Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hromadný úhyn ryb

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 7 Přejít na další stránku   1  
Hromadný úhyn ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.02.2015 20:09 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Monišška
Takže dovoľ, aby som sa opravil. Je dobré pridať ešte trochu toho modrého čohosi, alebo sú aj iné farby, ružová, červená alebo sýto zelená.
Nie, teraz vážne, skús prihodiť foto celého akvária, to pomôže najviac.
Ostatní, ak máte akvária s farebným dnom v podobe farbených kamienkov a v ňom krásne prosperujúce rastliny, tak prosím o zverejnenie. Rád sa potom poopravím a dotyčnému ospravedlním. Rovnako tam môžu byť potopené vraky, potápači, umelé rybky, mušle a podobne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2015 16:38 RBSC Re: MythiQ
MythiQ napsal: Hladina je bohužel taková, jaká je, nemůžu kvůli topítku dát sklo přes celou horní plochu akvária, takže se tam trochu práší. Filtr tam není hlavně z jednoho důvodu. Byl tam, ale byl moc silný, zvažoval jsem bublifuk a nedávno jsem našel alternativu v podobě závěsného filtru na stranu akvária.
...Živým teď nekrmím vůbec, dostávají granulky a vím, že včera nesnědli určitě všechno.

Všichni, co Ti odpověděli, můžou mít pravdu.

Vsadil bych se, že ty "držící se bublinky"(vyšší viskozita hladiny) na úvodní fotce po překrytí sklem nezmizí. Prach má sice různá složení, ale muselo by se u vás prášit asi velmi hodně, což podle fotky nevypadá, takže bych tipnul, že to bude způsobené organickými látkami(po krmení, odumírání rostlin,.. - Odsáváš hladinu?), podobně jako to černé ve dně.
Nevím jakou máš zrovna ty vodu, ale někde jsem rovněž četl, že na Jesenicku, Šumpersku je poměrně dost zdrojů měkčí vody(není příliš vhodná pro potřebné bakterie) bez pufrovacích schopností. Taky, teď při tání sněhu pár dní zpět, mohlo dojí ke změně parametrů vody, které už tvé akvárko citelně zaregistrovalo. Ono, jak už tu bylo zmíněno - čím menší ekosystém, tím méně stabilní, a je jedno jestli se namnožili prvoci nebo bakterie, řasy.

Jinak, ne že bych to doporučoval, obzvlášť když jsem jen akvarista začátečník, ale podle mne taky, za určitých okolností, není nutná filtrace. "Staří akvaristé" ji taky nepoužívali, obešli se i bez ní.
Já mám několik nádržek bez filtrační techniky se stojatou vodou (hlavní rostlinné, cca 200 litrů, bude časem doplněno na společenské, předtím zapojím filtr, nasadím chtěné šneky,...) a fungují relativně dobře.
Nádržka plochou dna podobná tvé(nepatrně větší), slouží jako znouzectnost jako rakárium (obyvatelé a indikátory: 1 rak(dar), stovky až tisíce buchanek zavlečené z jiné nádržky na nepukalce(zásobní strava)-kterou vyberu, protože se jí nedaří(mimojiné málo světla) a začínají se přemnožovat šneci, 20 větších levatek, nějací "červíci" - snad ne parazité šneků, buchanek), mám tam však vzduchování, vysoké pH, přídavné zdroje vápníku, 8 litrů jemného písku, nepoužívám CO2, voda bez zápachu několik hodin po krmení nitěnkami. Zakalení vody je proměnlivé (odkaluji podstatně méně často než ty) - obzvlášť od doby, co tam jsou buchanky je voda průzračnější.
Rozsivky tam už (tolik) nejsou, jednak nejspíš vyčerpali nejdůležitější stavební prvek, a pak je omezují taky šneci. Na další řasy tam je nejspíš tma a špatné parametry vody. Každý den zběžně kontroluji, a každý den doufám, že jsem nepřehlédl něco podstatného. Snad si nezadělávám na problémy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2015 21:27 Muž MythiQ [-4] Re: j0hny
Hladina je bohužel taková, jaká je, nemůžu kvůli topítku dát sklo přes celou horní plochu akvária, takže se tam trochu práší. Filtr tam není hlavně z jednoho důvodu. Byl tam, ale byl moc silný, zvažoval jsem bublifuk a nedávno jsem našel alternativu v podobě závěsného filtru na stranu akvária. Jen musím ještě něco málo našetřit.

