Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hromadný úhyn ryb

NápovědaFórum » Nemoci  

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Hromadný úhyn ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2024 12:29 Muž mriore [0] Re: skypi
Určitě. Samostudium proběhlo, taky se pokaždé radím v obchodech a na výstavách a diteď bylo vše ok. Ryby přítelkyně i obrečela. Člověk se učí celej život no... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2024 12:26 Muž mriore [0] Re: RAP
Je to tak. Kořen je z nějakýho druhu čajovníku. Byl jsem na výstavě se poradit z prodejcem. Takže ho louhuji mimo skvárium a budu sledovat barvu body/jsk dlouho bude potřeba. Děkuji za rady pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.11.2024 16:44 Muž RAP [1635] Re: mriore
Jde o to, aby se vylouhovalo to "nejhorší". On se bude louhovat dál i v akváriu, ale nebude to taková koncentrace.
Jeden prodejce mi řekl, že některé druhy dřeva je lepší louhovat i půl roku před použitím v akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   08.11.2024 19:43 Muž skypi [273] Re: mriore
Samostudiem by bylo nanejvýš vhodné začít. Přeci jen, ryby jsou živí tvorové, ne "spotřební materiál".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2024 18:59 Muž mriore [0] Re: Kawasaki
Substrát tam není žádný, jelikož Malawi jsou doslova divočáci akvária. Rostlinky žijou pouze z toho, co je ve vodě. Ani extra co2 nedodávám. Je tam akvarijní písek černý 0,8-1,2mm. Dám tomu týden-dva a pak zkusím testovací rybku a pak velmi pomalu a postupně budu přidávat další obyvatele.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.11.2024 14:04 Muž Kawasaki [2965] - AmerikaRe: mriore
Jistě jsi neudělal nic se špatným úmyslem. Nevím co tam máš za dno ale pokud substrát pro kytky tak to taky není to pravé. Většina akvaristů co má Tlamovce dává vápencové kameny a do filtru mramorovou drť. Co se týče rostlin zvolil bych druhy co snesou vyšší pH a středně tvrdou vodu.
Čím víc info si zjistíš předem tím méně problémů budeš v budoucnu řešit. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2024 12:53 Muž mriore [0] Re: Kawasaki
Fotka k příspěvku HD Používám přípravek na PH pro Malawi, ale asi musím sypet víc. Do nové vody vždy dávám i aquaregulátor proti chlóru atd. Připomínka je dobrá a souhlasím palec , ale doteď = 8 měsíců Malawi rybky prosperovaly a množily se jako o závod. Problém nastal až teď při nových dekoracích/vybavení. V Malawi chci pokračovst :-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   08.11.2024 11:18 Muž Kawasaki [2965] - AmerikaRe: mriore
Ahoj. Tak jak už napovídá ten papírový test tak ty parametry vody pro tlamovece vhodné nejsou. Tvrdost i pH nedostatečné. Zde v atlase najdeš základní informace o každém druhu ryb.
A tady bych začal. Koupil si lepší testy pořádně si změřil vodu a pak vybíral ryby. A pokud chceš mermomocí tlamovce chce to tvrdší vodu a pH tak 7.5 pak to bude fungovat. Dále se mrkni do prezentací kde jsou tlamovci a získáš spoustu užitečných informací. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2024 11:02 Muž mriore [0] Re: RAP
Fotka k příspěvku HD Zkusím to. A lze prosím nějak zjistit, zda 1 nebo 2 týdny stačí? Nebo musím riskovat ryby?

Přikládám foto výsledků testů dělaných postupně po 4 až 8 hodinách. Čim blíže je test k balení, tím je novější.

Tak tlamovci mi nakonec vymřeli všichni :-(
Zůstali jenom 4 krunýřovce obyčejnéý (Ancistrus sp.) Ti jsou méně aktivní a občas vyplavou na otočku na hladinu jakoby se nadechnout. Taky tam mám 2 šneky, které se drží těsně pod hladinou.

