Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hodnoty vody

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

Přejít na předchozí stránku 8 Přejít na další stránku   1  
Hodnoty vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2017 11:21 Muž Jarry [1437] Re: MichalV
To by mě také zajímalo, jsem na tom s 60mg/l vápníku podobně :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.03.2017 11:15 Muž MichalV [327] Re: lacewings
Znamena to, ze ak mam Ca 70 mg/l vo vstupnej vode a zhruba tolko aj v akva, mozem mat problem so vstrebavanim fosforu pri hodnotách PO4 povedzme 0,5 mg/l a je preto ziaduce ho drzat na vyssich hodnotach?
Zelezo sa bude s fosforom vyzrazavat, ale v tomto by som ako lajk povedal, ze zelezo "taha za kratsi koniec", kedze je ho podstatne menej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.03.2017 10:50 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidy – "fosfor"
-co si pamatuji,
- fosfor má největší vliv na rostliny z hlediska primární minerální výživy, to platí i pro sinice a řasy, jak zde bylo zmíněno
- fosfor a jeho "využitelnost" je odvislá od poměru k vápníku ,ale třeba "využitelnost" fosforu snižují poměry dávky železa, které jsou do akva dodávány
- pak je tu poměr dusíku a fosforu a jeho vztah k fytoplanktonu je další podstatná věc(toxicita)
-atd.
- studie ohledně fosforečnanů a jejich působení na organismy jsou zpracovány ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.03.2017 09:53 Marcel G Re: dudak
dudak napsal: my jsme měli v práci v jedné nádrži dlouhodobě PO4 přes 60mg/l (rozbor z laborky) ... a nic poznat nebylo, kytky rosty normálně, řasa se tvořila jako jindy. Rybám to znatelně nevadilo a to tam byly terčovci, alty i spousta jinejch choulostivějších ryb.
Nenašel bys ještě někde výsledky toho laboratorního rozboru? Docela by mě zajímalo, jak na tom byly ostatní prvky a další parametry. Tyhle věci jsou dost zajímavé a sám pro to také nemám vysvětlení. Přemýšlím už dlouho, jak je možné, že někteří lidé ládují do vody beztrestně kvanta živin, zatímco u jiných to má doslova katastrofální následky. Očividně do hry vstupují nějaké další faktory, které neznáme nebo moc nerozumíme tomu, jak přesně ovlivňují celkový výsledek. V přírodních vodách může i malé zvýšení koncentrace fosforu (a dusíku) znamenat kalamitu řas nebo sinic. Tam hraje ale určitě velkou roli sluneční svit, který je zhruba 10x intenzivnější než v našich akváriích, a pak teplota (hlavně v létě). Četl jsem v jednom článku o fosforu, že i různé druhy řas dosahují optimálního růstu při jiných koncentracích fosforu. To, co může být pro některé druhy toxické, může být pro jiné ještě "čajíček", a naopak. To platí samozřejmě o všech živinách, a také o rostlinách a rybách. Každý druh může mít trochu jiné nároky. Každopádně, když jsem pátral po nějakých studiích o toxicitě fosforečnanů pro rostliny nebo živočichy, v podstatě nic jsem nenašel. Vědci očividně fosforečnany za toxické nepovažují, a to ani při výrazně vyšších koncentracích. O zvýšených koncentracích fosforu ve vodě se obvykle mluví jen v souvislosti s přemnožením řas a sinic (nebo pak ve studiích zabývajících se čištěním odpadní vody za pomoci "nenažraných" vodních rostlin). Osobně bych byl ale trochu opatrný v činění závěrů typu: "ani 60 mg/l PO4 ničemu nevadí" (a to teď myslím obecně, né na dudáka). Nemusí to možná vadit za určitých specifických podmínek (v konkrétním akváriu, kde je určitá konkrétní koncentrace dalších živin, redox, určité pH, teplota, intenzita osvětlení, určité druhy rostlin, ryb a třeba i bakterií, a také určitý způsob a frekvence údržby + filtrace). Změň ale nějaký soubor parametrů, a výsledek může být odlišný (a někdy i dramaticky). Tohle bychom podle mě měli mít vždy na paměti → ten kontext. Trochu mě mrzí, že když už se objeví někdo, kdo používá rostlinné akvárium takříkajíc jako "čističku odpadní vody" (tzn. láduje tam obrovská kvanta živin aniž by to podle všeho mělo na cokoli nějaký negativní dopad), nezajímá se obvykle o to, co se tam vlastně děje, jaké přesně jsou parametry jeho vody apod. Takže pak těžko můžeme rozluštit, co může být tím klíčovým rozdílem mezi úspěchem a neúspěchem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2017 21:45 Muž larix [1420]
Kedysi som sa tiež pozastavoval nad hodnotami PO4 (dodávané aj obsah vo vode akvária) v tejto prezentácii: rybicky.net/nadrze/21001
Ja mám v akvárku tiež okolo 1 mg/l PO4 a nepovažujem to za vysokú hodnotu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2017 18:23 Maq Re: MichalV
Tvoje pozorování zaznamenávám se zájmem, ale nic chytrého k tomu nemám.
Vím jen že toxicita fosforu u rostlin je málo pravděpodobná, protože rostliny mají vnitřní mechanismy jak se s tím bez následků vypořádat.
Tím ovšem otázky nekončí. Zbývají řasy, a jak píšeš, srážení fosforečnanů s mikroprvky. Snažil jsem se zjistit, proč se fosforečnany mohutně nesrážejí s vápníkem (kterého je ve vodě řádově víc než železa), ale nerozluštil jsem to.
Takže nevím. Proto mě každá zkušenost zajímá. Jestli někdy něco uvidíš, nebo na něco přijdeš, dej vědět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2017 17:58 Muž MichalV [327] Re: Maq
Neviem si to vysvetlit, ale nepozoroval som ziadne problemy s riasami. Netvrdim, ze ziadne nemam, tie su v kazdom akva, ale okrem prisadnutych rias na starsich listoch anubiasu a kusok sinice ktora stagnuje v jednom mieste na rozhrani piesku a vody uz asi rok. Sklo musim oskrabat asi 1x za mesiac magnetom alebo ziletkou. V sucasnosti mam PO4 cca 2 mg/l, nehnojim, denne krmim cca 1,5-2g.
Svetlo pouzivam 100W na 300l vody (hruby objem 375l), co urcite zohrava rolu.
Kym mi prisiel test, predpokladal som nizke hodnoty fosforu (stagnacia saggitarie a GSA), tak som vydatne krmil a hnojivom pridaval aj fosfor. Test ma vyviedol z omylu.

