Hromadný úhyn ryb
0 29.01.2008 15:03 Aja Mě zaráži, že to šlo tak rychle a že umřeli všechny..
0 29.01.2008 14:57 Aja – Hromadné úmrtí Parmiček
Včera jsem byla s kámošem nakupovat rybičky do jeho akva. Byli jsme v Hornbachu v Brně a mimo jiné jsme nakoupili i Parmičky čtyřpruhé (cena za ks jen 13 Kč). Než jsme je ale stačili dovést domů (cesta trvala asi 10 min.), tak jsme našli všechny Parmičky mrtvý. Byly břichem nahoru, otevřený tlamky a roztažený žábra. Prvně jsme si mysleli, že mají jen nějakej šok a hrajou to na nás, ale bylo doopravdy po nich. Ostatní ryby jsou v pořádku. Myslíte, že se udusily, ale to by umřeli asi i ty ostatní rybky a nebo byly špatný už v té akvaristice?
Starší reakce
0 22.01.2008 11:00 veverucha – Re: Porcupine
ano, bakterie sporulují. spory u plísní a hub slouží k rozmnožování, u bakterií je to životní forma, která přečkává nepříznivé podmínky. tuhle schopnost samozřejmě nemají všechny bakterie, ale jen některé (bacillus apod.)
0 20.01.2008 13:25 Alička – Re: tweety
krupica jak vyšitá,hej
měls to léčit,teď to už nezachráníš
Spory mají houby a plísně , ale bakterie?
Nevím jak u nitrifakčních bakterií, ale bakterie se obecně sušit dají (např bakterie střevní flory tzv. Bifidus) nedávno jsme je kupoval dcerce když měla průjem.
Každopádně jak tu bylo mockrát řečeno, vyčisti požřádně akva od původce ať sou to bakterie nebo chemie, pak pár rostlinek, a nechat zaběhnout. Pokud uvažuješ o biologickém filtru, tak po koupi rybicek zacni krmit az tak po ctyrech dnech, to vydržej v pohodě a sestnact dni udrzuj odstup mezi krmenim 4 dny. Krmit jen tolik co sežerou do pár minut.
Potom bude biofiltr jakž takž pracovat tak můžeš krmit normálně, ale nepřekrmovat nikdy.
budes se divit ,i kdyz to nevim,tak si to myslim...je to logicke ....
ja jsem naopak myslel ze tam nejsou ty bakteri , ale jejich spory( vajicka) a ty maji jiste jine naroky....
opravdu ale nevim jak to je doopravdy ,ale me to proste pomaha...
nemate o tom nejakou publikaci ci clanek?
s tema kytkama ti Tweedy neporadim,protoze ja sem to vzdy lecil i s kytkama a nehrozilo ze to na nich zustane...u ty plisne bych to predpokladal ucela urcite...urcite az to zaloziz znovu,kup si jenom dve rybicky a dej je tam hned po tejdnu...nejaky nenarocny,zalezi jaky bys chtel...
a pak kdyz se tam ta nemoc neprojevi do tri tejdnu tak dokup ostatni rybicky ....
kazdopadne davej bacha co kupujes a mozna je lepsi to koupit od znameho nez z kramu ...
dokonce bys ho mohl presvedcit aby ti dal s rybama i deset litru vody a to by jiste taky pomohlo....
cuz
0 18.01.2008 14:57 Alofok – ---
Hm..Dal jsi tam ryby moc brzo- to jsi už slyšel
já bych ho určitě vymyla. stejně nebylo zaběhnutý takže myslím že pokud o něco přijdeš tak jsou to ty nemoci.
proprala bych i to dno, kdy tam byla ta chemie a začala hromadou rostlinek. ty se dají desinfikovat roztokem hypermanganu, najdi si to na webu, ale já bych je jenom omyla
0 18.01.2008 14:50 Anonym – re Patis
Patis napsal: ucinost pridani "instantních bakterií" taky nikdo nevyvratil ...
