Hromadný úhyn ryb
0 28.08.2011 07:41 RAP Na kolik si stáhl teplotu tou výměnou? Pokud to bylo skokově o více jak 2°C, tak je to u tak malých rybek špatně. Řekl bych, že se jedná o kombinaci příčin popisovaných v obouch předchozích příspěvků.
Jinak ona ani 120litrová nádrž není pro modré akary bůhví jaké terno.
První chyba je ,že nevíš proč se to stalo, pokud měly rybky bílé ploutvičky tak to je popálení nízkým pH.Pokud máš vodu typu želivka okolo 300 mikro.Dát tolik ryb do 28l litrů, chudinky nebohé.Tohle akva je dobrý tak na rozplavání a po týddnu už aby šli alespoň do 80l. a pořád měnit vodu.
Podle mě je to nedostatečnou údržbou tý malý nádrže kde bylo pohromadě tolik rybek. Mám na mysli hlavně denní výměnu polovinu vody a pravidelný odsávání zbytků potravy a výkalů rybek.
0 28.08.2011 00:11 wizard – Hromadný úhyn odchovu akary modré
Zdravím akvaristickou obec, rovnou přejdu k věci, mám docela závažný problém:
Před nedávnem se mi vytřel pár Akar modrých a úspěšně se mi podařilo odchovat rozplavaný plůdek: krmeno artemia mlhou, pak mikronem, pak vipan baby,... rybky byly tak měsíc s rodiči (120L akva, důkladná filtrace) poté přeloveny do 28L nádrže (filtrace 2x bublifuk) kde další měsíc spokojeně vegetovali. rybky mají tak 1,5 cm,... a donedávna byli čilé až až...
...včera jsem kouknul do nádrže a objevil jsem prvních pár (asi 5 uhynulých ryb), přisuzoval jsem to extrémnímu horku a s hořkostí padlé odlovil (voda měla přes 30°C)... vyměnil 1/3 vody a doufal, že šlo jen o náhodu,... ale dneska sem našel v akvárku hotovou spoušť, přes 100ks ryb kaput a ostatní malátné... všimnul jsem si, že většina z nich nemá ocasní ploutve a některé jsou pokryté býlýma tečkama(jen pár jedinců,... rozpad ploutví skoro každá)
provedl jsem výměnu veškeré vody + desinfikaci akvária (ryby šli do provizorní nádrže ze které se už dalších 50 ks nevrátilo, původní jsem vymyl a přeživší ryby vrátil zpět...)
zbylo mi tak 100ks jakž takž žijících ryb,... koho napadá možná příčina a ještě při nejlepším možné řešení, sem s ním...
...nerad bych aby můj první odchov skončil fiaskem...
Starší reakce
Na chemikálie jsou dost náchylní ancíci a pokud přežili tak tady moc problem nehledej.Pokud nemáš tvrdost vody okolo 20 st tak se zaměř na pH.Z toho co jsi psal je to evidentní.Kolik má mikro voda?
Přesné parametry bych měl vědět zítra...ale, at to byla jakkákoliv změna vody? Dokážě tato změna vody dělat na hladině pěnu??? To je otázka co mě nejvíce žere.
Co chcete řešit, když ani orientačně neznáte parametry vody v akva...
Tak to se šeredně pleteš.Sice nevím jakou máš vodu ,ale u mne ve 120 l,kde mám ramirezi už na prodej dokáží za tři dny vodu změnit doslova ve smrtící vodu.Stačí pokud máš vodu typu želivka tj.7 DGH 3 KNK. a neštěstí je na světě a tlamovci jdou jako první.
Už jsem si všiml,že jsi neměřil,omlouvám se.
Jde o to,že došlo k evidentní,a velmi rychlé otravě ryb,pokud bylo pH vysoké,což se domnívám,a došlo z nějakého důvodu k uhynutí nitrifikačních bakterií,došlo i k následnému novému koloběhu dusíku v nádrži.Tzn,že se v přerybněné nádrži objevil amoniak,který se rozpouští ve vodě a vytváří zásaditě reagující roztok,čím je hodnota pH vyšší,tím pravděpodobnější je tato otrava.