Mám nasazené aktivní uhlí + dávkuji bakterie Stability od Seachemu. Můžu ještě něco udělat? Děkuji za radu.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2024 09:08 Muž mriore [0] Re: skypi
Nesnažím se o dokonalou simulaci Malawi jezera, slovem Malawi jsem spíše myslel druh ryb. Proč by to nemohlo fungovat? Děkuji za reakci.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.11.2024 22:47 Muž RAP [1635] Re: mriore
Ten kořen bude spíš čajovník. Dejte ho na týden dva namočit mimo akva a ob den měnte vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.11.2024 14:55 Muž skypi [273] Re: mriore
To je mi podivné "Malawi". V takovém "setupu" to,obávám se, dlouhodobě fungovat nebude a ta otrava ryb je pravděpodobně začátkem řetězu problémů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.11.2024 10:43 Žena BBchory [927] Re: mriore
Nic proti, ale na té fotce v prezentaci není 8 měsíců zajeté AQ. Buď je čerstvě založené, nebo ho každý týden drhneš do čista.
Pokud problémy nastaly po vložení kořene a mechu, vyndala bych kořen a mech a pokračovala ve výměnách vody. Jinak ale netuším, co se tam mohlo stát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2024 21:30 Muž mriore [0] – Úhyn ryb - dekorace
Ahoj, včera jsem do akvárka k Malawi (240 litrů, zajeto bez problémů 8 měsíců) vložil nový kořen (asi vinná réva) zakoupený na akva výstavě v Praze. Kořen jsem pečlivě opláchl a rovnou vložil zatížený kamenem mezi ryby. Taky jsem do akvária vložil měch jak mi přišel z eshopu (zabalený v gelovém substrátu), vč.toho gelu, protože mě nenapadlo ho sundat (nezkušenost=začátečník :-O stydim ).

Dnes ráno jsem našel 1/2 ryb uhynulou :-( . Zbytek ryb jakoby lapá po dechu, leží u dna často i na boku (přilehnutá ploutev), některé dýchají velmi pomalu, když vůbec občas plavou tak jen na místě, vůbec nežerou, jsou apatické.

Vyměnil jsem vodu, nasadil aktivní uhlí, ale ryby se nelepší. Test vody ukazuje pouze vyšší tvrdost vody, jinak ok.

Můžete někdo prosím poradit?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2024 17:32 Muž Rovano [246] - RostlinyRe: Roger
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2024 10:51 Muž Roger [1876] Re: Jaroslav
Nejlepší bude založit prezentaci kde uvedeš co nejvíce podrobností. Takto je to jako věštění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2024 23:33 Muž Kawasaki [2965] - AmerikaRe: Jaroslav
Musíš dát vic info. Parametry vody,teplotu. A stáří ryb. Malí Čichavci jsou náchylní na změny teploty jak vody tak vzduchu nad hladinou. Jsou náchylní na nachlazení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2024 22:00 Muž Jaroslav [0] – Úhyn
Dobrý den, chtěl bych se zeptat co dělat když mám mladé cichavce perleťove a postupně mi umírají denně něco okolo 3-10 ryb. Ryby byly předtím přendany do většího akvária a od předání začal úhy. Tak jsem vyměnil co 3/4 vody a dal 5 lžic soli. Výměna vody absolutně nepomohla. Prosím o pomoc

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.08.2024 09:37 R Muž Anthrax [4935] Re: Příba
Jestli on nebude problém spíš v nádrži jako takové a nevhodném chovu: Yersinka napsala: Máme malé bettarium... A v tom měla 5 parmiček neznámého druhu a stáří... Vzduchování je fajn. Ale příčinu přerybnění nebo nevhodného zarybnění neřeší, jen to některé problémy v takto malé nádrži oddálí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2024 09:20 Muž Příba [2] - Raci, krabi, krevetkyRe: Yersinka
chybí vzduchování/kyslík
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2024 20:34 R Muž ctibum [7090] Re: Yersinka
Anthrax napsal: Bez informací radit nelze... Nikdo tu nemáme křišťálovou věšteckou kouli a v podstatě nevíme nic. Co ostatní ryby? Jaké jsou podmínky v nádrži, její velikost, údržba, stáří, teplota vody? atd. atd.
Založ prezentaci, na všechno tam jsou kolonky. A vlož i celkovou fotku nádrže...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2024 20:08 Žena Yersinka [0] Re: Elektronikar
Elektronikar napsal: Pomohlo by viac informácií o akváriu, najlepšie by bolo založiť prezentáciu.

