Echinodorus - pěstování
Mercedes je asi nejcervenejsi, hned za nim Bambi. Vyssi je Kleine Prinz, ma tmavsi listy, uzke. Tyhle tri dlouho drzi barvu (u jinych echacu jsou pekne barevne 1-3 nejmladsi listy). Dekorativni je i Red Flame, ma pekne cervene mramorovani, a je jeste vyssi a mohutnejsi nez ty vsechny predchozi. Zajimavy je i Paul Klockner, ma na listech jakoby rozpite skvrny, ale starsi listy zelenaji.
Peknou syte vinovou az cernou barvu ma i Aflame a Regine Hildebrant, zatim je mam maly, tak nevim jak moc budou ve finale velky.
Dlouho jsem tyhle rostliny ignoroval. Teď bych si rád nějaký zasadil.
Doporučíš mi Václave nějakej červenej echináč do zadních partií akva?
Něco jako Mercedes. Píšou že dorůstá 25cm tak by to mohlo být něco většího
Starší reakce
Bella napsala: Bambi si ze me dela legraci. Jako hezky, ze vyhnal slahoun, jako hezky ze i dokvetl (a hezky rychle, abych se nestihla pokochat)... ale kde je uz konecne nejaka rostlinka? Furt nic, ale zato na konci slahounu kde ma poupata - pousti korinky. Zatim se mi jeste nestalo aby na slahounu byly koreny driv nez listy. Jo, a zacina poustet dalsi slahoun.
Tak muj Bambi ma nakonec slahoun proste jeden rovny kus, slahoun a na konci poupata, jinak nic. Ale aspon u tech poupat jsou dva krasne cervene listecky. Kvete mi prvne, tak nedokazu posoudit, jestli je to u nej takhle bez preslenu normalni.
Jak dlouho ho máš a jaké listy ti žloutnou nové nebo staré?
Kup PMDD a v nem najdes pytlik s napisem TENSO, 15g (pozor, existuji ruzna PMDD, kup urcite s TENSO). Rozpustis (jen to TENSO) v 500ml vody. A na kazdych 100l vody das z te pullitrove lahve 17ml (injekcni strikacka bude stat v lekarne do 5Kc, balicek PMDD sezenes za 50Kc, treba na burze). Tim zvysis Fe v podobe vyuzitelne rostlinami na 0.2mg/l. Upozornuji, ze jde o jednorazovou davku k osetreni nedostatku zeleza, dal uz hnojit normalne, to co pisu proste udelas jen jednou.
Jinak varuji, timhle dodas do akvaria i med, a tahle davka je na urovni, ze by uz mohla ohrozit plze, krevetky, a podobne na med citlive organismy. Ja takovou davku zkousel, sneku jako by se to netykalo, ale nemusime mit stejnou vodu, toxicita muze byt ruzna i podle tvrdosti vody. Pokud jsou ale v akvariu jen ryby a treba par nechtenych sneku, neni se ceho bat, pro ryby je to bezpecne.
Mas psano v prezentaci, ze mas v akvariu 41l vody, takze pouzij 7ml (z te pullitrove lahve vody s 15g TENSO). Tim ani nepoznas, ze je z lahve neco pryc, takze pak do ni staci namichat ostatni sacky a pouzivat jako obycejne PMDD s doporucenou denni davkou.
a nemas tam nahodou ancistrusa?
0 30.10.2014 13:30 mike369 Mám Echinodorus grisebachii 'Bleherae' ale žloutnou mu listy a jako kdyby sklovatí.
V atlase jsem se dočetl,že mu chybí železo.
Jak mu ho mám doplnit?
Rooozvijej se poupaaatko
Kvet ech. Bambi (sem se jednak konecne dockala a druhak stihla vyfotit)
Ceratophyllum
Ja mam uz slahun pod vodou.
Možno áno
Zniesol toho fakt dost.a teraz keby si ho vybral by sa nepozbieral?
Skoda ho,neda mi to pokoj ne?
Pardón egéria tu
Tu je vidieť na machu mráz, bolo to fotené ráno. Egéria pod vodou bez ujmy
Po noci keď bolo -6°C, šlahún padol a je zaujímavé, že dva listy stále držia. Na tie dva čo zhnedli prskala voda z čerpadla
Starší reakce
Skôr som spomínal, rozhodol som sa jeden echinodorus obetovať a tak vyskúšať jeho odolnosť. Fotené včera 24.10 po nočnej teplote 1-3°C
druhý stvol
kdo chce obludu at se hlásí
mě Atlansberg pustil šlahoun ,vykvet během pár dní , na stvolu byly tři květy , z posledního vyrostla malá rostlinka, ale dost dlouho trvalo než se dala uškubnout a zasadit ,další rostlina se začala klubat až po měsíci , mezitím třeba takovej Uruguayensis vypustil pět až sedm šlahounů se čtyřmi pěti květy , ještě nestihne ani odkvést a už se dere na světlo další šlahoun
(foto uruguayensis momentální stav , poslední rostlinka na stvolu už roste PaDovi v akvárku)
Ten Bambi se zarazil uz o dost driv, nez zacal vytvaret ten dalsi slahoun.
