Tlamovci - chov
Pokud tvé akva je stejné jak 20.5. tak by jsem tam žádné kameny nepřidával, přidej tam ještě jednu čerpací hlavu s co největší filtrační pěnou.
Řekl by jsem že problém je v tomhle. Vodu měn jak píšeš. Pokud tam pridáš víc kamenů, tak se budou schovávat ještě víc. A dokud to neustálí, tak by jsem i míň krmil(minimálně).
ok tak tam pridam dalsie kamene a skusim menit vodu kazdy 2. den a snad sa spamataju lebo takto sa nikdy nebali ked som ich krmil tak skakali az nad hladinu a teraz su schovane.a este jedna vec zacina mi ciernat piesok jak keby hnil tam kde je hrubsia vrstva a aj ked to rozhrabnem tak za 2-3dni je zas na kope co to ryby nahrnu co s tym?
Ahoj, pseudotropheus, to jsou pokud se nemylim mbuny, mel bys tam mit daleko vic kamenu sestavenych k vytvoreni ukrytu. To co je na fotce neodpovida jejich prirozenemu prostredi. Pro mbuny jsou skalnate utvary dulezitejsi nez plaz.

Nemám čas studovat tvojí prezentaci, ale obecně, tam kde je minimum rostlin a světlý dno, bude toho světla stačit o hodně méně než ve "standartním" akváriu, na to ti jistě odpoví někdo v malawi kovanější, já budu spíš orodovat za tu vodoléčbu, protože ta bude platit vždy a všude.

Ok tak vyskusam snad to pomoze a ake osvetlenie mam pouzivat?teraz svietim s 1 trubicou a roby sa mi hneda riasa,ked som svietil s dvomi tak ryby sa drzali pri dne si myslim ze im to vadilo
Ač nejsem odborník na malawi, vyměnil bych několikrát po sobě, obdenně polovinu vody v akváriu a sledoval reakci osádky. Čímž netvrdím, že bude vše vyřešeno, ale ověříš si praxí, jak je to s tou tvojí vodou s tou kvalitou. Hodnoty měřený jsou jdna věc a realita může býti jiná.
To hnojivo tam nepridavam odkedy mi to napisali do komentu,ako to ze filter je slaby?no2 som premeral a je 0.krmenie pouzivam to iste cca 3druhy a striedam im to
Jistě, že jsou ve stresu. Stres nemusí být způsoben mlácením kladívka do akva, bohatě stačí nedostatečná filtrace, nevhodný rozměr nádrže, nevhodná osádka, jiné nevhodné látky ve vodě, nevhodné krmení, teplota…. A mnoho dalšího. Jistě to nesignalizuje nic dobrého. Kouknul jsem do prezentace tvé nádrže, filtrace je pro takový druh akvária nedostatečná, jistě bych přeměřil NO2 a přidávat hnojivo pro těch pár anubiasů je nesmysl, zbytečně akva a ryby zatěžuješ dalšími látkami.
0 06.10.2014 17:38 axxis xenotilapia ochrogenysmate někdo zkušenosti s chovem voda krmení hlavně o dík
tím to být nutně nemusí, náš roční synátor tříská do akviška kladívkem ze zatloukačky a ryby stresovaný nejsou, potíž hledej jinde ;)
aj mna to napadlo ze su v strese som si myslel ze s netere lebo ta ma pol roka a vzdy ked pridu tak sa pozeraju na ryby ale vobec im netukaju na sklo a ani ich nestrasia len pozera
Sú z teba v strese.Neviem prečo ale sú.

0 06.10.2014 16:31 matus13 Prosim neviete mi niekto poradit?v 200L aq mam 17x tlamovec saulosuv cca od marca a v poslednej dobe sa strasne boja asi 2 tyzdne,jak sa pohnem v izbe tak sa hned schovaju za kamene a filter aj ked ich krmim tak zacnu zrat az ked odydem z izby alebo ked si sadnem prec od aq,vodu menim pravidelne 1x za tyzden,hodnoty vody su v poriadku.Dakujem
Starší reakce
radim napsal: Ahoj, kdy je nejvhodnější přemístnit po tření samici, pokud mi jde o odchov mladých ve společnosti samice? Nebo je lepší nechat je vitřít už na samotce? 
To je ale velmi individuální...to se fakt po netu nedá...ani vitřít...