Živým teď nekrmím vůbec, dostávají granulky a vím, že včera nesnědli určitě všechno.

Burčák je starý, už jen skomírá a bude se měnit.

PS: neříkám, že vím všechno, ale kolem akvárek se už pár let motám, a vím, co znamená fční filtrace, nitrifikace, NH3, NO2, NO3, CT, UT a podobné. A moc dobře vím, že by v tom akvarku filtr měl být, jak kvůli proudění vody, rovnoměrnému rozložení teploty, rovnoměrné distribuci CO2 a živin k rostlinám a po vypuštění ryb jsem očekával menší problémy, které se ale nedostavily, přece jen skaltba ryb je taková, že to nejsou zrovna rozmetači produktů metabolismu. Tím pádem jsem nabyl pyšného dojmu, že je vše OK a jde to i bez ní. Ale pýcha předchází pád...

Jo a jen tak mimochodem rybky to asi všechny rozdýchaly, chytil jsem totiž do druhého akvarka a ukradl jsem ji fční filtraci, vyměnil víc jak 2/3 vody a zdá se, že minimálně 10 galaxek se dočká zítřku. Teď už vypadají spokojeně. Ale tato epizoda mě přesvědčila o tom, že s koupí filtru nebudu dále otálet a čekat, až takové štěstí mít znovu nebudu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2015 15:20 Muž j0hny [86] Re: MythiQ
Ja ti neviem, ale bez filtru mas teda odvahu.
Keby si aspon nejak tocil vodu aby aspon to dno odburavalo cpavok...
Ta pravidelna vymena vody v tvojom pripade neni spasitelna, svedci o tom aj titulna fotka. Ta hladina ti nevadi ?
EDIT: Dajmetomu ze tomu rozumis mas prehlad o parametroch vody a vies co robis (co sa mi dost tazko veri, neber to zle)...
Cim si to posledny tyzden krmil ? Neprehnal si to zivym krmenim ?
EDIT2: A co CO2 ? Nemas cerstvy burciak ? "neplivlo" ti trosku toho sajrajtu do akva ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2015 12:05 Muž MythiQ [-4] Re: LiborSprysl
Mám stejný názor, vidím to, že je nejvyšší čas udělat si radost.

zervan: Myslím si, že zrovna Galaxky a ani pidi pancíci nepatří mezi obrovské producenty hnoje. Mít tam 10 pavích ok/mollyn neřeknu nic. A rozhodně si nemyslím, že v půl roku starém akva se během noci přemnoží nálevník a odpust ale výrok: "Tak skôr si myslím, že tá voda bola pôvodne riadna žbrnda s kopou organických látok" se stylem udržby každý týden povrchové odsátí dna a vyměnění přes 1/3 vody je dost pitomost i přes absenci filtrace. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.02.2015 10:18 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: MythiQ
Mať v 20 l vody 17 rybiek, 20 krevetiek a Neritinu (tá nakaká poriadne) bez filtrácie, to mi príde dosť nebezpečné. Síce je tam Limnophila a snáď pri silnom svetle rastie veľmi rýchlo a odčerpáva amoniak, ale dusitany asi nemá moc kto premieňať na dusičnany alebo nie dostatočne intenzívne. Lenže to by mali mať problémy aj priebežne a nie len po výmene vody.

