Hromadný úhyn ryb
Ať to tady neplevelíme, tak tě nasměruji na příslušná vlákna.
K tomu osvětlení pročti tohle vlákno, rad a tipů je tam víc než dost, já na osvětlení odborník nejsem:
rybicky.net/forum/13533
Hlavní příčinu vidím v tom filtru, ale všechno je spojené se vším. Rostliny významně pomáhají udržet rovnováhu v akváriu. Spousta akvaristů, včetně mě tvrdí, že bys měla mít rostlinami osázenou 1/3 plochy dna. Bez rostlin a pravidelné údržby ti nepomůže žádný filtr na světě...
Ty výměny vážně nepodceň, ať zachráníš alespoň to, co ti zbylo... Teď budeš muset chvíli suplovat ten nefunkční filtr...
aha ty vogo az tak to sem netušila ok zitra s tim začnu jak píšeš a to svetlo nevím ani jaké porídit vlastne nejake male by stacilo nebo musí být nějaké po celé délce akvaria, a je to i tím ze tam je málo rostlin ze by ty rybky umírali i kvuli tomu?
Tak jak jsem čekal problémů je víc, ale všechny směřují ke kvalitě vody...
Úplně největší průšvih je filtr. To co tam teď máš vyhoď, není to biologický filtr, ale filtr kategorie "honič vody". Doporučil bych klasiku a to jest čerpací hlava a kostka biomolitanu... Filtr se musí pořádně zaběhnout, alespoň tři týdny, než se tak stane měň obden 1/3 vody... Filtr umísti do rohu a nasměruj vývod tak, aby lehce čeřil hladinu a zároveň voda cirkulovala po celém akva...
Dále vyházej ty mušle. Uvolňují vápník a asi i spoustu jiných záležitostí, které ti akorát tak zvyšují tvrdost vody...
Dno: udělej octový test, vezmi pár těch bílých kamínků a hoď je do octa, když budou šumět, tak do tvého akva nepatří...
Světlo: další problém, žádné nemáš a moc ti toho v akvu neporoste. Bez živých rostlin se nehneš z místa (ty umělé co tam máš také vyhoď). Takže pořídit osvětlení a osázet zelení. Doporučil bych ze začátku více nenáročných, rychle rostoucích rostlin. Lépe více než hodně...
Edit: je toho víc, ale tohle pro začátek bude stačit, práce máš víc než dost...
Bude to chtít zainvestovat trochu času a spíchnout prezentaci... Věštit z koule tady umí jen jeden a nejsem si jist, jestli se mu už vrátila z opravny...
Teď vážně, příčin může být několik a těžko hádat, ta prezentace bude nutná...
0 18.12.2014 21:14 luuucinda – Všechny rybky nám umírají :-/
zdravím akvárium máme asi 3 měsíce, prvně jsme měli jen ¨malý s pár rybkama tak jsme je koupili od jedné paní, byli tam dva čichavci a jeden ancitrus a pár pavích oček...vše ok...pořídili jsme si větší akvárium 54l a do něj dali ještě jednoho ancitruse, pak přikoupili paví očka (ty co byly ve starým akvárku zemřela), přikoupili 10 neonek...no je to teprve 4 dny a všech 10 neonek umřelo...umřel i jeden čichavec asi před týdnem..včera umřel i ancitrus, dneska zemřely 3 gupky...z velké osádky nám zbyl čichavec který se pořád drží až se divim teda, pak ancitrus a dvě gupky (měli jsme jich 6...nechápem čím to je? nějaká nemoc? vadí jim nějak filtr nebo proč? :-/
Starší reakce
Je-li to co tě trápí skutečně nálevník, tak ten dovede ryby zabít tím, že efektivně odčerpá z vody kyslík a ryby následně se udusí a proto se při výskytu nálevníka doporučuje intenzivní vzduchování a to proč se objevil? Inu to bude, klasická kombinace více faktorů najednou, kdy dojde k narušení rovnováhy v akváriu, silný odkalování, čištění filtru zároveň apod.
Ahoj, po vyčištění akvária se mi do druhého dne zakalila voda (téměř mléčná voda), po skle lezly 1mm velcí býlý červy (nálevník???) a ryby uhynuly (kromě ancistrusů).
Akvárium sem čistil jako vždy, vysál sem bordel ze dna, seškrabal řasu, urovnal dno (tlamovci ho pořád přerejvaj), doplnil vodu (ani ne čtvrtinu) a dodal sůl. Všechno bylo rutinní už po čtyři roky. Nevím v čem by sem mohl udělat chybu.
