Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Emerzní pěstování rostlin

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny  

Přejít na předchozí stránku 29 Přejít na další stránku   1  
Emerzní pěstování rostlin
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2010 10:35 Muž kortezhugo [983] – Re: Pepan
to hej H.difformis je "extrem"... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2010 10:01 Pepan – Re - Pleksík
Při tom emerzním pěstování zjistíte, že kytky "nasucho" vypadají leckdy jinak než pod vodou. Úplný extrém je třeba Hygrophila difformis, nebo Limnophila aquatica. Když vedle sebe dáte submerzní a emerzní exemplář a řeknete neznalému, že je to totéž, asi si něco pomyslí o nutnosti Vaší návštěvy na psychiatrii. Ale i o tom je život.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2010 09:21 Muž kortezhugo [983] – Re: pleksik
ak to este nema korene...tak musis napustit viac vody...
"Chci se zeptat, můžu začít emerzně pěstovat řízek ze stonkové rostlinky, která ještě nemá kořeny? Např. čerstvě zastřihlou Limnophilu nebo Hygrophylu?"

ten "řízek" nech ma len par cm...a najlepsie ked bude "este" vo vode - casom mozes vodu "znizovat"...
alebo ich mozes len "polozit" - teda vodorovne oni casom pustia korene a budu rast normalne...-takto som "sadil" napr. Rotalu rotundifoliu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.02.2010 09:09 Muž kortezhugo [983] – Re: provokater
Fotka k příspěvku Aponogeton som este nikdy nemal...ale tiez som cital o tich"porblemoch"...
...jeden anubias co mam - ma tiez listy nad vodou - neviem presne aky druh je to...
ten Echinodorus subalatus co som fotil nizsie uz bude kvitnut... :-) -uz "to" ma cca 30cm..
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2010 08:49 kreten – Re: Re - Kuba
Ve vrchlabské akvaristice najdete anubias nad vodou hned za dveřmi do akvaristiky už několik let. Majitel mi říkal, že mu ho nosí celé léto paní, která jej má hozený "kdesi na kompostě". Je úžasná - ta kytka:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2010 08:33 Pepan – Re - Eff
Ta kravina spočívala v tom, že ta hlíza mohla zbytečně vyschnout a pak už by se neprobudila. Naštěstí tam bylo krycí sklo a substrát v květináči nevyschl. Myslím si, že ten Aponogeton by 9 měsíců v suchu nevydržel. Ale dík za připomínku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2010 08:24 Muž Eff [417] - Rostliny – Re: Pepan
Tuhle kravinu raději zkoušejte, neboť je to nejlepší způsob jak nechat některé aponogetony odpočinout - temné, chladnější místo, vlhký písek, noviny, nebo rašelina ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2010 07:08 Pepan – Příklad nehodný následování - pokus o emerz u Aponogetonu.
Tenhleten příklad snad nikdo nebude následovat. Pořídil jsem si několik hlíz nejrůznějších Aponogetonů, které jsem v akváriu zasázel do květináčků se štěrkem. Po nějaké době jeden z těch Aponogetonů zatáhl. Mylně jsem se domníval, že uhynul, květináč jsem vyndal z akvária a dal do nepoužívaného skleníku, kde stál ve tmě. Asi po 9 měsících jsem zjistil, že z toho květináče roste několik listů, tak jsem kytku dal zpátky do akvária, kde teď normálně roste a dokonce i zakvetla. Tuhle kravinu raději nezkoušejte, i když některé druhy Aponogetonů zimují a doporučuje se je po odkvětu vyndat a umístit na několik měsíců do chladna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2010 06:57 Pepan – Re - Pleksík
Stonkovky bez kořenů se běžně sázejí, ale je třeba zajistit, aby odpar přes listy nebyl větší než příjem vody stonkem. Prakticky to znamená, že zasazené řízky přikryjete něčím průhledným (uříznutá PET láhev, mikroténový sáček) po dobu, než si řízek vytvoří vlastní kořenový systém. Po zakořenění je možno začít odvětrávat, aby se buněčná pletiva zpevnila a pak se dá třeba Ludvigie pěstovat jako klasická pokojovka. Už jsem to tady někde psal, že můj kamarád takhle v keramzitu pěstoval Anubias na parapetě jako pokojovku a rostl velice dobře(ten Anubias). Kamarád vlastně taky, protože se přejídal. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.02.2010 01:16 Muž pleksik [2]
Musím přiznat, že po přečtení vlákna u mě okamžitě vzniklo nadšení pro tuhle záležitost a taky to vyzkouším. Chci se zeptat, můžu začít emerzně pěstovat řízek ze stonkové rostlinky, která ještě nemá kořeny? Např. čerstvě zastřihlou Limnophilu nebo Hygrophylu?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   27.02.2010 18:20 Muž xpekos [0]
Tak tady pročítám a vipadá to, že až k tomu bude počásko, znásilnim babče kousek ve skleníku a také něco skusim. Průběžně budu informovat o výsledcích:) palec

