Emerzní pěstování rostlin
Zkus to., Viděl jsem fotky akvária s velkými cichlidami, kde rostla normálně pod vodou, i když většina lidí tvrdí, že to není možné.
Celá ne, ale kdyby byla u mně ze dna tak by měla potopených tak 25cm
Musí mu listy koukat nad hladinu. Pokud bude celá kytka potopená, bude stagnovat a uhyne.
Díky Mraku
a měl jsi ho zasazený ve dnu akvárka, nebo nějak výš?
Potos je naprosto v pohodě, jen odebírá hodně živin a budeš pak ve finále muset přihnojovat. Bohužel nemám nikde fotku, listy byly snad 20ti centimetrové a šlahouny několik metrů
Shimamoto napsal: Akvárium (120x45x40) je staré dva roky, Spathiphyllum je tam od začátku, tři trsy. Hydropony jsou pomocí molitanu upevněny do otvorů v polypropylenové destičce, kořeny jsou volně ve vodě. Skoro rok byly odkázané jen na denní světlo, nyní jim již svítím. Experimentoval jsem i s jinými druhy kytek (podénka, potos, lucky bamboo, břečťan), ale z různých důvodů nedělají dobrotu. Nyní je tam pár měsíců i šáchor (Cyperus alternifolius) a vypadá velmi nadějně.
Sestava submersních kytek je stará plus minus rok (anubiasy, E. amazonicus a nyní již dodělávající ceratoptery (C. cornuta a siliquosa). Před nimi jsem měl v roli rychlíků hygrophily (polysperma a corymbosa) a Rotalu rotundifoliu. Scénář stejný, několik měsíců masový růst a vyhozené kyblíky rostlinné hmoty, pak to najednou šlo do kopru - nejdřív rotala a pak i hygrophily. Přičítal jsem to výměně světla (zářivky za LED reflektorky), ale tím to spíš nebylo, protože ty ceratoptery mi pod ledkami několik měsíců jely jako blázen. Svítím 10 hod, tři reflektorky 10 W do vody a jeden na hydropony.
Zaujal mne tenhle starší příspěvek, chystám se pěstovat pár kytek v košíčcích zavěšených na zadní stěně akvárka, s kořeny trvale pod vodou, zbytek nad vodou.
Zatím tam najisto budou hemigrapis repanda a lobelia cardinalis. A chtěla jsem zkusit i pokojovky které by to měly snést - potos, coleus...
Co konkrétně u těch pokojovek co jsi zkoušel nedělalo dobrotu, jak píšeš?
Starší reakce
Naco pre mach davat dno?? Naviaz ho na kachlicku,kokos,trocha konara.a udrzuj ho vo vhlku a svetle.
Starší reakce
Zkoušeli jste někdo emerzní pěstování mechů?
Mám v plánu to zkusit v 6l zakrytém akvárku, tedy ideálně na dně, ne na kořeni (ten by se tam nevešel).
Na jakém podkladě/substrátu je pěstujete?
Teoreticky mě napadá liapor, perlit, obyčejná hlína, nějaký porézní kámen (láva)... Ale nic z toho ještě nemám pro mechy vyzkoušené.
Starší reakce
Pokud chceš něco jako miniaturní papyrus, sežeň si Cyperus haspan. Ten vypadá úžasně.
Pravý papyrus nemáme ani jeden. Tomu by výška bytu nemusela stačit
.
Kdybych to netrhal, asi by ryby ani neměly kde plavat
Škoda, že nemám fotky z léta, kdy mě ještě C. siliquosa pomalu lezla z akvária. Pod trsy "mrkviček" byla tma i na anubáče. Nad vodu to bohužel nechat jít nemůžu - kvůli bichirům musím mít krycí skla.
Kdybych měl šáchor ve velikosti tvého, nejspíš by vystačil za všechny kytky v akváriu, každopádně by jim asi vyžral všechny živiny a musel bych ho prosekávat mačetou
No, uvidíme, jak si má rostlina povede, byl to ze začátku také nedomrlý chcípák. Stonky mají průřez hóóódně zaobleného trojúhelníku, takže to pravý C. papyrus nejspíš nebude.
Do výčtu rostlin jsem zapomněl ještě kryptokoryny Wendtovy, co na to říct - nedaří se, ale to mě zas tak nemrzí...
Maq: He?
(pláču)
Shimamoto: Vypadá to moc pěkně. Možná, že to jde do kopru právě kvůli tomu vyhazování - rostliny chtěly bujet, investovaly do růstu a tys stále protrhával a protrhával (kdybys neprotrhával, asi by jeden druh vše převálcoval).
P.S. Hele, můj papyrus (ale jiný druh, než máš ty). Výška asi 1,5 metru a byl by ještě vyšší, kdybych ho víc hnojil. Původně jeden výhonek v půllitru, po pár letech akvárium na okně a když tomu kořeny roztrhnul spoje skla, šel do tohodle.
Geneze mého akvária na okně je tady:
scobak.blog.sme.sk/… Jen abys věděl, co tě čeká, když se papyru bude dařit
.
P.P.S. Má tvůj papyrus trojhranný stonek? Pak by mohl být ještě mohutnější, než můj (měl jsem jednou na balkóně).
Spatiphyllum roste i pod vodou. Všude píšou že ne, ale mně rostlo. Po pár letech ale začalo vyrůstat nad hladinu (cca 40 cm ode dna). Bohatě kvetlo. Bylo to krásné ale nepraktické... vyhodil jsem ho.
