Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zaběhnutí akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Záběh 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 4 Přejít na další stránku   1  
Zaběhnutí akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   25.06.2020 20:16 Muž nekdo [355] re kawa, vlka, jarden sk, tučnák
já myslím, že ve skutečnosti tady neřešíme otázku hnědé řasy, aktivního uhlí a spol.
řešíme otázku trpělivosti a lenosti - akvaristika vždy bude o trpělivosti a žádné změny se neprojeví většinou okamžitě. Staré postupy jsou odzkoušené a funkční, cena za to je trpělivost a nutnost čekání. Nové postupy jsou nové, nedostatečně dlouho ozkoušené (což neznamená, že jsou špatné, nebo nefunkční), ale princip je ten, že s počátkem nového věku musí být staré zvyky vymýceny. Prostě pušky proti mečům. Dnešní doba je uspěchaná a tomu je uzpůsoben i byznys, který je k tomu postaven.
Což neznamená, že je něco špatně, jen je potřeba se zamyslet a jít cestou, která každému vyhovuje. Ve výsledku je to stejné (= prosperující akvárium), rozdíl je jen v čase a v pomůckách... no a z dlouhodobého hlediska je potom rozdíl v udržitelnosti té nádrže...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   25.06.2020 19:52 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: vlka
Já být začátečník vydal bych se tou nejjednodušší cestou. Tvoje akva funguje na těch základních principech a prosperuje. palec Není třeba nic jen dodržovat pár základních věcí a neflákat údržbu.Být trpělivý,pozorovat a ne se v tom co druhy den hrabat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   25.06.2020 19:39 Muž vlka [3444] Re: Jarden Sk
Zdarec, po celou dobu akvaristiky byla, je a bude zelená a hnědá řasa. Dříve platilo zelená řasa - moc světla, hnědá řasa - málo světla. Dnes je to samy céóčko, uhlí, Purigeny, hnojiva, chemie, regulovatelná LED světla fachčící na pár % svého výkonu, Twinstary, doktoři a s tím spousty testů, kontrolerů, vyhodnocovačů a tak se jeden z nejkrásnějších koníčků stává byznysovou břečkou, kde se rojí názory a diskuze upřednostňující a preferující to nebo ono. Potom se začínající akvarista po objevení prvního problému nestačí divit co všechno neudělal dobře a už to jede. Asi to tak musí být, ale v tomhle je mi akvaristiky líto. Je to jen můj subjektivní názor, nechci se nikoho dotknout...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.06.2020 18:51 Jarden Sk Re: Tučňák
Je to o tom svetle a rastlinách, nemyslím, že je to len v substráte aj keď z tých moderných ide veĺa org. odpadu na začiatku.Čím sinejšie svetlo a náročnejšie rastliny, tým je zábeh krehkejšia záležitosť.Ak rastlinám, ktoré vyžadujú silnejšie svetlo a živiny to nutné svetlo už na začiatku nedodáš, tak nefungujú a tvoria zase len org odpad navyše, preto je dôležitá aj kvalita vysadených rastlín, neduživé,polámané alebo iné problematické robia zase viac odpadu než sa chytia a vôbec začnú rásť.Ako hlavný argument uvádzam, zábeh a prevádzku akva bez rias/nutných viditelných/, takže nie je nutné mať riasy na začiatku aby som mal akva bez rias neskôr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2020 18:42 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž.Re: Jarden Sk
Takže jako hlavní argument uvádíš tu absenci řasy při zabíhání (nebo její zmírnění)? To bych možná viděl jako názorový rozdíl a rozdíl ve schopnostech. Někomu řasa ze zaběhnutí při jeho zkušenostech najisto nepřeroste, takže si ji bez obav může dovolit, někdo nezvládne založit rozumné akvárko, tak se raději řase vyhýbá od začátku, co to jde (pak bude dost možná na uhlí a různých přípravcích závislý). Umím si to představit u akvascaperských rychlokvašek (a teď to nemyslím nijak hanlivě, ale jsou to akvárka, co jsou často k rychlé "spotřebě").

