Hodnoty vody
Tak jsem se poctivě pokoušela přečíst diskusi,ale jsem z toho úplně vedle.Je to pro můj mozek asi moc chemie a nevím z toho nic
.
Chtěla jsem zjistit,jestli můžu naši studniční vodu použít do akvária bez nějaké úpravy.Máme hodně vápenatou vodu-vodní kámen je na všem a ocet je v domácnosti nejlepší kamarád
.Poradili mi ji převařit,že se kámen vysráží.Ale do několika cca 100l akva je to síla.....už mě to fakt nebaví.A toho plynu co se spálí ......děs.
Jinak když jsme dělali rozbor,zda je pitná,vyšlo :
dusičnany <2,0
dusitany <0,020
amonné ionty <0.050
CHSK-Mn <0.50
pH 7.7 +-0.3j.pH
Fe 0.0140
Můžu ji použít tak jak je?Případně z bojleru,kdy má voda většinou nad 50 stupňů?Samozřejmě cca 24 hodin odstátou.
A nemůžu si bez převaření třeba dovléct nějakou nemoc?Prosím nekamenujte mě,že je to furt dokola,ale já se vždycky po pár přečtených příspěvcích nějak ztratím a nevím z toho nic.....
Starší reakce
No i to je mozne ale jsou to prameny ke kterym jezdej akvarysti jen jsem se chtel ujistit a romant me ji doporucil ze tak taky jezdil kdyz mel terce uvidime co na to reknou no.
No, aby to nebylo tak, ze pan tak dobrou vodu nevidel, a muze to tvrdit, protoze on sam chova Tlamovce
. I kvalita vody muze mit ruzne uhly pohledu, takze co je pro jednoho akvaristu vymodlena voda, to je pro jineho spousta prace s vecnymi upravami.
snad to jsou dobry testy pisou od tetra a pan vypadal ze tomu rozumi rikal ze tak dobrou vodu dlouho nevidel no uvidime
Při uváděných naměřených hodnotách vody by bylo zajímavé vědět, jaké testy byly v té akvaristice použity.
Pokud byl test proveden pouze tzv. papírkem, nebrala bych hodnoty vážně a použila kapkové testy - jsou výrazně přesnější.
Navíc pokud se chystáte chovat terčovce, stejně se bez testů vody doma neobejdete.
Držím palce.
O NO3 bych strach neměl, ať je rád že má výbornou vodu pro kojence
Ono se to dá pohlídat, něco dodají rybky, něco hnojivo. Tvrdost ruku v ruce s pH a vodivostí jsou asi takové základy, pro náročnější ryby jako jsou terči je spousta dalších faktorů. (teď nemluvím o rostlinách)
NO3 na nule? odkud tu vodu máš? to nebude moc dobrý pro kytky, jestli je to vůbec správně změřený
Starší reakce
Hale, mně moje testy, a pak i kamarádovi testy ukazovaly taky děsné hodnoty a to mám kapkový. Vstupní voda se jevila silně podezdřelá. I poslala jsem dotaz na obec, kde mě propojili s vodárnama a tam mi poslali současné údaje vody. Říkala jsem, že je to divný, že mi to ukazuje jiné hodnoty než o pár km vedle, kde maj mít stejný zdroj.
No, zaplatila jsem si svůj nezávislý rozbor, stálo mě to tisícku,ale jsem klidnější
0 21.12.2010 22:19 GP – Re: koudelka
www.bvk.cz/…
o moc jinak to nepotece.... nebo jim to tam nahlasit, treba se tam ty dusitany dostavaj po ceste, ale treba s tou tvrdosti to je dost ujety....
No a netočí tu někdo stejnou vodu? NEřekl by ti, kolik to vychází jemu?
...no ja tieto testy mam
aj som porovnaval hodnotu co "ukazuju" s kv.testom...
a mozem povedat ze meraju viac ako slusne...
nie su stare,vlhke,alebo nejaka vadna seria???
lebo pH-9 a NO2-10 je dost "diabolska" hodnota
to chce iny test -alebo ako pise filipsi hygienik-a
to jsou nějaký podezřelý hodnoty na pitnou vodu. Všeobecně tyhle proužkový testy jsou mnohem nepřesnější než kapkový.
Převařit jsme myslela tu tvrdou vodu
K té studni.Jakou máš spotřebu vody? Co si udělat nějakou "mezinádrž" s okřehkem, pistií, růžkatcem?
Dusitany 10 ceho?? 10mg/l vam zcela jiste z kohoutku netece, to uz by hygienik vodovod v brne uzavrel.
