Hromadný úhyn ryb
Takze by bylo zbytecne zbyvajici rybky prelovit a akva komplet vycistit?
Divne je, ze to zacalo u danii, ktere nespi na dne. Teda ja je vzdycky v noci vidim jenom u hladiny...
0 24.02.2009 21:17 swach Vymen kazdy den 1/4 vody, tim budes redit ty jedy, ktere se tam vytvorily rozkladem organickych latek.
Co znamena NO??? Tak na to si asi zitra pobezim koupit nejaky test... Mam jen zakladni test na pH, KH a GH (ani nevim co to vsechno vubec je). Ted jsem zkusila udelat tyhle testy a vychazi to na pH 6,8 KH nekde mimo tabulku (asi 15-20) a GH asi 14. Priznam se, ze ted z hlavy nedam, jestli je to hodne spatne. Ale mam pocit, ze vcera tam byly hodnoty uplne jine (az na to pH) - to bylo stejne. Ja jsem akva zacatecnik, takze jsem vdecna za kazdou radu.
Měl jsme uplně to samé když jsme měl nové akvárko.Chce to pořadný biomolitan na filtr a každý týden pořádně odkalovat dno+výměna vody ale ta se mění odkalováním.Způsobují to bakterie které napadají rybičky když večer leží na dně(to mi řekl jeden akvarista).Chce to aby nastala biologická rovnováha.A nasázet hodně rostlinek.Něco z těchto uvedených způsobů mi pomohlo a od té doby vše v pohodě.
0 24.02.2009 20:52 RAP – Re: konvalinka
To vypadá na nějakou otravu. Jak jsou na tom hodnoty NOček.
Ahojte. Moc prosim o radu... Akvarko mam v provozu pet mesicu. Asi po dvou mesicich jsem prisla o cele hejno neonek, ale to prisuzuju tomu, ze neonky nemaji rady nove nadrze. Obcas se stalo, ze sem tam nejaka rybka uhynula, ale ted v poslednich nekolika dnech hynou ve velkem. Uz mam pryc temer vsechna dania (z patnacti jsou uz asi jen tri), uplne vsichni samecci pavich ocek (samicky se zatim drzi) a ted zacinam pozorovat i problemy u parmicek nadhernych. Jedini, kdo jsou naprosto v pohode, jsou pancernicci a ancistrus. Pripada mi, ze to vsechno prislo hrozne najednou. Zadne dlouhodobe priznaky. Ted rybky plavou spis u hladiny, ztraceji barvu, pak totalni rozpad ploutvi a uz jen odlovuju mrtvolky. Ale ve vetsine pripadu si ani niceho divneho nevsimnu a rybka druhy den plave briskem nahoru. Poradte co s tim, prosim. Mam vsechny (nebo nektere) rybky odlovit jinam? Za par dni uz asi nebudu mit nic.
Starší reakce
Co můžem radit když nevidíme nádrž.Složení nádrže.Hodnoty vody atd.
0 21.02.2009 11:00 betty 'mam 2 mesiace akva a stale ked si kupim nove rzbz na druhz den mi zdochnu mam 20l akva neviem co mam robit poradte
Starší reakce
Vždy se snažím pomoci jednoduchou a přímočarou radou. Nikomu své rozumy nevnucuji, prostě ber nebo nech ležet. Když vidím že to k ničemu nevede, raději téma opustím, protože reakce "stejně to k ničemu nebude" mne spak svádějí k ostřejším odpovědím, které nemám zapotřebí. I zde prostě platí jedno staré dobré české přísloví.
Komu není rady, tomu není pomoci.
Vy od nás chcete poradit, ale přitom nechcete respektovat základní pravidla akvaristiky. Každá nádrž je především biotop s nějakými procesy, které v něm probíhají. Některé z nich lze sledovat a přesně popsat pomocí naměřených hodnot, jiné zajistíme dodržováním pravidel, zjištěných a potvrzených jinými akvaristy za mnoho let provozování této disciplíny.
