Hodnoty vody
Máš to pěkný.
Podle mě to sinice je. Ale chtělo by to detail. A s ní není jednoduché zatočit. Každému pomůže něco jiného. Já bych zkusil chvilku nehnojit a možná ubrat na světle. nebo na čas přidat rychlerostoucí plovoučky. Chápu, že to není estetické řešení, ale teď je důležité zbavit se té sinice.
hypnodex napsal: Takže když si koupím testy změřím vodu tak jak poznám že právě na ty rostlinné akva bude voda v poohodě?
To může být pravda ale nemusí. Testy ti například ukážou, že máš železo na 0, ale ono může klidně být v nějaké formě, kterou ty testy nezměří.
Pokud bereš vodu z řadu, tak by měly být alespoň některé hodnoty, jako tvrdost, dusičnany atd. zjistitelné na stránkách vodáren.
Posílám fotku akva jak je to zařízené. Substrát ada soil powder pisek ada amazonia. co2 hnojím, kazdy den 1ml flourish excel, 1x za 3 dny 2ml ferox complete. Svitim 18w + 5w, dohromady teda 23w světlo. Ve filtru mám Flourish Purigen. Rovněž tam jsou 3 krunýřovci, 2 krevetky japonské a 6 malých rybek. Akvarku se docela dařilo az ted mi to ta sinice trošku pokazila. Já právě myslel, že jsou na rostlinné akva nějaké orientanční hodnoty co má voda splnovat a pak na základě testů tu hodnotu upravit a udržovat. A potom zkoušet laborovat s vodou když se objeví řasa. Takže když si koupím testy změřím vodu tak jak poznám že právě na ty rostlinné akva bude voda v pohodě?
Příkladam tedy fotky, co myslíte ze to je? Dle mě sinice, je to v reálu takové zelené. Jinak rostlinky prostě krásně "rostou" celý den jsou doslova obsypané bublinkami kyslíku. Ještě dodám, že jsem vlevo vzadu měl heterantheru kterou jsem dal pryč i s kořeny a kořenů jsem odstranil troufám si říci že i 90%, myslíte ze tam něco ještě hnije? Co můžu dělat špatně? Spíše to chci pochopit více, vím že jednoznačná rada neexistuje, spíše mě navést co a jak začít dělat tak abych se z toho zkusil pomalu vymotat
Díky moc
hypnodex napsal: Zkrátka kolik jaké hodnoty by měla mít ideální voda - hledal jsem na internetu a moc jsem toho nenašel. A druhá věc, mám 30l akva a měním týdne cca 30-40% vody.
-Voda záleží od toho, co tam vlastně chceš mít, takhle ti těžko někdo poradí.
-30 až 40 % vody týdně je takový standart, s kterým neuděláš chybu.
Na takhle obecně položené dotazy ti podle mě nikdo konkrétně neodpoví.
Ideální hodnoty vody, pod tím si každý představí trochu něco jiného. Důležitá je spíš rovnováha a poměry mezi prvky.
Jak často měnit vodu? To taky těžko říct. Prostě dle zdrojové vody, stavu akvária a tvých požadavků. Taky záleží jestli použiješ opět nějaký spešl substrát.
Jak často měřit? Ze začítku častěji. A až vychytáš hnojení, výměny vody a ustálí se osádka potom a už stačí jen kontrolní měření. Dejme tomu jednou za dva měsíce.
Možná by šlo poradit přesněji, kdybys aktualizoval prezentaci.
Edit: To tvé hnojivo obsahuje na můj vkus celkem moc železa. Jestli jsem to správně spočítal, tak ho týdně přidáváš okolo 0,32 mg/l.
Zdravím vás. Chtěl bych svůj nanoscaping posunout zase o level výše a také i mé vědomosti. Jelikož nejspíš bojuji se sinicí a hnedou rasou, plánuji koupit kufřík 14 testů JBL. Nejdříve ale potřebuji vědět jaké jsou správné hodnoty vody pro nano aquscaping. Zkrátka kolik jaké hodnoty by měla mít ideální voda - hledal jsem na internetu a moc jsem toho nenašel. A druhá věc, mám 30l akva a měním týdne cca 30-40% vody. Měnit více? Jak často mám tedy měřit vodu poté co mi dojdou testy? Hnojím ferox komplete 2ml jednou za 3 dny. Jde mi o to, že pokud budu chtít upravovat hodnoty vody a budu zároveň jednou až dvakrát týdně měnit vodu tak se budou ty hodnoty té vody měnit stále také, nebo ne? Čili kdy a jak často měřit hodnoty vody abych věděl že je tam kostantně nějaká hodnota? Já vím, není to takto moc srozumitelné, já vím ale snad pochopíte co myslím. Díky moc
Starší reakce
Záleží kolik chceš investovat. Takový základ je test na PH, KH, NO3 nejlépe od sery nebo jbl. Pokut ale nemáš problémy s osádkou tak bych to moc neřešil. Důležitější je pravidelná výměna vody a přidal bych dost rostliny.
