Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Echinodorus - pěstování

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Druhy rostlin - pěstování 

Přejít na předchozí stránku 5 Přejít na další stránku   1  
Echinodorus - pěstování
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2019 12:27 Muž Socrates [298] - Raci, krabi, krevetky – Kterýpak to je?
Fotka k příspěvku Ahoj,
byl by někdo schopný určit, o jaký Echinodorus jde?
Podle mě je to Helanthium bolivianum 'Latifolius', možná ještě Sagittaria subulata, ale nejsem si stoprocentně jistý.
Přikládám foto, kde ale není celý dobře vidět, další jsou na profilu nádrže rybicky.net/nadrze/30149

Případně kdyby byl ještě někdo schopen určit kryptokorynu, která je na fotkách v prezentaci také vidět, byl bych vděčný. :-)

Díky!

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   08.07.2019 12:09 -
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   18.06.2019 20:10 R Muž vaclav [14928] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: vaclav
Pokračování tentokrát je to větší macek. www.youtube.com/… :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   14.05.2019 19:47 R Muž vaclav [14928] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Sedo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2019 19:43 Muž Sedo [6] Re: vaclav
Ďakujem, to by mohol byť tento prípad, skúsim to pri výmene vody nejako šetrne urobiť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.05.2019 18:40 R Muž vaclav [14928] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Sedo
Pokud ho máš v akváriu už dva roky na jednom místě klidně ho vytrhni odstraň všechny shnilé kořeny a zkrať i oddenek, nech jen to co je pod rostlinou. Tyhle rostliny někdy reagují na špatné podmínky tak že jim shnije většina kořenů včetně oddenku a pak jim sice začnou růst nové ale ty shnilé kořena jim nedělají dobře. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2019 17:32 Muž Sedo [6] Re: vaclav
Dno by zahnívať nemalo, podľa toho, čo som si prečítal a vyskúšal. Natlačil som teda k nemu čo najbližšie Bivoj guličku. Korene, ktoré sa mi podarilo objaviť boli niektoré už odumreté, ale boli tam aj biele. Ale nedostal som sa už úplne pod rastlinu na dno, lebo to už som vyhrabával pôvodné guličky, takže sa "znížila viditeľnosť" :) . Uvidím, či sa niečo udeje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2019 09:30 Muž Passenger77 [568] - RostlinyRe: vaclav
vaclav napsal: ...si na svoje akvárium příliš velkou rostlinu která vyrůstá z akvária....
Jedná se o zakrslou variantu (minulý rok jsi to slučoval do uvedeného druhu po naší korespondenci a na základě zdroje na zahraničním webu), tak že by vyrůst z AQ neměl. Když ještě prosperoval, byl vysoký cca15cm ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2019 08:34 R Muž vaclav [14928] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Passenger77
Při odkalování jdou pryč černé cucky a voda smrdí. Kořeny rostlin nejsou bílé. Máš speciální substrát takže ti ve dně nic neschází. Proč ti neroste ti nepovím ale zvolil jsi si na svoje akvárium příliš velkou rostlinu která vyrůstá z akvária. Takže kdyby zabral za měsíc je venku z vody. Já rostliny na chodbě pěstuji bez substrátu jen mám na konci gumičkou přivázaný šroub nebo velkou matku a dosahují ohromných rozměrů. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2019 08:17 Muž Passenger77 [568] - RostlinyRe: vaclav
Jak poznáš, že Ti zahnívá dno...pokud všecko ostatní roste bez problémů?
Mám stejný problém s mým Echináčem a myslím si osobně, že došly živiny ve dně...
Přidal jsem tam výživové tablety od Dennerleho, co už nějaký ten rok mám...a zatím se to teda nijak neprojevilo...nicméně pravda je, že můj Echináč bývá teď zastíněný Limnophilou a to bude zřejmě kámen úrazu :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.05.2019 21:17 R Muž afc1886 [15343] Re: Sedo
Já bych mu na tvém místě šoupnul jílovou kuličku ke kořenům.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2019 21:13 R Muž vaclav [14928] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Sedo
Koukni se jestli ti nezahnívá dno. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2019 21:09 Muž Sedo [6] – Echinodorus 'Ozelot'
Zdravím, mám Echinodorus 'Ozelot' a postupne sa výrazne vzrastovo zmenšil, rast nových listov sa nejako výrazne nespomalil. Ale nevyzerá nejako veľmi dobre vzhľadovo, niečo sa mu nepáči, niečo robím blbo (a to podľa atlasu ani nie je náročný). Nerád, by som sa ho vzdal. Čo by som mohol skúsiť? Ďakujem.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.04.2019 14:54 Žena tramtra [3331] Re: Jan Jonáš
Já měla Bleheráč ve vrstvě 5-7cm a v pohodě držel. Menší druhy, co mám teď (Janii, cordifolius mini), mají tak 5cm substrátu a Mercedes ani to ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2019 13:56 Muž Jan Jonáš [1313] - Drobné rybkyRe: vaclav
Krása, už se na něj těším. Snad mi bude po odstranění glyptoperů prosperovat.
Tak přisypu a udělám jim mohylku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.04.2019 13:55 R Muž vaclav [14928] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jan Jonáš
Já mám v současnosti něco nad 10 cm ale měl jsem i více 15 - 17 cm. Nevýhoda nízkého substrátu je že echináče v něm po akváriu cestují, za rok tak dokáží při dobrém růstu urazit i 10cm a některé druhy i více. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2019 13:50 Muž Jan Jonáš [1313] - Drobné rybkyRe: tramtra
