Prasklé sklo a jeho lepení
Neblbni a neriskuj otravu osádky. Skoč ku sklenárovi a ak je seriozny tak Ti požičia tubu akva silikonu na víkend (určite ho každý sklenár má) a po zlepení akva mu ho vrátiš a podľa toho koľko spotrebuješ tak mu zaplatíš. Ja som tak lepil lišty na boky akvárii.(Nikdy som nič neplatil) Inak,tak ako to tu niekto písal,sú aj malé tuby na akva silikon(najmenší 8ml,potom aj 20ml....aj čierny aj transparentný) a verím že ho v hocijakej blbej akvaristike majú. malý stojí cca30 sk a trochu väčší cca50sk. Tak u vás to musí stáť aj menej. a inak také mini akva ťa musí u sklenára vyjsť tak max na 150sk. to sa Ti neoplatí sa s tým hrať!!!!
) tak to jo. To jsem chtel napsat k zacatku, skoda, ze jsem se neodhodlal. Plexisklo je pouze jedna vec, a to PMMA, polymetylmetakrylat. Spousta veci vypada podobne, ale je to chemicky diametralne jiny produkt pod jinymi odchodnimi (lexan, akrylon, polykarbonat) nazvy. Je ale pravda, ze mnoha lidem to je jedno, plexi jako plexi) To bile, co mas, by dokonce mohlo byt PVC.
Uplne ta nejdulezitejsi vec u lepeni, je vedet, co s cim vlastne chces lepit
0 30.08.2007 19:06 Page Docela problém neznám tu nikoho kdo by něco takového dělal
.
0 30.08.2007 18:30 Page Nikde jsem neviděl menší než ty klasické
. O malých tubách slyším poprvé, každopádně tady u nás je asi neseženu. Prostě se mi nechce kupovat silikon za 150,- z kterého použiji tak max 5% a zbytek ztvrdne
. Když to lepidlo na autoskla dost dobře drží jaký by mohl nastat problém?
0 30.08.2007 18:17 Page To je sice asi pravda, ale u 12l akva je to jedno ne??
Hlavně aby to pak nebylo toxické?
filipsi: Ono,není pexisklo ako plexisklo!!!! mám doma aj toluén,a to moje plexi jednoducho nedokázal ani naleptať(slabé),chloroform´-u nás už asi nikde nezoženieš(myslím bežne v obchode),acetón-neskúšal som. V práci máme asi 5 druhov organických skiel(plexiskiel),majú rôzne vlastnosti,tvrdé-biela fólia,nerozbitné-zelená fólia,tvrdené plexi,..... ono,niektoré sa len tak nenaleptajú. Ja mám bohužiaľ to biele-tvrdé. Ale už mám filter zlepený a drží ako sviňa. Inak podrobnosti toho lepu DuoStick: Chemsearch divízia NCH Slovakia s.r.o. Bratislava. Inak pevnosť v smiku(N/mm2) u PVC je 4.62,u ABS hmoty 7.93,Polykarbonát 9.44,GPR(sklom plnené plasty) 6.62. U Oceli je to 20.6 N/mm2. Inak doba schnutia je 15 min.
0 30.08.2007 13:46 Page – Pro hanze
Ty skla se řežou buď strunou jak to děláme my nebo na to je přímo pilka.. To lepidlo ničemu nevadí může tam zůstat stačí špachtlý větší kusy odstranit...Lepidlo drží i na tom starým velmi dobře
0 30.08.2007 13:44 Page Po zatvrdnutí silikon nesmrdí a je velmi pevný... Mám totiž dylema,jestli si koupit akva hotové nebo si nechat nařezat a slepit
. Zase když ho už koupím hotové tak když do něj budu chtít udělat vnitřní filtr tak ho tím i zmenším. Takhle když bych si ho nařezal tak bych s tím filtrem počítal a udělal ho o to větší a myslím že by mně vyšlo levnějš, pokud bych teda nekupoval tu tubu silikonu
...
0 30.08.2007 13:40 HELLBOY ja som so zohnal starsie akvarium a prelepoval som ho tymto:....zn. FORMFLEX silicone aquarium....je to specialne na akvaria....
