Emerzní pěstování rostlin
Začíná se to cyklit... Šlahouní rostlina na šlahounu.
Starší reakce
Starší reakce
Hned zejtra vyrabuju kus písku z pískoviště a z akvárka 1 echináč,co je teprv 10 dní v akvárku a většina listů je ještě napůl emerz.
Kryptokoryna flamingo. Já nějak ty časy nehlídám, až to příjde tak to příjde.
Pěkný,to v lahvi je Kryptoška,nebo Echináč?Udělám to nějak podobně.Jak dlouho trvalo,než rostl čistej emerz?Mě napadlo to urychlit a objednat si u rataje echináč,počítám že bude minimálně napůl emerzní.
Dík moc za radu,hned jsem našel využití pro jednu 5 litrů okurkovku,udělám to v ní,navíc je nahoře zůžená a na hrdlo dám folii do které pak budu dělat dírky a tím rostlinu zvykat na sušší vzduch.
17.10.2020 jsem to tady psal.
Tady máš citaci - Nejdůležitější je pro rostlinky přechod ze submerzu do emerzu, aby to nebyl pro ně až tak velký šok. Já používám substrát pro vodní rostliny a trochu ho doplním liaporem. Rostlinku přesadím do malého akvária a substrát mám celý zalitý vodou. Potom musím zajistit velkou vlhkost a to docílím tak, že každý den rostlinku rosím rozprašovačem (ze začátku klidně vícekrát) a celé akvárium přikryji průhlednou potravinářskou fólií. Potom celé akvárium postavím buď k oknu, nebo mu dopřeji trochu světla od lampičky. Po nějaké době začnu pomaličku snižovat vlhkost v akváriu tím, že buď udělám do fólie malé dírky, nebo udělám malou mezeru kudy bude proudit vzduch. Tímto začínám rostlinku zvykat na normální pobyt v květináči, kde mu stejně ze začátku dopřávám každodenní rosení. Ještě doplním, že rostlinky zalévám vždy vodou odpuštěnou z akvária, aby byla voda pokojové teploty. Když jsem zaléval studenou vodou z vodovodu, tak mě některé rostlinky potrestaly.
Jde je normálně vyndat z akvária a zasadit do květináče,nebo to musí bejt zasazenej už emerz?
Starší reakce
Starší reakce
A ještě jedna poznámka na okraj...každý další šlahoun má o nějaký ten 'květní uzel' víc. (teď je jich už šest) Je vidět, že rostlina sílí, budu ji muset přesadit do většího květináče.
Starší reakce
Starší reakce
Zkusila jsem využít tu nádobu, co už na okně je, tak snad to půjde. Akorát nesmím zapomenout dolívat odpar. No a nemám takovou tu akvavatu, dá se to něčím nahradit? Přes léto to bude s místem lepší, teď jsou všude papriky, rajčata...
Pokud bojuješ s místem udělej to jako v pěstírnách rostliny otrhat ze šlahounu a do košíčku s vatou, a to celé dát do nádoby s trochou vody až pustí kořínky můžeš přesadit.
Díky, zkusím to do substrátu s tou poslední zbývající kytkou, jestli ty tři ve vodě zakoření. Ibišek odstěhuju a udělám místo pro Mercedes. Děkuju.
Po týdnu už má rostlinka malé kořínky a je to dostatečné na to aby to rostlinka už zvládla sama. Já ji ale odstřihnu vždy tak po dvou týdnech. Ničím ze začátku nepřihnojuji a rychlost zakořenění je celkem podobná, alespoň taková je moje zkušenost. Substrát mám ale z počátku hodně vlhký a to je taky znát.
EDIT- Jenom je nechám lehce se dotýkat substrátu a zbytek už nechávám na rostlině.
Ahoj Radku.
To mě taky napadlo, jen trochu bojuju s místem na tom blbým úzkým parapetu. Jak dlouho by asi trvalo, než nová rostlinka zakoření do substrátu? Bude to rychlejší než v té vodě? Přihnojuješ rovnou tyhle sazeničky nebo to čerstvým kořínkům může uškodit?
To je otázek.
Za fotku budu moc ráda. Díky za rady.
Edit: Jo a necháváš ty rostlinky jen ležet na substrátu, nějak je přikurtuješ? Zahrabat je bez kořínků je asi blbost, to srdíčko by mělo být nad substrátem, že?
