Přihlásit se RYBICKY.NET »

Terčovec - nemoc

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Terčovec - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - rriki Re: noba
Ta tvoje ryba je žíjící mrtvola,jí pomůš jen tím ,že jí utratíš.Paraziti se dostali při nemoci do stádia, že ryba brzo pojde.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - noba
Fotka k příspěvku prosim o radu co by mohlo byt mému terčovci. Má tmavší barvu a třepí se mu plutve. žere normálně. ale je na něm vidět že není ve formě. před nedávnem jsem léčil, střevní parazity i žabrohlisty ( ne najednou)

Reagovat na tento příspěvek 0  - Tomiino Re: romant
Ahoj.No jasny.snazim se ale trapi me to jsem za ne dal takovy penize a takle nafoukani :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Tomiino
Dej jim čas, dovedou to bejt pěkný tvrdohlavci, moc jim nepodstrojuj, spíš hladovku a měň častěji vodu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tomiino
Ahoj vsem,potrebuji se zeptat na neco co se mi jeste nestalo.Dva roky mam terce ve 200 l mel jsem jich 6 zacal krmit mrazenym a zbyly mi dva zdrave,zabrohl.utocili.Ted jsem dokoupil 4 malbora od chovatele.Minulou nedeli je dprendal do akva a ted nezacali zrat,schovavaji se v rostlinach obcas vyjedou ale ne na dlouho.Jeden z tech dvou starousedliku byl drobet agresivni tak nocoval v jinem akva,po preloveni zpet nezere take...konecne stadium v akva nezere mi ani jeden.NO mam v pohode,voda dobra jako vzdy pred tim.Nevinm cim to muze byt...nejaka nemoc?nebo jim to proste trva nez se aklimatizuji z prazdneho akva do akva zarostleho??
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tomas23 Re: vikino
Díky za info... granule jsem nechával naboptnávat když byly terčovci malí. cca půl roku to již nedělám.(asi tedy opět začnu... mám na to postup, že granule nasypu do sítka a sítko ponořím trochu do akvária, aby se do něj nasákla voda... pak nechám granule změknout a sypu rybám )
Nyní krmím vždy po malých dávkách, ale častěji. nasypu jen pár granulí, aby si ryby zalovili potravu :-) pak jim dám chvíli pauzu a zase dostanou dávku. takových to malých dávek dostanou 4 - 6 za den (ráno, když se vrátím z práce a cca hodinu před zhasnutím světla ) občas dostanou hladovku, ale většinou mi jich je líto protože smutně koukají a večer před zhasnutím jim alespoň trochu nasypu.

Ještě mě napadlo zda je možné předávkovat ryby fishtaminem... jak byly ryby plaché, tak jsem jim tam trochu nalil a asi mi ujela ruka :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vikino – re-tomas23
No starostlivost z Tvojej strany by som povedal priam ukazkova... vymena vody , teplota, pH .... v norme. Jedine co by som zmenil je zmerat NO3, nie NO2. Ak je NO3 nad 70mg/L, moze sa stat, ze ryby prestanu prijimat potravu..
Mozno len dostala zapchu a nieco zasprajcovane v crevach, ked sa vyprazdni, mozno bude OK. No ak by to trvalo dlhsie, ja by som ju odlovil a zvysenim teploty(postupnym) az na 34-35st.C a entizolom by som ju preliecil...
PS: ked krmis granulami, nechaj ich najskor v malej miske vo vode naboptnat a az potom zkrmit. Ked sa podaju suche do vody, moze sa stat, ze granule naboptnaju v crevach a je zle... Toto zvlast plati pri tetra granulach a sera...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tomas23 – nežere
Ahoj, mám problém s jedním terčovcem. Straní se od ostatních a nechce žrát. Na oko vypadá v pořádku, zbarvení je OK a rohovka oka tmavá také není. Bílé výkaly jsem zatím nezpozoroval. V poslední době byly všichni více plašší než obvykle, ale už se to docela srovnalo. Jen ten jeden nežere.

Každý týden měním cca 30-40% vody nyní jsem zvýšil teplotu na 33°C ph6 (dnes bude výměna vody, takže pH trochu vyleze nahoru cca 6,5) Zkoušel jsem měřit no2 a nic jsem nenaměřil

V nádrži jsou jen terčovci, ancitrus a rostliny.