Proč to tak složitě píšu? Akvaristika nejsou jen hodnoty vody. Je to mnoho dalších podmínek: svícení, topení, růst rostlin, složení ryb, jejich návyky, potrava, množství dalších "neviditelných" organismů v nádrži. Vymírání vašich ryb má nějaký důvod, pokud jsou hodnoty vody v pořádku, je ten důvod jinde. Ale hledat jej můžeme až v případě, že jsme si jisti splněním dalších základních podmínek (např. množství a složení ryb). Pokud tyto podmínky splnit nechcete, nikdo vám tu asi neporadí (a dosavadní odpovědi jsou toho důkazem).
Pokud vám zlobí auto, také není snadné zjistit, proč nejezdí, ale důležité je vědět, že v něm máte alespoň benzín (naftu) a ostatní náplně, pak má smysl hledat závadu jinde.
Přinejmenším se bude držet NO3 na nižších hodnotách.
OK, a cemu to pomuze ?
dík
I do tech 300l by to bylo pomerne dost ryb!! Takhle to je "rybi polivka". Chtelo by to opravdu kratsi intervaly vymeny vody¨.
Pokud by v nádrži vládla taková pohoda jak popisuješ, tak by nevymíraly.
Vim ze jich tam mam doost ! , ale jak ty rikas ze o sebe zakopavaji - tak ne - vsechny se spolu snesou, ale samo ze ve velkym jak planuju 300L budou jak v žitě.
A kdyby to bylo spatny doost - tak se to snad projevi na NO2, amoniak,.... -pravda ze na NO3 se to zrejme jevi, ale to az ted.
Nemůžu si pomoci, já to vidím na permanentní stres (ty ryby o sebe musí "zakopávat"), a nedostatečná údržba-i na té fotce s pancéřníčkem je vidět nedostatečné odkalení. Ono 18 druhů ryb ve 130 litrech je prostě moc.
PH- 8 ,GH- 13, UT- 10, amoniak- 0 , N02- 0 , N03- něco nad 50
Pokud se člověk podívá do profilu tak má v nadsázce chuť říci, že bys mohl být za ten úbytek rád. Takový počet druhů i kusů ryb, které ne ve všech případech k sobě "pasují" každý nemá. Rovněž periody údržby při tom přerybnění jsou příliš dlouhé, zvláště při používání vnitřního filtru. Vzhledem k tomu, že máš založeno už rok, měl bys již mít dostatek zkušeností a obsádku nádrže přehodnotit. (BTW, jaké jsou ty ostatní výborné parametry vody?)
0 11.02.2009 15:52 nenya Hnedka zkus
www.dajanapet.cz/…, jde tam i zavolat, pan Filip je jednička na rybí nemoci!!!
jeste fotka toho pancika
čau, jen bych potreboval poradit: vymiraji me dost rybky.
Pred tydnem skalara,vcera 2x pancernicek,mecovka,dnes tetra medena
U zadne jsem nepostreh nejakou jasnou pricinu !
Snad u pancernicka vykoulene oci - nakrvavele, bez zjezenych šupin ,u druhyho pancika ( panda )jak jsem tu uz diskutoval - ze se casto dlouho mrskal u hladiny. U tetry medene - akorat to, ze jak se zhaslo vecer svetlo - tak mela tzv.freestyle
- proste se všelijak tocila do vsech smeru - ale jen vecer - pres den v poho, a skalara byla jakoby dost ochocena.
Lidi co mi tu na neco reagovali, tak rikali ze snad nejakej cervik v tele ( hlave )
, a ze akvarko postupne vic a vic vymre !
Vazne, podle me zadna zjevna pricina.
Jinak voda po vsech strankach vyborna,az na zvisene NO3 - neco nad 50
Muze to byt hlavni problem ???! driv jsem mel NO3 v poho, a taky me rybky umiraly ale ne tak jak ted
Vodu menim co 3 tydny - za posledni dobu casteji ( co 2tydny )
Absolutne nevim co s tim mam delat, jsem vdecnej za kazdou radu
Starší reakce
Nech sa vyjadry ona,ako dlho ho uz ma zalozene a ostatne veci
Všimla jsem si, že slečna je tu zde
1) nová
2) je jí 12
3) v profilu má, že akvarista je teprva chvilku
-> z toho usuzuji, že má nově založené akvárko, z čehož vyplývá již to, co napsal Přísavník.