Co sem se dočetl, tak většinou u nálevníka ryby nehynou.
malejmartin
Starší reakce
Já na deník taky prděl,ale zrovna teď to dávám dopořádku,protože si pak nic nepamatuju
No rostlinky uz se docela rozbujeli, brzo dám nové foto, a voda byla už měněna vícekrát, ale nenapsala jsem to do deníku :(. Musím ho vést poctivěji
Kolega to zřejmě myslí,že tam máš moc ryb a málo kytek. V tvém deníku máš jeden den psané"výměna vody 2 kbelíky" to je málo.
"S touto kombinací" máš jako na mysli s nedostatkem rostlin nebo jak jsi to myslel?
Stačí porovnať s trebars dvomi druhmi a výsledok napovie, že mám pravdu. Dal som si urobiť rozbor u nás v labáku a už viem, kde nemám zbytočne vyhadzovať peniaze
Ak ale toto obídem, tak ich skladovanie im tiež znižuje na presnosti.Ak vám slúžia, nech sa páči ja už ich nechcem
Horry napsala: Ahoj - mám akvárium - viz můj profil. Dnes jsem přišla domů a všechny platy byly mrtvé . Včera jsem si všimla, že jedna plavala chvíli trochu našikmo, ale ostatní platy vypadali v pohodě. A dneska už tam neplave ani jedna, všechny mrtvé a ožrané. Ostatní rybičky vypadají v pohodě, včera jsem dokoncela dělala testy a všechny hodnoty byly ok. Ty platy jsem měla týden - myslíte, že mohli být nějak nemocné?
Na ten počet ryb je v nádrži nedostatek rostlin a to nese své důsledky, na něž jsou platy citlivé a navíc s touto kombinací jsou dost vnímavé na různé infekční nákazy, které si při nákupu mohou "nést" do nového prostředí, kde se teprve projeví. Co uhyne, je následně ostatními rybami ožíráno, což nelze tolerovat.
Připojuji se, Tetra je na prvotní orientaci až překvapivě dobrá a je neprávem házena do jednoho pytle papírkových "kvalit". Ještě jsem byl příjemně překvapen papírkama od eSHy.
cezarmilan napsal: Tie testy 6 in 1 ak zahodíš, tak žiadná škoda sa ti nestane. Tá sa ti stala, keď si ich kupoval. Isto ti každý povie, že ani zďaleka neukážu realitu, žiaľ
To není přesná informace. Pokud jsou čerstvé, dobře skladované, pak pro základní orinetaci amatérského akvaristy plně dostačují! Takže každý nepovie, žial.
Tie testy 6 in 1 ak zahodíš, tak žiadná škoda sa ti nestane. Tá sa ti stala, keď si ich kupoval. Isto ti každý povie, že ani zďaleka neukážu realitu, žiaľ
Ok, díky za typy. Jinak další rybky kupovat nehodlám.
A šupiny podle mě byly ok.
Tak co si budeme psát, akvo je měsíc starý a solidně zarybněný a jestli neprobíhají podpůrný činnosti v podobě častých výměn vody, tak ty ryby s největší pravděpodobností šly kukat na základě vyšších N látek. Včerejší dobrý naměřený hodnoty na mě neúčinkují, abych nepsal co píšu. Vodoléčbu a přibrzdit se zarybňováním a krmením.
Tak bříška měli normální, vypadali jak nažraný, ne jak nafoukly :(. Nic extrémního. Dělala jsem test Tetra 6v1. hodnoty byly ok. Ok, zkusím vyměnit vodu. Ale divný, že chcípli jen ty platy, že že ještě takhle naráz :(
Jaké testy jsi dělala? Nevšimla sis, že by byly ryby nafouklé, nebo zježené šupiny? Pro začátek bych začal s intenzivní výměnou vody, denně klidně polovinu objemu po dobu dvou týdnů pak odbden a následně klasicky každý týden. Výměnami vody zabrání dalším úhynům.
Ahoj - mám akvárium - viz můj profil. Dnes jsem přišla domů a všechny platy byly mrtvé
. Včera jsem si všimla, že jedna plavala chvíli trochu našikmo, ale ostatní platy vypadali v pohodě. A dneska už tam neplave ani jedna, všechny mrtvé a ožrané
. Ostatní rybičky vypadají v pohodě, včera jsem dokoncela dělala testy a všechny hodnoty byly ok. Ty platy jsem měla týden - myslíte, že mohli být nějak nemocné?
Starší reakce
Taky mohla porodit předčasně
0 27.08.2013 14:27 Dominik – ????????????
Je normalni ze mi porodila balon molly 14 rybbek a nasel jsem je vsechny mrtve nahoda?Byl jsem na vylete a vratil se ten den 22:00 je mozne ze je vsechny zabila aniz by je sezrala?