Máme malé bettarium... jaké info by mohlo pomoct?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.08.2024 10:15 R Muž Anthrax [4935] Re: Yersinka
Zdravím, bude to nejspíš nějaká otrava, když to popadalo takto naráz. Vzduchování nebo prokysličení vody filtrem, může být ve vedru velmi důležité. Ale pokud ryby daly i předchozí teploty, tak se mi nezdá, že by lekly kvůli jeho absenci teď po ochlazení.
Pokud byl aquasafe použit před týdnem, tak otrava bude z něčeho jiného. Spíš by mě zajímalo proč byl použit, tam totiž tuším kámen úrazu. Větší údržba? Nově založená nádrž? :-)
Jak píše kolega.. Bez informací radit nelze... :-) Nikdo tu nemáme křišťálovou věšteckou kouli a v podstatě nevíme nic. Co ostatní ryby? Jaké jsou podmínky v nádrži, její velikost, údržba, stáří, teplota vody? atd. atd. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2024 08:17 Muž Elektronikar [141] - živorodky, Platy, Mečúňe a RastlinyRe: Yersinka
Pomohlo by viac informácií o akváriu, najlepšie by bolo založiť prezentáciu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2024 08:12 Žena Yersinka [0] – Úhyn rybek najednou
Ahoj,
ráno jsme bohužel v akvárku našli všech pět parmiček mrtvých. Může to být tím, že nemají bublátko? Nebo předávkováním aquasafe? Včera večer byly v pohodě a aquasafe jsem použila před týdnem. Nějaký tip, čím by to mohlo být, prosím?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.11.2023 21:17 Muž Roger [1876] Re: talpe
Rady jsem napsal, stačí se jimi řídit, krásně je shrnul afc1886 ;-)
Kytky jsou nejlepší z prostřihu z akvária, dno klasický říční nebo křemičitý písek frakce 2-4mm nebo jemnější
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.11.2023 15:23 R Muž afc1886 [15246] Re: talpe
Jestli máš nějakého akvaristu ve svém okolí, tak by ti mohl podarovat nějaké rostliny a zbytek je dobré řešit přes fórum.
Rady jsi zde dostala,teď to je hlavně na tobě.
1- výměna dna
2- přidat hodně živých rychlerostoucí rostliny
3- vykašlat se na tu chemii
4- jestli tam dáš hned zpátky ryby, určitě provádět velmi častou výměnu části vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2023 10:14 Žena talpe [0] Re: afc
Děkuju moc za názory a rady. Je prosím někdo z vás ochotný vzít si mě jako začátečníka na hrb a na základě konzultací mi pomoct dotáhnout akvárium do zdárného konce? Jak jsem už psala, mám pocit, že tím, že beru informace z různých zdrojů vždycky něco začnu a než to má čas se ustálit, vložím do toho nějaký další faktor, který mi někdo poradí a tím se vlastně motám v kruhu. díky :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2023 09:19 R Muž afc1886 [15246] Re: Tomaas
Zrovna v jejím případě bych jí určitě doporučil velmi častou výměnu části vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2023 08:38 Muž Tomaas [149] Re: afc1886
Opravdu jsem myslel výměnu vody, myslím větší výměnu vody jako např 1/3 a víc. Samozřejmě vodu odčerpáván tak, že zároveň trochu odkalit, ale s mojí osádkou ke to opravdu jen drobet - jde hlavně o cenu vody. Stalo se mi to teď v září, kdy jsem poprvé důkladně čistil filtr a zároveň vyměnil 1/3 vody a měl jsem 2 dny lehký bílý zákal. A to mám, troufám si říci, zajeté akva. V případě talpe, které je úplně nezajeté, by to bylo, odhaduji, horší.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2023 05:10 R Muž afc1886 [15246] Re: Tomaas
