Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hromadný úhyn ryb

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 22 Přejít na další stránku   1  
Hromadný úhyn ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2007 19:37 Pavel – Díky za rady.
Ahoj,díky za rady.Když jsem o tom tak dnes přemýšlel, taky mi blesklo hlavou jestli nebude problém v tom akv. písku. Vypadalo to jako totální humus už v tom balení, až jsem se divil, že by to mělo přijít do akvária. Ale říkal jsem si, že když se to normálně prodává a ještě mi to v akvaristice doporučili, tak to asi bude OK.
No a s tím filtrem budete mít asi pravdu, taky mi připadá dosti bídný. Je to Elite Stingray 5 (120 l/h), byl součastí akva setu. Na netu se prodává okolo 200 Kč. Čistil jsem ho jednou za týden, propral jsem lehce molitan v odebrané akvarijní vodě. Zdá se mi, že molitanu je v něm ale velmi málo. Obsahoval ještě dvě kazety s aktivním uhlím, ale v jiné akvaristice mi poradili, abych je vyndal, že to čístí až moc a kytky pak nemají živiny a nerostou. Místo těch kazet jsem do něj nacpal molitan zakoupený tamtéž. Teď si ale říkám, jestli tam ty kazety přece jen neměly zůstat, třeba suplovaly ten molitan lépe. Můžete mi někdo doporučit nějaký jiný, relativně levný a spolehlivý filtr do 40 l akvárka? Poradíte mi jestli investivat do vnějšího filtru a nebo vnitřní je taky dobrý? Tenhle se mi zdá jako že má větší průtok. Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2007 12:51 Muž matlala [798] - Rostliny
ano souhlas s blekem a sidem-filtr má asi velkej průtok pro činnost bakterií musí mít průtok stejný jako objem akva
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2007 12:45 blek – :-(
Knihy, ze kterých jsi čerpal nebyly asi ty pravé :-(
Projdi si fórum taky na www.akvarista.cz/… a: www.akvarko.cz/… a zaměř se na Staré dno, Nové dno, Start-plus a jiné jedy.
Hledej složení dna, filtraci, chemizmus vody, syndrom nového akvária, nevhodné rostliny, množství ryb na daný objem nádrže, NO2 NO3 MH4, atd. atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2007 00:42 Sidonius
Podle mne otrava N-látkami. Po týdnu nemohlo být akvárium zaběhnuté, (jak se domníváte), a už jste je osadil rybkami.
Nemáte náhodou filtr typu "honič vody"? Nebo nějaký obdobný s rychlým průtokem a malým objemem filtrační hmoty? Takové filtry rozvoji nitrifikačních bakterií moc nepomáhají. Podobně jako důkladné praní filtrační vložky.
Napravování chyb bývá složité, snažte se jich vyvarovat - zkuste si znovu projít zásady pro zakládání akva a zejména otázky procesu nitrifikace. Buďte trpělivý a nesnažte se nic urychlit.
Test na NO2 by se vám mohl hodit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2007 23:22 Muž MacGyver99 [3]
Také to vidím na otravu. Něco se ti asi uvolňuje z toho substrátu. Čistil si i filtr? Na tvém místě bych asi komplentě přečistli a zkus zjisti jestli není něco v tom substrátu. Taky uvidíš co poradí ostatní, takovou drstickou zkušenost nemám, tak snad někdo bude vědět víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2007 23:16 Pavel – Hromadný úhyn ryb.
