Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Tlamovci - chov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Tlamovci - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.10.2015 17:28 Muž Spai [7] - Africká jezera Malawi a Tanganika, Střední Amerika.Re: Tonda
Na tlamovce Ti dozajista 50 litrové akvárium stačit nebude. Tlamovci jsou ryby, které dorůstají až do 20 cm. Záleží na druhu a také jezeru a následně na náročnosti určitého druhu na chov. Doporučil bych akvárium na hodně malou skupinu tak něco přes 200 litrů.
Až poporostou a nebo se Ti rozmnoží bude potřebovat větší.
Takže pokud to z tlamovci myslíš vážně, určitě to budeš musit zvážit. S chovem poradím, alespoň co vím sám tak ano. Spai ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2015 17:17 gervais – vhodné pročíst
Doporučuji si trošku počíst třeba zde www.tlamovci.cz… to tam samej Odborník na slovo vzatý ! Kdyby se tam neřešily hovna a osobní spory (pánu chovatelu)bylo by to fajn čtení .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2015 16:37 Cumin – jake druhy do akvaria 240 litru
Zakládám akvarium pro tlamovce a potřebuji poradit jaké druhy do akvaria 240 litru pokud jde o snášenlivost potravu velikost atd.4měsíce nedělám nic jiného každý den jen studuji chov a jak na to.Předem děkuji za odpověď s chovem to myslím moc vážně vím,že 240 litru je nic moc ale snad to pude.Pište prosím jen ti co tomu opravdu rozumíte a chovu se věnujete dlouho.Rady odborníku co píšou,že je maj v 70 litrech a 3 kusy opravdu nepotřebujuji. :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2015 10:53 Muž Lukehofarma [38] - Cichlidy a krevetkyRe: Cadic
Pokud je chceš ty rybky a nevadí ti investovat pokud tě to baví tak zruš tlamovce a nech si kance ty jsou v pohodě na začátek. A pokud jsou ve zverimexu hodní a požádáš o výměnu akva za větší tak je mít můžeš. A nebo jak píšou kluci. Takovou výměnu už jsem zažil a vyšlo mu to. Jinak tlamovci jsou docela nároční na vodu víc než kanci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2015 10:05 Muž georg [112] - AfrikaRe: Cadic
Pokud jsi vše nakoupil v jedné prodejně, na radu onoho rádoby prodavače, tak bych je tam vrátil a jeho šéfovi bych řekl svoje....Vím, že by to ke změně nevedlo, ale alespoň bych si ulevil
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2015 17:39 Cadic Re: Cadic
Děkuju za odezvu! Zkusím se poptat ve svém okolí, jestli by se jich někdo neujmul. Do té doby budu aspoň měnit tu vodu. Vracet do prodejny se mi je nechce, protože bych obsluze musel naliskat. Ještě jednou díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.07.2015 16:55 R Muž romant [28002] Re: Cadic
Než dojdeš k nějakému trvalejšímu řešení, tak denně měň plovinu vody v akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.07.2015 16:54 R Muž Silent [5949] Re: Cadic
Nejlepší řešení pro ryby bude je vrátit do prodejny nebo dát někomu kdo jim poskytne vhodné podmínky. Nejen, že je nádrž pro tyto ryby naprosto malá, ale i oba druhy ryb mají naprosto odlišné požadavky na vodu. Pokud jsi to zkompletoval na radu prodavače tak takovému obchodu bych se obloukem vyhl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.07.2015 16:50 Koště Re: Cadic
Osobně bych je vrátil nebo daroval někomu, kdo o ně bude mít zájem.