Tak skôr si myslím, že tá voda bola pôvodne riadna žbrnda s kopou organických látok a bez dostatku kyslíka (hlavne v noci), čerstvá voda priniesla prekysličenie, vytvorilo sa veľa nálevníka a ten počas noci odčerpal kyslík.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2015 09:08 Muž LiborSprysl [9015] Re: MythiQ
Prostě "houpla" voda ....cituji ... Filtrace: Nefiltruji ničím
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2015 08:44 Muž MythiQ [-4] – ...
Zdravím pánové a dámy, potřebuji radu. Včera jsem jako vždy vyměnil 1/3 vody, ostříhal kytky, dolil vodu, vyměnil list mandlovníku za nový a spokojeně šel spát, pohnojil makronem (podotýkám, že vše jsem udělal, jako vždycky, když měním co týden vodu). Ráno se vzbudím a v akva katastrofa z 12 galaxek bylo vidět max 6 z toho 3 u hladiny lapajíc po dechu. Voda zakalená, že nebylo vidět. Včera se krmilo, všechno asi nesnědli, ale je tam dost krevet a 5 pancáků, kteří se o zbytky postarají. Nemáte nápad, čím se to mohlo stát? ztráty budu počítat asi až večer, protože teď ještě nějaké bojují. Nejhorší je, že krevetky (red cherry) a pancíci jsou naprosto v pohodě (zatím). JDe mio návrhy, čím to mohlo být a proč. Jde o mou prezentaci rybicky.net/nadrze/22063. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2015 19:48 Muž j0hny [86] Re: Monišška
Bolo by dobre zalozit prezentacku na to akvarko.
Necistil sa poslednu dobu filter ?
Skusala si pred pouzitim lieciva menit tretinu az polovicu vody denne ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2015 11:38 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: cezarmilan
cezarmilan napsal: Napríklad to modré dno nieje schopné dlhodobo uchovávať živiny pre rastlinky.
Proč by nebylo? Vidíš snad z té fotky, z jakého materiálu to dno je, že nad ním hned lámeš hůl?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2015 21:42 Muž patamatix [408] Re: Monišška
Chtělo by to vědět o tomto akvárium více,aby se dalo na něco přijít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   05.02.2015 20:57 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Monišška
Rastlinou to určite nebude aj keď odhnívajúce časti rastlín nerobia dobrotu. Sú to skôr nevyhovujúce podmienky v akváriu. Napríklad to modré dno nieje schopné dlhodobo uchovávať živiny pre rastlinky. Potom začnú rastlinky trpieť nedostatkom, potom nasleduje ich hnitie, rozklad a máš problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2015 22:36 Monišška
Fotka k příspěvku Ahoj, mám taky dotaz. Mám akva 60l a už nějaký ten rok. Do teďka bylo všechno v pohodě. Ale najednou mi začaly umírat rybky. Nemají plíseň, rozpad ploutví ani krupičku. Pro jistotu jsem začala léčit Eshou 200, ale furt umírají dál. Jeden den jsou v pohodě a do rána umřou. Začalo to, když jsem si koupila novou rostlinu a později nějaké rybky (rybky byly 14 dní v karanténě). A teď jsem na té nové kytičce objevila divná vlákna. Není to řasa, je to spíš bílé. Může to být nějaký plíseň, díky čemu umírají ryby? Nikdy jsem to neviděla.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2015 20:18 Žena kevulinek [0] - CichlidyRe: jamesbond
moc děkuju za radu udělám vše hlavně, aby to už bylo v pořádku ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2015 14:48 jamesbond Re: kevulinek
Přiliš mnoho rybiček, vodu 1xtýden 1/3 až 1/2, přidávat např. AquaSafe a zase se vše uklidní. Trpělivost a nekupovat už žádné rybky.
350 l = 100 rybiček po 3,5 cm