Je to jen dedukce,jinak mne napadá jen otrava ze žrádla.
to s tim co2 se stalo znamemu zrovna minuly tyden. on vedel, ze to byl co2 neb koupil novy perlic a po navratu domu ho nasel 've varu'. taky si takhle stezoval na foru a zkusenejsi mu poradili zacit intenzivne vzdychovat a pockat. a vyjma par teter a nejakeho otika se zbylych asi 50 ryb za par hodin probralo do uplne normalnosti.
tvuj pripad to neni, ale zazraky se deji ;)
dalsi moznosti me nenapadaji, ale zajimave, ze chcipla jen jedna celed ryb. ja se ovsem v africkych cichlidach vubec nevyznam, takze dalsi teorie at radsi vytvareji povolanejsi...
Jaká byla hodnota pH vody?
Baraku, moc si vážím tvých nápadů, ale jen tak v rychlosti:
1. vypary pri vareni - doma byl pouze otec, ktery byl u PC, AQ máme v obýváků
2. kondenzace vody a tak vyluhovani nejakeho sajrajtu ze spatne slepeneho krytu - kryt je plastový, celé AQ mám pres 4 roky jako koupený komplet
3. zkazene zradlo - jednalo se o sušené krmivo, bylo už pouze na dně krabičky..tzn. ryby ho znají, jsou na něj zvyklé
4. nikotin na tvych prstech kdyz jsi krmil (pokud kouris), jiny sajrajt (olej z auta, mydlo, leky..) - nekouřím a cokoliv jiného se vylučuje, pže jsem při krmení se vloček vubec nedotkl, nad hladinou jsem klepal prsty do krabičky
Nene, už je nemám, byl jsem z toho uplně v pr*eli, musel jsem je vyhodit (když sem tam člověku umře ryba, tak to většinou přejde, ale když vymře cele AQ během odpoledne, to je sakra podpásovka, sem z toho špatnej jak kdyby mi umřel pes) jeste jsem neslyšel o tom, že by se takhle ryba mohla vzpamatovat, když je prostě zřejmé, že nedýchá.
nene, neměřil, nemám u rodičů žádny test....ale i kdyby...PH se ti nezmění " z hodiny na hodinu" v akvárku, do kterého se NIJAK nezasahovalo a běželo si svoje to co každý jiný den.
uz jsi ty ryby vyhodil nebo je jeste mas ve vode? zkusil bych je dat to ciste vody a pockal dost dlouho (hodiny) jestli se nevzpamatuji.
u otrav co2 se (na pohled) uplne "mrtve" ryby zase seberou jako by se nic nestalo. u tebe o co2 asi nejde, jak je to malawi (byt o africkych akvariich ja vim houby), ale za zkousku myslim to stoji.
jo, a mozna pricina?
1. vypary pri vareni (prepalovany tuk) muzou dost skodit. jak moc rybam nevim a jestli je tvoje akva blizko u kuchyne.
2. kondenzace vody a tak vyluhovani nejakeho sajrajtu ze spatne slepeneho krytu z preklizky (zabil jsem si tak par krevetek :(
3. zkazene zradlo (coz by vysvetlovalo ty previvsi ryby, co se k nemu asi tak moc nedostaly)
4. nikotin na tvych prstech kdyz jsi krmil (pokud kouris), jiny sajrajt (olej z auta, mydlo, leky..) pokud ne.
Měřil jsi pH ,to umě byla vždy příčina úmrtí tlamovců a ne jiných ryb.
0 01.08.2011 23:48 Cenda Když jsem koukal na ten kýbl s vodou tak to jsou klasický mýdlový bublinky nebo jarový nevim která složka z toho způsobuje takové to duhové zabarvení takže mě napadají jen jediné dvě možnosti jak se to tam mohlo dostat omylem při dolévání vody z špatně nevymytého kýble, ale to pochybuji a nebo sabotáž
jenže nic se nestalo, elektrika běžela porád, proste klasický den, souhlasím s tím, že to muselo byt opravdu rychle, lovil sem je jeste nádherne zbarvené :(
Prosím, nehádejte se k vuli tomu, vy píšete, že je možností spoustu, že to mohlo byt čimkoliv, tak čím???? me totiž nenapadá vubec nic!!! Jakký koliv zásah z vnějšího prostředí je naprosto vyloučený, a jak jsem psal, posledni vymena vody probehla cca před týdnem.