Tomaas napsal: Nečistit filtr současně s výměnou vody - opět to rozkolísá hodnoty.
Tak tady bych se zeptal. Nechtěl jsi napsat nečistit filtr současně s odkalováním dna? S tou výměnou vody mi to nějak nesedí. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.11.2023 23:24 Muž Tomaas [149] Re: talpe
Ano, je to přesně tak, jak píšete a jak psal Roger. Nechejte akvárium pořádně zajet. Dusičnany jsou vyšší a nemá je co spotřebovávat, když chybí rostliny. Hodně ryb hodnoty ještě více rozkolísá, proto ty úhyny. Filtr čistit co nejméně - osobně čistím až když téměř nejede ani na plný výkon. Proplachovat v odčerpané akvarijní vodě ať se nezbavujete přínosných nitrifikačních bakterií. Nečistit filtr současně s výměnou vody - opět to rozkolísá hodnoty. Ale základ je opravdu hodně rostlin - zde platí, čím více, tím lépe. Redukovat pak můžete vždycky. Ať se daří.
Ještě mě napadlo s tím přesunem - jak jste přesouvala? Odčerpáním vody a znovu napuštěním stejné odčerpané vody nebo jste přidávala čerstvou? Evidentně ten přesun totiž byla poslední kapka, co chabou rovnováhu rozhodilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2023 22:57 Žena talpe [0] Re: Roger
Dobrý den, děkuji za rychlou reakci. Věřte, že pro začátečníka je dost těžké se v tom zorientovat. Jak zjišťuji informace a ptám se, každý mi poradí něco jiného na základě svých zkušeností a sama cítím, že se motáme v kruhu. Omlouvám se, z vašeho pohledu asi za hloupý dotaz, ale přesně nerozumím, co znamená zamyslet se nad rybí obsádkou a zvolit adekvátní filtr. Hodnota NO3 vstupní vody je cca 40. Z vaší rady jsem tedy vyčetla, že je potřeba začít osázením dostatečného množství rychlerostoucích rostlin, úplně vynechat chemii, do akvária zasahovat minimálně, filtr, dno a částečná výměna vody až dle potřeby a nechat plovoucí rostliny. Rozumím tomu dobře?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.11.2023 21:04 Muž Roger [1876] Re: talpe
Doplnění prezentace splnilo moje očekávání. Dle mě, je toto akvárium časovaná bomba která právě dotikala. Obávám se, že přesun akvária nemá vliv na průběh událostí které popisujete. To akvárium totiž není schopné pojmout obsádku kterou tam vložíte, proto do 24h padnou na vašem místě bych začal od začátku, bez zbytečné chemie z důrazem na snížení NO3. V klidu dosázet kytky - jednoduché rychlerostoucí ( ty plovoucí rostly právě proto, protože máte moc dusičnanů a možná i dusitanů, takže nechat je množit), nehnojit, nedávat chemii. Neznám hodnotu NO3 vstupní vody, bylo by dobré zjistit. Zamyslet se nad rybí obsádkou, zvolit adekvátní filtr a nečistit ho tak často a nejlépe i nové dno s říčním pískem a před vložením ryb akva takto stabilizovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.11.2023 21:04 Muž Freedlo [371] Re: talpe
Nejsem tedy odbornik, ale preventivne tam tlacit leciva pro ryby a dezinfekcni prostredek na rasy ve forme tekuteho co2 moc parady ve vode neudela:/.

