Prasklé sklo a jeho lepení
to by šlo možná taky a nebude vadit,že to dno je prasklé až úplně do kraje
Nevlepoval bych to dovnitř, ale naopak z venkovní strany bych prostě nalepil ještě jedno dno. Klidně s mírným přesahem, pokud to prostorový možnosti dovolují.
Chci se zeptat,přes léto jsem měl nepotřebné akvárium na zahradě na polystyrenech a jednou když jsme ho překlopili a vylévali,tak jak jsme ho asi překlápěli přes nějaký drobný kamínek nebo co a prasklo dno.Vypadá to,že aqua neteče,ale nechci riskovat při plným zatížení nějakou potopu.Přemýšlím o opravě,bylo by možné vyříznout třeba za 4 skla profil dna a celé to tam pak vlepit?
Starší reakce
a máš pravdu, je to opravdu 12 sklo. no ta největší bublina má asi 15 cm na délku. ale nikde neni skrz, tak že to neteklo. teď jsem snížil hladinu na cca 30 cm a chystám tu opravu
mám kamaráda, co už akvárek dost lepil a ten by mi to udělal za pár stovek + materiál. tzn lepidlo, aceton nebo líh a žiletky (to se vejdu do 1 tis).. nový akva takový velikosti by vyšlo aspoň na 8 tisíc + doprava... tak raději lepit nebo vlepovat výstuhy. pokusim se vyfotit ty bubliny pro představu, co je moje noční můra
ne, 70 kč za lepidlo a max cena skla.
prosim tě neblázni předpokládám že je lepeno 12mm sklo.pokudtam jsou bubliny a bojíš se tak jdou vyškrábnout a vylepit.Co se týče těch příčných výstuh pokud to lepil intenigent tak snížil podelné výstuhy o tloušťku příčné výstuhy.pokud ne tak je iealní dolepit na výšku hran akva a potom přelepit přes hrany čelního a zadního skla.pokud se i přesto budeš bát bublin tak je potřeba vyříznout klínky v rohách nechat si uříznout výstuhu ,dřív se tito lepilo kolmo "je to opičárna" v Duisburgu jsem viděl lepené takto velké nádrže ,že výstuha tvoří trojúhelník a není to vidět.Jinak rozřezat a slepit takto velkou nádrž to je lepší nechat udělat novou, dražší to o moc nebude.
Bych to radši celý slepil znova...staří už větší
Jj rozřezat, očistit a znovu slepit
Když si to sám rozřežeš a očistíš tak slepení nebude drahé
potřebuješ 8 mm sklo
odhadem 04*700 280 kč za sklo kup si malý lepidlo a slep to sám dolepit jedno sklo je sranda
nejhorší je očištění a rozříznutí to uděláš a přide nějakej chytrák nalepí tři housenky a dáš 2 kila.
jak staré je, to bohužel netuším a ani to již nezjistím..
rozřezat myslíš, žiletkou rozřeza silikon, očistit od něj skla a slepit vše znova? nebo se musí řeza sklo?
pokud bych to podstupoval, nevíte kolik by stálo slepit 200 x 70 x 70 cm? asi...
80x50 ta přední stěna třetí rozměr cca 40...když sem to měřil vyšlo mi asi 160 litráž..mám to na půdě a nechce se mi tam
Asi 160ka a přední sklo v pr..ehm v tam. když to rozřežu očistím a odnesu znova slepit + to přední nový..tušíte cenu? Orientačně..stejně musím našetřit
Záleží také jak je staré, jestli by se už nevyplatilo rozřezat a znovu slepit
Starší reakce
0 04.10.2010 08:31 JuraS a ještě přidat mezi akva a desku polystyren, stačí 1 cm normálního stavebního polystyrenu..na rozložení tlaku a na případné nerovnosti..7 mm může být dřívější norma..kdo ví z čeho se dřív všechny akva dělali..nedivil bych se kdyby se využila každá tabulka okenního skla...
Souhlas. Asi bych ale použil nějakou kuchyňskou desku, nebo něco tlustavějšího, než 18mm lamino. To by se tlakem stejně v prostřed prohnulo. U 7mm bych si to bez toho podložení asi do obyváku nedal.