Dobrá,dobrá já uhlí nikdy nepoužíval a nevěřím mu...Mám z toho zkrátka bobky nevím proč ale z uhlí nemám dobrý pocit...Uvažoval jsem o něm do svého budoucího plánovaného nano reefu ale padlo protože mám s toho fakt strach...
Možná úplně zbytečně ale za špatnej pocit mi to nestojí...
3 hodiny vypnutí filtru jsou ještě "bezpečné"... mám pocit, že jsem někde četl, že až při výpadku kolem 12-15 hodin umírají bakterie, předtím se akorát přestávají rozmnožovat a pracovat.
ptal sem si na nějaké chemikálie, ajkožto nějaká okena ve spreji an lestení skla, apod. doma byl jen otec, který by sám od sebe určitě AQ nečistil a navíc bylo čisté, na komáry nic nemáme, ono to v tomhle počasí není ani potřeba, prostě nic nic co by se stalo během tech osudových 5-6 hodin...ano přeživší ancík sem tam lapal po vzduchu nad hladinou, samozřejmě hrotnočelec ne, jakým zázrakem přežil netuším, přikláním se prosté k dobré kondici, která mu pomohla to přežít.
Popravdě, taky si myslím, myslel jsem si to jeste pred přečtenim tech mýtů, že jak se aktivni uhli plně absorbuje, tím jeho uloha končí a dále nic nefcucne, ale nějak se mi nezdálo, že by ten nacuclý "bordel" zase pustilo zpět a navíc při pokojové teplote 24 stupnu.
Ne za tři hoďky ještě ne, i když někde tady se to bude lámat z nemnožení bakterií na odumírání.
0 01.08.2011 23:33 Cenda A kdyby vypadnul proud ja nevim třeba na cca tři hodinky a vypnul se filtr a při nahození proudu už začal vypouštět do oběhu toxické látky ?
MOžností je až nad hlavu já jen řekl že to mohla být jedná z možnosti a dle toho co autor psal tak jsem si domyslel že tohle bude nejpravděpodobnější...
regenerace
Aktivní uhlí adsorbuje organické látky z vody a vzduchu a je těmito látkami kontaminováno. Tyto škodliviny se z aktivního uhlí dají odstranit (adsorpce je reverzibilní proces). K odstranění škodlivin se využívá desorpce nebo reaktivace.
Desorpcí rozumíme obrácení adsorpčního procesu. Adsorpční účinek Van der Waalsových sil lze narušit tak, že škodliviny jsou z aktivního uhlí uvolňovány. Používají se následující postupy : teplotní desorpce - používá se pára (tzv. rekuperace s vodní parou při 110 - 160 °C) nebo ohřátý dusík. Van der Waalsovy síly může narušit i snížení tlaku - tlaková desorpce. Extrakční desorpce - v kapalné fázi jsou adsorbované látky rozpuštěny do extrahovadla (např. fenol do xylenu, síra do sirouhlíku). Výše uvedené postupy neodstraní důkladně všechny látky, některé se na aktivním uhlí chemicky mění (polymerují) a jiné s velkou molekulovou hmotností a vysokým bodem varu zůstávají částečně vázány na aktivním uhlí. Podle kvality aktivního uhlí lze recyklaci desorpcí provést více než 1000x.
Reaktivací se rozumí úplná regenerace aktivního uhlí přehřátou vodní parou (teplota vyšší než 600°C) v minimálním množství kyslíku. Škodliviny jsou při těchto teplotách spalovány bez významného vyhoření aktivního uhlí. Malá část aktivního uhlí se spotřebuje na tzv. opal. Toto množství se musí po reaktivaci nahradit novým aktivním uhlím. Po reaktivaci se často stává, že vnitřní povrch reaktivovaného uhlí se zvětší a tím se zvětší jeho aktivita, ale změní se zastoupení jednotlivých pórů. Sorpční vlastnosti reaktivovaného aktivního uhlí jsou prakticky stejné jako u nového aktivního uhlí.