V akvariu je velmi malo rostlin a dno dle meho taky neni zrovna idealni. Pisete ze jde o substrat. Vite znacku nebo co presne za substrat to je?

Proplachovani filtrace jednou tydne je moc casto. Dle meho alvarium neni v rovnovaze. Nitrifikacni proces se nemel sanci rozjet a rybky trpi.

Jako prvni krok bych vysadil veskerou chemii a vysazel spoustu rychlerostoucich rostlin ( namisto te umele meduzy..)

K rybam : pokud neprezily zivorodky a tetry, pridani cichavcu v tomto stavu akvaria nebyl dobry napad;/

Pockejme ovsem na nazor kolegu :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2023 20:11 Žena talpe [0] Re: Freedlo
Omlouvám se, prezentace založena. mám i krátké video jak se tetry chovaly, ale nepřišla jsem zatím na to, jak sem video nahrát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2023 16:46 Muž Freedlo [371] Re: talpe
Mohu se optat jakou desinfekci jste do vody davali po vlozeni rybek? Prosim taky doplnit a vytvorit prezentaci. Cim vic informaci a fotek tim lepe, at se ostatnim lepe radi : )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.11.2023 15:33 R Muž afc1886 [15246] Re: talpe
Pro určení důvodu úhynu ryb by bylo fajn založit prezentaci akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2023 15:19 Žena talpe [0] – hromadný úhyn rybek
Dobrý den, mám prosbu o radu. Akvárium 60 litrů - založené 4/2023. Zpočátku fungovalo bez problémů. Akvárium jsme přemístili cca o 2m a začaly problémy s řasou a úhynem ryb. Řasy jsme se zbavili a začali postupně nasazovat nové rybky. Co nám vydrželo od založení akvaria jsou 2 pancéřníčci a 2 pandy. Všechny rybičky plovoucí v horní části akvaria nám vymřely. Dokoupili jsme 2x hejničko molly černé. Adaptace na vodu dodržena. V obou případech nám všechny molly přesně 24 hodin po vložení do akvária vymřely. Zkusili jsme koupit tetry + 4 čichavce. Tetry opět přesně po 24 hodinách všechny vymřely. Čichavci se zatím drží (2 týdny). U rybek se vždy opakuje stejné chování - začnou být "malátné", schovávají se, drží se na místě a viditelně lapou po dechu. PH máme cca 8, KH máme 8, dusitany i dusičnany v normě, teplota 25°C, vodu okysličujeme, svítíme cca 6 hodin. Při vložení rybek jsme do akvária vždy dali desinfekci. Při čištění (výměna vody cca 1/3, 1x za dva týdny) přidáváme bakterie Bacterial combi easy-life. Můžete prosím někdo poradit, na co se zaměřit?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2021 20:53 Muž patizon [7] Re: patizon
Takze aktualny stav: úhyn posledna amano a zopar davidi,ryby žiadne/zatial/,v noci po výmene vody,naliatí bakterií a vycistený filt.system vyskocilo no2 na 5!,nechal som zapnute vzduchovanie cez skimmer,filter razantne straca výkon/zalepné špongie odumretými bakteriami-lepkavý bordel ten je komplet na vsetkom a nejde dole z rastlín/dufam z nich nieco prezie,Ráno asi po5 hodinach vsetky ryby pri hladine,ked som sa vratil z prace ryby boli ok,NO2 uz na nule.Voda ako mlieko,dnes znova výmena 30%,znova naliate bakterie/seachem stability/,vycistene predfiltre-zalepené,vo filtroch čisto,nasiel som doma trocha seachem clarity-uvidim co to urobí s tým mliekom a lepkavým bordelom.Asi o ponoci odmeriam No2 ak vyskocí dnes som zohnal jbl detoxol tak to tam seknem,a vodu skusim vymenit az v stredu.Ak to nepojde s tým dole tak vymením 50%.Nemám uz ziadne bakterie,budem musiet zajtra zohnať.
No a teraz/až sa hambím,ale slubil som ked budem mat "potuchu".
Čistotná manželka je fajn,ale niekedy to netreba prehánať.Mlčala,dlho mlčala,ale keď videla moje nervy a bezradnosť/alebo jej vadil moj budík v noci ked som to kontroloval/prišla otázka:"Nemohlo to byť od toho liehu keď som čistila kuchyňu-vydrhla ju pekne,ale že pri tom minula liter tech,liehu to som netušil,Akva je od linky asi 4m a v nevetranom priestore/vonku mínus/ manžel v robote...
Tak si myslím či sa tie výpary, keď sa dostali do obehu nemohli sposobiť naviazanie o2 vo vode a nasledný uhyn bakterii,ale to by musel odobriť skor nejaký chemik.
Ak je to tak,tak potom pozor priatelia,ked budete upozornovat členov Vasej domacnosti o skodlivosti chemických prostriedkov pouzívaných v priestoroch blízko akva v podobe kvapnutia,alebo rozprasovacov typu biolit,lak navlasy,parfum a pod.,je nutne ich upozorniť aj na prchave látky.
Zatial ďakujem,a dam vedieť ako to ide/aj ked tak na to pozerám,tak taka zmena layoutu-uplna, by sa mi pacila-pockam co rastliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2021 20:37 Muž patizon [7] Re: NHKG, _ucx_
Krmim vylucne ja,dno je stale to iste/lavova drt a na nom platinum/ z dna nestupaju ziadne bubliny,nevidim tam nejake procesy,ked nahodou soadne na dno nieco z krmenia tak to zlikviduju panciernicky a krevety.
Co sa uhynu tyka tak najskor posli amano krevety a nasledne ryby,problemy som si vsimol asi 10 min pred vypnutím svetiel a hned som spravil komplet testy,na noc co2 vypínam/co je zmena posledného tyzdna dokedy bezalo stále/,meral som aj co2/ ph7,kh 6/,dropchekr tmavo zelený,sonda controleru skalibrovaná, filtracia isla/slabsi prietok/ a aj jemne cerenie hladiny.
Co sa krmenia týka ,je pravda ze som v poslednej dobe krmil viac mrazenou artemiou ako suseným krmivom,ale to robievam uz roky pokial vidim ikry u niecoho.

