Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hromadný úhyn ryb

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 12 Přejít na další stránku   1  
Hromadný úhyn ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2010 11:09 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: Imii
V 200L akva měnit denně 15L vody nemůže vůbec škodit spíš naopak ;-)

Sm@tts: pokud by to bylo NO2 nebo nedostatek kyslíku z důvodu přidávání CO2, nebo něco jiného s vodou tak by to terčovci nepřežily jako první X-) Důvodem může být spíš vysoká teplota ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2010 11:02 Žena Imii [46] – Re: Sm@tts
S tou výměnou vody se to nesmí přehánět, může to být tím ... já bych kvůli vedrům vodu neměnila, spíš dycky odlila a dala do chladu a mezitím dolila studenou .... ne ale tam pořád denně dávat čistou čerstvou vodu. To nebude dobré
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2010 10:54 Muž Sm@tts [7] - Cichlidy – Re: RadekCX
sleduju to kazdy tyden... a furt je to v poradku...rybi osadka se spis zmensovala nez zvetsovala ...hlavne akvarium odkaluju nekdy i 2x tydne a vodu menim skoro furt....nekdy i 15l denne...hlavne tedka v tech vendrech davam o neco chladnejsi vodu...ne o moc ale aspon to trochu ochladi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2010 10:38 Muž RadekCX [219]
Sm@tts napsal: NO2 a NO3 jsou v pohode...

a bylo vzdycky v pohode? uz jsem to sem nedavno psal, ze i kratkodoba expozice ryb vyssi hladine NO2 je dokaze poskodit natolik, ze sice prezivaji zdanlive bez problemu dlouhou dobu, ale casem to "neuchodi" a chcipnou

uz jsem si to nekolikrat overil
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2010 10:24 Muž Sm@tts [7] - Cichlidy
ohledne tech repelentu....nejsem si vedem niceho ale akva je v kuchyni....ale to by zase odnesli Tercovci...ale ti jsou v pohode
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2010 10:23 Muž Sm@tts [7] - Cichlidy
NO2 a NO3 jsou v pohode...CO2 mam asi 14 dni vytahle z akva a teplota je 29 jak jsem psal....vzduchuju porad....a svitim od 8 - 13 a od 16 - 21 ... rybky jsou z burzy..a od znamych ...a mam je tak 2 mesice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2010 09:27 Muž RadekCX [219] – Re: Sm@tts
ahoj dival jsem do tveho profilu - predpokladam ze jde o tu dvoustovku

pokud nejde o nejakou nemoc tak je to samozrejme zalezitost vody, pokud pominu zvyseni NO2 (NO3 lidi vydrzi docela dost), ktere snad mas v poradku, tak bych si tipnul na vysokou teplotu spolu s nekontrolovanym pridavanim CO2
zvysena teplota vyhani z vody kyslik a rostliny jej v noci take spotrebovavaji - takze vzdy rano do doby nez se rozsviti svetla tak je v akvariu deficit kysliku - pridavanim CO2 se sice obsah kysliku nemeni, ale zhorsuje vymenu plynu na zabrach ryb a tim rybam ztezuje dychani - rano pak vidis ze lokaji z hladiny vzduch a vidis zrychleny pohyb zaber

zrus po dobu tech veder CO2, idealne pridej vzduchovani a zapinej ho jen na noc (pres den zbytecne vzduchovanim ohriva akvarko) - sviceni nastav do dvou obdobi - treba rano od 6 do 10h a pak treba odpoledne od 18h do 22h - tim zkratis dlouhe obdobi s nedostatkem kysliku

