Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hodnoty vody

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Hodnoty vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2022 15:38 Muž Mikuku [1] Re: Buldr
Ahoj, tak jsem dal dnes veci do pohybu i diky tvemu impulzu. Koupil jsem 2x20l kanystry a znovu nainstaloval RO do kuchyne pod drez. Zkusim si teda vzdy pripravit 40l vody z RO predem. Pro zacatek tu vymenu asi nebudu delat tydne, ale kazdy druhy tyden. Uvidim, jak to pujde.

Mohl bys prosim poradit nejakou strategii vymeny vody na zaklade tvych zkusennosti:
1. Kolik vody vymenit poprve? akva ma 160 litru GH: >16 °d, KH: 15 °d. Kolik dat osmoticke vody a kolik te kohoutkove? (kohoutkova rovnez GH: >16 °d, KH: 15 °d)
2. Mam vodu na vymenu vubec michat s kohoutkovou nebo mam vymenovat jen za osmotickou (mam doma Dennerle ReMineral+, tak bych si to mohl nejak namichat, ale zase by to asi bylo narocnejsi ve smyslu, ze bych musel pripravit vzdycky vic vody z RO predem)
3. Na kolik GH, KH bys doporucil abych to ve finale stahnul?

Nechci si klast super vysoke cile, ale postupne.
1. Mym cilem je ted postupne zmekcit vodu a zlepsit parametry aspon od oka.
2. Udelat si laboratorni test kohoutkove vody, at vim presne na cem jsem
3 Koupit si nejake slusnejsi domaci testy.

diky Michal
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2022 11:32 Muž Mikuku [1] Re: Buldr
Diky moc za skvele info a odkazy. Dnes je opravdu tezke se zorientovat v tolika diskuzich, videich atd. Zkusim zacit u toho co jsi mi napsal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2022 21:20 Muž skypi [248] Re: Mikuku
Mikuku napsal: Nitrifikacni bakterie ve filtru prece rozkladaji NO3.
Určitě nerozkládají. Doporučuji si něco dostudovat, jinak se nikam nedostaneme...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2022 19:25 Muž Mikuku [1] Re: skypi
Nitrifikacni bakterie ve filtru prece rozkladaji NO3. Mam dobre zabehly filtr naplneny cely substratem pro bakterie. V akvarku nemam prilis prerybneno, tudiz ryby toho NO3 moc nenacuraji. Z testu mi vyplyva, ze mam porad minimalni hladiny NO3, ani kdyz nemenim dloho vodu. Kytky stagnuji a nerostou -> kytky asi NO3 nespotrebovavaji -> z toho mi plyne, ze ten filtr to NO3 asi odbourava az prilis. Ted zvazuju jestli ten filtr nevymenit na normalni mechanicky houbickovy, kde je tech bakterii minimum. Je to hloupa uvaha?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2022 18:39 Muž skypi [248] Re: Mikuku
Ad. bod 4
Ty používáš biologický filtr, a máš pak nedostatek dusiku kvuli mnozstvi bakterii ve filtru ? coze
Můžeš rozvést, co Tě k tomu závěru vede?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2022 17:54 Muž Lojza007 [1199] Re: Mikuku
1. Podle mě nemusíš měnit půlku vody, stačí třetina. A ani celou tu třetinu nemusíš mít z RO, pak by se stala moc měkká. Předpokládám, že to je nějakých 160l akvárko, takže třetina je něco přes 50 litrů, osobně si myslím, že stačí půlku RO vody smíchat s normální vodou, takže stačí týdně vyrobit 20-25 litrů vody. To je celkem malý kanystřík, který se nechá naplnit přes noc před výměnou vody a případně během výměny a úprav akvária můžeš ještě dopustit pár litrů čerstvě vyrobené vody. Není důvod napouštět akvárium 10 hodin.
2. CO2 v tak tvrdé vodě nefunguje, bez jeho přidání se nic nezmění.
3. NPK hnojiva jsou obvykle označovaná jako Makro, většinou je tam ještě pár prvků navíc, bez znalosti aspoň přibližných hladin jednotlivých prvků ve vodě se na tu otázku prostě nedá odpovědět. Makro hnojiva můžou fungovat nebo je v té vodě něčeho přebytek nebo nedostatek a je potřeba hnojit jednotlivě nebo s hnojivy bez nějakého makroprvku.