Někoho ty řasy baví, někdo je frustrovaný, jen vidí zelený flek na skle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2020 18:36 Jarden Sk Re: Tučňák
Amoniak ktorý tak ospevuješ/sorry ale akvaristom okrem Horáca a Maq zvyknem tykať/je zdrojom nielen pre baktérie,rastliny, ale aj vznik rias a nemusí to byť len hnedá, okrem toho proces nitrifikácie prebieha aj v tom uhlí, pretože má nielen velkú adsorbčnú schopnosť ale je aj dobrým médiom pre nitr. a iné baktérie/kým sa neupchá a to "chvílu" trvá/, takže dekompozícia a následná nitrifikácia môže prebiehať tam a nie v akva /samozrejme prebieha aj v akva /kde amoniak využijú aj riasy.No a čím je menej odpadu v akva vo vode, tak je menej rias, neskôr pribúdaním dekompozičných baktérii a kvalitnejšej činnosti rastlín už nie je nitrifikácia problém.No a kyslík je v tomto prípade viac ako "soĺ" a CO2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2020 18:25 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž.Re: Jarden Sk
Opravte mě, jestli se pletu, ale hnědá řasa ráda bují při zvýšené koncentraci amoniaku a prvometabolitických dusíkatých látek. Umím si představit, že je na sebe dokáže uhlí navázat, ale proč to vlastně dělat? Zaběhnutí akvária je přece právě o tom, aby se v něm samovolně vytvořila rovnováha. Aby se nastartovala nitrifikace a bakterie pak amoniak metabolizovaly na další látky, aby rostliny zakořenily a začaly z vody vybírat jak amoniak, tak i vyšší dusíkaté látky...

Je tak otázkou, co vlastně to uhlí zlepší? Odstraní hnědou řasu, která je sama o sobě skvělým indikátorem stavu zaběhnutí?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2020 17:47 Jarden Sk Re: Anthrax
Organický odpad je v novoakva nutná vec, je z odumierajúcich korienkov aj poškodených, z listov rozpadajúcich rastlín a baktérii, ktoré sa dostali do akva a odumierajú z nevhodného prostredia, z nálevníka a môžem pokračovať ďalej.Je tu viac akvárii aj s uhlím vo filtri pri zábehu napr. Kaylee pozri si! Ratajové staré /špinavé/ dno v kombinácii s uhlím vo filtri a žiadna riasa-pozri si Ratajov zábeh akvária na you tube so starým dnom čo tam mal za špinu vo vode a zákal jak sviňa. Aj na to je uhlie, dokonca to sám Rataj aj doporučil.Veď si to skúste bez uhlia a výmen vody a uvidíme-pokial máš v akva trochu náročnejšie rastliny na svetlo a svietiť musíš, tak máš 2 možnosti zábeh s riasou a tek.uhlíkom alebo bez riasy s výmenami vody alebo uhlím.
Edit: Máte tu Romana Holbu, možno je tu pod pseudonymom aj A.Votava, na Romanovej facebookovej akvarist. stránke máte návody na zábeh od Trčky, to čo tu píšete je 20-30 rokov späť-zábeh akvárii s nenáročnými rastlinami a minimom svetla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.06.2020 17:35 R Muž Anthrax [4765] Re: Jarden Sk
Samozřejmě že je to z organických látek v zabíhajícím se akvárku. Ty ale v takovém akva očekávám.
Já teda nevím, ale hnědou řasu jsem měl jedinkrát a tak rychle zmizela, že ji nevnímám jako jako pádný důvod, abych kvůli ní pořizoval AU. Navíc jen kvůli záběhu (alespoň tak jsem to pochopil z dotazu DH, že chce AU jen na zaběh). :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2020 17:08 Jarden Sk Re: DH
Ahoj, nereagujem len na tvoj dotaz, ale na na väčšinu diskutujúcich na tú to tému, ktorí uhlie do filtra považujú za zbytočné pri zábehu.Položím vám teda otázku, prečo sa tvorí v nezabehnutých akváriach hnedá riasa/z nedostatku svetla to určite nie je/ ? Mohli by ste mi to ozrejmiť ak to nie je z organického odpadu a sajrajtu čo tam doporučujete dávať, tak z čoho? Som jednoznačne za použitie uhlia a čiastočnej výmeny vody na zábeh!!!A pozrite si zábeh akva Minky, tiež hnedá riasa, chalan začal robiť výmeny vody každý tretí deň a bolo po riase-prečítajte si priebeh v denníku. Akva je zabehnuté po mesiaci !!!!Uhlie je alternatíva ak nemôžete alebo nechcete robiť časté výmeny vody. Vôbec by som sa nebál to kombinovať.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   24.06.2020 20:38 Muž nekdo [355] Re: DH
záleží na tom, jestli se bavíme o nečistotách chemických, nebo mechanických.