Tak neviem skusim ist uplne bez co2/co na to rastliny uvidime/

Dakujem aj tak vsetkým,ak by ste niekto mal podobnu skusenost,poprosím Vás o dalsie rady,uvahy a tipy.Rád by som zistil prícinu.Budem to sledovat a dam vediet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2021 17:25 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: patizon
Tak masivní úhyn v zaběhlém akváriu mi nepřijde jako důsledek problémů s filtrací. To vyšší NO2 je možná jen důsledek úhynů, ne příčina.
Takže bych to hádal na moc vysokou koncentraci CO2 nebo nedostatek kyslíku. V jakém pořadí jsi přišel o ty živočichy? A kdy k tomu došlo (v noci?), v takto zarostlém akváriu bude v době kdy svítíš kyslíku dost.
Někde jsem četl o otravě terčovců CO2, co bylo zajímavé, že krevetky šly všechny, část terčovců přežila, takže krevetky asi budou na CO2 citlivé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2021 16:59 Muž _ucx_ [1409] - Symphysodon + CorydorasRe: patizon
Sorry, přehlédl jsem, vidím u nicku "žádná aktivní prezentace" a nezkoumám. Moje chyba.

Jak se na to tak dívám, tak mne napadají dvě věci. Jednak si nemyslím, že by to způsobila samotná absence filtrace, protože nejvíc práce stejně udělají bakterie ve dně a jinde, nicméně když se nefiltruje, tak ani necirkuluje voda a to už problém být může. Vůbec bych se zaměřil na to dno, takový exces ty malé ryby způsobit takhle rychle nemohly (pokud tedy opravdu měníš vodu s takovou četností, jak popisuješ), nejspíš v něm něco zahnívá, potrava nebo tak... Ostatně, nemohl to někdo překrmit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2021 16:31 Muž patizon [7] Re: _ucx_
rybicky.net/nadrze/29223