Pro Fishinku: jestli je to tak, jak píši, tak doporučuji vrátit zatím všechny rybky do obchodu, pořádně tvojí nádrž osázet rostlinkama, pořídit filtr, světlo a topení. Až tohle všechno bude, tak pak čekat 3 týdny (techniku nechat zapnutou) a až potom přidat rybičky
Btw: kdyžtak si tu založ prezentaci a my ti poradíme, jak tvým rybičkám zlepšit živobití, aby se jim hezky dařilo
=> beru zpět první část. pořádně jsem si pročetla profil a zjistila jsem, že Fishnika je tu už nejmíň půl roku, takže akviško bude mít nejspíše taky tak nějak...
0 16.01.2009 21:05 The Edge – Re: Barney
Tak třeba je tu slečna fishinqa nová, tak se tu nevyzná, to ji omlouvá.
Já když jsem nedávno hledal na netu něco v souvislosti s akvaristikou a poprvé jsem narazil na tyto stránky, taky jsem hned založil nové téma. Až pak jsem přišel na to, že se na tomto webu dá najít spousta odpovědí bez nutnosti zakládat nové téma.
fishinqo, nenapsala jste jednu hodně důležitou věc, a to, jak vlastně vypadá vaše akvárium i ta karanténa.
Nejedná se přece o peníze, ale o princip. Příště se to může stát u rybky za 500.
Myslím že ji zabilo příliš mnoho teček ;) Ale vážně, z popisu se skutečně nedá poradit čím to mohlo být - spousta příčin.
Ako dlho mas zalozene AQ? Moze to byt otrava.Toto sa v novozalozenych akvariach casto stava.Hned par dni po zalozeni AQ tam daju ryby.Ale AQ sa musi najprv min 3 tyzdbe zabehnut aby sa vytvorili uzitocne bakterie ktore rozkladaju kal.
0 16.01.2009 16:26 fishinqa – za 3hodiny zomrela....
Ahoj!
Ráno som sa zobudila a neonka bola veľmi vychudnutá čo bolo divné, pretože večer jedla a bolo vše fajn......prídem zo školy....a kukám...neonku nikde,nakoniec som ju zpadala hore na hladine ako pláva.....no ale dýchala a nepohybovala sa....potom som ju dala do karantenny.....tiez...stale plavala hore ale dychala....raz dokonca isla aj ku dnu normalne ako by bola zdrava...no...a potom o nejake 18:00....pozriem sa a neonka je úpne pez citu,zmenená farba,vychudnutá a ...bola mŕtva..zaujímalo by ma,ze co to spôsobilo....mala pásomnicu?.....bola to veľmi rýchla smrť....a este ked uz tu pisem.....neonka plavala za tetrou ziarivou a raz som ju zbadala ako ma tetra ziariva odkusnute z chvostovej plutvy....je mozne ze jej to spravila neonka?
budem velmi stastna ak mi poradiite dakujem
Starší reakce
0 29.12.2008 02:26 0 – Re: 0
V minulosti jsem používal do těchto nádrží misky se zasazenými rostlinami, nebo dával i volně se vznášející , ale značně se v tom usazoval detrit a i po opláchnutí došlo k znečištění čerstvě vyměněné vody. Z tohoto důvodu už rostliny nedávám ( nanejvýš ojediněle plovoucí).
0 29.12.2008 02:17 0 – Re: Bledule
To není dobrá situace , stále s tím mít místo odpočinku práci a spotřebovávat spoustu vody , navíc doprovázeno úhynem ryb člověka unaví a znechutí. Chyba se stala už při založení akva a následných postupech. Hodně by prozradila i fotka výchozího stavu.
Vždy , když jsem zařizoval akvárium , tak použitým materiálem na vybavení byl čistý minerální substrát dna - proprané písky , štěrky a jako doplňky , z potoků donesené očištěné vyhovující valouny a kořeny.
