Terčovec - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
jo, ještě se mu podívej na oči, pokud je má oproti ostatním rybám jakoby vmáčklé do hlavy, je jeho osud zpečetěn.
Vypadá to na popálení čpavkem, který v tom pytlíku vznikl. Bacha na ten baktopur, odrovná ti baktérie ve filtru a v akva se ti začne tvořit čpavek, čímž rybě jen přitížíš. Navíc účinek antibiotik v akva není příliš valný. Čistá voda, vitamíny, minerály a uvidíš. Záleží na stavu žaber. Pokud jsou na tom jak ploutve, rybě už nepomůžeš. Pozor na napadení oslabené ryby jednobuněčnými parazity.
0 30.05.2015 15:00 nodak – chory snake
Zdravim Vas,
mam problem s jednym snake-om.Dva dni dozadu mi prisiel autobusom.Po preloveni do akva zacal plavat pri hladine tak som hned vymenil cca 40L vody z nadrze a zdalo sa ze mu to trochu pomohlo.Ale vysledok po dvoch dnoch je takyto:(Dnes som robil testy vody vsetko v norme.Ostatne disky prosperuju dokonca aj dva blye diamondy co prisli s tymto ale tento snake vyzera dost invalidne.Mohlo by sa jednat o osmoticky sok alebo je to nejake bakterialne napadnutie?Prosim o pomoc fakt by bola skoda takejto peknej velkej ryby... po bokoch ma take ako chumaciky vaty tak som preventivne supol bactopur direct vyhodil aktivne uhlie a vela zacal vzduchovat.Ja mam podozrenie na nejakych bakterialny rozpad alebo nieco podobne.Budem velmi vdacny za kazdu radu
pre adminov ak by som tu mal viac rovnakych temat prosim zostrelte mi tie zbytocne posielal som to z telefonu.Dakujem
Starší reakce
Sprava sa uplne normalne v rade na zradlo je jeden z prvych
hovienka normalne dycha na obe strany akurat ma tieto zlte fliacky...
Nie nie mam topitko vypnute uplne a je vo filtri kedze mam juwel akva s bioflowom 6.tam sa nic dovnutra nedostane.
Nehledá si na spaní místo blízko topítka?Takto vypadá ryba po popálení topným tělesem.
Myslel bych si, že to jsou nějaký pigmentový skvrny.
0 19.05.2015 16:11 nodak – blue shapire divne flaky
Ahojte mohlo by sa jedna o nejaku formu plesne alebo nieco take?popripade mi viete poradit co by to mohlo byt?Stary je cca 1 rok zere normalne vodu drzim na teplote 29,5.Ostatne tercovce su ok len tento ma tie zlte fl8acky.budem vdacny za kazdu radu.
Starší reakce
Měním denně a přidávám výluh z mandlovníku, do žrádla vitamíny tak snad se to zlepší. Zkusil jsem nafotit, sice jen mobilem aspoň pro představu. Ale jsou ještě lekavý tak se omlouvám za kvalitu.
Proto jsem o tom začal. U skalár se mě to stávalo, když jsem je vozil přímo v belíku, když už jsou nasáčkovaný, neděje se to, tedy já jsem to nepozoroval. Jinak kdyby to Ph padlo i třeba tak jak píšeš, ryba by vypadala ještě bídněji, tedy podle mých zkušeností.
Jestli trval transport 8 hodin, mohlo klidně dojít k pádu pH pod 4,5 a to bílé je nevratné poškození očí. Hodně se o tom mluvilo a stávalo u skalár.
Občas stačí nárůst NOčka a tohle se objeví, zejména u větších cichlid. U těch stačily výměny vody a upravilo se to.
Ty oči jsou možná jenom odřený z toho transportu, za 8 hodin se stane ledacos, výluhy a měnit, měnit, měnit a buď se to posune do plusu a nebo do mínusu, to se uvidí.
Ještě můžu doporučit konzultaci s panem doktorem. mvdr. Novotný obec Čeperka. Pokud uděláš detail foto a pošleš mu to emailem tak ti určitě poradí, sice chce stovku za konzultaci, ale já mám dobrý zkušenosti.
To je dobrá otázka, ale jak to poznat. Když už jinak vypadaj v pořádku, žerou jen ty oči. Nechci tam cpát nějaký léčiva když nevím co to může být.
Doporučil bych nejprve vystřídat více druhů krmení, je možný , že třeba neměl hlad a něco ho svědilo.
. Pokud by nežral ani nic jiného, tak má problém.
Otázka je, jestli je to opravdu plíseň..
0 22.04.2015 10:51 Zmatkařka Prosím o radu: máme 8 terčů, minulý týden se jeden začal stranit a nežral, jinak jsem na něm nic nezpozorovala (dýchal normálně, žádné bílé výkaly, jen se občas tak jako zachvěl), po dvou dnech se srovnal, začal jíst a plavat s ostatními, před dvěma dny přestal jíst další terč (plave s ostatními, ale nežere), dneska jsem ho viděla jak se otírá bokem o dno. Výkaly jsem u něj žádné neviděla a dýchá normálně.
Ostatní terči jsou v pohodě.
Akvárium 360L, hodnoty OK (NO2-0, NO3-10, pH 6,8), teplota 29°C, vodu odkalujeme a měníme 1x týdně 100L a mezitím ještě jednou odkalím (cca 20L). V akva jsou terči už pouze s neonkama (ty prospívají báječně).
