Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hodnoty vody

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

Přejít na předchozí stránku 20 Přejít na další stránku   1  
Hodnoty vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2009 20:19 Muž Skanky [26] – Re: Yirka
OK. diky za radu. Horší to bude s dvoutýdenní dovolenou začatkem srpna. budu mít zajištěno pouze krmení. Doufam že se tam nestane pohroma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2009 19:49 Muž Yirka [9118] – Re: Skanky
Tak jak píše kolegyně Dáša, to AQ je přílič čerstvě založené aby bylo vše zaběhlé a ustálené. Taky se ještě před týdnem měnil filtr. Ustálení nádrže je otázka měsíců, ne týdnů. Nezbývá než měřit a měnit vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2009 19:14 Žena ustavprochore [567] – Re: Skanky
Hmm, tak nevím, řekla bych, že ta zaběhnutá a lépe zarostlá nádrž prostě zvládá ty drobné výkyvy líp než akva fungující od počátku tohoto měsíce. Třeba ještě někdo přidá názor. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2009 18:52 Muž Skanky [26] – Re: ustavprochore
To jsem neměřil, ale tu samou vodu dávam i do druhého akva a tam je to v poho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2009 18:32 Žena ustavprochore [567] – Re: Skanky
Co třeba přítomnost NO2 ve vstupní vodě?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2009 17:54 Muž Skanky [26]
V mém menším akva mi dnes opět stouplo NO2 na 0,1. Včera jsem dělal běžnou výměnu vody. Odkalovat jsem témeř nemusel, akva je bez usazenin. Plavou tam 2 samice betty a 3 pandy. Co může v mém akva způsobit že takhle stoupne NO2 den po výměně části vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.07.2009 16:11 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: Jrk
Jenom dodám, že 1ml roztoku KNO3 (6g KNO3 ve 300 ml vody) denně.
Taky dbejte na to, ať není příliš vysoko pH, (to sinicím svědčí), a tím pádem ať je raději více volného CO2 ve vodě. Testněte si tím Foskolem vstupní vodu - pokud bude vykazovat menší obsah P než voda v akva, zkuste snížit koncentraci P v nádrži častější částečnou výměnou vody. (Třeba denní, pokud to čas dovolí...) Přitom odsávejte sinici, jak jen to půjde. Nejprve jí pomožte z Cabomnby prsty, pak ji odsajte.
Pokud obsahuje vstupní voda "měřitelné" NO3, je i toto cesta, jak poměr N:P změnit. :-)
Držím palec !
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2009 16:01 Muž Jrk [143] – Re: Sid
Moc díky za odpověď, dám na Vaši radu:

Pokud bych se na vašem místě rozhodl, že budu (třeba i preventivně) KNO3 přidávat, pak bych to zkusil právě tím 1 ml roztoku a sledoval, jak se budou tvářit kytky. Test NO3 bych měl jen jako kontrolní prostředek pro sledování trendů.
Časem uvidím, co to udělá...

Fosfor: Zkusím o něm něco najít a přečíst si a pokusím se s tím něco udělat, ještě nevím jak, když to nebudu vědět i nadále, zkusím se ve fóru zeptat.

Děkuji tímto všem, kteří se mi snažili s mým problém pomoci a varovali mě před případnými následky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.07.2009 13:37 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: Jrk
Zdaleka ne všechny sinice, ale naopak jen některé mají schopnost využívat vzdušný N...
A silně pochybuji, že sinice nastupuje jen v době, kdy je v akva nedostatek NH4/NH3 či NO3... hmm
Navíc: to, že RR je <10 neznamená, že musí přijít sinice, stejně jako RR>20 neznamená nutné bujení zelených řas! ;-) Jde jen o tendence... :-)