Instantní bakterie neexistuje. V těch serepetičkách je všechno možné, jen ne živé bakterie. Nitrifikační bakterie bez dodávky kyslíku rychle hynou a nedají se skladovat v lahvičkách na polici obchodů. To jistě víš taky
Mohu se zeptat, cim je ta filtracni hmota bio- a z jake je umele hmoty?
No a teď v tom mám trochu hokej
. Akvárko zavedu jiný, dejme tomu že tam nějaká nemoc byla, Akvárko vymýt a vydrhnour nebo nevymývat? Písek přeprat nebo nepřepírat a jen vyměnit komplet vodu? Co s kytkama, mám je nějakým způsobem omýt než je vložím do nového akva, nebo bych jim tím akorát uškodil? (je možné, že se na nich nějaké choroby usadily?) Zeptal bychs se v akvaristice ale většinou lidi co tam jsou dělali před týdnem někde v marketu jestli mi rozumíte
...
samozrejme ze je debata o "novem akvarku"
myslim neco jako biomolitan ale neni to molitan...je to z umele hmoty....a cerny se dava do vnitrnich filtru ...treba do Aquaelu a je taky bio...
ucinost pridani "instantních bakterií" taky nikdo nevyvratil a neboj nepracuju pro dajanu.
navic jsou i mnohem lepsi pridavky nez biofilt ale jsou o dost drazsi...
me to ale funguje a je to podle me to je znat...hlavne u tech bojovnic...u tech spatnou vodu poznas hned na ocase...
0 18.01.2008 14:41 Anonym – Re: Štěpán
Štěpán napsal: Myslíš biomolitan? Filtren? Černý nebývá. Možná s příměsí aktivního uhlí.
Filtrační pěny se dělají v mnohých barvách. Černé, žluté, růžové atd. záleží jen na tom jakou si odběratel nechá vyrobyt. Modrá je spíš taková akvaristická tradice. Je pravda že obyč. černá filtrační pěna je často prodávána s nepravdivou informací o obsahu aktivního uhlí, ale to je klasický dealerský trik.
0 18.01.2008 14:13 rolandmynar – Re: Štěpán
Pokud to dobře chápu, je to doporučení pkud jsou ryby hozené do nového AQ
0 18.01.2008 14:11 Štěpán Patis napsal: ... s Biofiltrem (byva modry nebo cerny) ...
Myslíš biomolitan? Filtren? Černý nebývá. Možná s příměsí aktivního uhlí.
Patis napsal: ... neni na skodu pridat do dva dny ostate vody prospesne bakterie (treba Biofilt od dajany) ...
účinnost takovýhle přídavků "instantních bakterií" se velice často zpochybňuje.
Patis napsal: ... pak je dulezite v prvnim mesici jednou za tri dny odsat hovnouse a vymenit kybl vody...
A to proč? Jak jsi na tohle přišel?
jeste k tomu co psal Filipsi.: dobre zavedeny kvarko a jeho voda ma takovou silu ze kdyz vemes treba lehce zaplisnenou rybku z "noveho akvaria" a das ji do te stare vody tak ji to pravdepodobne vyleci...maj pravdu...zabehle akvarko je nejlepsi prevence...
Ok, díky moc za rady, začátečník sem, ale to už asi všichni vědí
no jo chybama se člověk učí...
pokud bys Tweety nechtel moc dlouho cekat tak je tu par "urychlovaku"..
dobra vec je koupit si filtrovaci zarizeni s Biofiltrem( byva modry nebo cerny),neni na skodu pridat do dva dny ostate vody prospesne bakterie (treba Biofilt od dajany)....pak je dulezite v prvnim mesici jednou za tri dny odsat hovnouse a vymenit kybl vody...(predpokladam u toho 50 ti litrovyho akvarka)...pocitam ze zacatecnik ma nadseni a cas na to travit u akvarka jednou za tri dny hodinku,takze by to nemel byt problem.....jo a dej si tam taky vic kytek,nepouzivej preventivne zadny leciva a krm ze zacatku jenom suchym krmivem....cuz
taky doporučuju si příště nebrat rybku co vyoadá divně, i kdyby se měl prodavač postavit na hlavu, jsou to tvoje rybky tak si vyber krásný a zdravý-pozor na hornbachy, hodně lidí tady kritizuje že mají společný filtr pro akvárka, pak se šíří nemoc do všech.