já to řeknu ještě trošku jinak.
pokud platí to, co jste napsal - cituji "akvárium, kde nebudou první 3 měsíce žádné ryby, ale jen rostliny", tak bych to uhlí vesele nedával a nechal si ho na dobu "až budu potřebovat" (tzn až bude nějaký problém, při kterém potřebujete rychle dostat z vody chemické pro akvarijní rovnováhu nežádoucí látky) a zbylé místo vyplnil nějakou rozumnou náplní. Nejlepší je nechat to běžet tak, jak to bude běžet pořád...
Samozřejmě záleží na tom, koho se zeptáte..když to bude prodejce, který chce prodat za každou cenu (je jich tu mezi námi také dost...), ... když to bude dobrý prodejce ... a když to bude někdo, kdo má jen nějaké zkušenosti... pokaždé dostanete jinou odpověď, které budete aktuálně věřit, protože jste v levelu "neumím to zatím posoudit na základě vlastních zkušeností". Neřešte to - akvaristika je o trpělivosti a v dnešní době i o zapojení selského rozumu - internet je plný super pohádek od výrobců, prodejců a recenzentů... a většina lidí Vám neřekne celou pohádku - řeknou A, ale už ne B... někdy to nevědí a někdy to nechtějí říct. Prostě to zapojte, nasázejte kytky, zapněte filtr a čekejte... a po 3 měsícíh můžete v klidu dát ryby bez problémů...mezitím tu rovnováhu vyladíte, odbouráte problémy se světlem, řasou, nálevníkem.... a bude to... vychytáte hnojení...přijdete na to, že spoustu věcí vlastně nepotřebujete... vítejte ve světě akvaristiky :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2020 20:11 Muž DH [335] Re: romant
Takže odstraňovat nečistoty aktivním uhlím je vlastně kontraproduktivní, je lepší to nechat běžet bez zásahů, ať se bakterie co nejvíc namnoží. Děkuji za normální odpověď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2020 20:05 Muž DH [335] Re: Tučňák
Tuhle informaci jsem zahlédl tady na fóru, nechtělo se mi hledat, kdo to napsal, tak jsem zvolil tuhle formulaci. Omlouvám se citlivko ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.06.2020 16:41 R Muž romant [27987] Re: DH
Doba záběhu by měla proběhnout pokud možno co "nejšpinavěji", tedy s dostatečným množstvím krmení pro nitrifikační bakterie, aby po skončení záběhu nedošlo k nemilému překvapení a to, že to ryby stejně nebudou dávat, protože ne zcela fungující nitrifikace, tedy malý počet oněch přeměnných bakterií nebude na následnou rybí osádku stačit a to zvláště, když by byla po době záběhu v domění, že je vše v pořádku, tato vpuštěna najednou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2020 16:29 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž.Re: DH
"...se doporučuje..." - ono samo.

Uhlí na sebe umí navázat kdejaký sajrajt, ale to, v čem se liší zabíhací voda od té zaběhnuté, není nic, co by neodstranily/nemetabolizovaly rostliny, čas a filtr při zabíhání. Pokud máš nadmíru olovnatou či znečištěnou vstupní vodu, pak tomu uhlí při zabíhání stejně nepomůže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   23.06.2020 21:48 Muž RAP [1553] Re: DH
Osobně bych od začátku dal jen filtrační hmoty, které tam budou "natrvalo".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   23.06.2020 19:46 Muž vlka [3444] Re: DH
Čauky, nevidím důvod cpát do filtru při záběhu aktivní uhlí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2020 19:43 Muž DH [335]
Chci se zeptat, při záběhu akvária se doporučuje dávat do filtru aktivní uhlí. Bude tam k něčemu, když budu zabíhat akvárium, kde nebudou první 3 měsíce žádné ryby, ale jen rostliny?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2020 10:06 Muž Markusenka [89] Re: ctibum Anthrax
Ahoj.
Oběma díky, bude to takové provozní zvětšení spojené s modeláží.
