Přihlásit se RYBICKY.NET »

Terčovec - nemoc

NápovědaFórum » Nemoci  

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Terčovec - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - bertik40 Re: Romy
zdravím,
potřebuji poradit.
2-3 terčovci se pár dnů schovávali za kořenem, dnes vyplavaly konečně ven, ale jsou takoví bojácní. Na radu od Romana chci začít léčit Tremazolem od Sery a objednal jsem i Fishtamin. Nemůžu ublížit jiným rybám?
Jak často měnit vodu, teď měním 2* týdně 40-50% a odkaluji.

díky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - bertik40 Re: romant
Dýchání i barvy jsou normální.Jsou tam 3 různé druhy.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: bertik40
Co barva, jsou tmavší? Co dýchání, nedýchají zrychleně a třeba jenom na jednu žábru a druhou nepozoruješ nic?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - bertik40 – Divné chování
Posledních pár dnů pozoruji, že 2-3 kusy terčů se celý den schovávají za kořenem a rostlinkami. Za tu dobu jsem je neviděl vůbec žrát - granule, artemie, larvy atd. Ostatní se mají čile k světu a žerou jako divé. Nevíte někdo, čím to může být způsobené?
díky :-(

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Jana – Léčba
Tak jsem se pídila a už jsem to našla v sekci Léčiva, tam se na totéž ptala Baletka a bylo ji odpovězeno filtr nechat běžet.Štěstí přeje připraveným :-) .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jana – Léčba
Ahoj, chovám terče asi půl roku a protože se neustále vzdělávám, tak bych se ráda zeptala zkušených. Protože mám obavy z nemocí,tak chci být připravena, abych neudělala nějakou fatální chybu. Jde mě o léčbu Flagellolem,kde se píše odpojit filtry. Tři dny bez filtrace ryby vydrží? Nebo nechat běžet vnitřní a odpojit jen vnější? Nechat běžet vnější v kýblu, by mi v obýváku nějak technicky nešlo,takže bakterie stejně pomřou. Omlouvám se, pokud vám dotaz přijde blbý,ale zajímá mě to. Díky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Tojsouvěci Re: vendy
Pokud jsou to články ,tak jsou to tasemnice,z ryb by měly by vypadat nejen články ale celí červi i s hlavou,mělo by to být zřejmé i bez lupy.Přeléčení cca za týden a odstraňovat vypuzené červy,ryby je požírají,tak by mohlo dojít k recidivě.V chovu jsem probíhá zalečení všech ryb a desinfekce všech nádrží.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R romant Re: vendy
V pondělí bych postupoval stejně, tedy přeléčil. Je možný, že to co pozoruješ je vypořádávání se s problémem, tedy organismus ryb se s tím srovnává.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vendy Re: Tojsouvěci
Ano s chovatelem jsme identifikovaly příznaky spíše na žábrohlísty, ryby měly stejné příznaky, bez jakéhokoli špatného trusu. Nasadily jsme sera med profesional tremazol a dávkovaly 1ml na 15l vody. Ryby do druhého dne byly jako vyměněné a začalo z nich padat toto, podle vzhledu si myslíme že jsou to tihle paraziti. Jsou to pevné výkaly, možná jako články, nejsou to hlenovité. Teď teda nevím jak pokračovat v léčbě, na žábrohlísty se mělo v pondělí přeléčit.V návodu léčba na tasemnice dále popsaná neni. Na internetu jsem pouze našla, že by se léčba měla opakovat. Tak tedy nevím kdy a kolik...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tojsouvěci Re: vendy
V rybách žije spousta parazitů,bez přesného určení původce je použití léčiv nevhodné.Pokud máš možnost,dej výkal pod mikroskop a urči o který druh se jedná.Ve střevech ryb žije víc parazitů,kteří způsobí vzhledově podobné bílé výměšky a podle fotek se nedá jednoznačně stanovit původce.Fota parazitů najdeš na netu,nebo v knize:Nemoci sladkovodnich a akvarijnich ryb (Zdenka Svobodova a kolektiv).Nekvalitní snímky tasemnic mám na své stránce (úspěšně zlikvidovány Tremazolem).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vendy – tasemnice?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj bude to tasemnice že? :-(

Ano, měnit, měnit, měnit. Akvo je čerstváček a řasy budou s největší pravděpodobností nějakej čas zlobit a ani do budocna to nebude úplně bez řas. Co je to za řasu nevím. Udělej si prezentaci předmětný nádrže a dej fotky, aby se daly event. odladit další prohřešky. Napadá mě filtrace, aby nebyla poddimenzovaná, ale jak píšu, chce to tu prezenatci, sem tyhle dotazy nepatří.
Takže měnit klidně 3*týdně 1/3 vody, než to bílé zmizí?
A odkalovat stačí 1* týdně?