Nejde o rozsouzeni. Mozne to je, ze sis nejakou nemoc prinesl. Ale zpusob zalozeni akva byl klicovy, i pokud by sis neprinesl, s nejvetsi pravdepodobnosti by ti taky odesly, a jestli prinesl, melo to na prubeh nemoci neblahy vliv. Zatimco v dobrem prostredi by se s tim ryba mozna vyporadala sama, otravena a oslabena nemela sanci a nakaza se raketove rozsirila.
O tom, ze na obrazku je nemocna ryba, a ne pouze otravena, nikdo nepochybuje. Ale ryby v novem akva malokdy umrou pouze na otravu, protoze narust skodlivych latek je pozvolny. Oslabene ryby jsou pak napadene vsim moznym, co je po ruce a to je jejich konec.
Mohl jsi aspon popsat jak se teda chovaly nez umrely abys nas rozsoudil...
)
děkuji Vám všem za postřehy, zkusim to znovu, asi to bude nejlepší, teď už sem zase o chloupek chytřejší... No ale stejně si tak trochu myslim že sem si to přitáhl z akvaristiky
ta jedna Plata byla nějaká divná už od začátku (neroztahovala hřbetní ploutvičku, ocasní také ne a "břišní" měla takový všelijaký - oproti té druhé) Ještě jednou dík za rady a čas mě venovaný
0 18.01.2008 12:52 rolandmynar – Re: Patis
Nepsal jsem každá ryba. Jsou i ryby odolnější, ale to je stejné i se zavlečenou chorobou. Na toto je tu ale málo informací. Jinak proti tomu cos dále napsal nic nenamítám.
takze podle tebe v novym akvariu umre kazda ryba do 14 dnu??mas pravdu ze ji tim oslabis a hodne,ale aby vychcipli kvuli tomu vsechny ryby do dvou dnu se mi nezda...bohuzel Tweety nepopsal chovani ryb pred umrtuim takze se poradna diagnoza neda ani urcit...urcite bych ale nevyloucil navleceni nemoci z akvaristiky...podle me je to nejcastejsi zpusob jak si zavleci nemoc,ne az ten posledni...
0 18.01.2008 12:41 rolandmynar – Re: Patis
Pokud dá ryby do úplně nového akvárka, dojde k oslabení ryb a jejich imunitního systému mj. taky přiotrávením a pak je zbytečné rozebírat, jestli ryba pošla na otravu, plíseň, parazita či něco jiného. Nemluvíme o čisté vodě, ale celém novém akvárku a to je velmi podstatný rozdíl.
Mrtvou rybu najdeš většinou na dně ležet klidně břichem dolu, pokud ale kontroluješ akva jednou týdně, pak už plyny udělaj svoje
Mohu se zeptat od kdy se otrava cpavkem nebo dusicnany projevuje plisni??navic smrt otravou se vetsinou netahne dva dny a ryby se nezdrzuji u dna ale u hladiny.....koukam ze mame kazdej jiny zkusenosti....
Jak nekde radil Sid - poslouchej podle akvarek. Kdo radi, koukni na jeho akva, vzhled, stari, atd. To si jeste srovnej s ostatnimi. A mas hned jasno, koho poslechnout.
prosimte neposlouchej je....podle me nemaj pravdu...s tim akvaregulatorem sem mel pravdu a s preventinem taky ,ale stejne ti budou cpat ze si je otravil..
