Hromadný úhyn ryb
0 15.02.2013 21:39 hanzys A ještě sem se chtěl zeptat filtr čistit nemám?
0 15.02.2013 21:35 hanzys Jojo pokusím se snad zachráním co ještě jde
Akvárko celou dobu v poho člověk koupí nový rybky aby měl radost a problém :(
Ano a bude taky nutný řešit tu krupici, jak jsem popsal nějakým šetrnějším prostředkem, ale teď se zaměř na stabilizaci toho akva.
Tak jo dík moc za rady budu měnit vodu a přidám to sera nitrivec a uvidíme
Ne, naopak, teď je to dobře, až se akvo začne stabilizovat, tak to dáš pryč, nebo silně přitlumíš.
Nevadí že do vzduchuje celkem hodně???Buliny v célem akváriu
Když budeš měnit vodu, tak šanci mají, nekrmit vůbec nikoho ničím, klidně tejden, nic se nestane. To co Tě teď trápí je pravděpodobně nálevník, na něhož se nedoporučuje voda měnit, ale když jí měnit nebudeš, tak ryby zahubí vyšší hladina N látek, takže v tomto případě měnit a podpořit nitrifikaci, jak jsem psal. Jestli máš možnost přidat vzduchování, tak to udělej.
A myslíš že mají rybky šanci když je ta voda furt mlěčná?A co to krmení?
Jdi do ověřený klasiky v podobě eSHa exitu, nebo třeba Costapur, to jsou přípravky, který Ti s akváriem téměř nic neudělají a jejich účinnost je velmi slušná. Na ten driják od Dajany je třeba trošku mít povědomost o chemii akva vody.
JJ díky ráno si ho zajdu hned koupit!!!A mám rybky krmit?Výměnil sem půl nadže vody a některé rybky maji pořád tečky to sem si pomohl
!
Rozhodil jsi si biologickou rovnováhu, ten přípravek Ti vymlátil nitrifikační bakterie a tudíž se dostavil ten úhyn. Doporučuji ihned vyměnit min. polovinu vody a zítra znovu a v dalších dnech po dobu týdne min. 1/3 a klidně aplikovat nějaký podpůrný prostředek na bakteriotvorbu, nabízí se třeba Nitrivec, jenž obsahuje i mletej zeolit a velmi rychle dokáže z vody eliminovat škodlivý N látky, v tomto případě dusitany.
0 15.02.2013 20:23 hanzys – Umtí ryb a zakalená voda
Zravím všechny mám velký problém včera sem použil proti krupičce Dajana Formol vše jsem udělal podle návodu!Ráno jsem oděšel do práce a jak jsem se vrátil tak katastrofa 12 mrtvých ryb a to není konečné číslo a voda mléčně zakalená a proto prosím všechny o pomoc co teď předem díky za všechny rady!
Starší reakce
Výsledky testů (Rataj):
pH 7,2 (asi... pro zelenou nemám moc cit)
dKH 7
NO2 0,1
GH 5,5
NO3 nemám destilku, doplním později
Vodu měním každý den 1/3, žádný další úhyn. Filtr jsem musela vyčistit (v akvarijní vodě), vůbec nemakal. Ted se konečně rozjel. Vodu budu zatím měnit každý den. (1/3).
Tu vodu měnit denně, nebo obden než bude ten filtr schopen sám plnit svojí funkci, krmit minimálně a taktéž minimálně zasahovat do akva.
Ahoj všichni. Včera mi umřel jeden ancistrus, dneska ráno ležel na zádech druhý (ještě dýchal, tak jsem ho přendala do akvárka k bojovnici, možná se ještě vzpamatuje). Ostatní ryby vypadají normálně. Dávala jsem do akvárka nový filtr Eheim Biopower 160, zajížděl se spolu se starým filtrem 10 dnů, přidávala jsem i sera nitrivec. Nový filtr skoro vůbec nemaká, nejde ani vzduchování z něj (a to je nastavený na plný výkon). Musela jsem dát vzduchování zvlášť. Po vytažení starého filtru došlo k úhynu. Ráno jsem hned vyměnila 1/3 vody. Testy pojedu koupit odpoledne.
Všem děkuji za rady, co bych ještě mohla udělat, vylepšit.
Starší reakce
Tak reaguju sice na romanta ale je to reakce pro vsechny.