prisel jsem ted take o tri kardinalky - pokazde rano mrtvolka - nez mi to docvaklo rano o vikendu (rano pres tyden vetsinou nemam cas zkoumat akvarium)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2010 09:16 pavlik – Re: Sm@tts
Pisni jak se akva tehdá a zda vůbec zajíždělo a to NO2 je na tom jak?Nepoužíváš doma nějaký repelent proti komárům??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2010 09:03 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: Sm@tts
zmerit NO3, NO2, pridavas co2 i v noci, cim ho rozpostit a kolik bublin davkujes? jak casto odkalujes, odkud mas ty ryby a jak dlouho byly v akvarku nez umreli, taky teplota by se hodila
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2010 08:41 Muž Sm@tts [7] - Cichlidy
dobrý den potreboval bych poradit .....asi 7. den mi umřela nějaká rybička....žádne příznaky nemoci....akva má 29 stupnu , ph 6.8 a dGH 6 , akva je staré od 22.5. žádné nové rybičky...žádná zmeňa v akva.....krmím je mraženým a živým krmením ...pro sumečky dávam tablety...vodu menim kazdy tyden 1/3 ...všechno se dařilo a nic nevypadá nemocně....mam tam i dva maly discusy......sou zdravi ...zerou z ruky a nepozoruji u nich nejaky projevy nemoci.....zatim to odnesl samecek ramirezky...pak 2 ancici 1 panda a 3 neonky ....muzete mi prosim nekdo poradit co by to mohlo byt ? rybicky vypadaji zdrave ,ale kazde rano najdu mrtvolku :(
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.02.2010 21:17 Muž VVV111KKK [61] – Re: hradec
Zkuste si nastudovat tyto dva odkazy:
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
Akvárium bylo pravděpodobně přerybněné a nahromadily se v něm odpadní látky, čpavek a dusitany, které způsobily otravu. V akva je totiž velmi málo rostlin, které by odpadní látky mohli využít.
Aktuálně bych radil:
1)Pravidelně obden měnit 30% vody.
2)Vzduchvat i na noc.
3)Co nedříve sehnat co nejvíce rychlorostoucích rostlin (densa, růžkatec, mokřanka, řečanka - dobrým likvidátorem dusičnanů je i plovoucí okřehek, jeho likvidace však po použití vyžaduje důslednost).
4)Nebylo by špatné sledovat hodnoty čpavku, dusitanů a dusičnanů testy.
5)Nenakupovat nové rybky do prostudování článku o zarybnění akva a do uchycení se nových rostlin. Já
osobně se snažím dodržovat pravidlo na plochu vodní hladiny, ale akva je jak prales.
6)Existují i chemické přípravky např od Rataj, JBL ap. , které by měli dusičnany jednorázově a rychle redukovat. Nemám s nimi osobní zkušenosti.
Držím palce.
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2010 19:28 Muž Teflon [0] – Re: hradec
taky se mi stalo neco podobnyho, mel jsem akva cca 2 mesice a najednou z niceho nic umiraly rybky...cim to bylo nevim, zadny testy vody jsem nedelal, ale taky bych si myslel, ze bakterie jeste nefunguji jak maji, rostliny asi taky nebudou jeste kdo vi jak rust a jestli mate jeste hodne rybicek, tak to muze byt tim....ale nejsem zkuseny akvarista, tak to berte jen jako moznost :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2010 19:06 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: hradec
Voda je potřeba měnit nejlíp jednou týdně (ale určitě nikdy celá). Taky záleží co je to za ryby. Určitě do příště přidat víc rostlin. Takhle toho moc nevíme, pomohla by třeba fotka akvárka ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2010 18:58 Žena Linduš [166] – Re: hradec
hodně rybek, hodně bordelu. chce to častěji měnit vodu a nemusí být od souseda.
pávčata vydrží opravdu hodně, mě se rodily do léčené nádrže, i do akva v záběhu, kde rodiče lapali po dechu a prckové absolutně v pohodě
hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2010 18:35 Žena Nová [0]
zaved vzduchovanie na noc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2010 18:23 hradec – Re: VVV111KKK
Filtraci jsem čistil cca po 14 dnech max. a jelikož bydlím v RD, mám vodu bez chloru a při výměně beru i vodu od souseda ( kterou nechám odstát a na teplotu jako v akv. ), který má rybky již několik let a nehynou mu,.. Akvárium je 50l a rybek bylo necelých 20,..3 rostlinky střední velikosti.. Je divný, že mě ale zatím neumřely Tetry žhavé a ani Ancitrus.. Ale včera jsem si všiml, že jedna rybka opět nepřijímala potravu a rychla dýchala, druhý den již byla k.o, taky se mě narodily mladé pav. očka a ty by měly podle mého exnout jako první ale drží se... Zřejmě jde asi opravdu o otravu a budu muset vyměnit vodu,. otázka je kolik a co všechno vyměnit či vyčistit... ( jednalo by se o otravu oxidem, když vodu okysličuji a filtruji pořád ? ) Opravdu nevím,.... sad