Já bych to udělal jak ti radí Grizly - akvárium bych položil na karimatku, rám se zamačkne a nádrž se podepře po celém dně. Šlo by to i bez podložení, ale pozor na bodový tlak např. od kamenů.
Nevím tedy, zda se sklo07mm vyrábí (řekl bych že ne), ale pokud to tak je tak je to na můj vkus slabé.
0 03.10.2010 20:52 Hanz – Re: Maza
Napsal jsem to špatně. Sklo má 0,7 cm a výška je 50 cm šířka 40.
Mohla by být aspoň 8mm
těch 50 je výška?
Tak tam přidělej desku, podlož polystyrenem nebo karimatkou a máš klid......
0 03.10.2010 20:37 Hanz – Re: Maza
Tloušťka je jen 0,7 mm.
Nemělo by to vadit, důležitá je i tloušťka skla. V pěstírnách to tak mají na stojanech posazené běžně. A např. stará rámova akvária taky měla spodní sklo jen na rámu dokola.
0 03.10.2010 20:26 Hanz – Prosklené dno
Zdravím, dostal jsem od známého staré akva 100*50*40 (180L). problém je v tom, že na ručně děláném podstavci není dno a akva sedí jen v 5 cm zarážkách po bocích.
Bojím se prasknutí dna, ale známý mi říkal, že to tak měl 5 let a v pohodě.
Díky
Starší reakce
Tak dnes jsem jel ke sklenáři, protože jsem měl rozbité sklo v garáži a ptal jsem se, coby to stálo i s prací, tj. odříznutí starého a nalepení nového skla o rozměru 100x50cm, 8mm a s prací a DPH 470 Kč. To jsem byl mile překvapen asi to tam dovezu
m2 8mm skla cca 600 kč bez DPH.Cena se značne může lišit, odříznutí čelního skla tak 10min práce očištění 10min, nalepení 5 min.Nalepení zvládne každý i nešikovný.Ideál je odříznuté akva položit tak aby scházejíci sklo bylo nahoře,pak jen udělat pěkné housenky na boční skla.Na dno lze udělat také housenku,nebo ji nanést na čelo ze spoda to jak se kdo cítí.Zkontrolovat slepení v případě bublinek zatěžkat třeba kýblem s vodou.V akváriu udělat prstem klínek a oříznout.Naposled očistit z venku .Doporučiji jarovou vodu a stěrku.
Já vím, proto jsem se o něm zmínil
. (však jsem ten příspěvek psal v M.B.).
Pokud vím, tak pan Banýr i lepil akvária, takže by možná sklo nejen uřízl, ale i rovnou vlepil (záleží na tom jak moc má zrovna práce).
Každopádně je to velice příjemný člověk, který i předvede jak správně řezat sklo (už jsem od něj dostal nejednu lekci).
Už jsem si to našel
)) Je to kousek od MB, kde bydlím. Tak se poptám. Díky
Kolik to může stát? Jedná se mi o čelní stěnu o rozměrech 100x50cm, tl. 8mm, lepené černým silikonem.
Kterou Veselou myslíte? Díky
0 29.09.2010 21:42 jandy – Re: NASREDDIN
Kdysi jsem na netu viděl článek , kde bylo zaleštění názorně předvedeno, když jej najdu, dám sem odkaz. Byla to celkem složitá práce.
(Když si zajedete do Veselé k p. Banýrovi, tak máte nové sklo hotové během chvilky a bez starostí.)
Tím myslíš to nechat vyleštit, že je pracné? Jedná se mi třeba o nějaké pasty, ale aby se neuvolnily do vody. Není to nic hrozného, ale byl bych radši, kdyby to tam nebylo:(
Dá, ale je to natolik náročné, že je lepší ji vyměnit.
Starší reakce
To já dopad hůř ....viz níže
Já se tomu už taky směju, ale chudák máma, ta byla nachystaná na cestu do cukrárny (odsávala vodu v bundě) a prej se jí klepali kolena ještě v tý cukrárně
Výborná historka, opravdu jsem se zasmála, díky za zpestření večera
Slušné cvičení
.