PS: Jen tak pro jistotu NPK=dusík, fosfor, draslík.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2022 17:29 Muž Mikuku [1] Re:
Diky za rady. Jen bych teda chtel vyvodit pro sebe nejaky zaver z tech ruznych informaci, co jsem tu od Vas nasel. Diky za ne.

1. Kdyz pominu RO (uznavam, ze me to nebavi napoustet 10 hodin kazdy tyden a mozna zauvazuju nad nejakym 80l sudem do koupelky, coz nevim jestli projde u manzelky stydim ) a rozhodnu se pestovat dal aspon nenarocne kytky ve sve tvrde vode a chci aby ty nenarocne aspon trochu rychle a huste jely, je to teda vubec mozne?

2. Nekdo mi tu radi nepouzivat vubec CO2 v tvrde vode. Rozumim tomu dobre, ze kdyz jej uplne vypnu, tak mozna dosahnu lepsich vysledku? Mam to zkusit?

3. Je ma uvaha s nedostatkem dusiku spravna? Mam ho teda zkusit davat a zaroven prestat pouzivat komplexni hnojivo a zkusit prejit na nejake to NKP, jak tu Buldr radi? Muzete poradit nejakou konkretni znacku nebo davkovani prosim?

4. Muze mi nekdo vysvetlit proc vubec pouzivat biologicky filtr, kdyz mam pak nedostatek dusiku kvuli mnozstvi bakterii ve filtru? Proc neprejit na obycejny mechanicky filtr za predpokladu, ze stejne jednou tydne menim pulku vody.

Dekuji za nazory.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2022 16:29 Muž skypi [248] Re: Buldr
Tak polymery... Podle mne je to klasický makroporézní katex napřed v "H" po nesmyslné "regeneraci" v sodném cyklu-pro akvaristiku tudíž nevhodný. Vhodný je slabě kyselý "dekarbonizační" katex v "H" cyklu - regenerovaný slabou HCl :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2022 14:40 Muž Jozef [311] Re: Buldr
Len pre istotu. Ten link čo si dal dole, nie je to to (podobné), čo sa rozoberalo v tejto diskusii? rybicky.net/forum/6743…
Nevhodné, lebo zamieňa za Na...
Ak nie bolo by to zaujímavé...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2022 12:20 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Mikuku
Můj profil - Prezentace - Přidat novou prezentaci. Můžeš sem přidat svoje akvárium a uvést spoustu údajů a měření. Je toho k vyplňování poměrně dost. Cpát do tak tvrdé vody CO2 není moc dobrý nápad doporučuji přečíst si něco o vodě a příjmu uhlíku rostlinami. maniakva.sweb.cz/… :-) :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2022 11:44 Muž Mikuku [1] Re: Buldr
Fotka k příspěvku Dik za reakci. Nevim, co myslis tou prezentaci, nicmene to zkusim shrnout.

vodovod:
NO3: 20 mg/l
NO2: 0 mg/l
GH: >16 °d
KH: 15 °d
pH = 8.0
Cl2 = 0 mg/l

akva (tyden po tom co vymenim 50% vody, menim tydne, tzn tesne pred vymenou)
NO3: 10 mg/l
NO2: 0 mg/l
GH: >16 °d
KH: 15 °d
pH = 8.0
Cl2 = 0 mg/l

akva 140l
C02 pres externi atomizer napojeny za filtrem.
extreni filtr Eheim 5+ (>1000l/hod naplneny prevazne tim substratem pro bakterie)
svetlo 2x30W bila zarivka, obe navic s reflektorama
japonsky substrat

hnojeni: co 2 dny Seachem Flourish. Dost prekracuju doporucene davkovani.