Takze PH 6,4 maximalne (takze nizke PH)
teplota porad 26°C
neprekrmuju krmim obden a lehce, aby to ryby stihly sezrat
vzduchovani nemam, jen mam k filtrovaci hlavici napojenou hadicku a ta pomaha se vzduchovanim
akvarko zalozeno loni v cervnu
voda z vodovodu odstata 48h
ryby odesly mam pocit ryb na dne
filtr peru v odstaty vode
udrzba co 14 dni, odkaleni, proplachnuti filtru, odcerpani vody a doplneni odstatou vodou.
Ryby uhynuly v cervenci, od te doby jsem tam minuly mesic dal 7 anciku z druheho akvarka co mam (to je v poradku) a ty do rana pochcipali. Pred 14ti dny jsem tam dal dve rybky co jsem mel pripraveny na stiku a do 4hodin my jedna umrela.
Jinak na mereni PH a NO3 a dalsich veci pouzivam JBL easy test (papirky na jednom je vsechno, mel jsem i testy na PH a KH, GH s zkumavkou a aktivni tekutinou)
Jak se ty rybky chovaly? Lapaly po dechu u hladiny, nebo spíše u dna? Co ta údržba, čištění filtru, jak často to probíhá, společně s odkalováním, prováděl jsi to teď někdy před tím úhynem? Ta voda co je měněná je ze studny, nebo z veřejnýho vodovodu? Co krmení, je krmeno stále stejným druhem krmiva, nebo se to před tím úhynem nějak měnilo? Co CO2, je dodávaný?
0 18.11.2011 20:28 Netrefil mas dobre PH? velka teplota? prekrmovani? malo vzduchovani? jen tak nepomre cele akvarko. hneda rasa je dost divna....... budes mit neco divneho. neco s vodou........
...ze dne na den mi vymrela cela osadka akvaria...
Otrava?
Zdravim vsechny akvaristy. Nevedel jsem presne kam bych mel muj dotaz zaradit, tak jsem ho dal do nemoci.
Takze muj problem, ze dne na den mi vymrela cela osadka akvaria (krunyrovci, pancernicci, mecovky, neonky a dva cichavci jo a jedna zlata rybka) akvarko ma 120l vody (celkovy obsah je 130l) osvetleni je 2x20W a filtr je cerpaci hlava Atman a velka kostka bioakvacitu. Dno je piscite. Pravidelne odsavam bordel, odebiram vodu, cistim filtr, doplnuji odstatou vodu.
U ryb jsem zadne priznaky nepozoroval, zadne rozpadle ploutve, zadna vyrazka, plisen atd. Jinak zacla se mi v akvariu delat rasa na skle hneda a na rostlinach taky hneda.
Starší reakce
Filtr neperu vůbec. Je čistej. Když ho po měsíci vyndam a zkontroluju není ani z 1/3 zacpanej. Snažim se v tom nehrabat, ale musim odkalovačem projet dno a vysát ty řasy. Je to po celém dně. Jak říkám nepropírám písek hloubkově. Jen povrchově odsávám.
Teď jsem přivezl nějaké kytky, koupil kabely a časovače, takže se vrhnu na to osvětlení a simulaci dne.
Do dna není nutný vrtat denně a obecně se v akvárku tzv. denně hrabat. Ono to chce svůj klid. Rybky krmit nemusíš skoro vůbec, jenom měň tu vodu. Můžeš si jí do druhýho dne nechat odstát. Vodu máš z vodovodu, nebo z vlastní studny? Co ten filtr? Nepereš ho taky nějak často?
Je ušmudlaný to je fakt. Údržba akva jako celku je stále stejná. Ale už když jsem ho kupoval tak bylo takový nic moc. Nebylo nový. Je taky hlavně hodně starý. Jak vypadalo před lety jsi asi viděl v profilu. Od té doby prošlo několika změnama. Ale spíš k horšímu. Teď se za něj stydim. Musim ho znovu dostat nahoru. S hrubostí dna jsem nikdy neměl problém. Krmím tolik, aby to ryby sežraly než to zahnije. Fakt raději dvakrát denně po menší dávce. Teď, vzhledem k problému, je moc nekrmim. Dávám tolik aby ryby nehladověly, ale ne aby byly překrmený. Na dně žádný krmení nezůstává. Bordel od ryb denně odkaluju. Ne moc hloubkově aby něco zůstalo pro rostlinky. Rostlinky koupim na akvaristické burze. Ta je u nás 24 září.