Dál bych si projel například zdejší atlas a zjistil, kterým rybkám by vyhovoval objem akvária které mám, voda kterou mám k dispozici, které rybky mne opravdu zajímají a kterým jsem schopen poskytnout dobré podmínky pro život a tomu bych pak uzpůsobil výběr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2015 16:46 Cadic – Nové akvárko - průser
Ahoj, delší dobu jsem si pohrával s myšlenkou, že si domů pořídím akvárko. Tak při poslední návštěvě zverimexu jsem se po delší debatě s obsluhou nechal přesvědčit a pořídil akvárko 60x30x30. Pořídil do něj nějaké dekoračky, na dno bílý a černý hrubší písek a dvě živé kytičky. Po čtyřech dnech co mi bylo doporučeno kdy sem nechal akvárko se ,,zajet,, sem se do onoho zverimexu vydal pro rybičky.. na doporučení sem si koupil 4x kančíka přícnopruhého a 4x tlamovce Socolofova.. vypustil je do akvárka a řekl si že si přečtu co mám vůbec doma. K mému zděšení sem se dočetl, že je všechno špatně (malé akva, náročné rybky pro amatéra atd.) .. sad Proto bych tady chtěl požádat o nějaké rady jak mým rybkám co nejvíc zkvalitnit život :-/ Sypu si popel na hlavu, že sem nečetl dřív než sem nakupoval, neměl sem tušení, že to může být taková věda. Sem z toho fakt dost špatný, nechci aby se rybky měly špatně. Děkuji za případné rady!
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2015 11:36 -
,,Dnes,, narodené Labidochromis sp.Hongi Sweden hop

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2015 12:19 Muž Tomiino [43]
ahoj,prosim vas mam takovy maly dotaz o radu...kdyz budu mit tropheusy je dulezite obcas merit v akva NO3 latky a NO2?je nejaka hranice pro tropheusy?? NO2 mam 0 mg/l a NO3 asi 20-25 mg/l...nebo to nejsou takovy tintitka? :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2015 14:22 Muž Malapa [494] - AfrikaRe: pekarruda
To je strašně moc, uvědom si, že ty ryby mají v dospělosti přez 10cm určitě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2015 12:10 pekarruda – tlamovci
Kdo mi poradi kolik tl. demasoni a yellow mohou byt spolu v akvaiu 250l 20demasoni a 12 yellow mohou byt zatim dik

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2015 21:32 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: Mislow
K te silne filtraci si dovolim podotknout, ze to souvisi s pH. U tlamovcu je totiz vyssi, rekneme bezne kolem 8, pri cemz sice probiha nitrifikace lepe nez pri nizsim pH, ale to az je filtr plne funkcni. Pokud nitrifikace spravne nefunguje, muze dojit k otrave cpavkem, k cemuz pri pH pod 7 a pri stejne spatnem stavu nitrifikace tak snadno nedojde. Proto je zde filtrace tak dulezita.

Filtr zkratka musi byt nejen dobry, ale uz i dobre zabehnuty, nitrifikujici.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2015 21:25 Muž Tomiino [43] Re: Mislow
dekuji ti za zajimavy informace o tlamovcich...uz jsem si zde a jinde na webu dost precetl. Mam 300 l ,filtr JBL e1501 narvany filtr.medii az po okraj.K tomu pridam projistotu filtracni hlavu s bioakvacitem do akva na provzdusneni a dalsi filtraci.Dnes jsem se bavil s T.Zrustem,chovatel Tanganiky v Plzni spise pujdu asi do jednoduhoveho akva a to ze zacatku 30 ks tropheus dubiosi maswa...az vyrostou mohu dat nejake pryc,abych tam mel 20 ks a bude to urcite v klidu,ancika na dno aby mohl skrabat rasu,kremicity pisek zrnitost 0,8-1,2 mam,par kamenu a je to.Vymena vody 1/3 akvaria tydne,odkaleni...jen nevim jak se soli. U nas tece voda ph 7,5-8...nevim ale ty tropheusi se mi libi vice nez barevne malawi o 3 druzich pak se to bude krizit mezti s sebou a narodi se zmetkove :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2015 21:11 Muž Mislow [305] Re: Tomiino
V Malawi se zamerne prerybnuje a ryby se drzi ve vetsich skupinach, pomaha to k zmirneni agresivity a teritoriality, ktere se ale stejne uplne neubranis, proto je treba ryby vybirat s rozmyslem, cim mensi akvarko tim mensi ryby a mirnejsi druhy. Prerybneni a absence rostlin pak znamenaji nutnost silne filtrace a casto i vzduchovani. Jemny substrat, tak kolem 1 - 2 mm je nejvhodnejsi a nemusi byt ani nejaka zvlast vysoka vrstva. Tydenni vymena vody 1/3 by mela stacit pri dostatecne silne filtraci, odkalovani pak castejsi nez v rostlinnem akvariu, take podle potreby. V mensich akvariich pro Malawi je lepe to neprehanet s mnozstvim druhu, radeji 3 druhy po 10 - 15 kouscich do 300 l, nez mix. vseho moznyho po par kusech, volit mensi druhy. Nutny take dostatek ukrytu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2015 09:13 Muž Tomiino [43]
ok :-) akvarium je jasne.Ted mam doma zarostle akva s neonkama a skalarama...stale si rikam jak je to u tlamovcu s kvalitou vody a jeji vymenou.U meho akva menim tydne 1/3 vody za cerstvou a odpadni latky detrit mi hodne odbouravaji rostlinky..jak je to u malawi a tanganiky kdyz tam nejsou rostlinky?poradi si s tim filtr nebo se musi menit polovina akvaria vody? chovatel kde jsme kupovali malawi pro tatu rikal ze jsou nenarocni labidochromis,pseudotropheus atd...ze meni 1/3 tydne...ale jak je to v akva 300 l kde bude 30-40 rybek ??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2015 07:59 Muž NASREDDIN [1384] Re: Tomiino
Tomiino napsal: ...pise se zde 1cm ryby na 1 l vody.