Zdravím, potřebuji poradit.Založil jsem si své první akvárium.Vše jsem se snažil nastudovat z knih a ptal se také v akvaristice. Akvárko má 40 l, na dno jsem dal vrstvu substrátu "staré dno" a na něj "nové dno", osázel rostlinky, naplnil vodou, spustil filtr a topítko. Ze začátku se objevil zákal, který asi po 3 dnech vymizel. Přidal jsem i přípravek Start plus.Po týdnu zaběhnutí akvárka jsem se rozhodl koupit 4 neonky. Vše proběhlo OK, ale protože vypadaly pořád ustrašeně přikoupil jsem jich ještě pět a s nimi i dva sumečky. Takto akvárko fungovalo bez větších problémů další tři týdny, rybky se měly čile k světu, rostlinky rostly a zdálo se, že je vhodná doba na dokoupení ještě dalších rybek. (Mezitím jsem pravidelně po týdnu měnil 1/4 vody vždy odstáté přes noc a čistil filtr v akvarijní vodě.) Vybral jsem si tetry. V den, kdy jsem je přinesl domů, jsem zjistil, že mi uhynul sumeček. Říkal jsem si, že jde asi o náhodný úhyn, tak jsem tam vpustil oněch 6 ks teter. Jenže do večera uhynul i druhý sumeček a já si všiml, že neonky se začínají chovat nějak divně.Pořádně jsem je prohlédl a zjistil, že mají ve velmi špatném stavu ocasní ploutve, asi 2 ji prakticky neměly. Dříve jsem si toho vůbec nevšiml, byly normální a čiperky. Taky jsem zjistil, že na jedné neonce je asi 5 teček (snad ne krupička?). Ještě během večera uhynuly 3 neonky. Říkal jsem si, jestli to nebude otrava a tak jsem urychleně vyměnil asi 1/4 vody. Stav rybek se rychle zhoršoval, bylo mi jasné, že do rána určitě uhynou další.To se taky stalo a tetry už byly ráno taky značně apatycké a špatně plavaly. Vyměnil jsem ještě další 1/4 vody, ale rybky odcházely úplně před očima. Během několika hodin bylo akvárko prázdné. Tak nevím, zda-li to byla nějaká nemoc, nebo otrava. Přemýšlím co dál, jestli vše vyhodit a začít znova, nebo jen vyměnit vodu, nechat cca 2 týdny běžet akvárko a pak zkusit na sadit nové rybky. Osobně se přikláním spíše k té otravě, nějaká nemoc by snad nezdecimovala za 12 hodin i čerstvé tetry. Nemáte s tím někdo zkušenost?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2007 14:20 elza10
JA UZ TERAT VIEM ZEE TO BOLA HLUPOST UZ SOM ASI 2mesiace nic nove nekupila a zatial sa ten zbytok ryb drzi tak teraz kupim najskor tie rastliny a uvidim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2007 14:19 elza10
OK TAK KUPIM RASTLINKY A ZNIZIM AJ TU TEPLOTU TROCHA A JA POUZIVAM MYSLIM ZE ZNACKA SERA A VOLA SA TO AQUATAN ALE DAKUJEM ZA RADU MOC MOC MOC LEN MOJ PROBLEM JE ZE JA SOM V RAKUSKU A TU KYM JA KUPIM TO CO SI MI NAKAZAL SA JA ZBLAZNIM LEBO SA TO TU URCITE INAC VOLA ALE JA TO DAKO VYMYSLIM DAKUJEM
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2007 14:00 Muž reaver [16] - Rostliny
Fotka k příspěvku ach, to je dost zlozite , ja bysom len poznamenal ze umrtia ryb nieje dobre riesit dokupovanim ... bolo by dobre prist na to co vlastne ten uhyn spustilo a kedy zacal
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2007 13:54 Muž pantany [7]
tak jedna ziva rastlina na tolko vela ryb je velmi, velmi zle. to nemohlo inak dopadnut, co myslis co tie rybie sracky potom rozkladalo? nic, ryby plavali vo vlastnych srackach, to je to iste ako sa ist kupat do zumpy. takze:
dokupit dost zivych rastlin, napr. egeria najas, limnophylla sessilifolia, nejake tie echinodorusy, uplne v pohode je echinodorus ozelot green, alebo red ako jedina cervena sorta nie je narocny na obsah CO2, popripade sagitarie alebo vallisnerie. dalej, ovela castejsie menit vodu, aspon raz za dva tyzdne vymenit 30 litrov vody teda 1/3. a aky davas pripravok na upravu vody? ja pouzivam (nechcem robit reklamu) JBL biotopol a acclimol.