Vrátíme-li se zpátky k vašemu úmyslu řešit sinici na vrcholových částech Cabomby, zopakuji, co už jsem napsal:
"...Pokud bych se na vašem místě rozhodl, že budu (třeba i preventivně) KNO3 přidávat, pak bych to zkusil právě tím 1 ml roztoku a sledoval, jak se budou tvářit kytky. Test NO3 bych měl jen jako kontrolní prostředek pro sledování trendů..."
Jinými slovy – nelamte si příliš hlavu s "Redfield ratio", (už proto, že když mícháte dohromady "jablka s hruškami" /N, P, NO3, PO4/ dostáváte se k nereálným číslům, tzv. "hausnumerám" :)), ale v klidu můžete zkusit jako jedno z opatření proti sinicím opatrné přihnojování KNO3.
Jestli si roztok namícháte podle mého dřívějšího doporučení nebo úplně jinak, je jen na vás. Jenom se nesnažte napravit podle vás nízkou koncentraci NO3 příliš rychle.

Na závěr "kontrolní otázka": :) nemyslíte, že spíš než zvyšovat koncentraci NO3 by stálo za úvahu snížit koncentraci fosforu? Vždyť jedna ze základních pouček říká, že (zjednodušeně!) ani ne tak poměr N:P, ale zejména koncentrace těchto živin s důrazem na P jsou tím, co má "na svědomí" riziko bujení řas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.07.2009 13:25 Muž Sid [6629] - Rostliny
Prosím polopaticky..., myslíte, že jsem se dopustil chyby při měření v důsledku nevhodného osvětlení, nebo že přípravek od Rataje měří ve skutečnosti něco jiného?
Chvilka času, tak ať se trochu posuneme. :-)
Polopaticky ee - to by vás nebavilo. :) Jen vás zkusím nasměrovat.
Chyba měření vinou nevhodného osvětlení...
"7xx" zářivky mají k přirozenému světlu poměrně daleko; když už umělé světlo s minimální "odchylkou" od přirozeného, pak plnospektrální (řady 9xx) - mezi nimi jsou i takové, co mají Ra blížící se "100".
Ovšem tohle (zkreslení vinou nevhodného osvětlení), bych neviděl jako největší problém. "Přesnost" měření amatérskými kapkovým testy bych rozhodně nepřeceňoval. Jinými slovy: to, co se vám jeví jako "0,5" může být ve skutečnosti "úplně jinde". Přesto - k jakémusi "odhadu" takové testy poslouží, jen je potřeba brát je s rezervou. :-)

Teď jsem změřil hodnotu P. Je asi okolo 1 mg/l. Což by dle tabulky na této stránce pmdd.mrp-cz.com/… vysvětlovalo tvorbu sinic na vrcholových stoncích Cabomby a doporučovalo by mi to hodnotu NO3 okolo 10-20 mg/l...
Předpokládám, že vycházíte z tohoto MRPova výroku:
...zbavit se sinice je celkem jednoduché. Sinice jako jediná může přijímat vzdušný N2. Což rostliny ani jine řasy nedokáží. Sinice tedy nastupuje jen v době kdy, se v akvariu nedostavá dusíku dostupného (NO3, NH4....). Případně kdy je fosfor ku dusíku vysoký poměr. K odstranění sinice tedy stačí držet atomární poměr P:N cca 1:16 (Redfield Ratio), tzn. přidat dusík nebo odebrat fosfor...
Ačkoli váš "propočet" se podle mého názoru do rozpětí poměru atomárního N:P (Redfield ratio) "sotva vejde", (RR 10-20, optimálně 16), dostáváte se uvažovaným poměrem NO3 (10-20mg/l): "naměřenému P (1mg/l) na hodnotu RR 5 až 10. Což nekoresponduje s tabulkou na MRPově stránkách, ze které evidentně vycházíte. (Tam je pro vaše hodnoty uvedeno RR 7 až 14...).
Třeba se mýlím a MRP má svou tabulku v pořádku; uvidíme, snad se někdo vyjádří... :-)
(Ostatně - na tom, co MRP na svých stránkách píše, se dá najít hodně "much". A některé jsou přímo "masařky"... :-D
Když zůstaneme jen u RR, pak třeba výrok zbavit se sinice je celkem jednoduché. Sinice jako jediná může přijímat vzdušný N2... Sinice tedy nastupuje jen v době kdy, se v akváriu nedostává dusíku dostupného (NO3, NH4...), má k realitě hodně daleko...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2009 22:51 Muž Jrk [143] – Re: Sid
Snažím se dávat do souvislostí, vše souvisí se vším...
Prosím polopaticky (alespoň pro mě), myslíte, že jsem se dopustil chyby při měření v důsledku nevhodného osvětlení, nebo že přípravek od Rataje měří ve skutečnosti něco jiného?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2009 22:41 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: Jrk
Nejméně zkresluje přirozené denní světlo a ze zářivek řada 9xx... :)
O.K. - mrkněte, "co" jste vlastně Foskolem měřil a dejte si to do souvislostí s Redfield ratio, příp. Buddy ratio. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.07.2009 22:38 Muž Sid [6629] - Rostliny
Ještě dodatek:
Když se v akva objeví sinice, "hraní si" s poměrem C:N:P má svůj smysl jako jedno z opatření proti nim. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2009 22:37 Muž Jrk [143] – Re: Sid
Foskol test P od Rataje, dle stupnice je to víc než 0,5 mg/l a méně než 2,5 mg/l. Myslím, že barvocit mám celkem dobrý, osvětlení zářivkou 742 Coolwhite, která si myslím, že neskresluje barevné podání testu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.07.2009 22:32 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: Jrk
Teď jsem změřil hodnotu P. Je asi okolo 1 mg/l.
Čím jste ten P měřil?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2009 22:24 Muž Jrk [143] – Co dál...
Filipsi - Váš příspěvek mě byl minimálně na to, že jsem byl "donucen" zjistit si atomovou hmotnost jednotlivých prvků a přišel jsem na to, že jde snadno vypočítat to, kolik čeho dám, tak tolik tam toho bude. Jednoduchá, logická věc, ale mě to došlo až po Vašem příspěvku!