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2010 19:10 Muž kortezhugo [983] – Re: Spycee
...na toto sa neda jednoznacne odpovedat - ale vecsinou rychlejsie...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2010 14:56 Muž Spycee [9] - Rostliny
a jak by meli rust tostliny rychlejs nez v akvariu ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2010 07:38 Muž kortezhugo [983] – Re: Spycee
...no najlepsie je na jar - ako "vsetko"...
ako nevadi ked si to spravil aj teraz - len aj u mna teraz v zime v podstate "stoja"...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2010 07:13 Muž Spycee [9] - Rostliny
a kdy se ma priblizne zacit pestovat ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2010 13:59 Muž cezarmilan [591] - Rostliny
issuu.com/…

tak študujte, ja sa venujem emerznemu pestovaniu v podstate dosť dlho a tým čo tu spomínajú zimu ako im vadí chcem povedať,že vtedy emerzne pestované rastlinky stoja. To však je veľmi potrebné pre ich rast a život nakoľko cez zimu (tkzv. kritické obdobie) si budujú imunitu a všetko potrebné pre bujný rast v ( tkzv. pozitívné obdobie)a tvorbu semien atď. Napr. semienka ktoré skladuješ v teple slabo klíčia, alebo neklíčia, no keď ich skladuješ v chlade, najlepšie pri 0-lovej teplote je klíčivosť takmer 100%-tná, prečo asi? no to je iná téma

