Emerzní pěstování rostlin
jako zkusit to můžeš, i když 12l je docela málo a taky si myslim, že z klasického substrátu poberou víc živin, než z vody. přece jenom ten přechod je skutečně náročnější na přísun minerálních látek.
mě začaly růst jako blázni už v těch květnících doma na stole. a taky mi tam vykvetly. do skleníku jsem je dala spíš "na zkoušku" a taky proto, aby mi už nezabíraly místo
měla jsem je v nádrži 28l a ta už něco místa zabere.
a než ti začnou házet odnože, to si asi počkáš. nejdřív se musí vzchopit samotná kytka, pak si teprve může "vyskakovat" s odnožemi
Zkus si precist posledni cislo zminovaneho casopisu akvarium a nektere veci budes mit jasnejsi.
nene, měla jsem ho nejdřív na stole - nešlo tam moc světla, ale kryptokorynám to moc nevadilo - jsou to nezmaři
pak jsem je v létě přestěhovala do skleníku, tam měly ideální vlhkost vzduchu.
Myslim si, ze se da emerzne pestovat kazda kryptoska.
myslím si, že určitě. ona je stejně bude muset časem sama shodit a přeměnit je za emerzní listy, takže ostříháním ten přechod urychlíš. já bych možná h.difformis předtím trochu zkrátila, aby ten její stonek mohl unést i na vzduchu svojí váhu a nezlomil se.
já přihodím osobní zkušenost
pěstovala jsem takhle kryptokorynu sumaterskou a bylo to jednodušší, než jí mít v akvárku
Normálně jsem ji zasadila do květináče - substrát: klasická zemina - písek 1:1. důležité je ostříhat jim všechny listy kromě nejmladšího. sice to vypadá drasticky, ale rostlina pak může veškerou svojí energii vložit do vývinu nových, suchozemských listů. dala jsem je v květináčcích do prázdného akvárka, nechala je stát asi ve 2cm vody a nádrž zakryla igelitem. každý den jsem je rosila. ztráty nulové, rostlinky rostly jako o život a dokonce mi vykvetly. skvělý zážitek, určitě se toho neboj
Dobry den,zaujimalo by ma ako sa da pestovat emerzne rastlina?co treba zabezpecit,mam to dat do kvetinaca na parapetu alebo ako?díky
Starší reakce
Problém jim to opravdu nedělá. Anubiasu jsou rostliny, které růst pod vodou zrovna nemusej. Nad vodou rostou mnohem "radši".
Zkus si najit jak to vypada u Jirky Ščobáka.
Osobní zkušenost nemám, ale vím, že anubisům nedělá emerzní pěstování nejmenší problém.
0 13.01.2009 18:06 Franky – Pěstování anubisu mimo akvárium
Ahoj. Chtěl bych se zeptat jestli je možné pěstovat nějáké druhy anubisu i mimo akvárium? Kdysi jsem o tom mluvil se známým a ten mi tvrdil ze má už poměrně velkou rostlinu doma v obýváku a jen si zní odděluje oddenky do akvaria. Maté někdo podobnou zkušenost nebo mě tehdy jen jako caparta tahal za nos?
Starší reakce
a když takhle vypěstujete emerzní listy, co se pak stane se vzrostlým echinodorem, když jej zasadíte do akvárka?
mne tento echinodor hazi omnoze kazdy tyden tak jsem to jen testnul ze slahounu co vylezl z AQ ale pokud jsem zkousel ty co byly pod vodou tak ty my uschly !!!!
0 24.08.2008 21:37 Usine – Re: kiwik22
www.rataj-spk.cz galerie, náhled do zákulisí firmy, tam můžeš vidět pěstování emerzních i submerzních rostlin.
no mne skor slo o to aby sa mi rozmnozil lebo v akva sa mu nejak nechce..rastie sice pekne no ale nie a nie kvitnut...tak som sa rozhodol skusit takuto metodu,mozno to pojde..
Defakto skoro vsechny rostlyny takto pestuji :o)
no vraj kazdy echinodor rastie emerzne...
Ja to mam echinodorus ozelot
Mam ho volne za oknem ale ted tam byva uz zima tak ho mam na stole vedle PC
Jedine co pro nej delam je to ze ma stale plnou mistku vody - klidne i 2x denne zalivam :o)
Šlo by takhle pěstovat i echinodorus amazonicus? Mám dva a ani jeden se mi nemnoží
a mas ho aj v nejakom sklenicku alebo len tak,volne...??
uz tam je cca druhy mesic a roste jak divej Musel jsem ho tento tyden presadit jelikoz koreny prerostly kvetinac
ako dlho ho mas v tom kvetinaci???
0 24.08.2008 20:13 Usine – Re: Geri
Nevím jestli ti ten malý skleníček bude stačit, nesmíš moc hnojit, jsou to totiž až metrové rostliny a květní stvol je taky pěkně dlouhý
Aha, mi to dneska zase myslí...
Pěstuju Hemigraphis a Acorus v normálním zahradnickým substrátě, Hygrophylu jsem zkoušel ve štěrku (v tom samým, co mám v akva), ale jak to prospívá nevím, odjel jsem na týden pryč a na kytky jsem zapomněl
myslel som supstrat..
Obyčejná rostlinka, která je schopná růst emerzně stačí.
mozem pouzit obycajnu kupenu niekde vbaumaxe??alebo to musi byt nejaky special??
No proste z toho ma radost. Z cele mistnosti tropy udelat nemuze, tak aspon takhle. Stejne jako masozravky v podobnych skleniccich, atd.
Jaký má význam takové pěstování kytek v tak malém akva? Vzhledem k tomu, že jsou stěny akva stále zapařené, tak moc parády nenadělají.
a aku raslinu mam pouzit???
2 24.08.2008 13:06 Geri [29] - Skaláry Zatím mam 2 druhy Echinodorů emerzně, ozelot red a tenellus. Dal jsem 20l akva a na dno 2cm písku, 2cm rašelina, 2cm písku a zalil 0,5l vody. Dal jsem ho za okno a přikryl krycím sklem, je tam velká vlhkost a voda kondezuje a skapává z horního krycího skla. Oba Echináče jsem tam zasadil přímo z akva, schodili submerzní listy a začli pouštět emerzní. Nemam stím problém, rostou pěkně, tenellus se i pěkně množí, mam tam dál i ricii, bacopu, hygrophily, ludwigie, ceratopteris a vše roste. Na fotce jsou ještě v květináčku.
Echinodory sem nezkoušel, ale všechny kvítka co mám, sem dával do terária rovnou z vody. Ale v terárku mám většinou 100% vlhkost vzduchu a tak submersní listy neusychaj.
0 23.08.2008 21:50 Usine – Re: kiwik22
To jsem bohužel nezkoušel. Jinak se to dělá tak že se snižuje voda v akva, aby se rostlina přizpůsobila. Pokud to uděláš naráz tak submerzní listy uschnou. Pokud má ale rostlina oddenek tak ztráta listů nevadí, vyroste z něho hned několik nových rostlinek. Emerzní rostliny jsou ale hodně velké ale také lépe kvetou.
myslim ze keby som vitiahol z akva napr.echinodor rastol byv sklenicku,a pripadne i kvitol??
0 23.08.2008 20:51 Usine – Re: kiwik22
Je na to i návod jak na to. Já to letos zkusil ze semínek a docela to i funguje. Jinak potřebuješ jen sleník(ček) a záleží jak velký seženeš.
www.sweb.cz/… Starší reakce
Skúšal som,lepšie sa mi osvečilo hydroponické pestovanie.
Přidat reakci
1 ...... ...... [32] 33
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 46117x