Mám hnojivo Bivoj a při zasazení počítám se zavedením kuličky do kořenového systému. Pokud mají bohatý kořenový systém, znamená to, že potřebuji vyšší vrstvu štěrku. Kolik asi? Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   12.04.2019 13:47 R Muž vaclav [14928] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jan Jonáš
Uvažuji o pořízení Echinodorus Leopard a Echinodorus Witin
Tak oba jsem měl jsou to bezproblémové zelené rostliny.
www.youtube.com/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2019 13:31 Žena tramtra [3331] Re: Jan Jonáš
S těmito druhy zkušenost nemám, ale obecně Echinodory, jako kytky a velkým kořenovým systémem, ocení nějaké to hnojivo přímo ke kořenům.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.04.2019 12:32 R Muž vaclav [14928] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jan Jonáš
Přidávání CO2 Vitalu po kapkách jim prospěje, že? Spousta lidí s tím nemá dobré zkušenosti, je to zředěná 1,5% desinfekce(glutaraldehyd) a moc uhlíku z toho nevypadne. Na řasy hlavně ruduchu je to poměrně účinné, musí se ale opakovaně na ní aplikovat. Pokud nechceš používat CO2 tak tu lidé rostlinám přilepšují sodovkou vyjde ti to laciněji. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2019 12:31 Muž Jan Jonáš [1313] - Drobné rybkyRe: Anthrax
Fuj, takto napsané se mi to vůbec nelíbí. Tak se poohlédnu po něčem vhodnějším. Děkuji za upozornění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.04.2019 12:17 R Muž Anthrax [5014] Re: Jan Jonáš
Ten echináč neznám, ale jestli čekáš od toho vitalu dodání nějakého významného množství uhlíku, tak jsi na omylu. Je to habaďůra. ;-)
Edit: cs.wikipedia.org/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2019 12:13 Muž Jan Jonáš [1313] - Drobné rybky – Glu
Dobrý den, u Rataje jsem nalezl Echonodorus Glu, má s ním někdo nějakou zkušenost? Tady v atlasu jsem ho nenašel.
Uvažuji o pořízení Echinodorus Leopard a Echinodorus Witin, neboť nezabírají tolik místa a jsou krásně dekorativní. Máte někdo nějakou cennou radu? Tyto rostliny jsem ještě nikdy nepěstoval. Přidávání CO2 Vitalu po kapkách jim prospěje, že?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2019 11:08 Muž prog [45]
Ještě doplním, že akva mám vysoké, výška vodního sloupce ode dna je cca 50cm, bleheráč této výšky dosahuje, Ozelot Red se blíží tj. má cca 40cm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.03.2019 10:22 R Muž vaclav [14928] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: prog
Tak o těch původních přírodních (a jejich křížencích) se říká že to jsou rostliny krátkého dne, to znamená že by se měli strčit někam do rohu a nijak intenzivně a dlouho na ně nesvítit protože jinak vyrůstají z akvária. O těch menších a to už jsou většinou kříženci kříženců a hlavně to platí o barevných (červených) se toho zas tak bát nemusíš. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2019 09:26 Muž prog [45] – růst vs. doba svícení
Jak máte vypozorováno či ověřeno vliv délky svícení na délku listů u echináčů. Momentálně svítím 12h denně. Raději kratší dobu a přidat na intenzitě? Vliv teploty bílé? Předem díky za vaše poznatky.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2019 21:01 HPetr
Mám E. uruguayensis "Osiris". Výška od substrátu k hladině 30 cm, kde se listy ohnou a pak se jakoby zalomí řapík a klesnou níž. Roste jak blázen, ale ne nad hladinu. Redukuji ho oštípáváním listů po obvodu bez ohledu na jejich stav. Chová se jak trávník. Čím více štípám, tím více tvoří nové listy. Jen pro informaci. Jinak mi nevadí, že je velký. jak začne omezovat ostatní, tak ho redukuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2019 18:24 - Re: Amatértom
Môžem ti ukázať rovnaký echináč pri rovnakej dobe osvitu,rovnakej intenzite svetla v dvoch akváriách,rovnako staré a jeden má 40cm na výšku a druhý sotva 10cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.02.2019 18:06 Muž Martin Karviná [19] – Echinodorus
Ahoj a děkuji za odpovědi. Ještě zvážím a třeba vyměním za menší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2019 16:52 R Muž vaclav [14928] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Martin Karviná
Vytrhnout a zkrátit kořeny ale na dlouho to není. Další možnost je strčit ho do tmavšího kouta. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.02.2019 15:50 Žena tramtra [3331] Re: Martin Karviná
Můžeš otrhat vnější nejstarší listy - odlomit je z růžice, jinak zmenšovat nejde. Popřípadě vyměnit celou rostlinu za nějaký menší druh.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2019 15:43 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: Martin Karviná
Čím kratší doba svícení, tím menší echinodory ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.02.2019 15:07 Muž Martin Karviná [19] – Skrácení???
Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat jestli jde nějak skrátit echináč. Je strašně velký už a stíní.
Děkuji Martin.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.01.2019 10:45 R Muž vaclav [14928] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: powery
Záleží jak vysoké je dno ale já to dělám na šířku dlaně. To znamená že tomu na videu půjdou skoro 2/3 pryč. Kořeny stejně shnijí a rostlina si vytvoří nové. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2019 10:09 Muž powery [250] Re: vaclav
Když se pak takto vytažena rostlina sází, jak moc se mají zkracovat kořeny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.01.2019 15:51 R Muž vaclav [14928] - Echinodory + stonkové rostliny

