Terčovec - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Vypadá to spíš na nějakou otravu.Vyměň 30-40% vody a uvidíš jestli se to zlepší.Těm dvou obávám se už nic nepomůže.Nemají odchlípnutý šupiny ? takhle nafouknutou rybu jsem měl když měla vodnatelnost.Na vnitřní parazity je to moc rychlý určitě by jsi si všiml bílejch průhlednejch výkalů a šance že odpadnou dvě ryby najednou je dost malá.
Zdravím všechny,prosím o radu zkušenější chovatele terčů.
Až do dnešního rána bylo s rybami vše v pořádku.Dneska ráno dvě z nich leží na boku pod hladinou a rychle dýchají.Ostatní terčovci trochu rychleji dýchají (na obě žábry),ale nic dramatického to není.Sice žerou,ale staví se k tomu tak nějak latentně,žádný boj o žrádlo,jako dříve to není.Výkaly v pořádku.
Myslel jsem,že to budou žábrohlísti,ale teď jsem si všiml,že ti dva,co už bohužel dodělávají,jsou trochu nafouknuti,tak jestli to nebudou střevní paraziti???
Mám Tremazol i Flagellol,ale nejsem si jistý,co vlastně mám léčit.Terčovce už mám skoro rok,ale problémy jsou to první.Voda OK.
Pro názornost kratičké video těch dvou nešťastných ryb (podívaná to hezká není)
www.youtube.com/…
Poradí někdo?Docela to spěchá.
Předem děkuji
Jo diky zejtra si ho radsi sezenu kdyby nekdy neco.Diky za rady a at se dari
Přesně jak píšeš,to jsou neomylné příznaky napadení žabrohlísty.Nejlepší léčivo je Tremazol od Sery,je sice dražší,ale šetrné a účinné.Výborně ho snášejí i eLka.
Takze zatim si nemam delat nejake obavy a az zacnou zrychlene dychyt a treba dychat jen na jednu zabru tak to jsou zabrohlisti ze?Zitra se chystam do akvaristiky tak mohl bych se zeptat jaky je nejlepsi lecivo na zabrohlisti?Koupim ho radsi preventivne kdyby pak neco vypuklo at nemusim nikde shanet
Nic se neděje,tyto změny barvy jsou jen vyjádřením momentální nálady.
Jestli ryby dýchají normálně a používají obě žabry,tak se neplaš.Občasné otření se o něco v nádrži je také normální.Každý se také někdy podrbem,aniž bychom měli vši...
Nicméně dýchání bych hlídal,přemnožení žabrohlístů je otázkou velmi krátkého času.
Starší reakce
0 20.03.2010 11:33 Josef – Re: Miras
Díky za radu, ve středu ráno jim to tam naordinuju znova. Jinak 5ml na 55l jsem se překlep, je tam 3,5ml (1ml/15l pro žábrohlísty...jinak 1ml/20l)
opakoval bych tak po 3 dnech
0 20.03.2010 10:28 Josef – Re: Romy
Tak mi přišel tremazol, terčovce i neonky jsem před týdnem přelovil do karantény cca 55l a teď jsem tam nalil 5ml tremazolu, za 6 hodin vyměním 80% vody. Byla tady diskuze okolo doby za ktetrou se má přeléčení opakovat, mám v akvárku 29°C a tak bych se chtěl zeptat jestli bude vhodné léčbu opakovat někdy ve středu nebo později.
Díky
Starší reakce
Nasaď co nejdřív Sera Flagellol, filtry musíš vypnout
Teplotu nezvyšuj jen dodrž podle návodu postup
0 16.03.2010 18:36 marta marta napsal: metal napsal: vymen 1/3.vody a zacni liecit ,na vnutorne parazity je najlepsi flagellol.pouziva sa aj flubenol ale ten zozenies len od zverolekara.
a pri nom musim tiež vybrat filter?
ale su už dost schudnute neubliži im to este viac?
0 16.03.2010 18:34 marta metal napsal: vymen 1/3.vody a zacni liecit ,na vnutorne parazity je najlepsi flagellol.pouziva sa aj flubenol ale ten zozenies len od zverolekara.
a pri nom musim tiež vybrat filter?
0 16.03.2010 16:17 marta – terčovec
ahoj prosim nemože mi niekto pomoct zničoho nič mi ochoreli terčovce najprv sa zacali utahovat k ohrievaču a velmi stmavli stiahnute plutvi a vobec nejedia maju biele vykali plllllllssssss moc moc pomoc
0 16.03.2010 07:14 šimon – Re: JaV
Samozřejmě vždy nová lázeň.Ovšem nejlepší je přeléčit celé akva.
0 15.03.2010 16:04 Giowanni Jestli to nezmizelo ani po týdenní léčbě budeto asi něco závažnějšího než oční chřipka.více to popiš velikost akva teplotu,projevy toho terče a pod. onemocnění je spousta a projevů ještě víc. pokud ti odejde do rybího nebe, můžeš toho třeba dlouho litovat že jsi mu mohla pomoct. Tak třeba----"viz dále
tejden tam byl, a nezmizelo to tak nevím
Raději bych ho nechal týden v karanténě s tím acriflavinem, který jsi dala na začátku, stačí jen ta jedna dávka
Když ho dáš zpět do akva, může to zmizet ale spíš se to víc rozšíří a zbytečně zkomplikuje
Nebude pozdě, zase tak rychlý průběh to nemá a ryby než padnou vydrží cca 14 dní od prvních příznaků
asi to taky nebudu řešit, a vrazim ho zpátky k ostatním až do doléčím, normálně baští, kdyby mu něco bylo, tak by přestal i jíst....třeba je to taková"oční chřipka" prostě přijde a odejde...