Krmím převážně granulemi (tetra discus a občas dostanou hikari discus bio gold) a občas dostanou i mražené (měly by to být nějaké mořské potvory - discus life intensive red )

Před nějakým časem se poprvé vytřely a zrovna samice z páru dělá takovéto šprajci a nechce žrát :(

Obávám se, že by to mohl být vnitřní parazit... Přemýšlím, že bych zahájil léčbu entizolem (1tab/30l) popřípadě tu mám i flagellol.

Co radíte? díky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kzpro
Podle mého je ryba s bílým výkalem focena po podání entizolu a tudíž se pravděpodobně jedná o vnitřního parazita již zahubeného podáním léku.Ten takto odchází klasicky ven z těla. Nehrnul bych se bezhlavě do další léčby a toto zvážil. Teprve pokud se stav léčených nezlepší, léčil bych jiným lékem.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vikino – metronidazol
Skuste si v lekarni popytat cisty metronidazol, je to taky nazelenkavy prasok dobre rozpustny vo vode. Co je vyhoda oproti entizolu, ze je teda dobre rozpustny a neobsahuje zbytocnosti okrem aktivnej latky. Predaju ho ale asi len na recept, staci od veterinara, aj ked je to ludsky liek. Davka 2g na 100L vody je postacujuca a pomoze. Zvysit teplotu aspon na 33st.C. Po 3-dnoch vymenit 1/3 az 1/2 vody a tu istu davku pridat do vody. Vydrzat dalsie min 3 dni a krmit len minimalne aj ked ryby zeru, len granulami.
Cena metronidazolu u nas na SK: 50g balenie 18,-€, predaju aj 5g, zalezi kolko potrebujete a kolko Vam predpise veterinar.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RAPRe: Ivoš
A nebo rezistence na entizol.
Tak dlouho se preventivně přeléčuje, až je celý lék k ničemu. hmm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ivoš Re: O.Tom
Žeby zparchantělé ryby odchované způsobem: ráno antibiotika, k obědu anabolika a k večeři steroidy, hlavně ať jsou velký a barevný a co nejdříve od chovatele pryč??
 Reagovat na tento příspěvek 0  - O.Tom Re: smidakkuba
právě se snažím léčit entizolem a zítra bych měl dle návodu ve zdejším článku dávat poslední dávku... jenže ty vykaly toho terče nevypadají, že by léčba zabírala.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - smidakkuba Re: O.Tom
Tenhle má v sobě vnitřní parazity. Doporučuji celé akva přeléčit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - O.Tom Re: O.Tom
Fotka k příspěvku

Reagovat na tento příspěvek 0  - O.Tom
Fotka k příspěvku Potřeboval bych pomoct... pomalu už nevím co zkusit.
Moji terčovci mají postupně, nějaké problémy. Vždy tak 1-2 z cca 10.
V posledním půl roce co je mám, jsem měl 2 úmrtí.
První byl malý terčovec, který byl od začátku divný, nerostl, schovával se a měl spíš podivné protáhlejší tělo. Tak jsem si říkal že to byl "nepovedený" kus a moc se tím nezabýval.
Zhruba před měsícem mi umřel další malý, pravděpodobně na střevní parazity, všiml jsem si ho pozdě protože se stále schovával v rostlinách, odchycení a pokus o léčbu entizolem nezabral.
Pár dní na z5 mi začal bokem od ostatních postávat i jeden z větších terčovců.
Vůbec ho nevidím žrát, sem tam dloubne kdo ví proč do biomolitanu.
Rozhodl jsem se pro jistotu "přeléčit" celé akvárium entizolem.
Podle zdejšího článku, i když si nejsem jistý zda jsem ho dobře pochopil.
rybicky.net/clanky/525-vnitrni-paraziti-u-tercovcu
Zítra bych měl měnit část vody a dávat poslední dávku... a koukám, jeden další malý terčovec táhne hov.. delší než je on sám. Přitom jsou všichni vybarvení, jako málo kdy předtím.
Kromě toho co postává bokem mi všichni žerou z ruky, ti nedočkaví skoro i ruku...
Nerad bych další úmrtí, ale nevím co dál.
Teplota vody je okolo 29°, krmit v poslední době krmím jen suchým, SAK, sera granule, vločky. Předtím bylo i mražené krmivo, discus mix, patentky, artemie.

Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: Ivoš
Toto jsou nikoliv kacířské úvahy, nýbrž holá pravda. Proto Sera dala na trh léčiva s koncovkou -ol, protože ta s koncovkou -pur (zaměřená zcela stejně), již přestávala účinkovat díky rezistenci ryb či parazitů na poměry chemie v těch lécích řady -pur.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Ivoš Re: smidakkuba
Na to se neptej mě. Terčovce chovám jen pro radost, nesnažím se je množit. A tak si můžu dovolit kacířské úvahy a jednání toho typu, že střevní paraziti zkrátka do trávicího systému patří (aby rybám stimulovali imunitní systém), proto se je nesnažím za každou cenu vyhubit ale spíš se snažím udržet ryby v takové kondici, aby je regulovaly vlastními silami. S Flagellolem to bude asi jako s každým jiným léčivem: čím častěji se bude používat jako prevence, tím rychleji si na něj paraziti zvyknou a tím dříve se stane neúčinným. (není to tak dlouho, kdy se dávala při léčbě 1 tableta Entizolu na 40 l vody, dneska už se praktikuje dvojnásobná koncentrace)
Ale jak říkám -toto je politika, kterou si může patrně dovolit jen rekreační chovatel terčovců.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vikinoRe: jacerv
Zhruba v deci vody nechaj rozpustit 1 tabletu entizolu-rozdrvenu na prach. Nasyp granule, najlepsie nasavaju asi od tetry. Urob si potom z tych nasiaknutych granul male krmne davky, ktore vies ze ryby zozeru a daj do mrazaku. Kazdy den rano a vecer s tym krm aspon 5-6 dni. Malo by sa to spravit.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - smidakkubaRe: Ivoš
Četl jsem o cyprinopuru poprvé zde na stránkách a opravdu na něj nedám dopustit. Ještě se zeptám. Je pravda že Sera flagellol zatočí spolehlivě s vnitřními parazity nebo je tu nějaký rod parazitů na který vůbec nepůsobí a jak s entizolem? Díky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ivoš Re: smidakkuba
Třeba něco takového existuje ale nikdo na to ještě nepřišel. Cyprinopur je primárně určen na vraždění kapřivců a jak skvěle zatočí s žábrohlísty, co ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - smidakkuba
Ahoj chci se zeptat na léčivo. žábrohlísty léčím sera cyprinopurem musím říct že funguje výborně a tak jsem se chtěl zeptat jestli nějaký podobný zázrak není aji na vnitřní parazity.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jacervRe: vikino
díks za reakci, teď sem to očíhnul a je teda fakt že jich tam je víc, koretry jim vůbec nejedou, ale jakékoliv granule si pochvalujou :) nějakej recept na ty granule s entizolem ??
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vikino – "jedno hovinko"
No je pravda, ze kalamita to nie je, ale je to priznak niecoho co moze prerast do kalamity. Ja by som 5-7 dni krmil granulami namocenymi do entizoloveho roztoku rano a vecer... kym tie ryby este zeru.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ivoš Re: jacerv
Já osobně bych nasadil na 14 dní monodietu, a to koretry -živé či mražené a pozoroval bych ryby. Koretry jim každopádně budou šmakovat, takže jim tím uděláš velkou radost. Když by po těch 2 týdnech bylo vše v normálu, vrátil bych se k běžnému krmení.
Jedno bílé hovno kalamitu nedělá:-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jacerv
Fotka k příspěvku Zdravím, dnes z ničeho nic sem objevil na filtru u 14ks BD + - 13cm. Co mi poradíte na toto howinko cca 8cm ?? Přikláním se k hlísticím a nasadit Nematol ale jistý si nejsem, mohl by to být i Hexamita / Spironucleus a pak nasadit Flagellol ?? Jinak se placky chovají normálně, žravý, vitální, zatím ...

