Prasklé sklo a jeho lepení
0 26.11.2009 23:17 Wexelo filipsi napsal: Proc ne, na jeho rozmery akva? Pokud do toho nebude necim bouchat, s dostatecnou rezervou to staci. Sam bych ale take pri koupi volil rezervu vetsi. Male deti okolo akva ...
Uz jsme to spolu myslim jednou resili, pokud akva nema horni podelnou vyztuhu, nahore uprostred se proste po napusteni prohne. Viditelne, meritelne (cim bude sklo slabsi, tim vic). Ale nicemu to nevadi, pokud neni sklo slabe prilis, aby prasklo (nebo melo prilis malou rezervu k prasknuti) je to tak v poradku, kazdy material se tak chova.
Pravda pravda, moje akva od dědy co mám už pár let a on ho měl taky hodně let je taky prohlý a za celý ty roky se nic nestalo, prohnutý máme i skleněné police v kuch. lince a taky drží. Sklo se tak prostě chová. Pokud je tloušťka správná nic se nestane.
Proc ne, na jeho rozmery akva? Pokud do toho nebude necim bouchat, s dostatecnou rezervou to staci. Sam bych ale take pri koupi volil rezervu vetsi. Male deti okolo akva ...
Uz jsme to spolu myslim jednou resili, pokud akva nema horni podelnou vyztuhu, nahore uprostred se proste po napusteni prohne. Viditelne, meritelne (cim bude sklo slabsi, tim vic). Ale nicemu to nevadi, pokud neni sklo slabe prilis, aby prasklo (nebo melo prilis malou rezervu k prasknuti) je to tak v poradku, kazdy material se tak chova.
Ale ono tu jde i o Absoluta, který má tl. pouze 6mm.
Kazde akva bez hornich vyztuh bude po napusteni meritelne prohnute. Muze to byt pri nizsi tloustce skla i dost. Zkusil bych jednoduchy staticky vypocet (nekde jsem tady kdysi uvadel nejaky link co to bud spocital sam, nebo tam byly primo vzorce, ted uz nevim presne. Tak se dozvis, jak je na tom akva s pevnosti, a jestli prohnuti odpovida danym rozmerum a tloustce pouziteho skla. Myslim, ze v tvem pripade muze byt (a asi i bude) 8mm vicemene spravna hodnota, dana vlastnostmi skla.
Spousta lidi si mysli, ze akva prohnuta nema, ale bud to ikdy nemerili, nebo meri pouze posuvnym metrem na hornim okraji, a pritom maji horni podelne vyztuhy, ktere ohybu nahore zamezi. Akva je pak prohnute mene, ale uprostred akva, pokud by to slo dobre zmerit, by par mm namerili take.
ted si tak říkám že do juwelu už asi nepujdu. slabé skla, předražený vnitřní filtr který v akva zabírá místo a výztuhy. Příští akva už asi u firmy farao ta mi udelá kryt akva osvětlení i skřínku
![:)](../obr/s/16.gif)
a bez skřínky mě to vyjde levněji než od juwelu
![:)](../obr/s/16.gif)
Tak to koukám...Já mám od nich už druhý komplet..A oba v pořádku..I když jsem je přivezl ze zahraničí..
Já osobně být tebou to nijak neřešil..Neměl jsem s nima sebemenši problém..Ale to už je jen a jen tvoje věc...
![;-)](../obr/s/03.gif)
právě že ne bylo uplně nové z hornbachu dostal jsem ho jako dárek na vánoce 2007
tak ted uvazuju jak to napravit jestli by sel rám nějak sundt a dolepit podélné výztuhy a rám dát zpět i s přičnou vyztuhou nebo přičnou vvyztuhu vyříznout a nechat jenom rám nebo dát rám bez přičneho kantu a dát normalně pásek skla jako přičny kant a ten by byl přilepeny na podelnych vyztuhach
Tak to máš asi už nějaký z druhé ruky,???Já měl úplně nový a byl jsem s ním spokojený..
![;-)](../obr/s/03.gif)
![Fotka k příspěvku](../k/forum/n/217455.webp?a=0)
dalsí fotka vyztuha byla přilepena zase nejakym silikonem ale asi se odlepila
![Fotka k příspěvku](../k/forum/n/217452.webp?a=0)
nezdá se mi že by byl ten horní rám zatitý je v rozích a v méstě vyztuhy přilepeny silikonem (nebo nejakym silikonovým lepidlem)na obrázku je videt ze je i rám prohnutý
Je tam opravdu slabší sklo u těch Juwelů než udává tabulka...Sám jsem se už na to díval..Myslím,že je to zase vyvážené horním zalitým rámem se vzpěrou..Je to ovšem jen můj názor..
![;-)](../obr/s/03.gif)
Jen jestli jsi nekoupil terárium.
![;-)](../obr/s/03.gif)
Pokud tam máš originál neporušený horní rám tak myslim,že by ty dvě příčné vzpěry měli stačit..Jaké mám prohnutí skla nevím..Ani jsem to neměřil ani to zvlášt nesleduji..O vikendu jedu domů tak se podívám..
