Pokud víte,k čemu slouží smajlík(k odlehčení),a sám jste ho i použil,nechápu,proč se urážíte...,ale to nic...
Problém je v tom,že naše názory jsou subjektivní,pocházející z různých zkušeností.Vaše zkušenost je jiná,má také.
Další problém je v tom,že pokud neděláte pravidelně stěry žaber,ani se nemusíte dozvědět,že žabrohlísta máte(o sterilních chovech zde nemá cenu diskutovat,Vy asi máte jeden z nich),jde o to,dle mé skromné zkušenosti,a toto vlákno by nemělo 27316 reakcí bez důvodu,že,jak už jsem psal,žabrohlíst je stejně jako vnitřní parazit součástí rybího života,tím pádem je stále dost lidiček,které trápí.
Skaláry se s ním velmi dobře vypořádají,nikdy jsem nezažil jejich vůbec nějakou reakci.U akar to samé,u apistogram byla reakce drobná,u terčovců stačila změna chemizmu vody.
A teď k Vašim připomínkám:
,,Že mají všechny cichlidy žábrohlísty-nemají.A potom Vaše důvody proč?"
Myslíte,že jsou u nás čisté chovy?Že chovatel prodává ryby po přeléčení?Že jdou do sterilní nádrže?
Jak už jsem psal výše,myslím si,že s žabrohlísty je to stejné,jako s vnitřními parazity,dokud funguje imunita ryb,samy se těmito parazity vypořádají,pokud se zhorší podmínky,dochází k zeslábnutí ryb,jejich množení a invazi.
,,imunita oslabení,přerybnění":
Ano,invaze je možná.
,,Živé krmení - ano,tam to lze přinést,při správném ošetření krmiva-ne!"
Otázka je,co je správné ošetření krmiva,a hlavně kdo to dělá...!Jestli dáte ruku do ohně za ostatní akvaristy,prosím...
A závěrem-pokud by ryby byly zdravé na celém světě,nepotřebovaly by tzv. doktory,to jsou ryby,které zbavují ostatní ZDRAVÉ! ryby parazitů a i žraloci otevřou v klidu tlamu,aby si ulevili.A při stěrech to zdaleka nejsou jen bakterie.
Jak jsem už psal,je to jen můj názor.
U sladkovodních ryb není moc volby,je to věcí kondice a imunity ryb,podle mého jsou tyto problémy běžnou součástí rybího života,trpí na ně hlavně kaprovití,tak i cichlidy.
Můžete se mnou souhlasit,nebo ne,to je jediné,co můžete,ale raději budu třikrát střašit,než jednou léčit...