Side - Velice správná poznámka, že je zbytečné mít v akva, ve kterém žijí rybky, NO3 zbytečně vysoké - rostlinám by určitě stačilo dodat deně dávku co na den potřebují. Stav rostlin - soudě podle nových lístků u Echinodoru bleheri - některé sklovatí, ale to dávám za příčinu nedostatku železa nebo draslíku (železo - dnes jsem teprve testoval - neměřitelné v akva ani ve vstupní vodě, draslík údajně by měl být ve vodárně odstraňován). Starší listy (subemerzně pěstovaná rostlina) rostou dále, nesklovatí, nehnijí... Cabomba aquatica - soudě dle zbarvení jejich horních parií do hněda si myslím, že světla má dost. Ovšem na jejich koncích u hladiny se objevují náznaky sinice... Echinodorus tenellus, Riccia fluitans a Lemna minor jsou absolutně bez problémů.
Že mi NO3 nedá pokoj? No nedá! Onehdá mi dal pokoj CO2 a jak jsem dopadl! Ono je opravdu lepší jistým věcem předcházet, než je potom řešit...

Dusyku - Děkuji za přidání zkušenosti, budu se snažit dát si pozor!

Další info: Teď jsem změřil hodnotu P. Je asi okolo 1 mg/l. Což by dle tabulky na této stránce pmdd.mrp-cz.com/… vysvětlovalo tvorbu sinic na vrcholových stoncích Cabomby a doporučovalo by mi to hodnotu NO3 okolo 10-20 mg/l.

Z tohoto důvodu vidím dvě možná řešení založená na tom, co jsem se zde dozvěděl:

1. Šetrnější: 500 ml destilované vody + 1,5 g KNO3 a toto dávkovat denně po 25 ml. Dodával bych tímto asi 1 mg/l NO3 deně a čekal bych až dosáhnu hodnoty okolo 10 mg/l. Poté přehodnotit potřebu rostlin ohledně NO3 a upravit poměr, nebo dávkování. V případě, že bych kýženého výsledku nedosáhl do cca 30ti dnů, tak bych též upravil poměry či dávkování.