Reagovat na tento příspěvek 0  - Ivoš Re: Tomiino
Cyprinopur jsem koupil v normální akvaristice ale určitě se dá sehnat o něco levněji i v chovatelskách e shopech. Po těch zkušenostech bych se ho už nebál zahájit preventivní léčbu ve společenském akváriu při zakoupení nového terčovce - nezaznamenal jsem žádné vedlejší negativní účinky na ryby , rostliny, šneky či nitrifikační bakterie. Po ukončení léčebné kůry není třeba nějak extra měnit vodu - zkrátka se jedná o parádní léčivo.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tomiino Re: Ivoš
děkuji za super clanek.V akva zustanou jen 2 starousedlici a pridou 4 novackove tak to by mela byt dostatecna prevaha,tak ho snad zpracujou.Ten pripravek,ktery popisujes se da koupit kde?nebude urcite od veci,mit ho doma kdyby neco...
Rozhodně je lepší přidat 4 nové ryby ke 4 stávajícím než třeba jen 2 nové. 4 se dříve rozkoukají a svým počtem trochu rozřtříští nevítaný zájem starousedlíků. Ty původní tam nech včetne toho rváče. Sice budeš mít asi 14 dní v akvárku menší vzrůšo ale pokud v něm máš dobré podmínky, nové ryby budou zdravé, tak by se měly do 14-dnů rozkoukat a začlenit se do kolektivu. Pokud bude ten jeden kousek pořád silně dominantní a bude je odhánět od žrádla, krm na více místech současně, Dej si bacha na žábrohlísty -noví terčovci v akváriu často znamenají v tomto směru pohromu. Tady se můžeš dočíst, jak mi pěkně zatopili: rybicky.net/clanky/956-bezpecna-a-ucinna-lecba-tercovcu-pri-masivni-expanzi-zabrohlistu-a-jak-ji-predejit
Vyzkoušejte
mam tam 4 kusy,ted budu davat ty nachcipany do leceni mimo nadrz a zustanou mi tam dva jeden vetsi a mensi.Od chovatale bych chtel o vikendu koupit 3-4 podobne velke kusy jako je ten stalej.Premyslim,jestli si troufne na jine 4 kdyz budou drzet spolu a nebo mam dat stranou vsechny co mam v akva a koupi vsech 6 ze stejneho hejna :-)
Osobně bych vylepšil dvě věci a to filtraci a výměny vody. Pouvažoval bych nad nějakým externím filtrem, kterej by mě tam k těm plackám seděl daleko více a do tý doby bych přitlačil na výměny vody a to 2x týdně v tom objemu jak to činíš. Ono to chování může být způsobeno lehce zhoršenejma podmínkama v akváriu a to že je něco tak jak býti nemá, o tom svědčí to propuknutí těch parazitů.
No, pokud by přežil ten kýbl a následně to nějak neodstonal, tak by se po návratu zase rychle rozkoukal a vrátil se do zaběhnutých kolejí. Jinak máš pravdu -vždycky se najde v hejnu nějaký dominantnější kousek, zvláště, pokud je větší než ostatní. Ideální je mít jedno stabilní hejno delší dobu - ryby si na sebe zvyknou, vytvoří si hiearchii a ani agresivní projevy už nebývají tak ostré. Není dobré dokupovat ryby postupně -každým přírůstkem se zaběhnutá hiearchie zcela anuluje a každá ryby si začne budovat své společenské postavení zase od nuly, takže se často začnou mezi sebou honit i kusy, které spolu předtím vycházely a může trvat i pár týdnú, než se situace stabilizuje
V kyblu jsem myslel ponechat tam chvilku toho teroristu,jestli by se uklidnil. Zase si rikam,ze vzdycky bude v akva jeden co se bude vyvysovat :-)
V kýblu néééé!!! Pokud možno, klidně můžeš přeléčit celou nádrž.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tomiino Re: romant
jasny lecit budu co nevidet mam pripravenej entizol tak snad pomuze.Jenze toho lumpa nemam kam prelovit,pomuze nechat ho nejakou dobu v kybliku a pak ho vratit zpet?
Ty ryby si to prostě nesou v sobě a když se zhorší podmínky v akva a stres k tomu může smozřejmě přispět, tak se nemoc rozjede. Ryby začni léčit odpovídajícím způsobem, informací je zde dostatek a toho teroristu bych na nějakej čas odlovil a potom ho tam vrátil jako nově příchozího.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tomiino – Tomino