regenerace v domácích podmínkách Ve starší literatuře jsou uváděny i další postupy regenerace aktivního uhlí. Jsou sice méně účinné, ale dostupnější pro akvaristy : Použité aktivní uhlí promyjeme nejprve horkou vodou a poté velmi zředěnou HCl. Opět propláchneme vodou a necháme stát v nádobě s vodou několik hodin až dní v teple (při organickém znečištění dojde v uhlí ke kvašení, čímž se nečistoty uvolňují). Občas můžeme uhlí mírně promíchat. Kvasný proces poznáme podle unikajících bublinek odpadních plynů. Nakonec vyvaříme aktivní uhlí s měkkou vodou a propláchneme.
Citováno od Horáce, který to má z odborných článků o chemii.
Já bych se tedy hádal.Těch 6 týdnů co prodejce udává nemusí vůbec platit.Taky se mohlo uhlí látkami až moc nasitit neboli moc jihc pohltilo změnili se paratmetry v akva a toto je výsledek...Já bych to zcela nevylučoval...
čti, čti, tohle v akva opravdu nenastane, není to z mé hlavy, mám to potvrzeno od více lidí.
A kdo řekl že tyto podmínky v akva nebyly já jsem jen řekl jednu z možností.
Každé akvárko je jiné a tady to mohlo zareagovat tak že to vypustilo špatné látky do vody.
tak to jste napsali opravdu blbost, něco si načtěte. Pro uvolnění nabraných látek je nutná vysoká teplota a nevím jaké chemické prostředí, proto se doma uhlí neregeneruje. Ta výměna p6 6 týdnech nebo dnech, nebo jak který výrobce píše, je jen reklamní trik, aby více utržil, uhlí je jinak zbytečné.
Bavím se každopádně o aktivním uhlí.
www.horacovoakvarium.cz/…
Výrobci napíšou cokoliv ale já si myslím že to bylo právě toto a důvod toho proč třeba krunýřovci nezemřeli je že jsou schopni dýchat i normální kyslík čimž mohli dýchat a neotrávili se ale nevím jestli vzdcuh nad hladinou je schopný dýchat i hrotočelec...
a myslíte, že mohla být spouštečem i po cca 5ti dnech, ted jsem asi 5-7 dní vodu neměnil.
Pokud se nepletu, vyrobce udává, že je aktivní uhlí opravdu aktivní cca 6 týdnů nevím to přesně na dny, ale určitě jsem nepřekročil tuto hranici, je ve filtru zhruba 4 týdny.
Jak dlouho tam bylo to aktivní uhlí...Pokud tam bylo moc dlouho tak mohlo mít scela opačné účinky čili že všechny špatné látky ze sebe pustilo do akva...
...
pěna po odkalení
Přátelé akvaristi, už název tématu odpovídá tragédii, to co se mi stalo dnes večer bych nepřál žádnému akvaristovi. Žádat Vás o radu už je ted asi zbytečné, ale bych byl velice rád, kdybyste mi napsali možné příčiny co a proč mohlo zbůsobit totální masakr ryb v AQ abych se tomu dejme tomu příště vyvaroval. Začnu od začátku, nejsem začátečník, akvaristikou se zabývám přes 15 let, ale toto mě hlava nebere. Jednalo se o AQ malawi o objemu 200litrů, přiznávám bylo přerybněné, ale to z duvodu, kdy jsem musel narychlo udělat ze dvou AQ pouze jedno AQ, ale ryby si cca měsíc, žili bez problému, akční, chut k jídlu, samozřejmostí byla častější výměna vody, vše OK. Už tam chovám pár let i Hrotnočelce, říkám mu had. AQ mám u rodičů, ale rodiče jsou naučeni jak se o ryby starat, takže pochybení z jejich strany je naprosto vyloučené. Dnes dopoledne jsem byl u rodičů, samozřejmě krmím si rybky starým dobrým krmením, které moc dobře znají a je bez problému (základní typ krmiva od Tetry + JBL Malawi). Ničemu jsem nepřikládal pozornost, pže tlamovci jak je jejím dobrým zvykem, žrali jak urvaní, takže vše OK. Když sem se vrátil dnes večer do svého bytu, tak mám telefon od rodičů, že co sem udělal s AQ, že VŠECHNY ryby jsou u dna mrtvé!!! Tak v tu chvíli sem si myslel, že jde o špatný vtip, okamžitě jsem přijel domů a totální masakr, jak kdybych měl v AQ nějakýho teroristu, nějakým zázrakem přežili 2 ancíci a můj milovaný had, který mě při výlovu stihnul ještě vydesit, pže mi vyskočil ze sítky, je dost velký a má teda fakt sílu, celkem adrenalin ho lovit. Mangána, aulonocary, pseudotropheusy, prostě všichni OFF. Prosím, nemáte někdo nějakou radu/nápad co se mohlo stát, že během cca 5ti hodin vymře celé AQ? Mě napadlo, že museli dostat 220V, ale to by se minimálně vyhodily pojistky, nebo by prasklo celé AQ, zářivky by buchly, ale nic vše bylo OK. Dále se vylučuje uvaření vody po erroru topítka/žádné topítko v AQ nemám. Tak pak jedině snad nějaká náhlá otrava, ale z čeho? Mám vnější filtr, kde jsou pouze keramické kroužky, molitany a aktivní uhlí od sery. Co mě zneklidnilo a přikládám se na stranu otravy je to, že když jsem částečne vypouštěl vodu y AQ, tak voda pěnila v kýblu, jako kdyby jste tam kápli JAR. Přikládám fotky, jsem bezradný a nevím co a jak dál, děkuji moc za Vaše postřehy a omlouvám se za ten román, ale snažil jsem se napsat vše důležité.
Starší reakce
Dobře díky... Mám fan2 plus.. doporučili mi ho v akvaristice při koupi toho 100l akvárka... musím mít stáhlý výkon, protože přespřílišná cirkulace vody prý taky není vhodná takže jsem to tak nějak nastavila aby to přefiltrovalo vodu v akvárku tak za tu hodinu (je uváděno jako optimální cirkulace).
Ty moje můry jsou hrozný čuňata... odkalím a druhý den bych klidně mohla znovu.... kytkám se to teda líbí... a z filtru teče humus právě už po týdnu... po 14 dnech se mi zdá, že už moc nepobírá...
zkusím to tedy dnes s tou vodou a na filtr si dám větší pozor.
moc díky za rady a tvůj čas
Prát každej tejden ten filtr je chyba. Nech ho pořádně zašpinit ať může dobře dělat svoji práci a čisti ho až se viditelně sníží jeho výkon, ale určitě ne po týdnu, tím si neustále narušuješ biologickou rovnováhu v akva a pokud se do takto nestabilního prostředí dá větší množství rybek, tak zeagují jak reagují. Rybky v ničem nekoupej, pouze jim měň tu vodu, jak jsem psal a uvidíš, že se to zlepší.
dej sem prezentaci s aktuálními fotkami a informacemi, jestli si necháš poradit (a ne jak někteří tvrdohlaví tady) tak se to určitě zlepší
Děkuji, vezmu to tedy z gruntu... odkaluju každý týden těch 25 litrů... a filt vymáchám v té odkalené vodě (dřív jsem máchala pod tekoucí vodou z vodovodu a za to mě tu pokárali, že si zabíjím bakterie)
Ještě mi bylo porazeno rybičky vykoupat s hypermanganu... mám to zkusit?
Nastoupil bych klasickou cestu v podobě vodoléčby a té vody bych měnil denně klidně polovinu. Nepíšeš jak čsto odkaluješ a jak se staráš o filtraci, to je u takto zatíženýho akvária s živorodkami podstatná věc. Jinak týdenní výměnu vody dělej alespoň v 30% objemu akvária a klidně i více.