teplota: 27 stupnov sa mi vidi vela, staci 25, ale tym by to nebolo

drzim palce
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2007 13:48 elza10
O TOM MOC NEVIEM CO SU TO TIE PARAMETRE MNE DALI V AKVARISTIKE TEST ABY SOM ZISTILA CI MAM VODU V PORIADKU A TEN VISIEL ZE VODA JE V NORME A TEPLOTU MAM STALE NA 27STUPNOU MAM TERMOSTAT A TEN JU TAK STALE UDRZUJE.ale dakujem zatial
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2007 13:45 elza10
nie nemala som tam naraz tak vela ryb najviac asi 20 ale ked mi dake zdochly tak som dokupila vzdy tak po dvoch.ked som to cele akvarium cistila tak som tam vratila asi 30litrou so starej vody a ostatnu s vodovodu ale kupila som ten pripravok aby ju hned upravilo.rastlinu mam len jednu zivu pretoze mi pozrali ryby vela tak som kupiola umele ale to sa zmeni mozno je to chyba.takze to znamena ze kazdy tyzden by som mala aspon 20litrou VODY VYMENIT????
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2007 13:40 elza10
ved mne to tak povedali v akvaristike ze to tak mam cistit ja ho mam aj tak ciste stale ale dodrzujem to tak ako mi kazali tak ja uz neviem ale dakujem za radu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2007 13:28 Muž pantany [7] – malo informacii
pokial sa dobre pamatam pises ze mas v akva asi "len" 15 ryb a 20 ti uz zdochlo, cize ked to zratam tak mi vyjde ze si mala na 110 litrove akva 35 ryb. co si myslim viac nez dost. takze: tych 35 ryb tam bolo od zaciatku, teda cely rok a pol alebo pribudol vyrazny pocet az teraz napr. pred mesiacom si kupila 10 ryb. za dalsie problem je mozno v tom ze si velmi zriedkavo odkalovala nadrz. treba raz za dva tyzdne a aj to je tak na hrane. celu vodu si vymenila, dala si tam asi vodu z vodovodu, nemohli by byt vo vode tazke kovy a co tak chlor? dala si nieco na upravu vody? pises ze voda je v pohode, jasne je priezracna a mokra. co tak parametre spomenut. ked aj mas dusicnany v pohode neznamena ze vsetko je o.k. co dalsie parametre, a hlavne dalsia vec co tu nam vsetkym chyba ak ti mame poradit rastlinky, ake ich tam mas? zive alebo cisto umele? takze asi tolko. dalej teplota, neklesla ti rapidne pod normu? a dalo by sa menovat az az. napis viac info.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2007 23:11 Muž wladys [291] - Cichlidy – ??
Tvá udržba akva: raz za rok cele akvarium a raz za try mesiace stvrtynu vody.filter kazdy tyzden??!!
Tohle bych viděl jako hlavní příčinu úhynu tvých ryb....opravdu si přečti základy akvaristiky...bez nich se zjevně neobejdeš.Až to naštuduješ začni znova. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2007 15:42 elza10
a mozno tam mam malo tych rastlin to je pravda nakupim vela ved to nestihnu zozrat dufam ale tie bublinky mega tie su vlastne na vzduch tak tam by nemal byt problem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2007 15:40 elza10
ved ja som uz citala knihi a vsetko bolo v poriadku cely rok az kym som nevimenila vodu od vtedy zacaly kapat a to v knihe neni ze co mam dalej urobit voda je v poriadku tak neviem ale dakujem nechcem ta otravovat skusym ist do dalsej akvaristky tam mi zase predaju daco ine az kym asi neskrachujem na pripravkoch ktore mi ponukaju
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2007 15:10 blek – jaké knihy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2007 15:09 Blek – proč?