Toto je velice častý nesmysl.(např. dvě deseticentimetrové ryby do 20ti litrového akvária by snad dal jen hlupák, i když to dle zmíněné poučky vlastně lze)
Cichlidy jsou často ryby teritoriální a krom odekvátního objemu je mnohdy důležitá i plocha dna, kterou mohou obsadit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2015 07:08 Muž Tomiino [43]
cetl jsem si zde clanek o malawi mbuna...pise se zde 1cm ryby na 1 l vody.Mohu se zeptat to je pocitano pri max.delce ryb??kdyz mam doma akva 120x50x50 300 l kolik doporucujete ryb ??chtel bych vice druhu jak jsem psal nize
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2015 06:36 Muž Tomiino [43] Re: Mislow
noo jasny,histuji co je jednoduzsi na udrzbu,kvalitu vody atd...ale to ma uplne stejne naroky jako je malawi ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2015 21:20 Muž Mislow [305] Re: Tomiino
Chtel jsi Malawi, tohle je Tanganika. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2015 13:51 Muž Tomiino [43]
ted koukam na Tropheus Duboisi Maswa to je o dost hezci rybka nez tyto :-) kolik je doporuceny pocet mladych rybek do 300 l ? a tyto by se nemeli michat s jinymu stejneho druhu ze?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.03.2015 13:28 Muž koyack [87] Re: Tomiino
Kliknu si na nádrže, vyberu biotop a študuji a študuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2015 12:35 Muž Mislow [305] Re: Tomiino
Zebry by se ti krizily mezi sebou, labidochromise bych asi vynechal ... Urcite se objevi nekdo, kdo bude vedet vic. :-) P.S. Myslim toho HOngi red, ten yellow lab je v pohode. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.03.2015 11:08 Muž Tomiino [43] Re: Mislow
Kupovali jsme ryby z Bdenevse p.Plochy. Ano,alonacaury zrovna k tem ostatnim nam nedoporucil,paky jsme je nekoupily jsou tam vsechny ostatni co jsem psal..do 300 l jsme dali 40 rybek kolem 3-4 cm,a 4 ancistruse.Az prijedu z prace dam se foto,ale je to zatim bez ryb fotka.Napise mi prosim nekdo jak je to s vymenou vody,uprava vody,teplota atd...nikdyj sem je nemel a nechci nakoupit podle zeny a pak tady psat ze mi umiraji....