Pokud chceš vědět jak na tom jsi a nehodláš měřit pravidelně je nejlevnější a nejpřesnější nechat si udělat laboratorní rozbor vody. Ten rozbor sem pak můžeš dát aby ti někdo poradil jestli je ta voda vhodná. Případně se i poradit jaké ryby a rostliny jsou do tvých podmínek ideální.
0 09.07.2019 07:07 Hanka84 – Měření vody
Prosím co koupit na změření vody?Je toho tolik....nejak se v tom ztracím.Mám studniční a chtěla bych vědět jak na tom jsem.A pak kolik by ty hodnoty měly být?
Řešil jsem úplně stejný problém. Voda buď ze studny (velmi tvrdá, NO3 >50 mg/l), z vrtu (zakalená a lehce páchne, ale NO2 <0.1 a NO3 kupodivu 0) nebo vozit v sudech pražskou (v té jsem taky naměřil kolem 40 mg/l NO3 a taky je docela tvrdá)... a nebo... ano, voda dešťová. NO3 0, NO2 0, amoniak 0, je měkká. Nakonec zvítězila ta dešťová a nepozoruji problémy.
Neřikám že nevystači,ale třeba na Slovensku u tchyně maj taky studnu,ale ročně musej vytočit 10 kubiků z řádu,jinak maj stočné 100% a to se moc nevyplatí..
Divila by ses kolik lidí si se studnou vystačí.(pokud se zrovna nerozhodnou být akvaristou
) pak je asi ta osmóza dobrá volba flašky bych doporučil tak do max 20l akvária u většího už to bude dost opruz.
U vás nejsou vodárny,vy nemáte klasickou vodu z řádu..
A ta je ze studny
Hold vesnice
Tak přeci vám teče něco z kohoutku ne?
Ještě jsem uvažoval že bych použil balenou vodu. Nějakou Tesco kojeneckou (měla by mít málo minerálů kvůli výživě pro kojence a předepsaným hladinám sodíku)
No tu vodu používáme jen jako užitkovou. Je fakt hodně tvrdá a nechává po sobě usazeniny. Uvažuju ještě o osmoze. Koukal jsem že se dá pořídit kolem 1500 Kč což neni zas taková hrůza.
Pokud z té studny pijete měl by si mít alespoň částečný rozbor vody od laboratoře. Co se týče toho testu NO3 i NO2 ukazuje nesmysly. NO2 mi to píše těch 0,25 i v demi vodě. A dusičnany pokaždé jinak. Tvrdosti i pH umí orientačně přesně není to rozdíl oproti kapkám. Ale tu vodu ti nezávidím ani ne kvůli rybám ty nějaké budou ale kytek co tam budou prosperovat moc nenajdeš. Zvažoval bych alespoň ředění dešťovkou.
Bohužel je to voda ze studny
Zjisti si co ti teče z kohoutku podle vodáren pokud máš tedy tu možnost a nemáš vlastní studnu. Tyhle testy dost kecají.
Ahoj,
udělal jsem si testy vody a nevychází mi to moc dobře
Otázka zní - jaké rybky a rostliny mohou v této vodě spokojeně existovat? (voda je hodně tvrdá)
Hodnoty dle JBL SCAN:
Dusičnan NO3 40mg/l
Dusitan NO2 0,25mg/l
Celková tvrdost (CT) >21d
Tvrdost uhličitanu (TU) >20d
Hodnota Ph 7,6
Chlor 0 mg/l
Kysličník uhličitý (CO2) 15mg/l
Starší reakce
Skúsim zohnať tie rastliny a potom uvidím. Dík za rady
S tou osádkou by mělo stačit omezit krmení a dodržovat tu výměnu vody. Ale určitě pokud seženeš doplň rychle rostoucí rostliny, nejlépe plovoucí. Nejlepší jsou druhy jako Salvinia, co mají listy nad hladinou.
Jsou i pohlcovače dusikatých látek jako jsou různé anexy a zeolit, ale ty se většinou dávají do externího filtru a ten nemáš.