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2015 14:26 Žena kevulinek [0] - CichlidyRe: romant
přidala jsem pár fotek udělané dnes jak vypadá když jsem byla u toho prodejce po 14 dnech pro patantky tak v akva co měl čicavce byli i skaláři teď tam čichavce neměl, ale měl tam asi 5 mrtvých skalárů fakt nic jiného nepadá :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2015 14:22 Žena kevulinek [0] - CichlidyRe: MonterMonty
ten veliký skalár tam byl jeden , ale více než rok už tam není jen amazonské a chování ryb se nezměnilo bylo to moc rychlé normálně plaval najednou se zatočil do vrtule a plácnul sebou na dno příjde mi to jak infarkt
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2015 19:52 R Muž romant [28001] Re: kevulinek
Podle mě se zlomila rovnováha tím přidáním, jak píšeš, poslední várky čichavců. To akvo není nafukovací, vidím tam nějakou čerpací hlavu s kostkou biomolitanu, ale nedokáži odhadnout velikost, rostlin tam moc není, takže spíše vřevažují znečišťovatelé. Přidaný ryby si s sebou mohly přinést nějakou nemoc, která se při zhoršených podmínkách snadněji projeví, imunita těch stávajících obyvatel mohl být snížená a už to jede. Ovšem můžu bejt vedle jak ta jedle. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2015 19:46 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: kevulinek
150 ryb je tak trochu moc , zvláště když jsou tam velké skaláry,ono ta karanténí nádrž pro nově zakoupené ryby nějakej smysl má , co nějaké příznaky /změny v chování ryb atd ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2015 19:40 Žena kevulinek [0] - CichlidyRe: romant
akva 375l, čístý objem 350l, čistím 1x14 dní,asi 150 rybek skaláři, tetry, neonky a panceřníčci funguju už pomalu 3 roky a v pohodě. Po nákupu poslední várky čichavců se to rozjelo popadali ti poslední nakoupené pak následovali další předtím nakoupené a teď mi začali padat skaláry které jsou asi 2roky staré.Dokážete mi poradit prosím už jsem nešťastná nic jiného neumírá jen ty skaláři. Když to celé založím znova moc si nepomohu, když nevím co mi tam řádí. sad
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2015 17:00 R Muž romant [28001] Re: kevulinek
Pro rozklíčování tvého problému by bylo více než vhodné zaktualizovat prezentaci, aby bylo tzv. z čeho vařit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2015 11:25 Žena kevulinek [0] - Cichlidy – úhyn ryb
prosím o radu jsem v koncích, od října do prosince jsem nakoupila 20 čichavců a ty poslední nakoupené do týdne uhynuli , ale po nich začali padat i ty ostatní. Nyní mi začali umírat i skaláři neonky, tetry a panceřničci jsou v pohodě. Filtrace běží, vzduchování také dusičnany i ph v pořádku už nevím co dál

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 17:09 R Muž romant [28001] Re: Tika
To tvoje dávkování bylo přesně ve smyslu názvu preparátu, ten bych z toho co se odehrálo v akváriu nevinil. Daleko přímější směr jsou ty N látky a to jmenovitě vyšší koncentrace dusitanů. Ono ani testy nemusí už teď nic napovědět, ten vývoj bývá vcelku překotný. Obvykle to bývá tak, že tím jak se dají ryby do rozjíždějícího se akvária a po těch 14 dnech příjdou právě do hodnot vcelku vysokých, tak tím přidáním se ještě koncentrace zvyšují a potom ani ta výměna nemusí stačit. Tady se mění klidně i 2x denně, ale taky záleží na kvalitě toho záběhu, na množství znečišťovatelů, producentů krmení pro nitrifikační bakterie, ještě před příchodem rybí osádky, kde taktéž záleží na počtech těch ryb, jenž se na tom skokovým nárůstu N látek spolupodílejí. Dlouhodobější pobyt ve zhoršených podmínkách ryby tzv. postupně načíná a při dalším, anebo až zase ještě dlším větším zhoupnutí vody dojde ke zlomu a už to prostě nedají. To, že se v tomto období vyskytne krupička, je velmi častý průvodní jev. Možná jsem moc nepomohl, ale pokusil jsem se celou situaci retrospektivně zhodnotit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 14:37 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Yummi01
Takto: Mať 30 rybiek, navyše aj živorodých, v akváriu objemu cca 50 l a to bez poriadneho zarastenia živými rastlinami, je možné, ale musela by sa takmer denne meniť voda. Inak je to pre ne trápenie, žijú prakticky priotrávené a hocijaká choroba, ktorú by inak zvládli, ich usmrtí.

Čiže tu nejde o nejakú chorobu, tu ide asi o celkovo nehostinné podmienky.

Treba poriadny filter, veľa rýchlo rastúcich rastlín a zmenšiť počet rybiek (k tomu zrejme príde i tak).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 14:33 Muž Legioix [574] Re: Yummi01
Yummi01 napsala: a mám tam platy (umřely 3), paví oka (umřely 3), neonky, drápatečky, mečovky, tetry a ancistruse. Dohromady jich je momentálně cca 30.