Krásné kytky.
Ahoj Tamarko, já si šlahoun vždycky navedu do předem připraveného květináče se substrátem a tam novou rostlinu nechám zakořenit. Pohledám jestli mám nějakou fotku a když tak ji potom dodám.
EDIT- tady mám jenom fotku s mladými rostlinami v květináči, které budu potom přesazovat do takového akvapaludária.
Bezva, to jsem potřebovala číst.
Ony jim kořínky vždy začnou rašit a hned zaschnou. Takže šance na úspěch v té vodě by byla.
Emerzní rostliny na šlahounu nebudou mít kořeny jen takové náznaky hrbolky, ale když je strčíš do vlhké vaty nebo pod vodu narostou jim normální.
Tak jsem tu zase s dalšími novinkami a pokusy s Mercedesem. Nevím, jestli je to opravdu tím teplem a sušším vzduchem v místnosti během topné sezóny (asi ano), ale rostliny na šlahounu jsou zakrslé a nekoření. A protože matečná rostlina, která je na tom docela dobře, vyhnala další (třetí) šlahoun, ten první jsem ustřihla a obě malé rostlinky jsem položila na hladinu vázy, co je vedle. Na druhém šlahounu jsem nové (dvě) mladé rostliny nechala a jen jsem ho zafixovala tak, aby rostlina na špičce ležela taky ve vodě, druhá kytka na šlahounu má holt smůlu, protože nedosáhne. Nic se jí nestane, bude v zásobě pro další pokus, kdyby tenhle nevyšel a ty ponořené třeba uhnily. Uvidím, jestli bude nějaká změna a částečně ponořené kytky kořeny vyženou. Kéž by.
Starší reakce
Chce vysokou vzdušnou vlhkost, ale je odolná proti sešlapu od zvířat. Roste i relativně rychle a drží pěkný tvar.
Starší reakce
Starší reakce
Starší reakce
Truhlík jsem celý daroval známému do jeho paludária, ale moc to nezvládl. Toto mám teď ve volném akváriu, které chci použít na takové akvapaludárium, ale to bude nejdříve koncem května po rekonstrukci kuchyně a podlah. I kvůli té rekonstrukci teď nemám moc místa ani času na ty rostlinky.
(OT) Kryptokoryny jsou výzva, v zimě obzvlášť. Jsou ale fakt pěkné.
Tyhle máš ve skle, jak se vedlo těm v truhlíku? Ty už byly pěkně narostlé.
Nemají rády větší změny teploty a celkově změny podmínek tak samo jako v akváriu. A to já jim nejsem moc schopný přes zimu dopřát.
Mají pár listů, ale vypadají zdravě. Že by si dávaly přestávku... nebo v čem jsou těžké?
Starší reakce
Starší reakce
Starší reakce
1. Na jaře odstěhována z akvária (kde již rostla emerzně) ven do kalfasu s vodou.
2.V létě vykvetla a původní rostlina odkvétá až teď.
3. Včera přesunuty dceřiné rostlinky domů do vázy- výška cca 50cm
Tak výhonek už pochopil, co se od něj očekává...
Starší reakce
Tak jsem vás, chlapci, zkombinoval - do substrátu pro vodní rostliny jsem píchnul 5 cm stonek Ludwigie palustris a zalil vodou tak, že čouhal sotva milimetr. Po třech dnech už leze. Květináč mám zakrytý potravinovou folií...
Starší reakce
Lilaeopsis na okne (kupovaný ako Ratajov L. novaezellandae). Taktiež s nástupom topnej sezóny pozorujem trochu zmeny k horšiemu, prírastky sú pomerne vzácne (kdežto cez leto sa mi nádobka 2 krát naplnila a časť rastlín dal do akvárií)
Ano, jedná se o kultivar Hygrophila corymbosa dwarf mini.
Paráda.
Můžu se zeptat, co za rostliny jsou v levém rožku dole a zhruba uprostřed, šedozelené listy lehce do fialova? Nějaké hygrophyly?
Zkusím
časem možná jo, ale důležité je, aby rostlina měla čas a nechcípla během prvních dnů a to jí pomůže. Většinou jsem taky línej sázet bez listů a dávám to tam i s nima.
Přidat reakci
1 ...... 32 33
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 46117x