Prasklé sklo a jeho lepení
Starý akva bez podélnejch výztuh...jednoduchej nápad jak umístit krycí sklo aby nebylo přes...kvůli okapu vody ven?? dík za nápady Václav
hrubka skla sa predca odvija hlavne od vodneho stlpca a nie len od objemu.......ale ako vravim, drzi to, cize to asi staci
řekl bych že 10mm silné sklo na tenhle rozměr nic moc
to je pravda, ale za prve ako sa vravi "isto je istota" a za druhe vysvetluj to rodicom ze si chces dat dvojmetrove akva do izby nad kuchynu..........to bol asi najvaci problem, ale podarilo sa akva je uz pekne zabehnute,pomali zarasta a rybkam sa dary
ako som pisal silikon ma 20-25Kg na cm2 v tahu...
to mas 4 tony v tahu
...tak ze nie je co riesit - nemas sa coho "obavat" -ked bude silikon len na 5mm teda na polovici plochy aj tak ti to bude drzat...
...ten pripravok je dobry komu treba "vela" lepit...toto som videl u jedneho akvaristu asi pred 20timi rokmi...
...to sa dalo este aj kopu skla "zohnat"
a clovek mal akva za par korun...ale nedavno som pozeral pre kamosa sklo 8mm a cenu + silikon a vychadzalo to asi o 200 "este" SK lacnejsie ako hotove akva...tak sa nic nelepilo...cca 200L
ja som ich vela nelepil asi 6ks - z toho 2 su moje...
Nikdy jsem neviděl profesionální výrobu akvária. Ale jestli to dělají s tím přípravkem tak souhlasím, že se tlak tabule skla roznese na větší plochu a nedojde k tak velkému vytlačení silikonu jako při domácím lepení, kdy zkrátka položíš bok na dno.
profici to lepia takto - tu uz sa znizuje ten "tlak" a zlepis akva velke ako chces a "Sam" teda ake sklo udrzis v rukach...
pripravok - polozis sklo 1 , 2natres polozis ,3 natres polozis atd....
Jo, taky mám doma jedno hodně staré akvárium (60x30x35 cm) lepené způsobem "všechno na dno", kdysi si ho lepil bratránek sám a dodnes mi slouží jako externí filtr. Je slepené místy "sklo na sklo" a neteče. Ale když se podíváš na profesionálně lepená akvária je dno vždy mezi stěnami a osobně si myslím, že je to lepší způsob, kdy si sám určíš tloušťku lepeného spoje...
videl som takto lepene nadrze - "Právě proto, že sklo vytlačí z pod sebe silikon se vkládá dno mezi stěny."
ale sklo na sklo sa lepia akva XX rokov a nikto sa nestazoval...ta vrstva co tam ostane staci...
doporučuji na horních koncích sklo vyztužit stejně, jako se dávají výztuhy na podélné strany akvárií.
50cm délka už je krytická na prasknutí(7mm sklo). vlastní zkušenost(bohužel) pak napiš, jak to dopadlo.
0 28.01.2010 09:49 GP – Re: kortezhugo
tak to je "tak tak"
dobre odmastit to je "zaklad"
a bojis sa za to povoli??? - silikon ma cca 20-25kg v tahu na cm2
- si to mozes zratat tu lepenu plochu
cca 700kg v tahu na hranu...
No ono jde o to, že je to moje první větší akvárko které si lepím doma sám, nerad bych aby to v tom spoji povolilo, skla mam ocistene od mastnoty a olepene lepici paskou ktera se po slepeni strhne a silikon tak nebude nikde jinde nez v blizkemm okoli spoje a ve spoji...jinak me nenapada nic zasadniho co bych mel pri lepeni dodrzet
vystuze ti "netreba" ale ako chces - 7mm sklo 50x50x50 prehnutie ani nezbadas...
ale ved zlep akva bez vystuzi a napusti ho potom vodou a uvidis...to je na tebe...podla mna ti ich nebude treba a budu ti len "zavadzat"...
Aha, takže enní nutné vytvářet švy 2mm a podobně jak se někde píše jo? Budu tam vlepovat i vyztužovací proužky takže by te to prohýbat tolik nemělo jako bez nich.
...najtesnejsie - v podstate ako ti ho vytlaci vlastnym tlakom - teda hmotnostou skla...
Starší reakce
0 12.01.2010 23:36 schusto co sa tyka medzier na silikon medzi sklami...davate tam rozmedzie 1-2.5 mm na jednu hranu? na nete som nasiel ze staci aj 0.5 mm. to pravdepodobne zaleazi na velkosti a hrubke skla a pod.