2. Ráznější: 300 ml destilované vody + 1g KNO3 a z tohoto nalít 100 ml do akva. Zvedla by se hodnota NO3 na 5 mg/l. A dále potom dávkovat 1. variantu "Šetrnější".

Mělo by to být spočteno tak, aby se namíchaný KNO3, spotřeboval do měsíce a dávkování bylo vhodné. Budu rád za každou připomínku, podnět, námět! Snažím se ohledně této záležitosti přemýšlet, postupovat rozvážně podat pokud možno co nejvíce informací...

Takže otázka zní:

Mám použít Sidův návrh (neměl přehled ohledně množství P), nebo některý z dalších uvedených ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2009 12:13 Dusyk – Re: Jrk
S hodnotou NO3 nižšou než je 10mg/l som sa stretával bežne. Akvárium ale fungovalo a rastlinkám sa darilo. Ale som blb a pridával som väčšie koncentrácie KNO3 aby som hodnotu dostal aspoň na 10-25mg/l. Výsledok boli rozsivky a sinice sad Keď niečo funguje tak to netreba meniť. NO3 môžeš doplniť, keď chýba, ako píše Sid. Ale keď nastúpia riasy, tak tých sa zbavuje ťažšie. Len môj poznatok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.07.2009 11:12 Muž Sid [6629] - Rostliny
Jelikož ve své nádrži mám neměřitelné NO3 pomocí funkčních kapkových testů od Rataje, rozhodl jsem se pro jeho zvýšení přidáváním KNO3...
06.07.09 19:09:34, Jrk: "Mám v akva neměřitelné hodnoty NO3. Měřím kapkovými testy od Rataje (jsou funkční - ověřeno). Pěstuji rostlinky, COčkuji... Rybičky taky chovám... Tento stav trvá asi 4 dny. Mělo by mě toto znepokojovat, nebo je to normální? Nebo něčím přihnojovat? Díky za odpovědi!"
Je vidět, že vám "naměřená hodnota" NO3 nedá pokoj... :-)
Už v tomto "prvním kole" jsem se vám pokusil napovědět, že úvaha o zvyšování koncentrace je na místě, pokud je evidentní, že tato živina rostlinám chybí.
("...Pokud by začaly strádat rostlinky, pak nejspíš přihnojovat. Reakce rostlin na NO3 je poměrně rychlá. Asi by bylo vhodné být na tuto alternativu připravený...")
Takže jak "se tváří" vaše kytky? Vypadá to, že jim něco chybí nebo jsou "v pohodě"?
Netvrdím, že "preventivní" zvyšování koncentrace NO3 na "rozumnou" úroveň je něco špatného, (sám zastává názor, že koncentrace NO3 někde okolo hodnot 5 - 15mg/l jsou "v normě"), jen chci poukázat na to, že stojí za úvahu, zda do něčeho "vrtat", když to funguje... :)
Mimochodem - T. Amano ve své publikaci rostlinných akva uvádí v drtivé většině případů obsah NO3 <2mg/l a zcela výjimečně >5mg/l... :-) (Samozřejmě, že se dá setkat s rostlinami, které vyžadují vyšší koncentraci NO3, ale proč je pěstovat, když by se kvůli nim musel obsah NO3 zvyšovat, když rybky jistě ocení, že je voda čistá?! :-D)
Jen pro informaci: Když přichystáte roztok KNO3 podle originální formule, t.j. rozpustíte 6g KNO3 ve 300ml dest. vody, pak 1ml tohoto roztoku zvýší koncentraci NO3 ve vašem akva (obsahujícím cca 50 l vody) o cca 0,25mg/l (a K o cca 0,15mg/l).
Pokud bych se na vašem místě rozhodl, že budu (třeba i preventivně) KNO3 přidávat, pak bych to zkusil právě tím 1 ml roztoku a sledoval, jak se budou tvářit kytky. Test NO3 bych měl jen jako kontrolní prostředek pro sledování trendů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2009 20:34 Muž Jrk [143] – Re: filipsi
Jen pro ujištění: Nadávkovat tolik KNO3, aby hodnota NO3 v akva stoupla na hodnotu 5 mg/l. Dále pak spočíst a začít dávkovat takové množství abych deně přidal 1mg NO3/l a poté sledovat trend jeho hodnoty - jestli bude stoupat, nebo klesat a z tohoto potom odvodit dení dávku KNO3 pro svoje akva. Zní to velice logicky. Děkuji za radu, doufám, že matematika bude fungovat! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.07.2009 20:14 filipsi – Re: Jrk
A co si proste spocitak, kolik je ho treba k dosazeni chtenych koncentraci, a pak sledovat, kolik je skutecna potreba, a tomu prizpusobit pozdeji davkovani? Pocitani je snadne (atomove hmotnosti), nebojte se toho. V kolika vody se to rozpusti, je jedno (doporucuji tak, aby se dobre davkovalo).
Ja bych zacal treba 5mg no3 /l, pokracoval denne 1mg/l, a videl ...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2009 19:18 Muž Jrk [143] – Prosím o konzultaci, radu
Jelikož ve své nádrži rybicky.net/nadrze/7260 mám neměřitelné NO3 pomocí funkčních kapkových testů od Rataje, rozhodl jsem se pro jeho zvýšení přidáváním KNO3. Pokud jsem správně pochopil všeobecné doporučení jeho dávkování tak je to takto: 500 ml destilované vody + 6 g KNO3 je 100 dávek pro 100 l akvarijní vody deně. Jelikož vody v mém akva je 50 l a namíchané PMDD se má do cca měsíce spotřebovat, vypadá to tak, že bych toto mohl provést takto: 1000 ml destilované vody + 1 g KNO3 by bylo 33 deních dávek po 30 ml pro moje akva. Namíchané hnojivo by bylo do měsíce spotřebované, a množství přidaného KNO3 by bylo stejné, jako u prvně uvedeného případu.