A jak zničit tu zelenou řasu, která se mi hlavně uhnízdila na zadním kameni ( mám obloženou celou zadní stěnu )
To je málo, přitlač na výměny co to jde a měň klidně i 3x týdně. Těma výměnama si právě v čerstvějším akváriu pomáháš ke kvalitnějšímu prostředí, protože ti tam lítají N látky a to se nelíbí rybám. To bílý je podle mě stále důsledek ne zcela fungujícího akvária jako celku, tedy nitrifikace není ještě zcela pevně ustanovena, tak měnit, měnit, měnit.
Edit: Ano, to je ověřená klasika mezi vitamínovejma přípravkama na trhu.
Vyzkoušejte
Vodu měním 1*týdně vždy 1/3, abych nenarušil rovnováhu,ale co to tam je to bílé ve vodě? coze
A jaké jim přidávat vitamíny? Chci jim začít dávat Sera fishvitamin.
Měnit vodu do zblbnutí, přidávat do vody rašelinový výluh(třeba Torben) a nešetřit s ním, ty vitamíny dávat rovnou do krmení(kápnout do mraženýho a nebo do vloček, grnulí a zkrmovat).
Edit: Moje reakce neřeší ten popel, ale celkový stav ryb a zohledňuje tu čerstvost nádrže.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Priest Re: bertik40
Vytvoř jim ty nejlepší možné podmínky.Pokud to mají geneticky dané tak ani to nepomůže.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - bertik40 Re: Priest
Ale mají to jen některé.
A jak to udělat, aby jim to zmizelo? X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Priest Re: bertik40
bertik40 napsal: Ale předtím to neměly
Neměly to proto že byly v dobré kondici.Máš je buď stresované nebo nemocné.Do budoucna počítej s tím že úplně čisté bez pigmentu nebudou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - riso Re: bertik40
to nevim. Ale urcite by pomohlo udelat prezentaci, dat tam co nejvic udaju a nejake lepsi fotky ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - bertik40 Re: riso
A co to bílé, co tam plave?
Mám tam ještě zelenou řasu, takže jsem omezil svícení na 6 hodin denně a na rostliny přidávám bioflor a CO2, rybám chci ještě dávat Sera Fishtaminů
Vodu měním 1*týdne 1/3 a odkaluji.
Mám akva 500 litrů - 14 terčovců + 100 neonek + 8 požíračů u dna :)
OK, to mas docela stesti. Takze poradne krmit, casto menit vodu, udrzovat akva v cistote a ono to pujde X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - bertik40 Re: riso
Dávám jim 3*denně, teď jsem ke granulím přidal artemie mražené.
Žerou jako divé.
Koupil jsem je 6-7 cm před 3 týdny
kdyz jsi dal tercovce do mesic zalozeneho akva, tak to je tezky s tebou...Ale ten "popilek" s tim stejne nema nic spolecneho, to neni nic co by se dalo vylecit, ta ryba je proste takova.
Jinak ty ryby celkove nevypadaji nic moc. Zerou?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - bertik40 Re: acik
Fotka k příspěvku A to se dá nějak odstranit - vyléčit?
Mám asi měsíc založené akva, asi jsem měl nálevníka, zítra dávám poslední dávku Tetra clear+safe a stále něco je ve vodě.Jsem už z toho na mrtvici.

Reagovat na tento příspěvek 0  - acik Re: bertik40
no a to je právě ono,modré varianty na takzvaný "popel" netrpí
Fotka k příspěvku Mám, jsou úplně v pohodě.

Reagovat na tento příspěvek 0  - acik Re: bertik40
a máš i modré varianty?
Ale předtím to neměly
 Reagovat na tento příspěvek 2  - acik Re: bertik40
mě příjde,že to je důsledek genetiky a křížení variant,takhle pak vypadají kvalitní ryby "ironie"
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - bertik40 – Terčovec
Fotka k příspěvku zdravím,
dnes jsem zjistil, že na pár terčovcích se objevily takové černé tečky, terčovců mám 14 a je to asi na 4ks.
Prosím o radu, z čeho se to vytvořilo a co to vůbec je?
díky
bertík ne