Starší reakce
0 26.03.2013 11:34 riba zde odkazy na poměrně dost dobré stránky,
www.akvarijni.cz,
www.chovatelka.cz,
www.aquapage.cz. Hlavně popisují při kterých onemocněních se má postížený jedinec anebo jedinci odlovit a léčit(pokud je to vůbec možné)zvlášť a kdy je možno léčit ve společné nádrži.Hlavně u toho prvního odkazu je i tabulka s nejběžnějšími nemocemi,viz pravý horní roh-přehled nemocí.I já umím číst.
0 26.03.2013 11:23 riba Nazdar lidi k těm tlamičkám nabílo,je to bakteriální infekce(flexibacter-cytophaga),léčba je většinou neůspěšná a průběh onemocnění je poměrně rychlý.Běžná antibiotika jsou na uvedené rody bakterií neůčinná,vyjímečně mohou zabírat léčiva-Furanace P,Baktopur.
Starší reakce
To bude potěr mečovek.
A které živorodky mají červený potěr? A Jakto ze me goldmolly jsou nějaké bílé, jen mají zlaté tečky po těle?
hlavně teď nesháněj nové rybky, nejdřív jim vytvoř vhodné a ustálené prostředí bez výkyvů, mezitím si pozjišťuj nároky jednotlivých ryb a rozmysli se, které chovat chceš a které prostě nemůžeš ;)
nikde v mém okolí není pořádný aqua obchod. Ale slyšela jsem že mají pěkné v Hornbachu
živorodky mám ale nejradši. Ted mi plavalo v akva malá rybička, takový ty hned po narození, NEbylo bezbarvé jako všechny jiný ale bylo uplně červený
))
Mě přijde že se mým skalárám vede dobře. Ta černá je jediná ryba ktreá mi zustala z puvodního ještě kulatého akva.
Hledat a googlovat, to je naprosto v pořádku, ale horší už je to dokupování ve stylu "ta je pěkná, tu si koupím", tady to chce před tím to hledání a vono to půjde. Ty skaláry tam nesedí prostorově, jsou to prostě ryby do min. dvojnásobných objemů. Máš v akváriu docela slušnou partu velkých špindírů(živorodky) a tudíž to chce tak trochu nadstandartní péči v podobě velmi častých výměn vody a chce to mít výkonnou, ale hlavně účinnou filtraci. Nedočkavost v akvaristice obvykle plodí nějaký ten problém, takže to chce potrénovat a spíš se zeptat, i třeba pro někoho blbě, ale je to lepší než následný rybí guláše a káravý reakce.
Edit: Malý příklad.
rybicky.net/atlasryb/skalara_amazonska ok, bez ironickych poznamek, jak psal barakainus, prestehovat rybym, cele predelat, cekat, cist, cist a cekat. Tim ze budes cist zjistis ze skalary potřebujou o dost vetsi akva, zjistis ze bily sterk muze obsahovat vapenec ktery neni dobry pro rostliny o kterych se dozvis ze bys jich mela mit vic (z fotek neni poznat jestli jsou umele nebo zive), zjistis ze pokud chces chovat ryby budes muset udelat hlavne neco s tou nedockavosti.
Já čtu. Mám 78l, mám hochvíli. Hejnových rybek jsem měla víc, ale všedchny uhynuli. Teď jsem to počítala, mam 78l akva. Proč tam nemohou být skaláry? Bohužel je to moje špatná vlastnost, že jsem nedočkavá, všechno dělám, anižbych se nad tim předem zamyslela, ani jsem netušila že jsou ryby takové náročné ale teď tzo doháním, furt něco googluju, čtu v atlase a dokupuji. Takže vás prosím o rady a ne o ironické poznámky.
tady snad nejde vůbec nic říct. Pochopil bych, že se tohle může stát malému dítěti, ale u 21-leté studenky? tak přeci když chci provozovat nějakýho koníčka,tak si o tom nejprve něco přečtu. Néjlépe nějakou knihu o tom,jak založit a udržovat akvárium...
Jako první pomoc je dobrý aplikovat tzv. vodoléčbu(intenzivní, denní výměnu vody), krmit velmi, velmi střídmě a jak zde již zaznělo, číst, číst, číst. Studovat atlas a informovat se o nárocích jednotlivých ryb a mít na paměti, že zde platí ono klasické, méně znamená více, což ale neplatí pro rostliny, tam je to naopak, čím víc, tím líp.
ano, je to hodně ryb na tvoje akva, minimálně ty skaláry tam vůbec nepatří, pak tam máš dost hejnových rybek jen po 1-3 kusech, což je špatně, dobrý by bylo udělat si prezentaci toho akvárka, ze 3 fotek v profilu se toho moc zjistit nedá... chtělo by to začít znovu a lépe (tak jak píše Barakainus)
Dnes ráno, mečovka vedle avárka ( mám ho přikryte,l pouze 10cm mezera na filtr, neonka mrtvá, a paví očko, hodně divné. Plave divně, nemá barevnou ploutev ale jakoby bezbarvy, i těličko. My\slíte že jeto hodně rybiček na malé akva¨?