www.akvarijnirybyprodej.cz/…

z techto druhu bych chtel poskladat akvarium bud 4 sk po 10 ks nebo 3 skupiny po 10-15 ks....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2015 10:57 Muž Mislow [305] Re: Tomiino
Ahoj, nejsem zadny odbornik na tlamovce, ale do 300 l vybirej opatrne mene agresivni druhy. Nekombinoval bych mbuny s ostatnimi jako jsou napr aulonocary do 300 l, nerikam, ze to neni mozne, ale idealne by mely mit trochu jiny set up a do 300 l zas nemuzes nacpat tolik druhu. Tim labidochromisem jsi myslel Labidochromis caeruleus? tlamovce cernoploutveho? Ten je velmi vhodny, pac je to jeden z mene agresivnich z mbun, dal ti snad poradi nekdo zkusenejsi .... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2015 10:40 Muž Tomiino [43]
Ahoj lidi,mam doma akvarium podle prezentace..vcera jsem vypustily tlamovce do tatovo nove zarizeneho akva,pro ryby jsem jel s pritelkyni a kdyz vydela tech druhu co mnel chovatel a ty co jsme koupili tatovi rekla ze se ji skalary a zarostle akva proste nelibi,uz to posloucham teda delsi dobu,ze by chtela malawi.Tak uz jsem tak drobet nahlodanej,furt tady resim ze mi jednou rostliny nerostou,pak ze mam hodne NO3 latek,pak se rozpadaji rostliny atd,atd...tady zadny rostliny byt nemusi.Na netu si neco procitam,ale rekne mi tady nekdo jak moc jsou narocne na chov rybky jako je Labidochromis yellow - Tlamovec žlutý,Labidochromis hongi red - Tlamovec hongi red,Pseudotropheus zebra blue + blue - Tlamovec zebra blue + blue,Aulonocara sp. Rubin Red - Tlamovec aulonocara Rubin Red,atd...jak casto menit vodu,kdyz bude v akva 300 l,nepocitam pisek a sutry,filtr jbl 1501 a s cim treba pocitat u techto ryb??? je to asi lepsi na udrzbu nez stale strihat rostlinky atd ?? je zde nejaky odbornik na malawi,na pokec?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2015 19:03 Muž Malapa [494] - AfrikaRe: Tomiino
Ancistruse ano, ale musí jim spadnout dolů nějaká potrava. Pancéřníčky raději ne, budou okousaní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2015 16:15 Muž Tomiino [43]
Ahoj vsem,chtel bych se zeptat je mozne s mirumilovnymi tlamovci chovat pancernicky napr.zelenopasy a ancistruse??? dekuji
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2015 19:18 Muž f3ar [1] - AfrikaRe: matus13
hold jsou to teritorialni ryby a k takovymto vecem bude dochazet casto. Ryby nech jak jsou, pokud jednoho vyndas, dominantni samec si vybere jineho a akorat to bude horsi... Akorat pokud by byl jeden hodne pobity, tak ho vytahni. Nedoporucoval bych ho pak ale vracet zpet. Bohuzel je mozne, ze nez se vsechno ustali, to nekdo odnese.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2015 18:19 Muž Malapa [494] - AfrikaRe: matus13
Nechat, pokud je nádrž dostatečně zarybněná, nic si neudělají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2015 17:51 matus13
caute chcel by som sa len opytat dnes sa mi zacali mlatit dvaja samci mam to nechat tak alebo ich oddelit? Tlamovec Saulosův

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2014 21:01 Muž georg [112] - AfrikaRe: Spery
max.nějakou dobu jejich odchovy, dospělé ryby ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2014 15:00 Muž Spery [0] – Tlamovci 60-80l
Zdravím chci se zeptat , lze některého tlamovce mít v 60 - 80L akváriu ? ...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2014 12:55 matus13 Re: gringo
no mozno aj ano jak som sa vratil som im hned vodu vymenil a odkalil a cca odvtedy sa boja
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2014 10:40 gringo Re: garggi
Tak tak. matus13: Vzduchování ničemu nevadí, když se Ti líbí, může být. A nezačal problém s lekáním ryb, po návratu z nemocnice?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2014 10:07 Muž garggi [65] - TanganyikaRe: matus13
Pokud chceš ubrat písku,jak ti radí gringo v 2. bodě, tak to normálně vycucni a rozhrň, ryby nikam nedávej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2014 09:32 matus13 Re: gringo