Problemy s rasama moc nemam, obcas stiram trochu hnede rasy ze skla a obcas se mi udela trochu sinice BGA (blue green algae) u substratu na prednim skle. Jinak trochu zelene flekovite GSA rasy na korenech.

pomerne malo zarybnene, max 20 tetrovitych.

Jake informace bys jeste potreboval vedet? Diky
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2022 11:42 Muž Lojza007 [1199] Re: Mikuku
Nejhorší je nakoukat videa prodejců akvaristiky a vytvořit si falešnou představu a od oka to začít podle nich dělat. Takže ten nejlevnější i nejdražší filtr se stejným průtokem udělá úplně stejnou službu, Matrix ani Purigen není spása akvaristiky, nejdražší hnojiva nemusí být ty nejlepší. Konečně už aspoň začínají rozlišovat lowtech a hitech akvária a podle toho doporučují hnojení.
Bohužel to chce nakoupit testy, jak píše Buldr, a změřit minimálně NPK a uhličitanovou tvrdost. Pro tvrdost a dusík se dá použít od JBL proužkový test. U dusíku je to spíš o je tam/není tam/je ho tam fakt hodně, ta tvrdost je dostatečná. Taky je dobrý podívat se do vodáren na rozbor vody a případně si to i ověřit tím testem. Fosfor a draslík už je potřeba kapkový test nejlépe od JBL, nejsou levný, ale bez znalosti koncentrace těchto látek se hnojení na začátku špatně stanovuje.
Bez znalosti základních hodnot to tady bude jenom teoretizování.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2022 10:04 Muž Mikuku [1]
Fotka k příspěvku Ahoj, ja mam dost tvrdou vodu (>15d). Kytky porad stagnuji. Nerostou extra ani ty, co by tu tvrdou vodu mely snaset. Pritom hnojim komplexnim hnojivem (bez N) pravidelne. Trochu jsem se o to vic zajimal a zjistil, ze potencialni problem muze byt v nedostatku NO3. Mam docela malo ryb a high-end Eheim filtr, takze by to davalo smysl, ze ty bakterie to NO3 zlikviduji a na kytky se nedostane. Jdu ted koupit dusik a zkusim to tam lit. Meril jsem to papirkem, ale je to nepresne. Asi tam neni vic nez 10mg/l. Mam CO2, rasy malo. Myslite, ze je to uvaha spravnym smerem?