0 11.03.2010 23:04 Josef – Re: Romy
Díky za rady všem, objednal jsem ten tremazol na
www.akvarista.cz, snad nebude pozdě než dorazí.
0 11.03.2010 20:35 Romy [1839] - Cichlidy Mám opravdu vypozorováno,a nejen já,že léčba Tremazolem je nejúčinnější po 3-4x.Samozřejmě nemohu vyloučit různé výsledky při různých parametrech a teplotě vody,tak daleko,,nevidím",a zkušenost s tím bohužel nemám.Na to by to chtělo dlouhodobé laboratorní zkoušky.S častější aplikací vůči teplotě vody samozřejmě souhlasím,je to vlivem rychlejšího vývinu parazitů.Že by ale došlo k popálení žaberních lístků...no,nevím,možná při silné koncentraci to možné je,ale...to se můžeme jen domnívat.
Co se týče léčiva eSHa 2000,je to léčivo kvalitní,zvlášť v kombinaci s eSHa exit...na krupičku jak dělané...,ale že by bylo léčivo plnně účinné,a to na 18 nemocí,plísní a parazitů...o tom se dá také jen diskutovat.Většinou tyto různé MULTIMEDIKA nemoci sice potlačí,ale nevyléčí.V případě krupičky je ovšem 100%.
0 11.03.2010 20:30 šimon – Re: Bob66
Diky za reakci.Já mám ryby v pořádku.Jen jsem chtěl vědět jestli by ta eSHa mohla zabrat.Jinak léčím tim Tremazolem.Josef to s tou eSHou nakousl,tak jsem chtěl vědět jestli to někdo zloušel.
0 11.03.2010 20:22 Jeenda – Re: Bob66
taktéž esha 2000 jsem zkoušel a pořád se mi žabrohlisti vraceli pak mě Romy zlomil koupil jsem tremazol a od té doby klidek.
Mám zkušenost že dvakrát bylo málo žábrohlísty se po chvíly opět vrátily, a po radě Romyho jsem provedl léčbu 4x a bylo po problému
Tu eSHu 2000 jsem zkoušel, pokud nic jiného doma nemáš tak jako první pomoc to jde ale žábráky s ní nevyléčíš úplně, řekl bych protože je širokospektrální tak není dostatečně účinná na úplné vyléčení žábrohlístů
0 11.03.2010 19:53 šimon – Re: Josef
Samozřejmě ten Tremazol,je myslím tutovka.
0 11.03.2010 19:50 šimon Jen čistě teoreticky,zkoušel někdo léčit žábrohl. u terčovců esha 2000?Pokud ano, tak s jakým výsledkem?Esha 2000 by měla,dle výrobce,také zabírat na žábročervy.
Já bych častěji jak dvakrát po sobě nedoporučoval.I v návodu je opakování léčby po 7 dnech(u teploty 30°C tak za 4-5 dní).Vzhledem k tomu, že se musí po šesti hodinách vyměnit alespoň 80% vody v akváriu je jasný, že možnost předávkování nebo nějakého popálení žaber tam je.Osobně jsem musel použít Tremazol dvakrát a vždy mi stoprocentně zabral, když jsem ho dávkoval tak jak jsem popsal.
Tremazol, eSHa 2000 ti na žábrohlísty nepomůže
Léčba Tremazolem se u terčovců opakuje alespoň 3x nebo 4x vždy po třech dnech
Tremazol bez kompromisu..U mě zabral na jedničku..
0 11.03.2010 17:54 Josef – Re: Josef
Doporučili byste mi na ty žábrohlísty i eSHa 2000 nebo jen ten tremazol???
0 11.03.2010 14:59 Josef – Re: šimon
Vyměnil jsem asi 80% vody v akváriu, dýchání se zpomalilo, dva jedou stále na jendu žábru a jeden malý nejede asi ani na jednu, dýchá strašně rychle...zítra jedu pro léky, prý tam mají něco od JBL na žábrohlísty za cca 400kč a pak ještě něco za 800kč, co léčí ještě něco navíc, tramizol prý nemají:(
0 11.03.2010 12:57 šimon – Re: Josef
Nejlépe aplikovat Sera Tremazol. A poté ještě léčbu 2-3x zopakovat na zničení vajíček žábrohl.
0 11.03.2010 10:30 Josef Dnes jsem si u mých tetčů všiml, že někteří otevírají jen jednu žábru a dýchají rychleji, jinak jsou v dobré kondici (žerou, mají roztažené ploutve, neschovávají se moc, výkaly OK), může jít o žábrohlísty? Čím nejvhodnějším je léčit? Koupím to na
www.akvarista.cz v eshopu, tak prosím poraďte. Voda ve které žijí je 29°C, 6,5°dGH a 6,6pH. NO3 a NO2 neznám, budu je kupovat s těmi léky eventuelně.
Díky za rady
zkusím ho tedy znovu nadávkovat, ale nikde nevidím žádnou změnu...
dneska rybička začala i papat
Niko,pokud něčemu nerozumíš,nech to být.Někdy se může udělat na oku povlak,který de vatou opatrně sundat.Bohužel někdy je to zánět který nejde.
jenže tam není žádné dávkování, tam píšou dejte takové a takové množštví na tolik a tolik vody, ale ne že by se to mělo opakovat prostě návod na prd
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [57] ...... 77
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 65119x