Otazka, ktora mi vrta v hlave, preco ma ta saggitaria problem, ked mi rastla pri 72W prvy rok po zalozeni akva. Je znama toxicka koncentracia fosforu?
Jedine, co ma napada je, ze vysoka hodnota PO4 = nizka hodnota Fe (vyzrazanie vo filtri), ale priznaky sa mi nezdaju. Test potvrdil Fe 0 mg/l. Fe som zacal pridavat (diky Zervan)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2017 17:57 Maq Re: dudak
Já jsem experimentálně dodal 5 mg/l a čekal co bude. Nebylo zřejmě nic.
Jak tak čtu Tvoje příhody, to jsem se držel ještě náramně při zdi. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.03.2017 17:40 Muž dudak [1885] Re: Maq
my jsme měli v práci v jedné nádrži dlouhodobě PO4 přes 60mg/l (rozbor z laborky), mohla za to kyselina fosforečná, kterou jsme snižovali pH, během několika měsíců se nám to podařilo stáhnout na rozumnou hodnotu, ale kolem půl roku tam byla hodnota 10+mg/l s kulminací na těch cca 60mg/l a nic poznat nebylo, kytky rosty normálně, řasa se tvořila jako jindy. Rybám to znatelně nevadilo a to tam byly terčovci, alty i spousta jinejch choulostivějších ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2017 17:38 Muž MomoMMC [6] Re: ercan
Ak mas riasu v akvariu nieco je v nepomere ale ak nie tak rob to co doteraz a na testy sa vykasli, pripadne ich ber len pre info ale neriad sa nimi.
Ak je vela riasy potom to ries a skor hladaj nedostatky prvkov ako prebytky a tymi sa nezaoberaj.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2017 17:33 Maq Re: MichalV
MichalV napsal: PO4 a nameral som 7+ mg/l ... to nie je tragedia napriek vseobecnemu nazoru.
Pozoroval jsi při té koncentraci vůbec nějaké následky? Řasy, například?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2017 17:13 Muž ercan [38] Re: MichalV
Ano NO3 mám 10 mg/l.
No právě mně překvapilo,jak velký rozdíl se doporučuje oproti tabulce v testech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2017 17:08 Muž ercan [38] Re: vaaclav
A jo! To jsem přehlédl. To hnojení není v prezentaci aktuální. Hnojím PMDD 5 ml/100L vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2017 17:01 Muž MichalV [327] Re: ercan
Ak mas rastlinne akva tak by si mal drzat NO3 min. 10 mg/l a ak ma byt NO3:PO4 10:1 tak z toho logicky vychadza ze PO4 1 mg/l je v pohode, do 1,5 by som to ani neriesil.
Ked mi prisiel test od JBL na PO4 a nameral som 7+ mg/l (musel som riedit roztok vstupnou vodou s 0 mg/l), tak som samozrejme hned menil vodu, ale aspon som si v praxi overil, ze to nie je tragedia napriek vseobecnemu nazoru.