"......RADA NAPISLA VIAC ALE SA TOMU NEROZUMIEM...." V tom je celá podstata věci. Akvaristika se bohužel nedá dělat, pokud se jí nerozumí. Tedy minimálně jejím základům. Akvaristice se musí člověk naučit, jako čemukoliv jinému. Jako první, by měly přijít na řadu knihy, pak rady zkušenějších a nakonec vlastní experimentování. Nejnebezpečnější z celého souboru informací jsou právě rady zkušenějších. Jednak laik těžko odhadne, že mu někdo radí, aniž by čemukoliv sám rozuměl, (takových rádců je opravu požehnaně) a jindy zas i zkušený akvarista zase není nadán tím, aby jeho radám někdo rozuměl. Doporučuji tedy sednout ke knihám a s rybičkami pokračovat až v okamžiku, kdy úvodní větu změníš na: „....už to chápem…“. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2007 15:03 elza10
tie stranky si kuknem dakujem
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2007 15:02 elza10
ved to sa asi neda znizit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2007 14:35 Muž matlala [798] - Rostliny
no ten filtr má jistě velkej průtok sniž ho tak aby za 1h přečerpal akva 1x
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.03.2007 14:28 Muž PT [89]
jinak mam pro tebe jiste zajimavy odkaz - maddox.xmission.com/…
A jinak je tady skece nemoci, tak zkust se kouknout, jestli ti neco nesedi. Dobry odkaz je taky zde
www.aquar.cz/…
a zde
www.sera.cz/… (i kdyz tady asi cekaji, ze pod mikroskopem prozkoumas vzorky tkane :) - pokud ti ale uz umreli, tak se to da...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2007 14:08 elza10
A PRECO MAM DAT PREC TIE MEGABUBLINY?VED TO MI PORADILI V AKVARISTIKE CO JE NATOM ZLE???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2007 14:06 elza10
ved od vtedy co som vycistila cele akvarko mi dochnu a ked to spravim znova tak zdochnu vsetky a preco mam vymenit filter ved je super nemam vobec spinavu vodu:TO STYMI RASTLINAMI MAS PRAVDU JA SOM TAM MALA LEN ZIVE ALE ONI MI TO ZERU PRETO SOM TAM DALA AJ UMELE ALE DAKUJEM ZA RADU
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.03.2007 12:53 blek – blbá rada
Vybírat najednou dno a všechnu vodu je kravina, to pak „zdochne“ i ten zbytek. I když, jestli se jedná o to akvárium v tvojí prezentaci, tak by to dno potřebovalo opravdu vyměnit, protože vyčistit tak velké šutry nikdo pořádně nedokáže. Tady je na vině téměř jistě chronická otrava ryb metabolickými látkami. Vyhoď ty plastový dekorace a kytky, dej tam živé, zruš ty megabubliny, pořiď si pořádný filtr, pravidelně odkaluj a měň vodu. Jsou to věci, které najdeš v každé kvalitní příručce pro začátečníky, a na akvaristických fórech se omílají donekonečna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.03.2007 12:21 Anonym
ked uz vobec nevies v com je problem tak vyber ryby a rastliny a zlikviduj cele dno a daj uplne novu vodu a nove dno a az potom vrat ryby a prelov ich sietkou aby sa ti tam nedostala ziadna stara voda , je to drasticke ale mohlo by to pomoct , alebo pockaj az kym nepodochnu vsetky ryby a urob to az potom sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2007 12:18 elza10
ano zdochlo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2007 12:14 Anonym
zdochlo? :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2007 12:13 elza10
AKVARKO JE 110 litrov a mam tam momentalne 10ryb a troch prisavnikov a jedneho co cisti dno a zdochlo mi ich fakt za 5mesiacou uz okolo 15
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2007 12:09 Anonym
ake velke je to akvarium a kolko mas ryb?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2007 12:02 elza10
JA BY SOM RADA NAPISLA VIAC ALE SA TOMU NEROZUMIEM A MAM TAM UZ LEN ASI RYBYCIEK PRETOZE MI ASI 20 zdochlo a neviem preco tak sa bojim uz kupit v kazdej akvaristike mi povedia dco ine a neviem comu mam verit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.03.2007 06:36 Libor