no a tu sa trošku pokochajte

www.aquaticquotient.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2010 12:42 tomas120 – Re: Re - tomas120
JA tu odbornú literatúru nehádžem všekkú do jedného vreca ...a určite s Vami súhlasím , že je lepší naštudovaný samouk ako , nenaštudovaný blbec, hnaný vidinou zisku ...
Dám si Vami poradiť a pustím sa do pestovania ,týmto sposobom , len nech zmizne už konočne to biele svinstvo , čo tu každú chvílu padá...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2010 11:49 Kuba
Hladinu vody držim přibližne stejně s výškou substrátu, ale když nejsem doma tak to samozřejmě klesne a pak to zase doleju vodu z akvária. Anubias sem žádný neskoušel, ani v akváriu je nemám, moc se mi nelíbí :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2010 11:33 Re - Kuba – Pěkné
Jenom by mě zajímalo, jak tam kontrolujete vodu v substrátu. Zkoušel jste už nějaký Anubias? Já jsem byl kdysi přesvědčený (a ani nevím proč), že Anubias nesnáší zeminu v substrátu. Pak jsem byl v arboretu v Novém Dvoře u Opavy v době, kdy tam měli ještě ty staré skleníky. A tam v bromeliovém skleníku rostly mraky Anubias afzelii v normální zemině. Doslova jsem sedl na zadek údivem. Byla to těžká pecka do mého sebevědomí a od té doby jsem tak nějak tolerantnější (nebo si to aspoň myslím)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.02.2010 10:59 Kuba
Fotka k příspěvku Abych přispěl taky trochou do mlýna: pěstuju emerzně několik Echinodorů osiris, Hydrocotyle leucocephala, nějak se mi tam dostal i kousek Ricie. Marně ale zatim zkouším Ech. angustifolius, ten mi vždycky uhnije :-| . Jako substrát mám obyčejnou hlínu, substrát pro pokojový kytky a na tom směs štěrku a písku. Občas to přihnojim obyčejným hnojivem pro pokojový kytky. Teď je ale hodně limitující nízká teplota, v létě ve skleníku to roste mnohem líp :).
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2010 10:28 Re - tomas120
Ono s těmi staršími knížkami je to těžké. Dneska stačí sednout k internetu a člověk má informací přehršli, i když i tady se najdou pěkné pitominy. Leckdy se objeví "chytrák", který uznává jenom tu svoji "pravdu" a názory jiných ho vůbec nezajímají. A i v těch starých kníčkách se najdou chytré věci. Škoda, že třeba kdysi více nepublikoval pan Vladimír Sadílek. Zažil jsem ho na jedné přednášce o asijských pěstírnách. Byl to pěstitel samouk, ale takový borec, že jej asijské pěstírny zvaly, aby jim určoval kytky. Nebyl to žádný komerční kšeftsman a daly se od něj získat hodně zajímavé věci. Možná jsou´jeho některé informace překonané, ale tehdy se toho moc zjistit nedalo a v obchodech byly z kytek jenom afinisky a nějaké valisnerky. Když se objevil nějaký echinodorus, tak to byl svátek. No a protože já jsem byl na kytičky vždycky zatížený, tak jsem měl po Ostravě několikrát týdně kolečko po akvaristikách, aby mi náhodou nějaká zajímavost neutekla. A to co je dneska, kdy si sednu k počítači a podívám se, která pěstírna nebo prodejna má konkrétní kytku a kde je nejlevnější, tak o tom se mi ani nesnilo. Takže zaplaťpánbůh za tenhle vývoj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2010 10:06 tomas120 – Re: Re - Kortezhugo
napodobne ... potm dam vedieť až ja do toho na jar pustím ,dovtedy budem vďačný každej dobrej rade ...
A stými kravynami popísanými v odbornej literatúre mám tiež skúsenosť . Najvadšie bludy sú popísane v tých starších , socialistických vydaniach ...Teraz ma nenapadá žiaden príklad ,ale možem pozrieť a potom dakedy uverejniť
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2010 08:56 Re - Kortezhugo
To nemám z vlastní hlavy. To je o tom, sem tam si něco přečíst. Dříve internet nebyl a více se četly knížky. A ty moje "moudra" nejsou z mé hlavy. Jenom jsem trochu četl a zapojil mozek. Ono všechno v těch knížkách je a je jenom nutné odfiltrovat kraviny od faktů. A nevěřit všemu. Jak se mám třeba postavit k informaci jednoho autora, že kytky v akváriu chtějí jenom čistý štěrk bez živin, když pak jej navštívíš a on ty kytky pěstuje doslova na hnoji? Takže hodně štěstí při pěstování a budu rád, když se tu časem objevíte a napíšete, jak se daří. Mějte se hezky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2010 08:12 Muž kortezhugo [983]
...pekne si to rozpisal... palec
...kazdy si to musi vyskusat - tu vlhkost - teplotu...co im vadi co nie