Jedina rozumna finta nadoma pro tebe je reverzni osmoza. Ale predtim bys mel trochu kouknout na chemii, me neprijde krome te desitky na te vode nic tak sileneho.
rostlinky rostou a krevetky zatim zijou ale chtel bych narocnejsi druhy, testuju vodu prouzky JBL easy test no stály 400 tak bych rek ze by neco umet mely.
tak vodovod mam BRNENSKOU SRAGORU - NO3 - 50, NO2 - 10, GH - vic jak 21d, KH vic jak 20d a pH - 9 coz je sileny si myslim ale neocaridiny zatim zijou ale chtel bych pak zkusit nejake zajimavejsi druhy krevetek, ktere jsounachylnejsi na vodu jako Crystalky apod. dusicnany prevarenim neznicim ikdybych prevarel 60l, jedna semi o to ze ze studny je voda v pohode akorad je tam silene moc dusicnanu NO3 treba N02 je 0!, GH je 7d, KH je 3d, pH je 6,8 co je dobra voda akorad to NO3, na vareni a piti samozrejme pijeme z vodovodu nebo v lahvich-kojeneckou co pije malej
jen experimentuji co by se stim dalo delat. a neznam finty co ajk upravit tak jsem se zeptal jestli nekdo nevite co ajak upravit. dekuji za rady a tipy.
taky si myslím, že bych koupila pořádný testy, zas tak strašná investice to není (sera dělá pěknou sadu a vyjde to ještě levněji) a jsou potřeba častěji. A pak bych koukala na druhy, které tvrdší vodu rády. Co třeba živorodky? Třeba ti ze severu by ti zase záviděli
Ze začátku ano,pak tu hnojenou studnu.Ale odvápňujících rostlin bude určitě víc a pěkných.
0 20.12.2010 19:31 filipsi koudelka napsal:... vím že je ale lepší než ta co mi teče s kohoutku pač ta je uplne šílena!...
A proc chces tu vodu z kohoutku nejak upravovat? Cemu a v cem nevyhovuje? Uz jsi to s ni zkusil, nebo pouze usuzujes z rozmezi udavaneho u nejakeho tvora ze \"je silena\"?
Vetsinou udelas mnohem lepe, kdyz nic nijak upravovat a sahat na to nebudes (u vodovodni vody). Pokud ovsem presne nevis, co a proc delas. A zatim evidentne nevis ani proc, ani jak. A to ze ti muzeme napsat nasyp tam to a to, promichej, protrep ... to ti zatim nepomuze. Nejdriv zjisti, zda je to nutne, a snaz se tomu vyhnout.
Převaření?
Určitě ano.
Ale raději bych se vzdal akvaristiky, než být nucen upravovat parametry vody převařováním.
Nejprve bych si testnul neupravenou vodovodní vodu a kdyby to v ní nešlo, pak bych volil mezi dvěma možnostmi - buď bych se vzdal úmyslu pěstovat nebo chovat to, co mi ve vodovodní vodě "nefunguje", nebo bych pořídil reverzní osmózu...
a převaření by nepomohlo?
(pokud nejsou krevetky v hektolitru vody)...
Odvápnit by se to mohlo třeba Egerii densou...
Jen aby v akva nebylo nic než douška...
Tuto situaci důvěrně znám. Z vodovodu(městská Hradec Králové) nám teče voda 10-15 mg/l NO3 a ze studny 80 mg/l, takže je jasný čím rostliny hnojím.
Proč myslíte, že by Koudelkovic vodovodní voda měla být podobně "špatná", jako ta studniční?
Z konstatování, že
"ta je jeste horsi nez ze studny je tam sice lepsi NO3 ale zase GH, KH a pH je sileny", se toho moc zjistit nedá...
Tak nějak mi to přijde z bláta do louže a vůbec bych se nedivil, kdyby jim voda z obou zdrojů v noci světélkovala
No, pokud by se potvrdí tebou udávané hodnoty NO3 v tom, co liješ do akvária a doma všichni pijete, tak bych se nejdřív začal strachovat o vlastní zdraví a teprve pak o zdraví krevetek. Maximální přípustné hodnoty NO3 v pitné vodě jsou do 50mg/l, takže to vypadá, že vám doma teče 2-5x silnější koncentrát...
jsem zkousel kojeneckou co pije malej a v pohode presny jako jetam rozptil ale vzdy v norme, tak vysoke NO3 je urcite dane to ze studna je v zahradkarske koloniji a je to plne dusicnanu!