To akvárko mě z těch novejch fotek příjde takový ušmudlaný, jakoby nedostečně udržovaný, mám na mysli odkalování. Je tam málo rostlin, to bude chtít posílit, hlavně nějaký rychlerostoucí, aby Ti to prostředí pomohly stabilizovat. Co ten filtr? Jak často ho čistíš? To dno mě příjde docela dost hrubozrnný, což může nahrávat tomu, že tam zahnívá bordýlek od ryb a zbytky krmiva. Prostě si myslím, že to dno nefunguje tak jak má a nitrifikace v něm neprobíhá optimálně. To, že měníš denně polovinu vody v akváriu neubližuje, ba právě naopak. Zářivky dovedou slušně vytápět, já taky nepoužívím topení a topím tzv. jenom zářivkama. Očistil bych ty krycí skla, třeba kyselinou citrónovou. To svícení je dobrý praktikovat pravidelně dle potřeb rostlin. Těch 8 hodin bude vzhledem k tomu, že tam moc rostlin není až až. Papírkový testy bych vůbec nepoužíval, jsou velmi nepřesný. Když už, tak nějaký kapkový.
Ryby padají pořád. Tetru neonovou nemam už ani jednu. Tetry měděný jdou taky do háje. Denně jedna nebo dvě :( Pancéřníčci taky hynou. Tetry krvavé jsou ok a Black molly taky. Těm nic nevadí a neuhynula ani jedna. Což pro mě taktéž zůstává záhadou. Vodu měním každý den. Zhruba 80 až 90 litrů. Pročítal jsem tu vlákno o chlazení vody, a tam někdo psal, že denní výměna vody taky neni pro akvo dobrá. Odpoledne jedu koupit časovací hodiny a budu ještě simulovat intenzitu svícení na průběh dne. Čili jedna zářivka v 8"00, a postupně přidávat další po x hodinách a zase zhasínat s příchodem večera. Zajímalo by mě však, jestli se může od krytu skutečně voda ohřát. Pod krytem mam krycí skla síla 5mm. Mezi zářivkou a sklem je 9.5 cm a mezi krycím sklem a hladinou dalších 6cm. Skutečně se od krytu může voda ohřávat ?
A v téma o chlazení vody píšou že takto vysoká teplota není dobrá.
Ještě by mě zajímalo, jak zjistim hodnotu KH. Na těch testech co jsem si koupil ( klasický namáčecí papírky ) totiž není barevný spektrum, ve kterém bych zjistil kolik je. Jinak řečeno barva na papírku je světle modrá, a to na testu vůbec neni. takže to lítá někde buď hodně nízko a nebo vysoko. Ale nevim kde to je. A může to být problém?
Ta teplota není žádná tragédie. Pokud Ti to takhle vytopí zářivky, tak se mrkni do vláken o chlazení akvárka a inspiruj se tam. Tím dočasným přivzdušňováním nic neskazíš, ale když je filtr nastaven na to čeření hladiny, tak to obvykle postačuje. Už jsme to to tady řešilo. ten Tvůj problém byl způsoben tím přidáním většího počtu rybek do nestabilní nádrže. Ty výměny vody, jak jsem Ti doporučoval, zabírají vždy, takže pokud Ti již rybky nehynou, tak bych nastavil ten vývod vody z filtru na to čeření a mělo by to být v pořádku.
29 až 30 st. bez topítka. To je odpojený.
Ten filtr jede dobře. Akorát by mě zajímalo jestli je lepší přibublávat při filtraci nebo dát filtr jen aby vytékající oda z filtru čeřila hladinu. Přidávám nějaký fotky do profilu do složky filtr a osvětlení.
Jak vysoká je ta teplota? Pokud tam máš fungující filtraci, tak by to problém neměl být.
Hromadný úhyn bude způsobený zřejmě nedostatkem kyslíku v akváriu vzhledem k vysoké teplotě kterou způsobují zářivky v krytu. Že mě to nenapadlo hned :(
jaaaaaaj. omlouvám se. Skvrnitý
Kropenatý jsem měl, ale kdysi.
Voda je vyměněná. Ještě se zbavit těch hnusných hnědých sinic :(
Neřeš voloviny a běž jim vyměnit tu vodu, ať mají nějakou šanci. To jakej je to pancéřníček si vklidu potom ujasníš.
tak skvrnitý nebo kropenaty? na začatku to byl kropenáč
Musíš myslet na budoucnost.Tenhle druh dorůstá až 18cm a pár by měl mít k dispozici 150litrů.Před koupí rybek je dobré si pročíst atlas ryb.