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - DeepinpeatRe: vendy
No pokud je tam všechno ostatní v pohodě, měřeno funkčními neprošlými testy a hrozí že tam může být velká dávka chloru čas od času, tak bych tu vodu napouštěl přes předfiltr s aktivním uhlím,ten k větším RO jednotkám by to měl zvládnout celkem dobře, pokud se správně nastaví průtok. Navíc odstraní i další parády co v té vodě jsou a je to lepší a efektivnější než přípravky na odstranění chloru. I levnější. Při použití chlornanů pro desinfekci vody můžou vznikat v malém množství nežádoucí toxické sloučeniny a podle použitého roztoku chlornanu může být koncentrace aktivního chloru různě vysoká. To že tu vodu můžeš vypít neznamená, že se těm terčovcům neudělá zle, stejně jako u velkých vodáren ve městech.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vendy – špatná voda?
Fotka k příspěvku Ahoj potřebovala bych trochu poradit.
Poslední dobou mám s nimi problém, ryby jsou lekavé, často tmavnou a jsou zalezlí.
Měním vodu jednou týdně. Začervení nejsou, vzhledové problémy jinak nemají.
Ve čtvrtek jsem měnila a ryby byly hotové, tmavý, zrychlené dýchání, nahnuté dopředu, ale ani u hladiny ani u dna. Parmy siamské bledé.
Už jsem opravdu nevěděla co s nimi. No látky mám v normě, ph se nemění.
Zkoušela jsem volat na obec (obecní studnu máme) tam mi řekly, že cca před 2 týdny dávaly savo. Jsme tu malá dědina a ví se, že chemii nedávají ve stejných dávkách a ve stejných intervalech. To by se ale mělo vypařit během dne ne? Nakonec jsem byla pro vodu v nedaleké studánce, kde mi dalo pár lidí tip. Přidala jsem vzduchování a ryby byly během noci ok.
Nevím tedy, jestli je problém naše voda? Ryby jsou opravdu zdravé, vykrmené, ale poslední dobou nejsou v akva vidět kromě krmení, už se to táhne pár týdnů a po té výměně vody to bylo strašné. Jsem z toho bezmocná, když nevím jak pomoct...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - rriki – Re: winky
Nemocnýho vyhodit a akva přeléčit na vnitřní parazity :-(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - winky – Neznámá nemoc
Zdravím, chovám 4 terčovce ve 300l nádrži....teplota vody 29-30 stupnu. Teď mi nastal problém, jeden terč má okousané ploutve od ostatních, propadlé břicho a skoro průhlednou barvu. Žral dobře, poslední cca 3 dny nežere už vůbec, výkaly v pořádku. Ostatní už po něm nejdou, terč téměř neplave, a schovává se v kytce. Stále víc a víc hubne. Připlave pouze při krmení, ale pusu otvírá jen na prázdno a nic nesežere, jako kdyby byl slepý. Nevím jestli je to nemoc nebo snad zachází stářím. Mám je cca rok, a do minulého měsíce bylo vše ok, nikdo z nich nejevil známky nemoci. Plavali hezky spolu, nyní si toho jednoho ani nevšimnou, bojím se že každým dnem zemře. Co dál??

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - PavelRe: romant
tak ten malej terčovec se probudil - normálně plave v hejně , žere jak divej , tak nevím co mu bylo... Ten pigeon bohužel furt nic :( tupě zírá a předemnou nepapá...
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Pavel
Bylo by dobrý se zaregistrovat, zřídit prezentaci, vybavit fotodokumentaci a číst, číst, číst, což jsi měl ostatně před tím, než jsi si placky pořídil.
mám ho jako zlikvidovat a neléčit teda ? Nebo se z toho dostane nějak sám ? S terčovci opravdu nemám žádný zkušenosti , doposud jsem měl vždy skaláry a ty nikdy nic takovýho neměli...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda
dafnie se dají ošetřit přípravkem od Aquaru a rizika se minimalizují :)
Malou rybu bych neřešil a poslal jí na druhej břeh rovnou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pavel – Re: romant
takže když si zítra koupím ten sera Mycopur , tak by to mohlo pomoct tomu malému ?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - acik Re: romant
a to je právě ten vtip,mluvím o dafnie právě z toho rybniku :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: acik
Tak jasně že vím odkud vítr fouká, ale ono je rozdíl mezi artémkou doma chovanou a dafnií nalovenou na rybníce a nijak jinak neošetřenou. Prostě živou tzv. z umělýho dohledovýho chovu, ano, jinak jak jsem psal. :-)
Spíš žábráci.
Edit: rybicky.net/clanky/526-zabrohlisty
Dobře , ještě jsem si všiml , že jeden modrý terčovec , ti jsou tak poloviční, jak ten pigeon (mám 3 modré) a jeden se už druhý den jakoby schovává v rostlinách a přijde mi , že má takovou tmavší barvu a dýchá rychleji než ostatní. Myslíte , že má nějáké ty vnitřní parazity ?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - acik Re: romant
no určitě máš zkušenosti,ale takto se rozrkmují i importy které nechtějí příjmat jakoukoliv potravu,tak ve většině případu tahle varianta krmení zabere,né hned,ale zabere... mé zkušenosti to nejsou,ale asi budeš vědět od koho je mám... :)
Osobně, byť jsem příznivcem živýho přírodního krmení, v tomto případě s kolegou souhlasit nebudu a to, byť malé riziko bych nepodstupoval. Akvo bylo léčený, imunita ryb může bejt lehce načatá a další potenciální zatížení bych nepodstupoval. Prostě bych na pilu netlačil a nechal tomu volnej průběh za současnýho přísunu potravy.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - acik Re: Pavel
Dafnie (vodní blechy),jich je mraky,najdi si rybníček,kde nejsou ryby a máš vyhráno :)
samozřejmě , že jsem ji léčil tím Costapurem... Už to po sobě nemá . Živé krmení ? A co například ? Teďkam jim dávám mraženou žabronožku a to jim asi chutná nejvíc , protože maj potom uplně narvaný břicha a spořádaj toho spoustu :-D
Tu krupici jsi léčil? Jinak přečti si, co jsem psal o několik příspěvků výš(níž) kolegovi o té aklimatizaci. Uvidíš, jaká názor na to budou mít ostatní.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 77

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 65537x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4551-tercovec-nemoc?od=562