A Medour je jeste horsi, furt se crca s tim jednim slahounem, pritom je to uz jeho treti v poradi. Ale klidne at se crca, lepsi nez stachanovec Ozelot, kdo to pak ma furt rozdavat
Taky mam z Bambiho slahoun, uz zpomalil rust, a rostlinka nikde zadna, tak jen doufam, ze se jeste polepsi. Sice zadnou rostlinku nepotrebuju, ale co bychom pak nosili ke Trojkam
?
Ten první zarazil když se začal tvořit další, většinou silnější. Moje doporučení je ten první odstranit a tom samé platí o případné tvorbě dalších šlahounů.
Bambi si ze me dela legraci. Jako hezky, ze vyhnal slahoun, jako hezky ze i dokvetl (a hezky rychle, abych se nestihla pokochat)... ale kde je uz konecne nejaka rostlinka? Furt nic, ale zato na konci slahounu kde ma poupata - pousti korinky. Zatim se mi jeste nestalo aby na slahounu byly koreny driv nez listy. Jo, a zacina poustet dalsi slahoun.
Starší reakce
Bella napsala: Rezniku! Zajimavy pokus
Pamatuju si na dotaz nekde z diskuze, zda je mozne preriznout echinodorus vejpul a ziskat tak dve rostliny, myslim Vaclav? odpovedel, ze to neni stastny napad...
No a tohle jsem provedl nove Mercedes, jen ne zrovna vejpul. Jedna cast je celkem normalni rostlina (s mirnym poskozenim, ale pujde), druha oddenek se tremi jeste emerznimi listy. A za par dni je na oddenku zacinajici novy kousek. Mam z toho dojem, ze tech par ponechanych listu na oddenku (byt emerznich) tomu nejak pomaha, pac jinak nez se oddenek rozhodne neco vyhnat, vetsinou to nejaky cas trva. V kazdem pripade to vypada, ze k nove rostline jsem takhle prisel, coz bych prisel i jen oddelenim oddenku, ale mozna by to bylo na dele. Pohral jsem si, a kdyz to jeste neodejde do vecnych lovist, U Trojek bude casem Medour k darovani
.
0 17.10.2014 10:40 Bella [1047] - Rostliny Bambi asi zaslechl, ze je na darovaci listine (cekam jen az ze slahounu ziskam rostlinu, zatim se k tomu nema, jen mi to dabelsky rychle odkvetlo - postupne 4 poupata, ani jsem to nestihla odfotit, rano jeste nic, vecer uz bylo po vsem), tak zcervenal, aby se mi zalibil (nebo vztekem). Z nadrze byly odstraneny pred tydnem tri velke echace, a hned se to projevilo na zbylych ostatnich - ubyla konkurence, a v nadrzi je vic svetla - Medour konecne spachal tu rostlinku na konci slahounu, zintenzivnila se barevnost mramorovani na Red Flame, no a Bambi zcervenal.
A dole vlevo vedle Bambiho jsou v dva chcipaci Krapcatni.
0 17.10.2014 09:52 Bella [1047] - Rostliny Druha serie chcipaku, z leva:
- Krapcatnyj
- na hladine jsem v jednu dobu mela oddelenych rhizomu vic, ale nektery se rozpadly, shnily, takze ted nevim co bude z tohohle, mozna Paul Klocker? nebo zbytek z osadky Krapcatnyho?
- Red Flame - kdyz se to nechce mnozit slahounem, tak to vezmeme rhizomem, oddeleno v druhe pulce zari (srpnovy pokus z rhizomem nevysel) - u toho jedineho mi hodne zalezi aby se to klubalo a prezilo. Matka - prerostle monstrum (pardon, nadherny soliter) uz je zrala na vyhazov (pardon, darovani) ale z kropenatych echacu se mi tenhle libi nejvic, rada bych si ho nechala.
Tyhle nechavam plavat na hladine, dole v dzungli by to neprezilo
0 17.10.2014 09:44 Bella [1047] - Rostliny Zrovna ted experimentuju co vsechno echinodoriho se zbrabora.
Nechtene jsem kdysi odstranila dve maly rostlinky (navic bez korinku) od matecniho ech. Fantasy Color (nebyla za slahounu, u tohoto echace prcci rostou tesne u matecni rostliny). Nechala jsem je plavat na hladine, zapomnela jsem na ne, pak jsem je objevila pri portrhavani... A po necelych dvou mesicich byly darovany, jako zivotaschopne rostlinky.