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.11.2018 15:03 Muž erwinek [40] - Skaláry,Corydoras ,Thoracata,EchinodoryRe: erwinek
Fotka k příspěvku čeepel listu Ech.Muricatus

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.11.2018 14:39 Muž erwinek [40] - Skaláry,Corydoras ,Thoracata,EchinodoryRe: Radovan Praško
Fotka k příspěvku Zdravím,tohle mi dělá Ech.Muricatus,listy jako dlaně a nadzvedává krycí sklo.Na fotu je 2 měsíce po zasazení.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2018 16:47 R Muž vaclav [14928] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Amatértom
Rostou ti z oddenku nové rostliny. Když je dlouho na jednom místě je oddenek hodně dlouhý a konec zahnívá to bývá někdy příčina proč špatně rostlina roste. Pokud nechceš celý oddenek vytrhnout tak ho stačí v substrátu odříznout a přebytečné rostliny vytrhnout. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.11.2018 15:54 Muž Amatértom [514] - Cichlidy – Mercedes
Ahoj, mám už zhruba 15 let tento druh echinodoru. Je to první rostlina, která přestála těžké časy. Nedávno mu zežloutly všechny listy a zůstal jen zhruba 5 cm dlouhý oddenek. Nyní znovu obráží, ale za 4 různých míst. Mám nové rostlinky zaštípnout a nechat jen jednu? Dvě z nich jsou relativně blízko u sebe.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.05.2018 10:49 - Re: vaaclav
Fotka k příspěvku Toto je jediný list ktorý sa dostal cez medzeru.Ostatné zatiaľ držia pod krycím sklom,pod vodou.Je pravda,že listy začínajú mať na dĺžku 20-30cm. :-)
Nie som si 100% istý,že je to on.Ani pôvodný chlapík čo mi ho dal ako malú rastlinku si už na názov nespomenul.Stonky listov mám v 200ke pokrútené až pod sklá.Takých 60-70cm vysoké.Na fotke po dvoch dňoch.
V tom akva sa má zrejme dobre.Mám 3 takéto rastliny ale dve čo mám v inom akvárku ostali zakrnené sotva 20cm na vyšku.No iné dno,živiny,prístup.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.05.2018 09:49 R Muž vaclav [14928] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Prašan
Udržet tyhle rostliny pod vodou je problém, nesmí vyrůst nad hladinu protože pak už jim jiné listy než tyto neporostou. Takže stříhat, přesazovat, jinak ti to nadzvedne krycí skla i z krytem. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.05.2018 03:07 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Prašan
Jestli je to skutečně on, tak se máš na co těšit. Před rokem 2000 měli v arboretu v Novém Dvoře u Opavy skleníky, kde u bazénu tuhle kytku měli. Moc dobře se jí dařilo a měla na výšku cca 150cm. Pak skleníky zbourali, bylo řečeno že roce 2005 budou nové, je rok 2018 a furt tam nic není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.05.2018 23:55 - Re: liborass
Mal by to byť Echinodorus macrophyllus. stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.05.2018 18:51 Muž liborass [174] Re: Prašan
Jaký je to druh?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.05.2018 02:09 -
Fotka k příspěvku Niečo lezie von. :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   29.01.2018 10:09 Muž riso [132] - CichlidyRe: Nellis
me to prijde jako klasicky E. bleherae
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.01.2018 20:55 Muž File1980 [53] Re: LeRi
palec Díky za tipy.Já jsem zadal před tím moc zúžená kritéria, tak mi to ukázalo jen ten cordifolius. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2018 16:54 Muž File1980 [53] – Echinodory
Tak nějak co jsem dal filtr ve zdejším atlase.Tak mi vylezl pouze cordifolius 'Ovalis'.Tak ho zkusím někde sehnat. :-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [5] ...... 35

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 42316x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5363?od=201