0 22.06.2011 10:07 koaaalka – Black and golden molly
Dobrý den,
mám akvárko již 2 roky (100l) nejprve jsem chovala kančíky, ale bylo jim to malé a nemohla jsem mít kytičky... už cca půl roku mám tedy black a golden molly koupila jsem 10 zlatých a 10 černých a betu (2 ancistrusi jsou původní) a velmi pozvolna se to zůžilo na 5 rybek, koupila jsem tedy minulé pondělí v Hornbachu další rybky (10 a 10)
druhý den byl Beta na hladině bez ploutví
další dny postupně odešly původní samičky, které už mívaly miminka...
teď začaly po dvou odcházet i ty nové rybky...
hodnoty vody jsou naprosto v poho, každý týden měním cca belík vody (protože molly hodně kakají) krmím 1x denně, topím na 24°C
jsem úplně bezradná :( co s tím?
Starší reakce
Pročti místní forum a články o zakládání akvária. Svoje chyby (je to normální u začínajícího akvaristy) si uvědomíš jistě sám
až vše pročteš
. Hodně štestí a nevzdávt to
prodavačům se většinou nedá moc věřit, už by se ani nedalo napočítat kolik lidí tady doplatilo na "dobrou radu prodavače". A obchodů kde se prodejci vyznají v akvaristice je dost málo, takže pro příště větší obezřetnost a nejlíp si všechno zjistit a naplánovat dopředu
Nejlíp kdyby sis tu založil prezentaci i s fotkami a snad to půjde ještě nějak napravit. Dozačátku častěji měň vodu, co nejdřív klidně polovinu nádrže a pak každý den a později obden zhruba třetinu objemu (lepší kdyby byla odstátá a musí mít podobnou teplotu)
0 12.01.2011 20:35 jason184 – záhadný úhyn
Prosím o radu. K Vánocům jsem obdržel 60l akvárko. Nakoupil jsem písek, rostlinky a vhodné rybky (podle rady prodavače). Před vypuštěním ryb jsem vhodným přípravkem s bakteriemi upravil odstátou vodu a nechal asi dva dny běžet filtr. Mám tedy čichavce, platy, rasborky a ancistruse. Asi po třech dnech mi začaly dvě platy polehávat po dně. Po dalším dnu jsem našel jednu platu uhynulou. Dále mi odešly už tři rasborky. Zbylé ryby se mi jeví jako zdravé a čiperné. Nechápu, co se v akváriu děje. Zkusil jsem vyměnit půl nádrže za čerstvou vodu, ale po dalších dvou dnech mi uhynula další rasbora. Co můžu dál udělat ? Teplota v nádrži je neměnná 23°C. Krmím vločkami.
Starší reakce
Tak už jsi něco přečetl ? Bez nastudování níže uvedeného to opravdu nepůjde. Udělal jsi spoustu chyb, takže těď je musíš napravit. Pro zachování života rybiček, by bylo dobré dát do akvárka nějaké vzduchování(tedy pokud nějaké máš). Tím okysličíš vodu pro takové množství rybiček (zvaž vrácení nebo rozdání nevhodných druhů ryb). Dále si nachystej odstátou vodu pro pravidelnou výměnu vody v akva. Vyměňuj tak 8-10 ltr vody každý druhý - třetí den. To musíš dělat minimálně 14 dnů. Odstraníš tak z vody odpadní látky z rybiček (čpavek, dusitany, dusičnany). Přečti si pasáž o dusíkovém cyklu. Za těch 14 dnů se v akva vytvoří bakterie, které pomohou odpadní látky upravovat a redukovat. Jak psali kolegové již níže, nikdy nevypínej filtr. Také ho minimálně měsíc nečisti. Až ho budeš čistit, tak jen v odpuštěné akvarijní vodě. Umělé rostiny vyhazovat nemusíš, ale v akva jsou úplně zbytečné. Pořiď si raději živé rostliny. Pokud možno rychlerostoucí. Nejlepší jsou densa, růžkatec, polysperma. Ty budou z akva spotřebovávat odpadní látky z rybek. Také si nastuduj, kolik rybiček do akvárka patří. Ty jich tam máš bohužel do začátku mnoho. Navíc tam máš rybky, které do 25 ltr vůbec nepatří. Zvaž správný výběr druhů. A jak jsem už psal - studovat, studovat, studovat ...... . To za tebe nikdo neudělá.
Všechny reakce na tvůj dotaz ber jako dobře míněné rady.
Přidat reakci
1 ...... [10] ...... 23 24
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 15303x