Otazka druha, co mi ted vazne vrta hlavou... Proc se teda doporucuje pouzivat tyto super vykone externi filtry s pokud mozno co nejvetsim objemem pro usidleni bakterii. A zaroven tam pak clovek musi denne pridavat dusik? To je trosku hloupost, ne? Nebylo by lepsi pro rostline akva downgrade na nejake dobry mechanicky filtr a menit tydne vodu? To se stejne ma delat tak jako tak. Jakoze trosku mi to smrdi tim, ze nas ti prodejci, zase tahaji za nos. Kupte si filtr a kupte si dusik a lijte to tam, ale mozna se tyto dva faktory prave vzajemne vyrusuji a kdyz odstranim predimenzovany filtr, budu mit dusik bez nejakeho pridavani.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.02.2022 14:49 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jozef
V prezentaci si založ složku s měřením jednotlivých veličin. Jinak asi bych zkoušel další rostliny stonkovky se sází v trsech, aby trochu vypadaly pokusy s červenými rostlinami většinou nedopadnou dobře nebo rostliny nejsou nic moc. Hlídej si NO3 ať není na 0 to pak rostliny nerostou řasy ano. Testu nemusíš věřit, ale můžeš z něho zjistit, jestli a se obsah mění nahoru nebo dolů. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2022 14:09 Muž skypi [248] Re: snajprik
Josef tam potřebuje něco desinfikovat, že mu doporučuješ "tekutý uhlík" coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2022 11:56 Muž Jozef [311] Re: snajprik
No ono ešte pred letom som skúsil Seachem fluorish bez nejakého rozmýšľania. Bola tam aj kopa vláknitej riasy (takej čo nejde dať dole). Na radu som kúpil nenáročnejšie stonkovky (výber podľa Horácových stránok s prejdutím info v atlase). Ale nič moc nerástli - kapali. Tak som aj ubral svetlo na ďalšiu radu. Potom prišlo leto a vysoké teploty a nejako som nemal čas ani som to nechcel nastavovať za vysokých teplôt. Po lete som skúsil plantamin 2 mesiace a vrátil svetlo. Vtedy mi holé stonky obašili ale nič viac. Začal som riešiť zloženia a zistil, že má len minimum draslíka a dosť železa. Skúmal som zloženie ostatných no a radšej si namiešam čo chcem dať (je to naozaj jednoduché a lacné - o moc lacnejšie ako skúšať nejaké pomery toho čo je namiešané). Možno nakoniec skončím iba pri kryptokorynach a Vallisneri (bez pridávania niečoho). Ale chcel by som tam udržať nejaké stonkovky po hladinu. Nečakám tu nejakú zásadnú radu. Veď potrápim sa a tú cestu si nájdem. Nechcem riešiť spôsob hnojenia - možno budem pridávať ešte fosfor (podľa merania) a zistím že naozaj chýba aj dusík (prvé merania sera ukazujú takmer nulu). A tam už sa bojím aby som ramirézkam neskrátil život (meraniam NO3 moc neverím a stačí že sú medzi panciernikmi).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2022 10:18 Muž snajprik [57] Re: Jozef
Riešiš blbosti, kúp si nejaké tekuté hnojivo + tekutý uhlík a máš po starostiach. pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2022 23:10 Muž Jozef [311] Re: vaclav
Jasné, už som založil. Len otázka je rýchlejšia. Tých vecí tam bude viac...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2022 23:06 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jozef
Protože nemáš prezentaci akvária s co nejvíce informacemi, těžko ti bude někdo radit. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2022 20:01 Muž Jozef [311] – Draslík
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahojte, rastliny mi vykazovali veľký nedostatok draslíka. Tak som ho postupne prehnojil...až rastliny vykazujú nedostatok vápnika. No tak som nakúpil testy, lebo neviem už čo...z vodární veľa info neviem dostať. Väčšina predpokladov sa naplnila. Horčík, vápnik tam je v nejakom pomere a na moje počudovanie aj minimum draslíka (menil som iba 20% vody, tak sa nedostatok dostavil).Prešiel som na 33%-tnú výmenu vody + výmena na viac aby som ho zrazil.

Moja otázka je, na akej hladine mi poradíte na začiatok udržiavať draslík, keď horčík k vápniku nie je ideálny? Bude stačiť 6-8mg/l k horčíku, alebo lepšie viac (15mg) kvôli väčšej úrovni vápniku? Jasné, že si to musím odsledovať sám, ale rada na začiatok...

Kvôli väčšej výmene vody budem musieť riešiť aj fosfor - rastliny vykazujú dlhodobo aj nedostatok fosforu (už pred začatím pridávania draslíka). Ale postupne...dúfam že Tetra pH test je mimo - hlavne ma zaujímalo či nedochádza v akva k výraznej zmene oproti vstupu, odchýlka 0,5 asi nie je neobviklá?
 
