dvorak napsal: Díky za odkazy na články. Přečtu a když tak sem dám ještě nějaké doplňující otázky ;)
Chtěl jsem jen doplnit předcházející můj příspěvek, ale už to nejde, takže to musím udělat formou dalšího příspěvku. Tím se stává můj předchozí příspěvek zbytečný, ale už to nespravím. Takže, :
Pročetl jsem si celé článku, jak jsi mne odkázal. Články akvaristy
Václava Štěpána na mě udělaly dojem především díky pěkným fotkám, a tak při počtení krátkého popisu rostliny autorem si může čtenář hned vytvořit představu, jak daná rostlina vypadá.
Díky těmto článkům, jsem svůj výběr (do mého akvárka nových či dalších Ech.) poupravil nebo dokonce v některých případech změnil.
Pořád mám ale před sebou otázku, zda bude v mém akváriu dostatek světla a živin.
Hnojím
PMDD. Tedy hnojím. Hnojil jsem od podzimu do začátku teplejšího jara. Poté, kdy mi začalo spoustu koníčků, poviností a práce jsem bohužel začal lajdat hnojení. Tato osudová chyba vzala za své a podepsala se na mých echinodorech. Dříve krásně rozrostlé a svěží zelené Ech. Argentinensis by málokdo poznal. Rostlina ztratila všechny listy. Všechny až na pár přímo v "srdci" rostliny, kde zůstaly mladé a malé lístky. O tyto listy rostlina nepřišla, ale listy velice zchřadly ... To se týká nejenom Ech. Argentinensis ale i 'Ozelot green' a 'Rubin narow leaf'.
Takže pro mne zásada číslo 1 je - hnojit PMDD. Dříve jsem tomuto hnojivu nevěřil a o své dokonalosti mne ze začátku usvědčovalo jen díky každotýdenní práci v podobě zastřihávání Limnophily Sesilioflory. Po zkušenosti se zničením echinodorů budu v aplikaci PMDD zcela jistě pokračovat.
Další otázkou je, zda mám investovat do CO<sub>2</sub>. Nechce se mi dávat
X tisíc za profi aplikaci CO<sub>2</sub>, ale zkusil bych to v podobě vlastní směsy - CéÓčko z kvasnic, nebo koupit malou láhev myslím že byla za 2 stovky. Aplikace je jednoduchá a přesto složitá. Aplikuje se pouze zmáčknutím "spínače" který vpustí plyn do akva. Budu si s tím muset nějak pohrát
Poslední otázkou je - co s tím osvětlením? Při koupi nového 300 litrového akvárka jsem byl vůl, že jsem koupil za 2 tisíce idiotskej kryt z plastu se dvěma trubicema. Takovej ten klasickej kryt, co se dává k akvárku. Měl jsem radši přihodit další 3-4 tisíce a koupit pořádnej kryt se 4 zářivkama na 54 W a byl by klid. Teď ale takový peníze nemám, takže si koupi nového krytu dovolit nemůžu. Ale šetřím na něj. Jenže jsem student, takže šetření jde velice pomalu, a tak bych se chtěl zeptat, co byste mi doporučili, jako provizorní a prozatimní (cca na rok) řešení.
Díky za ochotu, za rady a za odpovědi!