UV lampu nepoužívám, vodu dávám vodovodní, nic tam neliji (chemie), nic tam nesypu.
Takže na vysvětlenou, zajímaly mě vaše odpovědi, protože mám doma 3 akvária, o které se starám docela stejně, mají stejné podmínky "udržby".
První akvárium bylo napuštěno vodou z Ro + domíchání s vodovodní. Vstupní voda tvrdá, pH 7,59 a cca 450uS při 17°C.
AQ1 7cm křermičitý bílý písek 1-2mm hrubost, bez zásobního substrátu, jbl e1501
AQ2 lehký poprašek dna ratajovým aquaclay, spíše na dekoraci, aquagall 60
AQ3 3cm liapor, malý atman at-f300, voda se setva hýbe.
Snížení pH je díky neodkalování a neměnění vody, avšak to provádím mým systémem. Logicky by se měly hodnoty co akvárko horšit, avšak to druhé je horší jak třetí, i možná díky tomu, že je založené déle.
Rady nějakého Romanta mě netankuou, co akvárium, to originál a je na každém, aby si našel svou cestu, jak docílit pěkného akvária.
Proč já nemám řasy? Překrmují, svítím jak se mi zachce a jak se mi to hodí, svítí mi na 2 akvárka slunce a řasy nejsou. Nedodávám CO2 (ve velkém už 2 mesíce neceočkuji). A mám všude plno šneků... fakt jich je hodně, hlavně v tom druhém akváriu-okružáci. V prvním heleny, piškvorky i okružáci, v třetím 5 okružáků a na skle je snůžka nových.
A hlavně, v akváriu se zbytečně nerýpu, není důvod. Jako "kvízovou otázku" jsem to myslel s nadsázkou, a taky i jako důkaz toho, že to jde i jinak ;)
ppm myslím TDS, měří mi to ADWA měřák (uS/ppm)
(
maniakva.sweb.cz/…)
0–4 dGH / 0–70 ppm ...velmi měkká voda
4–8 dGH / 70–140 ppm ...měkká voda
8–12 dGH / 140–210 ppm ...středně tvrdá (polotvrdá) voda
12–18 dGH / 210–320 ppm ...tvrdá voda
18–30 dGH / 320–530 ppm ...velmi tvrdá voda