Jsem zvědavej co vytvořím z těch dračích kamenů a kořenů. Vím že nechci rovinu, takže zkusím nějaký svah.
Mára
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2020 07:49 R Muž Anthrax [4765] Re: Markusenka
Ahoj. Máš nějaké náročné živočichy? Podle prezentace ne. Tak bych ryby do akva vrátil pár hodin po předělávce. Taky jsem to tak udělal a bylo to bez problémů. Kvalitu vody si pak pohlídáš případně zvýšenou intenzitou výměny vody. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2020 07:47 R Muž ctibum [6909] Re: Markusenka
Obecně, pokud budeš ve stávající fungující nádrži měnit dno, nebo stěhuješ do většího a během akce poběží filtr někde bokem, tak bych vrátil ryby hned a jen chvíli měnil častěji vodu. Dělal jsem tak 3x bez problémů...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2020 07:20 Muž Markusenka [89]
Ahoj.
Na jakou dobu lze zkrátit záběh akvária, když bude nové dno, dekorace, ale původní rostliny, externí filtr bez zásahu osídlen bakterkama a část vody, tak 1/3.
Díky, Mára

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.06.2020 12:58 AKR Re: DonPancho
Určitě bych tam nechal 1/3 staré vody, dal nové bakterie a nechal to tak den se ustálit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.06.2020 07:47 Muž Yirka [9126] Re: DonPancho
Staré vody bych dal jen tak 1/3 a doplnil čerstvou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   12.06.2020 23:47 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: DonPancho
Já to stačil za několik hodin ale do druhé dne jsem počkal až se usadí zákal. Důležité je aby ti jel filtr a jak to vyměníš trochu bordelu z něj dej i do akvária. Pak musíš měnit častěji vodu a odkalovat, dno bude mít tendenci zasmrádnout. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2020 23:22 Muž DonPancho [0] – Prerábka akvárka?
Zdravim hoši. Chcem sa opýtať. mam plán že chcem prerobiť už zabehnuté akvárko. a Tak sa chcem opýtať či je možné že odčerpám vodu. dám preč krevetky. Nasledne prestavám cele akvárko. to jest zmena substrátu, nové rastliny, kamene atd. Potom načerpám staru vodu naspátek a vratim krvetky. Je to tak možne? alebo opat musim zabehovať akvárko?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2020 14:02 Muž Minky [3] Re: afc1886
dnes som zistil, ze zakal ktory stale mam (10.den od zalozenia), nieje koli zalozeniu a zabehu resp nieje to asi nalevnik, ale je sposobeny koli udrzbe, cize staci nepatrny zasah do akva, presadenie alebo iba jemne zavirenie substratu a uz je zakal, ktory trva aj dva dni.. je to normalne ? (substrat manado som poctivo preplachol do cista pri zakladani).. robi sa aj vam zakal na dva dni ked nieco trosku porobite v akva ?
ten filter/moltan som opral v akvavode a isiel z neho svetlo oranzovy bordel.. neviem co to bolo.. ci hneda riasa..alebo zelezo zo substratu.. nemam paru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2020 05:36 R Muž afc1886 [14682] Re: Minky
V akváriu nemáš ještě žádné ryby, tak nevidím důvod k problému.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2020 02:22 Muž Minky [3] Re: Anthrax
Je to molitanovy filter a je cely hnedy co som prvy krat cistil hnedu riasu z listov.. uz len z tohoto dovodu ze je zariasovany by som ho prepral v akva vode v kybli, len otazka znie ci to neuskodi bakteriam
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.06.2020 20:00 R Muž Anthrax [4765] Re: Minky
Nečistil bych ho, dokud nebude znatelně omezen průtok vody. :-) Filtr nemá být sterilně čistý.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2020 09:37 Muž Minky [3] – prve vycitenie filtra
ahojte, zabehujem akva. ma uz 9 dni, menil som vodu 2x 1/3.. tyzden som pouzival Seachem Stability podla navodu v mojom pripade to boli 4ml denne.. su to prospesne bakterie.. chcem sa ale spytat na filter.. ten mam vnutorny 2xmolitan ktory je dost spinavy.. prekonal som aj hnedu riasu, nebolo toho moc, mozno este nieco niekde vidiet na listoch..mozem filter resp molitan vycistit uz pri najblizsej udrzbe ? samozrejme nie v cistej vode ale odsajem cca 3-5 litrov do kybla a tam ho preperiem .. kedy sa moze vlastne spravit prve cistenie filtra ? dakujem

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2019 11:34 Muž Tref [20] Re: sejvi
Jestli to jsou starší kousky a ne úplně prckové, tak jich budeš mít za chvíli desítky. Když jsem zakládal Strom, dal jsem 3 dospělé okružáky, z nich mám nyní šneky ve všech akva v hojném počtu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   29.11.2019 11:33 R Muž Anthrax [4765] Re: sejvi
4 šnečci toho moc nezmůžou. Spíš tak 20 šneků to chce. Neboj se toho. Stejně se rozmnoží. :-) Nemusíš nutně schánět oba druhy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2019 10:57 Muž sejvi [490] - Plži, Krevetky, Razborky, rostlinyRe: Wanderer
Stačí pár kousků. Tedy 2x levatka + 2x okružák by na 20l nádrž mělo stačit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2019 10:33 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: sejvi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   29.11.2019 09:32 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: sejvi
Okružáci a levatky.