Tady je co by bylo uplne nejlepsi udelat:
1. dej ty ryby nekomu kdo ma poradne akvarko.
2. zacni hodne cist o tam jak akvarko funguje a jak ho spravne zalozit a udrzovat (vsechno je tady na strankach v rubrice 'clanky')
3. zaloz to akvarko znovu a poradne
4. nech ho bezet aspon mesic
5. vem si zpatky nektere rybe, ale urcite ne vsechny, a dej je postupne do akvarka
6. men pravidelne vodu, neprekrmuj, neprerybnuj
7. uzivej si krasne akvarko se spokojenyma rybama
jestli to spravne chapu tak v 70litrovem akva mas toto:2x skalára amazonská, 3x mečovka(1samec), 3x neonka, 2x plata tuxedo, 4x goldmoly(malinké), 1x blackmolly, 1x thajská škrabka, 1 ancitrus bílý, 1 paví čko samec, 2x danio pruhované, 1x nejaka mala parmička, 1x plata (taková černá do zlata), 4x taková zlatá rybka co vypadá jako plata, a má ploute trochu do závoje???
doporucuju koupit topitko o wykonu tak 500W nechat par hodin bezet na plny vykon, pak ponorit tycovy mixer, poradne rozcerit vodu a podavat s pecivem
a nebo precist par vlaken pro zacatecniky a zkusit premyslet
Za jak dlouho po napuštění akva si tam dala ryby?
Ahoj, zdravím vesechny, mám trochu více otázek, tak Vás moc prosím o rady a zkušenosti. Tajk měsíc, co jsem si založila akva. Nwejdříve jsem měla malé kulaté a pak jsem prřídila 70l (Š-45, D-56cm, Výška- 31cm. Proplulo mi tamtudy hodně rybiček, ale momentální stav: 2x skalára amazonská, 3x mečovka(1samec), 3x neonka, 2x plata tuxedo, 4x goldmoly(malinké), 1x blackmolly, 1x thajská škrabka, 1 ancitrus bílý, 1 paví čko samec, 2x danio pruhované, 1x nejaka mala parmička, 1x plata (taková černá do zlata), 4x taková zlatá rybka co vypadá jako plata, a má ploute trochu do závoje. nějaké rosttlinky. Svítím normální lampičkou, ted jsem tam dala 41kw žárovku. Vůbec se nedaří rostliná, jaké lampičky jsou nejvhodnější? Jak jsem riksala rybky mi postupně vymřeli (měla jsem nožovku, spoustu neonek, i červených i modrých, black molly, jiné mečovky)
Nechápu proč se to tak děje. Nějaké plavaly, jako že u hladiny vypadali jak mrtve, a když jsem kolem nich začeřila cvodu tak popoplavaly a zase se přestali hýbat, až vážně umřeli. Mám filtr kaskádový, a ještě vzduchovací hadičku.Takže nedostatek kyslíku asi ne.. Poradíte? A další, hlavně teda mečovky, a platy, mi umřeli na nějakou bílou pusinku. Měli jakoby rtíky natřené na bílo. Zkoušela jsem osolit vodu, ale stejně umřely. Máte stím nějaké zkušenosti? Dnes jsem vyměnila tak 40% vody, osolila a přidala aqasafe. Rybky pak ke konci taky jen plavali bez hnutí obcas ozivly a pak umřeli.A malý potěr, mečovky, co jsem vychytala(2ks) jsem měla vedle ve sklence, kam sem jim fouklaa vzduch, a pak jsem je dalas do plastového kyblíčku do kterého jsem udělala dirky do velkého akva. Po 2 dnech pošli, a tak jsem tam dala těhotnou blackmollu která měla pupek už vááážně dlouho, a ta za 2h umřela v tom kyblíčku taky... Prosím Vás o rady, zkušenosti a poznatky. Fotky akva mám kdyxžtak na profilu
Starší reakce
Ano, já bych to použil až za několik dní, i když je to šetrný přípravek, tak je to stejně zátěž pro akvo a to je těď pořádně načatý. Ono je fér si přiznat, že nějaký další možný úhyny se dostaví a to jestli to bude díky krupičce, nebo díky tomu nevhodnýmu prostředí, to bych neřešil, je to krizovka a i s tím je nutný počítat.
A na tu krupici ten exit použít až za týden?
Nitrivec nebyl stačí sera filter biostart?
Ne, teď už neodkalovat, jenom měnit vodu.
Karanténu?A kdyz budu dnes měnit vodu tak to mám zase odstát odedna?Když sem to dělal včera?
Filtr nečistit a do budoucna pořídit karanténu, aby se podobným problémům předešlo.
Přidat reakci
1 ...... [8] ...... 23 24
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 15303x