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2010 21:01 Muž VVV111KKK [61] – Re: hradec
Rozhodně by neuškodila prezentace nádrže a nějaké fotky k ní (velikost, množství ryb, množství rostlin atd...).
Jinak ze začátku jsem dělal možná jako mnoho jiných velkou chybu, když jsem filtrační hmotu propíral pod tekoucí vodou z vodovodu, tím jsem si pokaždé zlikvidoval chlorem nitrifikační bakterie.
Dnes filtr nečistím tak často - až se výrazně sníží jeho průtok (to může trvat dle filtru i několik měsíců).
Když už filtrační médium čistím, dělám to v akvarijní vodě, kterou jsem si dopředu odpustil při výměně vody. A vše funguje bez problémů. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2010 20:25 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: hradec
...Výměna vody cca kždých 10 dní (1/4), čištění filtrace samozřejmostí...
Čím filtrujete a jak (každých 10 dní) "čistíte filtraci"?
Příliš časté a příliš intenzivní čištění filtračních médií může zavinit, že se nestačí namnožit dostatečný objem nitrifikačních bakterií, a že může skutečně dojít k otravě. (Ovšem nikoli dusičnany, ale dusitany nebo amoniakem.) Je to jen hypotéza... K tomu, abyste ji potvrdil nebo vyvrátil, byste potřeboval zmíněné parametry (+ pH) změřit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2010 19:07 Žena basa1313 [18] - Parmičky
no ak nemaju ziadne znamky ochorenia moze to byt aj otrava... vymenila by som vodu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2010 18:56 JagerMaister
možno zvýšené dusičnany
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2010 18:11 hradec – nenadálý úhyn rybek
Zdravím vás.
Potřebuji poradit, mám již 3 měsíce zaběhnuté akvárium. Výměna vody cca kždých 10 dní ( 1/4 ), čištění filtrace samozřejmostí. Z nenadání mě začli hynout rybky, začalo to neonkami, poté mě uhynuly 2 skaláři a nyní umírají i paví očka,.. Voda je čistá, rybky nejsou apatické ani nemají příznaky nějakých rostočů ani nemocí.. Jen jsem si všiml, že Skaláři přestaly v jeden den přijímat potravu a druhý den již byly uhynutí, paví očka přijímají stravu normálně ale i přes to, umírají,.. :-( .. proto vás, jako odborníky žádám o radu, nebo alespoň vysvětlení, čím by to mohlo být. Díky Pavel

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2010 13:32 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: radous
jen by jsi k ty rade "pridat sul" mel pridat i radu o davkovani te soly