Naozaj neprekrmujem daval som im len rano a po troche aby to nepadalo na dno,mozno ked som bol v nemocnici tak mama prekrmovala,vzduchovanie mam zapnute len preto ze sa mi to paci inak filter mam tak nastaveny k hladine,svietim s 1trubicou od 10:00-19:00 skusal som aj viac a aj menej ale ta riasa tam je stale.a co sa tyka piesku tak ako to mam spravit ked nemam kam dat ryby?mozem ho vycucnut a potom pomaly zasypat?alebo len nieco vycucnut a potom zbytok rozhrnut.dakujem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   08.10.2014 04:28 gringo
Shrnu, co bylo napsáno. 1.Přidání kamenů ničemu nepomůže. 2.Ubrání písku ze dna by pomohlo hodně, dno jen "pocukruj" i za cenu, že bude vidět místy sklo(ryby nebudou tak stavět "kopce", nebude z čeho), tím pádem přestane písek zahnívat, jak píšeš, že je až černý(tady bude asi největší problém). 3.Vyřešit výkonnější filtraci(větší objem molitanu, v takto malém akva ideálnější externí filtr, raději předimenzovaný). 4.Nepřekrmovat(i když napíšeš, že nepřekrmuješ, já myslím, že ano), dávku, kterou jsi jim dával doteď sniž na polovinu. 5.Standartní údržba samozřejmostí(týdně vyměnit polovinu vody, odkalování, ale možná nebude co). 6.Piskořky klidně dej, při rozumném krmení o nich nebudeš vědět, budou jen v písku. 7.Zkus svítit jen jednou trubicí(mě s hnědou řasou pomohla přísavka thajská, stačila by jedna). 8. Když rozpohybuješ hladinu výtokem z hlavice(filtru), nepotřebuješ vzduchování(ani přisávání vzduchu do čerpací hlavy). Asi tak, ať se daří ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2014 00:33 matus13 Re: Mislow
NO2 som meral 3x a je v poriadku tak isto PH je dobre aj GH,ide o to ze tie ryby este nejsu moc velke zatial ani sfarbenych samcov nemam a doteraz sa neschovavali to len posledne 2 tyzdne dal som im teraz dietu nedostavaju 2 dni zrat a zacal som menit vodu,co sa tyka filtracie som rozmyslal nad externym filtrom ale momentalne na to nemam financie lebo som na PN.A aj hneda riasa ma trapi stale som nevychytal svietenie dobu a silu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2014 23:17 Muž Mislow [305] Re: matus13
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.10.2014 22:47 Muž Mislow [305] Re: matus13
TAk vidis, mas tu ruzne nazory. Vetsinou to je tak, ze pricina neni jen v jedne veci, ale soubeh vsech faktoru ma svou roli. Kazde akvarko je unikatni system a nekdy pokud je problem s chovanim ryb, je potreba se podivat na vic faktoru. Co se tyka kamenu, tak je fakt, ze je to prirozene prostredi techto ryb a mela by byt snaha toto prostredi napodobyt. Nic se samo nemusi prehanet. Pokud se ryby budou chtit schovavat z jineho duvodu budou to delat at je tam min kamenu nebo vice, je treba hledat dal. Co se tyce filtrace, pro Malawi je samo silna fitrace potreba, odkalovani podle potreby. S timto typem filtru molitanova kostka a cerpaci hlava nemam zkusenost, to nemohu posoudit, ale hladinu dusicnanu bych si premeril, i to by mohlo ukazat, jak to filtrace zvlada. Kazdopadne, cim vic nazoru, tim lip, pricinou by mohla byt kombinace ruznych faktoru. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.10.2014 22:42 Muž georg [112] - AfrikaRe: leoncupra
Tak mě teda ty piskořky ty kupy co tlamky navrší nesrovnají ani náhodou. :-) Ale k tématu - je pravda, že nádrž je malá a to i s těmi dalšími důvody o kterých se tu zmiňujete může být příčinou toho, že se schovávají. Ono se vpodstatě ta 17ti členná skupina nemůže vklidu srovnat v tom daném prostoru a každý podnět ve skupině i zvenčí je rozhodí a prchnou do úkrytu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.10.2014 22:01 Muž Dawe_CZ [34] Re: matus13