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2010 22:24 Re - Tomas120
Ono v těch tropech je taky pěkné teplo, ale vzduch se tam hýbe a navíc je tam vysoká vzdušná vlhkost. Zkuste to vyřešit tak, aby aspoň bazální část rostliny byla pod vodou. Např. u Anubiasů celý oddenek, u Echinodorů srdíčko se zárodky listů. Takže i když přijdete o většinu listů, rozhodně Vám zůstane ten zbytek a nové listy, které vyrostou, budou odolnější. Ty kytky jsou fakt hodně tolerantní. Ostatně, v přírodě je taky období, kdy je ve vlhku pouze kořenový systém a pak zaprší a pod vodou se ocitne třeba celá rostlina. Zkuste zapátrat na internetu a podívat se, jak to vypadá u těch kytiček v domovině. A hlavně, až budete dělat substrát, tak pamatujte na to, aby byl propustný, aby se mohl dostat vzduch i ke kořenům, aby nezačaly hnít. A co se týče stínění, v poledne, kdy je největší teplo, by kytky měly být stíněny. V přírodě je sice nikdo nestíní, ale u nás těžko zajistíte 90% vzdušnou vlhkost. Hodně štěstí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2010 21:50 tomas120 – Re: Re - tomas120
presne toto som mal na mysli ... ono tie 60 stupňové teploty v tom skleníku niesu ničím výnimočným
a preto som sa pytal že čo mam robiť ak tá vodo sa co len trochu priblí k tej to teplote ...
Tiež mi ide o krásne vyfarbené rastlinky ktoré by som v akvarku urcite nevypestoval do takej kvality a myslím si že aj kvantity ...Pýtam sa to pretože ma toto pestovanie veľmi oslovilo a ešte s tým nemám žiadnu skúsenosť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2010 21:38 Re - tomas120
Co myslíte pod pojmem nadměrné teplo? Kytky klidně snesou i teploty kolem 30 stupňů, ale výš bych byl opatrný. Skleník bych odvětrával a snažil se i stínit. Nebo je zkusit vysadit třeba do mělkého jezírka tak, aby listy koukaly ven z vody. Ony ty kytky jsou hodně tolerantní a možná by to byla zajímavá zkušenost. A i vybarvení, díky slunečním paprskům by mohlo být efektní. Hlavně je venku v tom akvárku neuzavírejte krycím sklem. Mohlo by tam dojít ke skleníkovému efektu. Takhle zkoušel jeden můj známý pěstovat kytky v uzavřeném akvárku na jižním okně a pořád se divil, že rostliny trpí chlorózou a hynou. Pak tam jednou dal teploměr a zjistil, že v tom uzavřeném prostoru byla v poledne teplota skoro 60 st. C Tohle prostě ty kytky nemohly vydržet a tak přešel na sukulenty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2010 21:32 Muž Diego [72] – Re: tomas120
O žádném šoku nic nevím...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2010 21:31 tomas120 – Re: Diego
a nič im nespravil ten teplotný šok? Vraj na toto rastliny veľmi citlivo reagujú
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2010 21:29 Muž Diego [72] – Re: tomas120
V pěstírna dávají na rostliny tkanou látku,aby se listy nespálili a vždy jak jsem tam přijel (byly vedra),tak měli vše otevřené.
rybicky.net/nadrze/4131 když dáte fotografie s názvem AQUA-DAHO,něco uvidíte... Jedna z nich: rybicky.net/fotogalerie.php… ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2010 21:16 tomas120 – Re: CO2
a ak dam akvarko v lete do sklenika , ako mam riesit tu nadmernu teplotu vody ?
niesom si isty ci tie nase slovenske horucavy sa budu tym rastlinam pacit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2010 21:09 CO2
Pokud někdo budete zkoušet ten emerz, tak se snažte nepřekombinovat tu techniku kolem. Místo flašek s CO2 a bůhvíčímvším bych kytky zasadil do klasického štěrku, kořenový systém kytek by měl být celý ve vodě, protože v bytě je podstatně nižší vzdušná vlhkost než v tropech a hnojení bych dělal třeba Kristalonem rozpuštěným ve vodě. Koncentrace hnojiva by měla být asi tak čtvrtinová oproti tomu, co se doporučuje na hnojení pokojovek. Vodu s hnojivem jednou za měsíc odčerpat a dát novou. Takhle se dají pěstovat některé kytky i na parapetu bez skleníku. Kamarád tak v hydroponii pěstoval Anubias heterophylla a rostl celkem dobře. Listy, které narostly v pokoji byly tužší, protože v buněčných pletivech bylo méně vody a kytka neměla ani jeden oschlý okraj listu. Takže hodně štěstí s tím experimentováním pro všechny a doufám, že se tady za čas pochlubíte výsledky. Hezký večer všem. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2010 17:32 Muž kortezhugo [983] – Re: apvol
...je ich dost - si precitaj cele vlakno...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2010 17:22 apvol – rastliny
cauko chcem sa opytat ake akvarijne rastliny sa daju pestovat emerzne bez akvaria alebo tak len s niecim a mozem ich mat ako normalne neakvarijne rastliny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2010 16:35 tomas120 – Re: Sid
a čo ryby? to tam možem len tak pustiť? nechcem mať z akvarka jednu veľkú sódovku
asi si to budem musieť všetko poriadne naštudovať,nikdy som s tým nerobil
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2010 16:30 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: tomas120
CO2 je lehce pro rostliny stravitelný i bez transformační koncovky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2010 16:23 tomas120 – Re: Spycee
ako to funguje to co2 ... máme doma 30.litrovú bombu oxidu uhličitého -kedysi sme si doma robievali s tým bublinkove limonády , nedalo by sa to dako prepojiť a zaviesť do akvarka rastlinám?
Kdesi som tu čítal že treba na to dáku koncovku cez ktorú sa ten co2 pretransformuje do formy ľahko strávitelnej raslinám .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2010 16:22 Muž Spycee [9] - Rostliny
ale i tak to vyzkousim ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2010 16:17 tomas120 – Re: Takhle to mám já
tak toto maš perfektne vymyslené ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2010 16:12 Muž Diego [72] – Re: Spycee
Ve vzduchu je Co2 dost,tak si myslím,že je to zbytečnost... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2010 15:40 Muž Spycee [9] - Rostliny
potlesk potlesk pěkne tak si to predstavuji jinak sem smichal substrat s hnojivem na pokojove rostliny, uvidime co to udela :-|
jinak ohledne CO2 ted sem si udelal cca. 3 l CO2 budu poustet do pestirny, muze se stat, ze budou rostliny "predavkovane" CO2, nebo to bude akorat lepsi ??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.02.2010 15:02 Takhle to mám já
Fotka k příspěvku Skleníček je cca 80 cm dlouhý a 50 cm široký. Kytky mám v květináčích v normálním štěrku. Vzhledem k tomu, že jsem tam teď pouštěl skupinku trpaslíků, tak jsem si zahrál naobdobí dešťů a zvedl hladinu. Kryptokoryny jsou teď kompletně pod vodou,ale větší anubiasy ne. Vprostřed je ten panašovaný barterák, který se mi podařilo sehnat. No a nad to jsem do takového síťovaného rukávu napíchal nějaké bromelie. Potřeboval jsem je někam umístit a tady se jim daří dobře. Akorát ještě musím dořešit estetiku, protože ta síťovina nevypadá hezky.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2010 13:02 Muž kortezhugo [983] – Re: Spycee
ma jednu obrovsku vyhodu - mozem kompletne menit chemicke zlozenie vody bez porusenia korenoveho systemu...-a aj merat pH,GH,KH,P,N
inac je to normalna filtracna vata...