Skor ma udivuje nazor, ze NO3 30 mg/l je este ok ale PO4 0,5 mg/l uz je bububu zle, a hned v dalsom clanku sa clovek docita o optimalnom pomere NO3:PO4, co sa vzajomne vylucuje. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2017 16:59 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: ercan
Čím krmíš že to máš bez hnojení tak vysoké ale není nic špatně. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2017 16:41 Muž ercan [38]
Ahoj!
Měl bych drobný dotázek.
Dělal jsem si testy vody v mém akvu(teda obou) viz moje prezentace. A v jednom akvu jsem naměřil hodnoty PO4 0,4 mg/L a druhém dokonce 0,6 mg/L což by podle stupnice na testu mělo být už hodně. Ideální podle stupnice na testu je 0,02-0,05 mg/L . Takže bych měl ubrat. Ale podle tohoto článku www.rostlinna-akvaria.cz/… bych měl být ještě v poho. Jestli se teda nepletu!!!!! Protože se tam píše: Ideální koncentrace v akváriu je 0,1 až 1,5 mg/l.
Tak teď nevím,jestli to řešit nebo ne?
Předem děkuji za Vaše komenty.
Použité testy jsou od JBL.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2017 08:56 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Filtroval jsem přes rašelinu a olšové šišky maniakva.sweb.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2017 08:43 Acinonyx Re: vaaclav
Uprimne, nerozumiem kde je teraz problem, pretoze to iste som napisal nizsie a to co hovoris ty s tym nijak nekontrastuje. Uznavam vsak, ze som to mozno nenapisal najzrozumitelnejsie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2017 08:30 Maq Re: vaaclav, Acinonyx
vaaclav napsal: ve většině vodovodní vody tvoří pufry klasika a Tilmanova tabulka více méně platí
Ve vodovodní vodě asi jo. S akvarijní "živou" vodou nevím, a rád bych tomu rozuměl.
1) V přírodních vodách a v akváriích k množství CO2 ve vodě podstatně přispívá dekompozice organické hmoty. Ta určitě hýbe i s dalšími parametry.
2) Moje vstupní voda má pH 7.7 a KH 7.5°d (a kapkové testy mi kupodivu docela přesně potvrdily parametry udávané vodárnou), ale já jsem se v akváriu různými činidly a činiteli dostal na dost odlišné hodnoty. Filtroval jsem přes rašelinu a olšové šišky. A např. už několik týdnů přihnojuji (pravda, lehce) draslíkem, jenže nepoužívám KNO3 (nechci zvýšit dusičnany), ani K2CO3 (nechci zvýšit alkalitu), nýbrž citronan draselný.
Přiznám se že nemám ánung co tyhle věci dělají s platností Tillmanovy tabulky, ale myslím si že to mohou zkreslovat dost podstatně.
Budu vděčný za každou informaci o této věci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2017 07:32 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Acinonyx
Jestli si to nepochopil tak jsem napsal že přesná čísla nedostaneš ale můžeš dlouhodobě sledovat jestli je v akváriu CO2 nebo ne. S kapkovými testy na pH se ale klidně sekneš a to o hodně. Nepotřebuji žádnou tabulku na to abych zjistil že když si třeba Maq napíše do prezentace že CO2 nepřidává a v akváriu je poměrně dost rostlin a KH je 4,5 a pH 6,8 obsah CO2 je 21.5 mg/l že chyba je zřejmě skoro pH = 1. To je jen příklad podobná měření najdeš u hodně akvárií. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2017 00:22 Acinonyx Re: vaaclav
Vyvoj v case (trend) ale nebol predmetom diskusie.