Tohle není dobrý nápad, můžeš tím akvárium úplně rozhodit. A pokud ti to měří dobře, ani ti to moc nepomůže s NO3.
Ok skusim to tak. Este ma napadlo, ze by som do akva skusil dat namiesto vodovodnej vody destilovanu. Teoreticky by mi to mohlo znizit vsetky merane hodnoty?
Ta osádka je naprosto OK. Omez krmení na 1x denně a vůbec nekrm krevetky, jen pro ryby co stihnou sežrat než to spadne na dno.
Krevetkám můžeš přidat občas nějaký spařený lístek, ale ony si něco najdou.
Zlozenie akva mam uz ine ako v prezentacii. Teraz tam mam 7ks Razbora Galaxy a asi 15ks krevetiek Red Cherry. Vodu menim kazdy tyzden 1/3 az 1/2 a krmim 2x za den Hikari- Mikro pelets a mrazeny Cyklop.
NO3 se většinou dostává do akvária z krmení. V prezentaci nemáš vypsané druhy a počty ryb (častá příčina bývá přerybnění), ale spíše bych tipnul na překrmování a nedostatečnou výměnu vody. Začni měnit vodu každý týden a krm 1x denně tak, aby nic nespadlo na dno.
A to dno vypadá dost nešťastně. Zapadá do něj spousta krmiva...
Tak som zmeral vodu z vodovodu a hodnoty su:
PH-7,1
GH-30N
NO3-20mg/l
Nieco mi asi v tom akva enormne zvysuje NO3.
maniakva.sweb.cz/… som precital, len som nikde nenasiel nieco o NO3.
Skus si změřit i vodu z vodovodu. Pokud bude lepší tak měnit ale těmto testům moc nevěřím, dřív jsem je hodně používal ale co umřel majitel už to není ono.
0 15.01.2019 20:24 okmak – testy na prd
Zdravim, akva mam asi 3 roky a len teraz som si kupil zakladne 3 testy od Aquaru, ktore mi dnes vysli takto:
PH-7,25
GH-36N
NO3-160mg/l
Podla mna cele zle. V sobotu som menil cele dno hlavne kvoli plostenkam. Spodok raselina a na vrch od Tetry Activate Substrate. Rastliny zostali(cyptocoryny, anubias,Limnophila sessiliflora,javsky mach) , ako aj voda a filter z akva pred vymenou dna. Mam tam 7x Rasbora Galaxy a krevetky cervene Red Cherry.
Poradi mi niekto co s tou vodou? Diiik
Starší reakce
Takže skúsim výmeny vody bez kyseliny a uvidím čo to spraví, len dúfam že zmeny na rastlinách spozorujem včas aby bolo možné niečo podniknúť.
Nedostatek fosforu v akváriu je poměrně vzácný. Dost se ho do akvária dostane s krmením. Myslím že velmi často se dá spolehnout na výskyt GSA řasy. Jak se vyskytne, pohnojit fosforem.
Se železem to je složité. Neřeknu Ti jasné, "železné" recepty. Nicméně dám hlavu na špalek za to, že takzvané "nedostupné" železo není problém. Ono nikdy není nedostupné úplně.
Myslím že železo ve dně je lepší, než železo které volně plave ve vodě. Takže když naměříš nulové železo, vůbec nemusí být ještě zle. Ale může. Nakonec se zase budeš muset orientovat podle rostlin.
Uhličitanová tvrdost: Kyselina fosforečná působí dvojznačně. Jednak snižuje pH a s tím alkalitu (UT), jednak sama alkalitu zvyšuje.
I když někteří akvaristé referují, že k. fosforečnou bez problémů upravují vodu, mně se to nelíbí. Nadbytečný fosfor ve vodě je vždycky riziko. Nedoporučím to.
Ako som už písal, chémia mi nič nehovorí. Pokiaľ je to tak ako vravíš s tým železom - nikdy som ho nemeral - keď prestanem dávať kyselinu fosforečnú, zvýši sa mi železo - malo by to rastlinám pomôcť. Mám ale jednu otázku čo mi to spraví s uhličitanovou tvrdosťou. Z vodovodu mám KH 10 a AQ to držím cca na 6 - merané JBL testom. Keď prestanem pridávať kyselinu naraz ako na to zareagujú rastliny - mám tam väčšinou cryptocoryny. Kúpim test na Fe, momentálne meriam KH - 6, GH - 11, NO2 - 0, NO3 - 15, PH - 6.9 - 7.
Ako skúsenejší čo by si poradil?