Akvárium (120x45x40) je staré dva roky, Spathiphyllum je tam od začátku, tři trsy. Hydropony jsou pomocí molitanu upevněny do otvorů v polypropylenové destičce, kořeny jsou volně ve vodě. Skoro rok byly odkázané jen na denní světlo, nyní jim již svítím. Experimentoval jsem i s jinými druhy kytek (podénka, potos, lucky bamboo, břečťan), ale z různých důvodů nedělají dobrotu. Nyní je tam pár měsíců i šáchor (Cyperus alternifolius) a vypadá velmi nadějně.
Sestava submersních kytek je stará plus minus rok (anubiasy, E. amazonicus a nyní již dodělávající ceratoptery (C. cornuta a siliquosa). Před nimi jsem měl v roli rychlíků hygrophily (polysperma a corymbosa) a Rotalu rotundifoliu. Scénář stejný, několik měsíců masový růst a vyhozené kyblíky rostlinné hmoty, pak to najednou šlo do kopru - nejdřív rotala a pak i hygrophily. Přičítal jsem to výměně světla (zářivky za LED reflektorky), ale tím to spíš nebylo, protože ty ceratoptery mi pod ledkami několik měsíců jely jako blázen. Svítím 10 hod, tři reflektorky 10 W do vody a jeden na hydropony.
Starší reakce
Moc pěkné. Návštěvy asi musely zírat co?
Tak to mám smůlu. Manželce se muškáty zatím neokoukaly.
Starší reakce
Starší reakce
Zdravíčko
Nemám u "200" dodělaný kryt a trochu si pohrávám s myšlenkou, že ho ani dodělávat nebudu a zkusím něco pěstovat emerzně.
Moje idea je Echinodorus 'Beauty Red'. Do akvárka bych k hraně skla přichytil květináč tak, aby byl pod vodou a do něj bych dal kytku, takže kořeny bude mít v akvárku. Je to tak jednoduché? Je potřeba dát do květináče substrát, nebo bude žít i z vody?
Nebo je to celé kravina?
Díky
Nemusí být rašelina. Mi rostlo perfektně na hrubozrnném štěrku a vlastně hydroponické zálivce Kristalonem. Po čtyřech letech bylo z jednoho centimetrového lístečku tohle monstrum, které jsem musel dát pryč. Pro porovnání - ten skleníček má na délku 50cm.
Starší reakce
Musíš rostlině trochu pomoct, není to klasická popínavka. Já tam měl v polystyrenu zapíchané špejle. Takhle to vypadalo když jsem to vytáhl.
Vypadá to na vítěze.
Díky vaaclave. Pnoucí, krásná, Snad bude zítra na burze v ově.
josef to je paradní nápad mít takovou peřinu avšak poťrebuji zakrýt předevšim trubku a ty kabely. Pokud by se ta rostlina dokázala i popínat bylo by to takto vyřešené
Anubias potrebuje vysokú vzdušnú vlhkosť.Ak anubias vyberieš von aj napriek koreňom vo vode,tak ako napísal kolega uschne.Ja na tvojom mieste by som šiel do echináču.
díky i s nápadem ohledně přísavky
Já bych dal na přísavku menší kořen a na ten umístil anubias tak,aby kořeny byly v akváriu.
děkuji sza super typ.
toho coffefolia mám v akvariu dost. Zkusím ho střihnout a usadím jej tam.
Mám ho usadit jak? jen ty slabounké kořeny do vody a zbytek tedy tu hlizu + listy ven? nebo cele ven a kořeny si cestu najdou?
Spíš něco co bych upevnil k te trubce (kabelům a hadici) a kořeny to mělo ve vodě.
Květináč tam nechci mít to zavrhuji.
Substrat v prepadove komoře nemam (neni problem ho tam dat)ale výška akvaria je 65cm.
Máš na mysli zasazené v akváriu a nechat vyrůst až nad hladinu,nebo zasazené mimo akvárium?
0 13.08.2016 10:26 laKatos – dekorace + zakryti
Začínám si prohrávat s myšlenkou emerzního pěstování něčeho co by mi zakrylo část přepadu v akváriu. Z přepadu mi čouha trubka v které mám vedené kabely pro techniku a hadici a tyto bych chtěl aspoň částečně prekryt rostlinou.
Prosím o doporučení co by tam bylo ideální.
Děkuji
Starší reakce
Peknee.mne kvitla krasne von aj v jazierku
Starší reakce
Pokud budeš do nádrže dobře svítit a dodávat CO2 donutíš k růstu pod vodou leccos. To platí i o některé akvarijní rostliny.
Mám možná takovou zajímavost. Do nádrže mi spadlo nějaké semínko a teď je z toho hodně dlouhá tenká rostlinka. Když jsem pak kouknul co je to zač tak to vypadalo na klasické obilí. Je možné že by to v akvarku vyrostlo do výšky teď už kolem 30cm?
Co k těm echináčům dáváš za substrát?
myslím že v tomto štádiu by to bolo skôr na škodu
Jsou ve skleníku, tak snad tam budou OK. Mám je něčím (např.PMDD,NPK) přihnojit?
zatiaľ ich nechaj v tom piesku niekde na svetle a vlhku a až budu mat 4 listy šup do akva
Právě že moc nevím, co z toho vyroste
a jestli vůbec něco...
Zatím jsem je dal naklíčit do hodně mokrého písku a umístil do skleníku. Co pak s tím dál až vyklíčí? Mám je zasadit rovnou do akvárka a nebo je jenom přesadit do země-substrátu a pak až budou větší, tak teprve do akvárka?
Přidat reakci
1 ...... [9] ...... 32 33
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 46117x