Dá se takhle z pH a KH realisticky odhadovat množství CO2
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2017 00:18 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Acinonyx
Už několikrát jsem se podobné diskuse zúčastnil, většinou z toho vyplynulo že ve většině vodovodní vody tvoří pufry klasika a Tilmanova tabulka více méně platí. O testech se ví že jsou spíše jen orientační a sledují se s nimi spíše vývoj v čase než správné hodnoty. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.02.2017 21:45 Muž MichalV [327]
ja by som si s tym velmi hlavu nelamal.
ak mam napr. pri kH 12 (ktore nepoznam, resp. viem zmerat len s velkou nepresnostou) pH 7,8 vstupnej vody, mozem predpokladat, ze CO2 je skoro nulove, t.j. podla tilmanovej tabulky 6 mg/l. Ak zacnem sytit s burciakom alebo flasou a znizim pH o 0,3 na 7,5 ,tak sa dostanem niekde na 12 mg/l
priklad 2: mam kH 2,5 a pH 7,1, CO2 6 mg/l, znizim pH o 0,3 na 6,8 mam CO2 12 mg/l
takze kH nerieste, drzte pH o 0,3 nizsie ako ustaleny stav bez pridavania CO2 a rastlinam to bude stacit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2017 21:31 Maq Re: Acinonyx
No, já měřím pH (i KH) kapkovými testy, a jsem mírně barvoslepý. :) A nemám zrovna takhle po ruce přebytečných pár tisíc Eur, abych si koupil něco opravdu spolehlivějšího.
Takže z hrušky dolů... všecko jen veeelmi přibližně. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.02.2017 21:18 Acinonyx Re: Maq
Podla mna realisticky nie. Jeden problem je, ze Tillmanova tabulka neberie do uvahy pritomnost inych pufrov vo vode. A ze ich teda je - SO42-/HSO4-, rovnovaha HPO42-/H2PO4-, rozne organicke kyseliny atd. Nie som fyzikalny ani anorganicky chemik, takze je mozne, ze sa mylim.

Dalsi problem je presnost merania KH a pH. Staci sa pozriet do tabulky na nejaku hodnotu - povedzme KH = 2, pH = 6.6, CO2 = 22.8 ppm a nasledne hned vedla - KH = 3, pH = 6.7, CO2 = 12.0 ppm. Treba si uvedomit, ze to predstavuje takmer 100% "chybu" v urceni koncentracie CO2, pritom sa jedna len o male odchylky vstupnych parametrov.

Aj keby sme predpokladali, ze KH pomocou kvapkovych testov urcime s presnostou 1 dKH (o com uprimne velmi pochybujem), tak s urcit pH s presnostou 0.1 pomocou pH metra podla mna v domacich podmienkach hranici s fikciou (s pomocou pH papierikov uplne nemozne). Vacsina ludi netusi ako sa o pH sondy spravne starat, ako ich spravne a casto kalibrovat, ani ako velmi su citlive, navyse sa bezne pouzivaju "China grade" zariadenia.

Z tychto dovodov si myslim, ze je mozne urcit iba priblizne v akych hodnotach sa pohybujeme (ale i tak 50-200% chyba uplne bez problemov), otazka ci to iste nedokazeme docielit inymi metodami. Nikdy som pH meter na davkovanie CO2 nepouzival, toto su len moje domnienky vychadzajuce zo skusenosti z labu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2017 21:03 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Maq
Áno, Acinonyx za mňa správne odpovedal :-) Myslel som to tak, že pre účely akvaristiky nebude to železo asi moc využiteľné. Ale možno sa mýlim? Inak by to naozaj bola taká príjemná hodnota, pri výmene polovice vody by to dodalo skoro 0,1 mg/l, čo je tak akurát na týždeň (pri mojom hnojení) :-)

Čo a ako filtrujú, to neviem, ale tu u nás, keď pustím silnejšie vodu, na dne nádoby je riadna kopa železného "prachu" a zrniek hrdze :-( Máme tu staré potrubia a robí to dosť problém napr. splachovačom, často tam vbehne taká nečistota a potom preteká do záchodu. Toto však asi nemerajú :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2017 20:57 Maq Re: Acinonyx
Acinonyxi, co si myslíš o použitelnosti Tillmanovy tabulky v akvarijním prostředí? Dá se takhle z pH a KH realisticky odhadovat množství CO2?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2017 20:52 S Muž invalida [3881]
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2017 20:51 Acinonyx Re: Maq
Asi to mysli tak, ze nechelatovane zelezo je nachylnejsie k zrazaniu napriklad, ale nielen, vo forme fosforecnanov. Co je sice pravda, ale neda sa pausalne tvrdit, ze sa 'zrazi'.