Co mi ale přijde podivné, tak je to že bych deně doplnil pouze 0,6 mg/l KNO3. Není to málo? Nemělo by toho být víc, když mám NO3 neměřitelné? Doporučené dávkování si myslím, že je uvedeno pro průměrné akvárium s průměrným obsahem NO3, ale já ho mám málo. Uvědomuji si, že dávkování PMDD je o experimentování a každé akva je jiné, chovám mj. i Ramirézky a Otíky, kteří by asi neuvítali hodnoty NO3 nad 20 mg/l, rád bych jej držel na hodnotě okolo 10 mg/l, což si myslím že je pro zdárný růst rostlin a neškodnost rybkám hodnota adekvátní.

Otázka zní: Mám namíchat PMDD tak, jak jsem uvedl nebo jeho dávku zvýšit z důvodu jeho nedostatku?

Předem děkuji za odpovědi!

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2009 22:26 Muž filipsi [1295] – Re: Jrk
No prave, to bych prilis nerad. Stale to pokladam za pomerne nebezpecnou vec, a co je pro jedno akva bezpecne, muze byt pro jine znicujici.
Vysledky - N rostlinam nechybi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2009 22:03 Muž Jrk [143] – Re: filipsi
Mohl by jsi se ohledně přidávání čpavku trošku podrobněji rozepsat. V rámci tohoto tématu si myslím, že by to nebylo od věci a zajímalo by to víc lidí.
Nezapomenout: Kde jsi ho sehnal, jak dávkoval, jaký byl výsledek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2009 20:16 Muž filipsi [1295] – Re: Jrk
Dusik v akvariich s mnoha rostoucimi rostlinami chybi skoro vzdy. Dovolil bych si upozornit i na moznost dodavat ho pomoci cpavku. Mam s tim jiz delsi dobu dobre zkusenosti. Ale pokud vim, nikdo to zatim nezkousel, a nepublikoval. Pozor, pri neopatrnem davkovani hrozi totalni vyhubeni celeho akvaria!
Takze zatim to pisu pouze jako moznost pro ty, co si sami spocitaji kolik, a nebudou me s holi honit, kdyz se nepovede.
Jinak kno3, v doporucenem davkovani, dle akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.07.2009 19:49 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: Jrk
Nejspíš ano - tím KNO3. Kdysi se prodával běžně i v drogeriích jako "sanytr".
Jistější je nákup třeba u Mrpa:
pmdd.mrp-cz.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.07.2009 19:46 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: Dahak
Ryby (po smrti) mohou taky posloužit jako zdroj dusíku. :)
(Samozřejmě - nejen po smrti... :-D)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.07.2009 19:33 Muž Semtex [1197] - Labyrintky – Re: Jrk
KNO3 je jedna ze složek PMDD, tak se zkus podívat, kde to prodávají, sklorex zkoušet nemusíš, tam to není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2009 19:21 Muž Jrk [143] – Re: Sid
Přihnojovat čím? KNO3? Pokud ano, kde toto sehnat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.07.2009 19:18 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: Jrk