Rad kade co skusam... :)

ale par mesiacov dozadu tam bol "normalny" substrat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2010 12:38 Muž Spycee [9] - Rostliny
jj diky a ohledne tyvho (akvaria) pestirny po pouzivas jenom ty vatu ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2010 12:32 Muž kortezhugo [983] – Re: kortezhugo
Ze neide letecka posta?
www.ulozto.cz/…
www.ulozto.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.02.2010 12:28 Muž Spycee [9] - Rostliny
Fotka k příspěvku moje malinka pestirna (zalozena vcera asi v 20:30) smich
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.02.2010 12:26 Muž Spycee [9] - Rostliny
Fotka k příspěvku ten samy
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.02.2010 12:24 Muž Spycee [9] - Rostliny – anubisy
Fotka k příspěvku ohledne tech anubiasu :
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2010 11:52 Muž kortezhugo [983] – Re: tomas120
www.youtube.com/…

toto si pozri - ako sa pestuju akva rastliny... X-)

-ako skusenosti z hydroponiou??? - mam...-ale ako vsetko ja to ma svoje +-
ved som to sem daval...
leteckaposta.cz/…
ta kniha bola vydana 1982
tam sa doporucal Herbapon - len dnes je 2010 - a na trhu mas XYZ prostriedkov na hydroponiu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2010 11:33 tomas120 – Re: kortezhugo
ty osobne máš s týmto pestovaním skúsenosti?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [29] ...... 32 33

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 46007x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9920-emerzni-pestovani-rostlin?od=1401