám a tvrdost je teď nedůležitá veličina, je to voda tvrdší a nemyslím si že by v tom byl do budoucna nějaký zásadní problém, teď měnit, měnit, měnit, měnit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 17:07 Žena Monoza [0] Re: romant
Teplotu dodržuji, ale co ten písek a hlavně tvrdost vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 17:02 R Muž romant [27987] Re: Monoza
Takže klasika, bez ohledu na ten zákal, jak jsem psal včera tu teplotu na 28st. a denně, to zdůrazňuji, denně měnit min. 1/3 objemu vody a je otázka do jaké míry už ten beťák dostal do těla od nadlimitních hodnot škodlivějších N látek, což ukáže čas. Žádný krmení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 16:52 Žena Monoza [0] Re: romant
Ano, začala jsem si zařízovat akva a beťáka jsem dostala jako nečekaný, předčasný dárek, takže musel do nově založeného akvária :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 16:47 R Muž romant [27987] Re: Monoza
Takže ten beťák je v tom čerstvě založeným akváriu s tím zákalem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 16:44 R Muž afc1886 [14704] Re: Monoza
Chtělo by to prezentaci akvária.Všechno spolu souvisí,proto je třeba znát co nejvíc informací.Viz tvůj včerejší dotaz. rybicky.net/forum/11464…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 16:07 Žena Monoza [0] – Zakalená voda, tvrdost vody
Dobrý den, mám čerstvě založené akva a voda je zakalená, vím že zákal je zcela běžný stav, ale jako substrát mám barvený(černý) písek od firmy "Akvaria Ante" a nevím jestli zákal není částečně způsoben tímto pískem? Navíc máme tvrdou vodu (2.9 mmol/l), jestli dobře přepočítávám tak 16.21 °dH. Je možné fungovat s takovou vodou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 14:49 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: gostrider466
Pokud je ta možnost, tak já filtr do nového akvária koupím předem a nechám ho minimálně měsíc běžet v nějakém starém akváriu. A pak dávám 50% staré vody 50% čerstvé. Ale stejně pak do nového akvária je potřeba ryby přidávat postupně a nic neuspěchat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 14:42 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: gostrider466
Minulý týden ve středu jsem založil nové akvárium přesně tak, že voda, kterou jsem do něj v úvodu nalil (10 litrů), byla všechna ze starého akvária. Od té doby jsem už po půl, jednom, jeden a půl litru dolil i čerstvé vody nebo nepatrně vyměnil, ale určitě budu dál dolévat i starou vodu (akvárium je plné jen asi z 20%).
rybicky.net/nadrze/26176
Takže můžeš sledovat, jak se to vyvíjí :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 13:30 Maq Re: kaminekvevode
Čerstvě založené akvárium není sterilní, o čemž svědčí mj. zákaly. Ihned po založení v něm začnou procesy tvorby a dekompozice organické hmoty, jejichž produktem je mj. čpavek.
Problém s nitrifikačními bakteriemi není v tom, že by v akváriu chyběl čpavek, ale v tom, že se množí relativně pomalu.
Všichni známe ten graf, jak v založeném akváriu vyletí nahoru napřed čpavek, potom dusitany, a nakonec dusičnany, přičemž s jejich nárůstem čpavek a dusitany klesají. Tyhle křivky lze snad urychlit přidáním násady nitrifikačních bakterií. Ale přidáním čpavku se pouze zvednou vrcholy těch křivek, jejich klesání se neurychlí. Naopak se zpomalí, protože přilitý čpavek bude "čekat", až se nitrifikační bakterie namnoží a sežerou ho.
(Celá věc je určitě mnohem komplexnější, už teď mě napadají další argumenty, které by hravě dovedly celou záležitost až do naprosté nesrozumitelnosti.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 12:21 Muž Yirka [9126] Re: gostrider466
Daleko lepší je, pokud je možnost, použít část zajetých filtračních hmot do nového.
A když ne, tak ty zajeté vyždímat ne do vody, ale přímo do nového filtru.
Osobně použití staré vody na záběh nového akvária nepovažuji nějak extra přínosné. (Něco jiného je stěhování či přestavba zajeté nádrže tzv. za chodu)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 09:31 kaminekvevode Re: Roli
Diky za tip.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 09:30 kaminekvevode Re: Maq
Samozrejme, ze nehladovi. Jen pokud chces umistit vice ryb najednou, tak je pridavani cpavku nejlepsi a nejrychlejsi zpusob zabehu akvaria, protoze cpavek najednou zacne tvorit potravu pro bakterie ve velkem a tim padem se vytvori i vice uzitecnych bakterii v kratsim case...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 09:13 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: kaminekvevode
-Močovina se dá sehnat v téměř každém zahradnickém obchodě, používá se k rychlení kompostu.
- ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.12.2016 09:11 Muž Roli [13] - CichlidyRe: kaminekvevode
Ja robím fishless cycling pomocou čpavku. Som spokojný, žiadny problém. Použivam tento výrobok:

www.vmd-drogerie.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 09:02 kaminekvevode Re: Barakainus
Diky, zajdu do mycich potreb a poptam se tam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 08:48 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: gostrider466
Je to určitě lepší nápad, než použít vodu z vodovodu a pak se ji snažit nejrůznějšími přípravky obohacovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.12.2016 08:40 gostrider466 – nove akvarko
Dobry den chcem sa opitatˇchcem zalozit nove akvarium 160 l a chcel bysom použit vodu z mojho starsiho akvaria myslite ze je to dobry napad a možem v tej vode preprat filtracne vlozky z noveho filra JBL e901 dakujem
;-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [11] ...... 22 23

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 30674x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12751-zabehnuti-akvaria?od=501