Co to může být? Napadli mě vnitřní paraziti, ale bílé výkaly nemají. Tak nevím.
Snad bude. Pokud by se nezlepšila ta "plíseň" na oku co na to použít?
OK, jestli zerou tak snad dobry, zatim men poctive vodu a uvidis...at se dari
Od tohoto výrobce pár přípravku taky používám, ale jde mi o to, že čím dýl je chovám, tak zjišťuju, že toho víc a víc chybí a přitom furt nějaký to léčivo přikupuju.
Jak jsem psal mám je od soboty, první dva dny vůbec, v pondělí už oťukávali žrádlo a teď už celkem normálně žerou.
mirne podezreni na strevni parazity jsem mel uz od zacatku...zere ta ryba?
Dobrá díky, od soboty měním denně a zdá se, že se to pomalu lepší uvidíme. Co se týká léku co je všechno dobré tedy mít doma, díky?
Nejlepším lékem je odkalování a maximální možná výměna vody,nejlépe denně-té máš skladem předpokládám dost.
Našel jsem v článku
rybicky.net/clanky/525-vnitrni-paraziti-u-tercovcu že prohýbání páteře u ocasní ploutvičky je taky příznakem střevních bičíkovců mohlo by to být i tohle než genetická vada. Dál se zeptám jaká léčiva z Vašich zkušeností je dobré při chovu terčovců mít "skladem" doma?
Ryby přeprávovány klasicky ve vyhřívaném termoboxu po dobu cca 8 hodin. špatná kvalita vody taky není, pravidelná denní výměna 30 procent vody, výluh torbenu. V druhém akváriu terčovci prospívají na jedničku. Co použít na léčbu těch očí?
Výborná otázka,klidně to můžou být následky ne zrovna ideálního transportu.
V čem a jak dlouho byli terčovci přepravováni?
Ryby jsou čerstvě přelovený ma a to je typický pokud přijdou do nevhodného prostředí.Žábrohlísti? já si bohužel koupil mikroskop a vyšetřil spoustu ryb co se mi nezdáli ,ale žádný problém s žabrohlísty spíš s nálevníky dravými.
S tou boulí souhlas, mám teď čerstvou zkušenost, žábráci 4 den po nákupu, nebylo to od chovatele, takže v krámě to mohlo už jet nějakou dobu, ale znáš to, mám třeba jenom blbý oko a zbytečně plaším. Nejlepší bude, když se začne s vodoléčbou, přicmrndne výluhu a bude se vidět kam se to posune.
Já bych to viděl na blbou vodu,budˇje stará ,nebo úplně na nic,žábrohlíst se tak rychle neudělá pokud vůbec a oči nezakalí a boule na ocase to je genetická vada
Starší reakce
Tomu už nepomůžeš a pokud jsou ostatní ryby v pořádku bude lepší obětovat jen toho jednoho a ostatní ryby chloraminem nezatěžovat s ohledem na to že si léčbou odrovnáš nitrifikační bakterie ve filtru a mohou přijít problémy úplně jiné...
momentalne jedine co mam doma tak je chloramin - T mal som aj nieco od sery ako bactopur ale uz to bolo po zaruke tak som to vyhodil ....
Nemozem skusit ako prevenciu chloramin - T ? alebo je to uz zbytocne ?
Prijde mi, ze moc neroste, ma nejake moc velke oko k velikosti tela a navic nad ocima uz je videt, ze nad hlavou je takovy vyhubly, ma to moc promackle smerem dovnitr. Tipuji, ze uz spotrebovava sam sebe, coz se projevuje na ploutvich. Ta ryba muze zit jeste dost dlouho, ale uz to bude jen horsi.
Nerikam, ze musim mit pravdu, ale u jednoho sveho jsem zazil presne co pisu. Abys vedel na cem jsi lepe, potreboval bys videt vykaly, tedy jestli vubec jeste nejake jsou.
jedina zmena v akvariu ktora bola za posledne par dni/ mesiac , je ze som kupil do akvaria nejaky ten huf tetier neonovych a podobne ...
prikladam jednu fotku teraz fotene
no ano je chudsi ako bol predtym a jest chodi riadne spolu s dalsimi rybkami
Jak vypada? Je zaroven i pohubly? A jake ma vykaly, pokud jeste nejake?
Zdravim
neviete mi poradit s diskusom ?
Mam v akvariu 8 diskusov no jeden z nich zrazu ako keby stmavol, a ma akoby oplesnete plutvy alebo mierne rozpadnute ...
Co snim ?
Do krmiva im davam raz tyzdenne sere fishtamin
Vodu menim kazdy tyzden max 2 takmer polovicu
Starší reakce
dnes jsem to objevil
Starší reakce
zdravím,
potřebuji poradit.
2-3 terčovci se pár dnů schovávali za kořenem, dnes vyplavaly konečně ven, ale jsou takoví bojácní. Na radu od Romana chci začít léčit Tremazolem od Sery a objednal jsem i Fishtamin. Nemůžu ublížit jiným rybám?
Jak často měnit vodu, teď měním 2* týdně 40-50% a odkaluji.
díky
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [11] ...... 77
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 65119x