Emerzní pěstování rostlin
Starší reakce
Starší reakce
Starší reakce
Tak už 3 emerzní lístky.
Starší reakce
Starší reakce
Starší reakce
Netušil jsem, že to Microsorko výdrží přechod do emerzu... mně se to tedy ještě nepovedlo...
Za mě tedy
Nejsem si jistý, jak je to u microsorum, ale když jsem množíval pokojové terestrické kapradiny z výtrusů, pravidlem bylo, že zahajují ve tmě.
Malé akvárko, na dno rašelina nebo rašelinný substrát, hodně vlhký, a posypat výtrusy. Přikrýt igelitem a zavřít do skříně. Často jsem čekal i měsíce! A pak hodně dlouho, než vyrostlo něco, co bylo vidět i bez brýlí...
Tak to je úžasné!
Tím pádem to zkusím, a okolo rostliny s nimi potřísním substrát.
Myslím že není v pravém slova smyslu vyšlechtěné, to u kapradin moc nejde.
Prostě se vyskytla náhodná mutace, pěstiteli se líbila, a tak se vegetativním množením postaral o její rozšíření.
Rostliny z výtrusů by mohly být zajímavé, ale očekával bych, že tu mutaci nezachovají. Ale mezi nimi by mohla být větší genetická diverzita.
Microsorium 'Windelow' jdou vidět krásně rozstřepené konce listů. A tvoří i výtrusnice, myslíte, že by z toho něco vyrostlo, i přesto, že je vyšlechtěné?
Pupečník trojdílný.
Anubias var. Nana, u toho jsou staré listy ještě submersní.
Prašan napsal: Moje emerzátka 11.4.19 18:14
Mám takto i Ophiopogon japonicus,no on má račej vyššiu vlhkosť i na listy,takže na okne skôr pôsobí ako usichajúca tráva v jeseni.
Vyloženě
Velikonoční pohlazení.
Viem Václave,že si na echináče pašák,no napíšem i svoju skúsenosť.Tie čo mám doma aj po vytiahnutí z vody síce listy uschnú ale rastlina si začne vytvárať emerzné i tak.Pritom ich nezakrývam a v byte pri akvárkach odvlhčujem,teda mám vzdušnú vlhkosť iba 40-45%.Korene ale stále držím vo vode a odpar dolievam niekedy i denne.Možno to zakrytie a udržanie vlhkosti i pri listoch potrebujú len niektoré citlivejšie druhy.Povedal by som,že tu značnú rolu zohrá teplota v miestnosti a tým pádom i teplota vzduchu.
Pokud byl pod vodou tak ti uschne, dej přes něj aspoň igelitový pytlík. Major to rozhodně není.
Už je v květináči, zemina pro pokojové rostliny a v tom zamíchané hnojivé tyčinky.
Pokud o je E. major (nebo něco z jeho příbuzenstva), tak ten nad vodu neroste.
víš jakej jsem měla já,na těch mých malých,vyndat nešel,tak jen rukou jsem ho stěhovala/posunovala/ po dně v akváriu a to je mám od prosince...
Tropicu jsem měl, ale moc velký kořenový systém také neměl podle toho si myslím že není věrohodné určovat.
No jo moc velkým růstem se u mě nevyznačuje ale emerzně půjde, ne?
tropica to není,ta má bohatý kořenový systém...a ten echinodorus major,ale tipuji...netuším
Tenhle spíš neporoste nad hladinu.
Teď jsem ho vyndal z akva, tak jestli poznáš.
a jaký teda máš,tu tropicu...
Mám ho už dlouho bude to rok...a je pořád malý tak jako jsem ho koupil
1) Záleží, který druh.
2) Je třeba ho nechat, aby vyrostl nad vodu sám a "zvykl si".
A jaký echinodorus,třeba tropica se dá normálně pěstovat emerzně,ve zdejším atlasu jsou i fota emerzu...
Ahoj, chtěl bych si emerzně vypěstovat echinodorus, ale ve zdejším atlase jsem četl, že jsou to typicky submersní rostliny a na "suchu" strádají.
Viděl jsem že mnoho lidí je má emerzně bez problémů a tak bych se vás rád zeptal jestli je to vůbec dobrý nápad.
Jak ho vytrhnu tak pravděpodobně nebude mít mnoho kořenů, to snad nevadí když bude v mokru, že?
A postup je stále stejný- hodně vody a ubírat, každodenní rosení podstoupím.
K substrátu, může být čistý křemičitý písek a nebo je lepší, když pod něj dám něco výživnějšího? Druhá možnost je asi lepší. Mohu dát zeminu pro pokojovky a zalévat vodou z odkalování to bude mít makro živin dost. Co myslíte dobré?
Pupečník trojdílný
Když se tak dívám na fotky, tak to bude on.
Fotka lepší, můj současný tip je philonotis marchica ale 100% to není.
Lepší fotku teď neudělám, jedině zítra.
Chtělo by to lepší fotku ale mohl by to být Philonotis fontana
no mě něco takovýho roste na vlhkém a stinném místě v mátě...
No ale to by se mělo zjistit
Zákeřná otázka.
Vůbec netuším, co to je za mech. Jednou se tam tak trochu objevil, tak jsem se snažil ho nějak zachovat a on mě teď tak krásně odměňuje.
Ráďo, co je to za mech? Vypadá to moc hezky
Děkuji. A máš tam moc hezký mechový kobereček.
Nepoznám. Já mám rostliny pod vodou, miniskleníček mám teprve měsíc... začátečník
Přidat reakci
1 ...... [4] ...... 32 33
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 46117x