To znamená, že je tam přerybněno a v tomto AQ to lepší nebude. Častá výměna vody tomu trochu pomůže, ale není to dlouhodobé řešení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 14:27 Yummi01 – Co to je ? :(
Fotka k příspěvku Posledních pár dní mi umírá jedna rybka za druhou. Vždy ráno (každý den) najdu jednu mrtvou a je uplně bez ocasu. Začala jsem jim tam včera dávat "baktopur", protože mám za to, že je to rozklad ploutví. Dnes jsem našla jednu rybku, která ještě tak tak žila, tak přidávám fotku, jak vypadala těsně před úhynem. Kdyby měl někdo návrh, co by to mohlo být za nemoc nebo jaký mám v akva problém, napište mi to prosím :/ Akva mám 60x30x30, rostliny mám pouze umělé (chystám se dokoupit živé) a mám tam platy (umřely 3), paví oka (umřely 3), neonky, drápatečky, mečovky, tetry a ancistruse. Dohromady jich je momentálně cca 30.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 14:16 Tika Re: Sid
No.. prvně jsem je léčil jen solí. A když se zdálo být vše ok, přidal jsem preventin a postupně to vše vymýval během toho pravidelného měnění vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 14:03 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Tika
Čím jste je léčil? Jen tím Preventinem? To fakt nebyl nejlepší způsob... Už jen to dávkování... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 13:50 Tika Re: Sid
Naopak. Zdravě vypadající ryby jsem dal bokem (do karantény), kde jsem je léčil. Ty nezdravé šly pryč a větší akvárium se předělalo.

Udělám nějaké testy na N-látky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 13:44 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Legioix
Zda používat Preventin "preventivně" je věc názoru. Já to nedělám, ale jsou okamžiky, kdy bych to i doporučoval. Ale to utíkáme od tématu až moc.
Napsat bez vysvětlení, že Preventin je hrozné svinstvo, je krátkozraké. Může odradit (zafixovat se do hůlav nezkušených) od případného použití tam, kde může pomoci.
Dokonce bych nevyloučil možnost, že to byl i tento případ.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 13:41 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Tika
...Ryby co vypadaly zdravě (všechny tetrovité + dva pancéřníčci) předal mě do karantény, aby svoje akvárium dal dopořádku a znova rozběhl... Mám je tedy ve 12 l akváriu (10 ryb...)
A co udělal s rybami, které nevypadaly zdravě? hmm Jestli nějaké "nezdravě vypadající" ryby nechal ve své nádrži a akvárium spolu s rybami "dával do pořádku", pak bylo i chybou dávat ty "zdravě vypadající" k vám do karantény. Léčit je třeba "všechno", co se v okamžiku napadení kožovcem v akváriu nachází.
To je ale teď už docela jedno. Tak to jen spíš pro příště...
(Nasadit ryby v tomto "objemu" do tak malého akvária (54L) 14 dní od jeho založení, to taky není rozumné.)

K vašemu problému s úhynem: vypadá to na otravu, jejíž příčinu bych asi hledal v N-látkách. A to i přes tu deklarovanou obdenní výměnu části vody. Testy by napověděly víc...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 13:38 Muž Lubosc [5] - RostlinyRe: Tika
no a co teplota vody a teplotní šok ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 13:37 Muž Legioix [574] Re: Sid
Proč? Krupičku stejně nevyléčí a maximálně tak rozhází rovnováhu v akváriu. No co to používat, když jsou i jiné, šetrnější a mnohem lepší přípravky na trhu.
Vy ho používáte?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 13:28 Tika Re: Legioix
Jj.. To jsem udělal.. Taky mě nenapadlo nic jiného. Každopádně díky za odpovědi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 13:27 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Legioix
Proč myslíte, že je Preventin hrozný svinstvo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 13:22 Muž Legioix [574] Re: Tika
Preventin je hrozný svinstvo. Každopádně bych ten filtr vydělal a v AQ vyměnil zase vodu. Nic jiného mě nenapadá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 13:17 Tika Re: Legioix
Filtr byl nový (úplě), jenom propláchnutý tou odstátou vodou. Jinak preventinu byly 1 kapka na litr.

Navíc - i kdyby to byl problém filtru a zabití všech bakterií (které tam ale ještě nemohly být), tak pořád by mi zůstala akorát odstátá voda, která by ryby snad do 12 hodin neměla zabít.

Myslíte, že jinak bylo to nastavení karantény v pořádku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 13:15 Tika Re: Lubosc
Ten stav nevypadal, jako trvale se zhoršující.. Celou dobu vypadaly dobře, dokonce se mi poslední dny zdálo, že mají sytější barvy..