zde plati snad jedina vec, karantena ci kupovat rybicky jen v dobre akvaristice....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2010 13:29 radous
ja sem zezacatku akvaristiky prisel o vse zduvodu napadeni (bakterialni nemoci) a pak sem dostal skusenost ze stacilo dat do vody sul a bych to zastavil. koupil sem baktopur od sera (cca200kc) a taky us je to nezachranilo takze doporucuji dat sul a pokud se to nezastvi tak to zalozit znovu ale pred zalozenim nechat akva v silnem roztoku hipermanganu a rostlinky ve slabem + dno
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2010 08:45 RAP – Re: ustavprochore
Nijak jsem nehodlal kritizovat vaše rady s nimiž souhlasím. ;-) )))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2010 21:54 Žena ustavprochore [567] – Re: RAP
V pohodě, já napsala jen názor, kde bych hledala příčinu já. Bez testů a informací, jak probíhala údržba, jestli se nemohla do akva dostat třeba nějaká chemikálie zvenčí, apod. je to jen moje domněnka. Bohužel, v deníku se nic kloudného nedozvím, tak může Pekischemu zkusit poradit někdo jiný. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2010 21:45 RAP – Re: ustavprochore
No já se obávám, že tohle výměna dna a z toho plynoucí změny nezpůsobily. ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.02.2010 21:35 Žena ustavprochore [567] – Re: Pekische
To jste si měl ale sledovat průběžně! Komplet výměna dna je v podstatě znovuzaložení akva, se všemi důsledky z toho plynoucími. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2010 21:31 Muž Pekische [3] – Re: ustavprochore
Včera, když jsem našel ty tři mrtvolky, tak jsem změřil jen NO2. Byl na nule. Na jiné dusíkaté látky testy nemám. pH jsem bohužel nezměřil a dnes už je tam voda vyměněná z poloviny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.02.2010 21:19 Žena ustavprochore [567] – Re: Pekische
V popisu jste zapomněl na jednu důležitou věc - 10.1. komplet výměna dna. Tam bych hledala problém já. Čili pH, dusíkaté látky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2010 20:59 Muž Pekische [3]
Fotka k příspěvku A fotka pandy

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2010 20:57 Muž Pekische [3]
Fotka k příspěvku Fotka blackmolly