Ďíky za odpoveď
I keď kyselinu doma mám, nikdy som ju použiť nemusel.Úplne si vystačím s RO.Myslím,že kyselina fosforečná je už pri cenách dnešných RO prežitkom.
Lidé co se zabývají množením ryb a používají nějakou kyselinu tak většinou tu fosforečnou, to je ale bez substrátu. PH je prý pak stabilnější než při použití jiných kyselin.
jarovo napsal: kyselinu fosforečnú ... ako je prospešná pri procesoch pri čistení vody a tak podobne
Jo, bezvadně vysráží železo. To se pak odfiltruje, takže z vodovodu teče voda bez fosforečnanů i bez železa.
Ta Tvoje praxe je jedním z mnoha a mnoha příkladů, kdy akvaristé něco dělají, akvárium prosperuje dobře, a tak si myslí - mylně - že je to díky tomu. Velmi často něco funguje z jiných důvodů, než si myslíme.
Veľa toho o chémií neviem, ale známa robí u nás v Sevaku - čistička vody a keď som u nej kupoval kyselinu fosforečnú / občas pridám pár kvapiek do vody na kvety / tak sa rozrečnila o tom ako je prospešná pri procesoch pri čistení vody a tak podobne. Na základe jej informácií pridávam kyselinu fosforečnú už viac ako rok pri každej výmene vody. Deň pred výmenou si dávam odstáť vodu do kanistrov a pridám 2 kvapky kyseliny na liter vody. Takže každý týždeň pri výmene pridám s novou vodou 80 kvapiek. či to pomáha alebo nie neviem, ale ryby si nesťažujú a rastliny? - posúďte sami v prezentácií.
Edit: Mám 240L AQ a cca 180L vody.
0 11.12.2018 21:54 vava Pánové, díky za podnětné odpovědi. Ještě do Vánoc to vzdržím a zkusím vehementní výměnu vody za čistou dešťovou a uvidí se. Ještě jednou díky:
Podľa fotografií by som povedal,že používajú i Iontomeniče.
Na tvojom mieste zmením osádku akvária za Victoria lake.
Nechej si udělat laboratorní rozbor té vody. To se Ti bude hodit i pro jiné účely. Pak nám sem dej výsledky, a budeme konkrétnější.
(Já myslím že tam klidně můžeš mít příliš boru, fluoru, bromu, lithia, nejrůznějších přechodných kovů a kdovíčeho.)
Hmmmmm, to s tou kyselinou je recht. Ještě zkusím(teď by mělo dost pršet) co nejvíc vody vyměnit za čerstvou dešťovku. A pak dodat ten vápník a hořčík. Čerpadlo (a já) si asi pěkně zablbnem.
A když to hypoteticky dokážu s tou dešťovkou, v jaký formě je vhodné dodat Ca a Mg?
Když na to jdeš takhle baj woko, tak si s tou kyselinou raději nehrej.
Při tom ohromném množství uhličitanů se stane nejspíš toto:
(1) Budeš pomalu přilívat a přilívat a přilívat a furt to bude málo.
(2) Pak si skočíš na svačinu a vrátíš se a nestačíš se divit.
(3) I pokud bys postupoval správně, než uvidíš nějaký výsledek, budeš tam mít tolik chloridů (při použití HCl) nebo síranů (z H2SO4), že to bude zase špatná voda.
(4) A neodstraníš ani gram toho sodíku (draslíku), k čemuž by to chtělo přidat nějaký (hodně) vápník a hořčík! Čili zase zvýšit mineralizaci.
(5) V tu dobu už budeš mít něco jako Mrtvé moře.
Já bych to nedělal, jestli chceš sundat pH a držet ho na nějaké stabilní hodnotě, musíš sundat kH. S kH kolem 5 už se dá slušně pracovat, na sundání pH na 7 by ti stačilo lehce bublat to CO2. Ta osmóza by nakonec asi byla nejjednodušší.
vava napsal: Zkusím do tý dešťovky ještě přidávat kyselinu, tušíte kolik si můžu dovolit, řekněme do 100 l?
Zdravím. Takto to určitě nedělej!
Prostuduj si tento příspěvek
rybicky.net/forum/107… .
To netuším ale používají na to zředěnou kyselinu fosforečnou.
Zkusím do tý dešťovky ještě přidávat kyselinu, tušíte kolik si můžu dovolit, řekněme do 100 l?
S 1000 litry se hejbá blbě.
Přidat reakci
1 ...... [5] ...... 22 23
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 20051x