Edit: Yirka byl rychlejší.O fous
Musíš žít nejen dneškem. Víš o těch rybkách vůbec něco. Ona je každá mladá rybka malá. Ta jmenovaná však roste velmi rychle. Ostatně i zde v atlasu je dobře popsána.
A jestli jsi ty rybky naráz nacpal do těch 200 litrů, nemůžeš se divit výsledku. Prostě se stala zásadní chyba při nasazování rybek do nádrže ať chceš nebo nechceš.
6ks pancéřníčků o velikosti 3cm je moc ? Na 200 litrech ? Vždyť je tam nemůžu najít
Vidim nanejvýš dva. Takže si nemyslím, že by tam bylo přepancéřníčkováno
Začni měnit vodu, klidně polovinu nádrže denně. Hromadí se Ti tam N látky a akvárko se s tím větším množstvím producentů nedokáže samo bez pomoci vyrovnat.
To je pravda.Ty bych dal pryč.A ještě bych "vyhodil" živorodky.Předtím jsem myslel hlavně na tetry.
No na těch 6 ks pancéřníčků kropenatých by tebou navrhovaná litráž nestačila ani náhodou.
Vzhledem k převaze teter by bohatě stačilo 250 litrové aq.V 500 litrech aby takový počet ryb pohledal
Chyba asi nebude v prodejně. Nevím do jaké nádrže jsi je dával a jak byla nádrž připravena. Nebo jestli šly do té stávající. Nicméně takto se rybky nenakupují a do nádrže naráz nevpouštějí. Je to příliš velké množství, které okamžitě mění vodní prostředí zásadně nevhodným způsobem. Rybky se vpouštějí postupně i do větších nádrží. Na těch tvých skoro 100 rybek by bylo potřeba minimálně 500 litrů.
Přivezl jsem si ryby z Hornbachu. Asi to byla pěkná pitomost. . 30x tetra krvavá, 25x tetra neonová, 20x tetra měděná. 4x krunýřovec, 6x pancéřníček zelený,6x pancéřníček kropenatý. 5x black molly.
Nevim proč, ale ryby, ačkoliv netrpí viditelnou nemocí či vadou, jedna za druhou umírají. Za den najdu v akváriu tak 10 ryb. Jako první jdou tetřičky neonové. Za den jich uhynulo 11. 2 pancéřníčci, jeden krunýřovec a dvě tetry měděné. Ale já nevim kde je průser. Celková tvrdost, uhličitanová tvrdost a kyselost jsou v pořádku. Předtím jsem měl 10 akar modrých. ryby byly v pořádku. Akary se pravidelně každý týden vytřeli a odchovali mrňouse. Byl tam s nima krunýřovec ( 10cm ) Všechny ryby jsem daroval, akvo vyčistil, osázel novýma rostlinama, a nakoupil rybky.
Četl jsem na foru, že průser je v rybkach z Hornbachu. Prý má hodně lidí zkušenost, že jim ryby z Hornbachu umírají. Ale z jaké příčiny ? Nevim jestli to mam nechat popadat a nakoupit ryby jinde, nebo jestli se to zachránit. Pokud ale nepřijdu na to kde je problém, nevím co zachraňovat.
Má-li někdo nápad, prosím dejte mi vědět než z toho bude mrtvý jezero. :(
Starší reakce
250 ryb? na 28L nebo co to čtu?
tak možbá, kdyby jsi ty ryby namaloval na obraz, tak to by nevadilo
používaš CO2? ne vždy, ale v kombinaci s vysokou teplotou a nadměrným CO2 ryby odcházejí...
jasné je , dodržovat vyměnu vody
250 ryb se nemohlo ve 28ti litrech ani otočit....
Taky jsem psal o více jak 2stupně.
0 28.08.2011 09:14 zstloukal –
Re: RAP Rozdil 2 stupnu by takhle velkym rybam uz nemel delat problemy. Taky bych se priklanel k poklesu pH se soucasnym narustem NO3 - u takhle nahustenyho akvaria to vsechno funguje nahrane - pravidelna vymena vody je nutnost
Přidat reakci
1 ...... [9] ...... 23 24
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 15303x