0 30.08.2007 13:07 Page – Lepení akvária
Dobrý den vespolek
, chci si nechat nařezat sklo a slepit malé akva cca 12 litrů + vnitřní filtr. Na tak malé akva se mi nevyplatí kupovat celou novou tubu. Jelikož táta dělá auta tak i dost často mění čelní skla. Na lepení těchto oken je spešl černý lepidlo(vypadá to jako silikon a je velmi pevný). Myslíte že kdybych toto akva slepil tímto silikonem, že by to bylo OK??? Děkuji za všechny příspěvky!
Pisou tam jeste neco jineho nez duostick? Vyrobce, slozeni ... Jsou to takove dva valecky lepidla, co se maji "rozzmoulat spolu? Takovyhle vecicek je spousta, vetsinou zadny zazrak, horsi nez bezne epoxydove pryskyrice ... O realnosti ceny bych take pochyboval. Opravdu asi nicim bezne prodejnym neslepis plexi tak dobre, nez tim, co jsme ti radili, navic je to takrka zadarmo, uz nam ver
.
Zohnal som zadara lepidlo DuoStick-lepí kov,plasty.... Dvojzložkové. Niečo super. No na nete som ho nenašiel. vraj cena je cca 1200sk. no neviem či je to pravda.
To byl pokus o vtip. Jinak mi spis prijde, ze mravenci nekde kradou tu cistou, co dyma. Asopn po poslednim pokousani jsem se tak citil.
opsáno
taky mě to zajimalo
Kyselina mravenčí (lat. acidum formicicum, též acidum formicum), methanová kyselina (mimo chemii dle PČP metanová kyselina) je nejjednodušší karboxylovou (organickou) kyselinou. Z jejího vzorce vyplývá, že na karboxylovou skupinu —COOH je vázan pouze jeden vodík. Je to bezbarvá na vzduchu dýmající kapalina.///Kyselina mravenčí je obsažena v mravenčím jedu, odtud pochází její název. Dále je obsažena např. v kopřivách. Kyselina mravenčí má leptavé účinky a používá se především v organické technologii. Tvoří jako ostatní kyseliny soli, které se nazývají mravenčany. Syntetická kyselina mravenčí se užívá k výrobě barviv, v gumárenském průmyslu a v koželužství k odvápnění kůže, též jako přídatná látka
nechaji je kousat do lakmusoveho papirku (drazdi je s nim). No a kdyz je ten papirek nasakly, vyzdimou ho. Samozrejme v rukavicich.
Legraci si nedelali, opravdu se tim lepilo. Ja to nikdy nezkousel, nikdy jsem nemel kyselinu mravenci v ruce. Asi bude tezsi ji cistou koncentrovanou sehnat. (jinak je to kyselina metanova, hcooh)
Tak dnes som sa v práci dozvedel že úplne naj na lepenie plexiskla je kyselina mravčia! Len neviem či si nerobili vtipky.
0 27.08.2007 11:46 Havel-st Přesně, ono se u plexi naleptá víc materiálu a snadněji.
Silikon drží vysokou přilnavostí, tam jde o čistou, hladkou plochu, kde nezůstane vzduch, nebo bordel, proto taky ta vyšší pevnost v tahu, nežli ve smyku.
0 27.08.2007 11:22 filipsi No to je prave taky cast obsahleho problemu, kazdy material a lepidlo chce neco jine, nektery se musi chemicky nebo plazmou aktivovat, aby vubec lepit sel, nektery je dobre obrousit, neco naopak vylestit, aby lepidla byla jen nepatrna vrstva ....
Myslim, ze treba lepeni skla silikonem je toho vhodnym prikladem, tam je zabrouseni lepenych ploch nebo naleptani na skodu, drzi to hur nez cisty rez.
0 27.08.2007 10:39 filipsi Jasne, ono neni tavne jako tavne. Dela se toho hrozne moc druhu, s ruznymi teplotami taveni a nanaseni. Myslim, ze 3M dela neco tavneno, co plexisklo slepi, ale netusim, jestli to jde do te "domacke" pistole. Ja tim chtel rict, ze takove to tavne, co se prodava i s pistoli za stovku v baumaxu (a nikdo nevi, co za valecky lepidla k tomu vlastne jsou), ne. To by to oblemcalo okolo, ale na plexi nechytilo, to jen tak na nejake to prichyceni kabliku nebo dekorace nekam. Sice by to drzelo, ale jen tim lepidlem. Pri dobrem lepeni jde o to, aby spoj nemel nizsi pevnost nez okoli, ne aby to tak nejak na pohled drzelo. Nechtel jsem to komplikovat, protoze lepidel existuje strasna spousta, a nejde rict traba "slep to epoxydem", bez presneho urceni druhu a obchodniho nazvu. Proste ty rozpustene kousky, pripadne chloroform, jsou na plexi lehce sehnatelne a tutove lepici.