Tohle je aktualni prehled chcipaku. Tri verze horemanii red - zleva:
- posledni rostlinka z posledniho slahounu, nez jsem darovala matecni pryc, kdyz jsem ji odtrhla byly to prakticky dva tuhe spejlate krvave rude listy - zezelenalo to, povyrostlo, a uz to vypada jako listy a ne jako spejle;
- uprostred se klubou horemanci z rhizomu (rhizom oddelen zacatkem rijna), zkusim z toho vyklubat 3, pripadny zbytek tipnu
- v pravo chcipak z prvniho slahounu, pri oddeleni v srpnu to melo dva zelene listy a dva 2cm korinky, ted je rijen
Rhizom nechavam plavat po hladine, ty dalsi dva jsem zapichla do housti anubiasu.
Rezniku! Zajimavy pokus
Pamatuju si na dotaz nekde z diskuze, zda je mozne preriznout echinodorus vejpul a ziskat tak dve rostliny, myslim Vaclav? odpovedel, ze to neni stastny napad...
Zkusil jsem z Echninodorus 'purpurea' oddelit jeden list, byl na nem dole korinek, tak jsem to vyrizl ziletkovym nozem z rostliny, zbytek rostliny to ani nemel sanci poznat, tak malou ztratu. List byl jeste emerzni. List pak plaval na hladine, casem korinek upadl, ale list drzel stale neposkozeny. Tak jsem ho nechal. Je to pres dva mesice, list zacal postupne na cepeli odehnivat, ale vyrazily mu korinky na zacatku rapiku. Jsem na to opravdu zvedavy, jestli do komplet shnije, nebo jestli...?
Nikdy jsem list Echinodoru nenechal tak dlouho samostatne plavat v akvariu, nakonec proc bych to delal, nechat ho tak dlouho rozkladat. Mozna ze je to tim, ze na te spodni casti listu prece jen neznatelny drobecek oddenku zustal, jak jsem to odriznul.
0 13.10.2014 22:44 Koště Tak to už přechod emerze/submerze nic.
Osobně se mi líbí tato stránka pro určení problému s rostlinami:
maniakva.sweb.cz/…
Třeba Vám pomůže.
Echinodor mám asi pol roka, možno viac.
Na googlu je možnost vyhledat svoje fotky. Ze začátku jsem to párkrát zkusil.
www.google.cz/… Tak tebe to slúži ku cti a tomu na opačnej strane....veď vieš. Krádeže sa na nete dejú, mne bol ukradnutý difúzor, čo spravíš? Žiaľ nič
Záleží za jak dlouho ti začínají uhnívat. Já starší listy stříhám, aby nekazily vzhled rostliny. Dokonce stříhám i ty přední, aby jsem lépe viděl do srdíčka rostliny, kde vyrůstají ty nejhezčí listy.
Tohle ani nečtu protože je to všechno ukradené. Hned první fotka rostliny je moje.
Ja som mal echinace zo svojho slahuna,ked som ich dal do velkeho akva tak im trocha trvalo kym sa rozbehli.korene som pri presadzani skrati o 1/3.teraz sa im krasne dari.moj postreh.
Samozrejme souhlas. Rostlina donesena z dobreho zdroje (treba prave Vaclave od Tebe), kdyz treba ceka na odeslani, dokaze nezakorenena viset v akvariu a slusne rust, s koreny ve vode. K tomu ale musi mit moznost si vzit vyzivu z vody. Proto v nekterych akvariich rostou az dobre zakorenene rostliny, ve dne vyzivu najdou, ve vode ale neco chybi.
Rostlinky měly emerzní listy,což jsem jako lajk nepoznala
Teď začaly růst rychlostí světla
Řekl bych že to není až tak pravda. Často je přesazuji a zkracuji jim kořeny, na jejich růst to nemá příliš vliv. Naopak velký kořenový systém u starších rostlin často částečně zahnívá a to má někdy negativní vliv na celou rostlinu.
Echinodor sa potrebuje hlavne poriadne zakorenit a zivin v dne musi mat dostatok.
Kdyz si doneses Echinodorus ve slusnem stavu, prakticky okamzite mu roste nove listi. Nicmene i hrozne vypadajici kusy se dokazi vzpamatovat, jen to chce delsi cas. Ty rostliny maji sileny smysl pro preziti, jen se jim musi dat co potrebuji.
Starší reakce
Mě se emerzní listy většinou vůbec nerozpadly nebo jen minimálně a tak jsem je potom když překážely ostříhal. Jen jednou to byl hrozný mazec když jsem dostal malé emerzní dceřiné rostlinky z Polska, ty se rozpadaly hodně a že by jim to nějak pomohlo tak to bych neřekl.
Václave a nechal jsi někdy ty emerzní listy echinodorům déle nebo jsi je otrhal hned jak se na nich začaly dělat ty hnědé skvrny? Respektive, co (jako starý praktik a pěstitel echinodorů) říkáš na názor, že si rostlina z těch starých emerzních listů bere živiny a energii na tvorbu nových, submerzních listů? Zpozoroval jsi někdy nějaký rozdíl, pokud jsi nechal rostlině emerzní listy déle?
díky,už je mi to jasné
Teď si vybavuji,že když už jsem je kupovala,měli je v nádržích s vodou,kde všechny listy byly nad hladinou
Přidat reakci
1 ...... [12] ...... 35
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 42291x