Taky jsem myslel na problém s vodou, ale ta byla vždycky stejná, přykrytá sýťkou. Možná ten filtr, ale to mi zase příjde divné.. nevím no, dost nepříjemně mě to překvapilo..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 13:09 Muž Legioix [574] Re: Tika
Pokud se to stalo náhle po nainstalování filtru, tak musel být problém v něm. Možná špatně vypláchnutej a nebo zajetej, špinavej. Pokud byl zajetej, tak preventin v něm zlikvidoval vše živé a potom to už šlo ráz na ráz. Filtr bych vidělal a pořádně propral.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 12:40 Muž Lubosc [5] - RostlinyRe: Tika
z toho co pišeš když opomenu ze by to byl trvale se zhorsujici stav vedouci k uhynu tak bych to viděl na problem s vodou, bud neco spadlo dostalo se do te odstate vody nebo bylo něco v tom filtru nebo jeho mediu co se do te vody dostalo. Jinak za mlada sem po par pokusech s lecenim ktere nikdy nedopadly vše nakonec lečil toboganem a byl klid :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 12:29 Tika – Náhlý úhyn
Ahoj všichni. Brácha si založil menší akvárko (54 l) a po nějakém 14ti denním rozjezdu dodal ryby. Udělal pár chyb a tak se mu tam rozlezla krupička. Ryby co vypadaly zdravě (všechny tetrovité + dva pancéřníčci) předal mě do karantény, aby svoje akvárium dal dopořádku a znova rozběhl.

Mám je tedy ve 12 l akváriu (10 ryb - vím, je to dost, ale na tu "chvíli" by to snad měly vydržet). Měly o něco zvýšenější teplotu (27°C), Preventin a 1/2 vody vyměňovanou každý druhá den (odstátá přes noc), vzduchovací kamínek v rohu pod topením. Krmení stále stejné (vločky Tetra Mini). Takto běžela karanténa bez problému 10 dní.

Včera jsem po obvyklé výměně vody ještě instaloval filtr do nanoakvárií (nový). Dnes ráno byly 4 ryby mrtvé (měl jsem ještě nějakou vodu, takže jsem zase 1/2 vyměnil) a během dopoledne uhynuly další 4. (tzn. úhyn 8 ryb během 12 hodin) Zbyly mi 2 ryby - nevím, jestli přežijí. Ale to hlavní je, že nevím kde se stala chyba. Ryby vypadaly zdravě, každý den jsem je kontroloval, žádné skvrny či povlaky, žádná nafouklá bříška nebo rozežrané ploutve. Prostředí relativně stálé. Rybky se měly k světu, byly čilé.

Má někdo radu, kde se stala chyba?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2014 15:12 Muž Legioix [574] Re: luuucinda
Tady najdeš odpověd na vše: rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2014 20:07 Muž kjura [17] - ŽivorodkyRe: luuucinda
Tvůj filtr má velmi malý objem filtrační hmoty(=místo pro osidlovaní nitrifikačních bakterií, které odbourávají jedovaté látky). Optimálně by měla mít objem cca 2 % objemu nádrže. Za sebe Ti mohu doporučit čerpadlo Atman-200 a kostku bioakvacitu o rozměrech 10x10x16 cm. Také mám tuto kombinaci v 54 l a jsem spokojen. Aby jsi urychlila zabíhání filtru, tak si kup nitrivec, který Ti pomůže rychleji nastartovat ty "dobré" nitrifikační bakterie. Teď alespoň týden měň denně 1/3 vody, další týden obden. Když už propíráte to dno, tak alespoň udělej "octový test". Pokud bude šumět, tak ho tam ani nevracej.
Vím, že teď zažíváš své těžké akvaristické chvilky, ale každý si jimi prošel. Věřím, že to po prvním neúspěchu neodpískáš, poté se Ti to několikanásobně vrátí!
Ale hlavně se nezapomeň ptát, na cokoliv, co Ti není jasné ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2014 17:51 luuucinda
Ale co myslite tim fungujicim filtrem???dyt filtr funguje je novej tak proc pisete vsichni ze musim poridit funkcni filtr???momentalnejse vyndala musle a manža ted oplacuje sterk zjistili jsme ze to muze byt i sterkem ze treba neni poradne proprany a muze v nem bejt nejaky svinstvo co ty ryby travi a komplet cistime akvarko a uvidime no uz mame teda jen tri rybky momentalne doufam ze aspon ty nam zustanou :-/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   19.12.2014 12:24 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Barakainus
...Nevim co si predstavujes pod "pravidelna udrzba", ale akva muze krasne prosperovat i bez udrzby klidne rok a vic. Obcas se doplni vyparena voda a tot vse...
Nemyslím si, že je rozumné v souvislosti s poskytováním rad začátečníkovi v nesnázích zmiňovat podobné věci... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.12.2014 08:37 JoKa Re: Barakainus
Tak malawi a spol mě napadlo, ale nenapadlo mě, že v Čechách (tazatelka je stejně jako já Češka) se takovýmto akvům věnuje většina... ;-)