Kupovat netřeba, jsou u téměř každého akvaristy. Často se tam dostanou s rostlinami. Stačí pár kousků, namnoží se dle potřeby a stavu akvária. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2019 09:30 Muž sejvi [490] - Plži, Krevetky, Razborky, rostliny – Akvárium Fluval CHI 20l
Jaké koupit/sehnat šneky na začátek při zakládání 20l akvária?
Kteří šneci a v jakém množství budou v tak malém akváriu nejužitečnější?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2019 22:30 MatyMaty Re: gabinka632
Tak to je fajn zpráva...ať se daří ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   31.05.2019 14:27 Žena gabinka632 [14] Re: MatyMaty
Zatim to vypada dobre, uz jsou prestehovani a zvykaji si. Zitra budu menit vodu, tak uvidime. ;-) zatim tam plavou kazdy na jinem kousku. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2019 21:54 Muž vlka [3444] Re: gabinka632
Podle dnešních fotek to vypadá dobře a neboj, rybičky to zvládnou. Držím palce. Ať se daří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2019 21:20 MatyMaty Re: gabinka632
Všechno v pohodě?...předpokládám, že se dílo zdařilo ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2019 21:47 Žena gabinka632 [14] Re: ctibum
Jo, ten je hrubej. Dám do filtru ty kroužky. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2019 21:42 R Muž ctibum [6909] Re: gabinka632
Fotka k příspěvku A pod tou nádržkou není molitan viz foto z tvé prezentace? Ono je to teda podle mě v tvém případě jedno, jestli něco vyždímáš nebo ne, takže se bavíme jen tak mimochodem...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2019 21:38 Žena gabinka632 [14] Re: ctibum
To černé na filtru je nádržka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2019 21:37 Žena gabinka632 [14] Re: ctibum
Aha. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2019 21:35 R Muž ctibum [6909] Re: gabinka632
Já myslel, že houbou myslíš ten molitan, ne "houbu" na kořeni... smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2019 21:29 Žena gabinka632 [14] Re: ctibum
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dnesni foto - jeden kousek houby tam jeste je. :-O
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2019 20:49 MatyMaty Re: gabinka632
Máš filtr od Juwelu, tak je klidně polož nahoru na ty filtrační houby, pokud se vejdou pod víko. Hezky ti voda půjde přes ty hodné baktošky :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2019 20:49 R Muž ctibum [6909] Re: gabinka632
No já ti nevim, ale v prezentaci na fotkách tu houbu vidím... :) Ale neřešil bych to.
Jo a krmení viz Smetany, dobrá poznámka, týden dva to ryby v pohodě vydrží...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2019 20:47 Muž Smetany [1226] Re: gabinka632
Taky se připojuji k názoru že to nebude žádné drama. Pro jistotu bych ryby že začátku krmil jen opatrně nebo vůbec. Stěhování bakterií bych neřešil. Preventivní častější výměna vody ničemu neuškodí. Jen pozor pokud ještě přiléváš minerálku pokud ji budeš lít rybám na hlavu moc se jim to líbit nebude.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [4] ...... 22 23

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 30674x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12751-zabehnuti-akvaria?od=151