Nechť vždy zůstane jen u nácviku.
I to se může stát. To můžeš vyprávět jako humornou příhodu u ohýnku.
Dnešní zážitek, aneb celá rodina zachraňuje praskající akvárium...
Dneska sem měl před odjezdem do práce chvilku čas, tak si řikám - vyměnim vodu a vyčistim filtr.
Vodu sem už dolil a filtr vyčistil, dám ho do akvárka, zapnu a vracim na akvárko kryt... najednou slyšim KŘUP ... KŘUP ... KŘUP
Šáhnu na stěnu (na který je kouskem skla přelepená prasklinka), na kterou sem přicucnul filtr a cejtim, jak křupe. Tak sem jí podepřel rukou a křičim DOPRDELÉÉÉ !!! ...ze zdola se ozvalo CO JE ? (máma) ... volám - PRASKÁ MI AKVÁRKO ... ÁÁÁ, CO MÁME DĚLAT ?! ... NOSTE KÝBLE, ODSÁVEJTE VODU, JÁ TO BUDU DRŽET, DOKUD TO PŮJDE. Tak máma začala odsávat do škopku a odebírala vodu miskou do kýblu a já držel stěnu akvárka a slyšel sem a cejtil, jak křupe. Ségra CO MÁM EŠTĚ DĚLAT? vedle akvárka noťas, tak povidám - VYPOJ HO A DEJ HO PRYČ!! ... CO DÁL? ptá se... VLEZ POD STŮL A VYPOJ FILTRACI A TOPENÍ (tam asi milión zásuvek) KTERÝ TO SOU?! ... TY ČERNÝ!!! ...a nejdnou sem cejtil, jak stěna přestala praskat. Řikám - MOMENT! TU, COS TEĎ VYTÁHLA, VRAŤ JÍ TAM (filtr) a jak to tam dala, tak zase KŘUP ... KŘUP. Povidám - to se poseru, vono jen křupe v tom filtru ...ale tolik, že to hrozně řvalo a cejtil sem to přes sklo do ruky, navíc na stěně, kde je prasklina přelepená sklem. A máma - TAKŽE SE MŮŽEM UKLIDNIT? a já - JO, NIC SE NEDĚJE...TU VODU SI TAM UŽ VRÁTIM SÁM
Filtr sem rozebral, znova složil a je to v pohodě... zřejmě se do něj dostalo zrnko písku, když sem tam nalil tu vodu...
...které ve skutečnosti nepraská
Byl jsem vyzván, abych se s tím tady pochlubil, tak co byste mi na to řekli? Starší reakce
0 09.08.2010 16:11 Vendelin – Re: Maza
Právě proto jsem se raději zeptal, přišlo mi že je to docela zbytečné. Staré rozeberu a udělám z něj krycí sklo. Díky.
Asi bych se vůbec neobtěžoval s tím jezdit ke sklenáři. Když si spočítáš 2x cesta, materiál a práce, tak cca 430,- za nové 60x30x30 (54l) výjde +- stejně a se zárukou.
Pokud nemáš s lepením vůbec žádné zkušenosti bude lepší nechat opravu na odborníkovi (sklenář). Jenže záleží na ceně za práci, jestli nebude v důsledku levnější koupit nádrž novou.
0 09.08.2010 10:02 Vendelin – Oprava 50 L
Rád bych se zeptal zkušenějších. Při neopatrné manipulaci se nám podařilo klepnout do stěny cca 50 l akvarka. Následky na sebe nenechaly dlouho čekat a prasklo celé přední sklo. Po nějaé době u mé lepší polovičky špatné dojmy již odezněly a já uvažuji nad resuscitací tohoto krevetária. Vyplatí se takové malé akvárium vůbec opravovat ? Není zrovna lepší, tohle někomu za odnos darovat a za cca 400 kč koupit nové ? Nejsem úplně levý, ale s lepením nemám žádné zkušenosti.
Zdá se mi že už vím proč...povolil kompletně rohovej spoj a tlak vody jako by zlomil přední stěnu...protože jiný spoje ještě drželi
Přidat reakci
1 ...... [10] ...... 32 33
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 38455x