Vraťme se k akvu "nemocné ryby". Na to jsem reagoval... Opravdu si myslíš, že zrovna její akvo se obejde bez rostlin a údržby? Ona je evidentně začátečník, takže bez rostlin a fungujícího filtru se nehne...
A nepletl bych jí hlavu tím, že někdo má akvo bez rostlin a někdo do něj téměř nesahá...
V tomto duchu se dá pokračovat hodiny. Někdo má těžce přerybněno a funguje mu to, někdo tam leje já nevím co a taky mu to funguje. Já radil konkrétní osobě... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2014 04:12 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Urtman
Urtman napsal: Pravidelnou údržbou si představuji v tomto případě (a to sem měl i na mysli) výměnu vody...

A krásně si vytrhl mojí větu z kontextu... palec Mluvil jsem hlavně o tom filtru...

Většina akvárií nemá rostliny? Která většina??

Edit: koukám na tvé nádrže v prezentaci. Máš tam sedm akvárií a z toho dvě se mi velice líbí. Všechny, bez vyjímky se zelenají... Takže se ptám ještě jednou, kde je ta většina? 0 ze 7 je většina??

Ja bych rekl 95% africkych jezer, 99% morskych, spousta biotopovych, vetsina akvarii v USA (bohuzel), vetsina akvarii zacatecniku mimo evropu. A urcite na neco zapominam...

O udrzbe jsme si rozumeli. Spousta akvarii proste zadnou udrzbu nepotrebuje a to vcetne vymeny vody. A to same o filtru. Ja mam sice v prezentaci 7 akvarii, ale to proto, ze jsem linej. Momentalne se staram o dalsich 7 akvariich. Nekolik z nich kontroluju jen pres fotky a uz jsem na ne pul roku az rok nesahl. Nektere potrebuji zasah kazdy mesic, nektere co dva mesice, ale verim ze se u vetsiny z nich dopracuju k udrzbe jednou rocne. A to vcetne filtru.

Pochopitelne co puvodni tazatelka udelala se svym akvariem je spatne a neudrzba je mozna jen s pochopenim procesu v akvariu. Ja jen nechtel aby se novacci bali, ze akvarium musi byt hodne prace. Nemusi, kdyz se to vsechno sparvne nastavi uz od zacatku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2014 23:18 Muž 0 [1892] - Obecné.Re: luuucinda
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.12.2014 22:52 JoKa Re: Barakainus
Pravidelnou údržbou si představuji v tomto případě (a to sem měl i na mysli) výměnu vody...

A krásně si vytrhl mojí větu z kontextu... palec Mluvil jsem hlavně o tom filtru...

Většina akvárií nemá rostliny? Která většina??

Edit: koukám na tvé nádrže v prezentaci. Máš tam sedm akvárií a z toho dvě se mi velice líbí. Všechny, bez vyjímky se zelenají... Takže se ptám ještě jednou, kde je ta většina? 0 ze 7 je většina??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2014 22:42 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Urtman
Urtman napsal: .... Bez rostlin a pravidelné údržby ti nepomůže žádný filtr na světě...

Tak tohle pochopitelne neni pravda.
Urcite to o tech rostlinach. Vetsina akvarii zadne rostliny nema nebo jich ma jen trochu.
Nevim co si predstavujes pod "pravidelna udrzba", ale akva muze krasne prosperovat i bez udrzby klidne rok a vic. Obcas se doplni vyparena voda a tot vse.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [7] ...... 23 24

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 15303x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10049-hromadny-uhyn-ryb?od=301