0 19.09.2014 15:24 radim – geophagus steindachneri
Ahoj, kdy je nejvhodnější přemístnit po tření samici, pokud mi jde o odchov mladých ve společnosti samice? Nebo je lepší nechat je vitřít už na samotce?
Starší reakce
Ano takhle presne vypadaji ty moje rybky velikostne budou stejne jako u tebe prosim o radu co dal delat rybky mam pres rok a jsem rad ze konecne dospely a budu mit prcky tak at o ne hlavme neprijdu

Jelikoz nevim ani jak dlouho je tam ma mel jsem ted hodne prace a nemel jsem moc casu je pozorovat tudiz nevim jak dlouho je ma ale jikry to uz nejsou

Dneska jsem zahledl malicke rybky v tlamce samicky mam uz pripravenou druhou nadrz kam je dam co mam delat ted rybky v tlamce ma nechci aby mi je sezraly.Kdyz dam ted samicku do mensi nadrze ona je nesezere nebo ne kdyz ji tam s nima necham

Tady máš máš odkaz, podívej se na fotky ze 24.4., do složky mbunas,jak lze poznat, že rybky jsou již vyvinuté
rybicky.net/nadrze/1152 Ahoj sice mám americké tlamovce, ale poznám to tak, že dokud samice nosí jen jikry, tak se straní ostatním rybám. Až cítí pohyb mladých v tlamě, tak začne být agresivní a stahuje se většinou k tomu rohu jak píše georg a ten nekompromisně hájí. Dělá to už přibližně 3 dny než je začne vypouštět(to jí ty prcky vezmu). Jestli je to u Afriky jinak , tak mě někdo opravte...k té jsem si jen čuchnul

I tak to můžeš poznat,protože ona je i ve spol.nádrž pustí někde v rohu,kde je klid a v případě nebezpečí je zas hned posbírá zpět. Ale když ji vak ztmavne tak při jejím pozorování můžeš při pootevřené tlamce zahlídnout tmavé oči i malé rybky jak už chcou ven
Parada dekuju vam moc obema

dam 20 dnu a odlovim ji do jine nadrze jelikoz ukrytu mam malo aby nebyly tak teritorialni a kdy poznam ze uz jsou z jiker rybky ? Az ji budou vyplouvat z tlamky ?

Pokud jsi si toho všimnul hned, nech ji 21 dnů ve společné nádrži a pak ji teprve odlov jinam. Pokud teda máš o malé zájem. JInak ji nech ve spol.nádrži a pokud tam jsou úkryty tak něco třeba přežije.
Zrejme nemáš skúsenosť s umelým odchovom(myslím vyklepávanie ikier z tlamky).Takže by som vyčlenil dáke menšie akvárečko len pre ňu,nech má kľud.No i tu sa pri mladej samičke stáva,že od stresu ikry spolkne.
0 01.08.2014 17:30 gringo Málo ryb na 300L(až budou kančíci mimo)
0 01.08.2014 10:10 123456789 Velikost je 300l d=150cm š=50cm v=40cm
Osádka: 2x kančík perleťový (na dorost tento týden jde pryč)
2x tlamovec livingstonův
5x tlamovec černoploutvý (2 samci)
8x tlamovec demasonův (1 samec)
A 4 skaly ,to je akože čo? V 200L nádrži mám asi 20 skál.A to myslím naozaj skál.
No, začal bych z jiné strany - veliost nádrže, počet ryb a druhy a jak jsou velké? Už teď tam zmiňuješ malawi i Ameriku. Všechny druhy agresivní, cos čekal?
0 31.07.2014 23:20 123456789 Skály jsou tam 4 a všechny obsadil. Nemá problém napadnout 20cm dlouheho tlamovce livingstonova a kančíka perleťového. Rozdělit akvárium na 2 půlky jsem už zkoušel, nepomohlo to a začal napadat samice, teď je nenapadá.
Rozdelenie akvária na akoby dve časti,kde jednu aj druhú stranu predeluje útes.Napríklad.
Viac skál a ukrytov,alebo ho jednoducho vyloviť preč

0 31.07.2014 22:32 123456789 9cm dlouhý tlamovec demasonův mi terorizuje akvárium. Nevíte jak zmírnit jeho agresivitu. Ps: mám 7 samic
Jane, tak jen po tlamovcích koukej, nic nepořizuj, hlavně ne ke skalarům. Študuj na netu co tlamky potřebují,jaké jsou jejich nároky na chov a prostor. Pak se zeptej co ti nebude jasné a až potom se do toho dej. Pokud se teda pro ně rozhodneš

ahoj, poslední dobou hodně koukám po tlamovcích.
mohl by mi tu někdo ně+jaký doporučit? Něco běžně dostupnýho, do 200l akva ke skalaram. Rádi bychom něco barevnýho a trochu živýho. a doporučenej počet?