Pokud by začaly strádat rostlinky, pak nejspíš přihnojovat. (Reakce rostlin na NO3 je poměrně rychlá.) Asi by bylo vhodné být na tuto alternativu připravený. Někdy může pomoci i čerstvá voda. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2009 19:09 Muž Jrk [143] – NO3 - neměřitelné
Mám v akva neměřitelné hodnoty NO3. Měřím kapkovými testy od Rataje (jsou funkční - ověřeno). Pěstuji rostlinky, COčkuji... Rybičky taky chovám... Tento stav trvá asi 4 dny. Mělo by mě toto znepokojovat, nebo je to normální? Nebo něčím přihnojovat? Díky za odpovědi!
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.06.2009 13:22 wohu – Re: zadaba
jeeeje, sice niesom nejaky skuseny akvarista, ale podla mna toto riesenie vedie ku stalemu obsahu NO2. Ak ste si precitali clanok o dusiku v akvariu v uz vyssie spominanom casopise, viete ze najprv sa vo filtri (a nie len tam, ale na kazdom kusku cohokolvek v akvariu) musi vytvorit potrebna kolonia bakterii, ktore pozieraju NO2 a vytvaraju NO3 (proces je presne popisany v tom clanku). Tym ze tam prilievate kazdy den novu (cerstvu, chlorovu) vodu tak tie bakterie zabijate tone . A tym ze ste vymenili filtre tak ste restartovali proces tvorenia kolonii bakterii. V pripade ze Vam nebujneju riasy, a ryby neplavaju hore bruchom, tak vodu mente kazdych cca 14 dni 1/3 objemu (vodu nechajte odstat minimalne 24 hodin a kludne aj viac, cerstva voda zabija nitrifikacne bakterie). Neviem si predstavit co urobite v pripade znizenia NO2 na nulu co bude viest ka rapidnemu narastu NO3 ktore sposobuje bujnenie rias (to budete menit cely objem akva kazdy den?).

Ps: ak Vam odidu ryby tak je to preto ze stale zasahujete do akvaria a ze ste nespravili aspon minimalny zabeh akvaria.

Pss: Nelejte do akvaria ziadne pripravky (su drahe a aj tak su uplne na prd), potrebne bakterie tam urcite su, len potrebuju cas na rozmnozenie. Kupte rastliny, popripade sa daju zohnat aj tu na fore od roznych akvaristou zadarmo.

Psss: citajte vela ohladom akvarii, hlavne o zalozenim chemizme vody a udrzbe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2009 12:25 Muž Skanky [26] – Re: Skanky
tak uz jsem o tom nasel diskuzi ctu tam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2009 12:17 Muž Skanky [26]
Ahoj,
mate nekdo zkusenst s testama od Rataje. Dnes jsem provedl testy NO2 = nemeřitelné coz by jeste souhlasilo.Pri mereni NO3 mi taky ukazalo nebo spis neukazalo nic tak jsem udelal zkousku tim kalibracnim roztokem a taky neukazuje zadnou barvu a tam by melo byt 50mg/l.
Jsou ty testy spatne nebo ja delam neco spatne.
Postup dle navodu jsem dodrzel.
Jedine ze bych dal malo prasku ale taky takovy navod ze na spicku naberacky nebo spetku. Ale kazdy mame jinak velky prsty a nekomu se tam vejde mensi spetka nekomu vetsi smich