Ahoj, rád bych přidal svou zkušenost ohledně kamenů a úkrytů. Před půl rokem jsem měl akvárium o objemu 240l (viz archivovaná prezentace) kde jsem měl dost kamenů, a rybky se mi taky dost schovávaly, jako by se bály. Nebylo to tak moc jak píšeš Ty, ale když byl okolo akvária větší pohyb tak se doslova všechny schovaly za kameny že jsem viděl skoro prázdný akvárko bez ryb. V sedmém měsíci jsem si pořídil akvárium větší 450l (v prezentaci Malawi 450l). Kde jsem dal kamenů jen minimálně tak na okrasu a jak si rybky zvykly na nový prostředí, tak krásně volně plavou po celým akvárku a je to krásný pohled. Při krmení jsou všechny u hladiny a div nevyskočí z akvárka :) Takže podle mého názoru a mých zkušeností počet kamenů nehraje velkou roli. Podle mě je důležitý prostor, tedy objem akvária. Tlamovci potřebují více prostoru a podle rad zkušenějších chovatelů tlamovců mi říkali, že objem 200l je minimum pro tlamovce. A co se týče piskořek, tak ty beru jako součást akvária. Jsou to výborní pomocníci se vším všudy a navíc dokáží i signalizovat, když je v akvárku něco v nepořádku. Tlamovci hodně rejpou do dna a dělají různý kupky z písku, piskořky mi to přes noc vždy pěkně srovnají. Zkus kontaktovat akvaristy v Tvém okolí a určitě Ti někdo pár piskořek dá. Časem se Ti v akvárku pěkně namnoží, ale pozor na překrmování, aby se Ti nepřemnožily. Přeji hodně štěstí. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.10.2014 21:52 Muž garggi [65] - TanganyikaRe: Mislow
Mislow napsal: Co takhle vsechny dekorace oddelat uplne, pak se nebudou mit kde schovat, ze? S tim nesohlasim. Mbuny ziji ve skalnatem terenu a tak by tomu akvarko melo odpovidat. Naopak si myslim, ze jim takovy teren doda vic pocitu bezpeci a casem na plachosti ztrati. Akvarko nema zadny extra objem, takze ukryty tam patri. ;-)

Mislow: Tak, že radíš, ať to za skládá víc, tu nádrž? No nevím jestli to bude to pravé ořechové. Řekl by jsem že tím by vytvořil více nedostupných míst k usazování nečistot a tím pádem i zase ke zhoršování kvality vody (zahnívání bordýlku). Máš pravdu v tom, že Mbuny žijí ve skalnatém prostředí ve své domovině, ale ve 200 litrech(v případě "matus13" 150litrech vody) to přiblížit nejde i kdyby jsi se . . . (na hlavu stavěl).
Můj názor je, že filtrační médium nádrže je malé. Navíc když ho vypere a taky i odkalí dno, tak si může rozhasit rovnováhu akvária a tím pádem lehce dostat ryby do stresu?
MÉ nepsané pravidlo při údržbě je , "Když čistím filtry - neodkaluji. A naopak."
Opakuji, když přidá čerpací hlavu s co největší filtrační pěnou. Filtry bude prát na střídačku ob-týden, tak může odkalovat každý týden při výměně vody(pokud bude co).
matus13:
ps: piskořek mám dost, pokud si přijedeš dám ti je. :)
;-) ;-) ;-) ;-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2014 20:44 matus13 Re: Mislow
odkalujem 1x tyzdene a vtedy aj piesok trochu vyrovnam,zle sa mi to odkaluje lebo vcucnem aj vela piesku,pred cca 2 tyzdnami som cistil aj molitan.
chcel som si kupit aj piskorky vezovite ale nikde ich neviem zohnat mozno s tym pieskom by mi pomohly trochu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2014 20:13 Muž Mislow [305] Re: matus13
Koukni na tuto prezentaci, tento styl povazuji pro mbuny idealni. Nekdo treba resi i ukryty silnostennym pozadim, ktere je vytvarovane, .... nerikam, ze je to zrovna toto akvarko, to nevim, ale prostredi je zde vic prirozene. rybicky.net/nadrze/1152&kateg=0&typ=3
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2014 19:45 Muž Mislow [305] Re: matus13
Ahoj, jak casto odkalujes? Jinak prestavovani substratu je normalni, nedelaji to jen tlamovci, ale i jine cichlidy, treba mnoho kanciku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2014 19:43 Muž Mislow [305] Re: garggi
Co takhle vsechny dekorace oddelat uplne, pak se nebudou mit kde schovat, ze? S tim nesohlasim. Mbuny ziji ve skalnatem terenu a tak by tomu akvarko melo odpovidat. Naopak si myslim, ze jim takovy teren doda vic pocitu bezpeci a casem na plachosti ztrati. Akvarko nema zadny extra objem, takze ukryty tam patri. ;-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 28 29

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 21603x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3353-tlamovci--chov?od=125