Starší reakce
Jsem jeste nasel tohle:
www.chemagazin.cz/…
Jen pro poradek plexislo = PMMA. Modely letadylek se delaj z polystyrenu (PS) nekdy z HIPS (houzenvaty PS). Lepi M to taky slepi (rozpostedlo ethylacetat rozpousti i PMMA), ale pochybuju, ze to bude cirej spoj. Spis v ethylacetatu rozpustit trochu plexiskla by bylo lepsi. Ethylacetat pouzivaj bezne lidi, co sbiraj brouky, motyly...
Farrael napsal: Díky .. lepidlem na plastové modely. Neboť ty jsou z plastu podobného složení,...
Spis nez slozeni, vetsinou z plastu podobnych vlastnosti.
Ale hlavne ze to je na svete, a nikdo dalsi nepremysli nad lepenim plexiskla silikonem
Ano ano. Tohle znám taky. Akorát já ho vyrábim z odřezků a rámečku od modelu
Poslední dobou jsem ale na to moc líný, a prostě ho koupim to lepidlo. Vyrábim z toho místo toho tmel, když potřebuju. Nechce se mi ho kupovat, tak si ho radši vyrobim vždycky. stačí míň ředidla a tmel je na světě
lepidlo na plastové modely som si tiez "vyrabal"
- z riedidla a plexiskla...
...dokonca aj laky sme si "vyrabali" - aj farebne...-tak isto...
0 08.01.2010 10:30 Farrael [28] - Živorodky Díky
Jsem to nakonec slepil lepidlem na plastové modely. Neboť ty jsou z plastu podobného složení, a funguje to
Teď to ještě nechat vyschnout
Moc děkuju za rady
Tušil jsem že ta diskuse už tady byla takže upřesňuji:
rybicky.net/forum/3810…
V podstatě si udělat vlastní lepící směs rozbuštěním plexi pilin v rozpouštědle. Přesně jak píše kolega kortezhugo
...presne...- v podstade "hoci cim" co rozpusta plexi...
...ja som mal 50L akva z plexi a bolo lepene - piliny z plexi + trichlor - 1:3...
Mám dojem, že nejlepším lepidlem na plexi byl toluen nebo něco na té bázi.
Vterinovym lepidlem nebo dichlormethenem nebo trichlormethanem. Na rozdil od silikonu PMMA "rozpusti" a pak se odpari (di a trichlormethan), pri trose sikovnosti by mohl byt spoj "neviditelny". A nebo se zastavit v nejakym hobbymarketu nebo drogerii a nechat si poradit.
0 08.01.2010 07:45 Jeenda Všechno plexi co mám v akva mam lepené silikonem a vše o.k.
Už se to tu myslím řešilo,někdo lepil filtr do akva,byl tu odkaz na stránky výrobce speciálního lepidla určeného na plexi.
Potřeboval bych milí kolegové vědět, čím slepit plexisklo, aby to bylo innertní pro obyvatele akvaria. Potřebuju totiž dotvořit kryt o záklopky - tzn. slepit k sobě vždy dva díly plexi o daných rozměrech, aby mi to na to pasovalo
Ale nevim ještě jaké lepidlo by na to bylo nejvhodnější
Či jestli to k sobě tepelně stavit. - Napadlo mne lepidlo na modely letadel. Ale pokud vim, není zrovna netoxické...
Starší reakce
Je mezi nima 45 cm...
Vyfotil jsem ti lépe horni rám u Ria 400.Jsou tam dvě příčné vzpěry z plastu...Pokud tam nalepíš místo nich příčné pasy skla tak myslím,že je to dostačující..
Tenhle rozměr akva se dělá běžně z 8 mm skla. Kanty na tenhle rozměr dávám 90x5 cm. Dělám je ze stejného skla jako akvo, ale v tvém případě bych je udělal z osmičky. To ctira: kanty z desítky skla rozměr 145x 5-6 cm.
Takže na akva už propadla záruka takze reklamovat to nelze. Chtěl bych se teda zeptat jak velké si nechat uříznout podelné výztuhy a z jak silného skla rozměry akva jsou 100 x 40 x 50 cm výška a sklo 6mm předem díky za opověď
Starší reakce
Taky si myslím,že to bude v pohodě...Musíš to pořádně přilepit..
Já to u jednoho předešlého akvária o objemu 260 litrů taky dělal ..A drželo to bez problémů..Akvaristickým silikonem..
Tak dneska jsem změřil průhyb skla u Juwelu Rio 400..Na délce akvária 150cm ..výšce skla 60cm..tloušce skla 8 mm..Je průhyb skla na délku jen 3mm
Nevím já bych do toho moc nechodil...Ten rám je zalepený silikonem musíš ho odříznout..A není pak jistota,že ten stav bude po opravě lepší než máš ted..
chtěl bych se zeptat jestli nemá někdo zkušenosti se sundáním horního rámu na akvariu od JUWELU byl bych rád když by se někdo našel
Přidat reakci
1 ...... [18] ...... 32 33
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 38455x