Jee, diky, hlavovy zkrat. Rozpoustim to v toluenu, ne acetonu. Nezavadnosti bych se nebal, vetsina vyprcha pri vyschnuti pryc, kdyz se to pak necha nekolikrat napustit vodou a stat (to se stejne musi na vyzkouseni te tesnosti), neverim, ze by to rybam v tak stopovem mnozstvi vadilo.
Hlavním komponentem Čikuli byl toluen. Já lepil kdysi kousky plexi rozpuštěnými v chloroformu... Takže v současnosti sehnat známého lakýrníka, který má toluen "na předpis". Ovšem co se nezávadnosti použitých chemikálií v akvaristice týka, mám jistých pochybností....
silikon a tavne v zadnem pripade. Epoxy by mozna nejaky sel, ale bez uprav lepenych ploch a hran to nedosahne pevnosti lepeni rozpustenym plexisklem.
Je to stale asi nejlepsi zpusob, pouze pouzivam aceton. Nevim, jake ma presne cikuli slozeni, mozna je aceton taky hlavni slozka.
Jen asi bude chtit jeste po slepeni jednou zevnitr "prolit" spoje postupne hustsim lepidlem, aby to fakt tesnilo, bude to narocne na presnost.
Jak velky ma byt?
0 26.08.2007 20:39 Sidonius "Pilinami" plexiskla, rozpuštěnými v čikuli.
(Tak jsme to dělávali v 70. letech...
Možná, že teď existují jiné způsoby.)
Čím by sa dalo zlepiť spoľahlivo plexisklo?(mám narezané pre vonkajší filter) Dík.
Starší reakce
0 23.06.2007 17:59 Ondrej To je silikon primo na akvaria. Jinak nechal jsem to vyschnout dva dny na slunku.
0 22.06.2007 19:22 Ondrej No ja jsem mel to same u 40ti litroveho akva a napapal jsem na to z obou stran silikon (nejaky takovy
shop.miga.cz/… ) a drzi to v pohode.
0 22.06.2007 18:31 PietroK Tady je prasklina, myslite, ze stací to z obou stran dat vrstvu silikonu?
0 22.06.2007 15:49 PietroK Děkuji za odpovědi. Akvárko mám lepený černým silikonem a to prasknutí není velký. Není to přímo prasklina, ale takový malý "úštěpek". Asi na 1 cm2 jsou takový bilý žilky. Stalo se mi to při vytahování akva z vany. Myslel jsem, že to bude v pohodě, ale bohužel z toho velmi pomalu, ale jistě odkapává voda. Rybky jsem zatím umístil do jiného akvária, mám jich povícero, takže nejsem v časovým presu a můžu nechat slepené akvárium pořádně zaschnout. Pokusím se sem ještě dnes večer umístit foto prasklinky a rád si nechám poradit, co s tím. Děkuji
0 21.06.2007 23:27 Marius Neviem ako Ti to prasklo, no ak to je vážnejšie tak si nechaj odrezať celú novú stenu a vymeň ju. Ak chceš ja Ti aj poviem aký silikón používam, myslím od akej firmy, len by som musel zbehnúť dole do dielne a teraz je moc hodín, takže zajtra. A napíš či máš akvarko lepené čiernym či transparentným silikónom, aby som vedel ktorý názov Ti mám poslať. Z mojich skúseností ten čierny drží 100 krát lepšie ako transparentný. Sám si akvarka lepím, takže sú to moje skúsenosti.Ináč ho robia u Vás v Čechách, myslím v Kolíne. Na slovensku stojí tuba cca 180 Sk, no isto Ti ostane a potom si môžeš zlepiť nové akvarko, na začiatok také 20 - 30 litrové. Isto to zvládneš. Ak chceš tie názvy a postup napíš, ja Ti zajtra odpíšem.
Přidat reakci
1 ...... ...... [31] 32 33
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 38455x