Ahoj,mam v akva 5 tercu 4 diamondy 1 cerveny tyrqyse.Dva diamondi se drzi stale v rohu,jeden zacina mit bile vykaly.Vim,ze se jedna o strevni potize a docetl jsem si,ze muzou onemocnet i diky neustalemu stresu...cerveny t.je vetsi a casto je honi po akva i tak ze se nedostanou ke zradlu.Muze to byt duvod jejich onemocneni???dekuji za reakce
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mates69 Re: rriki
rriki napsal: Pokud rybám při parazitech koukají bílé knoty z hlavy,tak to je poslední stádium nemoci ,kdy se parazit dostane ze střev do tkáně a ryba je v takovém stavu,je v podstatě kost potažená kůží.Doporučuji si o tom něco přečíst a ne bezhlavě léčit. Teplota 32 stupňů nemoc neřeší ,bičíkovci nesnáší teplotu až okolo 35 st. No tak jsem to slysel od skusenyho chovatele že se to tak dělá,ale o ty teplotě máš pravdu až od 35. Naštěstí mi ještě nemarodili. Jednou jsem jednoho adoptoval a jak píšeš byl kost a kůže. Samo že nepřežil. Myslím že se už v takovým stavu ani nedá zachránit. Nebo ano?
 Reagovat na tento příspěvek 3  - rriki Re: mates69
Pokud rybám při parazitech koukají bílé knoty z hlavy,tak to je poslední stádium nemoci ,kdy se parazit dostane ze střev do tkáně a ryba je v takovém stavu,je v podstatě kost potažená kůží.Doporučuji si o tom něco přečíst a ne bezhlavě léčit. Teplota 32 stupňů nemoc neřeší ,bičíkovci nesnáší teplotu až okolo 35 st.
 Reagovat na tento příspěvek -1  - rriki Re: smidakkuba
Učíš se rychle palec
 Reagovat na tento příspěvek 3  - smidakkubaRe: mates69
Tohle nejsou paraziti ale nedostatek vitamínů. TOhle je nedostatek vitamínů pokud se nepletu. U mého terčovce se to oběvilo po pár dnech to jakoby odpadlo a byla po tom děrovka. Stačilo rybu cpát vitamínama. Já jim máčím krmení v rozpuštěných tabletách pro psy a k tomu sera fishtamin a za tři týdny se rány zcela zacelily a byl klid.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - AldaKRe: mates69
Ahoj, zatim díky za rady. Nejčastěji krmim mražené artemie, směsy z hovězího ,krůtího srdce výhradně od firmy Aquamaster ze sušeného pak nejčastěji Sera diskus granulat. Je pravda, že poslední dobou jsem to trochu přeháněl z mraženou potravou, takže to klidně na nějaké ty parazity může vypadat. Teplotu jsem zvýšil už včera, tak uvidíme. Přidám ještě nějaké ty vitamíny jak radí rriky.
 Reagovat na tento příspěvek -3  - mates69
Ahoj. To jsou paraziti. Zvys teplotu na 32 a až to zmizí tak udrzuj teplotu 28-30 a nebudeš mít problém. A trošku víc teď vzduchuj. Čim krmíš? ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 4  - rriki Re: AldaK
Kup si minerální sůl a do žrádla mu naper vitamíny
 Reagovat na tento příspěvek 0  - AldaK
Fotka k příspěvku Zdravím, potřebuji také radu ohledně nemoci u terčovců. U jednoho z mých terčů se vyskytly takové malé jakoby červíci (viz.foto). Jiné příznaky onemocnění nemá normálně žere, plave, neschovává se. Ostatní ryby jsou v pořádku. Děkuji za rady a Vaše připomínky.

Reagovat na tento příspěvek 0  - CucciolaRe: Cucciola
Fotka k příspěvku

Reagovat na tento příspěvek 0  - Cucciola – Terčovec - červená boule
Zdravím všechny,

potřebovala bych radu. Jednomu z našich terčovců se pod tlamkou udělala taková červená boulička, už jí má asi měsíc a pořád se zvětšuje, nejprve jsme mysleli, že se jen o něco poranil, ale zřejmě to bude něco jiného. Terčovec plave, žere, dýchá i vylučuje normálně. Fotka nic moc, ale snad to někdo z vás pozná. Díky za rady :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - radecek Re: Marťa
Romant vždycky dobře poradí! ahoj ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MarťaRe: romant
Díky za radu,vypadá to,že to pomáhá.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Marťa
Denně bych měnil tu vodu v objemu 1/3 akvária. Dal bych jim 3-4 dny čas na zotavení a teprve potom bych začal uvažovat o léčbě. Ta vodoléčba by si s tím měla poradit.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 77

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 65534x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4551-tercovec-nemoc?od=1536