Rybka: Ano, ta voda je fakt docela fest tvrda. Ak si vsimnes, tvrdost je tesne nad hranicou normy. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2017 20:44 Maq Re: zervan
zervan napsal: obsahuje dosť veľa železa (zrejme však anorganická zlúčenina, teda sa zrazí)
Tohle by mě velmi zajímalo. Já tak nějak předpokládám, že vodárna vodu mechanicky přefiltruje než ji pustí do sítě, takže žádné sraženiny v ní nejsou. Takže to železo není žádný oxid železitý (který barví dohněda "železitou vodu" ze studní), nýbrž železité ionty rozpustných a skutečně rozpuštěných solí.
Chápu to špatně?
A konkrétně 0.17 mg/l Fe mám za docela příjemnou hodnotu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2017 20:30 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Rybka
Fúha, no ešte o kúsok tvrdšiu ako máme my tu, to sa len tak nevidí :) A obsahuje dosť veľa železa (zrejme však anorganická zlúčenina, teda sa zrazí). Len pozor, veľmi veľkú prevahu má vápnik, teda horčíka je tam relatívne málo. Pridávať ho by ešte viac zvýšilo tvrdosť, v tomto prípade by asi mala zmysel RO a aspoň na polovicu riediť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2017 20:19 Rybka – Hodnoty vody
Fotka k příspěvku Zdravím,

poradí někdo jakou mám v Kroměříži vodu? Asi hodně tvrdou že?
Moc se v tom nevyznám...
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2017 00:41 Maq Re: Petas33
Chybí tam dost důležitý údaj o tvrdosti vody (obsahu Ca a Mg).
Jinak ty hodnoty nijak jedovatě nevypadají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2017 00:30 Petas33 – hodnoty vody
Fotka k příspěvku Dobrý den nasel jsem na strankach rozbor nasi mestské vody.Tedy to co teče z kohoutku do akvaria.Ale rostlinám se moc nedaří vetšinou žloutnou až hnědnou a odumřou.Je tu nějáký(chemik).Co by trosku rozumněl hodnotám viz obrázek ?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2016 16:50 Muž Rostislav84 [1] Re: freegate
Tohle by se hodilo pro všechny co začinají.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.02.2016 13:46 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zervan
Stará známá věc, že čím více hnojiva tím jsou rostliny zelenější a to i pod silným světlem. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.02.2016 13:21 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: teakmon55
Nie je to veľa, ako písal Václav, záleží na rastlinách. Pri niektorých (náročnejšie červené stonkovky) sa dokonca odporúča dusičnanov menej ako 10 a fosforečnanov viac ako 1 mg/l (až 1,5 - 2, napr. www.aquariumdomain.com/… www.aquaticplantcentral.com/…). A tiež záleží na vode, v mäkkej vode má byť vraj menej dusičnanov, v tvrdej si môžeme dovoliť viac (no nie v súvislosti s riasami, skôr rastlinami).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.02.2016 11:29 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: teakmon55
Já tedy tento poměr nikdy nedodržel a přesto to funguje. Záleží hodně na světle a co v akváriu máš za rostliny. Jinak 10mg/l NO3 je na můj vkus trochu málo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2016 10:15 Muž teakmon55 [6]
Zdravím.Aký pomer treba dodrziavat medzi NO3 a PO4.Momentalne mam NO3-10 PO4-0,2.Podla kalkulacky by som tam mal mat PO4 az 1mg/L.Nie je to trochu vela?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   08.01.2016 12:43 GP Re: freegate
velice povedene zpracovane povidani o vode a dalsich vecech
maniakva.sweb.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2016 12:38 freegate – Ovlivňění nepříznivých hodnot vody
Dobrý den,

nikde jsem nenašel komplexní odpověď na to, jak ovlivňovat jednotlivé paramtery vody. Našel jsem zde řadu informací o tom, jak se dá voda testovat v každém případě pokud mi výjdou nepříznivé hodnoty pro plánovaný druh ryb a rostlin, nikde jsem nenašel čím vodu upravit do potřebné podoby v jednotlivých parametrech. Velice bych ocenil fundovanou odpověď na ovlivňování těchto parametrů vody:

pH - ?
KH - ?
NO3 - ?
NO2 - ?
GH - ?
FE - ?
P - ?