jeste zkusim vodu u tchyne ale ta co mi tece z kohoutku je taky silena proto zkousim neco sehnat jineho
A tady se můžeš podívat na výsledky rok starého testu složení nekterých vod:
www.dtest.cz/…
A co takhle zkusit kontrolní měření na nějaké stolní vodě, které se prodávají v Albertech atd? Ta by měla mít na etiketě uvedený obsah NO2, NO3 atd, tak bych to poprovnal s tím, co mi pak ukazuje moje měření. Pokud se nebude shodovat a naměřené hodnoty by byly několikanásobně vyšší, tak ty papírky, které používáš, vyhoď a pořiď si na měření hodnot něco jiného, jak už ti bylo razeno.
dobrej den, no mam normalni z kohotku a ta je jeste horsi nez ze studny je tam sice lepsi NO3 ale zase GH, KH a pH je sileny tak sem zkusil otestovat vodu ve studni od rodicu ze bych si ji dovez a vsecko je v poho akorad to NO3 je silene vysoke!
je normální jev, viz: Slepá hladina. K dusíku -podle fotek by se ještě nějaké kytka vešla a pokud teče z vodovodu taková kejda, možná by stálo za úvahu zvážit její míchání s nějakou kupovanou stolní vodou. Já s krevetkama žádné zkušenosti nemám ale pokud se jim v nádrži daří a vypadají zdravě, tak bych si se složením vody hlavu nelámal.
mám tuto rostlinku plave mi na hladině, rostlinek a mechu bych řek že mám v akva docela hodně
Výborným žroutem dusíku jsou plovoucí rostliny, např. Ceratopteris.
ahojky, no mam ji ze studny vrt 25m
mam krevetarium a n abrnensku je voda silena! mam tester JBL EasyTest 5v1! papírové proužky! vím jsou nepřesné ale podle stupnice jsem se dobral k takovému vysledku! podle barvy odhaduji že mam NO3 mezi 100-250mg/l
dale voda ma 0 NO2, GH - mezi 7stupni d - 14stupnu d, KH - mezi 3 az 6 stupni d, PH - 6,8 až 7,2
potřeboval bych nejak snížit NO3, a trosku zvíšit KH. koukám na jejich tabulku a podle toho se orientuju. jsem zacatecnik a nemám žádnou zkušenost o uprave vody. vím že je ale lepší než ta co mi teče s kohoutku pač ta je uplne šílena! Prosím o radu. Dík Lubik
...tak mam vodu NO3 - 100-250...
Kam na takovou vodu chodíte?!
A čím (a jak) ji měříte?
Ahojky tak mam vodu NO3 - 100-250 POTREBOVAL BYCH TO SRAZIT!! Nevíte někdo jak? NO2 - mam 0, GH - mezi 7-14, KH - 3-6 možna lehce přizvednout Nevite jak? a PH mam 6,8-7,2 což je docela dobra voda nez jsem mel předtím!!! Zkuste se mi ozvat nekdo jak srovnat NO3 a KH dík Lubik
Starší reakce
Dobry den. Chtela bych se zeptat zda je vhodna pro rybicky v akvariu voda s obsahem "konduktivity-2253 us/cm", "dusicnany-2,0 mg/l", "zelezo-0,40 mg/l" a s celkovym obsahem RL-1125 mg/l. Tato voda pochazi z vlastni vycistene studny, proto nevim jestli by byla vhodna i pro rybicky v akvariu? Je mozne ji necim upravit??? Predem dekuji za odpoved. Hezky den. Myskjarc
Starší reakce
Non napsal: NASREDDIN napsal:
Výměna vody a dolití vody je poněkud jiná činnost, to nevíte? (Když už je řeč o blbosti)
Jen slovíčkaříte nic jiného.
Opravdu?
Odčerpat vodu a vyměnit ji, nebo pouze dolít vodu, mi přijde jako dostatečný rozdíl, nikoli pouhé slovíčkaření.
Dělal jste někdy např. výměnu oleje u vozidla? Nebo si ji nechal provést?
Kdyby vám tam olej někdo pouze dolil, místo aby ho vyměnil, jistě by jste rozdíl najednou viděl
.
04.04.10 v 15:03BouTex napsal: Já třeba vodu v akvárkách neměnim ani v jednom ,pouze dolejvám odpařenou vodu...
Stačí si pořádně přečíst vlákno...
0 16.09.2010 11:17 Non NASREDDIN napsal:
Výměna vody a dolití vody je poněkud jiná činnost, to nevíte? (Když už je řeč o blbosti)
Jen slovíčkaříte nic jiného.
0 16.09.2010 11:06 Non – Re: BouTex
Je blbost aby ti AQ vydrželo bez výměny vody 8let
Jak jsi to dělal s odpařovaním teda?
Nebo chceš tvrdit že se ti za těch 8 let ic neodpařilo ?
Přidat reakci
1 ...... [17] ...... 22 23
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 20051x