....to ze si menil vodu dvakrat by melo stacit...akvarko si taky prerybneny nemel,protoze ja mam treba vic ryb ve dvacetilitrovym ale menim teda tretinu vody dvakrat tydne..
stale si myslim ze si tam tu nemoc pritahl s nejakou novou rybickou...kupoval si je na jednom miste??kolikrat denne si krmil a cim??kdybys poslal je ste fotku ty neonky tak to poznam spis...to ze je to plisen se shodnem ,ale proc zacala je otazka...
cuz
Akvaregulátor jsem tam nalil podle návoudu, necelé víčko a den předem než jsem tam dal kytky a ryby. Preventin jsem tam nalil až když tam byla poslední ryba (takže si myslím že tím to nebylo). Ty rybičky vypadali cca těch 11 dní uplně v pohodě, žřaly, lítali po akvárku, nic viditelného, jako na té poslední, na nich nebylo vidět. Vodu sem měnil všehošudy za tu dobu 2x asi tak 1/4 akva
rekl bych ze death nebude....
koneckoncu sem nevidel rybu co plave mrtva brichem dolu..
)
mate nejaky takovy??gumovy?,
jeste k ty otrave...pri otrave dusykatymi latkami jsou ryby spis u hladiny a lapaji po dechu a to same pri otrave preventinem...otrava akvaregulatorem nevim jak vypada,protoze sem ho nikdy nedaval,ale soudim ze ho tam Tweety nalil pred tim nez tam dal ty ryby..jinak kolik bylo toho preventinu na litr??kolikrat si za tech 14 dni menil vodu?...ta ryba na fotce ale vypada jako by polehavala na zemi a asi ji chybej uz casti ploutvy,takze by to teoreticky mohla bejt i bakterka s plisni dohromady...ja sam sem to zazil napriklad u Bojovnic vickrat..
myslis ze ty tecky na ocasu jsou taky plisen?? je to mozne ale ta oodinioza vypada podobne,ale zalezi na tom jestli je na rybce takovy povlak...z fotky to neni moc videt,ale napsal jsem to jako moznost...
0 17.01.2008 22:36 Anonym – Re: tweety1
Syndrom nového akvária aneb otrava dusíkatými látkami v tvém případě kombinovaná s otravou akvaregulátorem a preventinem. Otrávená ryby porůstá plísní. Akvaristika za nic nemůže.
ahoj...no podel me to je krupicka a nebo oodinióza s lehkou plisni ktera se logicky obevi na poskozenych mistech...je to tou nezabehnutou vodou ,ale tu nemoc sis pritahl z akvaristiky a u tebe ve spatnych podminkach propukla naplno...
Na 50 litrů hodně rybek a strašně málo rostlinek.
Edit: Rybky tam šli strašně brzo po založení - akva nebylo vůbec zaběhnuté.
rybky sem tam dal hned druhý den po založení
je se tam ještě před tím nalil akvaregulátor, a teď ze zoufalosti "preventin"
akva 50l, mám ho cca teprve 14 dní, hodnoty vody bohužel nevim
byly tam 5x neonka, 5x paví očko, 2x plata, 3x parmička čtyřpruhá, 1x přísavka thajská, 1x krunýřovec. Kytky 1x bacopa monniera, 1x hygrophila corymbosa, 1x asgitara subulata, ty nové jsou 2x hygrophila difformis, 2xrotala walichii. Zkusim poslat obrazek akva
0 17.01.2008 20:59 Alofok – ....
Myslím,že otrava z kytek není,ale nemoc může být.
0 17.01.2008 20:58 Alofok – ---
Ok,založil jsi akva a kdy jsi tam dal ryby ?Dával jsi tam chemii?
Nemoc sis mohla přitáhnout rovnou s rybkama, ale hlavně se má nechat zarostlé akvárko minimálně 2 nebo 3 týdny bez rybiček.
Přidat reakci
1 ...... [20] ...... 23 24
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 15305x