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2021 21:55 skypi Re: vaclav
Sírany a chloridy? :-)
Já mám chloridy cca 48mg/l, sírany 89mg/l, vápník 106mg/l, hořčík 27mg/l, pH 7.4, tvrdost 3.74 mmol/l. Ovšem dusičňany 17mg/l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2021 16:55 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: host
20 Gh tvdosti je už hodně ale při takovém pH ji bude tvořit něco jiného než klasický hořčík a vápník. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2021 15:06 skypi Re: host
40mg/l NO3 je do nádrže pořád moc-ale poměr surové a upravené body lze určitě "doladit" s ohledem i na hodnotu KH.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2021 12:35 host Re: host
A pomohlo by, kdybych třeba polovinu vody vyrobil reverzní osmózou a polovinu nechal tak jak je?
Mimochodem, na pití si vodu dovážím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2021 10:12 skypi Re: host
Použitelná ta voda bude-jen je nutné ji upravit. Asi bych to řešil s odbornou firmou, protože ta voda není z dlohodobého hlediska vhodná ani k pití-z hlediska nadlimitního obsahu dusičňanů. Po vhodné technologické úpravě bude použitelná jak pro spotřebu, tak pro provoz akvária-po doplnění mikroprvků a makroživin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.12.2021 05:33 Brodys Re: host
Kdyby to bylo takhle jednoduché..... celé je to o určité rovnováze. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2021 00:40 host Re: Passenger77
Pokud jde o dusičnany, tak jsem četl toto:
Spóry řas se neživí dusičnany(NO3) a fosforečnany(PO4), takže tyto živiny řasy jednoduše spustit nemůžou. Je to jenom čpavek a světlo.
zdroj: www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2021 00:31 host Re: Passenger77
Voda je ze vrtané studny. Jiný zdroj vody nemám.
Jde o výsledky rozboru vody v laboratoři.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2021 00:26 Muž Passenger77 [523] - RostlinyRe: host
Ahoj, tak dusičnany maji být ideálně v rozmezí 10-25mg/L kvůli řasám, tak že Tvá hodnota je extrémní. Myslím, že norma pro pitnou vodu je do 50mg/L, tak to bude určitě problém. pH je naopak výborné. Voda je tvrdá blížící se hraničně k velmi tvrdé.
Odkud ta voda pochází a čím jsi ji měřil?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2021 00:01 host
Dobrý den, uvažuji o zřízení akvária. Mám s těmito hodnotami vody šanci, že se bude alespoň trochu dařit? Prý je voda trochu tvrdá. Tak nevím, zda se do toho pouštět.

pH 6,97
Tvrdost 3.62 mmol/l
amoniak a amonné ionty <0.050 mg/l
dusitany <0.0050 mg/l
Dusičnanový dusík jako N-NO3 29,5 mg/l
dusičnany 86.4 mg/l
Fe 0,0033 mg/l
Mn 0,00653 mg/l
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2021 10:38 Žena Luka123 [128] Re: KarásekLut
už jsme hodně OT, ale prohlídni si druhy cryptocoryn. Jsou to tak rozdílné rostlinky, že by se v pohodě dalo udělat celé akva a neznalý by ani nepoznal, že jsou to cryptošky. Porovnej třeba balansae, parva, nana, tropica, červená spiralis tiger atd. atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2021 10:27 Muž KarásekLut [93] Re: Luka123
Tak jednodruhovy akva by ani nebylo hezky. Chce to nějak zpestřit smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2021 09:34 Žena Luka123 [128] Re: KarásekLut
Ano, celkem ano. Ale atlas tu funguje tak do 17dkh, pak už tam skoro nic není. Jen jsem psala své zkušenosti. Naštěstí jsou kryptošky tak variabilní, že se s nimi dá akvárko prakticky zaplnit. Ale když jednou napustíš omylem studenější vodu, než jsou zvyklé, máš rozpad listů v celém akvu raz dva :-D Tak si tam dej i něco jiného, nejen krypty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2021 08:40 Muž KarásekLut [93] Re: Luka123
Zkusím si vyfiltrovat rostlinky podle hodnot, ale četl sem ze třeba kryptokoryny celkove celkem odolávají tvrdé vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.12.2021 07:57 Žena Luka123 [128] Re: KarásekLut
zkusila jsem v tvrdovodě altherantheu reineckii mini do svých Utopenců. Zatím se drží.I když je spíš do hněda. Ludwigia s kulatými lístky (invital jí prodává jako repens a aquadaho zase jako ovalifolia) ta má u hladiny až fuchsiově růžovo červenou barvu a ta roste pěkně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2021 07:56 Muž KarásekLut [93] Re: Anthrax
Na ty se chci taky podívat ale teď nemám čas. O víkendu na to chci mrknout ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2021 07:54 R Muž Anthrax [4762] Re: KarásekLut
Máš tvrdou vodu, tak koukni, co doporučoval například Johan v tématu Rostliny do tvrdé vody.
Johan napsal:
Rostliny, pro které je tvrdá voda optimální:
Egeria densa, Elode canadensis, Vallisnerie spiralis, Cryptocoryne affinis, C. aponogetifolia
dobře jí snášení: Cryptocoryne x willisii, C. petchii, V. nana, Hygrophila difformis, H. polysperma a spoustu dalších.