No,filtracne materiály vo filtroch vyzeraju byť ok,vacsinu z toho mazlaveho bordelu zachytily predfiltre,vymenil som 50% vody ,prepral komlet filtracný systém/molitany v predfiltroch som ale musel pod tecuou teplou vodou inak to neslo dole,vybral úhyn/co som v tej dzungli nasiel/,nejake neocardinie prezili a jedna amano,nalial bakterie a pustil vzduchovanie/premyslam ci pustit aj co2/.Napustam vodu,zajtra opat výmena a prepratie predfiltrov a takto az dokial nebude no2 na 0.Uvidíme ci sa to nastartuje a kolko toho este uhynie.Krmenie vynecham az do 5 dna.Vatu som nevkladal a asi ani nevlozim.Predpokladm nedostatocný prietok a okylicenie vo filtry.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2021 16:25 Muž _ucx_ [1409] - Symphysodon + CorydorasRe: patizon
Založ si tu prezentaci té nádrže, podle toho tvého popisu ti důvody nikdo vyvěštit nedokáže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2021 09:52 Muž patizon [7] – uhyn nitrifikačných baktérii
Ak som založil zbytočne novú tému tak sa ospravedľňujem,ale tlačí ma čas.
Behom dvoch dní mi uhynuli všetky baktérie rozkladajúce no2 na no3.Amoniak na 0,ale no2 1,biela mazľavá pena na hladine.Samozrejme 90% osadenstva :dead: ,vrátane kreviet amano a krevetiek neocardinia asi 100 ks.Ako prvé odysli rhodostomy atď,ale to teraz nie je podstatné.Nedokážem totiž určiť príčinu,myslím že nedostatok O2,ale neviem z akého dovodu,žiadne zmeny som nerobil,akva má 5 rokov,filtre sú 2+ predfiltre.Myslíte že je to znížením prietoku,pretože ten sa znížil(pridal som vaty do predfiltrov.Momentálne som vymenil vodu a budem meniť každý deň,vyčistenie filtrov(no neviem či seachem matrix nebude upchatý/merať no2 ale neviem čo ešte by som mal urobiť,aj tak myslím že to neprežije nič,vzhľadom na poškodenie vnútorných orgánov,resp.usmrtiť všetko a radšej znova zabiehať.Poprosím o rady ak máte niekto skúsenosti ako ďalej.P.S. po každek výmene som pridával 10% dd seachems tability.
Dnešok je pre mňa asi najhorší akvaristický deň pred týždňomvýter ateriniek a mladé ramirezky.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2020 18:15 Žena KittyM [31] Re: Jarden Sk, Kawa
Děkuji za reakce, teplota je 27,5C, PH před filtrem 7,5, teď lehce pod 7.. Gigaexotic nebyla šťastná volba? Vzduchování dorazí snad zítra, objednala jsem hned jak to začalo :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.08.2020 11:32 Muž Kawasaki [2965] - AmerikaRe: KittyM
Je třeba vzít v potaz co píše Jarden. Ja bych se ještě zaměřil na to pH. Neuvadiš hodnoty. Živorodky nemají rády nízké pH. Měly by mít kolem neutralu. Jestli tam máš 5,5 není se co divit. Těch 70 mg/l NO3 by jim nevadilo. No a ryby bez karantény z Gigaexotic??? No nevím zda to byla velká odvaha nebo hloupost?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.08.2020 07:31 Jarden Sk Re: KittyM
Ahoj, nie som na ryby odborník, ale buď si si niečo priniesla s tými piskorkami a rybami, ale to by boli na rybách asi nejaké známky choroby.Teplota tiež nepíšeš kolko je v tomto horúcom období a s tým aj deficit kyslíku v noci by tiež mohol byť.Zaviedol by som vzduchovanie na noc, máš akva dosť zarastené a to prúdenie asi nebude dostatočné.S kŕmením by som bol tiež opatrnejší, nech tam nezostáva odpad baktérie majú velkú spotrebu O2.Ak máš pleseň na plávajúcich rastlinách, tak tá kvalita vody nebude dobrá a menil by som viac.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2020 19:30 Žena KittyM [31] – problém
Fotka k příspěvku Ahoj, prosím o rady, jsem už zoufalá.. Před nedávnem se koupil filtr na dusičnany na přívod pitné vody www.hornbach.cz/… - měli jsme v městské vodě kolem 70mg.. Filtr to vyřešil, ale od té doby mi poumíralo 9 pavích oček pracně sháněné po všech koutech republiky :(( Dnes jsem našla mrtvou dokonce black mollku :( poumíraly nové i původní ryby, dodnes vše paví očka..
Sešlo se toho víc, tak nevím kde hledat viníka - může to dělat ten filtr NO3? Další podezřelí : nekaranténovala jsem velkou zásilku ryb z Gigaexotic (datum viz deníček) a v polovině července se více přerovnávalo dno a sázely nové kytky, část se nechytla. NO2 neměřitelné, NO3 nízké (filtrovaná voda má teda i nižší PH..).. Voda cítit není, ale plovoučky smrdí shora plísní (viditelné nic není)
Údržba - týdně 30% vody, před týdnem, poté co začalo vymírání jsem v akva vodě vyčistila externí filtr a přidala vnitřní co jel předtím třicítce :(
Umírání probíhá přes noc, ryby jsou večer normální, žádné změny v chování (u hladiny neplavou) a ráno jsou už delší dobu mrtvé :( Vnější filtr má zase nějakej divně malej průtok (mám na vcucu předfiltr z kostky filtrační hmoty, čistím 1x za 3dny), ale jede tam i ten vnitřní.. Krmím i zeleninou, tak jestli nekazí vodu? ach jo. Přikládám foto akt.stavu, zítra bude údržba rostlin..
Zbytek akvárií beze změn zatím..

+ Přidat reakci

Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 23 24

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 15303x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10049-hromadny-uhyn-ryb?od=1