Chlapci si dělají srandu, ale je potřeba napsat něco víc jinak ti nikdo neporadí - teplota, smrdí voda, jaké hodnoty jsi naměřila, kolik máš řasy, kdy jsi naposledy čistila akvárko a vyměnila vodu, jakou chemii nebo léky přidáváš do vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2007 06:15 Anonymní
Dej ryby do vody (psala jsi, že máš ryby, ale ve vodě nic není).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.03.2007 00:58 Muž PT [89]
PRAVDEPODOBNE JE ASI NECO SPATNE
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2007 23:32 elza10 – DOCHNU MI RYBKY
MAM UZ ROK A POL AKVARKO A ZACALI MI DOCHNUT RYBY A NEVIEM PRECO UZ SOM STOHO NA NERVI KUPILA SOM AJ TEST NA VODU A VODE NIC NENI VIETE MI DAKTO PORADIT CO MAM SPRAVIT ALEBO AKO ZISTIM CO IM JE??????????DAKUJEM

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2007 12:53 marcela – skalárky
mám ted jen malé akvárko s pavými očky a platy ,ale uvažuji o koupi akvaárka na skalárky a zase se k nim vrátím,moc se mi líbí.. potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2007 12:48 marcela – skalárky
Ahoj,no sklaárky jsem i množila a dařilo se mi,musíš dávat pozor,jsou dost lekavé,můžou se sami i zabít o akvárko,jinak chtějí vyšší sloupec vody a teplotu asi 26-28 C,přidej do vody drobek soli.Chemikálie nedoporučuji!!!M. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2007 11:03 Nika
nam zacaly skalary umirat (kazdy den 1...celkem mozna 5), kdyz prestal fungovat filtr a nikdo z rodiny si toho bohuzel nevsiml..zjistila jsem to ja, ihned jsme ho opravili a ostatni doted zijou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2007 21:51 Žena Mája [40] – teplota
Taky častý úhyn může být způseben nízkou teplotou, tj. málo je, když máš třeba 23°C, oni musí mít vyšší, pod 26°C bych nešla.Prý se tím často zabraňuje úhynům! ano ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2007 18:28 umax
mají rádi čistou vodu a nesnášejí chemii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2007 13:38 shedlo – skaláry
Zkus změřit parametry vody, pokud není jiná znatelná příčina, asi jsi je už nemocné přinesla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2007 10:19 Jitka
Ploutve okousané neměly, jen maličko roztřepené, tak jednu prasklinku. Všimla jsem si, že jeden čichavec jednu skaláru pořád honil, ale jen tu jednu, ostatní nechal na pokoji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2007 10:17 Page
Taky jsem měl podobný problém, ale ne že by mi umřeli za tak krátkou dobu, ale spíš tak do měsíce... Ony skaláry potřebují velmi čistou vodu, tzn. dobrou filtraci a pravidelnou výměnu vody:) ... Ted mám fluval 104 a měním vodu a už je mám asi 3 měsíce... Tak že asi takhle :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2007 09:48 tom profesionální akvarista
měli okousané ploutve?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2007 09:46 Anonym
sklary musí mít vysoké akvarko
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2007 09:12 Jitka – Náhlá smrt skalárů
Ahoj, prosím Vás o radu. Před třemi dny jsem si koupila 3 páry skalárů a teĎ začaly jedna po druhé umírat. Vůbec nevím proč, protože nejevily žádnou známku nemoci. Také jsou z různých obchodů. Nevím, jestli nemám v akvárku nějaké nevhodné prostředí, které by je zabilo, ale nikde jsem nečetla, že by měly nějaké speciální nároky, a navíc ostatní rybičky (čichavci) jsou v pohodě. Prosím, poraďte mi, čím by to mohlo být. Děkuji.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2007 14:28 Ghost – osvětlení
Na 50 litrů 50W - celkem slušné osvětlení.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.11.2006 17:06 gerrik – zákal
tak je zkus pár dní nekrmit vůbec, a měl by ten zákal zmizet. Filtruj a vzduchuj. ;-) Mně to pomohlo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2006 16:58 Sandra – neonky
Ne,ne tím to nebude.Krmím taky jednou denně a hlídám abych je nepřekrmila. :-(

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [22] 23

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 14461x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10049-hromadny-uhyn-ryb?od=1051