Pevně věřím, že by řada začátečníků tuto komplexní odpověď ocenila i v sekci články.

Předem děkuji za odpověď.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2015 09:26 Muž Jifi [675] Re: Trollo
Ono třeba úplně stačí zapomenout ten test někde, kde na něho bude svítit slunko (stačí pár hodin denně) a v létě půjde brzo do háje ... stejně tak letní teploty v bytě kolem 30 °C nejsou ideální pro skladování testů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2015 09:03 Trollo Re: Jindras
Samozrejme se muze stat, ze nektery test je vadny. Napriklad prosla lhuta, nebo nejakym zpusoben znehodnocena kapalina v lahvickach. Mel jsem podobnou zkusenost. Koupil jsem druhy od stejne znacky a jiz bylo vse v poradku. Nyni pouzivam na PH a GH testy od Sery a na NO2 A NO3 testy od Rataje. Vse v naprostem poradku. Proste nekdy se stane. Ale zasadne pouzivam kapkove testy. Papirky jsou nepresne, jen orientacni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2015 14:27 Jindras Re: Yirka
Jasný,určitě ne všeobecně a na přesné měření. Kdo ale potřebuje naprosto přesné výsledky.Neměl jsem s nimi jen dobré zkušenosti. Vodu měřím tak jednou měsíčně,spíše kvůli RO,jestli pořád funguje. Nejhorší,co jsem měl, byl test kapkový,od Tetry na měření pH. Pořád ukazoval 9. Ať z vody vodovodní,tak z RO i z destilky. no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.11.2015 13:57 Muž Yirka [9126] Re: Jindras
Je to tvoje volba.
Nemyslím si však, že je natolik dobrá, aby se dala zevšeobecnit.
Spíše bych zevšeobecnil, že papírkové testy x v jednom jsou hodně, hodně orientační a velmi nepřesné. Důvodů je více a jsou níže v textu uvedeny.
Naopak, kapkové testy jsou nejen že přesnější, ale ve svém důsledku také levnější.
Nakonec hobby akvarista po roce dvou za normálních okolností vodu měřit nepotřebuje, neb ji zná, protože během roku pravidelným měřením zjistíš všechny zákonitosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.11.2015 13:25 Jindras Re: matus13
Ty kapkové testy ,měl jsem tři,na vše možné-a všechny jsem vyházel. Spousta peněz v koši. Nejvíc se mi osvědčily testy od JBL,papírkové,6 v 1. Na doporučení jsem je koupil-taky mazec,přes 400Kč,ale je jich tam 50. A ty měří nejlépe. Hodně lidí je má a spokojenost. palec Třeba jsou ostatní s kapkovými spokojeni,já už je nechci nikdy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2015 22:26 Muž grunda [1781] - Cichlidy
a proč vlastně chceš měnit parametry vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2015 16:15 matus13 Re: jamajcan
CO2 som daval ale velmi davno ked som mal rastlinne aq ale teraz tam mam 3 anubiasov tak ho tam davat nechcem a meral som dobre mam kvapkove testy od tetry 1 kvapka do 5ml vody 1GH a dal som az 20 kvapiek a KH sa po jednej kvapne sfarbilo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.11.2015 16:07 jamajcan Re: matus13
Hlavně je podstatné, jestli jsi měřil opravdu dobře a voda v akva má zmiňovaných 20°.
Ca(HCO3)2 Ti vznikne, když do akva dodáš CaCo3/používám křídu/ a dodáváš Co2. Ale opravdu, pokud se v tom neorientuješ, tak s tím raději moc nelaboruj, protože bys mohl udělat víc škody, jak užitku.Myslím, že Rataj prodává nějaké přípravky na úpravu Ph.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2015 15:46 matus13 Re: jamajcan
vodu som nemenil asi 2 tyzdne az teraz ako som premeral hodnoty ale GH pod 15 asi nedostanem jedine ako hovoris tou destilaciou alebo nazbierat dazdovu vodu a tou dolievat,a hydrogenuhličitan kupim v akvaristike?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [8] ...... 22 23

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 19839x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4824-hodnoty-vody?od=351