![;-)](../obr/s/03.gif)
ted jsem to jen tak pravitkem změřil a skla na tom riu 180 mam silné 6mm
Tak to máš nějaký starší typ...Já tam mám už T5 zářívky...Ten horní rám je celý zalitý v plastu a originál příčné vzpěry od Juwelu..Na té fotce ve druhém příspěvku je to vidět...Bohužel nejsem ted doma tak to nemohu lépe vyfotit....
![:-(](../obr/s/13.gif)
Tak to je nějaké divné ..Já tam mám výstuhy dvě...Jinak podle obrázku máš stejný typ jako já..
![:-(](../obr/s/13.gif)
Jaké tam máš zářivky T8 a nebo už ty slabé T5???
Podle mně by taková nádrže podélné výztuhy při tl. 8mm měla mít.
nikde jsem nevidel ani jakou sílu ma sklo v tomto akvarku na strankach fuwelu to neuvádějí ale tatka ma akvarko (stejné rozměry jak ja tj.: 100*40*50) a sklo ma sinlé cca 9mm (nevím jestli 9mm nebo 10mm) a má tam pouze podélne výztuhy a sklo nemá prohnuté skoro vubec mozna nejaky milimetr
0 26.11.2009 19:22 Wexelo Já mám akva 112 litru starý po dědovi. Výstuhy nemá a sklo je taky mírně prohlý a je to tak už snad 15 let a nic nepraská. Sklo je trochu pružné, ale jestli chcete, tak tam výstuhy vlepte. Jestli je tam nedal výrobce tak snad ví co dělá.
já bych tedy nebyl vůbec klidný a něco bych s tím dělal. To sklo nemusí vydržet věčně takhle prohlé, ale je to tvá věc co a kdy uděláš. Ale pak může být pozdě. Prohlé sklo je prostě na AQ velká chyba, ale ty za to nemůžeš! Ale já bych ihned to AQ vyměnil nebo reklamoval nebo jak by to nejlépe šlo.
Je pravdou,že Juwel dělá akvária ze slabších skel...Já mám například na Riu 400 jen 8 mm sklo(ale to už se tu někde řešilo)..Měl jsem před tím Rio 180 a ted mám Rio 400,ale opravdu nikde jsem to neslyšel ani nečetl,že by samovolně prasklo..I když stát se může všechno..
![:-)](../obr/s/02.gif)
Na můj vkus je i 4 mm moc.
sem se díval jste jednou a je to cca 4 mm
Omlouvám se tohle patřilo jako reakce na tebe..
Nevím jaký to byl typ akvária ??Ale já tam ty výstuhy měl už z výroby.. Tady najdeš pár fotek...
rybicky.net/nadrze/7218 ![:-)](../obr/s/02.gif)
tech 6 mm je CCA nemam tady šupleru ani nějakou rovnou vodovahu podle ktere bych to změřil jak neco sezenu tak napisu přesně
To nevím,ale Juwelu věřím ....
![;-)](../obr/s/03.gif)
Kdybych měl AQ prohlé o 6mm tak bych tedy klidný nebyl, ty ano?
Nevím jaký to byl typ akvária ??Ale já tam ty výstuhy měl už z výroby.. Tady najdeš pár fotek...
rybicky.net/nadrze/7218 ![:-)](../obr/s/02.gif)
To je divný, že by Juwel nedával na svá akvária výstuhy. Já měl dřív nádrž 350 l (150x50x50) a ta měla podélné i jednu příčnou výstuhu. V každém případě by to stálo za to domluvit se ve sklenářství a nechat si je tam dolepit (nebo dolepit sám). Za ten klid to určitě stojí.
pomohlo by kdybych do akva vlepil podélé výztuhy?
0 26.11.2009 19:00 Skorica To mate pekne.Mi stacilo vylitych 90l.
ja mam rio 180 a tam mam jenom jednu přičnou vyztuhu žadne podelné, a sklo se mi prohýbá asi o 6mm taky z toho mam trochu strach ikdyž je to "jen" 180 litů ale vytopit sousedy by nebylo zrovna příjemné
Ahoj lidi mam origo Juwel Rio 400 koupil jsem pouzite. Napustil jsem ho a zjistil ze sklo je prohnute o 8mm . Vystuhy origo nema zadne mam tam vlepene 2 pricne. Nemate s tim nekdo zkusenosti? No 400l na zemi me dela trochu starosti. Diky za rady.
...brusia sa len hrany...nech sa clovek neporeze...silikon drzi najlepsie na velmo hladkej ploche...
![X-)](../obr/s/15.gif)
pozri moj clanok a foto, uvidis
pod jakým uhlem cca brouskem "brousit"?
Hrany obrousit brouskem na kosy z obou stran - nejlépe dlouhým tahem přes celou délku skla - samozřejmě namáčet brousek ve vodě!!!
Přidat reakci
1 ...... [19] ...... 32 33
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 38457x