Zásadně nedávám žádné hnojiva , upravovače vody , startovací baktérie , umělecké výtvory a jiné blbiny. Po zasazení rostlin a instalaci i spuštění filtrace , osvětlení , případně ohřevu , počkám , až zakoření rostliny ( alespoň 7 - 10 dní , aby je ryby neuvolnily ze dna) a pak vpustím po karanténě přiměřený počet rybek. Od té chvíle to při běžné údržbě musí fungovat.
Pro názorné porovnání stavu v mém akva provozu "přihazuji" dva snímky svých odchovných nádrží , kde nejsou žádné rostliny ani nepodporuji nitrifikační bakterie, vodu měním naráz všechnu co třetí den, pravidelně krmím a funguje to , jinak by s chovem dávno skončil.
to hnojivo tam davala pri zakladani
a nejspis je to Bivoj a co mam vyzkouseny rybkam nevadi
Mně, s odpuštěním, příjde jako blbost polemizovat s názory jež mají logiku a jdou jednoznačně napomoc. Víc člověka zaráží že se dočteš 5 stran o tom co je špatně a co znamená výměna vody bez chemie a pak tam nacpeš (možná mimo jiné) hnojivo. Rovněž, když si dám dohromady z několika příspěvků skladbu (a i po nechtěné redukci asi i počet) rybek, tak musím říci že pro opravdu cílenou pomoc by chtělo uvést co a kolik v tom AQ vlastně je (zbylo), včetně rostlin.
Mě přijde trochu blbost znovu měnit vodu, když jsem ji měnila před cca 5hodinama...
co na tom pořád nechápete?
výměnou poloviny vody snížíte koncentraci odpadních látek v akváriu a ryby tak mají alespoň nějakou šanci přežít...
to hnojivo je tam už od založení akva....ale jak jsem ho dnes čistila, pořád tam ejště trochu bylo...
znovu měnit? nebude to už moc?
nevím, jestli ty "drahý kameny" můžou něco dělat, ale raději je vyndejte...
a žádný hnojivo tam teď taky necpěte.
vyměnit vodu, maximálně s nějakým tím přípravkem, co tu včera večer psal Sid.
bez pozadí, mám tam jen křištál a amethyst jako dekoraci.
ejště jsem hnojila kytky před výměnou vody, takovýma kuličkama, co se zahrabou pod kořeny...ale ty tam byly i před a z těch to snad být nemůže. to bych tipovala na úmrí spíše pancéřníčků...
tak znova vyměnit tu vodu
dusitany ale podle mě tak rychle nahoru jít nemůžou
nemáte náhodou v akvišku nějaký umělý jeskyně nebo jiný schovky pro ryby, pozadí upravovaný epoxidem nebo tak něco?
aj aj...tak už jsou zase u hladiny i neonky:(
0 28.12.2008 13:19 1trebor – Re: Bledule
mužeš na icq ? posílal jsem ti zprávu
Tak si ted nejsem jistá úspěchem:( cichcidky opět zaujaly "dusící se" pozici:( všechny ostatní rybky vypadají v pořádku, krom těchto dvou:(
taky přeju, ať se daří a už se to obejde bez úhynů (i neshod s přítelem
)
Teď nezapomeňte na pravidelnou (preventivní!) výměnu části vody. Jak postupovat, to už tu bylo popsáno hned několikrát.
Držím
, ať se zadaří!
Tak, všechny rybky už jsou zpátky ve vyčištěném a přebudovaném aqua (nová verze se jim asi líbí více, mám půlku hustě osázenou a v té druhé je prostor k plavání)
je sice stále bordel na kamení, ale to se snad zlikviduje při dalším čištění. Během noci žádná další obět, snad kromě zlámaných vousků dvou sumečků sklovitých (doufám, že přežijí...)
tak snad ted to už bude lepší....akorát se mi pořád nezdá jedna cichlidka. Ale neonky naštěstí vypadají, že se s početnými ztrátamy smířily a nejsou plaché
Přidat reakci
1 ...... [15] ...... 23 24
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 15303x