Červených jich moc nebude. Ale jestli chceš nějakou červenou zkusit, tak bych být tebo zvolil rybicky.net/atlasrostlin/ludwigia_repens ta zvládá celkem široké spektrum podmínek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2021 07:46 Muž KarásekLut [93] Re: Anthrax
Zkusím to tam vyplnit a uvidím co mi to ukáže :-) každopádně sem zvědavě. Chtěl bych tam i nějakou červenou rostlinku, tak uvidím jestli to půjde podle výběru ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2021 07:44 R Muž Anthrax [4762] Re: KarásekLut
Nějaké hodnoty tvrdosti jsi tu přeci nedávno ale psal. Tak je přeci znáš. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2021 05:10 Muž KarásekLut [93] Re: skypi
Ty mi neposlal smich smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2021 13:09 skypi Re: KarásekLut
Ještě by to chtělo doplnit údaje o tvrdosti (KH, GH, příp. mmol/l)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2021 11:59 Muž KarásekLut [93] – rozbor vody
smím se zeptat, co by ste mi doporučili do akvária za rostliny při těchto hodnotách? v atlasu jsem jich moc nenašel smich

chlor volný 0,05
anommé ionty <0,10
barva <5
TOC 1,4
dusitany <0,040
dusičnany 4,2
mangan 0,0047
pH 7,1
zákal <0,40
železo <0,015

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2021 20:05 Muž jakaf [92] - Xify a paví očkaRe: jakaf
Tak si holky spletly lahve podle těchto hodnot vody z akvária:

Al 2,1mmol/l
Ac 0,1mmol/l
Tc 4,4 12,32 st.N
Tca 3,3 9,24 st.N
O2 7,8 / 100ml 6,24mg O2/l, 24,66mg KMnO4/l
pH 7,39
Cl¯ 2,55mg/l
Ca 88,2mg/l
Fe 0,05mg/l
NO₂ 0,10mg/l
NO₃ 68,3mg/l


vodivost 599 µSim/cm

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2021 08:19 Muž jakaf [92] - Xify a paví očkaRe: Papik
Vodu jsem pravda neměnil už 14 dnů,tak to tím může být,jinak si taky myslím,že holky v laborce prohodily lahve.P.S. včera večer jsem vyměnil 1/2 vody v akvárku a vypral náplně filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2021 07:12 Muž Papik [617] Re: Roger
Vypadá to tak. Dusitany odpovídají čerstvé nádrži a dusičnany jsou velmi vysoké na to, že nádrž už dva měsíce jede. Leda by se v ní neměnila voda a neodsával kal od živorodek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.06.2021 00:15 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: jakaf
Fotka k příspěvku - Praha 6 Bořislavka ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.06.2021 22:14 Muž Roger [1873] Re: jakaf
Podle mě došlo k záměně lahví ;-) neřešil bych to, hlavně bych nechal akva v klidu zajet, moc testů, moc změn najednou rovná se průser ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2021 20:31 Muž 4Sima [1894] Re: vaclav
Na dusičnany je limit tuším 50mg/l a dusitany 0,5mg/l. U nás (Znojmo) se ty dusitany drží 0,2mg/l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2021 20:25 Muž jakaf [92] - Xify a paví očkaRe: Silviebaris
To by si jedině musely splést petky,uvidím co zítra ukážou ty druhý testy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2021 20:22 Silviebaris Re: Brodys
smich palec
Ja to tipuju na rozbor vody z akvária..

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 22 23

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 19839x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4824-hodnoty-vody?od=51