Dík moc bando, sám sem toho z netu moc nevykoukal p, protože je jich strašně moc a mam k tomu docela práci.

zatim se mějte famfárově

Starší reakce
nemá cenu to prát... ono se to vyřeší samo... maximálně trochu přicpe filtr, ten se vypere a je hotovo... nebo pokud to chceš hodně rychle vyčistit, tak uřízni dno petky, naplň jí filtrační vatou a to dej na čerpací hlavu, a do pár minut máš akva čisté... místo hlavy se dá použít i nasávací trubka exteráku...
Pokud máš na mysli nějakou zeleninu, tak se raději zaměř na kvalitní vločky s velkým podílem rostlinné složky a k tomu cyklop od kvalitního zdroje. Jakákoliv zelenina ti bude zbytečně kazit vodu. Nehledě na to, že koupená zelenina je jen obrovským zdrojem dusičnanů, kterýma to velkopěstitelé vyhánějí, aby měli velké a rychlé výnosy.
0 13.06.2014 20:27 hanzys – Dotaz
Zravím mohu krmit plůdek tlamovců asi 2 měsíce starýho nějakou rostlinou potravou??

už jsem ho zkoušel vyprat v petce a nemá to moc smysl, furt je to kalný

nelekej se jemného zákalu z písku ten sedne či se vyfiltruje...

tak břidlici jsme nikde nesehnali, nakonec padla volba na tapetu od Juwelu, nasbíraly kameny v potoce, přilepili akva silikonem na dno a dnes se bude propírat písek a napouštět, jupíí
Starší reakce
tak písek mám doma, je to ten zásypový a je teda brutálně jemný, vypadá parádně

jen s břidlicí se budu asi muset rozloučit, nikde jí nevedou, 5x stavebniny, OBI, Globus nikde nic
mají ho normálně v hornbachu ve stavebninách...

tak flexiobklady jsem naštěstí stačil stornovat a dneska se půjdu podívat po tom jemném na zásyp zámkovky
pokud chceš bílí písek pro tlamky tak jdi do křemičitého písku na zásyp zámkové dlažby cca 100,- za 25kg ale je to velmi jemná frakce. pokud hrubší 1 - 2mm tak písek pro bazénové filtrace. Mám tak akvárka velmi dlouho a písek stále bílí.
pokud chceš co nejbělejší písek a průzračnou vodu tak použij co nejstudenější ledky. 6500K ber jako minimum.
sám jsem se z 6500K přes 10 000K dostal až na 15 000K a to je pro mne zatím ideál. Nějaký anubias, kryptošku či echináč k nim můžeš dát, ale počítej s průběžnou likvidací než si na to nezvyknou. třeba echináč rozškubaly jen lysty s řasou a nové nechávají naprosto v klidu. kryptošku taky oškubou o listy co má a nové nechaj. Na zakrslé anubiasy bych rovnou zapomněl jelikož nestíhají dorůstat a jsou z nich jen pahýly.
Nevydrží být pořád čistě bílý. Já mám osívaný betonářský štěrk ze stavebnin. Je to plavený říční štěrk. Barva ideální, ani tmavá ani bílá. 1-2mm by vadit nemělo.
a vadí ta hrubost 1-2mm? mě by se právě líbil čistě bílej z flexiobkladů, než obyčejný bezbarvý
Kameny z potoka použít můžeš. Po vydrhnutí v horké vodě a nějaké te desinfekci nebude problém. Ta břidlice na pozadí s těmi valouny z řeky bude asi vypadat blbě. K tomu dnu - flexi obklady bych zrušil a dal tam prosívaný říční písek, není ho třeba moc a je to za babku, popř. úplně zadarmo, jen ho propereš v horké vodě a je to.

ok na skalku se vykašlu, můzu použít kameny z potoka? viz foto...
kytky stejně nemám kam dát, mám skoto totéž u krevetek a tam se to rozrůstá, takže to buď zkompostuju nebo nechám sežrat
CO2 používám teď protože mi leze Ph samo nahoru, u Malawi to bude jen dobře když bude vejš bez CO2, jen jsem dodnes nepřišel na to proč se to děje a to už jsem se ptal všude možně
pozadí bych udělat chtěl, líbí se mi to a na břidlici se prý tvoří řasy který tlamky požírají, nechi žádný veliký, jen 5mm sklo a na to 5-10mm břidlice, něco jako tady:
www.akvamalawi.com/… vím že to sebere nějaké místo ale snad by to nebylo tak hrozný
jen sem teď zjistil že jsem objednal asi moc písku, zvyk z normálních akvárií 4-7cm vrstvu tak jsem na flexiobklady vzal 45kg, a teď jsem se dočet že bohatě stačí 1-2cm takže budu muset v pondělí po telefonu škemrat o upravení objednávky. Ještě se tu uvádí zrnitost do 1mm, flexiobklady mají v bílé variantě frakci 1-2mm, jiný nemají, je to problém? mám to zrušit úplně a schánět jinde jemější?
Jen tak stručně na úvod. Do toho objemu bych pozadí vynechal, kytky ti tlamovci(z malawi) určitě zničí, CO2 potžebovat nebudeš.žádnou lepenou skalku... asi tolik ze startu
Přidat reakci
1 ...... 28 29
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 21603x