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2010 20:56 Muž Pekische [3] – Genocida v nádrži
Začnu postupně. Před několika týdny se u myslím dvou blackmoll objevily bílé okraje tlamek. Za pár dnů to zmizelo. V nevědomosti jsem tomu nepřikládal žádný význam, protože všechny ryby se chovaly v pořádku. Pak jsem si kupoval dvě nové pancéřníčky pandy. U jedné jsem si brzy všiml takové červané podlitiny na ocasu. Myslel jsem, že se poranila při přelovování v obchodě nebo při transportu domů a taky za pár dnů pošla. Ale jak říkám, přikládal jsem to transportu. Jenomže před pár dny se rozjle masakr. Byl jsem čtyři dny z bytu a po návratu jsem našel na hromadě jen kostřičky - 1xblacmolly, 1xancistrus, 1xpanda. Před mým odjezdem pryč byly ryby v pořádku. Takže to muselo být rychlé a já bohužel neviděl, jaké příznaky a nic. V rohu se ještě krčila jedna Blackmolly. Vypoulené, zakalené oči. Občas jí z toho vytékal čůrek krve. Pře pár hodinami jsem ukončil její trápení. A chvíli na to jsem na další pandě našel stejnou rudou podlitinu na ocase jako na té, co pošla už dřív a tehdy jsem to svedl na ten transport. Podlitina byla zpočátku jen takové růžové zabarvení pod kůží. Za dvě hodiny se to zvětši a zbarvilo rudě -prostě jakési vnitřní krvácení-, rybě se začínala zabarvovat do červena i hlava. Ale to už plavala úplně zmateně a snažila se někde zavrtat. Dřív než jsem jí stačil pomoct eutanázií, bylo po ní. Prostě fofr. Od prvního příznaku až po smrt asi 2 hodiny. Co se to v akva děje proboha?! Vyměnil jsem 50procent vody, propláchl filtr a kápnu tam asi preventin a dám se na modlení... Nic víc mě nenapadá.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2009 08:43 RAP
Aha ;-) . To není zas tak dlouhá doba. Mohla jste si jí přinést už tzv. načatou. Pak stačí malé zhoršení podmínek a oslabená ryba to neustojí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2009 08:14 Muž Yirka [9196] – Re: RAP
Už na začátku píše že měsíc a půl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2009 07:58 RAP – Re: janoxx
Jak dlouho ty skaláry máte ve svém akva?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2009 20:32 janoxx
Slyšela jsem, že i neonky jsou citlivější, ale těm nic není. No uvidíme, třeba to byl slabší jedinec, jak říkáte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2009 19:25 Muž jajaapaja [174] – Re: Yirka
Taky mě ta samička překvapila.Dva dny před smrtí se ještě vytřela.Sruhý den normálně plavala a další den prásk a bylo po ní.A pak babo raď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2009 19:23 Muž Yirka [9196] – Re: jajaapaja
Je to někdy s těmi náhlými úhyny složité, proto jsem navrhoval změřit vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2009 19:22 Muž jajaapaja [174] – Re: Yirka
No to může být pravda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2009 19:20 Muž Yirka [9196] – Re: jajaapaja
Stačí když je rybka v trošku horší kondici a všechny výkyvy prožívá(přežívá) daleko hůře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2009 19:18 Muž jajaapaja [174] – Re: Yirka
Já vím,ale proč to nepostihlo i ostatní ryby?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2009 19:17 Muž Yirka [9196] – Re: jajaapaja
To ano, jenže ty máš nádrž zavedenou, kdežto tazatelka ještě ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2009 19:16 Muž jajaapaja [174] – Re: janoxx
Tak tohle přesně se mi stalo minulej měsíc.To samé chování samičky skaláry.Ostatním se nic nestalo jsou normální.Takže vyluč otravu.nejsme odborníci na nemoci ryb.Ale proč by to u ryb nebylo jako u lidí.Mrtvička ,ochrnutí atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2009 18:22 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: janoxx
NO2 by mělo bejt nulové a i u NO3 platí čím míň tím líp maximálně tech 50mg/l.Kup testy Aquar.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2009 16:59 janoxx
Můžete mi ještě napsat, jaké hodnoty NO2 a NO3 jsou tedy v normě? Nikde to nemůžu najít. A jaké testy koupit? (Myslím značku, typ - nebo je to jedno). Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2009 16:14 Muž navik [908] - Sumci – Re: janoxx
Popravdě testy používám pravidelně jen u nádrží v záběhu a karantény či odchovné nádrže. Je dobré znát vývoj pH, NO2 a mít dobře zarostlé akvárko rostlinkami, které přispívají ke stabilitě...
Při pravidelné výměně vody (pokud je zdrojová voda OK, u ní zjistíte parametry u dodavatele = vodárny) bych žádné chemické přípravky nepoužíval, často je to vyhánění čerta ďáblem :-). Není nad čerstvou vodu.
NO3 na nulu nedostanete :-) a nebylo by to vhodné pro rostlinky, jde o to, aby se nehromadily do extrémních hodnot - při zarostlé nádrži + pravidelné týdenní údržbě - odkalení a výměně 1/3 vody k tomu ani nedojde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2009 15:17 janoxx
Dobře, co všechno mám teda změřit? NO2, NO3 - musí být na nule?, je potřeba i ph, tvrdost, popř. ještě něco jiného?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2009 14:36 Muž Yirka [9196] – Re: janoxx
Přes noc to určitě stačí, u ustáleného akvária se běžně mění voda z vodovodu přímo do nádrže. Pokud naměříš vyšší N-látky- je to o trpělivosti, měnit vodu a měřit dokud nebude NO2 = 0.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2009 14:34 janoxx
Je fakt je akvárko mám v podkroví, takže přes léto je teplota vyšší, ale nikdy nevylezla víc jak na 28°C. Ostatní rybky se opravdu u hladiny nezdržovaly, jenom občas ta druhá skalára. Jojo, byla to s nima chyba do tohohle akvárka, holt jsem se nechala ukecat dětma. Podruhý tu chybu neudělám.
Když už jsme u toho, jak dlouho se má nechat odstát voda? Někdo říká, že stačí jenom půl hodiny, jinde se zase dočtu že 24 hod. Já ji nechávám přes noc, zhruba 10 - 12 hodin. Stačí to?
Příští týden zkusím sehnat ty testy na vodu, ale co když szjistím, že jsou hodnoty zvýšené? Pomůže zase jenom chemie nebo to jde i jinak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2009 14:15 Muž navik [908] - Sumci – Re: janoxx
Doporučil bych Vám pro jistotu prozatím častější výměnu vody a pokud ji použijete odstátou, je akvaregulátor zbytečný...

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [12] ...... 23 24

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 15303x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10049-hromadny-uhyn-ryb?od=551