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2009 21:40 Žena evasv [12] – Re: Jrk
Koupila jsem dnes v Hornbachu je za 99,-Kč
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2009 20:46 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: Jrk
Doměřil jsem se stejných hodnot, ale s menší přesností.
Co si mám pod tímto představit? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2009 16:44 Muž Jrk [143] – Re: Sid
Porovnával jsem si "papírky" 5in1 od JBL s kapkovými testy od Rataje. Doměřil jsem se stejných hodnot, ale s menší přesností. Dle mého názoru jsou tyto "papírky" plně použitelné, rychlé, ale celkem drahé cca 350,-Kc/50ks (Hornbach) a méně přesné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2009 14:58 Žena evasv [12] – Re: evasv
Moc díky - já se lekla - že je to špatné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2009 14:57 Žena evasv [12] – Re: evasv
omlouvám se zapomněla jsem ji napsat : KH mezi 6-8
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2009 14:36 Dusyk – Re: evasv
Uhličitanovú tvrdosť si neuviedla. Hodnota NO3 je dosť vysoká, pre niektoré ryby môže byť škodlivá.
Tvrdosť môžeš znížiť zriedením mäkkej vody s Destilkou, z rezervnej osmózy a pod. Alebo filtrovaním cez rašelinu. tie hodnoty nie sú tragické. ja mám gh 17 a UT 9-13. Rastlinkám sa darí. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2009 14:36 Usine – Re: evasv
Uhličitanovou tvrdost KH neuvádíš, ale voda je to dobrá a nemusíš nic upravovat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2009 14:19 Žena evasv [12] – JBL Easy Test 5in 1
Dobrý den koupila jsem si tento test a toto mi ukázal : No3 50, No2 0, GH >14 pH 7
Vodu používám ze studny. Jak zmírnit celkovou a uhličitanovou tvrdost vody ? Akva je tak dva měsíce, rostlin si myslím mám dost - rozrůstají se. Díky za rady

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 15:10 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: zadaba
Kolik by těch kytek mělo být? Nejlépe - hodně. :-)
S nějakými doporučeními počkáme na ty fotky. ;-) Určitě se najde dost lidí, kteří budou chtít poradit. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 14:21 zadaba
Páni mám jich tam 12 na 112 tj. 80x40x40. To by jich mělo být kolik? Jakou by jste doporučil? Rostlinu? Zkusím to nafotit pak uvidíte jak jsem to zprznila. Ale učím se. :-D :-( :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 13:43 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: zadaba
Neznám vaše akva, ale domnívám se, že nejlepší hnojivo bude ta čerstvá voda. :-)
Co kdybyste místo hnojiva dodala do akviška tak 0,5 kg rostlin?! :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 13:40 zadaba
Určitě nezapomenu :-P
Odsávám i to hnojivo raději, nějaká rada jestli koupit jiné hnojivo? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 13:29 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: zadaba
Nezapomeňte dnes opět vyměnit část vody! ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 13:16 zadaba
Tak dneska už to je 0,1 mg takže se to snad pomaličku srovná. Ancík pro vzduch nelítá tak snad to zvládnou ;-) Díky za rady potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2009 13:52 zadaba
Ještě mě napadla jedna věc nemohlo by to být hnojivem pro kytky? Je tam asi pět kuliček od rataje toho bivoje tak zhruba ty 3 měsíce. ??? :-O :-O :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2009 12:55 Muž Jva [6] – Re.:
Ještě je tam jeden článek s názvem DUSÍK A ROSTLINY. Filtry s obrovskou plochou pro nitrifikační bakterie nejsou jediná možnost jak se zbavit odpadních látek (NH4+).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2009 11:03 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: zadaba
U těch výměn rozhodně zůstaňte. Ono se to brzy srovná. ;-)
(Mimochodem - toho Nitrivce bych se až tak moc nebál. :-) Když už ho máte... :))

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [20] 22 23

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 19839x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4824-hodnoty-vody?od=951